Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.2.2006 19:36

Keďže sa práve rozbehla sezóna liahnutia hrabavej hydiny, prikladám niekoľko rád a obrázkov pre začínajúcich chovateľov.
Základom úspechu sú kvalitné násadové vajcia. Skladujte ich max. 14 dní (potom klesá liahnivosť) v chladnejšej miestnosti (10-15 stupňov). Aby sa neprilepil žltok, je dobré ich naklápať. Ráno podložíte plató s vajciami na 1 strane a večer na druhej.
Obrázok č.1- podložené platá násadových vajec Oraviek a Bielefeldiek

18.2.2006 21:37

peter z bratislavy napsal(a):
Keďže sa práve rozbehla sezóna liahnutia hrabavej hydiny, prikladám niekoľko rád a obrázkov pre začínajúcich chovateľov.
Základom úspechu sú kvalitné násadové vajcia. Skladujte ich max. 14 dní (potom klesá liahnivosť) v chladnejšej miestnosti (10-15 stupňov). Aby sa neprilepil žltok, je dobré ich naklápať. Ráno podložíte plató s vajciami na 1 strane a večer na druhej.
Obrázok č.1- podložené platá násadových vajec Oraviek a Bielefeldiek

Vajcia v zime nenechajte dlho vonku, aby nezamrzli. Prípadné nečistoty nikdy neumývajte, alebo neutierajte mokrou handrou, lebo si do spor škrupiny zavlečiete infekciu. Počkajte až špina zaschne a potom ju opatrne oškrabte, napr, malým ostrým nožíkom. Nasadzujte len vajcia, ktoré majú pravidelný tvar a predpísanu min. hmotnosť. Pre lepšiu evidneciu si ich môžete označovať ceruzkou dátumom a plemenom od ktorého pochádzajú.
Obrázok č.2 - násadové vajcia Araucan s priem hmotnosťou 54 gr.

18.2.2006 21:42

Vajcia v zime nenechajte dlho vonku, aby nezamrzli. Prípadné nečistoty nikdy neumývajte, alebo neutierajte mokrou handrou, lebo si do spor škrupiny zavlečiete infekciu. Počkajte až špina zaschne a potom ju opatrne oškrabte, napr, malým ostrým nožíkom. Nasadzujte len vajcia, ktoré majú pravidelný tvar a predpísanu min. hmotnosť. Pre lepšiu evidneciu si ich môžete označovať ceruzkou dátumom a plemenom od ktorého pochádzajú.
Obrázok č.2 - násadové vajcia Araucan s priem hmotnosťou 54 gr.

Liaheň odporúčam nakladať na víkend, nakoľko sa aj kuriatka potom liahnu cez víkend a máte viac času sa venovať aj ich opatere a čisteniu liahne. Nakladám vždy o niečo viac ako polovicu liahne (cca 300-340 vajec) nakoľko po vytriedení neoplodnených po presvietení (na cca 10-12. deň) môžem zase po 2 týdžňoch doložiť vajciami druhú polovicu liahne.
Obrázok č. 3 - naložená liaheň BIOS Midi s kapacitou 560 vajec

18.2.2006 21:46

Liaheň odporúčam nakladať na víkend, nakoľko sa aj kuriatka potom liahnu cez víkend a máte viac času sa venovať aj ich opatere a čisteniu liahne. Nakladám vždy o niečo viac ako polovicu liahne (cca 300-340 vajec) nakoľko po vytriedení neoplodnených po presvietení (na cca 10-12. deň) môžem zase po 2 týdžňoch doložiť vajciami druhú polovicu liahne.
Obrázok č. 3 - naložená liaheň BIOS Midi s kapacitou 560 vajec

Na prersvecovanie a kontrolu oplodnených vajec slúži presvecovačka (venoval som jej samostatný fotoseriál). V oplodnenenom vajíčku vidíte pri presvietení červené nitky "pavúčika" zárodku. Neoplodnené vajce vyslovene jasne svieti. Pokiaľ je tam len tmavá škvrna, ide zväčša o odumretý zárodok.
Obrázok č. 4 - presvecovanie vajec

18.2.2006 21:47

Na prersvecovanie a kontrolu oplodnených vajec slúži presvecovačka (venoval som jej samostatný fotoseriál). V oplodnenenom vajíčku vidíte pri presvietení červené nitky "pavúčika" zárodku. Neoplodnené vajce vyslovene jasne svieti. Pokiaľ je tam len tmavá škvrna, ide zväčša o odumretý zárodok.
Obrázok č. 4 - presvecovanie vajec

