dedojozef

XXX.XXX.6.94
Pred týždňom som prvýkrát vložil vajíčka do liahne RCom, King Suro 20.Teplotu som nastavil na 37,5 a vlhkosť na 50 %.Takúto teplotu a vlhkosť uvádza výrobca.
Prosím majitelov tejto liahe o radu.Kedy mám začať chladit vajíčka , ako často a koľko minút. Môžem aj rosiť? Ďakujem za radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ja idem do nej zajtra prvy krat vlozit vajicka ,tiez som zvedavy ako to bude,,inac ta fotka patri mne,,to ste nenasli inu fotku uz na nete?ved ich je tam kopu

vlhkost na 50percent? ved v navode je 45percent,,a 3dni pred liahnutim sa ma zvysit na60percent.?

treba si poriadne precitat navod a tam to mate vsetko napisane pre vodnu drubez 45-55percent,,,pri hrabave drubezi 40-45percent,,a pri papousku-35-45percent vlhkosti,, a pri posledni 3-5dni by sa mala vlhkost zvysit na 65percent tam to tak pisu,,,a ziadne rosenie tam nieje!!!!!!
dedojozef

XXX.XXX.6.94
Prepáčte, ale inú fotku som nenašiel.
V návode sa uvádza teplota pre hrabavú hydinu37.5, vlhkosť 45-50%, pre kačice 37,8 / 60%, pre pižmovky 37,7/ 60%
dedojozef

