mám malé husi týždňové mám ich zatvorené v stajni v klietke pod infra žiarovkou ešte dnes boli úplne v pohode normálne chodili ale pri tomto hroznom počasí nám vypadol prúd asi na 1,5 hodiny a husi boli bez tepla keď som sa na nich prišiel pozrieť sedeli natlačené na sebe a triasli sa potom keď sa zapol prúd začali chodiť a všimol som si že 2 zo 7 húsat majú nohy také ako keby vykĺbené ťažko sa im chodí žerú normálne aj pijú len tie nohy majú také ale pred tým nemali spôsobil to chlad? a upraví sa im to ešte či ich mám dať vymaniť predajcovi?
mám ďalší problém doplnil som plastin a vitamin AD3 všetko sa upravilo husi sú o dosť väčšie pekne žerú všetko až dovčera ešte včera bolo všetko OK ale dnes rano jedno húsa sa nevládalo postaviť na nohy postrčil som ho a postavilo sa ale je slabé ťažko sa mu chodí ostatným nič nie je iba tomu jednemu ale stalo sa mu to iba cez noc čo to je a ako to vyriešiť
teraz som si všimol že húsa má biely hlienovitý trus a blany na nohách má fialovej farby ako keby mu odumierali nohy nevládze sa postaviť a keď sa postaví tak padá dozadu alebo dopredu nechce nič žrať ani piť ale inak je čiperné normálne si čistí perie a správa sa normálne nesedí len tak bez života len to že je vychudnuté a nevládze vstať mám ho zabiť aby sa netrápilo?
reddriver
napsal(a):
A co žabky?
žerie, pije len keď sa postaví na nohy tak padá dopredu na hlavu a keď pije vodu a zakloní hlavu dozadu tak padá dozadu a hlavu mu krivý do ľavej strany má ju vždy vytočenú doľava ale začali sme mu dávať paralen a od včera sa trochu spamätalo a chcem mu ešte kupiť vitamín AD3 či mu to nepomôže ostatné husi su v poriadku
U nás husy také žraly normálně, ale začaly svěšovat křídla a chovat se všeljak divně. Jazyk se mi zdál v pořádku, ale raději jsem zavolal babičku. Babička zkušeně prořízla jazyk, vymačkala ten bílý hnus, a že ho nebylo málo. Od té doby husy zázračně nabírají na váze a žijí šťastně až dodnes (zatím). Nejsem žádný odborník na nemoci zvířat, jen je pro sicher zkontrolujte.
reddriver
napsal(a):
U nás husy také žraly normálně, ale začaly svěšovat křídla a chovat se všeljak divně. Jazyk se mi zdál v pořádku, ale raději jsem zavolal babičku. Babička zkušeně prořízla jazyk, vymačkala ten bílý hnus, a že ho nebylo málo. Od té doby husy zázračně nabírají na váze a žijí šťastně až dodnes (zatím). Nejsem žádný odborník na nemoci zvířat, jen je pro sicher zkontrolujte.
nie žabky nemalo ako som už písal aj jedlo aj pilo trus bol normálny potom len ono ako keby dostalo mŕtvicu alebo niečo včera to vyzeralo dobre už začalo chodiť a tak lenže dnes sa jeho stav zhoršil natoľko že sme ho zabili aby sa ďalej netrápilo
Včera v pohodě a dnes jsem šel pouštět pětitýdení housata a jedno zůstalo ležet ani se nesnažilo stoupnout když jsem ho vytáhl tak přepadalo dal jsem ho bokem jak tady někdo psal dal jsem mu kousek paralenu a suchou stravu a skouší se už postavit ale žere do zobáku jsem se dival ale nic tam asi nemá ani nevím co ta žabka je a jk má vypadat tak mě prosím někdo poučte dík.
vendelin28
napsal(a):
Včera v pohodě a dnes jsem šel pouštět pětitýdení housata a jedno zůstalo ležet ani se nesnažilo stoupnout když jsem ho vytáhl tak přepadalo dal jsem ho bokem jak tady někdo psal dal jsem mu kousek paralenu a suchou stravu a skouší se už postavit ale žere do zobáku jsem se dival ale nic tam asi nemá ani nevím co ta žabka je a jk má vypadat tak mě prosím někdo poučte dík.
presne ten istý problém rovnako staré husi a neťahá mu hlavu do strany?
