Husy plemena Cholomogor

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.2.2014 11:48
jeroným

XXX.XXX.146.118

Tak jak s těma Cholmogorama... Už někomu začaly nést?? U mě si začala stavit hnízdo pouze Tuluská husa a čtyři Cholmogorské zatím vůbec nic...smajlík

22.2.2014 21:02
jenmalohlava

XXX.XXX.212.106

ahoj mi začla nosyt 31.1 a už mam 13 vajec tak čekam kdy zasedne vejce ji zbiram popisuju tak sem zvědavy co stoho bude nosy stale do stejneho mista jeto venku což sem stoho nervozni aby ji něco nerušilo zatim ma hnizdo jen ze slamy tak nevim jestli sedne uvidime lihen mam pořad v klidu

22.2.2014 21:02
jenmalohlava

XXX.XXX.212.106

ahoj mi začla nosyt 31.1 a už mam 13 vajec tak čekam kdy zasedne vejce ji zbiram popisuju tak sem zvědavy co stoho bude nosy stale do stejneho mista jeto venku což sem stoho nervozni aby ji něco nerušilo zatim ma hnizdo jen ze slamy tak nevim jestli sedne uvidime lihen mam pořad v klidu

24.2.2014 18:49
jeroným

XXX.XXX.146.118

Tak jsem to snad přivolal... Den po mém příspěvku jsem si všiml ošlapaných zad u jedné Cholmogorky a dnes už bylo první vejce.. Tak jako vždy,očekávám, že toto vejce nebude oplozené a je k tomu ještě o něco menšíí.. Dalšíí a třeba oplozené už na sebe snad nenechají dlouho čekat.. smajlík

6.3.2014 19:15
jeroným

XXX.XXX.146.118

Začalo to velmi zajímavě. První vejce a pak pět dní nic. Druhé vejce a dva dny pauza, ale dnes už se roznesla třetí, ze čtyř Cholmogorek. Takže jsem naložil líheň a budu očekávat, co se tam za týden ukáže.. Od těchto dvou párů mám zatím 9 vajec...

13.3.2014 19:22
jenmalohlava

XXX.XXX.212.106

ahoj jasem dal do lihně 15 vajec po 10 dnech sem prosvitil a nic ještě počkam do patku a začnu rozbijet od te bile už mam sneseno 22 vajec a stale nosy tož už to nechapu hnizdo stale neděla vi někdo kde je chyba

13.3.2014 22:42
jaroslavzidek

XXX.XXX.233.250

Po dlhsej dobe vas zdravym.Jan ja si myslim ze to nie je cista cholmogora.Ja ich chovam niekolko rokou a uz pri 11 alebo 12 vajicku sa mi skubne a zasadne.Je to podobne oko pri ceskach alebo slovenkach.Ja si myslim ze tu mame hodne kryzencou husi lindovskej.Bude nejaku dobu trvat kym sa to vyselektuje. A ja si myslim ze aj tento problem vysokej znasky je jeden tych skrytych znakou.Ale to je len moj nazor.A teraz by som vam chcel ukazat moj prirastok husi tulskej.

14.3.2014 10:04
martensko

XXX.XXX.166.248

jaroslavzidek napsal(a):
Po dlhsej dobe vas zdravym.Jan ja si myslim ze to nie je cista cholmogora.Ja ich chovam niekolko rokou a uz pri 11 alebo 12 vajicku sa mi skubne a zasadne.Je to podobne oko pri ceskach alebo slovenkach.Ja si myslim ze tu mame hodne kryzencou husi lindovskej.Bude nejaku dobu trvat kym sa to vyselektuje. A ja si myslim ze aj tento problem vysokej znasky je jeden tych skrytych znakou.Ale to je len moj nazor.A teraz by som vam chcel ukazat moj prirastok husi tulskej.

Pán židek, nedávno som Vám písal mejl ohľadom nemeckej nosnej. Mohli by ste si na mňa prosím Vás nájsť chvíľu času a odpovedať mi ? Ďakujem, s pozdravom S.H.

14.3.2014 11:14
mafr

XXX.XXX.99.6

Zdravim Vás,ne mi to už celkem jedno jaký je vlastně ,,STANDART,, Cholmogorské husy,protože když si pozorně pročteme následujíci článek v odkazu,zjistíme že husa cholmogorská je kříženec několika druhu a tím se vyselektovaly jisté znaky.
http://chovatel.weebly.com/uploads/3/7/6/5/3765156/chov04_09.pdf

14.3.2014 11:19
mafr

XXX.XXX.99.6

Mi osobně je celkem jedno kolik snese husa vajec, duležitá je oplozenost a genetika.Tato husa loni snesla 56 vajec s tim že pouhých 12 vajec se prostě nevylíhlo atˇ už to bylo tím že něco málo nebylo oplozeno nebo prostě byl slabý zárodek.

14.3.2014 11:56
mafr

XXX.XXX.99.6

Zjištˇoval jsem si u některých chovatelu,kteří se zabývají chovem nejen cholmogorek ,ale i hus afrických a shodly sme se že už to prostě není to co to bývalo.Pro mě je opravdu duležité za jedno jak husa vypadá a taky užitkovost. Chci prostě i husu na pekáč a navíc jako bonus aby na dvoře dobře vyladalasmajlíkTed mam prvních 20 vajec v líhni a při kontrole jsou 3 vajíčka bez zárodku a dalších 20 je připraveno. To se ví není to od jedné husy. přeju Vám všem hodně chovatelských uspěchu pro celou sezonu. Martin.smajlík

14.3.2014 18:50
jenmalohlava

XXX.XXX.212.106

ahoj jasem loni přivezl vajca s ukrajiny s 12 vajec sem vylihl 5 husat jedno pošlo na druhy den dneska sem začal vajca rozbijet a nic vnich neni od te bile mam v lihni už i od te hněde tak uvidim jestli nebude lepši houser pojima jen jestli neni plany tak nevim uvidime a stou snuškou to tež neni tak jiste že ma snest jen 15 vajec mam je od dobrych znamych s ukrajiny tak doufam žebysemnou nevydrbali zitra nafotim a dam fotky na posouzeni vam

14.3.2014 21:11
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Tvoje konštatovanie "protože když si pozorně pročteme následujíci článek v odkazu,zjistíme že husa cholmogorská je kříženec několika druhu a tím se vyselektovaly jisté znaky. " je len potvrdením, že ide o ustálené plemeno. Čo myslíš, ako asi vznikli všetky plemená hydiny? Najprv krížením viacerých plemien a potom prísnym selektovaním na požadované znaky štandardu.
Pokiaľ chceš husy hlavne na pekáč, tak odporúčam krížencov Tuluzského gunára a bežných bielých brojlerových husí. Kamarát to skúsil a potomkovia mali ako 6 mesační cca 12 kg!
Cholmogori nechaj nadšencom, ktorí majú iné ciele!

15.3.2014 07:16
mafr

XXX.XXX.99.6

Aha tak tedˇuž tomu uplně rozumím, takže pokut jsem nedal minimálně 5000,-kč za husu nebo si za 500,- kč nekoupil nějaké vajíčko z ,,dalekých,, krajin tak to prostě není to pravé. Po pravdě si myslim že, když tedy někdo má takovou husu která vlastně snáší ,,zlatá vejce,, tak to je to pravé ořechové. No nebudu se v tom dál vrtat.A pokut tedy něco o chovatelství víme tak samozřejmně že selekcí se toho spoustu vytvořilo,ale spětným křížením se dá ozdravit a omladit genetika,pokut budeme pořát dokola používat jen steny druh mezi sebou, dojde k degeneraci a ty kdysi dane vlastnosti jsou prostě pryč. Hodně zdaru v chovusmajlík

15.3.2014 08:34
danis

XXX.XXX.188.108

mafr napsal(a):
Aha tak tedˇuž tomu uplně rozumím, takže pokut jsem nedal minimálně 5000,-kč za husu nebo si za 500,- kč nekoupil nějaké vajíčko z ,,dalekých,, krajin tak to prostě není to pravé. Po pravdě si myslim že, když tedy někdo má takovou husu která vlastně snáší ,,zlatá vejce,, tak to je to pravé ořechové. No nebudu se v tom dál vrtat.A pokut tedy něco o chovatelství víme tak samozřejmně že selekcí se toho spoustu vytvořilo,ale spětným křížením se dá ozdravit a omladit genetika,pokut budeme pořát dokola používat jen steny druh mezi sebou, dojde k degeneraci a ty kdysi dane vlastnosti jsou prostě pryč. Hodně zdaru v chovusmajlík

Nic ve zlým, ale ta husa na fotce není cholmogora ani omylem, tak nechápu, o čem se tady dohaduješ?
Samozřejmě, že za křížence nedáš tolik jako za čistokrevné zvíře.
Peter má pravdu. chovej si křížence a chovatelství nech jiným.

16.3.2014 14:23
jenmalohlava

XXX.XXX.212.106

ahoj posylam nějake fotky k posouzeni at vim co vlastně chovam doufam že cholomogory

17.3.2014 14:07
mafr

XXX.XXX.99.6

Zdravím Vás, at´ to jsou nebo nejsou cholmogory, duležité je že Vám dělají radost z chovu. Podle mě jsou krásné a komu se to nelíbí....smajlíksmajlík

17.3.2014 16:39
pimpel

XXX.XXX.238.164

Dvě holky cholmogorky a jeden houser,bohužel nese ta,co jí nepojímá,ta kterou se snaží pojímat ještě nic,tak uvidíme jak to dopadne smajlíkať se Vám všem daří !