XXX.XXX.6.94
Oskenoval som návod.Dúfam, že sa bude dať prečítať.
dedojozef

XXX.XXX.6.94

ano ten navod je spravny ,ale ja som dostal iny navod k liahni,su to dva papiere velskost a4 a je ntam vsetkom komplet napisane
Já jsem s líhni naprosto spokojený. Koupil jsem ji minulý rok a odlíhnul jsem si v ní hodně zdravých a životaschopných kuřátek. Vlhkost jsem měl prvních 16 dní 50% a v posledních třech dnech 65% při teplotě 37,5C. Jestli ji ještě nikdo nemá mohu ji jen doporučit. Opět ji budu zapínat příští týden. Zdravím Petr
Vajíčka v líhni pokládám špičkou dolů jinak by měly vyvíjející zárodky hlavičku dolů. Chlazení vajíček začínám 8 den, kdy je prosvětluji. Vejce s bílou skořápkou můžete prosvítit už 6 den inkubace. Teplota v líhni je nastavena na 37,5°C a vlhkost udržuji na 50% a poslední tři dny inkubace, když sundávám líheň z kolíbky zvedám vlhkost na 65% a líhnutí jde jedna radost, skořápky jsou dostatečně měkké pro snadné klubání. Jednu várku kuřat již vylíhnutou mám a další se mi budou líhnout za 14 dní. Snad je informace dostačující. Přeji úspěšné líhnutí.
Mockrát děkuji.Chladíte od cca 8.dne každý den?Je ochlazování vajec opravdu nezbytné?A ještě prosím, mohl by sem dát někdo foto upevněné odpařovací podložky?Není mi moc jasné jestli ji do těch podpěrek narvu celou jak je to nakreslené v návodu.A to je snad všechno a již nebudu otravovat......snad.....díky...
Já je pro jistotu chladím, ale jak jsem slyšel někdo v této líhni nechladí a přesto se kuřata vylíhnou. Kachní vejce se musí chladit určitě. Jestli Vám mohu radit za sebe vajíčka by jsem chladil, jelikož když zárodek roste vydává více tepla a potřebuje ho dostat ven. Nehledě na to, že se ve vejci vytváří oxid uhličitý, který musí být 100% vyvětrán. Co se týče odpařovací podložky tu jsem přestřihnul napůl a jednu část podélně přehnul napůl a podložky ji pěkně drží.
- měl bych dotaz ? Mám líheň Brinsea, kde musím vodu dolévat do líhně a odhadovat tedy vlhkost /zatím se vede/ . Ale měl bych dotaz, kolik vody spotřebujete u líhně , kde se vlhkost dělá automaticky! A to při udržování vlhkosti 50-60% za 21 dnů, abych si to mohl, alespoň trochu porovnat? Děkuji B.
beda
napsal(a):
- měl bych dotaz ? Mám líheň Brinsea, kde musím vodu dolévat do líhně a odhadovat tedy vlhkost /zatím se vede/ . Ale měl bych dotaz, kolik vody spotřebujete u líhně , kde se vlhkost dělá automaticky! A to při udržování vlhkosti 50-60% za 21 dnů, abych si to mohl, alespoň trochu porovnat? Děkuji B.
Méně než 0,5 litru. Tedy aspoň u mě.
spev
napsal(a):
Méně než 0,5 litru. Tedy aspoň u mě.
- děkuji! Je to jediná možnost /kromě měření/ jak si udělat představu, jak asi vlhčit! Zřejmě není % vlhkost tak důležitá, když to dělám odhadem a přitom celkem spolehlivě líhnu! Ani pod vajíčka není vidět, kolik je tam vlastně vody! Asi je také dobře, že přidávám do vody trochu octa!
Dobře tedy asi 0,5 l vody si připravím při nasazení vajíček a rozvrhnu si to tak, abych koncem líhnutí / když již vypínám naklápění/, dával vody o něco více! Rosení jsem nikdy nedělal, ani ochlazování.
Takže díky, určitě nejsem sám, kdo líhne v Octagon, bez aut. vlhčení! Beda
krenzis
napsal(a):
Já je pro jistotu chladím, ale jak jsem slyšel někdo v této líhni nechladí a přesto se kuřata vylíhnou. Kachní vejce se musí chladit určitě. Jestli Vám mohu radit za sebe vajíčka by jsem chladil, jelikož když zárodek roste vydává více tepla a potřebuje ho dostat ven. Nehledě na to, že se ve vejci vytváří oxid uhličitý, který musí být 100% vyvětrán. Co se týče odpařovací podložky tu jsem přestřihnul napůl a jednu část podélně přehnul napůl a podložky ji pěkně drží.
Chladit v tejto liahni hrabavu hydinu absolutne netreba.... je to uplne zbytocne... mam to velmi dobre odskusane....
beda
napsal(a):
- děkuji! Je to jediná možnost /kromě měření/ jak si udělat představu, jak asi vlhčit! Zřejmě není % vlhkost tak důležitá, když to dělám odhadem a přitom celkem spolehlivě líhnu! Ani pod vajíčka není vidět, kolik je tam vlastně vody! Asi je také dobře, že přidávám do vody trochu octa!
Dobře tedy asi 0,5 l vody si připravím při nasazení vajíček a rozvrhnu si to tak, abych koncem líhnutí / když již vypínám naklápění/, dával vody o něco více! Rosení jsem nikdy nedělal, ani ochlazování.
Takže díky, určitě nejsem sám, kdo líhne v Octagon, bez aut. vlhčení! Beda
Ještě jsem zapomněl dodat, že navíc rosím 3 dny před líhnutím. Při tomto rosení je prý dobré přidat trochu toho octa, ale to vyzkoušené nemám. Letos jsem udělal pokus a nouzově a téměř zdarma, jsem rozšířil kapacitu na 60 vajec. Vše zdá se funguje bez problémů. Dnes už se mi z líhně začínají ozývat kachňata.
To čo ste napísali by bolo všetko OK. Ale zabudli ste napísať, že posledné 3 dni, keď dávate liaheň z kolísky, terba vybrať prepážky, ktoré držia vajíčka na stojato, a vajíčka poukladať na ležato. Od 10 dňa chladím vajíčka asi 10 min. denne. Aj sliepka zíjde z hniezda a ide sa vyprázdniť, nazobať a napiť vody.Posledné 3 dni mam teplotu 65 stupňov a ešte raz denne rosím vodou zarobenou s dezinfekčným koncentrátom Brinsea, aby bola škrupinka meká. Kuriatka sa potom liahnu jedna báseň
jozef1953
napsal(a):
To čo ste napísali by bolo všetko OK. Ale zabudli ste napísať, že posledné 3 dni, keď dávate liaheň z kolísky, terba vybrať prepážky, ktoré držia vajíčka na stojato, a vajíčka poukladať na ležato. Od 10 dňa chladím vajíčka asi 10 min. denne. Aj sliepka zíjde z hniezda a ide sa vyprázdniť, nazobať a napiť vody.Posledné 3 dni mam teplotu 65 stupňov a ešte raz denne rosím vodou zarobenou s dezinfekčným koncentrátom Brinsea, aby bola škrupinka meká. Kuriatka sa potom liahnu jedna báseň
...vsetko by bolo v poriadku az na tu vysoku teplotu.... asi tam malo byt vlhkost 65 percent....
krenzis
napsal(a):
Vajíčka v líhni pokládám špičkou dolů jinak by měly vyvíjející zárodky hlavičku dolů. Chlazení vajíček začínám 8 den, kdy je prosvětluji. Vejce s bílou skořápkou můžete prosvítit už 6 den inkubace. Teplota v líhni je nastavena na 37,5°C a vlhkost udržuji na 50% a poslední tři dny inkubace, když sundávám líheň z kolíbky zvedám vlhkost na 65% a líhnutí jde jedna radost, skořápky jsou dostatečně měkké pro snadné klubání. Jednu várku kuřat již vylíhnutou mám a další se mi budou líhnout za 14 dní. Snad je informace dostačující. Přeji úspěšné líhnutí.
Moc se omlouvám, možná jsem toho četla moc, to aby si někdo nemyslel, že nečtu a jen se ptám.
Do líhně King Suro 20 dám na stojato a špičkou dolů vejce... jak moc volně či těsně ?
Tu žlutou přehnutou destičku tam mám dát hned ?
Ale hlavně mi jde o to ruční otáčení vajec R - V ... t.j. 2x denně, zda se to vztahuje i na líheň King Suro 20, která je v kolíbce a vše mám nastavné od výrobce.
Nebo do této líhně vejce dám, zavřu a až 6.-8. den líheň otevřu, vejce prosvítím a ta tmavá vrátím zpět do líhně zase špičkou dolů ?
Taky mě vystrašil ten článek o plísních a jiných nezdarech při líhnutí.
Tedy relativně čistá vejce mohu a mám do líhně vložit tak jak jsou ? Děkuji moc.
chovat
napsal(a):
Moc se omlouvám, možná jsem toho četla moc, to aby si někdo nemyslel, že nečtu a jen se ptám.
Do líhně King Suro 20 dám na stojato a špičkou dolů vejce... jak moc volně či těsně ?
Tu žlutou přehnutou destičku tam mám dát hned ?
Ale hlavně mi jde o to ruční otáčení vajec R - V ... t.j. 2x denně, zda se to vztahuje i na líheň King Suro 20, která je v kolíbce a vše mám nastavné od výrobce.
Nebo do této líhně vejce dám, zavřu a až 6.-8. den líheň otevřu, vejce prosvítím a ta tmavá vrátím zpět do líhně zase špičkou dolů ?
Taky mě vystrašil ten článek o plísních a jiných nezdarech při líhnutí.
Tedy relativně čistá vejce mohu a mám do líhně vložit tak jak jsou ? Děkuji moc.
Prosím vás dá se nastavit otáčení vajec, mě otáčí každých 15 minut a v návodu sem to nenašel. Děkuji za odpověd
Líheň King Suro 20 .... konec líhnutí, klubání a jak dlouho mohou v líhni zůstat kuřátka
18. den večer t.j. ve čtvrtek jsem přenastavila líheň podle návodu na 37,3 st.C a vlhkost 65%.
Tuto hodnotu vlhkosti líheň nedosáhla, ráno tam bylo 54-56%. Přidala jsem vlhké kousky toho žlutého "pijáku", aby se vlhkost zvedla mezi 65-70% jak je uvedeno v návodu. Během dne jsem to musela ještě opakovat, tak jsem večer na líhni nastavila 70% a ráno tam bylo opět 58%. Pod kvočnou mám ozkoušené to rychlé lavorové koupání, tak jsem i tato vejce ráno rychle otestovala. Plavala všechna, jedno pípalo. Za hodinu se začalo proklovávat, za dvě hodiny bylo kuře venku. Za další hodinu jsem odebrala skořápku, kuře tam stojí a pípá. Na dispeji je 37,3st.C a 69% vlhkosti.
Mohu tam kuře nechat ? A jak dlouho ? Pod kvočnou si vylíhlé kuře lebedí mezi vejci celý den, než se proklovají ostatní kuřátka. Tady nevím, líhnu v líhni poprvé. Větrací otvor je otevřený tak na 1/2.
Prosím Vás, poraďte mi, ať to zdárně spojenými silami dolíhneme.
G) Nastavte teplotu na 37,2°C (viz výše).
Během posledních tří dnů líhnutí:
- Neotáčejte vejce.
- Pokud to není nutné, neotvírejte líheň, aby teplo a vlhkost, důležité pro líhnutí, neuniklo, což by zapříčinilo ztrátu kuřat ve skořápkách. Líheň otevírejte maximálně jednou za den k vyjmutí suchých kuřat.
Nově vylíhnutá kuřata ponechte v líhni asi 12 hodin. Mohou v líhni zůstat bez potravy a pití až 3 dny bez újmy.
Toto je sice z líhně Covina ... tak jak to tedy je ... Jaké máte zkušenosti ?
Nechci nějak zasahovat do návodu líhně Covina,nebo jak se ta italská pec na pizzu jmenuje,ale radím že na teplotu líhnutí,nebo dolíh 37,2 budete čekat na kuřátka ze skořápek pěkně dlouho a pak je v líhni nechat ještě v pohodě 72 hodin při této teplotě bych neriskoval..Nějaké kuřátko už jsem vylíhl,ale nikdy né při takové teplotě,Odebírání skořápek z důvodu bezpečného líhnutí a tudíž i otvírání víc než často považuji za povinost a jen v nouzi bych nechal kuře max 48 hodin,déle nechat považuji za návod na výrobu neduživce,když přežije
Ital který matlal tento návod k líhni byl asi pěkně sjetej
Opravdu mám dojem,že to je pec na placku s ančovičkama a né líheň na zdravá kuřata..
Závěrem bych upozornil ať se zde nešíří nové metody líhnutí a držte se starých poctivých vláken o opravdovém líhnutí jak u stolových tak motorových líhní(rozdíl teplot)
spravná teplota
otáčení
chlazení u hrabavé postačuje při prosvitu,otáčení a dávání do dolíh
vlhkost
větrání od jedné třetiny přidávat
dodržte tyto zásady a ubude zde nekonečné hloupých a opakovaných otázek s prosbou o pomoc
dorm
napsal(a):
Nechci nějak zasahovat do návodu líhně Covina,nebo jak se ta italská pec na pizzu jmenuje,ale radím že na teplotu líhnutí,nebo dolíh 37,2 budete čekat na kuřátka ze skořápek pěkně dlouho a pak je v líhni nechat ještě v pohodě 72 hodin při této teplotě bych neriskoval..Nějaké kuřátko už jsem vylíhl,ale nikdy né při takové teplotě,Odebírání skořápek z důvodu bezpečného líhnutí a tudíž i otvírání víc než často považuji za povinost a jen v nouzi bych nechal kuře max 48 hodin,déle nechat považuji za návod na výrobu neduživce,když přežije
Ital který matlal tento návod k líhni byl asi pěkně sjetej
Opravdu mám dojem,že to je pec na placku s ančovičkama a né líheň na zdravá kuřata..
Závěrem bych upozornil ať se zde nešíří nové metody líhnutí a držte se starých poctivých vláken o opravdovém líhnutí jak u stolových tak motorových líhní(rozdíl teplot)
spravná teplota
otáčení
chlazení u hrabavé postačuje při prosvitu,otáčení a dávání do dolíh
vlhkost
větrání od jedné třetiny přidávat
dodržte tyto zásady a ubude zde nekonečné hloupých a opakovaných otázek s prosbou o pomoc
Dorme, nemám Covinu ... tam jen bylo to ... nechat v líhni vylíhlé kuře.
Mám Líheň King Suro 20 a žádné zkušenosti, návod k líhnutí je, jak už jsem tu někde psala slušně řečeno velmi nedostačující.
Zatím jsem líhla jen pod kvočnou. Jak tady v té spoustě různých a často si odporujících informací rozeznám ten správný návod na správné líhnutí v líhni ?
Prosím Vás, napište mi odkaz nebo pošlete ten návod, jistě ho v PC někde máte na chovat1@seznam.cz. Díky moc.
chovat
napsal(a):
Dorme, nemám Covinu ... tam jen bylo to ... nechat v líhni vylíhlé kuře.
Mám Líheň King Suro 20 a žádné zkušenosti, návod k líhnutí je, jak už jsem tu někde psala slušně řečeno velmi nedostačující.
Zatím jsem líhla jen pod kvočnou. Jak tady v té spoustě různých a často si odporujících informací rozeznám ten správný návod na správné líhnutí v líhni ?
Prosím Vás, napište mi odkaz nebo pošlete ten návod, jistě ho v PC někde máte na chovat1@seznam.cz. Díky moc.
Dobrý den, mám líheň Rcom King Suro 20 od letošního jara a nějaké zkušenosti s ní mám, o které se mohu podělit, mohu vám naskenovat i český návod, ale nevím, jestli to bude čitelné. Jsou to takové malé blechy. To bych spíše doporučila p. Veselého www.lihne.cz, dodává tyto líhně a jistě by vám návod poskytl. Ale moje nabídka platí, buď napište do diskuze nebo na mail bdbarbora@seznam.cz nebo ten, co mám u profilu.
pk73

XXX.XXX.254.22
ahoj mam tuto liahen novu
otazka ako ma byt nastavena hore ta packa na privod vzduchu a este ako s vajickami pred vlozenim,spickou dole v tme 10C ,ako liahen kedy ich tam dat
pk73
napsal(a):
ahoj mam tuto liahen novu
otazka ako ma byt nastavena hore ta packa na privod vzduchu a este ako s vajickami pred vlozenim,spickou dole v tme 10C ,ako liahen kedy ich tam dat
Jak je nahoře otvor na přívod vzduchu, tak já ho mám trvale na 100% otevřený. Před vložením do líhně mám vejce špičkou dolů 24 hodin v pokojové teplotě.Předtím ve sklepě. Líheň zapnete samozřejmě dřív než tam dáte vejce. Já už jí mám zapnutou tak dva dny dopředu, abych vyzkoušela, zda všechno funguje jak má.
U mne odzkoušeno, vis níže nastavení líhnutí a dolíheň. V dolíhni nastavuji 53% vlhkosti a když se začnou kuřátka líhnout, vzroste vlhkost samovolně. Nechladím, ale klidně můžete chladit na teplotu víčka. Důležitý je otevřený otvor na 100% a já dávám na černou pórezní podložku kousek jemné staré zácnony a tím mi jdou dobře odstranit úlomky skořápek...
pk73

XXX.XXX.254.22
ahojte vdaka
momentalne zbieram vajicka, a davam ich spickou dole a kazdy den dam naopak, problem je ze niekotore vajicka neviem urcit kde je spicka :-(
uskladnujem v pivnici (sklep) v tme a je tam aj vlhkost.
velkost je rozna vajec aj napriek tomu ze su to dominant ceske nosnice
ten pijak som dal na 55mm ak mi mozte este dat dake rady kludne piste
rad by som vyliahol vsetko co sa da a minimalizoval straty
vopred vdaka
pk73

XXX.XXX.254.22
este som nikdy nepresvedcoval vajicka
mam uprednostnovat vacsie vajicka,ci tie mensie
pk73

XXX.XXX.254.22
ano, momentalne nejde o vela, kedze mam vajicka zo svojho chovu a to je leghorn x dominant, cize ak bude aj 6kuriatok z 24 moznych je to ok, no je to skuska, nakolko mi maju zacat znasat moje vzacne sliepky a kedze tam ide o kazde vajicko musim si to odskusat a nabrat skusenosti
pk73

XXX.XXX.152.4
Par otazok nech je jasno :-)
Idem liahnut slepicky, cize ponecham nastavenie co tam je, zapnem skor o den dva
vajicka vopred spickou dolu jeden den uz doma az nasledne dat dnu, spickou dole.
Presvietit kde je vzduchova bublina ta ma byt hore.
8 den presvietit, vetrat to mi je este nejasne.
nastavenia 37,5 vlhkost 45 18 den dat dole nastavit na 37,3 vlhkost 60
otazka nemam cim presvietit vajcia da sa to aj baterkou? a ako spoznam kde je vzduch
kolko miniete vody za celu dobu cize 21 dnicca
Větrat u téhle líhně nemusíte pokud líhnete hrabavou.
Teplotu bych volila 37,7 nebo 37,8 pro prvních 18 dní. Pak bych snížila na 37,4 dál.
Vodu používám dle návodu destilovanou do lahve 0,7 litru a určitě za celou dobu víc jak polovina zbyde. Záleží na vlhkosti v okolí.
Prosvěcování vajec můžete s baterkou, s mobilem.
pk73

XXX.XXX.254.22
tak som ju dnes pustil nech si ide a v piatok nakladam vajicka
este otazka obcas je vajce znecistene nie velmi len trosku staci oskrabat nasucho
ak su este dake rady necham si poradit
pk73

XXX.XXX.152.4
dnes som nalozil 24 slepacich vajec, a od 13:30 sa to zacalo nastavene mam 37,7 a 45.
jedine, co sa zmenilo ,ze som uprednostnil dnesnu znasku a cca 7 vajec je z dneska.
teraz ma zaujima ako na kontrolu vajec to znamena, aby neochladli.predpokladam na 8 den ci neskor?
Ako to robite v tejto liahni.
Uvitam odskusanu metodu a funkcnu
pk73

XXX.XXX.152.4
Ahojte tak mame 8 den, chystam sa presvietit vajicka, otazka je, ako na to, aby nevychladli, teda ci to treba robit rychlo,alebo mam na to par minut.Kedze som to nikdy nerobil, obavam sa ze, ci budem vediet rozoznat hlavne mrtve od zivych.Mozete dat radu?
Nevím, jak moc jste natěšen na prosvěcování vajíček, ale pokud mají hnědou škořápku a ne bílou, klidně počkejte na 10. den inkubace. Zde již zřetelně je vidět probíhající vývoj, neoplozeno a odumřelo. Pokud máte líheň v bytové teplotě, tak nemusíte chvátat při prohlídce. Hlavně v klidu a bez nervozity. I v přírodě se jde kvočna nažrat...
pk73

XXX.XXX.152.4
no mam tam aj take , v podstate, mozem pockat, jedine co ma nuti, to spravit cim skor je situacia s COVID19, nakolko som si chcel objednat odchovnu, aby stihla prist ked budu na svete
pk73

XXX.XXX.254.20
tak dnes je 10 den a presvietene a zatial to vyzera na 100% tak uvidime, co z toho bude, som prekvapeny zatial az velmi
pk73

XXX.XXX.254.20
este otazka aku nastavit vlhkost na 18 den
pk73

XXX.XXX.152.4
nebude to malo ked mam teraz 46 vlhkost dat tam 55?
pk73

XXX.XXX.152.4
oki necham si poradit od vas,dakujem
Petro, to máte pravdu, ale když vyndáte kuřata a líheň "vyvětráte" od vlhka a zbydou vám tam poslední opozdilci (třeba poslední tři naťukaná vejce). Tak pak už tam defacto to vlhko od osychajících kuřat není. Tak kvůli tomu to nastavuju na těch 70.
Jestli je to teď víc srozumitelně napsané.
veraboskova
napsal(a):
Petro, to máte pravdu, ale když vyndáte kuřata a líheň "vyvětráte" od vlhka a zbydou vám tam poslední opozdilci (třeba poslední tři naťukaná vejce). Tak pak už tam defacto to vlhko od osychajících kuřat není. Tak kvůli tomu to nastavuju na těch 70.
Jestli je to teď víc srozumitelně napsané.
Věro, děkuji 🥰 takže dokud se nevylihnou, stále držet 70%...a oschlé postupně odebírat. Tím se vlastně zase vlhkost ztrácí, tím odebíráním. Už to chápu 😍
pk73

XXX.XXX.254.20
Tak mam este otazku aku teplotu mam drzat po premiestneni v odchovni.Mam kupovanu s termostatom, takze mi staci len nastavit a bude tam tolko.Pytam sa preto,aby som ju mohol predpripravit.
vdaka
pk73

XXX.XXX.152.4
tak dnes je 18 den,vsetko prebehlo podla uz tu poradeneho, presvietil som asi 4 vajicka, ale vela som tam nevidel, cast na vzduch vacsia,ale nic viac okrem ziliek a tmaveho niecoho som nevidel,tak teraz uz len cakat ako to dopadne.
pk73
napsal(a):
tak dnes je 18 den,vsetko prebehlo podla uz tu poradeneho, presvietil som asi 4 vajicka, ale vela som tam nevidel, cast na vzduch vacsia,ale nic viac okrem ziliek a tmaveho niecoho som nevidel,tak teraz uz len cakat ako to dopadne.
Tady na fotkách je shrnutí, jak líhnu s touto líhní, včetně teplot, vlhkostí a i teploty v odchovně...
https://kshk.rajce.idnes.cz/Lihnuti_a_odchov_drubeze_a_japonskych_krepelek/
tatacita

XXX.XXX.75.28
Dobrý deň.
Ja som vrátil jednu liaheň predajcovi. Jednalo sa o lacný čínsky typ na 56 vajec. Vrátil som ju z dôvodu nepríjemného hluku z ventilátora. Cievky ventilátora sa pohybujú v magnetickom jadre. Rotáciou z magnetu na magnet je nepatrný odpor. Ak takýto ventilátor je pripevnený na veľkom- tenkom plastovom kryte liahne, tak ten pôsobí ako membrána reproduktora. A o hluk v byte máte postarané.
Preto by ma zaujímalo, či registrujete takýto problém aj u tejto liahne. Ďakujem za info.
tatacita
napsal(a):
Dobrý deň.
Ja som vrátil jednu liaheň predajcovi. Jednalo sa o lacný čínsky typ na 56 vajec. Vrátil som ju z dôvodu nepríjemného hluku z ventilátora. Cievky ventilátora sa pohybujú v magnetickom jadre. Rotáciou z magnetu na magnet je nepatrný odpor. Ak takýto ventilátor je pripevnený na veľkom- tenkom plastovom kryte liahne, tak ten pôsobí ako membrána reproduktora. A o hluk v byte máte postarané.
Preto by ma zaujímalo, či registrujete takýto problém aj u tejto liahne. Ďakujem za info.
Tento problém u Rcom King Suro vůbec není.
tatacita
napsal(a):
Dobrý deň.
Problém je tam s cvakáním při pohybu líhně v kolíbce. Z toho důvodu mám líhně rcom king suro 20 na chodbě.
Tramal

XXX.XXX.235.187
Dobrý den,
nedokázal by mě někdo poradit,kde bych sehnal nové vodní čerpadlo pro líhen, King Suro 20?
Díky
Tramal
napsal(a):
Dobrý den,
nedokázal by mě někdo poradit,kde bych sehnal nové vodní čerpadlo pro líhen, King Suro 20?
Díky
Zavolejte panu Veselému https://www.lihne.cz/kontakty/
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!
Dave12

XXX.XXX.89.34
Zdravím, měl bych prosím dotaz k lihni Rcom King Suro Max 20. zakoupena 2022. zřejmě nová verze, protože je tam i volba chlazení. v dodanem návodu to není uvedeno, je tam i starsi verze cerpadla, tak jsem stahnul z netu k teto novejsi verzi manual v angličtině. ale nevím. používáte někdo tento systém chlazení? nebo raději neexperimentovat a bez chlazení a poslední 3 dny i bez rosení? jinak jde o krepelci vajíčka. teplota i vlhkost nastavena podle návodu na 37,5 °C a 50%, od 15. dne 37,4 °C a 65%. Díky za odpověď, pokud se zde někdo najde :)
Dave12

XXX.XXX.89.34
Přeptal jsem se u dodavatele. Jak už tu někdo psal, tak u hrabavé chlazení nezapínat. Navíc je u této líhně minimální doba chlazení myslím 1 hodina. Což je extrémně dlouhá doba. Asi z důvodu postupného ochlazování ventilátorem. Ale i tak asi dlouho. Takže u mě bez chlazení. Uvidíme
Dave12

XXX.XXX.89.34
Alik1986
napsal(a):
A budete aspon klasicky vetrat.Na par minut nechat zdvyhli vrh liahne ?
Zkusím bez ochlazování. Stejně nevím, jak bych to praktikoval. Na cca 10 minut dát pryč kryt, tak vlhkost a teplota, která v líhni byla spadne dolů. A to si nejsem jistý, že je takto vhodné. Takže raději nebudu experimentovat.
Pokud má někdo jiný názor, klidně napište 👍
Dave12

XXX.XXX.89.34
pokud je ventilační otvor otevřený na max, tak by to mělo stačit, co se týče odvětrání oxidu uhličitého, který při líhnutí vzniká.
pokud jde o chlazení, tak se tuším chladí i z důvodu, že jsou potom kuřátka odolnější.
ať se daří! 🍀🐣🐣🐣
Dave12

XXX.XXX.89.34
Pro info. Z návodu líhně Brinsea, ale jde o obdobné chlazení.
"Je velmi dobře známo, že ptáci opouštějí během líhnutí na krátkou dobu hnízdo a líhnivost tímto faktem není nijak ovlivněna. Poslední výzkumy však dokazují, že ochlazováním se naopak může líhnivost zvýšit. Tyto výzkumy byly prováděny s hrabavou drůbeží, ale výhody ochlazování se týkají i líhnutí vodních ptáků. Chlazení je zcela přirozený proces, většina ptáků opouští hnízdo alespoň jednou denně a ponechává tak vejce poměrně značnou dobu vychladnout.
Přesné podrobnosti ochlazování (délka, četnost) pro dosažení optimálního účinku nejsou spolehlivě prokázány, ale Brinsea posoudila dostupné výzkumy a doporučuje následující denní chlazení:
Zapnout ochlazování od 7. dne, vypnout ochlazování (současně s otáčením) 2 až 3 dny před vyklubáním.
Hrabavá drůbež, bažanti, křepelky: 1 hodina denně
Větší druhy vajec např. kachny a husy: 1-2 hodiny denně.
Chlazení se nedoporučuje pro papoušky a dravé ptáky, protože výsledky chlazení ještě nebyly spolehlivě ověřeny.
Při aktivaci funkce ochlazování dojde k tomu, že líheň vypne topení a současně také alarm nízké teploty.
Ventilátory se nadále točí. Po uplynutí doby chlazení se topení automaticky zpět zapne a líheň se natopí na nastavenou teplotu. Automaticky se také zapne alarm nízké teploty."
Možná při druhém líhnutí vyzkouším i s chlazením podle návodu k líhni King Suro Max. Jen to chce asi určitou opatrnost a zkušenost. Ta hodina mi přijde hodně. Ale jde o postupné ochlazování, takže jiný systém, než klasicky na cca 10 minut otevřít poklop líhně.
Dobri den tak a mam doliahle.Dal som do liahne 24 ks vajicok.Po 10 dnoch som vyradil 2 lebo neboli oplodnene.3 dni pred terminom som zdelal liahen z kolebky a zvysil vlhkost na 58 % a teplotu znizil na 37,3.Liahnut sa prve kuriatko zacalo 20 den a zbytok v priebehu 21 dna.Vyliahlo sa 17 kuriatok.Zatial su vsetky čiperne.
Len som si prve dva dni nevsimol ze mam zaple aj to hodinove vetranie.Hned prvy den sa mi prederavila hadicka v cerpadli na vodu a vlhkost v liahni klesla na 32 %.Vsetka voda tiekla do cerpadla.Moja chyba to urcite nebola lebo ta hadicka tam bola nainstalovana ja som len pripojil zbyle hadicky - jednu co nasava a druhu co ide do liahne.Odvtedy som to chodil radci kontrolovat castejsie.Potom uz z liahnu neboli ziadne problemi.Teraz sa chystam liahnut prepelicky tak uvidime ako pujdu tie.Zatial som spokojny dufam ze to aj tak vydrzi.
Dave12

XXX.XXX.89.34
Alik1986
napsal(a):
Dobri den tak a mam doliahle.Dal som do liahne 24 ks vajicok.Po 10 dnoch som vyradil 2 lebo neboli oplodnene.3 dni pred terminom som zdelal liahen z kolebky a zvysil vlhkost na 58 % a teplotu znizil na 37,3.Liahnut sa prve kuriatko zacalo 20 den a zbytok v priebehu 21 dna.Vyliahlo sa 17 kuriatok.Zatial su vsetky čiperne.
Len som si prve dva dni nevsimol ze mam zaple aj to hodinove vetranie.Hned prvy den sa mi prederavila hadicka v cerpadli na vodu a vlhkost v liahni klesla na 32 %.Vsetka voda tiekla do cerpadla.Moja chyba to urcite nebola lebo ta hadicka tam bola nainstalovana ja som len pripojil zbyle hadicky - jednu co nasava a druhu co ide do liahne.Odvtedy som to chodil radci kontrolovat castejsie.Potom uz z liahnu neboli ziadne problemi.Teraz sa chystam liahnut prepelicky tak uvidime ako pujdu tie.Zatial som spokojny dufam ze to aj tak vydrzi.
Zdravim, skoro stejné % líhnivosti :)
Mně přišla násadová vajíčka nešťastně v období Velikonoc, takže 6 dní na depu, což asi snížilo úspěšnost. Ale líheň jako taková ok. Kuřátek křepelek se nejvíce vylíhnulo 17. den. Nemělo by se to dělat, protože jsou kuřata často opožděná ve vývoji nebo s nějakou vadou, ale dolíhnul jsem až do konce. Poslední opozdilec 21. den. I když drobnější, tak se má čile k světu. Si to vybojuje 💪 Sice to nepatří do tohoto vlákna, takže jen pro info. Tři kuřátka měla po vylíhnutí rozjeté nožky, nedokázala se postavit, takže by jinak uhynula. Dočetl jsem se, že to může být způsobeno teplotou při líhnutí, například vajíčka na kraji líhně, potom i vlhkostí. Ale i kluzkou podlahou. V tomto případě se osvědčilo svazování nožek k sobě. Na ifauna je o tom i diskuze. Opravdu to pomohlo. Všechny v pořádku. Pokud to není přímo genetické, stojí za vyzkoušení. Ať se daří! 🍀
Dave12
napsal(a):
Zdravím, měl bych prosím dotaz k lihni Rcom King Suro Max 20. zakoupena 2022. zřejmě nová verze, protože je tam i volba chlazení. v dodanem návodu to není uvedeno, je tam i starsi verze cerpadla, tak jsem stahnul z netu k teto novejsi verzi manual v angličtině. ale nevím. používáte někdo tento systém chlazení? nebo raději neexperimentovat a bez chlazení a poslední 3 dny i bez rosení? jinak jde o krepelci vajíčka. teplota i vlhkost nastavena podle návodu na 37,5 °C a 50%, od 15. dne 37,4 °C a 65%. Díky za odpověď, pokud se zde někdo najde :)
Tiez som dal do liahne prepelicky.Mam ich tam uz 4 den a dal som ich dnes do kolebky.Teplota 37,5 a vlhkost 46% .Uvidime kolko sa vyliahne.
Dave12

XXX.XXX.89.34
Alik1986
napsal(a):
Tiez som dal do liahne prepelicky.Mam ich tam uz 4 den a dal som ich dnes do kolebky.Teplota 37,5 a vlhkost 46% .Uvidime kolko sa vyliahne.
Já měl tedy NV s doručením přes kurýra, po převzetí jsem je nechal cca 24 hod. adaptovat, poté do líhně. Otáčení hned od prvního dne. Teplota 1.-14. den 37,7 °C, vlhkost 50%, 15. den teplota 37,6 °C, vlhkost kolem 70% (ke konci líhnutí i vyšší). A přibylo 2x denně rosení vlažnou vodou. Chlazení od 10.-14. dne. Ale jen na pár minut. Alespoň jsem při tom prosvěcoval a vyřazoval.
Příště musím prověřit jiným teploměrem, jestli teplota v líhni opravdu odpovídá té na displeji. To je základ. Tentokrát jsem to neřešil a důvěřoval kvalitě.
Každý si asi po zkušenostech najde ten svůj způsob líhnutí :)
Dobrý den, ptám se majitelů této líhně King Suro 20. Mám nově koupenou tuto líheň, momentálně v ní mám vajíčka a budu ji předělávat na dolíheň. Na líhnutí jsem ji nějak dala do kopy, ale potřebovala bych poradit ohledně přiložené podložky pod vajíčka a potom na líhnutí. Na dně je takový kousek - nevím - hrubého molitanu? Přijde mi, že když tam nechám na něm vajíčka a potom kuřátka, že se musí hrozně špatně čistit. Je možné na něj přidat ještě něco jiného? Máte zkušenosti s jiným povrchem? Jestli na něj dát kus papundeklu nebo pečícího papíru nebo cokoliv, aby nepořádek nepronikl přímo do toho molitanu? Nebo tam máte jenom ten molitan a pak ho nějak perete???
Děkuji všem za rady.

normálně to jde v ruce vyprat.
Jak píše Bodlinka, ale pro mne to bylo docela pracné. Proto jsem na tu "molitanovou" podložku dal starou záclonu. Tou prochází vzduch (papundekl by zabránil proudění vzduchu) a po vybrání kuřátek jen záclonu vyperu, stejně, jako vyčistím celou líheň. Na fotce je vidět ta záclona.
jo012810
napsal(a):
Jak píše Bodlinka, ale pro mne to bylo docela pracné. Proto jsem na tu "molitanovou" podložku dal starou záclonu. Tou prochází vzduch (papundekl by zabránil proudění vzduchu) a po vybrání kuřátek jen záclonu vyperu, stejně, jako vyčistím celou líheň. Na fotce je vidět ta záclona.
To je dobrý nápad, vyzkouším:-) Děkuji:-)
reg

XXX.XXX.63.251
Zdravim, koupil jsem si RCom King Suro 20 max na základě kladných recenzí na líhnutí kuřat. Bohužel z 24 vajec mám jen 3 kuřata, 12 zustalo ve vejci a znich jen cca 3 načali skořápku.
Držel jsem se postupu v přiloženém manuálu, přečetl celé vlákno, ale jediné co jsem dělal jinak bylo, že jsem nepoužil do líhně destilovanou vodu, ale kohoutkovou.
Dal jsem raději i teploměr do vnitř - rtuťový, nekaliborovaný ale teplota odpovídala té nastavené.
Nemá někdo radu co se stalo?
děkuji
reg
napsal(a):
Zdravim, koupil jsem si RCom King Suro 20 max na základě kladných recenzí na líhnutí kuřat. Bohužel z 24 vajec mám jen 3 kuřata, 12 zustalo ve vejci a znich jen cca 3 načali skořápku.
Držel jsem se postupu v přiloženém manuálu, přečetl celé vlákno, ale jediné co jsem dělal jinak bylo, že jsem nepoužil do líhně destilovanou vodu, ale kohoutkovou.
Dal jsem raději i teploměr do vnitř - rtuťový, nekaliborovaný ale teplota odpovídala té nastavené.
Nemá někdo radu co se stalo?
děkuji
Pokud jste postupoval podle návodu (kohoutková voda nevadí), pak je problém v biologické hodnotě vajec, neboť tato líheň je odzkoušená u mnoha chovatelů a výsledky líhnutí velmi dobré. I já toto mohu z vlastní zkušenosti potvrdit.
reg

XXX.XXX.63.251
Děkuji za reakci, mám z drubežáren Dominant Sussex, a kohout je Lenghorn. Kouknul jsem do nevylíhnutých vajec a jsou tam kompletně vyvinutá pěkná kuřata, žádnou vadu jsem neviděl.
Jako kdyby neměli sílu se dostat ven.
Neměl bych třeba poslední dva dny vejce kropit?
V téhle líhni je velmi vysoká vlhkost, proto se kuřata špatně líhnou.
Nejste sám, kdo měl letos v King Suro 20 špatnou líhnivost.
Kuřata známým také zůstala ve vejcích. Kropením to jen zhoršíte.
Za mě - nechat líheň bez nasakovací houbičky, až se vylíhne
první kuře, bude tam vlhko až až.
honzapm
napsal(a):
S tymto bohuzial nemozem suhlasit.18 den ked zlozim vajicka na lezato zvysujem vlhkost zo 48 na 60 % vlhkost a 2 krat dene rosim vodu zmisanu z octom tak ako je v navode a lihnivost mam dobru.
reg

XXX.XXX.63.251
Děkuji za rady, každopádně jsem si od kamaráda sehnal vejce a udělám mix mojich vajec a jeho, tím se projeví zda je to jen vejci. Dále jsem přemýšlel, že kuřata se začala líhnout až o den později a většina zustala v líhni, což by mi ukazovalo nejvíce na nízkou teplotu (ač byla podle návodu). Dám tedy první 37,6 a pak 37,4. Vlhkost bych nechal zachovanou.
Názor honzapm s velmi vysokou vlkostí bych rešil až při dalším neúspěchu, úplně přesvědčivě změřit vlhkost dalším zařízením nemám.
A můj názor na ocet ve vodě na konci, samozdřejmě se kuřata vylíhnou i bez octa, ale když se to pomoci octa povede byť jen jednomu kuřeti navíc, které by zůstalo ve vejci, proč ne.
reg
napsal(a):
Děkuji za rady, každopádně jsem si od kamaráda sehnal vejce a udělám mix mojich vajec a jeho, tím se projeví zda je to jen vejci. Dále jsem přemýšlel, že kuřata se začala líhnout až o den později a většina zustala v líhni, což by mi ukazovalo nejvíce na nízkou teplotu (ač byla podle návodu). Dám tedy první 37,6 a pak 37,4. Vlhkost bych nechal zachovanou.
Názor honzapm s velmi vysokou vlkostí bych rešil až při dalším neúspěchu, úplně přesvědčivě změřit vlhkost dalším zařízením nemám.
A můj názor na ocet ve vodě na konci, samozdřejmě se kuřata vylíhnou i bez octa, ale když se to pomoci octa povede byť jen jednomu kuřeti navíc, které by zůstalo ve vejci, proč ne.
Pro další várku tepolotu na 37,6°C a nechal po celou dobu i v dolíhni (mám odzkoušeno) a vlhkost nastavit na 47% a poslední 3 dny na 67% relativní vlkosti. Jak napsal Honzík, při líhnutí vlhkost se zvýší osycháním kuřat. Na poslední naklubaná vajíčka lze rosit vlahou vodou a co nejméně otvírat při dolíhnutí líheň.
reg

XXX.XXX.63.251
Pěkný den,
tak doplňuji výsledek druhého pokusu. Nechal jsem celou dobu teplotu na oněch 37,6 C a vlhkost 47 a pak 67 procent. V dolíhni jsem raději vlhčil (rozprašovačem voda, ocet). Dal jsem 50 vajec od kamaráda a 4 své.
Výsledek je 4 vyřazeny, neoplodněné. 14 kuřat vylíhnutých ( 4 moje vajce ani jedno nevylíhnuté).
A jen pro zajímavost, jedno kuře nemohlo chodit, mělo nohy odsebe. Na fóru jsem našel postup - svázal jsem na krátko nožky na cca centimetr dva - tedy do spravne polohy. Za tři dny jsem sundal, kuře k nerozeznání od ostatních.
reg
napsal(a):
Pěkný den,
tak doplňuji výsledek druhého pokusu. Nechal jsem celou dobu teplotu na oněch 37,6 C a vlhkost 47 a pak 67 procent. V dolíhni jsem raději vlhčil (rozprašovačem voda, ocet). Dal jsem 50 vajec od kamaráda a 4 své.
Výsledek je 4 vyřazeny, neoplodněné. 14 kuřat vylíhnutých ( 4 moje vajce ani jedno nevylíhnuté).
A jen pro zajímavost, jedno kuře nemohlo chodit, mělo nohy odsebe. Na fóru jsem našel postup - svázal jsem na krátko nožky na cca centimetr dva - tedy do spravne polohy. Za tři dny jsem sundal, kuře k nerozeznání od ostatních.
Jsou následující možné chyby:
1) Biologicky nehodnotná násadová vejce.
2) Teplota a vlhkost neodpovídá skutečnosti. Tyto líhně prodává p. Veselý kalibrované. Z druhé ruky, či od jiného prodejce může dojít ke zkreslení údajů.
3) Umístění líhně, kde teplota má extrémní výkyvy (např. až 15°C). Ale to nepředpokládám, jen upozorňuji.
4) A jaká a kolik vajec jste líhl v této lihni pro 20 drůbežích?
Tyto kalibrované líně líhnou opravdu bezproblémově asi bych hledal problém především v kvalitě násadovek.
Dave12

XXX.XXX.89.34
Druhé líhnutí v této líhni. Vajíčka už tentokrát od vlastních křepelek. Vzhledem k tomu, že se sbírala ve vyšší teplotě pouze jednou za den a jeden kohoutek na 8 slepiček, tak by se dala očekávat menší líhnivost. Ale byla 85%.
1-14 den teplota 37,7 °C, vlhkost 50%, od 15. dne teplota 37,5 °C, vlhkost 70-75%. Otáčení hned od 1.-14. dne. Od 15. dne 2x denně rosení vlažnou vodou s přídavkem malého množství jablečného octa. Chlazení od 10. dne na pár minut, při kterém se prosvěcovala a vyřazovala vajíčka. Toť vše :)

