Dobry den .
Chcem sa spýtat "fundovaných " či ste sa s tým stretli :
Sliepka uhynula po 2 týždnoch cca - 1-2 dni co som ich prinesl (5ks) - bola"bez chuti do života" .
Schovávala hlavu pod krýdlo a keď ju nemala pod krýdlom-tak bola jako když spí - uťapená.
Mala ĽAVE oko zatvorene- ale prave otvorené ! Občas prijmala potravu,aj sa pohybovala ale bez chuti "do života". Občas ho otvorila (pod nátlakom) pohla sa , ale hned ho zatvorila .Pred pár dňami pošla...
Podobne su na tom aj dalšie dve - tie boli v kurniku od prvých 3ks (zdrave2+tá jedna co pošla)vždy separéé- svojvoľne na opačnom rohu kurnika. Tieto dve co boli separé su teraz na tom podobne avšak su aktývnejšie ako bola tá prvá ... Oni su mládky všetky , neďobali sa- nie je to "mechanickým poškodením"... A zasa tie dve čo boli stále v kope s prvou chorou - nič jim není su na oko zdravé a chovaj se tak jak slépky normále - su aktývne se zajmem o potravu, chodí za mnou jak pes...
Boli / sú v uzavretom prostoru - jen je pustim na cca pár hodin do voliery- mužou volne chodiť a nebráni se pohybu ven, taže pruvan to asi nebude...
Vedla su staré sliepky 9ks. a mám pocit že sa to prenieslo aj na niektoré - na rozdiel od týchto mládek su stále aktývne, prijmají potravu / vodu - ale ked zastanú (sedia) maju jedno oko -vždy ľavé zatvorené, takto to je u 3ks starých ..
Prešiel som si témy tady na přispevcích , ale neco podobného jsem tady nenašel ...
Stretol sa s tým niekto ?
Vopred ďakujem za "odborný názor / skušenosti
Uživatel s deaktivovaným účtem

cardif
napsal(a):
Dobry den .
Chcem sa spýtat "fundovaných " či ste sa s tým stretli :
Sliepka uhynula po 2 týždnoch cca - 1-2 dni co som ich prinesl (5ks) - bola"bez chuti do života" .
Schovávala hlavu pod krýdlo a keď ju nemala pod krýdlom-tak bola jako když spí - uťapená.
Mala ĽAVE oko zatvorene- ale prave otvorené ! Občas prijmala potravu,aj sa pohybovala ale bez chuti "do života". Občas ho otvorila (pod nátlakom) pohla sa , ale hned ho zatvorila .Pred pár dňami pošla...
Podobne su na tom aj dalšie dve - tie boli v kurniku od prvých 3ks (zdrave2+tá jedna co pošla)vždy separéé- svojvoľne na opačnom rohu kurnika. Tieto dve co boli separé su teraz na tom podobne avšak su aktývnejšie ako bola tá prvá ... Oni su mládky všetky , neďobali sa- nie je to "mechanickým poškodením"... A zasa tie dve čo boli stále v kope s prvou chorou - nič jim není su na oko zdravé a chovaj se tak jak slépky normále - su aktývne se zajmem o potravu, chodí za mnou jak pes...
Boli / sú v uzavretom prostoru - jen je pustim na cca pár hodin do voliery- mužou volne chodiť a nebráni se pohybu ven, taže pruvan to asi nebude...
Vedla su staré sliepky 9ks. a mám pocit že sa to prenieslo aj na niektoré - na rozdiel od týchto mládek su stále aktývne, prijmají potravu / vodu - ale ked zastanú (sedia) maju jedno oko -vždy ľavé zatvorené, takto to je u 3ks starých ..
Prešiel som si témy tady na přispevcích , ale neco podobného jsem tady nenašel ...
Stretol sa s tým niekto ?
Vopred ďakujem za "odborný názor / skušenosti
Odborný názor? Byly nemocné. Možná jste je koupil od ne úplně dobrého chovatele. A nejspíš vám nakazily i ty původní. Proto existuje karanténa.
Bez pitvy vám tady nikdo nic lepšího nenapíše.

honzapm
napsal(a):
Vy děláte, jako kdyby pitva byla všemocná.
Představte si, nechovatelko drůbeže Kometo,
že ani po té pitvě není z 80% nic jasně jednoznačného.
A vy. z popisu zadavatele, dokážete určit, kde je problém?

honzapm
napsal(a):
to drahý honzíku záleží na tom, kdo pitvá.
a jestli k tomu umí vzít správné vzorky.

napsal(a):
A vy. z popisu zadavatele, dokážete určit, kde je problém?
křišťálová koule je určitě jednoznačnější

napsal(a):
to drahý honzíku záleží na tom, kdo pitvá.
a jestli k tomu umí vzít správné vzorky.
Jste byla rychlejší.
Já si pod pitvou, tou opravdovou, představuji i odběr vzorků na různá další laboratorní vyšetření.

