Pdifheb

XXX.XXX.12.31
Zdravím, nemáte někdo prosím zkušenost s timto? Právě se vylíhlo kuře. Bylo ale přilepené ke skořápce (zřejmě pupeční šňůrou) - viz fotografie. Co s tím mám dělat? Nechat, nebo ustřihnout? Skořapku jsem opatrně sundala, ale to,čím bylo kuře chycené, jsem nechala. Jinak se má čile k světu, pípá, snaží se chodit. Předem děkuji za rady.
Zdravím, předně si ujasněme, jak probíhá výživa podu ve vejci. Kuře ve vejci přijímá živiny ze žloutku, který se před líhnutím vtáhne do dutiny tělní (bo drůbež nemá bránici, nemá tedy ani hrudní, ani břišní dutinu). Čerstvě vylíhlé kuře jej vstřebává ještě dalších několik hodin, proto čerstvě vylíhlá kuřata necháváme v dolíhni v klidu pěkně oschnout. Při líhnutí není potřeba žádné pomoci a loupání kuřete ze skořápky může být spíše kontraproduktivní a kuřeti ublížit. Nic jako pupeční šňůra u kuřete tedy neexistuje.
Mohlo se stát, že se žloutkový vak nevtáhl do kuřete, ale to si netroufám tvrdit, není to z fotky jasně patrné. Rozhodně bych nedoporučoval kuřeti dále "pomáhat" a nechat to na něm.
RO

XXX.XXX.6.111
Ja davam kuratkam na vtahnuti zltka slaby cerny caj (samozrejme ze ne tepli)
Chovu zdar
Uživatel s deaktivovaným účtem

RO
napsal(a):
Ja davam kuratkam na vtahnuti zltka slaby cerny caj (samozrejme ze ne tepli)
Chovu zdar
A to pomáhá jak? Na pití nebo na mazání?
Varaxi
napsal(a):
To pomáhá tak, že v čaji je voda převařená a tudíž prostá některých nečistot a choroboplodných zárodků. Čaji se sem tam také připisují nějaké pozitivní vlastnosti, ale vesměs jde o tu vodu.
Třísloviny v čaji pomáhají s hojením a působí antisepticky, takže předpokládám zevní použití čaje
list
napsal(a):
Třísloviny v čaji pomáhají s hojením a působí antisepticky, takže předpokládám zevní použití čaje
Vím, ale aby to stálo za řeč, to by ten čaj musel být dost koncentrovaný a ne slabý, jak uvádí RO. Jinak máčet takovou ránu, co vidím na obrázku, mi přijde spíš horší než nedělat nic. Foto opravdu není nejlepší, takže těžko říct, ale já bych to kuře asi netrápila. Pokud by vypadalo k světu, tak bych ho asi nechala a pozorovala, a pokud ne nebo pokud by se to horšilo, tak bych mu ukončila trápení.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kuriatko nechajte v kľude- tiež sme také mali - postupne sa to stiahlo, zaschlo a odpadlo (asi v priebehu 24 hod). Ak by nie tak nemá zmysel ho trápiť
Pdifheb

XXX.XXX.124.82
Odstřihla jsem mu tu skořápku, aby to netahal za sebou, a je v pohodě. Čilé, zobe, pípá, běhá.. Prostě jako ostatní. Zaschlo mu to, tak budu doufat, že to opravdu odpadne a bude to dobré. Uvidíme. Moc všem děkuji za rady:)
RO

XXX.XXX.6.111
Ten caj se dava na pitie.
Chovu zdar!