V poslední době vidím, že se mezi chovateli hodně řeší, jestli by slepice měly dostávat živočišné bílkoviny (např. rybí moučku, krevní moučku, sušené larvy atd.).
Vím, že dřív to bylo běžné, ale dnes většina komerčních směsí je postavená jen na rostlinných složkách. Přitom slepice jsou všežravci a v přírodě si zobnou žížalu nebo brouka.
Jaké jsou vaše zkušenosti?
Goirgi
XXX.XXX.132.58
Zkrmují slepicím rozdrcené kosti nebo zbytky masa . Na to se mi osvědčil pákový drtič . Na něm dokážu rozdrtit skoro všechny kostí i z grilovačky .
Pokud jim to přidáte jedině dobře.No do směsí je to pro ně nejdražši položka tak proto s tím šetří nebo nedávají.
Pokud máte málo slepiček tak jak píší předemnou zkrmte odpady masa a kostí z kuchyně.Když nemáte drtič kostí tak si vezměte kladívko a tvrdý kámen nejlépe žulovou kostku a jemě jim to naklepejte ale v brýlích lítá to všude a pozor na oči a pozor ať neuklapnete slepicím zobák oni to vysbírají rovnou z kamenu.Já jim to klepal vždy ráno než jsem je pustil do výběhu aby se mě nepletly a když bylo naklapáno tak jsem je vypustil a to byl fofr ve sbírání.
No a pokud nejsou kosti ani zbytky masa tak jsem jim dal pár kostiček salámu pro psy.V Penny mají občas za 30 Kč kilovou šišku a s citem jim přidejte pár kostiček podle počtu slepic.Tak na 10 slepic stačí 10 dkģ denně-ale aby dostala každá.