honzapm
napsal(a):
A představte si, že vím, že na SVÚ mají různé laboratoře, které s patologií spolupracují.
Ne, že by se příčina smrti vždycky odhalila. Ono taky trochu (dost) záleží na tom, co je ochotný chovatel zaplatit.
Zrovna u těch slepic...

cardif
napsal(a):
Vďaka za odborné reakcie - takže sa s tým nikto tu zúčastnených v komentoch nestretol
potkala jsem hromadu nemocných slepic a proto vám můžu fundovaně říct, že podle toho, které oko ta slepice před úhynem měla zavřené se diagnóza prostě určit nedá
není to tak jednoduché, jakože nemoc levého oka, nemoc pravého oka, nemoc obou očí a náhlý úhyn s otevřenýma očima.
napsal(a):
potkala jsem hromadu nemocných slepic a proto vám můžu fundovaně říct, že podle toho, které oko ta slepice před úhynem měla zavřené se diagnóza prostě určit nedá
není to tak jednoduché, jakože nemoc levého oka, nemoc pravého oka, nemoc obou očí a náhlý úhyn s otevřenýma očima.
To oko bude len sprievodný jav, pozrel som niektoré články na GB fórach :táto mi prišla najbližšie k tomu ako sa slepice projevují :
Newcastleská choroba
Symptómy: Ako respiračné ochorenie sa symptómy pseudomoru hydiny (ND) zvyčajne prejavujú prostredníctvom dýchacích ťažkostí, výtoku z nosa, zahmlených očí a zníženého kladenia vajíčok. Niekedy môžu vtáky zažiť krútenie krku a paralýzu nôh a krídel. Existujú rôzne kmene tohto ochorenia hydiny, z ktorých niektoré sú smrteľnejšie ako iné.
Ako liečiť: Vtáky sa zvyčajne zotavia z ND a nebudú prenášačmi, ale ak sa u vašich kurčiat rozvinie choroba, pravdepodobne neprežijú. Rovnako ako pri iných ochoreniach, môžete svojim vtákom podávať antibiotiká na niekoľko dní, aby ste sa vyhli iným bakteriálnym infekciám.
Ako predchádzať: Keďže chorobu prenášajú voľne žijúce vtáky, je veľmi dôležité, aby bol váš kŕdeľ zaočkovaný. Odporúča sa tiež praktizovať dobrú hygienu, pretože človek môže infikovať iné vtáky cez oblečenie alebo obuv.
Po pravde pri dnešnej "hypermixácii každého domáceho chovatele/množitele" po tom všetkom čo do nich tlačí cez antibiotiká po solné roztoky sé také vírus přispúsobí - Pro mne a jako rada jiním zní: pořizovat si vše JEDINE od uznaných a certifikovaných chovatelú ! NÉ MNOŽITELÚ !
Na konec je to vždy jen přinosem co do léčby, starosti a vlstnosti a vitálnosti zvířete ...

ne.
jednak prostě na dálku se diagnóza určit nedá, nedá se určit ani čtením článků o nemocech drůbeže a zdiagnostikovat si takhle nebezpečnou nákazu je stejné jako určit si podle googla rakovinu.
kdyby to byl newcastle, tak ta slípka není špatná 14 dní před smrtí a těch úhynů tam máte, no, možná už většinu osazenstva.
napsal(a):
ne.
jednak prostě na dálku se diagnóza určit nedá, nedá se určit ani čtením článků o nemocech drůbeže a zdiagnostikovat si takhle nebezpečnou nákazu je stejné jako určit si podle googla rakovinu.
kdyby to byl newcastle, tak ta slípka není špatná 14 dní před smrtí a těch úhynů tam máte, no, možná už většinu osazenstva.
Coby kdyby/možná - to je težko - nespím u nich :) ... Težko říct kdo od koho co chytil - staré slepky nemaji tolik pozornosti jako mali mládky - možná to bylo naopak ...
Tak či onak škoda slepic - už po dezinfekci na jejich místo čekaj další .
Tentoraz Legbar majú vrodenú o niečo lepší imunitu
Vrků

XXX.XXX.32.63
Ding an sich..
Přijde mi to jako ten můj problém. Taky jsem nepochodil s diagnózou. Přestože jsem slepičky fotil a nahrával pro místního veterináře. Nakonec mi dal antibiotika a zkouším léčit. Jedna byla dva dny velmi špatná a tu jsem dál netrápil. Ostatní jsou v pohodě a dvě mají přivřené oko a odpočívají víc než je normální.
Dost jsem četl a dostal se k laickému závěru, že by to mohla být ta mykoplazma nebo co a ty ostatní příznaky jsou přidružené problémy. Zahnisane oči, výtok... Slepice to budou dál přenášet a při dalších stresových situacích se to znovu projeví. Můžou mít i trvalé následky. Snížená imunita a snaška. Důvodem může být mimo jiné špatný původní chov... I moje slepice jsem měl cca 3 týdny.
Bodlinka má pravdu... Nejlepší je začít od znova. Já osobně nemám co ztratit staré hejno nemám, tak se peru a jak to dopadne zveřejním i kdybych byl za hlupáka. Může to někomu pomoc.