honzapm
napsal(a):
Zdravím, nějak nechápu co znamená "V téhle líhni je velmi vysoká vlhkost" a letos(v roce 2022 je v této líhni špatná líhnivost)?
Mám ji objednanou a jsem v očekávání, tak mě to docela zajímá. Díky..
napsal(a):
Zdravím, nějak nechápu co znamená "V téhle líhni je velmi vysoká vlhkost" a letos(v roce 2022 je v této líhni špatná líhnivost)?
Mám ji objednanou a jsem v očekávání, tak mě to docela zajímá. Díky..
Konkrétně u této líhně drží, jak teplota, tak vlhkost, tak jak ji nastavím. Vlasní zkušnost, líhnul jsem v nich více let, než jsem si udělal větší líheň z ledničky.
Mám dvě zakoupené u p. Veselého. Fungují bez chybičky. A jednu koupenou z druhé ruky. Ta funguje hůř, už jsem u ní měnila letos ventilátor. A taky se s ní zacházelo hrubě: ulámané plasty, napůl fungující tlačítka.
Kapacitně jsou malé, ale jsou spolehlivé. Vodní se mi líhne líp v bioskách, ale na hrabavou jsou super
Dobrý den, na kolik stupňů a hlavně jakou vlhkost přesně líhnete v této líhni káčata? A používáte pro ně tu novou funkci chlazení?
Mám líheň od loňska, zatím jsem v ní líhla jen kuřátka, tam bylo všechno v pořádku, letos taky, líhnou se mi v ní opravdu téměř všechna kuřátka:-)
Ale káčata jsem ještě nikdy nelíhla.
Momentálně po pročtení diskuzí na toto téma pořád nemám úplně jasno, dočetla jsem se, že vodní drůbež potřebuje větrat, ale bude stačit třeba jednou denně? Od 10. dne?
Teď mám líheň nastavenou na teplotu 37,7 st. a vlhkost na 60%.
K tomu se váže ještě jeden dotaz, právě ohledně vlhkosti.
Vloni líheň fungovala bez problémů, letos mi nedrží úplně přesně vlhkost. Mám nastavených 60%, ale mívám kolem 59%. Mám podezření, jestli nemám něco s tou silikonovou hadičkou, mám pocit, jako by voda nedokázala doputovat do líhně - někde u toho strojku na vlhkost zůstane vzduchová bublinka a nedaří se mi ji vytlačit pryč. Tak jsem to zkoušela malou stříkačkou poslat vodu rovnou do líhně, ale to jsem si naopak vykoledovala hroznou vlhkost až 80%, která se mi potom pořádně nedařila srazit. Tak to zatím vyrovnávám tím, že strojek manuálně zapnu. Máte s tím někdo zkušenosti?
Děkuji a líhnutí zdar!
Já vodní drůbež nelíhnu, ale kuřata i křepelky vždycky v pohodě. Bohužel mám starší model, co žádnou funkci chlazení nemá Držím se návodu a odvětrávám každý den jen na chvilku.
Ta voda není dobře řešená. Hlavně když to člověk dá dohromady, musí dlouho čekat, než se voda natáhne dál. Jednou se mi stalo, že mi hadička praskla. Musel jsem prasklinu vyhledat a zalepil jsem ji lakem na nehty a zafungovalo to dobře Zkuste zkontrolovat, jestli není hadička prasklá
ančovička1
napsal(a):
Já mám líheň Covatutto 162 .automat...líhnu v ní nejmíň 15 let, běží v kuse asi 3-4 měsíce v sezóně ,každý rok ..spolehlivá, jednoduché čištění.. absolutně bez závad 👍..
Já jsem spokojený s tímhle prckem Jen mi ještě pár líhnutí zbývá, abych se mohl s vámi srovnávat. To víte líhnu si jen jednou, dvakrát do roka a jen asi 10 let A jediné co zazlobí jsou ty hadičky. Jinak si běhá sama a větrám spíš pro svůj pocit
Vlhkost nikdy není úplně přesně. Já se snažím každý rok před líhnutím vyměnit hadičku v té krabičce čerpadélku. Většinou už je slepená a nefunguje dobře. Je tam také šroubek, kterým se určuje, jak rychle se má čerpat. Jak hadička, tak i ten papír, na který jde voda se dá dokoupit nový.
A jinak je tam tlačítko tuším to nejvíc vlevo, které když podržíte, tak se začne čerpat vody. Objeví se symbol kohoutku. Pak pořád držíte a za chvíli to pípne a voda se pořád bude nějakou dobu natahovat. Používám to pokaždé, když lezu do líhne po vybírání kuřat. Aby se vyvětraná vlhkost zase obnovila.
Kachny už v rcomkách nelíhnu, lepší je to v bioskách. Od desátého dne větrat na teplotu očního víčka. A já mám lepší zkušenosti líhnout nasucho. Tzn. vlhkost 50% max. u vodní, u hrabavé 45%. Pak když předělám na dolíheň u hrabavé zvedám na 60% u vodní na 70%. Osvědčilo se mi to, protože jinak byla malá vzduchová bublina a vejce jsem utopila.
list
napsal(a):
Já vodní drůbež nelíhnu, ale kuřata i křepelky vždycky v pohodě. Bohužel mám starší model, co žádnou funkci chlazení nemá Držím se návodu a odvětrávám každý den jen na chvilku.
Ta voda není dobře řešená. Hlavně když to člověk dá dohromady, musí dlouho čekat, než se voda natáhne dál. Jednou se mi stalo, že mi hadička praskla. Musel jsem prasklinu vyhledat a zalepil jsem ji lakem na nehty a zafungovalo to dobře Zkuste zkontrolovat, jestli není hadička prasklá
Dobrý den, děkuji, zkusím mrknout. Je to samozřejmě možné, že někde bude prasklinka.
veraboskova
napsal(a):
Vlhkost nikdy není úplně přesně. Já se snažím každý rok před líhnutím vyměnit hadičku v té krabičce čerpadélku. Většinou už je slepená a nefunguje dobře. Je tam také šroubek, kterým se určuje, jak rychle se má čerpat. Jak hadička, tak i ten papír, na který jde voda se dá dokoupit nový.
A jinak je tam tlačítko tuším to nejvíc vlevo, které když podržíte, tak se začne čerpat vody. Objeví se symbol kohoutku. Pak pořád držíte a za chvíli to pípne a voda se pořád bude nějakou dobu natahovat. Používám to pokaždé, když lezu do líhne po vybírání kuřat. Aby se vyvětraná vlhkost zase obnovila.
Kachny už v rcomkách nelíhnu, lepší je to v bioskách. Od desátého dne větrat na teplotu očního víčka. A já mám lepší zkušenosti líhnout nasucho. Tzn. vlhkost 50% max. u vodní, u hrabavé 45%. Pak když předělám na dolíheň u hrabavé zvedám na 60% u vodní na 70%. Osvědčilo se mi to, protože jinak byla malá vzduchová bublina a vejce jsem utopila.
To mě zase bohužel nenapadlo, že silikonová hadička se bude muset vyměnit. No ale mrknu na to. Ten fígl s dvouminutovým čerpáním znám, používám ho. Čerpání se zapne na podržení tlačítka +. Delší podržení spustí čerpadlo na 2 minuty.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185
Máte někdo zkušenosti v líhni - {RCom, King Suro 20} líhnou bažanty ? Jedná se mi o líhnutí bažanta zlatého a diamantového jaká je délka inkubace ? Můj návod se v tom celkem časově rozchází a bude to moje premiéra tak ji nechci zcela pokazit . Děkuji za jakoukoliv zkušenost.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte někdo zkušenosti v líhni - {RCom, King Suro 20} líhnou bažanty ? Jedná se mi o líhnutí bažanta zlatého a diamantového jaká je délka inkubace ? Můj návod se v tom celkem časově rozchází a bude to moje premiéra tak ji nechci zcela pokazit . Děkuji za jakoukoliv zkušenost.
Bažant zlatý má uváděnou dobu inkubace 22 dní. Nemusí to být úplně "na chlup" stejně, jako u hrabavé drůbeže je uváděno 21 dní. V této líhni se mi mnohdy vylíhla kuřátka již 20 den a naprosto zdravá. Takže, věřte návodu co se týká nastavení teploty a vlkosti, pokud jste koupil tuto líheň novou od pana Veselého, pak je kalibrovaná a můžete se plně spolehnout a doba líhnutí se může trochu lišit. Důležité je, aby se vylíhla zdravá a plně vyvinutá kuřátka.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.120.185
jo012810
napsal(a):
Bažant zlatý má uváděnou dobu inkubace 22 dní. Nemusí to být úplně "na chlup" stejně, jako u hrabavé drůbeže je uváděno 21 dní. V této líhni se mi mnohdy vylíhla kuřátka již 20 den a naprosto zdravá. Takže, věřte návodu co se týká nastavení teploty a vlkosti, pokud jste koupil tuto líheň novou od pana Veselého, pak je kalibrovaná a můžete se plně spolehnout a doba líhnutí se může trochu lišit. Důležité je, aby se vylíhla zdravá a plně vyvinutá kuřátka.
Děkuji za odpověď . Já tady v návodu mám uvedeno [bažant 24-25 dní ] poté {bažant různé druhy 22-28} Ale to rozmezí se mi zdá hrozně veliké těch 6 dní proto se ptám na zkušenosti zde ..

Tak včera konečně nasazeno, dorazila dlouho očekávaná KinSuro, bohužel bez těch čtyrech tyček na čerpadle, takže čerpadlo nečerpá, vyrobil jsem je provizorně z kulatýho zubního párátka a jako středící osazení smršťovací bužírku, trošku namazal stolním olejem aby to klouzalo a nedřelo hadičku a ono to FUNGUJE - čerpáme Je to první moje doufám že líhnutí, mělo by to vyjít na prodlouženej víkend, abych byl doma a mohl fandit při klubání

Dík.. Bude mi za pár let 50sát, před 14dny jsem se stal dědkem ale stejně jsem z toho nervózní
Čerpadlo mám i to starý placatý u tý 10tky a řekl bych, že to placatý je lepší + má štelování rychlosti průtoku, ale zase má subtilnější převodovku. To nový jsem měl rozdělaný(porušil jsem záruční samolepku, ale dyš bylo potřeba líhnout) a má převodovku větší. Budeme doufat, že Korejci vědí, co dělaj, ikdyž zapomínaj občas vložit tyčky do kolečka..

Ono správně by se asi mělo říct osičky, ale my co blbě vidíme máme povoleno říkat tyčky

jojo, s p.Veselým jsem hned vera mluvil, chtěl nafotit čísla a tak, snad se to bude nějak řešit v rámci záruky. Mě šlo o to to vyřešit hned, zatím to provizorium funguje a v nejhorším vezmu to čerpadlo z RCOM 10plus(nebo jen ty osky z ní) co mám a v ní budu dolejvat ručně, je na to uzpůsobená..