Stačí dát do vyhledávání v Ifauně ,,žabky":
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/805593/zabky-u-kachen-rez-foto
Dana
ovecka
napsal(a):
Stačí dát do vyhledávání v Ifauně ,,žabky":
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/805593/zabky-u-kachen-rez-foto
Dana
Děkuji již jsem si to přečetl ale opravdu na jaziku nic nemá a dneska mě začala kulhat a polehávat druá a to jsou na pastvě od rána do večera a jak je du zavírat tak jim dám naklíčený ječmen a posipu ho plastinem tak nevím kde dělám chybu.
Doporučuji odčervit Helmigal tablety jedna do zobáku. Moc to neoddalujte, nebo začnou padat, jde to pak rychle (začervení je právě z pastvy, nakazí se vajíčky. parazité se pak projevují poruchami pohybu). Za týden zopakovat. Dotovat ihned vitamíny AD3E a hlavně selen! (Hydrovit AD3 a Hydrovit E+selen) Dana
ovecka
napsal(a):
Doporučuji odčervit Helmigal tablety jedna do zobáku. Moc to neoddalujte, nebo začnou padat, jde to pak rychle (začervení je právě z pastvy, nakazí se vajíčky. parazité se pak projevují poruchami pohybu). Za týden zopakovat. Dotovat ihned vitamíny AD3E a hlavně selen! (Hydrovit AD3 a Hydrovit E+selen) Dana
Prosím ještě jednou a to mám dát ten lék aji těm co vypadají zdravě?
Ano, odčervit všechny. Pokud jsou začervené, tak to budou mít postupně všechny. Helmigal je antiparazitikum. Vitamíny poléčí sliznice, povzbudí organismus, zesílí kostru a selen působí příznivě na vývoj svalů. Pokud by problémy přetrvávaly, pak už alespoň víte, že to není cizopasníky, ale nějakou nemocí. Mě zatím vždy Helmigal zabral. Teď už jej dávám v 5-6 týdnech preventivně (to jsou tak 14-21 dní na pastvě a to je akorát doba od vajíčka k dospělému parazitu). Musíte mít ale tablety, ne sypký prášek, abyste měl jistotu, že je odčervíte každé jedno celou dávkou. Dana
ovecka
napsal(a):
Ano, odčervit všechny. Pokud jsou začervené, tak to budou mít postupně všechny. Helmigal je antiparazitikum. Vitamíny poléčí sliznice, povzbudí organismus, zesílí kostru a selen působí příznivě na vývoj svalů. Pokud by problémy přetrvávaly, pak už alespoň víte, že to není cizopasníky, ale nějakou nemocí. Mě zatím vždy Helmigal zabral. Teď už jej dávám v 5-6 týdnech preventivně (to jsou tak 14-21 dní na pastvě a to je akorát doba od vajíčka k dospělému parazitu). Musíte mít ale tablety, ne sypký prášek, abyste měl jistotu, že je odčervíte každé jedno celou dávkou. Dana
Ještě mě napadlo odčervuju preventyvně jednou za rok papoušky kapkama do vody je to podle kusů ptáků asi jedna čárka v malé stříkačce na kus tak to zkusím dát aji housatům ale zítra jedu na veterinu tak se poradím jinak moc dík jste moc hodná.
