Pri prezerani ruských stránok ma zaujalo plemeno ťažkých husí, ktoré volajú "Cholmogory". Na prvý pohľad vyzerajú ako labutie s postavou toulouských husí. Chová to tu niekto? Existuje na toto plemeno aj štandard?
Pripájam aj niekoľko fotiek z rusekj stranky www.fermer.ru
Tí čo ešte nezabudli po rusky si v časti "Forum" v rubrike "Pticevodstvo" najdu učite niečo zaujímavé.
peter z bratislavy
napsal(a):
Pri prezerani ruských stránok ma zaujalo plemeno ťažkých husí, ktoré volajú "Cholmogory". Na prvý pohľad vyzerajú ako labutie s postavou toulouských husí. Chová to tu niekto? Existuje na toto plemeno aj štandard?
Tí čo ešte nezabudli po rusky si v časti "Forum" v rubrike "Pticevodstvo" najdu učite niečo zaujímavé.
Cholmogory
peter z bratislavy
napsal(a):
Cholmogory
peter z bratislavy
napsal(a):
Cholmogory
peter z bratislavy
napsal(a):
Cholmogory
Uživatel s deaktivovaným účtem

peter z bratislavy
napsal(a):
Cholmogory
Takže nieje toho ve?a, ale toto som o nich našiel:
Cholmogorská hus vznikla na podklade domácej husi krížením s ?ínskou husou. Má dlhé, hlboké a široké telo, mierne klenutý, vodorovne nesený chrbát, stredne dlhý krk nesený v miernom obluku, pekne klenutú hru? a dobre zaokruhlené brucho s podbruškom. Na konci zobáka má malý hrbo? a pod krkom podbradok. Farba peria je ?isto biela (už sú pravdepodobne uznané aj iné, je to ?lánok z roku 1956)Váha je od 8-10 kg.Nesie 30 vajec s váhou 180g. Znáša približne 3-3,5 mesiaca.
Dúfam že to aspo? trocha pomôže. Marko Bajus
napsal(a):
Takže nieje toho ve?a, ale toto som o nich našiel:
Cholmogorská hus vznikla na podklade domácej husi krížením s ?ínskou husou. Má dlhé, hlboké a široké telo, mierne klenutý, vodorovne nesený chrbát, stredne dlhý krk nesený v miernom obluku, pekne klenutú hru? a dobre zaokruhlené brucho s podbruškom. Na konci zobáka má malý hrbo? a pod krkom podbradok. Farba peria je ?isto biela (už sú pravdepodobne uznané aj iné, je to ?lánok z roku 1956)Váha je od 8-10 kg.Nesie 30 vajec s váhou 180g. Znáša približne 3-3,5 mesiaca.
Dúfam že to aspo? trocha pomôže. Marko Bajus
Okrem článku o Cholmogorských husiach v slov. čas. Chovatel 2/2010, mate možnosť ich vidieť na živo aj zaberoch z výstavy v ruskej Tule na ruskom webe:
http://dv0r.ru/forum/index.php?
topic=3618.75;topicseen
Hneď v uvode videa je aj niekoľko volier s Chomogormi, Tulskými bojovými husami a Pskovskymi lyskami.
U nás temer nezname plemena.
peter z bratislavy
napsal(a):
Okrem článku o Cholmogorských husiach v slov. čas. Chovatel 2/2010, mate možnosť ich vidieť na živo aj zaberoch z výstavy v ruskej Tule na ruskom webe:
http://dv0r.ru/forum/index.php?
topic=3618.75;topicseen
Hneď v uvode videa je aj niekoľko volier s Chomogormi, Tulskými bojovými husami a Pskovskymi lyskami.
U nás temer nezname plemena.
Nádhera , skutočne lahôdka pre oko chovateľa hydiny v prípade dovozu na Slovensko , vedel by som pomôcť pri rozmnožení týchto krásnych zvierat. Dúfam že sa nájde niekto kto tieto úžasné husi dovezie do SR alebo ČR, držím palce!!!
henste
napsal(a):
Nádhera , skutočne lahôdka pre oko chovateľa hydiny v prípade dovozu na Slovensko , vedel by som pomôcť pri rozmnožení týchto krásnych zvierat. Dúfam že sa nájde niekto kto tieto úžasné husi dovezie do SR alebo ČR, držím palce!!!
Mám kopec adries a kontaktov na ich chovatelov v Rusku, na Ukraine i v Bielorusku, ale nikto nechce predať násadové vajcia, len husy na jeseň. A doviezť zvieratá z býv. krajín ZSSR (a vybaviť k tomu veter. papiere, ... ) - tak to skôr bude Rusko v EU.
Zatiaľ komu som napisal, tak buď ani neodpísal, alebo mi poslal zamietavú odpoveď, že násad. vajcia nepredá a to sme sa ani o cene ešte nebavili.
Inak pár husí predávajú aj po 250-300 USD, čo mám potvrdené priamo z Ukrainy.
Po dlhšom čase sa mi podarilo konečne zohnať násad. vajcia Cholmogorských husí. Síce "len" bielych, ale nejak sa začať musí. Prileteli priamo z Moskvy a z 10 kusov strasti letu 3 nevydržali. Takže v liahni je momentálne 7 kusov.
Keďže v časopise FAUNA mi (z neznámych dôvodov) článok neuverejnili, môžete si ho pozrieť na webe:
http://www.ifauna.sk/clanky/hydina/222-cholmogorska-hus
Zo 7 nasadených vajec Cholmogorských husí boli len 2 oplodnené, a vyliahlo sa len 1 húsa na 30. deň inkubácie. Keďže sa akurát kamarátovi vyliahli káčatá, podstrčili sme ho pod kvočku-pižmovú kačici. Tá ho prijala za vlastné a vodí ho spolu s 3 káčatami. Už má týždeň za sebou a pekne rastie.