Na 19. deň sa vajíčka preložia s liesok liahne do doliahne - zelené bedničky na spodku liahne. Už sa viacej neotáčajú.
Obrázok č.5 - liaheň Bios Midi - dole zelené bedničky doliahne

18.2.2006 21:51

Na 19. deň sa vajíčka preložia s liesok liahne do doliahne - zelené bedničky na spodku liahne. Už sa viacej neotáčajú.
Obrázok č.5 - liaheň Bios Midi - dole zelené bedničky doliahne

Čerstvo vyliahnuté kuriatka umiestňujem do odchovne, ktorú som si urobil zo starej vytrínovej skrine. Teplo zabezpečujú bodové 60 a 40 wattové žiarovky. Skriňa je po zadných, bočných a horných stenách odvrtaná, aby prúdil vzduch.
Obrázok č. 6 - skriňa - odchovňa

18.2.2006 21:55

Čerstvo vyliahnuté kuriatka umiestňujem do odchovne, ktorú som si urobil zo starej vytrínovej skrine. Teplo zabezpečujú bodové 60 a 40 wattové žiarovky. Skriňa je po zadných, bočných a horných stenách odvrtaná, aby prúdil vzduch.
Obrázok č. 6 - skriňa - odchovňa

Prvých 24 hodín kuriatka ešte spotrebúvajú zbytky žltka. Prvý týždeň kuriatka napájam len obyčajným čajom a krmim len čistým kukuričným šrotom. Až v 2. týždni začínam čaj postupne narieďovať vodou a prechádzam na krmnu zmes pre kuriatka, ktorú si miešam sám.
Z kartónu (z krabice) si vyrobím na rozmer odchovne krmítko, ktoré potom neskôr spálim a vyrobím zase nové.
Obrázok č. 7 - detail spodku odchovne skrine a kartonového krmítka

18.2.2006 21:57

Prvých 24 hodín kuriatka ešte spotrebúvajú zbytky žltka. Prvý týždeň kuriatka napájam len obyčajným čajom a krmim len čistým kukuričným šrotom. Až v 2. týždni začínam čaj postupne narieďovať vodou a prechádzam na krmnu zmes pre kuriatka, ktorú si miešam sám.
Z kartónu (z krabice) si vyrobím na rozmer odchovne krmítko, ktoré potom neskôr spálim a vyrobím zase nové.
Obrázok č. 7 - detail spodku odchovne skrine a kartonového krmítka

Prvý týždeň strávia kuriatka v tejto skriňovej odchovni a potom ich presúvam do väčších.
Obr. č.8 - záber na kuriatka ktoré sa vyliahli práve dnes 18.2.2006

18.2.2006 21:59

Prvý týždeň strávia kuriatka v tejto skriňovej odchovni a potom ich presúvam do väčších.
Obr. č.8 - záber na kuriatka ktoré sa vyliahli práve dnes 18.2.2006

Budem rád, keď aj ďalší chovatelia prispejú svojimi radami, ale aj obrázkami do tejto diskusie.

Peter z Bratislavy

24.2.2006 19:36

Budem rád, keď aj ďalší chovatelia prispejú svojimi radami, ale aj obrázkami do tejto diskusie.

Peter z Bratislavy

Dobrý den,
pěkné, ale zajímalo by mě jak řešíte vytápění u kuřat. Jestli jenom žárovkou, tak potom musíte svítit pořád, a přitom od druhého týdne života kuřat se už svítí méně a méně.
S pozdravem David

28.2.2006 21:04

xexcel napsal(a):
Dobrý den,
pěkné, ale zajímalo by mě jak řešíte vytápění u kuřat. Jestli jenom žárovkou, tak potom musíte svítit pořád, a přitom od druhého týdne života kuřat se už svítí méně a méně.
S pozdravem David

Vyhrievam len žiarovkami. Prekladám kurence postupne ako rastú do väčších odchovní, čím sa teplota postupne znižuje. Aj vo väčšej odchovni majú k dispozícii uteplenú časť kde je teplejšie a časť len prekrytú mriežkou, kde je zase izbova teplota.Takže sa postupne stále viac pripravujú na prechod k norlmálnym životným podmienkam.

4.2.2007 20:42

Vyhrievam len žiarovkami. Prekladám kurence postupne ako rastú do väčších odchovní, čím sa teplota postupne znižuje. Aj vo väčšej odchovni majú k dispozícii uteplenú časť kde je teplejšie a časť len prekrytú mriežkou, kde je zase izbova teplota.Takže sa postupne stále viac pripravujú na prechod k norlmálnym životným podmienkam.