17.3.2014 18:00
jeroným

XXX.XXX.146.118

Tak mě jedna Cholmogorka snesla 11 vajec (prvních 6 oplozeno vše) a zasedla. Druhá 11 vajec (ani jedno ze 6ti oplozeno) a zatím nic. Třetí začala snášet o dost pozděj, ale nese pravidelně ob den, zatím má snesených 9 vajec, ale tady ještě oplozenost nevím. A čtvrtá snesla před deseti dny jedno vejce a dál nic... U této husy partner byl celou dobu pěkný moula a po snesení toho prvního už se musím otáčet,když jdu do hnízda...smajlík Jinak přidám zkušenost,která k tomuto tématu moc nepatříí..smajlík U husy Tuluské mám prvních sedm vajec oplozených, což bývá vzácnost. Samozřejmě to neznamená,že se něco vyléhne...smajlík

18.3.2014 15:52
mafr

XXX.XXX.99.6

nějak jsem měl chvilku a našel jsem nasledující odkaz,smajlík to by bylo něco ,kdyby to bylo třeba na burze v Hradištismajlík http://www.youtube.com/watch?v=Wi3OdgxhSgc

18.3.2014 16:10
jeroným

XXX.XXX.146.118

mafr napsal(a):
nějak jsem měl chvilku a našel jsem nasledující odkaz,smajlík to by bylo něco ,kdyby to bylo třeba na burze v Hradištismajlík http://www.youtube.com/watch?v=Wi3OdgxhSgc

Martine, tož to by bylo opravdu něco...smajlík smajlík

19.4.2014 18:57
alekseev

XXX.XXX.8.168

jeroným napsal(a):
Martine, tož to by bylo opravdu něco...smajlík smajlík

Первенцы smajlík

https://www.youtube.com/watch?v=dzKz60kdXdo

3.5.2014 15:21
alekseev

XXX.XXX.46.85

alekseev napsal(a):
Гусята.

Гусята.

3.5.2014 15:21
alekseev

XXX.XXX.46.85

alekseev napsal(a):
Гусята.

Гусята.

3.5.2014 15:22
alekseev

XXX.XXX.46.85

alekseev napsal(a):
Гусята.

Гусята.

16.5.2014 10:32
roman Rehak

XXX.XXX.85.43

Letošní druhé líhnutí cholomogorů

30.5.2014 21:09
jeroným

XXX.XXX.146.118

Tak tady je vidět, jaký je rozdíl mezi Cholmogorskými, šesti týdeními housaty a housaty brojlerovými naprosto stejného stáří... Největší rozdíl je vidět na dvou houserech v zadu( bílý a tmavý), ti jsou opravdu nadstandard.. Kdo z vás pozná všech osm cholmogorských housat v hejnu?? Ten houser Cholmogorský a husa Slovenská jsou pouze adoptivní rodiče.. Letos po nich není nic. smajlík

1.6.2014 11:32
jenmalohlava

XXX.XXX.212.106

ahoj všem ma nekdo skušenost s lihni real 24borotto italske vyroby housata 3 dny před lihnutim pipaji a pak se nevyklube nic blany zaschle na housatech a mrtve voda tam je vlhčim třikrat deně a stale nic ani kuřata se nevylihly kačeny tež ne tak nevim kde je chyba

1.6.2014 12:43
arbo73

XXX.XXX.212.102

jenmalohlava napsal(a):
ahoj všem ma nekdo skušenost s lihni real 24borotto italske vyroby housata 3 dny před lihnutim pipaji a pak se nevyklube nic blany zaschle na housatech a mrtve voda tam je vlhčim třikrat deně a stale nic ani kuřata se nevylihly kačeny tež ne tak nevim kde je chyba

Tuto líheň má můj otec a taky žádná sláva. On tam husy ještě nezkoušel, ale když s ní "bojuje" s kuřaty a kachňaty, tak housata by byla určitě tragédie! Proto jsem mu ani jedno husí vejce do té líhně nedal. Nevím čím to může být, ta líheň má taky na různých místech odlišnou teplotu, možná že to je taky tím. On sice ty vajíčka přehazuje, ale kdo ví, kde je problém??? Jinak k těm kuřatům, ony moc vlhkosti nepotřebujou, tak s tou vodou bych byl opatrný. Problém s těmi housaty může být taky v krmivu rodičů, jak jsem krmil směskami, tak jsem neměl skoro nic, téměř všechno zůstalo ve vejsích a nemělo sílu se ani vyklubat a jak jsem tomu pomáhal, stejně to po 3 dnech pošlo. Teď když sypu pouze oves s pšenicí, tak to leze ven z vajec samo!

2.6.2014 08:43
spanelskymastin

XXX.XXX.125.124

Dobrý den,

nemáte někdo na výměnu kvalitního modrého housera?
Díky

3.6.2014 19:18
jenmalohlava

XXX.XXX.212.106

jajim davam močeny chleba a čisty šrot pšeničny s ječnym pomichany tak 3 kible pšenice a 1 jačmena nikdy sem stim neměl problem až ted stou lihni dal sem tam slepiči vajca a tež seto nevyklubalo asy špatny kup asy to nevyreklamuju jeto italsky šmejd mě asy trefi šlak taka škoda tolik cholomogoru zbytečně v hajzlu smajlík

14.7.2014 18:14
hejna

XXX.XXX.241.252

Dobry den,chtela bych manzelovi sehnat modre cholmogory,je jedno jestli letošní nebo starsi nebo aby alspon jeden v paru byl modry,mockrat dekuji za info nebo radu na hejna.radka@seznam.cz dekuji

15.7.2014 22:44
jeroným

XXX.XXX.146.118

cholmogory napsal(a):
smajlík

Pokud by jsi měl zájem, tak ti můžu nabídnout nějakou výměnu chovných kusů. Teď krom odřeknutých strakáčů mám k dispozici dva housery a dvě husy...(houser čistě bílý a husy jemné náznaky do modra) Fotky ti můžu poslat. Jinak to namíchám mezi ostatní nepříbuzné kusy a pak už by mi bylo líto to pustit. smajlíksmajlík
Husy uvidíš na obrázku, ikdyž půl na půl s brojlerama... Já věřím, že je jednoduché poznat mezi němi Cholmogorysmajlík

5.8.2014 13:46
cholmogory

XXX.XXX.52.10

Jsou na prodej.
Více informací telefonicky.
721015799

25.8.2014 12:13
ab66

XXX.XXX.60.137

Dobrý den, již delší dobu sleduji Vaši diskuzi, prosím o Váš názor, přikládám fotografie svých hus, týdenní housata jsem koupila letos na jaře koncem května, takže nyní mají 3 měsíce, koupené byly údajně jako cholmogorské, mám jich celkem 7, no nevím,když se dívám na ty Vaše husy, tak mi ty moje připadají jiné, možná jsou jen moc mladé?
Prosím můžete mi prosím napsat co si myslíte o těchto husách? (bílé)
Moc Vám děkuji za Váše názory.

25.8.2014 12:16
ab66

XXX.XXX.60.137

.... a pro jistotu ještě jedna fotografie

s díky

AB

14.9.2014 17:31
radim1

XXX.XXX.89.165

Tohle vypadá spíš jako husa lindovská, které se často prodávají jako cholmogory, ale je to hybrid určený k výkrmu.

14.9.2014 18:00
pimpel

XXX.XXX.44.228

není to cholmogora,bylo by dobré vědět od koho jste to koupila ,alespoň podle mě ,možná jiný odborník okomentuje

21.9.2014 17:08
marysh

XXX.XXX.114.253

A co vlastně je " husa cholmogorská " ? Standart neexistuje, rusáci se od ni distancují a sami jako plemeno ji neuznávají. Do Evropy se dovážejí pokaždé úplně jiné zvířata z Ukrajiny, Ruska a Německa, cena je šílená z důvodu " módní a zázračné plemeno ". Standardizační komise svazu EE se snaží ji zahrnout do plemene Africká husa v barvě bílé..... a vůbec je to podobný bum jako kdysi araukany, indičtí běžci, maransky, .....

8.11.2014 18:13
tereza.128

XXX.XXX.142.50

ab66 napsal(a):
Dobrý den, již delší dobu sleduji Vaši diskuzi, prosím o Váš názor, přikládám fotografie svých hus, týdenní housata jsem koupila letos na jaře koncem května, takže nyní mají 3 měsíce, koupené byly údajně jako cholmogorské, mám jich celkem 7, no nevím,když se dívám na ty Vaše husy, tak mi ty moje připadají jiné, možná jsou jen moc mladé?

Přesně takové husy jsem taky měla. Byli to kříženci normální bílé husy s husou labutí.
Myslím, že Vás někdo pěkně podvedl.smajlík

8.11.2014 18:20
tereza.128

XXX.XXX.142.50

marysh napsal(a):
A co vlastně je " husa cholmogorská " ? Standart neexistuje, rusáci se od ni distancují a sami jako plemeno ji neuznávají. Do Evropy se dovážejí pokaždé úplně jiné zvířata z Ukrajiny, Ruska a Německa, cena je šílená z důvodu " módní a zázračné plemeno ". Standardizační komise svazu EE se snaží ji zahrnout do plemene Africká husa v barvě bílé..... a vůbec je to podobný bum jako kdysi araukany, indičtí běžci, maransky, .....

