To má, ale je to desinfekce chovatelského zařízení.
Na ty mrchy ve slepicích se často zapomíná.
A mám zkušenost, že čím čistší je kurník, tím víc si čmelíci musí vystačit
jen na slepici - protože v okolí je pro ně nevlídno.
Tudíž na slepici zakládají kompletní svůj koloběh.
A ruku na srdce - kdo máme každou slepici alespoň jednou týdně v ruce
k detailnímu prohlédnutí?
Beruska7
napsal(a):
Me se osvedcil tento pripravek https://www.hnojivapraha.cz/rostliny/ochrana-rostlin/insekticidy/agrobio-kouzlo-prirody-bioatak-kremenity-prasek-100-g.html a jiz bez cmeliku. Ze sve zkusenosti obrovsky doporucuji.
Biotatak je jistě fajn, ale ta cena!
Osobně používám naprosto shodný přípravek francouzské produkce ve svém chovu okrasného ptactva. Celková práce je poměrně snadná a nepozoruji vedlejší účinky.. jsem spokojen.. a hlavně kilogram tohoto prášku mne vyjde na 149 Kč! Pravda, baleno pouze v sáčku a nikoliv hezké plastové dózičce..
Chachar

XXX.XXX.190.203
O čištění bytových jednotek je zde psáno mnoho, ale chybí mi návod na čištění obyvatelek... V čem slepičky koupat nebo čím je poprášit, když mají pod peřím mračna sviňuch...?
Chachar
napsal(a):
O čištění bytových jednotek je zde psáno mnoho, ale chybí mi návod na čištění obyvatelek... V čem slepičky koupat nebo čím je poprášit, když mají pod peřím mračna sviňuch...?
Podle řádu, kam sviňuchy patří:
čmelíci, roztoč peřní - něco na roztoče (akaricidní přípravky),
všenky, blechy, perožrouti - na hmyz (insekticidní přípravky)
Na webu nebo u veta je toho spousta. Ne vždy to nejlevnější je nejlepší. Dana.
Arisko
napsal(a):
Ekosip
SÚHLAS.
Ekosip som dával na pokožku pod perie tiež a osvedčil sa. Keďže to je ale pri väčšom chove časovo náročnejšie, pridávam ho do popoliska cca 1x týždenne s čerstvým popolom. Boli pomerne v biednom stave, ale po vyše 3 mesiacoch sú opäť v dobrej forme.
Samozrejme zároveň s tým som ich likvidoval i v kuríne (myslím tie klieštikovce, resp. čmelíky ). Neostomosanom a vápnom. Akiste pomohla aj tuhá zima.
Mikrokrystalických prášků je dnes spousta. Použití i účinnost je velmi shodná. Jednoduše poprášíte chovné prostředí, ošetříte i chovné ptáky..můžete přidat do popeliště a hnízd.. Rozdíly jsou v konečném důsledku pouze ve formě balení a samozřejmě jednotkové ceně. Proto osobně upřednostňuji před maloobjemovými "načančanými" krabičkami s barevňoučkými etiketami, produkt M-POUC od francouzů..Jak jsem již psal..1kilogram za 149, - !
Tento pripravok vyborne ucinkuje ale iba lokalne, na cely kurin by ste sa asi nedoplatili.
karji
napsal(a):
Kde ho koupím.
Tak sem se vám mrknul kde ho sehnat...
https://www.dovital.nl/en/roehnfried-mitex-biospray-400ml.html.
faith68
napsal(a):
Aj v tomto obdobi mate cmeliky?Ja som v lete natierala bidla naftou, podlahu som ustlala hoblinami pokropene tiez naftou.Opakovala som to o dva tyzdne a cmeliky zmizli.Uz sa viac neobjavili, ale myslim si, ze to kvoli chladnemu pocasiu.Predpokladam, ze v lete sa zas objavia.
Tak sem je včera objevil
Mám použít to vápno, nebo co poradíte?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo ty svině jsou opět zpět v plné síle.Už jsem z nich na nervy.Zatím se mi vždy povedlo jen zredukovat stavy ať už mechanicky či chemií.Vždy se po čase vrátí.No prostě debilní dřevěný kurník zateplený.Takovou blbost už v životě neudělám.Nicméně stavím nový a uvnitř celý z cetrisu, perlinka a lepidlo bez spár.
vincentik

XXX.XXX.89.142
Pred rokom som využil rady vyššie a pri veľkej nákaze som vystriekal kurník poriadne Bochemitom Hobby a sliepky som vykúpal v Neostomosane. Teraz som preventívne vystriekal Actara. Čmelíky nevidno.
Dobrý den, na čmelíky fungují skvěle přípravky od firmy Iframix...mají ucelenou řadu a i pro malochovatele se dá sehnat balíček RedMite, kde jsou zastoupeny jednotlivé přípravky pro kombinaci účinku...můžete najít na http://www.iframix.cz/produkty/drubez/boj-proti-cmelikum.html.
Martas1978
napsal(a):
Tak sem je včera objevil
Mám použít to vápno, nebo co poradíte?
Zkuste přípravky firmy IFRAMIX. Čmelíky se zabývají již dlouhé roky a mají vychytané přípravky na různé bázi účinku, zvláště pokud se správně kombinují, fungují skvěle. Dá se koupit i balíček RedMite pro malochovatele, kde jsou zastoupeny jednotlivé přípravky v menším množství. Podívejte se na http://www.iframix.cz/produkty/drubez/boj-proti-cmelikum.html.
maja63
napsal(a):
Zkuste přípravky firmy IFRAMIX. Čmelíky se zabývají již dlouhé roky a mají vychytané přípravky na různé bázi účinku, zvláště pokud se správně kombinují, fungují skvěle. Dá se koupit i balíček RedMite pro malochovatele, kde jsou zastoupeny jednotlivé přípravky v menším množství. Podívejte se na http://www.iframix.cz/produkty/drubez/boj-proti-cmelikum.html.
Mohl bych Vam prodat koupil jsem po 20 kilech cmelici zlikvidovani a spousta mi toho zustala.
Podělím se o své velice dobré už roční a hlavně levnější zkušenosti jak zlikvidovat čmelíka. Zjistil jsem že čmelík je velice citlivý na jakoukoliv chemii a vystříkání kurníků jakoukoliv impregnací na dřevo je velice účiné a navíc roztok zateče do všech skulin. Působí i nafta, benzín ale to dost a dlouho smrdí. Učinkují i postřiky na rostliny jak na plísně na lezoucí hmyz atd. Tohle vše zabuie dospělé brouky ale problém je s vajíčky nebo spícími nesajícími čemelíky. Ale na ty se velice osvedčilo vystříkání nebo výmalba roztokem z hydridu vápenatého(jestli píšu správně) který koupíte v jakýchkoliv stavebninách jako příměs do malty atd. Tato výmalba spolehlivě spálí i nevyvinutá vajíčka a v prostorech takto ošetřených se již čmelík neobjevuje ale prevence je prevence a letos zase tuto procedůru zopakuju. Jen pozor hydrid aplikovat u dospělé drůbeže lze bez problémů ale v odchovnách kuřat a mladých zvířat spíš až po vyskladnění jelikož loni po aplikaci uhynulo několik kuřat a hlavně malé perličky byly velice citlivé-mladá hloupá drůbež to asi zobe a to je problém, dospělé si toho ani nevšimnou. Letos mám od čmelíků úplný klid jen jediný málo používaný a neošetřený kurník byl zamořen ale po vystříkaní a výmalbě po čmelíkovy ani stopa. Tak přeji úspěšný boj s tímhle otravným a úmorným a zcela zbytečným přírodou vymyšleným hmyzem který významě snižuje snášku a dokonce zabíjí staré nebo slabé kusy!
chearles

XXX.XXX.240.81
Zdravím pokoušel jsem se ten přípravek BYAMITE najít na internetu a nic se Mi nezobrazuje nemáte náhodou odkaz na stránky?
chearles
napsal(a):
Zdravím pokoušel jsem se ten přípravek BYAMITE najít na internetu a nic se Mi nezobrazuje nemáte náhodou odkaz na stránky?
Https://www.lekarna.cz/byemite-500mg-ml-a-u-v-cnc-spr-eml-250ml/
http://bayer-veterina.hr/scripts/pages/hr/proizvodi/byemite_500_mgml.php
https://www.soin-et-nature.com/en/farm-animals/8633-byemite-1-litre-bayer.html
...
Jeden klik a spousty odkazů. A to jsem do Google zadala baymite. Správně se přípravek jmenujie BYEMITE. Ale trvalo mi to asi 10 vteřin. Dana.
Mne na dreveny kurnik pomohol aceton 6000ka 10l za18e do jednej nadobky dat aceton a kus niejakej farby aby bolo znat kde som to uz presiel. a hned po poprve bol s invaze pokoj, opakoval som to po case aj ked som tam ziadneho nevidel,1x za rok prejdem postrekom ani neviem ako sa to vola kupuje to babka v lekarni. len pre istotu a je pokoj,
Ale v mojom dalsom murovanom kurniku kde som to zanedbal kde som mal tiez invazi som vsetko dal prec, a nepomohlo striekal som vsetko mozne co sa dalo kopu penazi, opaloval 2x do dna a stale ich tam bolo mrte. nakoniec som pouzil riedidlo na hrazdy a bol pokoj.k tou klasika ohen vapno. a dnes po roku zase ale len jedna na ruke. takze ide sa zase preistotu nech sa nepremnozia, netreba to podcenit.
Mal som staru dosku co tvorila vrch kurniku na nej je svetlo cele som to odpojil a opalil dal som to za dom stalo to tam asi 2r leto ci zima dazd ci sneh, rozhdodol som sa ze to rozoberiem, ked som svetlo daval dole bolo pod nim taka ochranna guma keby bol skrat aby sa drevo nechytilo a kurvy jedne tam boli tak dlho zdrave a zive. takze je to tazky bol odporucam pouzit aceton 6000 hned na zaciatku.
Dobrý den, taky jsem měl problémy se čmelíky a mohu vám říct, že to byla pěkná invaze až mi kvůli nim uhynula nějaká kuřata i slepice. Naštěstí jsem to vyřešil tím, že jsem postavil nový kurník ( zděný) vypadá jako obytný domek, ale i tam se po čase objevili čmelíci. Tak jsem všechno co šlo vystříkal několikrát neředěným originálem savem ( bylo toho hodně litrů), zdi jsem vyvápnil vápnem a nakonec jsem celou místnost nechal vykouřit sirnými knoty, zapálel jsem je a zavřel jsem místnost, samozřejmě, že jsem slepice nechal venku, potom jsem to vyvětral a je pokoj. Už rok se tam neobjevil ani čmelík a všechno je v naprosté spokojenosti. Ještě co jsem začal aplikovat tak slepicím vysépám pravý popel z kamen v němž se popelí a to jsem dříve jim neumožnil tak si myslím, že popel taky hodně pomohl. Teď jsem začal chovat plemeno Forverky a ještě si chci pořídit pokud to půjde Faverolky a jak říkám všechno je v naprostým pořádku a v čistotě. Je pravdou, že jednou za čas když čistím kurník tak ho jen přestříknu savem a nechám vykouřit sirnými knoty jako prevenci a mám pokoj. Snad Vám moje rada pomůže. Přeji Všem chovatelům hodně úspěchů. S pozdravem Radek Přikryl.
Dobrý den,
máme doma zřejmě čmelíky, ale nejsem si tím 100% jistá, podle popisu jejich chování mi to nejde do hlavy.
Maminka mi 14 dní hlídala slepice a moc v kurníku (zděný) a výběhu neuklízela. Odrbaný slepice, králíci a po minutě v kurníků olezlá i já. Vše jsem o víkendu čistila (Arpalit, Biokill, vyvápněno a ještě repelent). Ale zjistili jsme, že to od nich chytil pes, když přes den občas projde kolem. Za krkem, ušima a mezi tlapkami. Taky máme olezlé popelnice a trávník kolem nich, kde jsem vyhazovala hnůj z králíkáren (chyba).
Ale čmelíci prý na lidi nelezou a také vylézají na slepice jen v noci. Tak co to je? Všenky ne, to jsem se koukala, ale nějaký jiný parazit?
mamlas

XXX.XXX.35.40
Vyfotit, zvětšit a dát sem, určitě někdo poradí.Bez toho to nepůjde.
mamlas

