Má první zkušenost se čmelíky z letošního léta - chtěla jsem používat vejce bez obav z jedů, takže první akce byla opalování. Provedeno 2 x, opravdu důkladně (manžel opaloval, já za ním hasila doutnající dřevo, bidýlka spálena a nahrazena novými), po týdnu stav snad ještě horší. Přistoupeno na chemii - vystříkáno biokillem, účinek taktéž žádný. Zakoupena křemelina a soda a dle návodu zde vše komplet omatláno, výsledek - cca 50% úbytek čmelíků. To už jsem se opravdu naštvala a koupila jsem kvalitní rozprašovač, kanystr benzínu,5 dní po sobě jsem denně po vyhnání slepic ráno vystříkala důkladně benzínem, nechala do večera otevřené, pak 2x obden a ještě jednou po 3 dnech a konečně jsem se těch potvor zbavila. Celou dobu, kdy jsem s nimi bojovala, měly slepice k dispozici popeliště s dřevěným popelem, posléze prosypaným křemelinou. Takže za mě - opravdu fungující a relativně levné řešení je benzín. Vysmrádne velice rychle (odpaří se), čmelíky to zabíjelo okamžitě a to včetně těch ve spárách (vysušilo) a díky opakování neměli šanci ani postupně se líhnoucí. Slepicím to kupodivu vůbec nevadilo a snášet se snažily i během aplikace, což jsem jim samozřejmě nedovolila.
http://www.vinarskyraj.cz/katalog/filtrace, -plneni, -etiketovani-a-zatkovani/filtracni-kremelina?page=2.
www.agrokomp.sk hľadať pod filtračnými materiálmi.
začátek
napsal(a):
eshop@ekokoza. czeshop@ekokoza.cz.
pre faith 68...
agrokomp, tá najjemnejšia frakcia. kremelina sa normálne ťaží v čechách, je to obyčajný šúter.
ja som to doporučil kamošovi do obchodu a predal toho natony...
ked sa to používa ako filtračná vložka do vína, prečo by to nemohlo byť použiteľné pre sliepky..
Jemné anorganické materiály - prach (křemelina, oxid křemičitý...) mohou způsobovat silikozu plic u člověka. A co teprve u slepic, které mají kromě plic ještě systém vzdušných vaků. Pozor tedy na přemíru používání křemeliny. Dodržovat hygienu práce, zbytečně křemelinu nedýchat a nenutit ji ani dýchat slepice - bezmyšlenkové sypání na podlahu, do hnízd, popelišť. Dana.
ahoj tak se mi zdá, že ty čmelíci jsou čím dál imunní vůči veškerým přípravkům včera jsme zahájili boj se čmelíky no nejdřív jsme vzali horkou vodou se savem, vystříkali celý kurník stěny stropy podlahy , a po dvou hodinách co se hýbali se chlap naštvall vzal techn. benzín a vystříkal to benzínem,nechali sme to vyvětrat.. a po té co jsem do něho pořád hučela že se těch potvůrek nezbavíme, že to musíme opálit i přeš všechna rizika vzal hořák a celé to vypálil ....a pro jistotu jsme ještě všecko spařili tak horkou vodou, že na hadici nešla udřžet ruka ani přes rukavici (doufám, že jsme jim pořádně znepříjemnili život ) je mi jasné, že sme se jich nezbavili uplně, protože budou vylézat ze spár nadále nic méně dnes to opálíme spaříme ještě jednou... až to vyschne vše nalíčím vápnem posypu podlahy kurníky vystelu ořechovým listím nasypu jim do kurníku dvě hromádky křemeliny smíchanou s popelem a jsem zvědavá.... za týden tenhle proces budem opakovat..... a znovu a znovu dokud je všechny nevymítíme...
BOJI ZDAR....ať vyhrajeme...
jo a mimichodem někdo tu ze začátku vzpomínal EKOSIP máte stím někdo zkušenost? jistě to bude asi dobré ale za 50g 160??? no v případě nouze koupím počkám na recenze....
My bojovali dlouho beznadějně, ale pak jsem objevila firmu Iframix, koupila sadu za cca 800 Kč a stal se skoro zázrak.Kurník jsem tedy musela vyčistit do posledního koutku, starý nátěr vápna oškrábat (pod ním byly kolonie čmelíků největší). Přišel podrobný návod jak postupovat i s videi. Od té doby mám klid, jen čas od času vysypu kurník jíly od zmíněné firmy. Dokoupila jsem si další balíčky už jen dvou potřebných složek. Musím říci, že fakt úleva jako hrom.