Já bych se k tomu nestavěla tak odmítavě. Každé plemeno někdy nějak začínalo a tyhle husy jsou pěkné, tak proč je neuznat, pokud se podaří ustálit jejich vlastnosti? K tomu jsou ale potřeba odchovy, hodně odchovů, aby bylo z čeho vybírat a do chovu zařadit jen to nejlepší, co se nejvíc přibližuje požadavkům. smajlík
Já si myslím, že je dobře, že se i dnes najdou nadšenci, co se o něco snaží a pokouší se posunout chov čehokoliv někam dál.smajlík
Bohužel se vždy najdou paraziti, co se přiživují na snažení druhých a ničí jejich práci - viz vlákno o pomořanských husách.smajlík

8.11.2014 18:27
alekseev

XXX.XXX.52.206

ab66 napsal(a):

Добрый вечер. Это не Холмогор.

9.11.2014 13:21
marysh

XXX.XXX.114.253

tereza.128 napsal(a):
Já bych se k tomu nestavěla tak odmítavě. Každé plemeno někdy nějak začínalo a tyhle husy jsou pěkné, tak proč je neuznat, pokud se podaří ustálit jejich vlastnosti? K tomu jsou ale potřeba odchovy, hodně odchovů, aby bylo z čeho vybírat a do chovu zařadit jen to nejlepší, co se nejvíc přibližuje požadavkům. smajlík
Já si myslím, že je dobře, že se i dnes najdou nadšenci, co se o něco snaží a pokouší se posunout chov čehokoliv někam dál.smajlík
Bohužel se vždy najdou paraziti, co se přiživují na snažení druhých a ničí jejich práci - viz vlákno o pomořanských husách.smajlík

Ano, souhlasím, ale vždy je nějaké " ale ". "Přibližuje požadavkům " - ale jakým požadavkům ? Kdo by měl jasně, přesně a srozumitelně dodat standart když ne země původu ? Jedině země původu ( vzniku ) daného plemene má právo stanovit standart v plném znění a popřípadě provádět jeho upřesnění a změny. Bohužel to tak není ! Rusko se nějak nehlásí a tak každý vykuk prohlašuje ty své za standart, každý co něco doveze z Ukrajiny nebo Německa je rázem odborník a posuzovatel. Nejhorší je, že jako vždy se okamžitě nastartují Němci a diktují, přikazují a kradou nesvoje plemena jak to předvedli u české husy, rodajlendky .......a vlastně u většiny světových plemen a zvlášť u zdrobnělých.
Podivné je i jejich posuzování v republice, není oficiálně uznaný standart, ale směle se posuzují jen aby se vyšlo vstříc vystavovateli.smajlík

9.11.2014 14:12
tereza.128

XXX.XXX.139.235

marysh napsal(a):
Ano, souhlasím, ale vždy je nějaké " ale ". "Přibližuje požadavkům " - ale jakým požadavkům ? Kdo by měl jasně, přesně a srozumitelně dodat standart když ne země původu ? Jedině země původu ( vzniku ) daného plemene má právo stanovit standart v plném znění a popřípadě provádět jeho upřesnění a změny. Bohužel to tak není ! Rusko se nějak nehlásí a tak každý vykuk prohlašuje ty své za standart, každý co něco doveze z Ukrajiny nebo Německa je rázem odborník a posuzovatel. Nejhorší je, že jako vždy se okamžitě nastartují Němci a diktují, přikazují a kradou nesvoje plemena jak to předvedli u české husy, rodajlendky .......a vlastně u většiny světových plemen a zvlášť u zdrobnělých.
Podivné je i jejich posuzování v republice, není oficiálně uznaný standart, ale směle se posuzují jen aby se vyšlo vstříc vystavovateli.smajlík

Ano, s tím nelze než souhlasit. Nejsem odborník na tyhle husy, ale měla jsem za to, že plemeno vzniklo na Ukrajině, ne v Rusku. A tam mají momentálně bohužel úplně jiné starosti....smajlík
Myslím si ale, že standard plemene může vydat jakákoliv země, kde se plemeno začne chovat organizovaně ne? Alespoň u psů to tak je, velmi mnoho psích plemen má plemenný standard vydaný jinou zemí, než je země původu.
Co tak koukám na fotky těchto hus a pár jsem jich viděla na živo, tak se většinou jedná o velkou až velmi velkou husu s váhou 10 - 13 kg. S dvojitým hlubokým podbřiškem, kýlem, lalokem a hrbolem. Na první pohled připomínají mix husy tuluzské a africké, možná tomu tak i je, ale stejně se mi líbí.smajlík
Nechovám je, ani to nemám v plánu, ale líbilo by se mi, kdyby se rozšířily. Jsou nádherné.smajlík
Takže já jim držím palce.smajlík

9.11.2014 14:29
alekseev

XXX.XXX.52.206

Спорить не будем. Холмогор - это Русская порода.

9.11.2014 17:17
tereza.128

XXX.XXX.142.116

alekseev napsal(a):
Спорить не будем. Холмогор - это Русская порода.

Děkuji, zase jsem trošku chytřejší. smajlík
Vaše husy jsou nádherné. smajlík

9.11.2014 17:40
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

pred 5 rokmi som v časopise Chovateľ publikoval preklad článku z ruštiny o týchto zaujímavých husiach.
Ten članok je aj na webe:

http://www.ifauna.sk/clanky/hydina/222-cholmogorska-hus

10.11.2014 18:59
ab66

XXX.XXX.60.137

Dobrý den, moc děkují všem za reakce, takže snad příští rok budu mít větší štěstí na poctivější lidi. Každá zkušenost něco stojí, ale to bylo trošku mimo, tyto husy (housata) jsem koupila od paní Adámkové, chtěla jsem udělat manželovi radost na narozeniny, to se mi to vymstilo, takže už nyní šetřím na opravdové Cholmogory-květen se blíží. Ještě jednou všem děkuji. AB

11.11.2014 09:36
radim1

XXX.XXX.70.28

Od paní Adámkové jsem také koupil údajné cholmogory. Vydávala husy lindovské za cholmogorské a napálila se svojí kamarádkou více lidí. Její nepoctivé jednání mezi chovatele rozhodně nepatří. Přitom mohla husy prodávat jako husy lindovské, které jsou u nás také zastoupené v minimálním množství a bylo by vše v pořádku. Je to také velmi zajímavá vodní drůbež, exteriérově velmi pěkná, vysoká oplozenost a housata navíc s výborným přírůstkem. R.

11.11.2014 14:29
danis

XXX.XXX.233.190

radim1 napsal(a):
Od paní Adámkové jsem také koupil údajné cholmogory. Vydávala husy lindovské za cholmogorské a napálila se svojí kamarádkou více lidí. Její nepoctivé jednání mezi chovatele rozhodně nepatří. Přitom mohla husy prodávat jako husy lindovské, které jsou u nás také zastoupené v minimálním množství a bylo by vše v pořádku. Je to také velmi zajímavá vodní drůbež, exteriérově velmi pěkná, vysoká oplozenost a housata navíc s výborným přírůstkem. R.

Husy této paní nejsou bohužel ani husy lindovské. Jsou to obyčejní kříženci bílé brojlerové husy a husy labutí. O jejích praktikách se píše ve vlákně "fakt kruté inzeráty."
Původně za své bastardy požadovala 5 tisíc, poté. co ji pár lidí napsalo, že je to podvod a ona žádné cholmogory nemá, tvrdila, že je líhla z koupených vajec, jen si nemohla vzpomenout, kdo jí ta vejce cholmogorek prodal.smajlík
Poslední kusy prodávala po pětistovce, jako každou normální jateční husu, aby se jich zbavila. Větší cenu tyto husy nemají.
Cholmogorské husy u nás teprve začínají a je smutné, že plemeno už v začátcích čelí takovýmhle praktikám. Zlatokopů, co se pokuší namastit si rychle kapsu se bohužel najde vždycky dost.

11.11.2014 15:15
alekseev

XXX.XXX.248.200

1.2.2015 19:42
tterezka

XXX.XXX.102.13

Dobrý deň chcela by so sa pripojit k diskusii dali by sa kupit husi od Alekseeva alebo vajícka mám už cholmogori ale chcela by so ešte husičky.

smirnowow

5.4.2015 22:38
smirnowow

XXX.XXX.200.82

Dobrý deň, tak som si to tu cele prečital, velmi zaujímave a dosť poučne, jedného dňa by som aj ja rad patril k chovateľom tohto plemena. Hneď ako som ich nahodou videl na obrazkoch tak je to moja srdcovkla...mohol by sem niekto hodiť neaké fotky alebo kresby hláv cholmogorov :toto je typický gunár a toto hlava husy...ja chovam ruské chrty barzoje a viem akí su Rusi pedanti na ich plemená a historiu, tak dufam, sa najde niečo od čoho sa mi laici budeme schopní odraziť a naučit ako má správny cholmogor vyzerať...
s pozdravom Milan z Nitry
...ak by bol neaký chovateľ v okolí rad by som si ich pozrel naživo, na výstavách na Agrkomplexe som ich ešte nevidel smajlík

6.4.2015 11:06
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Husy mají nyní 1 rok a sedí mi všechny čtyři. Vzorně sedí a nepletou si hnízda. Při pojímání ještě nebyly ani roční a z 54 vajec bylo 45 oplozených. Pár zárodků uhynulo během inkubace, ale do líhnutí zbývá ještě 10 dní, tak uvidím. Pořídil jsem si je hlavně proto, že jsou velmi velmi tiché, choval jsem již více plemen. Mají zachován pud kvokavosti takže odpadá starost o housata. Mám dva nepříbuzné kmeny. Pepa.