XXX.XXX.35.40
Beruska7
napsal(a):
Me se osvedcil tento pripravek https://www.hnojivapraha.cz/rostliny/ochrana-rostlin/insekticidy/agrobio-kouzlo-prirody-bioatak-kremenity-prasek-100-g.html a jiz bez cmeliku. Ze sve zkusenosti obrovsky doporucuji.
Objednal jsem si ho, popište prosím způsob aplikace.Můžu posipat i slepice?
mamlas
napsal(a):
Vyfotit, zvětšit a dát sem, určitě někdo poradí.Bez toho to nepůjde.
Tak jsem teď lítala půl hodiny po kurníku a mazlila všechny slepice a nic. Jen maminka si pořád stěžuje. Nebo jsme to dostali do takové míry, že polezou zas jen večer, tak zkusím ještě tak. Všude máme naházený ořešák.
Jinak vypadají jak v obrázcích google, černí, někdy průhlední (asi nenapití nebo mladí), tak 1 mm velcí a když lezou strašně to svědí...Takhle by to na čmelíka sedělo, ale překvapilo mě, proč to leze na psa? Ten už je ale okoupaný a v domě, aby to zase nechytil.
Prosím poradte, dufam, ze pisem do spravnej témy, moc sa tu nevyznam.
Moje sliepky tiez majú akesi všičky (alebo čo to je - male drobne vosky, ktore lezu uz aj po mne ked sa priblizim ku kurniku). U veterinara som dnes kupila NEOSTOMOSAN. Dal nam dve 5 ml ampulky, ktore sme mali zriedit s 10 L vody - naliat do vedra. Kury sme mali do toho roztoku namacat.
Tak sme to aj robili, ale poslednu sme namočili tak nestastne, ze sa toho prípravku poriadne napila, (a namocila aj hlavu, oci). Je to domaci milacik, mame ju od kuriatka, prosim poradte mi, co mozem urobit, aby jej ten pripravok nesposobil tazkosti.. alebo ma viete ukludnit, ze sa jej nic nestane? prezije? Dakujem.
mamlas

XXX.XXX.35.40
ACARITEC
ACARITEC je sice složen z jemných částeček amorfního oxdu křemičitého (20%) a jedlé sody (80%).
Co to znamená v praxi?
Velmi jemný produkt se smíchá s vodou a aplikuje mokrou cestou. Pomocí odpovídajících postřikovačů můžete ACARITEC sami aplikovat, kde a kdy je potřeba – tedy lokálně. To výrazně zvyšuje operativnost a účinnost boje proti čmelíkům. V kombinaci s ACARIFLASH by se ACARITEC měl stát významným "bojovým" prostředkem pro každého chovatele. Účinnost ACARITEC je dvojí:
Soda působí téměř okamžitou dehydrataci čmelíků díky narušené osmóze. Zasažený čmelík je doslova rozmačkán. Soda také zlepšuje rozmíchatelnost ACARITEC ve vodě. A také po vyschnutí způsobuje žádanou "hrubou" formu výsledného filmu. ACARITEC působí i na larvy a vajíčka.
Oxid křemičitý vytvoří po vyschnutí na povrchu technologie hrubý film, který čmelíkům brání v pohybu a ve vytváření kolonií. Jemné částečky ho zraňují a vysávají jeho ochrannou voskovou kutikulu. Čmelík dehydruje.
Výsledkem postřiku, po jeho zaschnutí (1-2hodiny), je tedy velmi jemný bílý povrch, který je pro čmelíky smrtící. Ti, kteří byli zasaženi, přímo hynou do několika desítek minut.
prskavec

XXX.XXX.52.72
Dobrý den, já to řeším tak, protože jsem i včelař tak vyženu slepice z kurníku, pak tam zapálím nekolik sírných knotu až ten kouř leže škvýrama ven, nechám 2h pusobit, pak trochu vyvetrám a zkontroluju učinek, pokud to není ono vezmu ješte obyč.biolit a dílo dokonam, vetšinou toto stačí 1x ročne a to v dobe kdy se ty potvory objeví na strope a jsou seskupeni do koleček.
mamlas

XXX.XXX.35.40
Zuzkaa
napsal(a):
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli se dá ACARITEC sehnat jinde, než-li přes firmu IFRAMIX.
CHYTRÉMU NAPOVĚZ se říkávalo za nás ve škole.
Přečtěte si z čeho se skládá hned v úvodu. A pak jednu složku které je tam 20% zakoupíte jakožto přípravek BOIATAK a druhou složku které je tam 80% jako jedlou sodu.
Stačí to tak ?
mamlas

XXX.XXX.35.40
Překlep se vloudil omlouvám se, správně je BIOATAK 100 gr.
mamlas

XXX.XXX.35.40
A jedlá soda se dá sehnat již od 60-70 Kč/kg, ale musí to být jedlá ne ta na praní to je jiné chemické složení. Mě v drogerii ji objednal a dal jsem za ni 100Kč/kg, takže lepší než přes net+ poštovné.
Smícháme 200gr Bioatak a 800 gr jedlé sody a je z toho ACARITEC 1 Kg. Nevím za jaké množství jste dala těch 800Kč.
mamlas
napsal(a):
A jedlá soda se dá sehnat již od 60-70 Kč/kg, ale musí to být jedlá ne ta na praní to je jiné chemické složení. Mě v drogerii ji objednal a dal jsem za ni 100Kč/kg, takže lepší než přes net+ poštovné.
Smícháme 200gr Bioatak a 800 gr jedlé sody a je z toho ACARITEC 1 Kg. Nevím za jaké množství jste dala těch 800Kč.
Dobry, a ako to potom riedite, myslim kolko vody, dakujem.
Zuzkaa
napsal(a):
Doporučené ředění ACARITECU je 2:1 s vodou. Možné použití i suchou formou, rozprášit aplikátorem, nebo ručně. Je to vynikající, ale nutné opakovat po 7-10 dnech, kdy se líhnou z vajíček ve spárách noví jedinci a pak každé 2-3 měsíce, nebo podle potřeby.
Do 7 dní je životný cyklus čmelíkov už ukončený, likvidáciu treba opakovať do 3 dní, kým sú ešte len naložené vajíčka.
Http://docplayer.cz/47127-Acaritec-navod-k-pouziti-acaritec-je-urcen-pro-boj-proti-cmelikovi-kurimu-v-chovech-drubeze-je-slozen-ze-2-substanci.html
Má to dlhodobý účinok, takže dva postreky tesne za sebou je plytvanie.
mirko
napsal(a):
Cim sa mozu nastriekat sliepky?
Co som tam cital doporucuje sa Ekosip, cena sa mi zda prehnana za 50g SiO2.
dakujem.
BIOATAK je amorfní drcená křemelina (schránky rozsivek, rozsivková hornina, rozsivkový jíl, diatomid) a chemicky je to SiO2. Amorfní znamená, že nemá krystalovou mřížku, narozdíl od křemene (SiO2). Má velké množství pórů (vysušuje) a je svou podstatou živočišného původu, tedy tělu blízká (tělo si sní dovede dobře poradit - potravní doplněk, zdroj křemíku). Bioatak můžete nasypat i do popeliště pro slepice. Svým složením je Ekosyp stejný jako Bioatak, mohly by se tedy stejně i použít. Dana.
V pondělí by měl být naskladněný Milben
https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/postrikovaci-koncentrat-k-likvidaci-cmeliku-cervenych-ptacich-roztocu-milben-xpert-15-g-p18136/.
lydie
napsal(a):
V pondělí by měl být naskladněný Milben
https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/postrikovaci-koncentrat-k-likvidaci-cmeliku-cervenych-ptacich-roztocu-milben-xpert-15-g-p18136/.
Myslím, že dost drahé řešení.Sehnal jsem toto : https://www.zafido-eshop.cz/
a se smícháním s jedlou soudou.kterou jsem sehnal za 40Kč /kg, zkusím vyrobit Acaritec jak zde bylo výše popsáno a uvidíme jak to funguje.
Dovolím si přidat i svoji zkušenost se čmelíky. Chováme cca 6 slípek, zateplený kurník nám dělal kamarád z palubek a cca po roce jsme začali zkoumat na internetu, co to po nás leze po čištění kurníku. Řádění čmelíků došlo až do stadiu, že nám umřela slípka a předcházelo tomu skoro ukončení snůšky.
Další možná rok jsem zkoušeli všechny možné Čmelíkostopy, Biolithy ap, vč. deratizační firmy a následného opakovaného používání K.Othrine. Vzhledem k palubkové podobě kurniku to byl předem prohraný boj, protože těch spár (a ještě k tomu dvojí stěny se zateplením).
Museli jsem přistoupit k radikálnímu řešení a to k likvidaci původního kurníku a objednání speciálního kurníku u truhlářů u Opavy, který je uvnitř naprosto hladký, bez škvír a spárů (vyspárované tmelem). Těsně před tím jsme objevili na netu firmu Iframix.s.r.o.. Objednali jsme dvoje balení balíčku "RedMite" - tzn. ACARITEC, MISTRAL LAYER, ACARIFLASH - abychom jedno balení použili na starý kurník a druhé balení na nový.
Než nám byl doučen nový kurník, tak jsem starý komplet natřeli Acaritecem a posypali "pudrem" Mistral Layer, každou slípku jsme "vykoupali" v povlaku od polštáře kam jsem dali Mistral Layer", zmačkali polštář tak, aby slípce koukala jednom hlava a dělali s ní různá salto mortale, takže po vyndání byla jak od pekaře, ještě jsem dovetřeli pod křídla. Tohle postoupili všechny slípky. Do pití jsme jim pak dávali Acariflash podle návodu.
Asi po týdnu nám došel nový kurník, podlahu a stěny jsem vytřel Acaritecem, posypal všude Mistral Layerem. Na podlahu a pod bidlo jsem dal lino, které jsem také natřel Acaritecem a vysypal "pudrem"... a můžu říct, že jsme vyhráli nad čmelíky. Protože zejména díky všudepřítomnému "pudru" čmelík v podstatě nemá šanci přežít.
6 slepiček denně snáší 4 - 5 - 6 vajíček, dříve to byly 2 - 3.
Doobjednal jsem si u Iframixu ještě Mistral Layer "pudr", abych měl za čas po vyčištění kurníku zase čím pocukrovat.
Při používání Mistral Layeru doporučuji používat nějakou roušku, protože je to opravdu jemňoučký pudr.
Ano, souhlasím, na 100% to funguje. Vyhráli jsem nad čmelíky, během 3 týdnů bylo po nich. Přesně tak, ta křemelina se sodou opravdu funguje." Koupali" jsme slepice pro jistotu 3x, vždy po 7 dnech. Bohužel jsem také o 2 slepice přišla. Zažila jsem tu invazi letos poprvé a než jsem se stačila v celé věci zorientovat tak to 2 nezvládli. Moc mě to mrzelo, ale teď už vím co a jak a už nás tak lehko nedostanou, doufám.V zásobě mám dostatek křemeliny a pořád doplňuji do podestýlky a do popelišť. Nesmíme jim ustoupit.
asitakhle
napsal(a):
Myslím, že dost drahé řešení.Sehnal jsem toto : https://www.zafido-eshop.cz/
a se smícháním s jedlou soudou.kterou jsem sehnal za 40Kč /kg, zkusím vyrobit Acaritec jak zde bylo výše popsáno a uvidíme jak to funguje.
Jen chci popravit co jsem zde napsal. Sehnal jsem toto tj. Biotak :https://www.zafido-eshop.cz/Kouzlo-Prirody-bioAtak-kremenity-prasek-100-g-d2102.htm?tab=description
a se smícháním s jedlou sodou, kterou jsem sehnal za 40Kč /kg, zkusím vyrobit Acaritec jak zde bylo výše popsáno a uvidíme jak to funguje.
No již jsem to provedl zkusmo a také potvrzuji že to funguje. Takže jsem dal 1 ks Bioatak + 40 dkg jedlé sody a mám 0,5 kg Acaritec.Cenově tedy Bioatak 62+ 40dkg jedlé sody 32 tj 94 Kč za 0,5 kg.A to mě vystačilo na celý kurník, tedy pod trusníky, natřít bidla a do hnízd.A a je tam spoustu mrtvých suchých čmelíků a neprojdou další je to pro ně past až do dalšího vyčistění. Pak to zopakuju. Jsem spokojen.
Co dáváte do popeliště, když teď v létě není popel?
Jinak jak čtu debatu co je levnější - ten balíček "Red Mite" od Iframixu sice stojí bez koruny 800 Kč, ale máte tam 2kg Aritec, který se ředí 1:2 (2 díly vody),2 kg Mistral Layer ("pudr") a 0,5 litru Acariflash, který se dávkuje myslím asi 2 ml na litr a podává se 6-8 týdnů.
A když jsem koukal na jiné přípravky o kterých tu píšete, tak mi nabídka Iframixu vychází slušná, bez dalšího míchání, experimentování atd.
Když vzpomenu co mne stály různé spraye a vychvalovaný K-Othrine a bylo to na 2 věci, tak Iframix je prkotina.
Jinak takhle nějak jsem "koupal" slípky a byly jak od mlynáře :)
https://youtu.be/oVK8fwTLDMg?list=PL710387370A2B83F1.
Pro Jirku.E. Ten Acaritek není nic jiného, než-li smíchaná křemelina se sodou. V ekokoza.cz mají 1kg za 100,.kč křemelinu a když přidáte sodu máte Acaritek. Když ji nepřidáte máte Mistral Layen. Rozdíl je pouze v tom, že Mistral je parfémovaný a křemelina je bez vůně. Bioatak je drahý, a zase to není nic jiného než ta křemelina. Já jsem koupila taky balíček od Iframixu. Potřebovala jsem okamžité řešení, ale když jsem tady na ifauně dostala radu a zapřemýšlela jsem nad tím, tak to dělám tímhle způsobem. Já se teď čmelíků hrozně bojím, takže všude sypu, mám velkou spotřebu.
Dal jsem vám hlas za tu křemelinu na ekokoza.cz, snad má to samé složení jako Bioatak to by balo fajn a super. Já sodu sehnal u našeho drogisty za 79 Kč -2 kg takže bez poštovného a když budu chtít další zase objedná, a koupil jsem ten Bioatak 3 kusy a míchám -funguje to 1:4.
Na ale je pravda že Bioatak je drahý za 100gr.
No a když by tak křemelina kterou uvádíte byla stejná a za 100Kč kg tak mame Zuzko vyhráno, děkuji za spolupráci.A nemusíme se bát chemických účinků na slepice a vysypu i podlahu a možná i psi..V počátku jsem nečekal takový účinek a jsem opravdu překvapen.
mirko
napsal(a):
Na co sa do kremeliny pridava soda?
Soda působí téměř okamžitou dehydrataci čmelíků díky narušené osmóze. Zasažený čmelík je doslova rozmačkán. Soda také zlepšuje rozmíchatelnost ACARITEC ve vodě. A také po vyschnutí způsobuje žádanou "hrubou" formu výsledného filmu. ACARITEC působí i na larvy a vajíčka.
•Oxid křemičitý vytvoří po vyschnutí na povrchu technologie hrubý film, který čmelíkům brání v pohybu a ve vytváření kolonií. Jemné částečky ho zraňují a vysávají jeho ochrannou voskovou kutikulu. Čmelík dehydruje.
Minulou sobotu jsem vymilbenoval celý kurník. Jsem zvědav, zda najdu skupinky červených čmelíků na spodu hřadů jako dosud. Vystříkal jsem i hnízda, hřady kolem dokola, dveře. Podám zprávu o stavu. V zádovce jsem si nechal ještě trochu roztoku. Takže to doaplikuju na nejkritičtější místa a uvidíme.
nereg