Aby boloi vedomosti oliahnutií kompletné, pozrite aj na prispevok Umele liahne, tu na Moderke

22.3.2014 14:21
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Keďže je teraz ten správny čas na liahnutie, posúvam dopredu môj príspevok z r. 2006, aby novozačínajúci chovatelia nemuseli dlho hľadať tu na moderke.
Trochu som si to zmodernizoval a kúpil som výhrevné dosky na nožičkách a kurence sú s nimi max. spokojné. Len na vrch som dal kartónový kryt, aby mi to celeé neznečistili trusom. Zohrievajú sa pod nimi a niektoré aj na vrchu.

22.3.2014 15:26
ronx

XXX.XXX.158.11

Chcel by som sa spytat ci sa da taka presviecovacka vyrobit alebo to musim kupit? Popripade da sa to s obycajnou baterkou ?

22.3.2014 17:15
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Všetko už tu bolo niekoľko krát. Aj ta moja presvecovačka. Stačí zadať:
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/37542/presvecovacka-nasadovych-vajec

23.3.2014 11:24
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Nafotil som spokojné 4 týždňové kurence prenesene do kurína, kde majú na ohrev výhrevnú dosku na nožičkách. Vyhrievajú sa pod ňou i na nej.

23.3.2014 20:35
ronx

XXX.XXX.158.11

Ok dakujem

24.3.2014 06:45
peter.110

XXX.XXX.85.150

Nafotil som spokojné 4 týždňové kurence prenesene do kurína, kde majú na ohrev výhrevnú dosku na nožičkách. Vyhrievajú sa pod ňou i na nej.

Zdravím Vás Peter, tú desku máte s reguláciou teploty alebo bez? Rozhodujem sa akú kúpiť..neviem či tá s reguláciá by mala nejaký zmysel, kedže to má 50 W rozložených na takej ploche.Či nie je zbytočná.. Vopred dík za info. S pozdravom Peter.

24.3.2014 09:17
vg1955

XXX.XXX.191.170

Dobry den,kolko stoji taka vyhrievacia podlozka? Dakujem za odpoved.

24.3.2014 09:52
bara001

XXX.XXX.40.135

peter.110 napsal(a):
Zdravím Vás Peter, tú desku máte s reguláciou teploty alebo bez? Rozhodujem sa akú kúpiť..neviem či tá s reguláciá by mala nejaký zmysel, kedže to má 50 W rozložených na takej ploche.Či nie je zbytočná.. Vopred dík za info. S pozdravom Peter.

Dobrý den, já mám tutéž desku s regulací teploty. Když pod ní dávám kuřátka pouští na plno a pak postupně pomalu ubírám. Prťousové si řeknou sami i podle okolní teploty. Ale s deskou mám výborné zkušenosti, rozhodně lepší než se žárovkou, tam jsem měla problém vyregulovat výšku žárovky, kuřátka se přehřívala nebo pískala chladem, naběhala jsem se kolem nich moc. S tímhle zařízením krásně odchovám i křepelky.

24.3.2014 18:05
peride47

XXX.XXX.21.240

Pán Peter, prosím vás, aký čaj dávate kuriatkam?Aký je to obyčajný čaj? Je to nejaký bylinkový, alebo čierny, či harmančekový čaj? Odpoviete mi? Ďakujem

24.3.2014 18:11
zetořík

XXX.XXX.230.6

peride47 napsal(a):
Pán Peter, prosím vás, aký čaj dávate kuriatkam?Aký je to obyčajný čaj? Je to nejaký bylinkový, alebo čierny, či harmančekový čaj? Odpoviete mi? Ďakujem

Dobrý den,snad vás neurazí že vám odpovím já ,nejlepší od vyklubaná dávat černý čaj

24.3.2014 18:32
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Čaj dávam obyčajný čierny (Tesco, Lidl) vsáčkoch. Po cca 34 týždňoch ho začnem riediť s vodou a nesačné psotupne prejdú na čistú vodu.Výhrevné dosky mám 3 ks a bez regulácie a cena bola 1.070 Kč:
http://www.lihne.cz/78-wp-50.html

27.3.2014 18:21
karji

XXX.XXX.31.31

Mohla bych se zeptat jestli to není tajemství? Jaké složení má krmná směs pro kuřata? Děkuji Jitka

27.3.2014 19:41
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Ja používam Kuře Mini od firmy Energys a rastu ako z vody, sú to malé drvené granulky.

Popis:
Drcená kompletní krmná směs bez antikokcidika, vhodná pro odchov kuřic a ostatní drůbeže do stáří 6 týdnů.