15.4.2015 22:06
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Už je to tady! Mám radost, protože budu mít asi všechny možné barvy. Zřejmě po houseřích, jeden modrý a druhý strakatý, vypadá jak dalmatin. Husy jsou bílé.

16.4.2015 05:57
jenca

XXX.XXX.161.27

Gratuluji, je radost vidět, jak se vám to pěkně líhne . Taky se mi zítra budou klubat housata(sice jen pomořanky a pár podložených hodonínských, ale i tak z nich mám nejspíš stejnou radost, jako vy z cholmogorek) nejradši mám okamžik, když je husa poprvé vezme ven na pastvu. Přeju ať se vše zdárně dolíhne.

16.4.2015 07:09
mafr

XXX.XXX.99.6

Ahoj Pepo no to je krása a já tomu říkám ten pravý adrenalin... Taková událost dodá náladu do chovatelství. Ahoj Martin.

16.4.2015 22:56
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Díky a taky držím palce. Už nejsou tak hodné.

17.4.2015 07:37
mafr

XXX.XXX.99.6

No bodejť, hlídají a chrání si malošky

17.4.2015 15:55
jenca

XXX.XXX.161.32

To je klasika, jak houser uslyší hlasy malých promění se na stroj na modráky, můj umí po vylíhnutí potomstva i chytit za kalhoty a zuřivě škubat jako pes:).

19.4.2015 15:24
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Ještě jedna sedí. Mladí se umí vyškrábat i do prudkého břehu jako nějaké divoké kačenky. To jiné plemena s tím měla problémy. Směs je nezajímá, jem trávu a zase trávu.

20.4.2015 09:07
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Poslední cholmogorka odseděla a vzorně se stará.

20.4.2015 21:06
havok

XXX.XXX.159.148

Pepa_FM napsal(a):
Poslední cholmogorka odseděla a vzorně se stará.

Mas moc krasne husy tise zavidim parada

20.4.2015 21:55
chovatelpodluzi

XXX.XXX.227.242

Pepa_FM napsal(a):
Ještě jedna sedí. Mladí se umí vyškrábat i do prudkého břehu jako nějaké divoké kačenky. To jiné plemena s tím měla problémy. Směs je nezajímá, jem trávu a zase trávu.

Nádherný, přírodní tok na pozemku. Jak máte velký prostor pro drůbež či celou zahradu? A neuvažoval jste líhnout uměle a získat tak vyšší snášku od cholmogorů? Ne, že by se mi nelíbilo, že si vysedí mladé sami - nerozbíjí vejce vahou?

21.4.2015 12:27
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

chovatelpodluzi napsal(a):
Nádherný, přírodní tok na pozemku. Jak máte velký prostor pro drůbež či celou zahradu? A neuvažoval jste líhnout uměle a získat tak vyšší snášku od cholmogorů? Ne, že by se mi nelíbilo, že si vysedí mladé sami - nerozbíjí vejce vahou?

Prostoru pro drůbež mám dost, asi 1 ha. Nechtěl jsem husám odebírat vejce protože budou mít rok až v květnu a nechtěl jsem je náhradní snůškou vysilovat. Taky jsem chtěl vědět, zda opravdu sedí a postarají se o své mladé, včetně houserů. Dnes v noci tady bylo dost pod bodem mrazu, vše zamrzlé a housata jsou v pořádku. Nešlo mi ani tak o množství, ale o kvalitu a utužit v nich přírodní líhnutí. Dokonce jsem ani nepomáhal mláďatům kterým se nepodařilo vyklubat.. Vejce nerozbily, byly extremně tvrdé, sám jsem je rozbíjel ať se podívám jaké barvy mi ve vejcích uhynuly. Potok je super věc, ale je velmi studený, po deštích prudký a malá housata s tím mají problém. Josef

25.4.2015 14:47
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Zatím žádné ztráty i když ráno mrzne a houseři si to sem tam musí vyříkat.

6.5.2015 11:20
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Všimnul jsem si, že housata neustále prozkoumávají místa kde by mohli být slimáci nebo žížaly. A neustále se jimi cpou. I při silném dešti. Je vidět, že jim jde o tuto potravu. Mají hodně zelené pastvy i nasypanou směs a neustále jsou na lovu. U jiných plemen hus jsem si toho nevšimnul, spíš byli vegetariáni. Je také pravdou, že jsem na ně tak často nekoukal. Mladé cholmogory mi spíš připoomínají pižmovky. Volátka mají jak balonky jak jim to chutná. Jaké máte zkušenosti vy s housaty?

7.5.2015 08:00
davii

XXX.XXX.128.5

Dobrý den, přidávám podzimní foto našich hus

Housata budou tento týden, tak pak přidám aktuální foto...

7.5.2015 08:01
davii

XXX.XXX.128.5

Pepa_FM napsal(a):
Zatím žádné ztráty i když ráno mrzne a houseři si to sem tam musí vyříkat.

Krása

19.5.2015 18:11
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Nejstarší z nich už mají lalůčky. Vypadá to, že budu mít i ty strakaté jak dalmatin, dokonce v modré barvě. Včera jsem měl první ztrátu, na konci zahrady v potoku jedno z nevětších housat v barvě strakaté prokousnutou hlavu a dospělá husa s potrhanou nohou, jen leží. I houser na hlavě a na krku pokousán. Nevím co to bylo, ale house uchránili i když bylo mrtvé. Pepa.

7.6.2015 16:03
radim1

XXX.XXX.170.231

8.6.2015 21:21
arbo73

XXX.XXX.212.102

Zdravím všechny chovatele, chci se jen zeptat na váhu těchto cholmogorských hus. Kolik tak dospělí jedinci váží? Vážil jste je někdo? Jsou to opravdu nádherné a ušlechtilé kusy, pastva pro oči! Jinak chtěl bych tady taky něco napsat o tom sezení hus na vejcích. Chovám husy už 7 roků a ještě jsem neměl husu, která by nesedla na vejce! Od landesek, brojlerek, němek, tuluzskych, prostě všecho chuť. Bral jsem i starší husy, co nikdy u dřívějších majitelů neseděly a u mě zasedly. U mě mají výběh o rozloze půl hektaru, pastvu po celý den a potok s malým rybníkem. Podle mě to je těmito přírodními podminkami, jinak si to nedovedu vysvětlit. Když ta husa bude zavřená na malém dvorku, tak hold asi opravdu nezasedne, chce to asi co nejvíc ji přizpůsobit ten její přirozený původní divoký život! Píšu jen svůj názor a zkušenosti. Chovu zdar!

15.6.2015 17:09
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Rostou, už je na noc asi měsíc nezavírám, minule přišla liška přes den.

6.8.2015 10:56
merley

XXX.XXX.240.78

Dobrý den,
je zde někdo z chovatelů, kdo mi mi chovný pár prodal?
Jsem cholomorkama nadšená, ale jezdit komkoli si pro ně ze zdravotních důvodů nemůžu.
Nehrozí ani Rusko ani Německo ani cokoliv jiného, bohužel
Proto se ptám tímto příspěvkem.
Naštěstí na takové věci je tady paní Lenka Bezděková, která za finanční poplatek doveze po celé ČR jakékoli (menší) zvířátko Zaplať pánbů za ní

se srdečným pozdravem 607061781.

6.8.2015 11:42
merley

XXX.XXX.240.78

ještě email : jedulka@centrum.cz

9.8.2015 15:10
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Asi mám málo hus nebo moc trávy. Nejstarší housata již přerostla rodiče. Pepa

9.8.2015 20:13
merley

XXX.XXX.240.78

No ty teda jsou, máte se čím chlubit smajlík

9.8.2015 20:24
radim1

XXX.XXX.170.231

Můj letošní odchov cholmogorských hus. Jsou to prostě husy, které lze jen obdivovat. Samy vysedí, vzorně se postarají o housata a jen se pasou a pasou.

9.8.2015 20:41
merley

XXX.XXX.240.78

Který tak asi bude můj smajlík).

23.9.2015 10:24
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

3.10.2015 21:22
jellec

XXX.XXX.98.33

Dobry den, chtel bych Vas poprosit o radu v chovu hus, mam lonske trio cholmogor a nejake letosni housata, husy z tech letosnich jsou vetsi a hezci nez ty lonske, je nesmysl zaradit k lonskemu houserovi letosni husy nebo je lepsi nechat ty starsi i kdyz o neco horsi v chovu?nekdo me rikal ze houser je potreba alspon lonsky ale u hus to nevadi ze jsou lonske, dekuji moc za radu Jelinek.