XXX.XXX.248.237
Asi zatím jen mimo ČR se prodává na čmelíky dravý roztoč.
https://www.andermatt-biovet.de/de_bvi/raubmilbe-androlis.html
https://www.youtube.com/watch?v=C3f9v_Rn-kQ.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Taky přidám trochu do mlýna, jako vy bojuji se čmelíky pořád dokonce i v zimě dělám to tak, že kurník opaluji ohněm (plynová bomba s hořákem) ale zaujalo mě jak zde píšete o křemelině a sodě, jaká to má být soda? já znám jen do kuchyně a nebo na praní to je ještě nějaká jiná? poučte mě prosím, a ještě otázečka, na netu samozřejmě najdeme vše, ale v jakém obchodě se dá ta křemelina a soda koupit? v drogerii? jenže v tetě nebo DM asi těžko co?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
nereg
napsal(a):
Asi zatím jen mimo ČR se prodává na čmelíky dravý roztoč.
https://www.andermatt-biovet.de/de_bvi/raubmilbe-androlis.html
https://www.youtube.com/watch?v=C3f9v_Rn-kQ.
Budete objednávat? myslíte že to bude fungovat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Zuzi, děkuji, dopátrala jsem se o víkendu taky zkusím, chá chááá ale napřed ty svině vypálím miluji jak to lupe jak popcorn
vy jste ale všichni předpokládám kupovali jedlou sodu a tu křemelinu na netu, že? celkem by mě zajímalo kde se to dá koupit jakože normálně? stavebniny? stará klasická drogerka?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Já mám slepice, tři psy a papoušky a zatím bez zamoření, ale pokud jdu čistit kurník, tak to co mám na sobě, tak s tím bez zbytečných pohybů v domě lezu rovnou do vany, tam se trochu opráším, umeju se komplet i s vlasy, ty si meju i 3x a prádlo jde okamžitě do pračky, nebo jsem používala taové ty "papírové" jednorázové overaly, jsou i s kapucí, takže jsem vy drhla kurník a overal si vyslekla ještě ve výběhu u slipek a šup s ním do sáčku a do popelnice.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Zuzi, děkuji, dopátrala jsem se o víkendu taky zkusím, chá chááá ale napřed ty svině vypálím miluji jak to lupe jak popcorn
vy jste ale všichni předpokládám kupovali jedlou sodu a tu křemelinu na netu, že? celkem by mě zajímalo kde se to dá koupit jakože normálně? stavebniny? stará klasická drogerka?
Křemelinu kupte tam jak vám poradila Zuzka, zaslání na úloženku s platbou předem jen pouhých 45 Kč. A jedlou sodu mě sehnal v té klasické staré drogerii na objednání drogista a chtěl za ni 79 Kč za 2 kg-a to se vyplatí. Ale musí to být jedlá soda ne ta na praní to je jiné chemické složení. Když si na netu najedete na co se dá kromě toho jedlá soda ještě využít tak budete zírat víc jak vizír. Přeji hodně úspěchů.
asitakhle
napsal(a):
Křemelinu kupte tam jak vám poradila Zuzka, zaslání na úloženku s platbou předem jen pouhých 45 Kč. A jedlou sodu mě sehnal v té klasické staré drogerii na objednání drogista a chtěl za ni 79 Kč za 2 kg-a to se vyplatí. Ale musí to být jedlá soda ne ta na praní to je jiné chemické složení. Když si na netu najedete na co se dá kromě toho jedlá soda ještě využít tak budete zírat víc jak vizír. Přeji hodně úspěchů.
Na ekokoze si rovnou s křemelinou objednejte i tu sodu. Jsou rychlí, zboží vždycky pošlou obratem.
https://eshop.ekokoza.cz/cs/jedla-soda-potravinarska.html.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Už tam jsem na tom webu, jen nevím v jakém poměru to mícháte? křemelina a soda 2:1? nebo jinak?
lydie
napsal(a):
Na ekokoze si rovnou s křemelinou objednejte i tu sodu. Jsou rychlí, zboží vždycky pošlou obratem.
https://eshop.ekokoza.cz/cs/jedla-soda-potravinarska.html.
No vidíte to jsem nepostřehl že tam mají i tu jedlou sodu i když nepatrně dražší než můj drogista.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
asitakhle
napsal(a):
Ženská vám se asi nechce číst předešlé diskuze co? Zuzka to tam psala a já snad také.
Ale já to tam hledala ale nenašla našla jsem tam jen poměr těch kupovaných drahých přípravků ale nikde jsem nenašla v jakém poměru jste míchali tu křemelinu s tou sodou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
asitakhle
napsal(a):
Ženská vám se asi nechce číst předešlé diskuze co? Zuzka to tam psala a já snad také.
Já našla akorát tohle:
Smícháme 200gr Bioatak a 800 gr jedlé sody a je z toho ACARITEC 1 Kg
Takže jsem dal 1 ks Bioatak + 40 dkg jedlé sody a mám 0,5 kg Acaritec
a tak já to namíchám 2 díly křemeliny a jeden díl sody teda, si myslím že to tak asi máte taky? nebo se pletu? nesjem líná číst, jen to prostě nikde nevidím v těch příspěvcích
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale já to tam hledala ale nenašla našla jsem tam jen poměr těch kupovaných drahých přípravků ale nikde jsem nenašla v jakém poměru jste míchali tu křemelinu s tou sodou
Od mamlas 24.7.2017:
ACARITEC
ACARITEC je sice složen z jemných částeček amorfního oxidu křemičitého (20%)/TO JE TA KŘEMELINA ! / a jedlé sody (80%).
Co to znamená v praxi?
Velmi jemný produkt se smíchá s vodou a aplikuje mokrou cestou. Pomocí odpovídajících postřikovačů můžete ACARITEC sami aplikovat, kde a kdy je potřeba – tedy lokálně. To výrazně zvyšuje operativnost a účinnost boje proti čmelíkům. V kombinaci s ACARIFLASH by se ACARITEC měl stát významným "bojovým" prostředkem pro každého chovatele. Účinnost ACARITEC je dvojí:
Oxid křemičitý/křemelina!/ vytvoří po vyschnutí na povrchu technologie hrubý film, který čmelíkům brání v pohybu a ve vytváření kolonií. Jemné částečky ho zraňují a vysávají jeho ochrannou voskovou kutikulu. Čmelík dehydruje.
Výsledkem postřiku, po jeho zaschnutí (1-2hodiny), je tedy velmi jemný bílý povrch, který je pro čmelíky smrtící. Ti, kteří byli zasaženi, přímo hynou do několika desítek minut.
diskze Zuzka z 15.8.2017:Pro Jirku.E. Ten Acaritek není nic jiného, než-li smíchaná křemelina se sodou. V ekokoza.cz mají 1kg za 100,.kč křemelinu a když přidáte sodu máte Acaritec. Když ji nepřidáte máte Mistral Layen. Rozdíl je pouze v tom, že Mistral je parfémovaný a křemelina je bez vůně. Bioatak je drahý, a zase to není nic jiného než ta křemelina.
Tak co je to tady ?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Asitakhle, já si to prostě nějak předtím nespojila s tím Acaritec díky
Přesně tak, musíme si pomáhat a vyzrát nad čmelíkama. A NEZAPOMENOUT na prevenci. Do těch čistejch kurníku se to jinak nedostane, nežli se slepicema, takže vykoupat slepice aspoň 3x za sebou po 7 dnech. To je NUTNOST. Preventivně je teď budu koupat do zimy ještě alespoň 2x. Pak už snad čmelík nehrozí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Nepřemýšleli jste nad zasíťováním výběhu? mám koupenou ochrannou síť proti ptákům, tak že bych ten jejich výběh zasíťovala..., samozřejmě zahradu ne, když tam jsou ale ten jejich výběh, protože ti vrabci s holubama se přikrmují na šrotu a vodě a nejspíš to nosí ke slipkám oni, kdyby se tam tedy nedostali tak by čmelíci nebyli? jen je to taková myšlenka...
No vodu tu mají jak ve výběhu tak v kurníku, ale žrádlo mají v zavěšeném korytě jen v kurníku/pšenice s granulema pro nosnice /.Jen míchnici jim dám ven, ale tu sežerou během chvilky. Nevím jak jiné slepice, ale moje ty vrabce sami odhánějí a není jich u nás moc.Dříve jsem taky krmil ven a to jich tam bylo hejna a i hrdličky a holubi, proto jsem to dal dovnitř a odvykli si protože tady nic nenajdou. Ale těm čmelíkům se snad již ubráníme, když bude natřeno a vysypáno tak jak zde výše bylo zmíněno.Někdy přeci musejí z té slepice slést a nebo zase od někud vylést a hledat slepici aby se napili krve a v tom okamžiku se sami usmrtí potvory červený. Ono jde o to jaký kdo mám velký výběh a pro kolik slepic naše slepice se pohybují asi po 150m2 a když sklidím brambory tak po 450m2.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já mám slepice, tři psy a papoušky a zatím bez zamoření, ale pokud jdu čistit kurník, tak to co mám na sobě, tak s tím bez zbytečných pohybů v domě lezu rovnou do vany, tam se trochu opráším, umeju se komplet i s vlasy, ty si meju i 3x a prádlo jde okamžitě do pračky, nebo jsem používala taové ty "papírové" jednorázové overaly, jsou i s kapucí, takže jsem vy drhla kurník a overal si vyslekla ještě ve výběhu u slipek a šup s ním do sáčku a do popelnice.
Dobrý den,
to jste mě opravdu moc nepotěšila:( manžel měl pravdu, tohle doma neukecám
Přesto moc díky za odpověď
Jana.
Jak na čmelíky.
http://www.zocschmoravskebranice.eu/dokuwiki/doku.php?id=jak_na_cmeliky
tady najdete naše zkušenosti s čmelíky.
nereg