Milá ovečka, páčia sa mi tvoje rady a tak by som poprosila o pomoc aj ja....mám veterinára ale ten sa tomuto moc nerozumie.... mám 7 týždňové husi a jednej opuchla pred týždňom hlava okolo zobáku až k oku...inak je úplne ok, žerie, kúpe sa aj čistí, len ten opuch....žiadny výtok z očí ani nič....dal mi niečo na odčervenie je to už týždeň a ďalšiu dávku mám dať o dva týždne od prvej...lenže dnes som si všimla taký istý opuch aj u druhej husi......lekár tvrdí že je to ok....ale ja sa bojím že to dostanú všetky..
S otoky na hlavě u husí jsem se doposud nesetkala. Pokud doporučil veterinář odčervit, tak bych odčervila všechny. Nejjednodušší je to roztokem Chemisole - 1ml na 1 litr vody a po týdnu zopakovat.
Otokem se může projevit přisáté klíště - dráždí imunitní systém látkami, které vypouští do krve. Klíště se většinou přisaje na kůži jemnou oka. Zkontrolujte, larvičky klíšťat mohou být teď na jaře menší než 1mm.
Pokud by se přidal výtok z nosu a očí mohlo by se jednat o některou z chorob dýchací soustavy nebo influenzu (chřipka), mykoplazmatickou infekci nebo stafylokokovou. Ale takhle po netu to opravdu nejde.
Odčervěte, zkontrolujte vnější cizopasníky v okolí očí, podejte vitamíny Hydrovit AD3E v dávce 1ml na kus do zobáku. Pokud se to nezlepší, konzultujte s vetrinářem. Dana
ďakujem veľmi pekne za odpoveď volala som trom veterinárom že to je nejaký červík čo vojde cez nos do hlavy a tam robí šarapatu...teraz je toho ževraj veľa......vraj na to nedochnú treba odčerviť....to som písala že som odčervila minulú stredu a zas mám odčerviť budúci týždeň v stredu v dvojtýždňovom intervale? Ale aj napriek odčerveniu u jednej opuch vôbec neprešiel a dnes pripuchla druhá.....ale inak sú vitálne, a hydrovit AD3 som dala pred troma týždňami ale do vody na počet husí nie na váhu ďalšiu dávku mám na doporučenie veterinára dať o mesiac do vody čo najskôr aby to vypili...do zobáku každej?? Môžem?
Chovám husi druhý rok po sebe a predtým ešte ako dievča sme mávali často husi ale tieto problémy som nepoznala doteraz...s podávaním čohokoľvek do zobáku nemám problém viem to...na zimu sme dokrmovali ručne husi...a pred mesiacom jedna prestala žrať, vraj čosi zožrala tak som ju týždeň dokrmovala až sa dostala do normálu a žerie...takže treba len hlbšie vopchať striekačku bez ihly....ja som skôr myslela či tú dávku môžem každej dať osobne, keď sa aj na návode píše že sa to dáva do vody a je to buď na počet husí alebo na váhu,ale že môžem každej osobne dať 1ml som nevedela...neriedený AD3 po 1ml každej?
AD3 se dá dát přímo do zobáku. Ale právě že ne hluboko do krku, nýbrž ze strany a pomalu po částech dávkovat a čekat, aby vždy husa polkla. Pokud dáte hlouběji do krku, dostane se to do průdušnice.