Analytické složky:
Hrubý protein 19.10 %, Hrubé oleje a tuky 4.00 %, Hrubá vláknina 3.30 %, Hrubý popel 6.50 %, Lysin 1.12 %, Methionin 0.49 %, Vápník 1.20 %, Fosfor 0.75 %, Sodík 0.15 %.

Doplňkové látky:
E672 Vitamin A 12060.00 m.j./kg, E671 Vitamin D3 3015.00 m.j./kg, Vitamin E (alfa-tokoferol) 30.00 mg/kg, E4 Měď (síran měďnatý pentahydrát) 18.00 mg/kg, E6 Zinek (síran zinečnatý monohydrát) 84.00 mg/kg, E5 Mangan (oxid manganatý) 72.00 mg/kg, E1 Železo (síran železnatý monohydrát) 48.00 mg/kg, E8 Selen (seleničitan sodný) 0.40 mg/kg, E2 Jód (jodičnan vápenatý bezvodý) 1.00 mg/kg,E1614 6-fytáza EC 3.1.3.26 402.00 FTU/kg.

29.3.2014 21:42
karji

XXX.XXX.31.31

Psal jste, že si mícháte vlastní směs. Děkuji Jitka

30.3.2014 07:37
merfi

XXX.XXX.74.251

Tu sa ale pise o kuriatkach;-)
Vacsina chovatelov miesa zmes pre dospele sliepky

30.3.2014 16:09
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

karji napsal(a):
Psal jste, že si mícháte vlastní směs. Děkuji Jitka

Kedysi som si miešal zmesku sám, ale ak chcem ušetriť čas, tak krmim radšej hotovou granulovanou zmeskou pre najmenšie kurence.
Krásne z nej rastú.

30.3.2014 17:23
mkcharmante

XXX.XXX.249.1

Kedysi som si miešal zmesku sám, ale ak chcem ušetriť čas, tak krmim radšej hotovou granulovanou zmeskou pre najmenšie kurence.
Krásne z nej rastú.

Aj ja som kúpila granulovanú K1 pre male kuriatka ale nevedeli mi to papať musela som to zošrotovať :(

30.3.2014 20:06
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

To ste od akého výrobcu kupovali?
Energys má úplne drobné-drvené minigranulky.

1.4.2015 20:46
jony11

XXX.XXX.214.121

Ja mám tiež od Energys minigranulki no začal som ich dávať kuriatkam až od 10-teho dňa dovtedy boli pre nich moc veľké...

1.4.2015 22:02
peter z bratislavy

XXX.XXX.240.152

Keďže začala minigranulky pre malé kuriatka vyrabať aj firma Verse Laga, objednávam teraz túto zmesku a výsledky sú rovnako povzbudivé ako vlani u Energysu. Od 3. dňa ju pridávam ku šrotovanej kukurici a po 5. dni už kuriatka ani iné nechcú.

1.4.2015 23:48
horal

XXX.XXX.58.226

Peter z bratislavy. Vaše rady a návody jsou vinikající. Je vidět zkušenost a láska pro tohle hoby. Já osobně Vám mohu jenom poděkovat a myslím že nebudu sám. Děkuji.

omi

5.4.2015 10:48
omi

XXX.XXX.77.1

Dobri den chcem sa opytat ked si kupim nosnice vlasky aj kohuta vlasku alebo plemeno dominant od predajcov hidiny ci sa mi s toho viliahnu normalne nosnice alebo firmi co produkuju taketo nosnice maju matersky krdel nejaky specialny dakujem.

5.4.2015 13:36
chipsik

XXX.XXX.209.73

omi napsal(a):
Dobri den chcem sa opytat ked si kupim nosnice vlasky aj kohuta vlasku alebo plemeno dominant od predajcov hidiny ci sa mi s toho viliahnu normalne nosnice alebo firmi co produkuju taketo nosnice maju matersky krdel nejaky specialny dakujem.

Dobrý den, dominant není plemeno, ale jedná se o finální hybrid. Pro jeho produkci (ať už násadových vajec nebo kuřat) se využívá speciálně vyšlechtěných rodičů. Pokud si tedy pořídíte vlašky (čistokrevné), pak jejich potomci budou mít vlastnosti vlašek. Pokud si pořídíte nějaký hybrid (např. dominant), pak potomci nezaručují, že budou mít stejné vlastnosti jako rodiče. Mohou tam být rozdíly. Proto se tyto hybridy nazývají jako finální - konečné. Nicméně nijak Vám to nebrání si pro sebe líhnout kuřátka i z hybridních rodičů. Rozhodně ale není možné prodávat taková kuřata nebo násadová vejce jako dominanty, což se bohužel často děje.