XXX.XXX.248.237
Účinná látka Byemite - foxim - je organofosfát.
Nemá se stříkat přímo na nosnice, nemá se užívat v chovech brojlerů.
www.uskvbl.cz/attachments/spc/0910f7c78008e8a8.doc.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
molousek
napsal(a):
V čem koupete slepice ?
Ne že vás napadne slepici v něčem máčet! to byste si teprve zadělali na problém. Jak píše Zuzka, pořádně prosypat tou křemelinou.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Asitkahle, když nad tím ale tak přemýšlím, tak jak je stejně možné, že čmelíka zavleče na slepice divoký pták, když přece přes den se na hostiteli nezdržují a v noci ptaci nikam nelítají. k nám lítají jak vrabci, sýkory, hrdličky i holubi, prostě všechny co tu je volně žijící, myši mám okolo kurníku. tak mi to moc nejde do hlavy, to by ti volně žijící ptáci museli být tak zamoření, že by na nich byli i přes den ale to by to ty ptáky muselo vycucat do mrtě
"Koupání" slípek
Https://youtu.be/oVK8fwTLDMg?list=PL710387370A2B83F1.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Jirka.E.
napsal(a):
"Koupání" slípek
Https://youtu.be/oVK8fwTLDMg?list=PL710387370A2B83F1.
Ta slepice s ním krásně spolupracuje, to u nás to bude boj o holý život
mamlas

XXX.XXX.35.40
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Asitkahle, když nad tím ale tak přemýšlím, tak jak je stejně možné, že čmelíka zavleče na slepice divoký pták, když přece přes den se na hostiteli nezdržují a v noci ptaci nikam nelítají. k nám lítají jak vrabci, sýkory, hrdličky i holubi, prostě všechny co tu je volně žijící, myši mám okolo kurníku. tak mi to moc nejde do hlavy, to by ti volně žijící ptáci museli být tak zamoření, že by na nich byli i přes den ale to by to ty ptáky muselo vycucat do mrtě
No tak jak to píšete to tak je, ale nějaký ten čmelík na slepici zůstane i přes den a zrovna tak na ptácích.Kdyby na nich nezůstávali tak to, koupání, přes den nemá smysl. Ale ta valná většina jich je vždy v kurníku, hnízdech a pod.Přečtěte si jak rychle se množí a pochopíte, že z několika jedinců máte během 14 dní kolonie. Když je vyhubíte jen v kurníku /málokdy se to povede do posledního jedince/ tak těch několik na slepicích stačí na, semeno, nových kolonií.
Máte pravdu, množí se to strašně rychle, my to zjistili v červnu, to byla ta první vlna veder a hrozné sucho. Myslím, že dost pomohlo, že jsme ty slepice koupali až v noci po 23 hodině, to už bylo venku příjemně chladno a čmelíci byli asi nalezlí na slepicích. Koupali jsme celkem 3x po 7 dnech. Přes den jsem natírala kurník a také 2x po 7 dnech. Dělala jsem to předně podle rad IFRAMIXU. V současné době to stále hlídám a kontroluji a zatím v poho. Určitě sem tam nějaký čmelík asi na slepici bude, protože se chodí popelit a tak jsem tam nasypala také tu křemelinu. Mám slepice 4 rokem a letos se nám to objevilo poprvé, tak doufám, že naposledy.
Piruz

XXX.XXX.104.216
Díky za náměty a za rady. Chovám šestým rokem a letos poprvé se čmelíci objevili. Zkusil jsem plamen, vápno, sirné knoty, Bio kill, Neostomosan a ty mrchy ne a ne sbalit kufry. Poslední možnost křemelina a jedlá soda. Koupil jsem na www.ekokoza.cz. kilo křemeliny za kilo českých. Namíchal jsem to přiměřeně půl na půl do vody, vystříkal celý kurník a po těch malých potvůrkách ani vidu. Poslední metoda ( nejúčinnější) vyšla na cca 200 Kč a to mi ještě víc jak 2/3 materiálu v suchém stavu zůstalo pro sichr.. Ještě jednou díky za rady. Je vidět, že to jde i levně.
Anišek

XXX.XXX.7.192
Anišek
napsal(a):
Tak v pondělí by mně meli doručit MB Expert.
Já bych se z toho tolik neradoval. Jeho účinná látka Bendiocarb je pro ryby a PTÁKY vysoce toxická !Mimo jiné:větrat pro aplikaci 24 hodin, nesmí přijít na zvířata apod. Přečtěte si co ve Wikipedii o této účinné látce tohoto přípravku píší. V USA to již zakázali. Pro drůbež jsou to téměř jedy.
Děkuji nechci za mě tento přípravek palec dolů.
My tady s ostatními jsme rádi že jsme přišli na ekologický a účinný prostředek s ekologických komponent tedy křemeliny a jedlé sody -viz.diskuse výše a vy přijdete s tímhle.
Tak jsem poněkud v rozpacích, co si mám myslet. Budu ráda, když sem hodí názor Bodlinka.
Pokud člověk dodrží návod, tak je to bezpečné nebo jak? A když to je tedy toxické pro ptáky, tak i při tom dodržení návodu? Nějak se mi nezdá, že kdyby to bylo takové svinstvo pro ptáky, že to prodávaj v chovatelských potřebách jen tak. Já jsem teda našla ještě, že se ta účinná látka používá pro zbavení hmyzu ve skladech potravin.
No každopádně vítám, že je tu na to upozorněno.
Letos jsem teda dobírala zbytek toho Milbertu z loňska. Ale protože to nevystačilo na všechny prostory, tak jsem použila na zkoušku namíchanou křemelinu a jedlou sodu náklady cca 200 Kč. Akorát při ředění jsem měla fakt problém, protože jsem si myslela, že na to použiju postřikovač. A neustále se mi zacpávaly trysky. Tak jsem se na to nakonec vykašlala. Ono to klesalo a vytvořilo za děsně krátkou chvilku bahýnko na dně postřikovací nádoby. Vzala jsem malířskou štětku a zkrátka jsem to natřela nebo sem tam i nacákala. Akorát to vystačilo jenom na kurník a místo pod kurníkem a jednu voliéru. Což přikládám tomu, že mi to nešlo tím postřikovačem. V neděli to bude týden a mám teď v plánu udělat noční kontrolu s čelovkou, jak to vypadá s čmelíky po týdnu.
No, postřikovačem ani náhodou. Má vám to, při správném poměru tj.80% sody a 20% křemeliny, namíchané 2:1 s vodou, vytvořit řidší kašičku. Tu natírat štětkou, jak jste to pak udělala, je správně. Múže to být popř.i hustší, aby to nestékalo, a dobře se s tím pracovalo. Ideální je natírat při teplém počasí, aby kurník rychle vyschnul. Oni ty velkochovy to stříkají, ale mají na to asi jiné (speciální) postřikovače. Je lepší udělat nátěr v tené vrstvě a po 7 dnech nátěr zopakovat. Já to dělala přesně podle návodu IFRAMIXU, dopadlo to výborně a přeji všem, aby měli stejný výsledek. Naprosto netoxické a přírodní řešení. Doporučuji všem.
Zuzkaa
napsal(a):
No, postřikovačem ani náhodou. Má vám to, při správném poměru tj.80% sody a 20% křemeliny, namíchané 2:1 s vodou, vytvořit řidší kašičku. Tu natírat štětkou, jak jste to pak udělala, je správně. Múže to být popř.i hustší, aby to nestékalo, a dobře se s tím pracovalo. Ideální je natírat při teplém počasí, aby kurník rychle vyschnul. Oni ty velkochovy to stříkají, ale mají na to asi jiné (speciální) postřikovače. Je lepší udělat nátěr v tené vrstvě a po 7 dnech nátěr zopakovat. Já to dělala přesně podle návodu IFRAMIXU, dopadlo to výborně a přeji všem, aby měli stejný výsledek. Naprosto netoxické a přírodní řešení. Doporučuji všem.
Dobry, ja pouzivam postrekovac, dvojlitrove vedierko acaritecu a dva litre vody, dobre rozmiesam, vrtacka a miesadlo na maltu, nalejem do postrekovaca a idem nato, urobi sa pekne biely jemny povlak a za 7-8dni zopakujem, kurin je pekne biely a vonavi, myslim ze je to lepsie ako stale nejaka chemia.
Kecup

XXX.XXX.113.126
Gratuluji, to jste vydělal! Od IFRAMIX za 799, -Kč dostanete 2kg ACARITEC, k tomu 2kg MISTRAL LAYER (tedy něco jako BIOATAK) a 0,5 litru ACARIFLASH do vody. Včetně poštovného, až do domu.
Samotný ACARITEC lze dokoupit za 145, -Kč/kg (2kg balení).
Kecup

XXX.XXX.113.126
Piruz
napsal(a):
Díky za náměty a za rady. Chovám šestým rokem a letos poprvé se čmelíci objevili. Zkusil jsem plamen, vápno, sirné knoty, Bio kill, Neostomosan a ty mrchy ne a ne sbalit kufry. Poslední možnost křemelina a jedlá soda. Koupil jsem na www.ekokoza.cz. kilo křemeliny za kilo českých. Namíchal jsem to přiměřeně půl na půl do vody, vystříkal celý kurník a po těch malých potvůrkách ani vidu. Poslední metoda ( nejúčinnější) vyšla na cca 200 Kč a to mi ještě víc jak 2/3 materiálu v suchém stavu zůstalo pro sichr.. Ještě jednou díky za rady. Je vidět, že to jde i levně.
Ratuluji, to jste vydělal! Od IFRAMIX za 799, -Kč dostanete 2kg ACARITEC, k tomu 2kg MISTRAL LAYER (tedy něco jako BIOATAK) a 0,5 litru ACARIFLASH do vody. Včetně poštovného, až do domu.
Kecup

XXX.XXX.113.126
asitakhle
napsal(a):
Jen chci popravit co jsem zde napsal. Sehnal jsem toto tj. Biotak :https://www.zafido-eshop.cz/Kouzlo-Prirody-bioAtak-kremenity-prasek-100-g-d2102.htm?tab=description
a se smícháním s jedlou sodou, kterou jsem sehnal za 40Kč /kg, zkusím vyrobit Acaritec jak zde bylo výše popsáno a uvidíme jak to funguje.
No již jsem to provedl zkusmo a také potvrzuji že to funguje. Takže jsem dal 1 ks Bioatak + 40 dkg jedlé sody a mám 0,5 kg Acaritec.Cenově tedy Bioatak 62+ 40dkg jedlé sody 32 tj 94 Kč za 0,5 kg.A to mě vystačilo na celý kurník, tedy pod trusníky, natřít bidla a do hnízd.A a je tam spoustu mrtvých suchých čmelíků a neprojdou další je to pro ně past až do dalšího vyčistění. Pak to zopakuju. Jsem spokojen.
Gratuluji, to jste vydělal! Od IFRAMIX za 799, -Kč dostanete 2kg ACARITEC, k tomu 2kg MISTRAL LAYER (tedy něco jako BIOATAK) a 0,5 litru ACARIFLASH do vody. Včetně poštovného, až do domu.
Kecup