Zdravím, před několika týdny jsem dávala husí vejce do líhně v Plzni a ten pán mi říkal, že tam má vzácný vejce z Ukrajiny od neznámých husí. Nejdřív jsem si myslela, že je to od Vás, ale po Vašem příspěvku jsem pochopila, že líhnete sám.Teď kolem 7. června jedu pro housata, tak se ho zeptám, od koho jsou a co jsou to za housata. Doufala jsem, že se snad u Vás chytnu a něco mi dáte, ale moje smůla
. Držím Vám palce do dalšího chovu, snad se někdy sejdeme a vyměníme zkušenosti
Vůznice
A Cholmogorča pekne rastie a už bude väčšie ako nevlastní kačací súrodenci:
A nielen ja mám Cholmogorskú hus. Aj kamarát z Oravy má svoj odchov pôvodom z Ukrainy.
Prikladám aj niekoľko fotiek
zbosace
napsal(a):
Na fotkách vyššie kde je húsa s kačicami, sú krížence čoho? Je to ruanka s modrým pižmovým?
Je to Pižmová kačica modrá a Ruánsky káčer. Takto to robím už niekoľko rokov a som nadmieru spokojný. Robil som aj opačné kríženie, kačice a káčery sú rovnako veľké, ale Ruánka ich málo kedy vysedí. Samozrejme mám aj čisté Ruánske.

pekna huska,,a mate knej uz aj gunara?? ci este len zhanate?
Neviem, či je to hus alebo gunár. Ešte jedna je na Orave. A kamarát už má dohodnuté na jar vajcia od dvoch chovaťeľov. Ja by som chcel ísť do Ruska, lebo som hotový z modrých Cholmogorov. To keby sa podarilo. Pozrite http://www.fermer.ru/forum/gusi/51910?page=16

su to krasne husy,,a to je dobre ze maju zachovany pud sedenia na vajciach ako som si precital na tej stranke,,len neviem ake su tie modre,,ci ako tato prva na tejto fotke?co som tam nasiel,
Modré Cholmogory sú tu : www.youtube.com/watch?v=6SZtqGTbNEg&feature=player_embedded# !
Podľa ruských prameňov, plemeno Cholmogorská hus bolo vyšľachtené v 19. storočí roľníkmi v „Černozemských oblastiach“ stredného Ruska, cestou kríženia miestnych plemien husí s čínskymi, s následnou starostlivou selekciou na živú váhu v podmienkach pasenia od jari do neskorej jesene.
vuznice
napsal(a):
Zdravím, před několika týdny jsem dávala husí vejce do líhně v Plzni a ten pán mi říkal, že tam má vzácný vejce z Ukrajiny od neznámých husí. Nejdřív jsem si myslela, že je to od Vás, ale po Vašem příspěvku jsem pochopila, že líhnete sám.Teď kolem 7. června jedu pro housata, tak se ho zeptám, od koho jsou a co jsou to za housata. Doufala jsem, že se snad u Vás chytnu a něco mi dáte, ale moje smůla
Vůznice
A jak to snimi dopadlo s těmi housaty máje a jaks e ten pán jmenuje prosím napište mi to
vuznice
napsal(a):
Vůznice
Prosím na email: josef.augustinu@seznam.cz
peter z bratislavy
napsal(a):
Počul som o tom, ale odpovedať by Vám presne mohol len p. Bandík a p. Luhový, ktorí ten dovoz zabezpečovali.
Ja plánujem zase doviezť násadové vajcia (ak sa podarí) od viacerých chovateľov z Ukrainy, Ruska a Bieloruska, aby sa potom dali zostaviť nepríbuzé páry.
Prosím Vás napsal byste mi na vás e-mail vás email chtěl bych vám napsat na email
Moj mail je
peter.ferjencik@chello.sk
Tu je vlanajsia huska s husatami po Tuluzskom gunarovi
Pokiaľ ste ešte nazabudli Azbuku, alebo sa chcete pokochať naozaj peknymi fotkami Cholmogorov (a nielen ich), tak si otvorte rusku chovatelsku stranku:
http://www.fermer.ru/forum/porody-gusei/51910
peter z bratislavy
napsal(a):
Pokiaľ ste ešte nazabudli Azbuku, alebo sa chcete pokochať naozaj peknymi fotkami Cholmogorov (a nielen ich), tak si otvorte rusku chovatelsku stranku:
http://www.fermer.ru/forum/porody-gusei/51910
My se bohužel neučíme ve škole rustinu. Ale tady z této stránky jsou ty fotografie.
chovatelpepa
napsal(a):
My se bohužel neučíme ve škole rustinu. Ale tady z této stránky jsou ty fotografie.
dorm
napsal(a):
http://translate.google.cz/translate?hl=cs&sl=ru&u=http://fermer.ru/forum/porody-gusei/51910&ei=pIihTuZ_4qDiBMCdmLUE&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=9&ved=0CFkQ7gEwCA&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.fermer.ru/forum/porody-gusei/51910%26hl%3Dcs%26safe%3Dactive%26sa%3DX%26biw%3D1144%26bih%3D678%26tbs%3Dimg:1%26prmd%3Dimvns
přeloženo googlem
PASSPORTS

XXX.XXX.92.55
Dobrý deň.
Nerozumiem prečo ste skrížili cholmogora s tulúzom ...( jedine na konzumáciu, tomu rozumiem) ...myslím si že cholmogorská hus ktorú tu prezentujete to určite nieje !!! Je škoda že ste sa dostali ku zlému chovnému materiálu , ale prezentovať to ako cholmogorská hus to tiež nieje dobrý nápad
, aby sa niekedy nestalo že to niekto kúpi od vás + kvalitnú krv inde a začne to množiť - nastane
???????(pomalá likvidácia cholmogorov na slovensku
)
Pozri si najprv moj prispevok z 3.5.2010. Podľa tých vajec vieš povedať o aké plemeno sa jedná???
Bol som celý šťastný, že sa mi z tých 10 importovaných vajec vyliahlo jedno húsa (cenovo asi najdrahší tvor, čo sa u mňa vyliahol). Tak som písal o Cholmogorovi, keďže som veril, že ma neoklamali. Až keď húska vyrástla, zistili som, že ma dobehli. Tak som ju mal dať na pekáč? Našli sme jej aspoň čistokrvného gunára z ťažšieho plemena. Nikomu to ako Cholmogara ani neponúkam, tak Ťa nemusí trápiť , že by sa tu chov zbastardil, nie som z tých, čo ponúkajú krížence. Potomstvo bude len v užitkovom chove u kamaráta a nečaká ich dlhá životnosť.
Skús doviezť z Ruska Ty a vychovaj a potom sa pochváľ, čo Ti vyrástlo.
Aj keď viem o 3 slovenských chovateľoch, čo údajne majú Cholmogory, zatiaľ sa tu ani jeden neprezentoval. Uvidíme na NV v Nitre, či niečo vystavia.
PASSPORTS
napsal(a):
Dobrý deň.
Nerozumiem prečo ste skrížili cholmogora s tulúzom ...( jedine na konzumáciu, tomu rozumiem) ...myslím si že cholmogorská hus ktorú tu prezentujete to určite nieje !!! Je škoda že ste sa dostali ku zlému chovnému materiálu , ale prezentovať to ako cholmogorská hus to tiež nieje dobrý nápad
, aby sa niekedy nestalo že to niekto kúpi od vás + kvalitnú krv inde a začne to množiť - nastane
???????(pomalá likvidácia cholmogorov na slovensku
)
Dobrý deň.
Začnem pekne poporiadku a zhrniem všetko do jedného príspevku (čo tu bolo doteraz).
Kamarát Peter kúpil násadové vajcia Cholmogorov z Ruska (boli by to prvé Cholmogorky na Slovensku), ale vyliahlo sa iba jedno húsa. Téma na iFaune bola otvorená, tak som pridával fotky. Ani Vy odborník by ste podla vajca a následne podľa húsatka, nevedeli určiť o aké plemeno ide. No a to sa nám stalo - nechali sme sa obabrať a tým pádom došlo k nedorozumeniu, ale stávajú sa aj horšie veci.
Odchoval som troch krížencov a jasne to tu dávam na vedomie, tak nevidím dôvod na vaše pohoršenie. Alebo máte pocit že sa snažím niekoho oklamnť?
Píšete o likvidácii Cholmogorov, ale ja bohužial nemám vedomosť o tom, že by niekto vôbec odchoval a prezentoval sa na Slovensku. Nemôže sa predsa niečo likvidovať skôr než sa začne chovať.
S pozdravom. DR
danielbratislava
napsal(a):
Dobrý deň.
Začnem pekne poporiadku a zhrniem všetko do jedného príspevku (čo tu bolo doteraz).
Kamarát Peter kúpil násadové vajcia Cholmogorov z Ruska (boli by to prvé Cholmogorky na Slovensku), ale vyliahlo sa iba jedno húsa. Téma na iFaune bola otvorená, tak som pridával fotky. Ani Vy odborník by ste podla vajca a následne podľa húsatka, nevedeli určiť o aké plemeno ide. No a to sa nám stalo - nechali sme sa obabrať a tým pádom došlo k nedorozumeniu, ale stávajú sa aj horšie veci.
Odchoval som troch krížencov a jasne to tu dávam na vedomie, tak nevidím dôvod na vaše pohoršenie. Alebo máte pocit že sa snažím niekoho oklamnť?
Píšete o likvidácii Cholmogorov, ale ja bohužial nemám vedomosť o tom, že by niekto vôbec odchoval a prezentoval sa na Slovensku. Nemôže sa predsa niečo likvidovať skôr než sa začne chovať.
S pozdravom. DR
Neviem o tom že by sme si potykali , nakoľko sa nepoznáme. Prezentácia Vašej husi je mne ako laikovi trošku smiešna , a nehovorím o odborníkoch. K Vašej strasti plnej ceste získať toto plemeno je obdivuhodná . Môj názor je taký aký je a je škoda že ste tomu neporozumel. ,,Skús doviezť z Ruska Ty a vychovaj a potom sa pochváľ, čo Ti vyrástlo.,,
A skúsil som doviezť - podarilo sa!!!! a aj chovám !! - a nemám tú potrebu sa chváliť ako napríklad Vy.
Mám 3ks cholmogorov , našťastie čistých!!! a z ukrajiny , majú 8 mesiacov ( modré oko , čistý zobák - červený , hrvol min 15cm - zatiaľ) .
Upresnite si prosím : asi sú len už dvaja chovatelia , nakoľko pánovi od maďarov uhynul gunár dovezený ako v páre - odchov jedna hus - nechovná..... presun húsky pánovi L. ... a ešte jeden pán na orave ktorému zmizol gunár - posunutie gunára od p L. Takže asi zostali 2chovatelia. A ako viem že vraj odchovy sú kríženci ... nie čistý odchov cholmogorov ... Takže chov cholmogorov na slovensku je v plienkach .....a každé kríženie s nejakým iným plemenom by som neprezentoval v téme ,,cholmogorská hus,, , ale nechal si to pre seba a na pekáč .
danielbratislava
napsal(a):
Dobrý deň.
S pozdravom. DR
Neviem o tom že by sme si potykali , (peter z bratislavy ) nakoľko sa nepoznáme. Prezentácia Vašej husi je mne ako laikovi trošku smiešna , a nehovorím o odborníkoch. K Vašej strasti plnej ceste získať toto plemeno je obdivuhodná . Môj názor je taký aký je a je škoda že ste tomu neporozumel. ,,Skús doviezť z Ruska Ty a vychovaj a potom sa pochváľ, čo Ti vyrástlo.,,
A skúsil som doviezť - podarilo sa!!!! a aj chovám !! - a nemám tú potrebu sa chváliť ako napríklad Vy.
Mám 3ks cholmogorov , našťastie čistých!!! a z ukrajiny , majú 8 mesiacov ( modré oko , čistý zobák - červený , hrvol min 15cm - zatiaľ) .
Upresnite si prosím : asi sú len už dvaja chovatelia , nakoľko pánovi od maďarov uhynul gunár dovezený ako v páre - odchov jedna hus - nechovná..... presun húsky pánovi L. ... a ešte jeden pán na orave ktorému zmizol gunár - posunutie gunára od p L. Takže asi zostali 2chovatelia. A ako viem že vraj odchovy sú kríženci ... nie čistý odchov cholmogorov ... Takže chov cholmogorov na slovensku je v plienkach .....a každé kríženie s nejakým iným plemenom by som neprezentoval v téme ,,cholmogorská hus,, , ale nechal si to pre seba a na pekáč .
passports
napsal(a):
Neviem o tom že by sme si potykali , nakoľko sa nepoznáme. Prezentácia Vašej husi je mne ako laikovi trošku smiešna , a nehovorím o odborníkoch. K Vašej strasti plnej ceste získať toto plemeno je obdivuhodná . Môj názor je taký aký je a je škoda že ste tomu neporozumel. ,,Skús doviezť z Ruska Ty a vychovaj a potom sa pochváľ, čo Ti vyrástlo.,,
Odpovedáte na môj príspevok a na moju jedínú otázku ste mi neodpovedali. S tým, že nemáte potrebu sa chváliť, si dovolím nesúhlasiť, lebo ste to akurát spravil. A kde beriete istotu, že tie Vaše sú naozaj čisté 100 % Cholmogorské ?
Samozrejme prajem Vám veľa šťastia v chove a mohli by ste pridať aj pár fotiek.
Myslím, že ke´d sem (či do časopisu Chovatel) niekto napíše o nejakom neznámom novom plemene hydiny, aby informoval aj ďalších chovateľov (nie každy je jazykovo zdatny), tak tí ostaní su radi, že sa niečo nove dozvedeli a rozšírili si obzory. Prípadne majú pred sebou novú výzvu.
Škoda, že si aj Ty neprispel nejakým článkom, či radami, ako si husy doviezol (Legalne asi ťažko), ale hlavne ako sa Ti darilo s odchovom a čo by si poradil ostatným, ako sa k nim dostať a hlavne ako ich chovať. Miesto tohu tu vyskakuješ na nás. Kde si bol doteraz? Tak sa pochváľ aj Ty, ak sa máš čím.
A ak Ti vadí tykanie (medzi priateľmi chovateľmi je to bežne a na internete tiež), tak si môžeme aj onikať, ak Ti to zvýši Tvoje EGO. Miesto prázdnych rečí pridaj radšej fotky a dobré rady, ak niečo takeho si vôbec schopný.
Rád uvidím Tvoje Cholmogory na NV v Nitre. Ja som tam už ruské Pavlovské kury vystavil vlani.
Takže je na škodu veci že v tejto rubrike je viac fotiek a písma o necholmogorov ako cholmogorov .
,,Škoda, že si aj Ty neprispel nejakým článkom, či radami, ako si husy doviezol (Legalne asi ťažko), ale hlavne ako sa Ti darilo s odchovom a čo by si poradil ostatným, ako sa k nim dostať a hlavne ako ich chovať.
Čo je to legálne a nelegálne??? - v prípade dovozu vodnej hydiny z okolitých štátov ??
Všetky potrebné informácie sú ---- http://fermer.ru/forum/porody-gusei/51910?page=72 .... všetko je tu ..........a aj všetká korešpondencia ktorú mám je v azbuke ... ako chov .. odchov ... liahnutie...
,,Kde si bol doteraz?,, na slovensku ...
,,Tak sa pochváľ aj Ty, ak sa máš čím.,, ---- nemám záujem sa chváliť... ale asi som mal už toho dosť .. tejto prezentácie ..,,cholmogorská hus na slovensku...
Otázka ?? prečo sa neprezentujú chovatelia p.L z okolia Púchova..z okolia Oravy..?? ..A ty majú mať čistý základný chovný materiál .... asi to bude to Ego... xixi
Tak Tvoja odpove´d naozaj pomohla všetkým záujemcom o hov Cholmogorksých husí. Toľko duchaplných odpovedí v jednom príspevku sa len tak ľahko nenájde. Máš len zbytočne hlúpe pindy miesto toho, aby si prispel niečim konkrétnym a posunul celú diskusiu dopredu. Radšej pridaj fotky Tvojcih Cholmogorov, nech je vidno, že len nekecáš, alebo...?
P.S.
vystavíš ich na NV v Nitre? Radi by sme videli , čo si naozaj odchoval...