3.10.2015 21:56
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Určitě bych nedával dcery k otci. Také mám rodiče menší a o mnoho horší jak letošní housata. Ale cholmogory se v chovu používají dlouho a chovné přece neprodávám. A děti ano. Takže není co řešit. Já jsem si sice nechal tyto mladé krasavce ale mám dva kmeny rodičů k sobě úplně nepříbuzné. Takže jsem si poskládal nepříbuzné trio. Pepa

3.10.2015 21:59
jellec

XXX.XXX.98.33

Pepa_FM napsal(a):
Určitě bych nedával dcery k otci. Také mám rodiče menší a o mnoho horší jak letošní housata. Ale cholmogory se v chovu používají dlouho a chovné přece neprodávám. A děti ano. Takže není co řešit. Já jsem si sice nechal tyto mladé krasavce ale mám dva kmeny rodičů k sobě úplně nepříbuzné. Takže jsem si poskládal nepříbuzné trio. Pepa

Dobry den, dekuji za reakci, jsou to nepribuzne letošní na toho housera, spise me jde o to jestli mohu od letosnich hus a letošního housera odchovat na jare a jak tomu pomoci, nechal bych si dva kmeny vite.dekuji.

3.10.2015 22:00
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Ještě k plodnosti houserů. Moje cholmogory již vodily housata po zahradě a ještě neměli rok, včetně houserů. Může to být individuální ale i tak jsem měl oplozenost asi 80%. Přesně nevím, protože některá vajíčka prošla mrazem. Pepa

12.10.2015 21:33
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Při vážení 6-ti měsíčních housat husičky mají kolem 9 kg a houseři kolem 11 kg. Pepa

13.10.2015 19:06
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Letošní 6-měsíční cholmogory, husička 9,5 kg a houser 11 kg. Pastevně odchované a rodiči vychované. Pepa

14.10.2015 10:14
valajda

XXX.XXX.236.1

Jsou fakt nadherne.Nemate nahodou neco na prodej Diky muj meil valajda.4009@seznam.cz.

15.10.2015 09:56
radim1

XXX.XXX.170.231

Zdravím Pepo, i já se můžu pochlubit, opravdu se holky cholmogorky povedly:). Moje jsou cca o měsíc mladší, ale ted pěkně nabírají. R.

18.10.2015 13:00
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Již. nemám nic volného. Pepa

25.10.2015 23:27
JakubM

XXX.XXX.72.180

Nebudete mať čistou náhodou na predaj násadové vajcia k budúcemu roku ? len pár kusov...

26.10.2015 00:00
jovy

XXX.XXX.103.213

JakubM napsal(a):
Nebudete mať čistou náhodou na predaj násadové vajcia k budúcemu roku ? len pár kusov...

Nehnevajte sa, ale toto jnie je dobry napad. Ziaden poctivy chovatel husi, ktory ma kvalitny chovny material Vam nasadove vajcia nepreda. Ziadne plemeno husi nema znasku tak vysoku, aby bolo mozne vajcia predavat. Ved predsa sa clovek netrapi cely rok s husami preto, aby mohol predavat vajcia. Vsak alfou a omegou kazdeho chovatela je odchov mladych zvierat, a na tom postaveny progres, selekcia a dalsie zlepsovanie na prvom mieste svojho chovu. Skutocne Vam odporucam, ak mate vazny zaujem kupit kvalitny chovny par alebo kmen. A uvidite, ze sa Vam to urcite zuroci viac ako spekulacie s nasadovymi vajciami. Kvalitne dospele zvierata Vam v dalsom slachteni posluzia aj ako vzor, bude moct porovnat svoje odchovy s vychodiskovym rodicovskym materialom. A uz ani nehovorim, ze husy su dlhoveke, a teda ich budete moct pouzivat v chove dlhsiu dobu.

1.11.2015 20:07
radim1

XXX.XXX.170.231

Aktuální foto cholmogor, stáří 6 měsíců. Jsou to husy s vynikající povahou a vynikajícím mateřským pudem. Přitom se snese víc kmenů pohromadě, jsou klidné a překvapují mě tím, jak jsou nenáročné a skromné. Prostě jen mluvit...R.

9.11.2015 11:16
2mazutak

XXX.XXX.90.153

marysh napsal(a):

Naprosto souhlasím s maryschem, přijde mi to stejné, jako například plemeno v uvozovkách selské kuře kalimero, každý kus jiný co do zbarvení i růstu, ale každý boom dřív nebo později opadne, jako pomalu již opadá boom s indickými běžci, a ti, co mysleli, že na nich nahrabou, již ted pomalu nevědí, jak sejich zbavit, a s těma husama to dopadne stejně, ty šílené ceny jim dá pouze pár chovatelů, do chvíle, než se zklamou z těch úžasných vlastností a přejdou na jistotu ustálených čistokrevných plemen.a pak nikdy nikdo vám nenechá to nejlepší co má, jestli u nás, nebo v cizině.viz vlákno KRUTÉ INZERÁTY zde je jasně vidět co jsou lidé schopni nabízet bez jakéhokoliv studu.stačí nevšední název, nebo nějaká divná úžasná vlastnost, a už to jede, a taky jede hned ta cena. vyšší cenu chápu jen jako kompenzaci nákladů za dovoz již ustáleného plemene pro osvěžení krve.jde jen o to jestli ty cholmogory jsou skutečně nějaké plemeno nebo jen nějací kříženci.místních ukrajinských mužiků.každému, co jeho jest.pokud to někoho baví dovážet kdejakou sebranku, je to jeho věc.myslím si, kyby byly tak dobří, nabízeli by to ukrajinci sami a nevozilo by se to sem pokoutně.

9.11.2015 11:26
radim1

XXX.XXX.182.205

M.

9.11.2015 11:27
radim1

XXX.XXX.182.205

2mazutak napsal(a):
Naprosto souhlasím s maryschem, přijde mi to stejné, jako například plemeno v uvozovkách selské kuře kalimero, každý kus jiný co do zbarvení i růstu, ale každý boom dřív nebo později opadne, jako pomalu již opadá boom s indickými běžci, a ti, co mysleli, že na nich nahrabou, již ted pomalu nevědí, jak sejich zbavit, a s těma husama to dopadne stejně, ty šílené ceny jim dá pouze pár chovatelů, do chvíle, než se zklamou z těch úžasných vlastností a přejdou na jistotu ustálených čistokrevných plemen.a pak nikdy nikdo vám nenechá to nejlepší co má, jestli u nás, nebo v cizině.viz vlákno KRUTÉ INZERÁTY zde je jasně vidět co jsou lidé schopni nabízet bez jakéhokoliv studu.stačí nevšední název, nebo nějaká divná úžasná vlastnost, a už to jede, a taky jede hned ta cena. vyšší cenu chápu jen jako kompenzaci nákladů za dovoz již ustáleného plemene pro osvěžení krve.jde jen o to jestli ty cholmogory jsou skutečně nějaké plemeno nebo jen nějací kříženci.místních ukrajinských mužiků.každému, co jeho jest.pokud to někoho baví dovážet kdejakou sebranku, je to jeho věc.myslím si, kyby byly tak dobří, nabízeli by to ukrajinci sami a nevozilo by se to sem pokoutně.

Myslím, že vůbec nevíte, o čem mluvíte. Zřejmě jste zkušený chovatel. Cholmogorská husa není z Ukrajiny, vážený pane. Samozřejmě se může stát, jako u každého plemene, že se najdou podvodníci, kteří prodávají husy jako cholmogorské a jsou to kříženci. Viděl jste někdy ruský internet s cholmogorskými husami, německý? Byl jste v Rusku se na krásné husy cholmogorské podívat? dost silně pochybuji, pak byste mluvil jinak. A cena? Je to jako se vším, co je nové, to má vždycky vyšší cenu, ať je to auto, mobil nebo zvíře. o jistě chovatelé zvířat moc dobře vědí. Hezký den, R. Beneš.

9.11.2015 17:23
2mazutak

XXX.XXX.90.153

Myšleno bylo dovoz převážně z ukrajiny, pravdu máte, nebyl jsem tam, zkušený chovatel snad po 40 letech trošku snad budu míval jsem asi před 15 ti lety české, dnes už jenom holuby a drůbež hrabavou je to můj pohled na ty husy, věřím že jsou hezké, pokud jsou od seriozního chovatele, některá fota mi přijdou napováženou s čistotou rasy ale jak říkám, je to jen můj pohled.a s těmi podvodníky máte také pravdu, jen by jich mělo být o něco méně, snad se ten typ podaří časem sjednotit natolik, že nebude možné snadného podvodu.cílem nebylo chovatele od dovozu odrazovat.co se ceny týče, nejsem proti za kvalitu i kvalitně zaplatit.

10.11.2015 13:04
radim1

XXX.XXX.182.205

2mazutak napsal(a):
Myšleno bylo dovoz převážně z ukrajiny, pravdu máte, nebyl jsem tam, zkušený chovatel snad po 40 letech trošku snad budu míval jsem asi před 15 ti lety české, dnes už jenom holuby a drůbež hrabavou je to můj pohled na ty husy, věřím že jsou hezké, pokud jsou od seriozního chovatele, některá fota mi přijdou napováženou s čistotou rasy ale jak říkám, je to jen můj pohled.a s těmi podvodníky máte také pravdu, jen by jich mělo být o něco méně, snad se ten typ podaří časem sjednotit natolik, že nebude možné snadného podvodu.cílem nebylo chovatele od dovozu odrazovat.co se ceny týče, nejsem proti za kvalitu i kvalitně zaplatit.