2mazutak
napsal(a):
zdravím. mně se osvědčilo projet spáry mezi prkny parním vyvíječem a opalovací pistolí.a jako prevenci potom jednou měsíčně vykouřit kouřovým generátorem zapálenou pilinovou briketu.kouř se dostane do každé škvíry bez vyjímky, vyžene veškerý hmyz.
no....vsechen hmyz ano ale cmelici potvory mi vydrzeli i hodinové uzeni kurniku. Ikdyz si myslim ze se jejich pocet snizil.
ančovička1
napsal(a):
V lete jsem vyplachla cmeliky z dreveneho kurniku silnym proudem vody,zdene kurniky mam vystrikane biokilem a vybilene...ted jsem objevila sprey na dubez,holuby i dalsi ,Aparasit 750ml..mate s nim nekdo zkusenost?muze se strikat na slepice ve snasce?
To bude asi záležet na tom, jaká je tam účinná látka. Na internetu se mi to bohužel nedaří dohledat. Takže já bych volila zjistit ve složení účinnou látku a zkusit "vygooglit," co to je zač.
V Biokillu je permetrin, každej na to má trochu odlišný názor, ale ten se uvolňuje doĺouhodobě, usazuje se v játrech a ve vajíčkách taky, proto používám Biokiil je v krajních případech a po Biokillu vejce měsíc nejíme. Někomu stačí třeba týden či dva, záleží, jak jste nastavení a čemu dáváte váhu.
Mně na čmelíky perfektně zabraly jíly od firmy Iframix, od té doby je vůbec neřeším. Je to přírodní, navíc příjemně voní po éterických olejích. Na jiné parazity to ale asi fungovat tak skvěle nebude.
Držím palce.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mne sa osvedčilo opáliť kurín s horákom na plyn a používanie kremeliny súbežne. Iba kremelina nestačila. Roky som bojoval s rôznymi prípravkami, lebo som bál používať oheň. Bol to boj Dona Quixote -ho proti veternému mlynu. Mal som podozrenie, že od niektorých prípravkov rozmnožili viac, ako keby som nič nepoužil. Nehovoriac o tom, že veľmi nerád som lial chemikálie na sliepky a do ich životného prostredia. Horák je aj preto dobrý, lebo zničí aj iné choroboplodné zárodky, ktoré zasiahne, a neodolajú vysokých stupňov, ako napr. vajíčka nematód a svrabov, baktérie, plesňe, huby, atď. Kurín mám murovanú, dlažba z betónu, ale ostatné zariadenie je z dreva. Po dlhých rokoch striekania, vybielenia, dezinfikovania, stresovania (ja, aj sliepky) konečne je z hľadiska tejto veci pokoj.

horák používam, dobrá volba. kde sa nedá, tak tam Almus sprej, priamo na sliepky modrý na priestory červený.
https://www.heureka.sk/?h%5Bfraze%5D=almus&min=&max=&o=1
Dekuji za odpoved,ja jsem tento pripravek nasla na netu,ale slozeni,ucinnou latku,jsem take nenasla,vyskytly se mi u slepic pro zmenu vsenky!! ,tak jsem "neco"na ne shanela..dekuji za upozorneni na permetrin,muz ten kurnik cistil uz asi pred měsícem vystrikal,vybilil,vybetonoval podlahu,nove hrady..😀 ,ale slepice mam jeste ve druhem kurniku,tak by to melo byt ok,nez je tam nastrkam😁..ale co tedy na ty vsenky?
Diky za dobre rady,take to zkusim,mam take zdeny a dřevěný,slepicky ze dřevěného mi celé leto spi ve volieře venku pod střechou na bidlech,ale čmelici v kurniku jsou ..už mam doma postřik Cytrol Forte,jen ted vyčistit kurnik a postřikat..vyzkouším i ocet,hlavne na slepice,libi se mi,že neni jedovaty..
Já preventivně fouknu ocet, když mě to zrovna napadne. Tentokrát jsem tam v pátek při čištění našla neskutečné množství čmelíků, tak jsem to celé vyčistila a vystříkala octem a teď jsem byla venku a trošku jsem jim zase foukla do peří.Uvidíte až to vyzkoušíte, jestli Vám to bude vyhovovat, snad jsem trošku poradila. Raději vyzkouším vše přírodní a pak ta chemické foukadla.