Pán passports, pridaj tie fotky a rady, bolo by to od Teba milé a možno aj poučné. Ja osobne, keď som prvýkrát čítal článok o týchto neobyčajne krásnych husiach v časopise chovateľ bol som nadšený. Ľahko sa kritizuje a asi ťažšie ukazujú svoje výsledky. Každý chovateľ, ak dokáže vychovať niečo, čo stojí za reč, určite by sa s tým chcel pochváliť. Tu nejde o slávu, ale o poznanie nového. Veľa chovateľov by sa určite potešilo, ak by si prispel fotkami svojho odchovu a radami. Len asi nieje čím sa chváliť. Nech sa Ti darí.
odp.: jozefm - Len asi nieje čím sa chváliť. - - - - NO COMENT !!
Takže pridávam foto pre neprajníkov ktorí roznášajú hlúposti že nemám cholmogorov alebo mám krížence a pod. ,ako som sa dopočul. Viac sa k tomu nebudem vyjadrovať ....
Husi majú necelých 8 mesiacov . Pre porovnanie veľkosti s labutími husami , ktoré sú rovnako vyliahnuté .
Základ je čistý jemne zaoblený zobák bez tmavých fľakov a modré oko ( myslím že toto je budúci gunár) , v budúcnosti výrazný hrboľ .
Váha je zatiaľ na necelých 8 mesiacov celkom slušná, nad 6kg a to majú len klasické obilniny + trávu - tú majú najradšej .
Výrazné podbrušie + hrvoľ je tiež dôležitý znak ktoré sa hlavne ukáže až v dospelosti .
Lindovské husy sú samostatné plemeno, aj keď na prvý pohľad môžu pripomínať plemeno Cholmogorských husí. Tiež je to u nás úplne zriedkavé ruské plemeno husí. Viac sa o nich dozviete na ruskej chovateľskej stránke:
http://www.fermer.ru/forum/porody-gusei/123819
jozef.maslan
napsal(a):
mam zaujem o 2 husy cholomogor a 1 gunara moje čislo telefonu je 0907844150
Nejprve přeji ze slušnosti DOBRÝ DEN a prosím postavte se do řady..ta na Vás přijde v roce 2018
Já ji teď vystál přes ukrajince v Moldávii a bohužel,,vejce nedají" jen(snad) house za 2500 kč..momentálně stojím v Bělorusku
dobry den
prosim muzete mi poradit dnes je jiz 32 den a housata jsou ziva ve vejci ale neproklovali si dirku , vejce byla stara nejdele 14 dni cestovala 2000 km autem a z 20 ks zbylo 9 ktere se dolihli az do dnes lihen je stolni s ventilatorem termostat tolerance 0,2 ,teplota37,5 a vlhkost 75 % nevite kde je chyba nebo se proste tak zdlohave cholmogorky lihnou dekuji

Sleduji celou diskusi,která běží od loňského roku okolo plemene hus Cholomogorských.Také okolo všech podvodů.Bohužel,ale málo chovatelů jak v ČR tak na Slovensku ví,že chovatelé z Ruska i dalších bývalých republik nechtějí moc "pouštět" chovný materiál.Já mám obdobné problémy s slepicemi orlovkami velkými.Oni Rusové tvrdí,že když nám něco "pustí",že to hned dáváme Němcům a ti si pak na tom dělají chovatelské úspěchy dál v Evropě.Pravdy na tom trochu je.Když se podíváte,co Němci udělali s některými plemeny,jen aby vyšlechtili další barevné rázy a tak na úkor barev jsou zvířata často odlišná a protože je v Německu velká chovat.základna,tak i tato svá šlechtění protlaší do vzorníků,kterých se pak musíme držet.Vždyť.kdo má doma staré vzorníky drůbeže,tak porovnávejte.Jinak-dovolte abych moc poděkovala za zveřejnění ruských web.stránek,opravdu je co probírat.
Teď můj názor na uvedené husy-když se podíváte na husy africké,husy čínské a husy labutí,pak prohlídnete husu tuluzskou,tak zřejmě toto je celé křížení.Myslím si,ale že ani Rusové nemají dostatek čistého chov.materiálu a i když koupíte zaručeně ty pravé-tak genetika udělá své.Bylo by dobré obrátit se na Výzkumný ústav živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi.Před mnoha lety jsem také něco sháněla okolo drůbeže a pomohli mě.Z hystorie přeci víme,že v Rusku bylo mnoho původních plemen zvířat a po likvidaci cara se likvidovala i zvířata-přeci je známé toto o psech chrtech barzojích,nebo o ruských konících.Bylo by opravdu dobré najít skutečný původ-tedy jak jsou tyto husy vykřížené do dnešní podoby a pak by bylo nutné tzv.pracovat i se zvířaty,která nejsou přesně identická s daným i plemen.znaky.Takto jsem dříve chovala orlovky a bylo zajímavé,že někdy z toho nejhoršího "vypadly" krásní jedinci,ale to je u všech šlechtěných zvířat.
Aj keď mimo mísu, mám Orlovky aj po ruských aj po nemeckých predkoch. Tie ruské sú však podstatne svetlejšie a "útlejšie" - majú viac bielej farby na sebe. Tie ruské sú z dovozu z násadových vajec v r. 2011 zo Sankt Peterburgu.
A čo sa týka Cholmogorov, je to podobné, ako u Tulúzských husí-malá chovateľská základňa, nižšia znáška a nižšia oplodnenosť, takže sú veľmi zriedkavé. Skúšal som u viacerých chovateľov v býv. ZSSR , ale živé sa legálne temer doviezť nedajú a za násad. vajcia pýytajú 50 EUR.
Takže to chce len čas a pevné nervy....

Dobrý večer,prosím můžete mě napsat více o těch Orlovkách ze Sank Peterburgu a kdo Vám vajíčka nechal-myslím chovatele.Jinak já mám ještě adresu na Moskevskou oblast a pak z Ruských stránek také.Jinak z Ukrajiny,co do Čech dovezli,tak si stěžují na zelené nohy,ale to by pak byly polské slepice a ne orlovky..Ještě jeden dotaz-myslíte,že u ruských chovatelů jsou i faverolky velké?.Díky
Násadové vajcia priviezol Sláva Komov z Peterburgu vlani na jar. Kamarát má orlovky veľké a tak som mu ich prenechal. Vyliahli sa mu z nich kuriatka. Hne´d na prvý pohľad bolo jasné, ktoré sú nemeckého typu a ktoré sú ruské-tie boli viac biele.
Faverolky nechovám, ale v Rusku sú. Pozri na web:
http://www.fermer.ru/forum/porody-i-krossy-kur/45602
Dobry den
tak z 6 housat mi zustalo jen jedno , ostatni meli deformace nohou (preklobeni jedne nebo obou nohou) u vajec ktera uhynula jiz v lihni bylai deformace zobaku a hlavy viz foto ,lihen je overena teplota i vlhkost ok (37.5 --75%) lihli se pozde 33 den proc to nevim preji hezky den

Dobrý večer,moc a moc děkuji za web,stránky,pokusím se napsat.Jde o to,zda semnou budou komunikovat,ale vždy to za pokus stojí.Zeptám se i na faverolky velké.Ještě jednou moc děkuji.

Dobrý večer,je to smutné,ale mě to připadá,že je to plísňové onemocnění.Navíc-jak byla vajíčka stará? Teď,aby jste sehnal housátku nějakého kamaráda.Přeji hodně štěstí.
Dobry den tak mam dolihnuto mela jsem jeste 5 vajec v lihni a vylihli se bez problemove jen dve housata zacali 30 den udelali dirku a pak se vylihli , ve 3 vejcich zustala plne vyvynuta housata ale nedokazala se vyklubat a to jem vlhcila i octovou vodou neudelala ani dirku, proc to mi nejde do hlavy , jinak jedno house je bile a druhe strakate
Pochvala pro passport: Husičky máš pěkné, ale připadá mi,že hlavně houser má hodně slabý hrbol.
Já,co mám teď housata z Ukrajiny,tak jsou po Houserovi,který je sice flekatý jak Pomořanka,ale má hrbol luxusní.
Husička byla trochu slabší,ale zbarvení má pěné modré. Takže uvidím,co mi z toho vyroste....
tak tady jsou nase holky cholmogorky lihnute dva kusy 22.4 vazi 4,4 kg a 4,6 kg a dva kusy lihnute 1.5 vazi 3,1kg a 3,4kg
konopka
napsal(a):
Dobrý den,
zajímá mne, zda stále chováte husy Cholomogor a pokud ano, kolik by stál pár nebo násadová vejce?
Děkuji
Iva
Dobrý den.
Ono nejde říct,zda u nás někdo stále chová husy Cholomogorské,protože v Republice nejsou a jestli jo,tak já o nich a nikdo tady zřejmě neví. Já sem si loni nechal poslat vejce z Ukrajiny,vyléhlo se mi jedno house a to po týdnu uhynulo. Finanční prostředky vynaložené na dovoz snad nejde ani vyčíslit. Letos jsem měl možná víc štěstí a mám sedm housat. Doufejme,že je dokážu dotáhnout do dospělosti a bude z nich něco. Pokud by se podařilo a někdo mohl prodat house nebo násadové vejce,tak já osobně nedokážu určit,jaká bude cena. Ale podle toho jak jsem nakoupil,tak asi astronomická...
bodlak
napsal(a):
Dobry den dejte sem fotky tech vasich drobecku at porovname jak rostou a vazite moc by me zajinala vaha a vahovy prirustek dekuji mam holky cholmogorky poprve jsou to belorusky
Tak já už jsem tady dvě fotky šoupl,ale dám sem aktuální z dnešního odpoledne.
Mají stáří 25 dnů. Váhu nevím a zatím ji neřeším....... Hlavně zdravíí..-:))
Takže tady je těch mých sedm Ukrajinců....
bodlak
napsal(a):
Dobry den gratuluji jsou to krasavice je tam i jedna modra nebo se spatne divam
Jsou po této husičce,takže tam modrá může být. Otec těchto housat je o pár příspěvků zpátky.
Za dva týdny,až začnou přepeřovat,to bude vše jasnější. Budu každý týden vkládat fotky,jak poporůstly,tak doufám,že se přidáte.....
pokud bude cas tak fotky rada vlozim , na vahu jsem se ptala proto ze mam problem s jednim housetem , pase se stejne jako ostatni prikrm granule a psenice ale to jedno je hubene a o 3/4 kg lehci nez ostatni , nema takovy podbrisek jak sourozenci , ja mela vejce od dvou kmenu tak ze ta modra neni pribuzna s bilyma,
bodlak
napsal(a):
pokud bude cas tak fotky rada vlozim , na vahu jsem se ptala proto ze mam problem s jednim housetem , pase se stejne jako ostatni prikrm granule a psenice ale to jedno je hubene a o 3/4 kg lehci nez ostatni , nema takovy podbrisek jak sourozenci , ja mela vejce od dvou kmenu tak ze ta modra neni pribuzna s bilyma,
Tak to.,že jedno house nějak zaostává není nic divného. Buďto má špatně poskládané genetické informace nebo je prostě v hejnu to poslední. Já,když se mě ti Ukrajinci vyléhli,sem myslel,že jedno house hned usmrtím,aby se netrápilo a teď ani nepoznám,které to bylo. Když se bude dařit a nějak to doroste,můžem kdyžtak mezi sebou změnit krev. Ale uvidíme,jak se nám oboum bude dařit......

Přeji ať se daří,jsou krásné,jo kdybych mohla mít nějaký rybník,hned bych husy chovala,je to paráda.Moc a moc zdravíčka.Jitka
tak zas naka fotka treti house stune nemuze chodit vlezlo na lino a smekli se mu nohy tak ze odpoledne jedu k veterinari uz lezi od soboty
bodlak
napsal(a):
tak ja uz mam jen dve holky cholmogorky ta co prestala chodit uhynula ,tak ze mam jen jednu bilou a druhou strakatou jeste ale nevim jakeho jsou pohlavi, chtela jesem se zeptat tech 7 mate z kolika vajec
Z ukrajiny mě poslal pán 12 vajec,z kterých bylo osm oplodněných a toto je výsledek. Jsem velice spokojený,protože loni to bylo přesně naopak. Uvidíme,jak to bude dál... A co bylo té vašé husičce?? Nebo co aspoň určil veterinář.. . Ať vím,čeho se mám případně vyvarovat.
zdravim vas chovatelé....... podařilo se mi ziskat tyto 2 kusy hus...... netvrdim že je to cholmogor ale chtěl bych vaš nazor...... protože jsem si dopisoval s ruskym chovatelem a ten mi zdělil že CHOLMOGORY snáši zhruba 8-12 vajec a naše i jina zahranični literatura uvadi 50-120 kusu vajec ...jsem tedy zmateny co je vlastně husa cholmogorská
Ahoj Mafr..
Já mám přímo stáhlé z Ruských stránek,že Husa Cholmogorská váží 7.5 až 8kg a nejlepší kusy 9 až 12kg. Kdy průměrně snese za rok 20-25vajec a opět nejlepší z nich i vajec 50. Ale jak jsem psal,za rok!! Tzn. zřejmě ve dvou snůškách. Váha vajec bývá 160-220gramů. To co ti teda psal chovatel z Ruska bude pravda v první snůšce.....
ahoj no je to možne nevylučuju to ,nejsem odbornik to ani nahodou..... tvoje housata jsou opravdu moc pěkná....... mi se podailo ziskat ty dvě co jsou na fotce mezi našimi ostatnimi a jen tak sem važil tu světlejši a váži 8.2 kg..... snad to nebude houser....neumim to zatim rozpoznat ale uvidime.....
Dobry den
chtela jsem se zeptat jake mate zazemi pro cholmogory , mam na mysli snaskova hnizda , bydleni,na pareni staci lorna nebo je potreba hluboka voda, jak daleko od sebe snaskova hnizda aby se husy snesli a nezasedli na jedno hnizdo a na zaver jsou hodne nesnasenlive oproti jine drubezi kdyz vyvadi mlede dekuji a hezky den
už kdysi hodně davno jak se řika,, za soudruha,, sme měli doma husy vypadali jak husa labuti ale byli ve váze kolem 9,5-10 kg snašeli v prvnim roce 50 a v dalšich letech až 100 vajec,ruzně sme je davaly pod kvočny a potom do chovatelskych lihni, na poslednoch 20 vajec si sedla a vychovala mlade k dospělosti. Myslel jsem si že to byli Labuti husy ale velikosti tomu neodpovidali....patral sem po jejich puvodu a byli to nějaci křiženci puvodem od ukrajiny.... ale to je tak dávno že to je jak pohádka a ted sme se vrhli znovu do chovu, protože ty velkochovy mi připadaji nějake divné.......Takže ty naše tehdejši měli udělane hnizda v sudech a byli situovane tak aby se navzajem neviděli a měli volny přistup k vodě a krmeni..... cely tento prostor je zabezpečeny proti kunám ,na noc zavitatelny,jinak jsou na dvorku s lodnou a několikrát za den maji čistou lodnu plnou vody a neměli sme problemy s oplodněnim ...... z přibližně 70 vajec bylo 5 ktere se nevylihli ...... dá se řict tedy , že jsme měli doma tedy husy podobné husám cholmogor a diky sousedovic psum sme o ně přišly.... to co sem si ted pořidil nevim jestli jsou husy cholmogorske ale mi se libi a pokut se vydaři je mi to jedno...plemeno jako plemeno akorát tyto se mi prostě libi
Po čtrnácti dnech opět vkládám fotky. Housata už jsou téměř opeřena. Stáří je 8 týdnů.
husopaska79
napsal(a):
Chlapi, prodejte mi alespoň jeden pár. Dám 2tis euro za kus.
Nejde prodat něco,co není.....takže v tomto případě peníze nic nevyřeší. Pokud se budu zbavovat mých Cholmogorských husí,tak až v dospělosti a kus za kus,k vůli výměně krve. Mě trvalo dva roky,než se mi od těchto husí podařilo něco sehnat. Musíte ještě ze dva roky vydržet,na jejich potomky...
husopaska79
napsal(a):
Já vím, je mi to jasné, ale když mě se právě čekat nechce a dovézt to z Ruska, je v podstatě nemožné.
S tím dovozem máte pravdu. Třeba se zadaří a budu mít na jaře housata,ale nechtěl bych předbíhat. První bych se potřeboval s někým dohodnout na výměně kusů. Třeba mi "Bodlak" něco vymění
palo sk
napsal(a):
Dobrý deň,je to obtiažne---- akú mi dáte záruku,že ich zaplatíte ??? Ja sa môžem pokusiť kontaktovať ľudí,ktorí pravidejne cestujú cez Žilinu.Ak sa do toho dajú bude im treba dať zálohu.No a tu nastáva problém neprídem o peniaze ja,alebo Vy???? /myslím to obrazne,ale je to tak./Palo.