I já jsem naletěl jisté paní s prvními husami cholmogorskými a bylo nás víc, jak jsem pak zjistil. To tak prostě je v každém oboru. Právě proto jsem pak vše důkladně studoval, naštívil chovatele i v zahraničí, pak se máte o co opřít. Jejich cena je vyšší, protože tu nejsou a je problém sehnat další chovný materiál, ale jak jsem psal, tak je to se vším novým. A jak píšete, za kvalitu se platí v každém oboru. Věřím, že se plemeno rozšíří i u nás, protože opravdu stojí za pozornost svými vlastnostmi, mateřským pudem, váhou a přitom elegancí - na obrázku 6 měsíční houser, váha 11 kg, skromností, nenáročností, povahou. Pak bude samozřejmě i dostupnější cenově. Váhově srovnatelné tuluské husy, také krásné, nemají většinou zachovaný pud sezení na vejcích, je tam nižší oplozenost, což u cholmogor, alespon podle mých zkušeností, byla 100% oplozenost, všechna housata vyseděly samy.

27.11.2015 12:43
chovatelpodluzi

XXX.XXX.208.84

2mazutak napsal(a):

Dobrý den,
nechci vám vyvracet váš názor. Mně se ženou se zase velmi líbí, stejně jako Tulusky, ty jsou ale pouze v nudné aguti barvě a hlavně Cholmogor si vysedí sám... Ano, i my čekáme. Na prostory pro jejich chov, a příjemným k tomu je fakt, že ze začátku jsme počítali, že budeme muset dovézt přes kamarády z Ukrajiny, no a teď je snad pořídíme komplet tady chovné dospělé...
Proč však reaguji? Poslední věta vašeho příspěvku... "Nabízeli by to sami". Proč? Podívejte se, podílím se už pár let na exportu našeho národního plemene králíků do USA. Myslíte, že jsme to plemeno tam nějak propagovali? Ne. Ani webovky přes které nás našli nemám v jiné než ČESKÉ verzi. Impuls přišel od Američanů. Osobně přiletěli, prohlédli chovy,... Nebo němci, kdokoliv. Nabízí snad své plemena na našich výstavách? Ne, to až naši chovatelé, co je dovezou. Nabízíme snad my v zahraničí svá plemena? Mimo Evropskou výstavu si nemyslím. Pokud někdo navštěvuje zahraniční výstavy, většinou jede nakupovat plemeno co má sám doma. Málokdo tam jede ukazovat aniž by to nemělo podtext toho, že chce vyměnit, či si tím šplnout a vyjednat lepší podmínky pro vlastní nákup.

P.S. no a taky to píšu proto, že se sem na jejich fotky vždy rád podívám a teď už sem musel lovit někde na 6 stránce diskzního archivu

13.1.2016 11:24
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Už, taje a cholmogory jsou v toku. Ty výkyvy počasí nejsou dobré. Pepa

13.1.2016 19:59
jaroslavzidek

XXX.XXX.233.250

Chovny kmen sedej cholmogorskej husi.

13.1.2016 20:17
jaroslavzidek

XXX.XXX.233.250

Chovnny kmen lindovskych hus.Hus 8kg.Gunar 12kg.Vaha je v 8 mesiaci.

13.1.2016 21:22
nitram306

XXX.XXX.3.121

jaroslavzidek napsal(a):
Chovnny kmen lindovskych hus.Hus 8kg.Gunar 12kg.Vaha je v 8 mesiaci.

Dobrý den,
psal jsem Vám interní zprávu. Můžete mi prosím odpovědět.
Předem děkuji
MZ.

15.2.2016 09:22
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

2mazutak napsal(a):

Samozřejmě ať si udělá názor každý sám. Než jsem začal s cholmogorama choval jsem a odchovával běžné husy u nás chované. Mým hlavním cílem při chovu hus je ekologicky se zbavovat trávy na mých pozemcích a neplundrovat živou přírodu např. pižmovkami. Cholmogory mne upoutaly svým nevšedním zjevem, ale hlavně oproti jiným plemenům husí jsou velmi klidné a tiché. Poprvé mívám ve stejném výběhu dospělé kohouty s kompletními srpy. Také jsou ve všech barevných rázích, což když jsem chtěl mít barevně na zahradě, musel jsem chovat více plemen. Ale moje hlavní rozhodnutí bylo především proto, že kompletně vysedí a odchovají svoje housata. Což u mnoha plemen běžné není a i když jsem housata vyinkuboval tak téměř vždy jsem o ně z větší části přišel. Predátoři pernatí i srstnatí. Včetně psů a koček. A když se budeme bavit o prošlechtěnosti jiných plemen, tak také vím, že ne všechna housata jsou standartní, viz. pomořanské husy. Taktéž část skončí na pekáči. Vůbec nemám problém, když se podaří typově odlišné či deformované husy cholmogorské použít pro vlastní potřebu. A cena jako taková mne až tak nezajímá. Spíše je to chovatelská výzva a je opět nad něčím uvažovat a něco zvelebovat. V každém druhu chovatelství, ať už to jsou pejskaři, kočkaři atd. jsou chovatelé a množitelé. Záleží na každém z nás, od koho si co vybere. Pepa

15.2.2016 11:50
ronx

XXX.XXX.223.75

Pepa_FM napsal(a):
Samozřejmě ať si udělá názor každý sám. Než jsem začal s cholmogorama choval jsem a odchovával běžné husy u nás chované. Mým hlavním cílem při chovu hus je ekologicky se zbavovat trávy na mých pozemcích a neplundrovat živou přírodu např. pižmovkami. Cholmogory mne upoutaly svým nevšedním zjevem, ale hlavně oproti jiným plemenům husí jsou velmi klidné a tiché. Poprvé mívám ve stejném výběhu dospělé kohouty s kompletními srpy. Také jsou ve všech barevných rázích, což když jsem chtěl mít barevně na zahradě, musel jsem chovat více plemen. Ale moje hlavní rozhodnutí bylo především proto, že kompletně vysedí a odchovají svoje housata. Což u mnoha plemen běžné není a i když jsem housata vyinkuboval tak téměř vždy jsem o ně z větší části přišel. Predátoři pernatí i srstnatí. Včetně psů a koček. A když se budeme bavit o prošlechtěnosti jiných plemen, tak také vím, že ne všechna housata jsou standartní, viz. pomořanské husy. Taktéž část skončí na pekáči. Vůbec nemám problém, když se podaří typově odlišné či deformované husy cholmogorské použít pro vlastní potřebu. A cena jako taková mne až tak nezajímá. Spíše je to chovatelská výzva a je opět nad něčím uvažovat a něco zvelebovat. V každém druhu chovatelství, ať už to jsou pejskaři, kočkaři atd. jsou chovatelé a množitelé. Záleží na každém z nás, od koho si co vybere. Pepa

Úplne s vámi súhlasím, po cholmogorkách už pozerám dlho ale bohužial na to nemám ani dostatočne veľkú pastvu ani chovateľské zariadenie, ale čo ma zaujalo je ako podľa vás ničia pižmovky prírodu?

16.2.2016 08:22
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

ronx napsal(a):
Úplne s vámi súhlasím, po cholmogorkách už pozerám dlho ale bohužial na to nemám ani dostatočne veľkú pastvu ani chovateľské zariadenie, ale čo ma zaujalo je ako podľa vás ničia pižmovky prírodu?

Napsal jsem živou přírodu. Potok nelze přehradit tak, aby drobní živí tvorové, žáby, čolci, mladí hadi nepronikli ke mně. Plus pozemky za potokem navazují přímo na přírodu. Na těchto pozemcích žijí slepýši, ještěrky atd. Tyto pozemky jsou také moje a využívám je k pastvě. A když se rozběhne 60 kačen po okolí tak je to pro drobné živé tvory hotový masakr. Použiji pár vět z článku, (Kuna nebo liška?).
Mám rád kachny. Hlavně pižmové se osvědčily. Samy sedí, o mladé se vždy postaraly a trefí domů. Jsou navíc tiché. Jenže velmi závislé na živočišné potravě. Během chvilky zlikvidovaly ještěrky, hady, žáby, čolky, larvy či housenky. Pak jsem nacházel ohromné velké ropuchy (dlouho trvá než takhle naroste) nafouklé a umírající bez končetin. Žádného úchyla co by to dělal jsem neviděl. Za pár dnů jsem viděl jak se pižmovky o něco tahají. Když jsem přiběhl se podívat, obrovská ropucha se nafukovala, ať ji nepolknou a ony ji svými zobáky zaživa pilovaly nožičky. Kačeny jsem ihned zrušil, za tuto cenu takovéto maso nechci. Ono to však: Však ony si nasbírají je svým způsobem predace. Husy jsou vegetariánky a opět se to drobnýmí živočichy zase hemží.
Pepa

16.2.2016 17:21
ronx

XXX.XXX.223.75

Aha ďakujem tak to stým ničením malých živočíchov ma pravdu povediac nikdy nenapadlo aj keď bývam v meste kde moc takých živočíchov nieje maximálne sa sem tam nájde niekde nejaká ta užovka.