Do zobáku dávkuji vitamíny proto, abych měla jistotu, že každá husa (kachna) dostane přesně své množství. Zopakovat se dá po 3 týdnech. Ne dříve - předávkování. Dávka do vody v které se čochtají a koupou, je nepřesná. Dana
Jasné nie zas príliš hlboko stačí za ohyb hlavy skrátka do krku...len som nevedela že môžem priamo podať neriedený každej husi.....pred troma týždňami som dala dávku 4,5ml do misky s vodou čo majú iba na pitie takže sa v nej nekúpu...kúpu sa v potoku čo máme pri dome....a 4.5ml pretože tak mi to kázal veterinár pri počte 15 husí a veku 6 týždňov vtedy
karji
napsal(a):
Dobrý večer
dnes jsem pozorovala kachny, je jim 11 týdnů a dvě kulhají na pravou nohu. Je to také tím, že mohou být začervené nebo si něco udělaly s nohou. Normálně žerou, koupou se v jezírku. Jsou to pižmovky. Děkuji za odpověď Jitka
Obě možnosti mohou být správné. Otázka je, jak to s nimi myslíte dál. Pokud je budete příští týden zabíjet, tak je neodčervujte, ať nejsou rezidua v mase. Pokud je necháte až po dalším přepeření nebo na chov, tak bych je odčervila. Dana
mini
napsal(a):
Poprosim o radu este sa mi to nestalo, 7 tyzdnove husi bez problemov vosli do potoka a z neho uz dve nevysli musel som ich vybrat a uz sa viac nepostavia na nohy. Pritom v potoku plavali nic nebolo vidiet.
Myslim,ze by housata prochladnout nemohla,je teplo I tepla voda..druha moznost je, jestli housata mela dobry vystup z vody..pokud spatny,vysoky breh,mohla se vycerpat, mohla se I utopit..za treti..housata jsou oslabena nedostatkem zivin a mineralu,vapniku, slabe na nohy..
Uživatel s deaktivovaným účtem

mini
napsal(a):
asi to bude nedostatkom vitaminov, lebo po cca 2 hodinach sa postavili aj ked s tazkostami a zacali chodit a dnes sa to zopakovalo u jednej ked zrazu sadla a nemohla sa postavit, ale po 5 minutach sa postavila a chodi. Dam im asi AD vitamin.
Neuškodí. A mají selen?

mini
napsal(a):
selen som nedaval, neboli krmene intenzivne, cely den v zahrade a prikrmovane asi skusim nejake komplexne vitaminy pre hydinu
Selen je minerální prvek, v čistě vitamínové směsi nebude.

mini
napsal(a):
selen sa pri ludoch pouziva hlavne na obranyschopnost organizmu, aky ucinok ma na zvierata
Nedostatek selenu u zvířat - NSD neboli špatný vývoj kosterní (a srdeční) svaloviny, který se právě projevuje problémy s chůzí.
Možná by housata mohla mít žabky, dříve se tomu u nás říkalo
záškrt. Za starých časů, když byly krmné směsi pro veškerou drůbež
pro drobnochovatele nedostupná věc, se s tím počítalo a housatům,
kačatum se v určitém věku musel prostřihnout jazyk a vytahat ten hnis,
nebo co to bylo. Kdo to zná, ať mě opraví. Když to housata , káčata měla,
méně žrala a byla taková oslabená, nemohla na nohy a když si odpočala,
tak zase chodila. Když jsme si kdysi zase koupili housata, tak jsem se
ptala veterináře, který měl na starost velkou kachní farmu, jak mám
housata krmit, aby žabky-záškrt nedostala. Odpověděl : neznám žádné žabky,
ani záškrt, znám jen vitamínový program. Krmte jim, než odrostou kompletní
krmou směs a nic takového nebude. Měl pravdu.
Podobné to bylo u kuřat. Vzpomínám si, jak mamka kuřátkům v určitém
věku strhávala nehtem z jazyka takovou tvrdou slupku. Říkala tomu
že jim musí strhnout típek. Kuřata byla neklidná, pískala a málo žrala.
po tom zákroku se zase spravila a rostla.
Znám i případ, jak zmínila Ančovička o vysílení ve vodě nebo utopení.
Paní si dala týdenní kačátka do řeznické lodny s vodou, aby si užila
vody, zapoměla na ně a všechny se utopili, protože z lodny nedokázali
vylézt.
Nechci dělat reklamu na krmné směsi, ale od dob, kdy kačata, kuřata
startujeme na komletních krmných směsích, takové bývalé problémy
neřešíme.
Při starém, na živiny a vitamíny chudším krmení se s těma žabkama
musí počítat a včas je odstranit.
A pak je další věc, červi.