XXX.XXX.113.126
asitakhle
napsal(a):
Dal jsem vám hlas za tu křemelinu na ekokoza.cz, snad má to samé složení jako Bioatak to by balo fajn a super. Já sodu sehnal u našeho drogisty za 79 Kč -2 kg takže bez poštovného a když budu chtít další zase objedná, a koupil jsem ten Bioatak 3 kusy a míchám -funguje to 1:4.
Na ale je pravda že Bioatak je drahý za 100gr.
No a když by tak křemelina kterou uvádíte byla stejná a za 100Kč kg tak mame Zuzko vyhráno, děkuji za spolupráci.A nemusíme se bát chemických účinků na slepice a vysypu i podlahu a možná i psi..V počátku jsem nečekal takový účinek a jsem opravdu překvapen.
MISTRAL LAYER od IFRAMIX = čistá křemelina + esenciální olej a to za 65, -Kč/Kg v balení po 2 kg. Nevím jestli neumím počítat já, nebo někdo jiný :).
Kecup

XXX.XXX.113.126
Jirka.E.
napsal(a):
Snad stačí napsat 1x, ne?
Omlouvám se, ale každý "PAT a MAT" to dostal pro jistotu zvlášť :).
Dobrý den, čmelíky hubíme mechanicky. Na bidla kde hřadují slepice namotáme zbytky staré hrubé vlny na několika místech, přes které čmelíci musí projít, vesměs na začátku a konci, ale i uprostřed, nacucaní čmelíci, když opouštějí slepice uvidí krásné skrýše a dále již nejdou. Co dva až tři dny úkryty odstraníme a v plechovém kýblu spálíme. Já vím, je to pracné ale účinné. V chladném počasí, kdy čmelíci již nejsou, samozřejmě interval prodlužujeme. Pepa
Kecup
napsal(a):
MISTRAL LAYER od IFRAMIX = čistá křemelina + esenciální olej a to za 65, -Kč/Kg v balení po 2 kg. Nevím jestli neumím počítat já, nebo někdo jiný :).
Od Iframix chtějí 799 Kč za tu sadu, nic za 65 Kč /kg jsem tam nenašel.Pokud to tam mají tak sem s tím, rád já i jiní se necháme poučit.
Kecup

XXX.XXX.82.254
asitakhle
napsal(a):
Od Iframix chtějí 799 Kč za tu sadu, nic za 65 Kč /kg jsem tam nenašel.Pokud to tam mají tak sem s tím, rád já i jiní se necháme poučit.
Tak vám nezbývá než si tam napsat, jako já. Nebo zavolat.
Ale i kdybyste počítal i s tím kompletním balíčkem, tak je to zaručeně to nejlevnější řešení ze všech co jsem kde zjišťoval. Když nepočítám případnou ušetřenou desetikorunu po hodině googlování při shánění nejlevnějši sody :)
Mně se líbí, že i poradí. Kvůli mým 20ti slepicím si se mnou povídali dost dlouho.
Například tu byl i nahoŕe stejný dotaz, jaký jsem měl i já - k čemu je v ACARITEC dobrá soda. Ta funguje jen v mokrém stavu, při přímém styku se čmelíkem. Jakmile vyschne, je funkční jen složka kŕemíku. Takže doporučuju stříkat na ty čmelíčí kolonie. A radí popelit, kdo nemá popel, tak klidně i křemelinou smíchanou s jílem. A nasypat to tenkou vrstvou i do kurníku místo podestýlky. Atd.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.242.18
Pepo, to ej taky zajímavý nápad, já to vždy dělala s kousíčkami kartonu, že si pak zalezli do těch "vlnek" ale s tou vlnou je to super nápad
Lidi prosím vás... ten kdo má pár slípek, tak asi půjde do toho od firmy Iframix, protože než shánět obě složky, míchat... bordel všude okolo, silikoza plic atd... s tím že ušetřím 20 - 30 - 50 Kč... tak bych to asi neřešil.
Joooo, kdo potřebuje větší množství, tak se asi vyplatí domácí alchymie, ale jinak...
Jirka.E.
napsal(a):
Lidi prosím vás... ten kdo má pár slípek, tak asi půjde do toho od firmy Iframix, protože než shánět obě složky, míchat... bordel všude okolo, silikoza plic atd... s tím že ušetřím 20 - 30 - 50 Kč... tak bych to asi neřešil.
Joooo, kdo potřebuje větší množství, tak se asi vyplatí domácí alchymie, ale jinak...
Proti tomu nemá nikdo námitky, ale vy sem plácnete blbost o cenách a když máte dát argument tak uhýbáte.
Hledali jsme levnější řešení a našli, je na každém aby si sám rozhodl kde co koupí.Já to míchám ve sklenici na zavařování po zašroubuvání víčka převaluju a kvedlám, nic nevdechuju pak otevřu sklenici a aplikuju.
Kecup

XXX.XXX.99.136
Zuzkaa
napsal(a):
Tak jsem to počítala a když by stál Mistral Layer 65,. Acaritec 145, - tak Acariflash (0,5l) by vyšel na 504, - kč. Beru z celkové ceny balíčku 714, -( bez dobírky.) Já už mám zásoby křemeliny nakoupená, ale pro ostatní je to výzva.
Ale v balíčku za 799, - posílají 2kg od každého, takže Křemelina 65, - Kč x 2 a Acaritec 145, - Kč x 2. To už jsou pak jiné počty. Zase na druhou stranu jsem si dopis z Iframix (mimochodem poučný) znovu přečetl a uvedené ceny jsou bez DPH. Takže ve vysledku, včetně DPH, kilo křemeliny MISTRAL LAYER je za 78, - a kilo ACARITEC za 175, -. Na tekutý ACARIFLASH tak zůstává odhadem kolem 150, -kč. Ale tyto individuální ceny jsou v dopise uvedeny pokud koupíte celá balení (20kg nebo 25kg a 5 litrů ). V malých pytlících to stojí, asi přirozeně, o trochu víc. Ale mně to dali za výše uvedenou cenu. Asi jsem nějak zapůsobil :) Podle toho co jsem pochopil to balíčkují na požádání. Nedělají tomu nikde reklamu, jejich hlavním odbytištěm jsou velké chovy. Prý s tím malým balením začali, až když se opakovaly dotazy ze strany drobnochovatelů a vyšli nám vstřic. Mně se to zdá dost seriózní, a hlavně... funguje to! Ale jak tu bylo řečeno, každý ať se rozhodne sám. Někdo experimentuje už z principu a je mu jedno, že na tom ve výsledku i prodělá. Někdo jde na jistotu i za cenu že možná utratí o pár desetikorun víc, než kdyby našel nejlevnějši "samomix".
Co ale nechápu, to jsou diskuse na téma "který postřik na polní rostliny funguje nejlíp proti čmelíkovi". Každý takový pak jistě prodává zdravá domácí vejce... kdyby to udělal ve velkochovu tak mu na to rychle přijdou a jde sedět. Viz kauza FIPRONIL v Holandsku. Postřik na rostliny anebo na klíštata u psů to byl. A co se kolem toho strhlo, pánové jsou v lochu. A my jsme tam schopni nastřikat ARPALIT a tvářit se, jaká máme zdravá vejce ze dvorka...
honzapm
napsal(a):
Spíš si uvědomte, že se tu bavíte minimálně se dvěma účelově založenými
profily, které založil Iframix sám. Takže ty budou za každou cenu doporučovat
a odkazovat to, co prodávají a hanit vaši "domovinu". Obyč. vápnu zdar.
Jako já jsem psal ve vláknech výše, že jsem u nich nenakoupil a křemelinu i jedlou sodu nakoupil jinde levněji. Ale pokud oni to vynalezli tak jim jsem vděčný.
Vápno? Také jsem ho používal a sypal s ním podlahu a natíral, jenže po něm za čas lezli čmelíci jako by nic. Tady když natřu bidla a vysypu podlahu tak nikde nic.A hlavně i do snáškových hnízd účinné, vápno ani ořechové listí nepomohlo, a kdy ž jsem je natřel benzinem smrdělo to a zasažené hynuli, ale brzy tam byli zase a slepicím výpary z benzínu tak jako mě smrděj.
Tady jsou vlákna od toho, aby jeden druhému poradil pokud má co. Nemám v tom žádný vedlejší úmysl, je mě jedno pokud někdo vydělá či ne, ale vadilo by mě kdyby tu někdo propagoval toxický šmejdy jako nedávno.
Jinak - naprosto zaručený recept, jak zatočit definitivně se čmelíky,
vám praví odborníci napsali tady:
https://www.slepicar.cz/blog/182-jak-zatocit-se-cmelikem-kurim.html
honzapm
napsal(a):
Jinak - naprosto zaručený recept, jak zatočit definitivně se čmelíky,
vám praví odborníci napsali tady:
https://www.slepicar.cz/blog/182-jak-zatocit-se-cmelikem-kurim.html
To jsme se toho dozvěděli...
Tady už by se mohlo vlákno i uzavřít protože problém je vyřešen - aspoň za sebe mohu potvrdit. V křemelině a sodě totiž nemá prostě čmelík šanci přežít.
Jirka.E.
napsal(a):
To jsme se toho dozvěděli...
Tady už by se mohlo vlákno i uzavřít protože problém je vyřešen - aspoň za sebe mohu potvrdit. V křemelině a sodě totiž nemá prostě čmelík šanci přežít.
Přesně, jediné, co jsem se v rádoby převratném blogu dozvěděla, že se má dodržovat hygiena a jako prostředek proti nim vápno, ořešák a chemické postřiky s tím, že pozor na jejich rezistenci. No to je fakt bomba :-/. Vápno je k ničemu. Listí ořešáku je sice super přírodní alternativa, ale já sakra potřebuju něco, co funguje a na co se můžu spolehnout. Takže v článku zřejmě objevili Ameriku, ale zasekli se v době Kryštofa Kolumba, od té doby už přeci jen do té Ameriky dopluli další . Já si tedy nemůžu IFRAMIX vynachválit, myslím, že mi už poradili natolik, že jim věřím, že o tom fakt něco vědí, i když si otevřete jejich stránky, tak mám pocit, že se tam dozvíte o čmelíkovi víc než v tom super blogu! A hlavně ty přípravky fungují, narozdíl od vápna. A ty experimenty, co tu byly popsány, tak jako fajn, co Čech to kutil, to já beru
...ale teda já fakt nemám problém si koupit hotový přípravek. Mám práce nad hlavu a ještě si doma hrát na mladého chemika. S tímhle mám prostě jistotu a nic neřeším.
Přátelé, nechtelo by tyto večné omýlané čmelíky už pustit k vode nebo převest na jné stránky, přece když si toto nekdo přečte tak mu musí být jasné, že vlastne nedeláme nic jiného než čmelíky a mám obavy že musí pochybovat o našem iq, já včera koupil sirné knoty, celý balíček rozdelil do tří nadob, roznesl po kurníku, ucpal díry a zapalil ve 14 hodin, ješte v 18h tam byla mlha a nesnesitelný smrad, mám jistotu že to budu opakovat až cca za rok touto dobou a to vše za 61 kč. Veřím že se na me ted sesype vlna kritiky ale to už patři k tomu když človek vystrčí zobák z díry.Je tu asi 390 příspevku a vyřešilo se neco?
slamos1
napsal(a):
Přátelé, nechtelo by tyto večné omýlané čmelíky už pustit k vode nebo převest na jné stránky, přece když si toto nekdo přečte tak mu musí být jasné, že vlastne nedeláme nic jiného než čmelíky a mám obavy že musí pochybovat o našem iq, já včera koupil sirné knoty, celý balíček rozdelil do tří nadob, roznesl po kurníku, ucpal díry a zapalil ve 14 hodin, ješte v 18h tam byla mlha a nesnesitelný smrad, mám jistotu že to budu opakovat až cca za rok touto dobou a to vše za 61 kč. Veřím že se na me ted sesype vlna kritiky ale to už patři k tomu když človek vystrčí zobák z díry.Je tu asi 390 příspevku a vyřešilo se neco?
Příteli Slamosi1, na to, že ste to tu chcel ukončiť, ste sa celkom pekne rozpísal
Kecup