17.2.2016 16:55
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Jako na povel mi začaly čtyři husy cholmogorské klást vejce. U kolegů, jak jsem se dozvědel je to již o nějaký týden dříve. Zatím mám štěstí, každou husu jsem chytil při činu takže vejce mám popsána od které husy to vejce je. Pepa

17.2.2016 21:42
honzapm

XXX.XXX.182.25

Pepo, takže máte 1,4 nebo kolik hus a houserů? Pokud 1,4 - pojímá je všechny rovnoměrně, bez rozdílů?
Pokud to tu někde je, tak se omlouvám - nepročítám to celé. Díky.

18.2.2016 10:14
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Ahoj, nyní mám 2 nepříbuzné kmeny,1,2 a 1,3. Navíc i některé husy v kmeni jsou k sobě nepříbuzné a oba dva houseři jsou nepříbuzní k sobě i ke všem husám. Páří se i na suchu ale nejraději na vodě, i hluboké. Houseři se snaží pojímat všechny husy ve svém kmeni bez rozdílu.
Také jsem pozoroval, že husa, která j e špinavá na zádech, nemusí to být vždy od housera, ale často takhle sedlá nejvýše postavená husa.
Minulý rok jsem potřeboval abych měl u jedné husy páření od obou houserů, (chtěl jsem mít strakatá housata) na začátku snůšky jsem pářil modrým houserem a ke konci snášky jsem na potok pustil strakatého housera s touto husou. Bez problémů ji odpářil, pak jsem pustil zbytek hus a ta se přidala ke svému kmeni. A opravdu z posledního vejce vyskočil strakatý houser, kterého mám v chovu. Pepa

18.2.2016 18:58
honzapm

XXX.XXX.182.25

No teda, to je věda. Strakáčům zdar a díky za info.

18.2.2016 23:14
karji

XXX.XXX.211.244

Také už mám první vejce. I když pojímat jsem viděla pouze jednou a to už před 14 dny. Jitka.

19.2.2016 11:00
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

karji napsal(a):
Také už mám první vejce. I když pojímat jsem viděla pouze jednou a to už před 14 dny. Jitka.

Dobrý den, jaké barvy máte cholmogorky?

10.3.2016 20:49
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Už mi sedí čtyři husy cholmogor a pátá ještě nanáší. V druhém roce již zvedly snůšku. Takže mám dost vajíček i v líhni, housata jim pak přidám. (mám vejce poctivě popsána od které husy jsou). Udělal jsem pár foto sedících hus a dvou houserů s husou čekajících venku. Chovu zdar. Pepa

10.3.2016 20:53
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Nějak mi to uteklo, přikládám fota. Pepa

3.4.2016 11:59
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Již se u dvou prvních cholmogor líhnou housátka. Pepa

4.4.2016 13:46
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Na tu šťastnou událost se přišel podívat i houser s husami z druhého kmene. Dokonce jedna husa odběhla z vajíček, které, když jsem se díval, stačila zakrýt, pochodila s housaty a v daný čas odběhla a zpátky sedla na svá vejce. Je dobré, že houseři spolupracují a housata chrání společně. Přesto dvě housata dnešní noc nepřežila, možná byla slabší, a nebo se jich pod jednu husu nacpalo více. Přežijí jen ty nejsilnější. Pepa

16.4.2016 22:03
sander

XXX.XXX.12.64

Hoj Pepo, moc pěkný housátka smajlík Dnes ráno se u nás taky začala konečně líhnout... Houser je soustavně brání. Josef.

23.4.2016 08:55
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Josef, taky gratuluji k housátkům, včera se začaly líhnout u další husy. cholmogor. Pepa

6.5.2016 09:07
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Cholmogor. Ty starší, již mají lalůčky. Pepa

16.6.2016 12:05
chovatelpodluzi

XXX.XXX.225.248

Tak jak vám poporostli Cholmogorci?

16.6.2016 15:08
husylabuti

XXX.XXX.20.87

Dobry den, mam doma mlade house cholmogory vylihnute 4.3.2016, ted uz je to tede kus husy, ale lalucek jeste nema, od kdy jim roste, nebo je to husicka a maji lalucek mensi a dyl, dekuji za radu.

16.6.2016 20:39
pivon1

XXX.XXX.239.9

Housata z vajec dovezených z UK možná cholmogory uvidíme co z nich vyroste.

18.6.2016 09:02
makro

XXX.XXX.183.62

peter z bratislavy napsal(a):
Pri prezerani ruských stránok ma zaujalo plemeno ťažkých husí, ktoré volajú "Cholmogory". Na prvý pohľad vyzerajú ako labutie s postavou toulouských husí. Chová to tu niekto? Existuje na toto plemeno aj štandard?

Pripájam aj niekoľko fotiek z rusekj stranky www.fermer.ru

Tí čo ešte nezabudli po rusky si v časti "Forum" v rubrike "Pticevodstvo" najdu učite niečo zaujímavé.

Dobrý deň,

u nás v Unínskej organizácii ju už druhým rokom chová Dušan Karas, vystavoval ich minulý rok aj na celoštátnej výstave v Nitre. Základný chov pochádza z Ruska.

19.7.2016 13:59
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

husylabuti napsal(a):
Dobry den, mam doma mlade house cholmogory vylihnute 4.3.2016, ted uz je to tede kus husy, ale lalucek jeste nema, od kdy jim roste, nebo je to husicka a maji lalucek mensi a dyl, dekuji za radu.

Dobrý den, o něco výše jsem již fotil housata cholmogor a je patrné kdy jim lalůčky rostou. Jsou tam i datumy. Jinak opravdu některým začne růst až se začnou opeřovat. To samé je i s dvojitým podbřichem, taktéž i malá housata již mají dvojitý podbřich. Pepa

19.7.2016 14:02
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

chovatelpodluzi napsal(a):
Tak jak vám poporostli Cholmogorci?

Dnešní fota. Pepa

5.9.2016 15:20
chovatel.sk

XXX.XXX.234.21

Pepa_FM napsal(a):
Dnešní fota. Pepa

Zdravim Pepa chcem sa spýtať odkial ste ? a ci nemáte náhodou na predaj cholmogorsku husku farba a cena ?vopred dakujem mate krasne kusy.

5.9.2016 15:40
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Ahoj, Frýdek-Místek. Již mám jen chovné husy. Pepa

14.12.2016 13:01
radim1

XXX.XXX.182.205

Přidávám novinku - žluté cholmogory a letošní odchov cholmogorských hus.

26.12.2016 17:43
Gorran

XXX.XXX.98.71

Tieto krasky som nafotil u kamarata.

26.4.2017 12:13
Pepa_FM

XXX.XXX.18.41

Opět cholmory nesesedly z vajec, i když po nich chodí cizí housata a nepletou si hnízda. Pepa

5.6.2017 15:37
radim1

XXX.XXX.182.205

Letos se opravdu zadařilo. Je vidět, že přilití nové krve přineslo své ovoce!

2.9.2017 16:17
PavlaFucikova

XXX.XXX.168.202

Haló, haló...
všechny chovatele tohoto úžasného plemene zdravím,
mám velmi pro mě důležitý dotaz.
Byl z vás někdo s Chomogorkama na výstavě drůbeže? Jakékoliv, klubové i větší?
Jaký máte z výstavy pocit?
A hlavně chci znát váš názor na standart Cholmogor po česku ?!
Pokud tedy má být cholmogorka bez kýlu jaký je tedy rozdíl mezi cholmogorkou a lindou?
Posuzovatelé rozdíl nevědí ale cholmogorky s kýlem vyřazují!
Děkuji a těším se na váš názor.

3.9.2017 19:57
kohut

XXX.XXX.246.215

8.9.2017 19:56
Lachim_7

XXX.XXX.184.68

Dobrý deň,
Chcel som sa spýtať, či mi vie niekto poradiť ako určiť pohlavie husí. V prípade, že sa to dá určiť i z videnia, prikladám zopár fotiek.
Ďakujem za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.9.2017 08:26

Lachim_7 napsal(a):
Dobrý deň,
Chcel som sa spýtať, či mi vie niekto poradiť ako určiť pohlavie husí. V prípade, že sa to dá určiť i z videnia, prikladám zopár fotiek.
Ďakujem za rady.

Kloakální metodou, housr má penis, více zde v diskuzích nebo google.

10.9.2017 08:04
bery25

XXX.XXX.14.137

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kloakální metodou, housr má penis, více zde v diskuzích nebo google.

To vazne

10.9.2017 11:22

bery25 napsal(a):
To vazne

Jo, to vážně ha ha ha
http://www.husaceska.cz/cs/jak-urcit-pohlavi-hus/.

23.12.2017 21:08
bery25

XXX.XXX.87.4

Tak toto nema chybu , zemsky raj to napohled

30.12.2017 12:26
Lachim_7

XXX.XXX.190.77

Zdravím všetkých, posielam zopár fotiek po troch mesiacoch.

13.1.2018 18:24
koldy

XXX.XXX.22.163

Dobrý večer, taky se Vám pojímají husy? Mne začaly už tento týden díky tomuhle počasí, u nás je jak na jaře.

13.1.2018 20:59
ovecka

XXX.XXX.180.37

koldy napsal(a):
Dobrý večer, taky se Vám pojímají husy? Mne začaly už tento týden díky tomuhle počasí, u nás je jak na jaře.

