Nevím, proč tato odpověď. Diskuze jsou od toho, aby se lidé ptali. Pokud Vám moje otázka připadá směšná nebo pitomá, nemusíte reagovat. Bohužel v dnešní době se lidé umějí vzájemně jen urážet a nadávat si. Ale aby se člověk něco dozvěděl, to až tak ne. A to se netýká jen diskuzí na těchto stránkách. Přeji pěkný večer.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tenhle dotaz je typickým příkladem, kdy na hloupou otázku nejde dát jinou než hloupou odpoved. Stačí se zeptat konkrétně. Ne na to zda někdo něco umí nebo ne.
Tak se omlouvám, že moje otázka byla položena hloupě. Myslela jsem, že ostatní pochopí. Poučení pro příště. Nevím, jakým způsobem se dědí zbarvení u slepic. Např. u německého boxera je gen pro zlatou barvu recesivní a pro žíhanou dominantní, takže se žíhané feně může narodit i zlaté štěně, ale naopak to nejde. Zjednodušeně řečeno.

U drůbeže jsou vztahy dominantní a recesivní stejné....
Vždy jsou snad geny recesivní a dominantní, ale zajímalo mě, jak je to u konkrétních zbarvení. Např. při spáření různých barevných rázů, jestli se nějaké zbarvení upřednostní na potomcích nebo vznikne některé z dalších, které jsou uváděny, atd. Možná se neumím správně vyjádřit... No nic, zkusím si to zjistit jinde.

Ano, to všechno je možné... konkrétně W mají uznaných tuším 38 barevných rázů, to znamená x možných různých kombinací barev a kreseb, které v konečném důsledku v možných kombinacích reagují různě. Nelze dát jednoznačnou odpověď ve smyslu žíhaná x zlatá....
Pokud např. spojíte 1,0 koroptví vlnitá a 0,1 oranžově koroptví vlnitá,
tak potomstvo bude fenotypově koroptví vlnitá.
Za předpokladu, že u obou rodičů nebylo mísení rázů už předtím.
Pokud např. spojíte 1,0 stříbrně koroptví vlnitá a 0,1 oranžově koroptví vlnitá,
tak všechno potomstvo bude fenotypově zažloutle stříbrně koroptví vlnitá,
fenotypově pro laika stříbrně koroptví vlnitá, ale z genetického hlediska nepoužitelné
dále do stříbrně koroptví vlnitá, možné použití do oranžově koroptví vlnitá.
Neplatí to jen u Vyandotek, je to podobné u mnoha plemen,
kdy různá plemena mají stejné barevné rázy/stejně fungující rázy.
Ostatně některé rázy vznikaly právě připářením jiného plemene.
Proto např. zdrobnělá Vyandotka červená je o něco většího tělesného rámce,
než jiné rázy zdr. Vya, protože připáření Rodajlendek i po letech selekce
je stále jasně viditelné.
Nezaměňovat za větší Německé zdrobnělé Vyandotky, které byly v DE
nedávno schváleny - DE chovatelům se nedařilo držet svá zvířata pod 2 kg,
tak si vydupali schválení své vlastní, německé zdr. Vya.
Z hlediska genetiky barev je několik výjimek, např. bílá u Leghornek.
Spojování různých rázů patří pouze do rukou odborníků,
kteří tím něco sledují (přilití nové krve, upevnění nebo odstranění sledovaného
znaku a podobně) a nelze ho doporučit k masivnímu hobby zkoušení.
Rázy můžeme rozdělit na přírodní, jednobarevné, vícebarevné.
Obecně lze spojovat k sobě kompatibilní rázy z těchto skupin.
Je-li uznáno 38 rázů, jak uvádí pan Jednatel Klubu Šumavanek,
asi není nutné pokoušet se mermomocí o nový ráz.
Odůvodněně kompatibilní - koroptví/oranžová, modrá/černá,
žíhaná/černá, žlutá/červená, bíle kolumbijská/břízová,
žlutá/žlutě kolumbijská, zlatá bíle/modře/černě lemovaná ap.
S těmi boxery - zlatá vs. žíhaná - neobrátila jste to náhodou?
Neptáte se na nic konkrétního, tak jen příklady.
Jinde to najdete jen těžko, v češtině vůbec ne.

u drůbeže je to mnohem složitější než u psů, protože těch vloh je mnohem víc a vzájemně se doplňují, ovlivňují.
takže nelze obecně odpovědět.
Konečně jsem se něco dozvěděla, moc děkuji. Nechci se pokoušet vytvářet žádná nová zbarvení, jen mě tato otázka zajímala. U německého boxera jsem to neotočila. Žíhaná fena může mít v genotypu dominantní alelu pro žíhané zbarvení a recesivní pro zlatou. Pokud se spáří s jedincem, který bude mít to samé nebo se zlatým psem, budou i zlatá štěňata. Kdyby se spářila se psem, který má obě alely pro žíhanou barvu, tak se zlatá štěňata nenarodí, ale budou nositelé genu pro zlatou barvu. Zlatá fena se zlatým psem nemůže mít nikdy žíhaná štěňata.

no jasný. akorát to znásobte desetinásobně složitěji a máte slepičí genetiku. protože prostě jak se projeví ostatní alely kolikrát záleží na tom, co je na lokusu E a tam toho může být hromadu.
Lenéčka
napsal(a):
Konečně jsem se něco dozvěděla, moc děkuji. Nechci se pokoušet vytvářet žádná nová zbarvení, jen mě tato otázka zajímala. U německého boxera jsem to neotočila. Žíhaná fena může mít v genotypu dominantní alelu pro žíhané zbarvení a recesivní pro zlatou. Pokud se spáří s jedincem, který bude mít to samé nebo se zlatým psem, budou i zlatá štěňata. Kdyby se spářila se psem, který má obě alely pro žíhanou barvu, tak se zlatá štěňata nenarodí, ale budou nositelé genu pro zlatou barvu. Zlatá fena se zlatým psem nemůže mít nikdy žíhaná štěňata.
A od kterého pokolení jde považovat dominantní za opravdu dominantní?
A jak víte, že recesivní je jenom k dominantní a není v ní ještě něco recesivnějšího?
Až toto vychytáte, budou vám barevné mutace fungovat.

vlasta1
napsal(a):
A od kterého pokolení jde považovat dominantní za opravdu dominantní?
A jak víte, že recesivní je jenom k dominantní a není v ní ještě něco recesivnějšího?
Až toto vychytáte, budou vám barevné mutace fungovat.
tak dominantní je dominantní
ale u drůbeže to celé hodně komplikuje ta alelická kodominantní série na lokusu E, která řídí, kde bude eumelanin a kde bude feomelanin a tím působí epistaticky na hromadu dalších alel.
drůbež je třeba jediný domácí druh, kde neuděláte čeločerné zbarvení působením jednoho genu. ale třeba bílé zbarvení se dá udělat hned několika způsoby s totožným fenotypem.
Bodlinko a Lupusi
Já začínám od začátku.
Vy jste oba rychlíci.
dominantní je dominantní A jak to chovatel Čech v Česku pozná?
Při umělé selekci bych chtěl mít jistotu a začít u F1. A potom řešit barevnou mutaci.
A máme ji tady, nebo je chyba hned na začátku?
Lenečka psala:
Žíhaná fena může mít v genotypu dominantní alelu pro žíhané zbarvení a recesivní pro zlatou
Kdyby se spářila se psem, který má obě alely pro žíhanou barvu, tak se zlatá štěňata nenarodí, ale budou nositelé genu pro zlatou barvu. Zlatá fena se zlatým psem nemůže mít nikdy žíhaná štěňata.
Napsala to a je.....
ale, jde toto říct i u zvířat s PP (a nejen u psu, drůbeže, papoušků, koček atd.)?? A je správné řešit alely, anebo už sekci genofond???
To nastane asi vítr, až se do PP bude dávat posudek z genetiky. Nebo už se někde zaznamenává?