XXX.XXX.248.155
Sirné knoty, Savo ve všech dostupných podobách, ořechové listy, vápno, nafta, draví roztoči, králičí moč... To vše už bylo stokrát vyzkoušeno. Zázraky neexistují. Kde není lopata, smeták a kýbl a hlanvě chuť do úklidu, tam vám nic z toho nepomůže. Ani ty věci od Iframix. Pořádek, důslednost, vytrvalost, odstranit z kurníku vše co se odstranit dá, dvojité sťeny a zateplení pokud možno udělat tak, aby se do nich dalo zase kdykoli dostat (viz. Vynález pantů). Bez toho je snaha marná. Stříkat a prášit pak můžete horem dolem. Jen jejich populaci utlumíte, ale nezničíte. Smutný ale pravdivý fakt.
Především velké díky Zuzce a dalším, kteří dávají podnětné rady do této diskuse. Osobně jsem toho názoru, že diskusi je třeba naopak více rozšiřovat, přichází září a invaze čmelíků. Patřím mezi ty, kteří je objevili v domácím dřevěném kurníku teprve minulý týden. Díky týmu ifauna.cz, že na svém webu prostor pro výměnu názoru umožňuje.
Mám pocit, že ukončit diskusi by chtěli ti, kteří preferují jen svou pravdu a nelíbí se jim názory druhých.
Zuzkaa
napsal(a):
Tak po týdnu jsou v kurníku čmelíci stále. Asi jsem to hodně naředila. Mám tu ještě jednu pixlu křemeliny, tak to zkusím o víkendu ještě jednou a s tou kašičkou.
skodovak
napsal(a):
Jsou rozdíly v té křemelině? Koukal jsem že jsou i nějaké f (X) pro vinařské účely.. Děkuji za odpověď.
Kremelina pre vinárske účely je špeciálne upravená na kryštalickú formu. Nevýhodou je veľké balenie, rozdiel v účinku pre našu potrebu by mohol vyskúšať nejaký vinár a tento sa tu asi nenachádza
skodovak
napsal(a):
Takže teoreticky je to jedno? Ono čim větší tim levnější
Frakci nebo co to číslo značí nejlépe tedy co nejmenší?
Frakcia je veľkosť jednotlivých čiastočiek, brala som tú "najhrubšiu" - s najvyšším číslom, už i tak mi to prišlo veľmi jemné, asi ako sádra.
Účinnosť kremeliny zatiaľ skúšam. Pristupujem k tomu však iba ako ku jednomu z krokov v spolužití s čmelíkmi. Od chémie som po prvých pokusoch odstúpila (bála som sa potom dávať vajíčka deťom). Mám malý drevenný kurník a každé dva týždne ho opálim horákom, slamu, ktorú mám ako podstieľku priamo v kurníku pálim. + kremelino/sodová kúpeľ sliepok, čistota.. Ale sú tam stále, nikdy sa mi však nestalo, aby na mňa naskákali, alebo mi liezli po rukách, keď vyberám vajíčka. Mojim cieľom je ich udržať v únosnej miere, v úplné a trvalé zničenie neverím.
Ten, kto ich v kurníku nemá, tak len o nich nevie . Aj ja som ich prvé roky chovu v kurníku nemala
Iveta.
Https://www.vinarskepotreby.cz/kremelina-f70-a-2-kg-rozvaz-1.html?listtype=searchfulltext&searchparamfull=kremelina
f70 - Filtrační rychlost 650-750 l/m2/hod
f10 - Filtrační rychlost 60-100 l/m2/hod
čiže čím väčšie zrno, tým jednoduchšie kvapalina prechádza cez filtračnú hmotu pretože okolo jednotlivých zrniečok je viac voľného priestoru a z toho vyplýva že f70 je hrubšie "zrno" ako f10.
Áno, jemný prach bude prepúšťať menej v zmysle pomalšie. Ale jednotkou je množstvo kvapaliny za hodinu (na plochu). Jednotka nepojednáva o "stratách" (to čo filtrom neprejde) pri filtrácii.
Kvapalina o objeme 100l prejde filtrom f10 za cca 1 hod, pri f70 prejde tých 100l za cca 8 min.
Iveta.
To je super cena. Já kupuji na www.ekokoza za 100, -. Frakci tam neuvádějí, ale domnívám se, že v boji proti parazitům by to mohlo fungovat stejně. Děkuji za odkaz. Zuzana.
cipis
napsal(a):
Tak to balenie nakoniec nie je až také veľké, aj cena je v pohode, som zvedavá na výsledok.
Jenom poznámka ke křemelině:
po1,5 měsících jsou čmelíci zpátky. A to ji dávám při každém čištění na hřady, na trusný stůl, do hnízd. A ejhle, včera jsem je našla pod dřevěným špalíkem - nohou hřadu. Všude okolo křemelina a oni si tam vegetí uprostřed a jsou mrchy nacucaní krví. Jsou jich řádově desítky, ale bude muset nastoupit zase represe.
Takže to zase takový zázrak není. A abych každý týden po večerech koupala slepice (kterých mám okolo 40), tak to asi nedávám. Ty koupele jsou pro 3+5 slepiček. Potom si mám čas s nimi hrát. Dana.
No jejda, tím jste mi radost neudělala. Hlídám to, kontroluji denně. Je pravda, že občas nějaký čmelík se najde, mám ještě v záloze ty kartonové lapače, ale musím říci, že to držím pod kontrolou. Slepic mám 20 dospělých a ještě kvočnu s 8 kuřaty ve vedlejším kurníku, tam se bojím obzvlášť. S tím koupáním to není až takový problém, ale musí u toho být 2 lidé. My už v tom máme praxi, tak to jde celkem rychle, musí to být organizované, aby se nepomíchaly ty vykoupané s nevykoupanými. Myslím, že tahle procedura už jim teď nehrozí, až zase na jaře. Viděla jsem koupat takhle selata v malochovu a měli jich tam hodně. Dá se to i když je to vopruz, křemelinu máme až...někde.
Dobrý den Tak jsem půjčila topnou desku křepelkám a tak jsem jí chtěla pořádně umýt. No hádejte co odmontuji ty rohové držáky nohou a horor začal, hemženíčko začalo. Nastřikáno celé Biokilem dnes ješté něco lezlo tak znova biolitem. Tak se ptam jak dlouho přežije zda nemá opeřence? Děkuji.
Zuzkaa
napsal(a):
Pokud jsem četla správně, tak v odborné literatuře je napsáno, že ČMELIK, pokud nemá ptačího hostitele, tak umírá. Proti čmelíkům je nejdůležitější čistota a trpělivost a množí se hlavně v teple a suchu.
No nevím nevím. Cituju:
"Bez potravy dospělci vydrží 6 až 8 měsíců. Hynou při teplotách nad 45°C a pod -25°C mrznou."
zdroj: http://www.deraplus.cz/atlas/87-cmelik-kuri.
Https://www.youtube.com/watch?v=A5AS9nHoWUA mne to zabralo uplne, mal som uplnu invaziu cmelikov. ked som vecer po praci isiel pozbierat vajicka tak som mal na celom teleasi 30 cmelikov. po aplikacii za 2-3 dni uz boli cmelici priesvitny a na 4 den uz nebolo po cmelikoch ani stopy.4 ml pipeta mi stacila na 20 dospelych sliepok a 5 milfleriek. veterinar mi spominal ze to funguje 4az 6 tyzdnov. ja som mal pokoj 8 mesiacov.
Pridávam aj moju skúsenosť. Mam kurin z osb dosák medzi nimi polystyrén. Cmelici sa mi usídlili v spojoch osb dosák. Po marných bojoch som spoje vstriekal acetonom. Všetko som vyčistil napenetroval a natiahol lepidlo a perlinku nakoniec som všetko natrel bielou fasadnou farbou ktorá je umyvatelna. Je to jednoduché aj na čistenie keďže všetko beriem vapkou a dosť mi to aj presvetlilo. Skúste acetonom cmeliky nastriekať či pokropit a smrť prichádza temer okamžite. Bol by som rád keby niekto vyskúšal a podelil sa s výsledkom.
Ja som "zatiaľ" vyhral boj s čmelíkmi. Kúpil som ekosip 150g, na 12 menších sliepok mi to vyšlo na 5 kúpeľov. Kurín mám zatiaľ latkový pojazdný. Očistu som robil vždy večer, sliepky som vybral, odložil bokom, vymenil som podstieľku (hobliny, piliny) a spálil ju. Na spodok som dal nopovú foliu a pod nu nafúkal ekosip. Odmontoval som bidlá a opálil ich ohňom. Najviac čmelíov bolo na bokoch bidiel. Pukali ako pukance. Potom som opaľoval steny. Sem tam bol pukanec. Opaľoval som 2x, druhý krát ich zopár ešte vyšlo zo škár a pukali. Potom som sliepky kúpal v ekosipe, robil som to v krabici, aby som neplytval ekosipom, stál 15e.
Prvé dva kúpele som opakoval po troch dňoch, ostatné tri po týždni. štvrté a piate opaľovanie nenašlo žiadne čmelíky.
Teraz staviam takéto niečo, steny sú z hnedej preglejky - ľahká údržba. Ako podklad uvažujem s pieskom + troška vápna (vysuší kurince).
Výborně, dávám vám hlas. Je to přípravek na bázi oxidu křemičitého, čili křemelina na kterou já nedám dopustit. Jen vám poradím, že na www.ekokoza.cz seženete mnohem levněji. Chovu zdar. Zuzana.
Zdravím, ja som objednal toto:
https://www.drhoffmann.cz/kremelina-doza-300g-id321.html
dúfam, že to pomôže. U rodičov majú tiež čmelíka a tak čakám kedy konečne dojde balík aby som to vyskúšal či to funguje rovnako ako ekosip. Zatiaľ ničíme čmelíka ohňom a podstielka je z kartonov, ktorú obdeň pálime. ešte na bidlá dávam kus handry a tú tiež pálim.
Dobrý den všem, kteří nevzdali boj s čmelíky:)
Já s nimi bojovala celé léto. Máme pět slepiček ve starém dřevěném kurníku, který je spojen s bývalou králíkárnou a v ní je spousta sena. Seno je i v přístřešku nad kurníkem, takže oheň jsme museli vyloučit. (Odmítala jsem seno vyklízet.)
Nejdřív jsme kurník vybílili vápnem. Pak dvakrát za sebou - po sedmi dnech - natřeli vnitřek kurníku směsí křemeliny a jedlé potravinářské sody - dle rady Zuzky z tohoto diskusního fóra.
Jenže čmelíci se objevovali dále. Celý srpen a září jsme každé ráno s manželem začínali pracovní den v kurníku. Vytáhli bidlo, na kterém byli vždy noví čmelíci, opálili ho nad ohněm. A pořád dokola...
Už jsem ten boj vzdávala, ale počátkem října přišel zlom - slepičky začaly nést více vajíček a nesou doposud. Máme tři, čtyři, někdy i pět vajíček denně. (V létě bývalo jedno, dvě...)
Každý týden ale kurník čistíme od sena a kuřinců. Podlahu posypeme křemelinou, na to dáme znovu seno. Seno pravidelně měníme i ve snášedlu, které také posypeme křemelinou.
Do kurníku jsme slepicím umístili ještě čtverhrannou nádobu z plastu o rozměru 40x40 cm, do níž pravidelně sypeme písek s křemelinou. Slepice se v tom popelí, evidentně jim to dělá dobře.
Máme souseda, který v kurníku podlahu posype nehašeným vápnem. Prý to také zabírá, ale otázkou je, zda to těm zvířatům neublíží. My vápnem vždy posypeme staré seno s kuřinci, které jsme vyhodili do kompostu. (Teď v zimě totiž moc nehoří...)
Přikládám fotografii několikanásobně zvětšených čmelíků z léta. Ti černí jsou už mrtví...