Dobrý den,
to máte jistě pravdu, určitě byjsme to museli řešit nějakou zálohou. Mě záloha nevadí, ale kdo nám zaručí, že to bude opravdu ono? Až to pak přivezou a bude to něco jiného, budou z toho nepříjemnosti. Jinak já bych brala jakoukoliv barvu, jen ne strakatou, to podle mě nemá žádnou cenu. Díky Helena
A ještě jedna taková technická připomínka. Ikdyž se vám podaří přivézt nějaké kusy,tak to budou jen ty,kterých se budou chtít v Rusku zbavit. Nevěřím tomu,že by daly pryč to nejlepší co mají. Příští rok budu opět zkoušet nechat si poslat vejce. Myslím,že to je jediná rozumná varianta,i přes to,že je skoro nemožné něco vyléhnout. A vidíte,mě se to letos povedlo...
Zdravím.
K chovu z 5ich kusov mi zostal jeden cholmogoš . Inak sú super rodičia a chráni gunár celú rodinku a to poriadne štiplavo.
jeroným : - čo sa týka hrbolu na zobáku , tak ten sa začne ukazovať až v priebehu 3och rokov - do vtedy sa vyvíja a rastie ...
passport- Tak to mě velice mrzí,že máš jenom jedno odchované house. Co se stalo,že to tak špatně dopadlo??
A jak to vypadá u tvého kolegy pana L. Odchoval on nějaké housata? Ptám se proto,že vím,že měl dva housery a pak jste to nějak mezi sebou přeskládali. Tak jestli to dopadlo dobře...
Já mám čtyři housery a tři husy. Ta hnědá a dvě s těma menšíma lalokama na krku a tmavšíma hlavama jsou husy. Všechny světlé kusy jsou houseři.
Dobry den
tak uz jsem nasla cas a neco vyfotila tady jsou holky cholmogorky (vlastne nevim jestli jsou holky) jinak chvalim foto jsou to krasavci ,
passports
napsal(a):
treba si nechať aspoň mail kontakt , je tu už viac ľudí ktorí majú cholmogošov a možno aj posunú za takú cenu...
Určitě se ozvěte, když budete mít něco k prodeji. Mám ale zájem o kvalitní kusy, může to být jakákoliv barva bílá, modrá, přírodní klidně i domino, ale určitě ne strakatý. Ty podle mě mají cenu jen pekáčovou.
Helen
husopaska79
napsal(a):
Určitě se ozvěte, když budete mít něco k prodeji. Mám ale zájem o kvalitní kusy, může to být jakákoliv barva bílá, modrá, přírodní klidně i domino, ale určitě ne strakatý. Ty podle mě mají cenu jen pekáčovou.
Helen
Je zvláštní,že zrovna upřednostňujete čistý barevný ráz....Ikdyž bych také bral jeden barevný typ..Ale podle mého není ani v zemích,kde tyto husy mají. Musíte vzít v úvahu,že husa Cholmogorská byla vyšlechtěna z husy Čínské a ta jak vypadá??
Mě husa cholmogorská nadchla svou robustní postavou a svým nevšedním vzhledem,který budu preferovat a je mi jedno v jakém barevném rázu,protože vím,že jich moc není.
V příštím roce mám opět v plánu dovézt násadová vejce a už se na housátka těším,ale podle jednání,nemá nikdo jeden barevný ráz a když jo,tak pokud by prodal,jednalo by se o příbuzenskou plemenitbu,která by dál neměla pokračování.... Šlo by nejspíš o sourozence,kteří byli nahodile vyselektování z jednoho rodičovského hejna A musíte si dál vzpomenout,kde se vzal čistý bílý cholmogor??
Čínská husa byla hnědá.
Takže strakoš má pro mě větší význam......
jeroným
napsal(a):
passport- Tak to mě velice mrzí,že máš jenom jedno odchované house. Co se stalo,že to tak špatně dopadlo??
A jak to vypadá u tvého kolegy pana L. Odchoval on nějaké housata? Ptám se proto,že vím,že měl dva housery a pak jste to nějak mezi sebou přeskládali. Tak jestli to dopadlo dobře...
Já mám čtyři housery a tři husy. Ta hnědá a dvě s těma menšíma lalokama na krku a tmavšíma hlavama jsou husy. Všechny světlé kusy jsou houseři.
Odpověď jsem též nedostal.....
Ti moji strakáči ve stáří 12 týdnů....Ikdyž to tu není moc vidět,jeden houser je pěkně modrý,,
Možná tady bude lepší pohled. Přemýšlím o tom,že ze čtyř houserů jednoho prodám do služby......-:))
marcel
napsal(a):
Já bych ho bral:)
To možná víc lidí,ale první by mě musel někdo a nějak přesvědčit,že o něho má vážný zájem a pěkná zahrada není argument. Druhá věc,ikdyž toto nerad vzpomínám je,že za tisíc nebo dva,jako ostatní husy ho dál prostě nepustím.... Jinak mi můžeš psát na: jeronym.k@centrum.cz
passports
napsal(a):
pre husopaska79 - PASSPORTS@azet.sk
Dobrý den,
děkuji za nabídku, momentálně mám ale velmi zajímavou nabídku z Moldávie. Ozval se mi na základě inzerce moldavský chovatel, který mi přiveze husy až domů. Jsem teda plna očekávání a jakmile se mi podaří něco získat, tak se určitě ozvu a za případnou spolupráci moc děkuji.
Helena
Jinnak moje adresa je: HelenNovotna@seznam.cz
Zdravim vas našel část filmu na ruskych stránkách....mrkněte se http://www.youtube.com/watch?v=wsdIsS9Wy34&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=U35FRVZ30KU&feature=relmfu tomu se řika chovná skupina :-))