IKOL

8.4.2016 14:02
IKOL

XXX.XXX.185.194

Jeden dotaz.Ked sa kuriatko vyliahne treba ho hned vybrat z liahne ? Alebo tam moze nejaky cas zostat.Kolko ? Nemoze sa v liahni zadusit ?

8.4.2016 14:12
peter z bratislavy

XXX.XXX.105.144

Ja vyberám kuriatka z liahne cca každé 3 hodiny. Treba ho tam nechať dosušiť.

IKOL

8.4.2016 14:18
IKOL

XXX.XXX.185.194

Ok, vdaka.A na aku teplotu nastavujete liahen.Vsade pisu inak tak ake je vase doporucenie.

8.4.2016 15:34
peter z bratislavy

XXX.XXX.105.144

Každá liaheň má svoj manuál od výrobcu, kde je predpísana aj teplota, takže sa to nedá zovšeobecniť na jedno univerzálne nastavenie teploty pre všetky typy liahní. Ja liahnem hlavne v Bios Midi a tá má nastavenú teplotu 37,5 C
.

10.4.2016 14:19
nufo

XXX.XXX.57.113

Zdravím.Potreboval by som poradiť ako rozlišiť pohlavie u 5 týždňovych vlašiek striebornokrkých.Dakujem.

18.4.2016 20:38
petr sk

XXX.XXX.29.1

Zdravím, prosím o radu.
V liahni mám naložené vajíčka týždeň.
Prišiel kamarát, ktorý mal pod zbehla kvočka a vajíčka boli už skoro studené, dnes sa mali liahnuť. V niektorých ešte pišťali kuriatka, tak som ich vložil k mojim do liahne a dve sa už vyliahli. Chcem sa spýtať či sa moje naložene vajcia ktoré sú tam týždeˇnejako tým nepoškodia a neznehodnotia.
Doliaheň nemám, a inak som mu nevedel pomôcť.

Prosím o radu.

18.4.2016 20:56
peter z bratislavy

XXX.XXX.105.144

Nemalo by to mať žiadny vplyv na už naložené vyjcia v liahni.

19.4.2016 20:05
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

Tak dnes se vylíhla poslední kuřata, ale jsem trochu naštvaný, ze 40 plných vajec se vylíhlo jen 24 kuřat a ostatní vůbec, nevím, čím to je ale každým rokem mám takový problém, poradí někdo?

20.4.2016 13:38
chovatel  30

XXX.XXX.96.17

Omlouvám se za předešlou inzerci,3 vajíčka byla plné (asi se zadusila), ostatní dle prosvícení a rozbití byla čistá neoplodněná...takže aspoň 24 kuřátek...

dusanko

21.4.2016 09:26
dusanko

XXX.XXX.82.137

Zacali sa mi liahnut kacky (Indický bezec). Počuť skrabkanie na skrupinu, niektore vajicka su aj popraskane ale kacicky sa nevedia dostat von. Mám im pomáhať alebo nie? Ďakujem za odpoved.

8.9.2016 04:26
tropickysvet.sk

XXX.XXX.6.135

Obnovim vlakno. Chcem sa spytat na tie vyhrevnd podlozky. Viete niekto aku maju teplotu povrchu ?

2.11.2016 19:05
michalpo

XXX.XXX.115.124

Dobry den.chcel by som sa spytat ci ma teplota liahne vpliv na pohlavie kurciat.

2.11.2016 19:23
peter z bratislavy

XXX.XXX.105.144

Keby to tak bolo, určite by sme všetci upravili teplotu v liahni na liahnutie kuričiek. Bohužiaľ to tak nefunguje.

2.11.2016 23:15
dadu

XXX.XXX.61.94

tropickysvet.sk napsal(a):
Obnovim vlakno. Chcem sa spytat na tie vyhrevnd podlozky. Viete niekto aku maju teplotu povrchu ?

Pokud máte na mysli ty z Lidlu, tak teplotu jsem neměřila, ale mají 3 stupně. Používala jsem je pod štěňátka a vždy to stačilo na jedničku. Na trojku to docela pálí. Teď je používám pro kuřata - jednu zdola a druhou shora a obě jen na jedničku.
Bohužel, ty co se prodávají teď, tak mají pojistku, která dečku po myslím 3 hodinách vypne. Což je docela problém, když je člověk třeba v práci, že?

Přidejte reakci

Přidat smajlík