Ten zlom, jak píšete, nastal ale díky změně počasí, aktivita čmelíků je na minimu, nemnoží se, hybernují. Na jaře se opět objeví.Jsou zalezlí všude ve dřevě, slámě seně, pod kurníkem i pod kameny. Také jsem je likvidoval úplně vším, ale každý rok se s nástupem pozdního jara a léta znovu objevují v milionových počtech. Proto radikální řešení, zlikvidoval jsem starý dřevěný kurník a postavil nový obitý cetrisem, vše utěsněno silikonem a hřady z dřevoplastu.
Dobrý den, s tím senem budete mít stále problém, pokud jsou tam zalezlí, tak se vám na jaře zase vrátí. Asi vám nakonec nic jiného nezbyde, než to spálit a kurník předělat. Já jsem zvědavá na příští rok, kdy se čmelíci objeví. Teď máme zatím klid, ale už mám zásobu křemeliny doma (dáváme ji všem domácím zvířátkům) tak nakupuji dokud je, na www.ekokoza.cz. Zdravím všechny ekochovatele. Zuzana.
napsal(a):
Ten zlom, jak píšete, nastal ale díky změně počasí, aktivita čmelíků je na minimu, nemnoží se, hybernují. Na jaře se opět objeví.Jsou zalezlí všude ve dřevě, slámě seně, pod kurníkem i pod kameny. Také jsem je likvidoval úplně vším, ale každý rok se s nástupem pozdního jara a léta znovu objevují v milionových počtech. Proto radikální řešení, zlikvidoval jsem starý dřevěný kurník a postavil nový obitý cetrisem, vše utěsněno silikonem a hřady z dřevoplastu.
Dobrý den,
taky uvažuju o kurníku z cetrisu. Chci se proto zeptat, jestli ho máte zvenku zateplený, popř. čím.
Díky Jana.
My jsme byli nešťastní z čmelíků a když nám nakonec "padla" první slepice, tak jsem šli do ošetření slepic křemelinou od iframixu a do nového kurníku - sice to nebyl malý peníz, ale začali jsme na novo, včetně nátěru i tohoto "bezpečnostního" kurníku, "ošetření" i slípek a zatím je to v pohodě. Na jaře uděláme kompletní větší očistu a věřím, že to bude OK.
Kurnik jsme koupily tady: http://www.truhlarstvi-gilik.cz/kurniky.html.

esmez
napsal(a):
Dobrý den,
taky uvažuju o kurníku z cetrisu. Chci se proto zeptat, jestli ho máte zvenku zateplený, popř. čím.
Díky Jana.
Konstrukce z trámů 10 cm, vnější strana stavební řezivo - desky napuštěné proti parazitům a houbám, fermež, vnitřní strana cetris, střecha modifikovaný střešní pás. Jinak zateplení pro mě pozbývá smysl, slepice jsou celý den venku a v kurníku jen spí a snášejí.Důležité je sucho a závětří, Extrémní kolísání teplot v zimě má neblahý vliv nejen na snášku ale i na imunitu a tak jsem od zateplení upustil.Okna dutinkový polykarbonát kazový levný, dveře interiérovky z paneláku, mám možnost je pravidelně měnit za nové, ale 3 - 5 let vydrží pokud na ně neprší. Jinak zateplit se dá čímkoliv - vata, polystyren, pěna a dokonce i vyřazený matracový molitan, do prostoru mezi trámy.

Vše se dá krásně čistit vapkou, párou či jen teplou vodou a čmelík nemá kde vegetovat.Jo a z odpadového dřevoplastu i kukaně.
Dobrý den, máte někdo zkušenost s likvidací čmelíků u slepic nebo jiných ptáků biologickým přípravkem ANDROLIS? Je to násada roztočů, kteří ty čmelíky žerou. http://dragonfli.co.uk/product/bio-01-51.
Https://www.stastnyfarmar.cz/soda-krmna-pytel-25-kg-1-paleta-1200-kg
https://www.vinarskepotreby.cz/kremelina-f15-pytel-15-kg-36.html?listtype=searchfulltext&searchparamfull=kremelina
zde něco pro větší chovatele přepočet na kg zvládne už každý sám
Dobrý deň, sliepky majú nových "kamarátov", viď fotka dole...
Samozrejme vyčistím kurín´biokilom, vymením podstieľku a ozónom
to ešte prebehnem. čo so sliepkami? nakoľko mám 30sliepok, uvažujem ako
najlacnejšie vyničiť parazity...
napadlo ma kúpiť obojok proti blchám čo kupujem psovi a dať ho dnu do kurína
vnútorný rozmer 2,50 x 1,25 výška 1,25m. to by mohlo stačiť
Okúpem ich kremelinou, len mám tú jedlú a uvidím či to vlastne bude fungovať...
Čo by sa stalo, keby som sliepky vykúpal s šampónovej vode, t.j. použiť šampón
Arpalit? Je tam nejaká doba vyčistenia, alebo sa sliepky intoxikujú trvalo?
Idem skúsiť kúpiť túto kremelinu:
https://www.agrokomp.sk/obchod/kremelina-f/
keby to bola aj hovadina, nevadí...
kupoval som z čiech kremlinu za 142kč, české poštovné bolo ok, ale z 5,50e som nakoniec
platil na pošte skoro 20euro! 4eurá len za to, že som platil eurami...

Bronson 202
napsal(a):
Toto iste mam na sliepkach aj ja( vid obrázok), ale nie som si istý ci su to cmeliky. Poraďte prosím.
Všenka.
▲ČMELÍK▲ (Dermanyssus gallinae)
Klieštikovec kurí je typickým krvsajúcim ekoparazitom vtákov, škody spôsobuje hlavne v chovoch hydiny. Parazitovať však môže aj na psoch, mačkách a ľuďoch, najmä pokiaľ sa človek dostane do prostredia s masívnym výskytom tohto parazita (švoly, péřovky).
Výskyt
Vo voľnej prírode vo vtáčich hniezdach. V hydinárňach. Dá sa nájsť takmer po celom svete. Morfológia Klieštikovec kurí je žltošedý parazit, po nasatí mení farbu na červenohnedú. Larvy liahnuce sa z vajíčka majú tri páry končatín, nymfa a dospelý jedinec štyri. Krv sajú všetky tri štádiá. Dospelé jedince majú veľkosť v rozmedzí 0,6 – 0,7 mm, po nasatí až vyše jedného milimetra.
Vývoj
Pri priaznivých podmienkach (dostatok potravy) môže vývoj trvať jeden týždeň, ak však parazity hladujú môže sa ich vývoj predĺžiť až na 8 mesiacov.
Chovanie a škody
Klieštikovec sa cez deň schováva v úkrytoch (podstieľka, medzery medzi trámami, hniezda) a aktívny je najmä v noci. Pri výraznej infestácii v chovoch hydiny dochádza k oslabeniu kurčiat a zníženiu produkcie vajec. Pokiaľ sa do tohto zamoreného prostredia dostane človek, pes či mačka, môžu byť tiež týmto parazitom napadnutí.
Na finty na čmelíky nepotrebujem MMITE, stačí mi jemne mletý vápenec používaný ako prídavok vápnika do krmiva. Treba sitkom "pocukrovať" miesta kde sliepky nocujú a znášajú. Je treba, aby sliepky mali suché popeliská.
https://www.youtube.com/playlist?list=PL710387370A2B83F1
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ischnocera.
Z Valašska zdravím Zuzku a další udatné bojovníky se čmelíky:) Hlásím, že se v našem kurníku zatím znovu neobjevili. (Své zkušenosti s likvidací čmelíků jsem zde popsala 28.11.2017. Byla jsem tehdy přešťastná, že se čmelíci ztratili, ale jen do chvíle, kdy mi Jura z Olomúca v diskusi napsal, že čmelíci jen hybernují a že se na jaře a v létě zase objeví v miliónech.)
Každý týden dřevěný kurník poctivě čistím a vždy na podlážku a také do snášedla nasypu křemelinu. A k tomu jsem ještě zhruba před dvěma měsíci začala dlážku "cukrovat" nehašeným vápnem. Slepice mají dvě popeliště - jedno menší přímo v kurníku a druhé jsem jim vytvořila venku pod stříškou ve vysoké plastové bedně (na maso), odkud písek nevyhazují. Do obou popelišť pravidelně každý týden také sypu křemelinu.
Máme pět slepiček a stále nesou čtyři, pět vajíček denně. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet dál. Samozřejmě Vás budu informovat. Těším se i na vaše postřehy a srdečně všechny zdravím.
Zuzkaa
napsal(a):
Souhlasím a dávám hlas. Žádné chemikálie nepotřebujete. Co nejjemněji mletý vápenec, nebo křemelinu a nemusíte se bát jíst vejce ani maso. Zdravím všechny ekochovatele. Zuzana.
Dobrý den, mohla b ybýt tako Křemelina?
http://www.vinarskyraj.cz/katalog/filtrace, -plneni, -etiketovani-a-zatkovani/filtracni-kremelina/kremelina-f50-20-kg.
Filtrační křemelina není moc vhodná, protože je dost hrubě mletá. Do popeliště stačí, ale pokud byste ji chtěl míchat se sodou a natírat tím vnitřek kurníku, tak by vám to nedrželo na stěnách. Já kupuji křemelinu pro zvířata na www.ekokoza.cz za 100, -kč za 1 kg. Je velmi jemná, jako popel, proto je vhodná do hnízd i na natírání kurníku. Zdraví Zuzana.
téma stále aktuální.. dnes jsem aplikoval neoostomosan, kurník je rok starý, čmelíků bylo překvapivě mnoho. za poslední 2 roky ( od poslední výměny slepic )je to muj první výskyt čmelíků. Metoda plamenem byla taky úspěšná, jen kurník z lakovaných osb desek na to není úplně nejvhodnější, proto jsem zkusil i opak: "mrazící" sprej, někde prodávaný jako odstraňovač žvýkaček.. nastříkáte a čmelíky servírujete chlazené mrtvé.. slepice pro jistotu stříknu ˇčmelíkostopem" a uvidíme za týden..
karji
napsal(a):
Zkoušel někdo Androlis.
Vyzkouset se da ledaco, ale prvne bychsi zjistila, co to vlastne obsahuje, abyste si neotravil cmeliky i se slepicemi, jak jsem prave cetla prispevek od asitakhle...ja pouzivam biolit na steny kurniku nebo arpalit sprej, cmelikostop nefungoval, je to nekonecny boj s temi malickymi potvorami...
Krasne rano tak to je taky pěkné...tedy arpalit jsem jeste letos nepouzila, protoze jsem ho jeste nekoupila, naštěstí:), ale steny meho dreveneho kurniku a bidla strikam obcas biolitem a funguje to...musim ale zjistit, co tam jsou za jedy, jestli to neni jeste horsi..ale slepicky jsou cely den ve vybehu, tak snad to nevadi..
Zdravím všetkých... tiež som niekedy bojoval s týmito odpornými malými potvorami a vyhral som nad nimi. Skušal som všetko o čom som sa tu na tejto diskusii čítal a viem, že bojovať s nimi nie je vôbec jednoduché...A najviac sa mi osvedcilo kurín oliať oliať horúcou vodou...viem, že nie všade sa to dá, ale u mna sa to dá realizovať a odvtedy ich u nás niet...obyčajná horúca voda ich zlikvidovala...

spisak35
napsal(a):
Zdravím všetkých... tiež som niekedy bojoval s týmito odpornými malými potvorami a vyhral som nad nimi. Skušal som všetko o čom som sa tu na tejto diskusii čítal a viem, že bojovať s nimi nie je vôbec jednoduché...A najviac sa mi osvedcilo kurín oliať oliať horúcou vodou...viem, že nie všade sa to dá, ale u mna sa to dá realizovať a odvtedy ich u nás niet...obyčajná horúca voda ich zlikvidovala...
Dobrý deň! Znie to veľmi dobre a jednoducho, ale trochu sa bojím od horúcej vody. Ako sa to vyzerá v praxi? Ďakujem za odpoveď!
Pekný večer...je to uplne jednoduché...nechal som zovrieť vodu v hrnci, nalial ju do velkej polievačky...a pekne som kurín oblial kurín zvonku aj zvnutra...horuca voda prenikla do každej štrbinky, do každej škáročky...jasné, tých polievačiek bolo viac, nie len jedna...ale mám s nimi pokoj, stále sledujem, či sa nevyskutnu...prechádzam rukou po bidlách, po stenách kurníka a nič...ani jeden tam nie je...a predtým som skušal hocičo, a stále sa objavovali, teraz mám s nimi pokoj...
našiel som kremelinu, čo sa používa na filtráciu vína. sused mal miliardy čmelíkov, kurín nečistil, steny sú z dosák, všade samá špára. podstieľka seno. všetky sliepky sme 2x kúpali a majú čistú kremelinu na kúpanie... čmelíky prišli na sliepky same, tak nebolo treba čistiť kurín.2 mesiace po čmelíioch ani stopy.
mimochodom má okolo 80sliepok a minul zatiaľ 5kg /vr.toho na kúpanie/.
15kg kremeliny stálo do 15E.
Taky začínám řešit čmelíky, osvědčilo se mi vypálit led lampou všechno co jde a neshoří, posyp křemelilnou ( zkusím jemně mletý vápenec, vyjde fin. líp jak křemelina), vystlat kukaně ořechovým listím, dřevěná bydla natírám týdně olejem ( kupuju litrový v akci, nejčaštěji to bývá řepkový rafinovaný ) ti zmetci malí se na to jakoby přilepí. Nejsem si moc jistá, jak zde někdo píše, že jsou čmelici na slípkách jen přes noc, mám pocit, že i přes den se na nich objevují, navíc jsem zjistila i jakési jiné zvíře - asi všenky. Sajrajty nerada používám, tak nevím, co nastříkat přímo na slípky. Moje holky s kohoutkem jsou rozmazlený, přijdou si pro pohlazení a když se déle zdržím v kurníku, pak mám po sobě takový hnusný bolavý štípance, který se drží i víc jak týden, no jestli tak tpí i slípky, tak je to teda fakt brutální.
jani- s tím olejem jste mě překvapila. To jsem ještě neslyšela. Letos se mi zatím čmelíci neobjevili, ale vloni to byla katastrofa. Samozřejmě, že jsou čmelíci i na slepicích přes den, kdo říká, že nejsou, tak neprohlíží svoje slepice. Proto se popelí. Vloni, když byli čmelíci přemnoženi, tak jsme slepice v noci, když na nich byli čmelíci nalezlí, "koupali" v křemelině a musím ríci, že to je opravdu účinné. Zlikvidovali jsme je během 14 dní, ale byl to opravdu hnus, co jich na nich bylo. Letos mám všude křemelinu nasypanou. V hnízdech, na trusných stolech, všechny rohy, kam by se mohli schovat zasypané a zatím jsem na ně nenarazila. Slepice večer, když je tma prohlížím s baterkou a zatím u mě dobrý. Sajrajta taky nepoužívám. Bojujte intenzivně, hrozně rychle se to množí.