Minulého roku som s nimi bojovala parnou pištoľou, čo sa mi videlo dosť pracné a málo účinné, takže som zmenila taktiku a vytváram skryše, ktoré kontrolujem a likvidujem. Na každom konci bidla a všade, kde sa dá okolo bidiel zastrčím papier poskladaný na harmoniku. Po pár dňoch všetko mením, niektoré sú využité len málo, iné zasa na 100 %. Nesnažím sa ich úplne zlikvidovať, ale nedovolím sa im ani veľmi rozmnožovať
Zuzkaa
napsal(a):
Ano, čistá křemelina.1,5 kg za 1.099, - ? Slepičky by vás přišly hodně draho.
I dež. Lze nakoupit zcela levněji: http://vinarskepotreby.vinopol.cz/10-filtracni-kremelina
jo012810
napsal(a):
I dež. Lze nakoupit zcela levněji: http://vinarskepotreby.vinopol.cz/10-filtracni-kremelina
Výborná cena. Jen nevím zda filtrační křemelinu lze také přidávat do žrádla. My ji dáváme koním i slepicím jako prevenci proti parazitum, proto kupuji na Ekokoza.cz Nevím jestli to k něčemu je, ale nikdy jsme žádné parazity u zvířat nenašli, ani u kobyl, ani u slepic. Chemická odčervovadla nepoužívíme vůbec a ani se čmelíky není problém. Občas se někde sice objeví, ale nenechám to rozmnožit do nějakých kolonií. Je pravda, že křemeliny není nikdy dost tak zkusím tu filtrační. Jakou používáte frakci?
silonka
napsal(a):
Já preventivně fouknu ocet, když mě to zrovna napadne. Tentokrát jsem tam v pátek při čištění našla neskutečné množství čmelíků, tak jsem to celé vyčistila a vystříkala octem a teď jsem byla venku a trošku jsem jim zase foukla do peří.Uvidíte až to vyzkoušíte, jestli Vám to bude vyhovovat, snad jsem trošku poradila. Raději vyzkouším vše přírodní a pak ta chemické foukadla.
Já slepice, jakmile se někde objeví čmelík, vykoupu v křemelině, je to osvědčené a účinné. Musí se pak samozřejmě vrátit do vyčištěného kurníku.
Zuzkaa
napsal(a):
Výborná cena. Jen nevím zda filtrační křemelinu lze také přidávat do žrádla. My ji dáváme koním i slepicím jako prevenci proti parazitum, proto kupuji na Ekokoza.cz Nevím jestli to k něčemu je, ale nikdy jsme žádné parazity u zvířat nenašli, ani u kobyl, ani u slepic. Chemická odčervovadla nepoužívíme vůbec a ani se čmelíky není problém. Občas se někde sice objeví, ale nenechám to rozmnožit do nějakých kolonií. Je pravda, že křemeliny není nikdy dost tak zkusím tu filtrační. Jakou používáte frakci?
Tato křemelina není, alespoň pro člověka, do jídla. U zvířat jsem nezkoušel, ale v popelišti, v hnízdech a v kurníku funguje spolehlivě.
Jj....také teď s těmi mrchami bojujeme..už to je asi 3× natřeno vápnem,vystríkáno tím čmelíkostopem,ale jsou asi i na slepicích,jsou tam stále,vyhodili jsme na zemi podestýlku,dala jsem trošku slámy,ale asi vyhodím i tu a nechám tu podlážku prázdnou,je tam betonek a kde snášejí,tak jsem dala trošku letošního sena.. ale asi je to všechno špatně,máme přes 30 slepic a každý den tak 10-14 vajíček..tady jsem našla v diskusi,že paní pomohl ten modrý Almus,je tady k objednání a tím se mohou stříkat i slípky..také už jsme z toho unavení,každé ráno tam chodím seškrábat slepičince a jen tam vlezu,už je mám na sobě,poseté triko a cítím,jak mi to leze po obličeji,už to je neúnosné,někde jinde jsme také četla,že pomáhá postríkat slepičky směsí oleje a esenciálního oleje,ale nepíšou tam v jakém poměru.. Některé slípky jsou už hodně olysalé a to je asi důsledek těch potvor,přečetla jsem tady skoro vše,ale nic nějak není 100%...
Tak od patku mám doma Cytrol a uz jen si udelat čas na velký úklid kurníků a bude se stříkat..zitra vyzkouším ten ocet,doufam,ze mi nějaký zbyl po zavarovani okurek😁,plíseň už přišla,ale snad jeste neco bude..Zuzanko,prectu si všechny vaše příspěvky,ted už po okurkove sezóně bude čas na pořádný úklid..loni jsem z dřevěného kurniku dostala pryč čmeliky na dlouho proudem vody,dvakrát po sobě jsem kurnik vypláchla i těmi potvorami..letos jsem je zatim likvidovala ze spár Arpalitem,ale to je drahý a nekonečný boj,myslim,ze už jim to ani nevadilo..
Já jsem měl také problém s čmelíkama ve starém dřevěném kurníku, kam jsem se podíval všude čmelíci. Tak jsem použil ATAK DELTACAPS 50CS v kombinaci s SPINTOR insekticid, vystříkal a cca po 14-dnech bylo po čmelíkách. Nyní preventivně používám jako prevenci křemelinu. Zatím do dneška po čmelíkách ani památky.
Také dnes budu objednávat,jen nevím,jestli nám budou stačit ta 2 kila..na ekokoza.Máme asi 34 slepic a ta invaze je děs... vůbec s tím nemám zkušenosti,nikdy za těch víc jak 20 let jsme to tady neměli.Ale ta filtrační křemelina to je zase pytel 15kg,jestli to zase není zbytečně moc.Má to také číselné označení jemnosti a to mi vůbec už nic neříká.I jsem se koukala na tu firmu,jak má balíček na likvidaci těch potvor,dala jsem tam dotaz na mail,který tady byl,ale zatím nikdo neodpověděl.Dala jsem ze zoufalství ještě do kurníčků natrhanou mátu a ořechové listy,je to hrůza,když člověk fakt neví,asi to chce kombinovat víc těch likvidačních metod....
Pokud máte invazi čmelíků a nemáte zkušenosti s jejich likvidací křemelinou, volila bych na vašem místě raději chemii. Pokud jste si četla návod na likvidaci čmelíků na stránkách firmy IFRAMIX, je to popsáno velmi srozumitelně a jasně. Pokud se rozhodnete pro likvidaci touto přírodní cestou, je to možná náročnější, ale zase se nemusíte vzdávat vajec a masa ze slepic.
Zuzkaa
napsal(a):
Pokud máte invazi čmelíků a nemáte zkušenosti s jejich likvidací křemelinou, volila bych na vašem místě raději chemii. Pokud jste si četla návod na likvidaci čmelíků na stránkách firmy IFRAMIX, je to popsáno velmi srozumitelně a jasně. Pokud se rozhodnete pro likvidaci touto přírodní cestou, je to možná náročnější, ale zase se nemusíte vzdávat vajec a masa ze slepic.
Ano, ano. Ne chemii. Křemelina se sodou je vlastně ta účinná látka. Ale jde to jen křemelinou. Vše v kurníku posypete, včetně hnízd, hřadů a slepic a do popeliště přidáte rovněž křemelinu. Křemelina nestárne, takže uskladněnou v suchu ji můžete klidně postupně spotřebovávat roky. A ještě přidáte suché ořešákové listí do hnízd a na podlahu. Chce stále udržovat křemelinový tlak na čmelíky.
Samozřejmě, ale to je prevence. Pokud má paní invazi, musí postupovat ve 3. krocích, přesně podle návodu, vykoupat 34 slepic v křemelině, mít další čmelíkůprostý objekt, kam čisaté slepice přemístí a vysanuje zamořený prostor, bud ručně štětkou, jako jsem to dělala já, nebo postřikovačem. Po 7 dnech se to musí celé opakovat a při tom velkém počtu slepic to bude pro ni dost náročné.
Zuzkaa
napsal(a):
Tak teď jsem se dívala na stránky IFRAMIXU a bohužel ten návod na likvidaci tam nemají, ale pošlou mi to mailem, tak pokud máte zájem tak napište mail a já vám to přepošlu.
Jj...už mi mail poslali i jsem objednala křemelinu na na ekokoze...pán mi poslal co v tom balíčku všechno je a jsou tam i videa,jenže on tam má takový asi 10ti kilový pytel a pak nasype část do staré plátěné tašky a v tom tu slípku vykoupe...uvidíme.. trošku mě děsí tedy ta cena,ale jestli by to mělo zabrat na ty potvory...moc děkuji.
jo012810
napsal(a):
Na čísla nehleďte. Filtrační křemelina je jemná asi jako hladká mouka, spíše ještě jemnější a proto je účinná.
Jj...děkuji moc,dnes jsem mluvila přímo s pánem v obchodě,kde mají to velké balení té filtrační křemeliny a povídal,že berou tu F4,že je hodně jemná,ale berou i tu F10,že ji mají hodně a lidi že to berou ke slepicím,tak jsem ji také objednala a dáme do popeliště,ještě dnes natřeno olejem,znovu vystříkáno-čmelíkostopem-tak lepší než nic,stálo to nekřesťanské peníze,tak to nevyhodím... ale je jich tam každý den méně,ještě jsem přidala natrhané ořechové listí-zatím čerstvé a všude ještě kousek máty....zkusit se musí všechno,u krmení nový beton a v rohu udělané popeliště-zatím jen s pískem,nevím,kde teď sehnat čistý dřevěný popel....tak čmelíkům smrt!!
ja som pouzil Taktic antiparazitikum asi pred dvomy rokmy a odvtedy som cmelika nevidel,to my poradil jeden chovatel, asi to velmi prirodne nebude ale uz som nevedel co z nimy,teraz uz len popelisko s kremelinou,ale tazko to zohnat,asi zo zahranica,a liter stal asi 60eur,ale mam pokoj.
Čmelík
napsal(a):
Také dnes budu objednávat,jen nevím,jestli nám budou stačit ta 2 kila..na ekokoza.Máme asi 34 slepic a ta invaze je děs... vůbec s tím nemám zkušenosti,nikdy za těch víc jak 20 let jsme to tady neměli.Ale ta filtrační křemelina to je zase pytel 15kg,jestli to zase není zbytečně moc.Má to také číselné označení jemnosti a to mi vůbec už nic neříká.I jsem se koukala na tu firmu,jak má balíček na likvidaci těch potvor,dala jsem tam dotaz na mail,který tady byl,ale zatím nikdo neodpověděl.Dala jsem ze zoufalství ještě do kurníčků natrhanou mátu a ořechové listy,je to hrůza,když člověk fakt neví,asi to chce kombinovat víc těch likvidačních metod....
Na ekokoze je drahsia kremelina.Postaci vam aj filtracna a ovela lacnejsia.Ja som objednavala na agrokompe.
Ořechové listí dávat čerstvé, je z něj krásně cítit ta hořkost, která se vypařuje do kurníku.
Křemelina od Iframixu je TOP, předtím jsem dělala nátěry vápnem, zkoušela vše možné a nic, toto bylo jako zázrak. Přes den jsem kurník co nejdokonaleji vyčistila a oškrábala nátěry vápna (pod nimi byly hojné kolonie čmelíků), pak jsem smíchala bílou hmotu s vodou a tím to vše vylíčila. Slepice jsem večer jednu po druhé vykoupala v šedé křemelině (velký kbelík a rukavice postačily). "Vytunila" jsem jim popeliště. Slepice jsem nikam nepřemisťovala. Od té doby už asi 2. rok klid. Preventivně kurník čas od času zasypávám bílou či šedou křemelinou včetně hnízd a rohů nahoře i dole. Po čmelících ani památka.
Na chemii s obsahem permetrinu pozor, leze to do zárodků vajec a zůstává to tam napořád. Má to negativní dopad na játra a mozek nejen slepiček, ale i konzumentů vajec..
Držím palce.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!

Žaneta Matysová
napsal(a):
Jaká je ochranná lhůta u vajec a masa víte?
Ochranná lhůta na jaký přípravek?
Viz příspěvek od jasu Atak...., spintor
Jinak mám také objednán balíček od iframaxu, ale než to dorazí, tak jsem kurník vzala párou, savem, vápnem, nové snůšky zatmelila, kde se dalo, místy nasypala kremelinu do popeliště namichanou se sodou, olej s eukaliptem kolem řad, prostě co dům dal. Snad jsem alespoň trochu zamezila množení. Myslím, že to je v počátcích, že není zamoření, uvidíme
konrald

XXX.XXX.1.97
Žaneta Matysová
napsal(a):
Viz příspěvek od jasu Atak...., spintor
Jinak mám také objednán balíček od iframaxu, ale než to dorazí, tak jsem kurník vzala párou, savem, vápnem, nové snůšky zatmelila, kde se dalo, místy nasypala kremelinu do popeliště namichanou se sodou, olej s eukaliptem kolem řad, prostě co dům dal. Snad jsem alespoň trochu zamezila množení. Myslím, že to je v počátcích, že není zamoření, uvidíme
Čmelíci neumí skákat ani lítat. Když odizolujete bidla, nedokážou se množit a není co řešit. Jenom musíte vybílit strop směsí křemeliny a jedlé sody ať máte klid, že by na vás chvíli hladoví padali ze stropu pokud jich máte promořeno všude. A nebozkuste exzolt.
Strouhalová

XXX.XXX.210.141
můj mejl: mastrouha@seznam.cz
odpovězte prosím