Šelmicka-anicka

XXX.XXX.122.126
Dobrý den měla bych prozbu. Do chovu křepelek jsem přidala šest nových, první den to vypadalo že je vše v pořádku nastříkala jsem je vodou s octem a vše bylo dobré, ale druhý den ty nové neměli peří na zádech a ty ostatní jim ho vyklovávají a čtyři křepelky jsou jen v boudičce a vůbec nevilezou ven jedna je na boudičce a jedna je odvážná a poklovaná vůbec není a neběhají za ní. Nevím co mám dělat s těmi co se bojí ani se nenažerou a nenapijou. Poradíte mi prosím?
Šelmicka-anicka
napsal(a):
Dobrý den měla bych prozbu. Do chovu křepelek jsem přidala šest nových, první den to vypadalo že je vše v pořádku nastříkala jsem je vodou s octem a vše bylo dobré, ale druhý den ty nové neměli peří na zádech a ty ostatní jim ho vyklovávají a čtyři křepelky jsou jen v boudičce a vůbec nevilezou ven jedna je na boudičce a jedna je odvážná a poklovaná vůbec není a neběhají za ní. Nevím co mám dělat s těmi co se bojí ani se nenažerou a nenapijou. Poradíte mi prosím?
Tak trochu obecně pro začátek. Japonské křepelky jsou mezi sebou dost agresivní, proto je třeba vytvářet hejna pro snášku, ale i pro sběr násadových vajíček co nejdříve, aby byla takto bezez změny. I tak se může stát, že některé jedince dokáží úplně uklovat. Ve vašem případě bude třeba je oddělit do jiné klece, či voliéry...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Šelmicka-anicka
napsal(a):
Ta voda s octem měla fungovat jak?

To je taková stará hloupá "rada" - že jako budou "vonět" všechny stejně,
že si jako budou tím pádem rovny.
Že jako nepoznají, která je nová a která je původní, domácí.
Takže budou v poho.
Je to samozřejmě zbytečný nesmysl a srandovní, že tomu někdo věří.
Ptáci mají vynikající zrak, ne čich.

napsal(a):
Ta voda s octem měla fungovat jak?
někdo dokonce použije voňavku, aby jako voněly stejně.... A když budete nosit vejce od černé slepice v podpaždí, vylíhnete si domácího plivníka.
Oddělit, chovat zvlášť nebo oddělené zvykat, ale aby na sebe přes oddělující překážku viděli. Občas se mi stane, že si jednu vyberou a poraní. Oddělím a nechám vyléčit pak vrátím a je to dobré. Občas doplňuji klece po selektu kohoutků a taky je jde začlenit nové do hejna. Chce to udělat nějaka opatření. Já pootočím klece a tím změním světlo. Prostě se jim snažím trochu změnit prostředí a přijde mi, že si míň všímají nových kusů.
Chovatel Tom
napsal(a):
Oddělit, chovat zvlášť nebo oddělené zvykat, ale aby na sebe přes oddělující překážku viděli. Občas se mi stane, že si jednu vyberou a poraní. Oddělím a nechám vyléčit pak vrátím a je to dobré. Občas doplňuji klece po selektu kohoutků a taky je jde začlenit nové do hejna. Chce to udělat nějaka opatření. Já pootočím klece a tím změním světlo. Prostě se jim snažím trochu změnit prostředí a přijde mi, že si míň všímají nových kusů.
Při spojení, hejn křepelek, je nejlépe je dát do cizího prostředí, a nechat potmně, mně se podařilo, po 20 letech chovu, v zimě jim netopit, ale je nutná aklimatizace , již od podzimu, nutností je prodloužení dne na 16 hodin, stačí spínací hodiny a 5 W žárovka, mám okolo 40 kusů snáška až 90%, při teplotě i těsně nad bodem mrazu