CHci se zeptat, a co parní čistič, fungoval by? Místo toho opalování tou letlampou?

TFF
napsal(a):
... resp. ako náhrada za oblievanie vriacou vodou?
Ano, jako náhrada místo toho oblévání vařící vodou. Zatím čmelíky nemáme, ale pro případ, kdyby se vyskytli. Slepičky máme teprve v sobotu 3 týdny, už začínají nést. Taky koupíme tu křemelinu z ekokozy, jak tady někdo psal. Je to dobrý eshop, mám od nich vícero věcí.
Zdravím všechny! I mne po přečtení tohoto vlákna zachvátila panika, co když... Jako jedinou prevenci včetně obvyklého úklidu dávám do hnízd krabice s pilinami, piliny měním každodenně a krabice zhruba co týden. Tak jsem pořádně vygruntovala a pak všechno co šlo odmontovat naházela do vody, do strouhy pro ryby a kachny. Hnízda, trusovník a žebříček jsem tam dobré dvě hodiny máchala, ať se utopí všechny brebery, co tam možná byly a možná ne, protože jsem nic nenašla. Akorát na kvočnu jsem nešáhla, sedí jak uhranutá a nedovolím si jí rušit, je to prvnička a když budou, tak i naše první kuřátka vůbec.
Napadlo mě, že namočením v sudu s vodou by šly preventivně odparazitovávat i proutěné kukaně. Ale jinak, naše slepice mají opravdu velký výběh a popelí se všude možně i nemožně. Hezký večer všem Jitka.
Zuzkaa
napsal(a):
A co opalovací pistole? Ta nedává přímo plamen, pouze horký vzduch. Pro ty, kteří mají kurníky z dřevotřísky a bojí se přímého ohně, je to možná dobrá alternativa. Ovšem jen pro ty, kteří mají přívod el.proudu v blízkosti.
Zkoušeli jsme a je to to samé jak výše. Čmelíky to odfoukne a nezabije. Nejlepší je plamen.
Zuzkaa
napsal(a):
A co opalovací pistole? Ta nedává přímo plamen, pouze horký vzduch. Pro ty, kteří mají kurníky z dřevotřísky a bojí se přímého ohně, je to možná dobrá alternativa. Ovšem jen pro ty, kteří mají přívod el.proudu v blízkosti.
Tak som to skúsil. Nejaká časť zhorela, no oveľa väčšiu časť odfúklo a rozvírilo po kuríne.
Všechny zdravím, vidím, že Zuzka je již opět aktivní, což velmi oceňuji. Má se čmelíky zkušenosti a její rady jsou cenné. U nás v Rožnově zatím bez čmelíků, i když má maminka minulý týden pozorovala našich pět slepic, jak se drbou... Ale v kurníku jsem nic nenašla. Každý týden jim ho čistím, bidlo pro jistotu vždy opálím na ohýnku v plechovém kastrolu. Na podlahu i do snášedla nasypu křemelinu a vápenec. Venku mají slepičky dvě popeliště s pískem, popelem a také křemelinou, kterou jim tam jednou týdně dosypávám.
Co je důležité, že slepice stále nesou denně čtyři, pět vajíček. Jak jsou čmelíci, tak snůška značně klesne - aspoň my jsme to tak loni měli.
Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Loni touto dobou už jsme s čmelíky začali bojovat, trvalo to až do října, kdy slepice začaly opět nosit. Jura z Olomúca mi však v této diskusi napsal, že já nevyhrála nad čmelíky, ale že oni pouze hybernují... A že se koncem jara a hlavně v létě znovu objeví. I proto nyní v péči o slepice nepolevuji, co když Jura z Olomúca měl pravdu...
Zdravím motouzek a ostatní EKOCHOVATELE. Jura má jistě pravdu, když říká, že čmelíci přes zimu hybernují, ale když nejsou u nás v kurníku, tak ať si hybernují jinde. Musím říci, že letos jsem na kolonii čmelíků ještě nenarazila, pouze na jednotlivce, které likviduji palcem pravé ruky. Myslím, že OPRAVDU DULEŽITA jsou ta POPELIŠTĚ, naplněná jemným popelem ze dřeva s přídáním jemného křemičitého písku (používám starý, vysušený z bazénové filtrace) a samozřejmě nezapomínám na KŘEMELINU. Musím ještě říci, že celý duben jsem slepicím do míchanice přidávala křemelinu a granulovaný česnek. Dávám to tak i koním do žrádla a žádná jiná odčervovadla nepoužívám. Kurníky, stáje i pozemek, kde se zvířata pasou čistím denně, takže si udržuji přehled o výskytu parazitů. Chovu zdar. Zuzana.

Tak jsme koupili tu křemelinu z Ekokozy, chci se zeptat, pro prevenci na čmelíky, kolik toho nasypat do kukaní na snášení a do kurníku na podlahu? V kurníku je 5 slepiček. Na podlaze je nastláno slámou. A taky, čím drtíte slepičkám kosti? Je dobré koupit drtičku? Koukali jsme na tuto. https://www.eshop-zemedelske-potreby.cz/pakovy-drtic-kosti-s-pojistkou-na-kureci-kosti-p12991/?utm_source=sklik&utm_medium=cpc&utm_ca.
Zdravím Anet. Drtič kostí je perfektní, ale dívali jsme se na internetu, že jsou i levnější varianty...
Co se týká množství křemeliny pro pět slepiček : Na podlahu kurníku o rozměru 1,5 x 1,5 metru, do snášedla a do popeliště každý týden vsypu zhruba jedno deci křemeliny (tedy celkem:). A podlahu ještě sypu mletým vápencem. Na to pak dám seno. Už to tak dělám od loňského srpna.
Noó pre tú sliepočku to muselo byť fakt hrozné denne nakŕmiť toľkých stravníkov . Zničiť ich nebolo ťažké, odpočívali pekne nacucaní v skupinkách.
Ťažšie je naučiť sliepku nocovať v kurníku. Zatiaľ ju tam denne večer prenášam.
Tam chystám pre čmelíkov pasce z rozobratých kartónových krabíc, ktoré podľa potreby mením.
Určitě, okupejte v kremelině. Nasypte si asi 1kg (1 sáček) do lavoru, nebo nějakého většího hrnce a večer, už za tmy, když budou čmelíci už nalezlí na slípkách, pořádně je v té křemelině vyprašte. Na břiše a pod křídly. Mohl byste to udělat i za dne, ale to už budre většina těch čmelíků ukryta v kurníku. Já jsem to udělala vloni takhle 2x za sebou po 7 dnech. Všechny slepice. Lépe se to dělá ve dvou, jeden drží slepici v nádobě a druhý ji sype tu křemelinu pod křídla a všude možně.Také je možné použít nějaký pytel, nebo i igelitovou tašku a nechat slepičce koukat ven jen hlavu. Za tmy jsou slepice také ospalé a moc se nevzpouzí. Potom sanujte kurník. Vše se dočtete zde na diskuzi. Tak ať se jich brzo zbavíte. Zuzana.
veraboskova
napsal(a):
Zkoušeli jsme a je to to samé jak výše. Čmelíky to odfoukne a nezabije. Nejlepší je plamen.
Ja jsem venkovni dreveny kurnik, kde mam male milflerky, poradne vystrikala hadici proudem vody a myslim, ze to pomohlo...otazka vsak je, na jak dlouho..budu to opakovat, az zase bude hodne horko, aby kurnik dobre vyschl...dva zdene kurniky pro velke slepice se chystam take vycistit, ale tam s vodou nemuzu, tak jen vybilit..mamka davala do hnizd naftalinove tabletky proti cmelikum, ale uz si nepamatuji, jestli cmelici utekli..asi to vyzkousim
Protože do chovu vybírám z většího množství slepiček i kohoutků a se čmelíky jsem měl taky problém, tak nechávám již od malých kuřat orlovky pestré spávat na stromech spolu s krůťaty. Vždy si vyhlédnou vlašský ořech. Snad spíše kvůli vodorovným a hrubším větvím. Nevadí jim ani dlouhotrvající deště ani chlad. Neměl jsem žáden úhyn, nebo ztrátu. Nemusím čistit, nemám čmelíky, orlovky prosperují, jsou těžké a do kurníku půjdou až na zimu a to ty. které si vyberu do chovu. Mohou tam samozřejmě zalézt i nyní, ale nechávám to na nich. Jak jsem již dříve psal, v kurníku hubím čmelíky mechanicky. Na kraji hřadovacích bidel omotané hadříky, které preventivně měníme a pálíme, podle potřeby. Slepičky jsou spokojené, těžké, nosí a nemají zdravotní problémy. Pod hřadujícími orlovkami se samozřejmě pohybují husy, psi a kočky. Z predátorů nemám strach. Pepa
Zuzkaa
napsal(a):
Určitě, okupejte v kremelině. Nasypte si asi 1kg (1 sáček) do lavoru, nebo nějakého většího hrnce a večer, už za tmy, když budou čmelíci už nalezlí na slípkách, pořádně je v té křemelině vyprašte. Na břiše a pod křídly. Mohl byste to udělat i za dne, ale to už budre většina těch čmelíků ukryta v kurníku. Já jsem to udělala vloni takhle 2x za sebou po 7 dnech. Všechny slepice. Lépe se to dělá ve dvou, jeden drží slepici v nádobě a druhý ji sype tu křemelinu pod křídla a všude možně.Také je možné použít nějaký pytel, nebo i igelitovou tašku a nechat slepičce koukat ven jen hlavu. Za tmy jsou slepice také ospalé a moc se nevzpouzí. Potom sanujte kurník. Vše se dočtete zde na diskuzi. Tak ať se jich brzo zbavíte. Zuzana.
Tak som to tak urobil a uvidime snad to zaberie.Momentalne som ich tam nevidel musim zajtra lepsie preskumat.Dakujem za pomoc.
Zkoušel jste někdo použít toto: ? https://www.lihneme.cz/hubeni-roztocu-cmeliku/ektosol-fossil-puder-konzentrat-1-5kg/.
Frolda
napsal(a):
Zkoušel jste někdo použít toto: ? https://www.lihneme.cz/hubeni-roztocu-cmeliku/ektosol-fossil-puder-konzentrat-1-5kg/.
Účinná látka: oxid křemičitý amorfní - křemelína - okopírováno z vašeho odkazu
.......
http://blog.ekokoza.cz/kremelina-na-odcerveni-pro-zvirata, https://eshop.ekokoza.cz/cs/kremelina-pro-zvirata.html.