No, mne husy naštěstí nepojímají a nepojímají se ani mezi sebou. Asi ví, že bude ještě mrazivo Dana.

13.1.2018 21:17
koldy

XXX.XXX.38.46

ovecka napsal(a):
No, mne husy naštěstí nepojímají a nepojímají se ani mezi sebou. Asi ví, že bude ještě mrazivo Dana.

To je dobře, mne začaly zatím jen cholmogory, pomořanky a české ne, zatím je nemám ani rozohrádkované ani hnízda, prostě nic. Docela mne to překvapilo, že tak brzy.

14.1.2018 20:02
Lachim_7

XXX.XXX.74.189

Zdravim vas, mne sa pojimaji uz od zaciatku januara. Ale dnes uz prisli minusove teploty.

18.2.2018 21:10
Lachim_7

XXX.XXX.132.168

Dobry vecer, chcel som sa spytat ci uz niekomu nesu husky. Mne us stavia hniezdo treti den a Este stale nic.

19.2.2018 05:35
koldy

XXX.XXX.51.25

Mne ještě ne, to bude asi tím že se tak ochladilo. Ale hnízdo už mají asi 3 týdny, husa něco dělá poblíž hnízda, ale nic výrazného.

19.2.2018 16:34
ovecka

XXX.XXX.180.37

Dneska první vwjce u češek, pojímat jsem je neviděla, hnízdo nepostaveno. Pleskla ho vedle budky pro kachny Dana.

5.3.2018 20:09
Lachim_7

XXX.XXX.132.168

Zdravím vás, tak dneska prvé vajíčko. Aj tie mrazy celkom poľavili☺.

6.3.2018 22:04
koldy

XXX.XXX.97.52

U mne stále nic. Jsem zvědav, kdy holky začnou (české, pomořanské, cholma) už je krásně.

8.3.2018 16:21
Lachim_7

XXX.XXX.132.168

Dnes mi zniesla nejaké väčšie vajíčko 266 gramové.☺.

8.3.2018 19:15

Lachim_7 napsal(a):
Dnes mi zniesla nejaké väčšie vajíčko 266 gramové.☺.

Možná dva žloutky... Mě zas husa češka snesla oválné vejce bez výrazné špice, asi jí ho nebudu nasazovat.
J. Erlec.

9.3.2018 20:14
koldy

XXX.XXX.97.52

Tak už mám první 2 vejce od jedné češky (obě mají 155g) a jedno od Olgoji (cholmogora), ale nějaké malé jen 127g asi tím, že je prvnička (udělám z něj nejspíš podkladek).

9.3.2018 20:40
Lachim_7

XXX.XXX.132.168

Moja tiež nesie prvy krát prvé vážilo 175. Dnes zniesla vajíčko bez škrupiny, či jej niečo chýba?

29.3.2018 15:41
Lachim_7

XXX.XXX.87.17

koldy napsal(a):
Tak už mám první 2 vejce od jedné češky (obě mají 155g) a jedno od Olgoji (cholmogora), ale nějaké malé jen 127g asi tím, že je prvnička (udělám z něj nejspíš podkladek).

Dobrý deň, koľko máte vajíčok od cholmogorky. Mne zatiaľ zniesla 12 a ešte nevyzerá že by zasadla.

30.3.2018 07:47
koldy

XXX.XXX.57.245

Lachim_7 napsal(a):
Dobrý deň, koľko máte vajíčok od cholmogorky. Mne zatiaľ zniesla 12 a ešte nevyzerá že by zasadla.

Dobrý, momentálně mám 9 vajec, ale jsem celkem zklamán. Husa nechce snášet do hnízda, vybírá si místa venku. Nemůžu ji přesvědčit ani přes různé úpravy hnízda. Vajíčka se velikostně zlepšila jen o 20 gramů takže mají cca jen 150 g. Takže jsem zvědav co z toho bude.

30.3.2018 21:39
Lachim_7

XXX.XXX.87.17

Mne nese vajíčka do hniezda. Najmenšie má 165 a najväčšie 195, okrem toho veľkého 266. Väčšinou má od 170 do 185. Ešte počkám pár dní a skúsim dať prvých 5,6 do liahne. Skúste jej nechať zo 3,4 na Tom mieste kde znesie. Ja mám 3 v hniezde a sú to len drevené natreté bielou farbou. Mal som polistyrenove ale tie vyhadzovala, tie drevené nevyhadzuje ☺.

14.5.2018 21:34
Lachim_7

XXX.XXX.156.220

Dobrý večer máte už po cholmogorkach nejaké husatka ? Mne sa cez víkend viliahlo päť, ostatné boli čisté.

15.7.2018 21:08
Lachim_7

XXX.XXX.170.179

Zopár fotiek. Dnes majú deviaty týždeň.☺.

21.7.2018 11:45
Pepa_FM

XXX.XXX.147.78

Letos mám v cholmogorách chaos, první silná snůška byla brzo na jaře, a při teplotách pod -20C jim popraskaly vejce a přežilo jen pár housat. Náhradní již nic moc, houseři se dali do peření a oplozenost již slabá. Pepa

25.7.2018 21:29
Lachim_7

XXX.XXX.177.80

Ja som mal tiež slabú oplodnenost vajec. Neviem či kôli tomu že mali prvýkrát husatka.

1.1.2019 20:25
Lachim_7

XXX.XXX.154.241

Prajem všetko dobré do Nového roku 2019.

1.3.2019 21:31
regnak

XXX.XXX.234.160

Zdravím, všetkých, dnes mi húska zniesla 2. vajce prvé bolo také štandardné 189g, ale toto druhé cez 300g
nevlezie mi ani do liahne

3.3.2019 17:48
Lachim_7

XXX.XXX.157.173

Zdravím všetkých, mne dnes zniesla prvé vajíčko. Má rovných 200 g ☺

29.3.2019 20:42
Lachim_7

XXX.XXX.108.201

Dobrý večer, sedí už na vajíčkach niekomu cholmogorka ? Mne ešte nie.

16.4.2019 09:52
regnak

XXX.XXX.171.175

16.4.2019 10:11
Lachim_7

XXX.XXX.9.133

Krása , nech sa darí 😃.

21.7.2019 11:19
regnak

XXX.XXX.233.27

ahoj te všetci chcem sa opýtať či niekto nemáte skúsenosť s chovateľom Isperih Burhanlarski myslím, že je z Bulharska, narazil som na jeho youtube kanál a má krásne cholmogory...

17.8.2019 09:15
Lachim_7

XXX.XXX.24.201

regnak napsal(a):
ahoj te všetci chcem sa opýtať či niekto nemáte skúsenosť s chovateľom Isperih Burhanlarski myslím, že je z Bulharska, narazil som na jeho youtube kanál a má krásne cholmogory...

ZDRAVIM VAS AJ JA HO POZERAM UZ ROK MA KRASNY CHOV. VAM SA AKO DARI.

19.10.2019 15:47
sapousek88

XXX.XXX.155.189

Zdravím, chci se zeptat jak je to z váháma u cholmogor ? Již jsem si je pořídil před 3 roky ale uváděné váhy nedosáhli. Dále se chci zeptat na snášku uvádí se kolem 20 ale moje husa nanesla i 40. Nakonec jsem z nich byl zklamaný ale uvažuji že bych se k nim vrátil. Děkuji

21.10.2019 21:25
Lachim_7

XXX.XXX.13.251

Dobry vecer ,moja chomogorka mi naniesla cez dvadsat vajicok. Sest mesacne mali devat a pol kila. Posledneho gunara som zarezal pred vianocami, mal jedenast kg. Ale tento rok sa mi akosi nevydaril nemam ani jedno husa.

26.4.2020 21:45
regnak

XXX.XXX.244.131

Zdravim vsetkych, chcem sa opytat ako sa Vam dari s cholmogormi? Myslim ze toto bude dobry rok aj naprek korone...

3.5.2020 09:47
Lachim_7

XXX.XXX.33.164

Zdravím vás, máte krásne husatka. Ja zatiaľ nič 😔. Asi budem musieť vymeniť gunára.

3.5.2020 18:14
regnak

XXX.XXX.10.172

Ja tiez uz potrebujem zmenit krv, objednal som par vajec z Bulharska, tak uvidime...

18.5.2020 22:06
Lachim_7

XXX.XXX.79.224

Z Bulharska, od Olympus farmy. Od Isperiho?

18.5.2020 22:39
regnak

XXX.XXX.241.201

Ano, presne 😊

4.4.2021 15:03
regnak

XXX.XXX.227.213

Veselu Velku noc vsetkym, ako sa dari cholmogorom? U mna vcera vyliezli prve...

4.4.2021 19:19
ančovička1

XXX.XXX.220.111

Krasna velikonocni housatka 😀
..at se jim dari☺

13.6.2021 23:01
Penderecky

XXX.XXX.221.200

Zdravím. Chcem sa opýtať ma tu niekto kvalitné modré cholmogory? A mal by tento rok niečo voľné?

17.6.2021 11:27
Penderecky

XXX.XXX.221.200

peter z bratislavy napsal(a):
Pozri fotky na FB: https://www.facebook.com/katerina.kasatkina

Ďakujem. S pani som dohodnutý mala by ísť na Slovensko tento rok snáď sa podarí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík