Čmelíci a kyselina mravenčí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2014 20:56
falco363

XXX.XXX.143.175

Zdravím,
nemá někdo zkušenosti s použitím odpařovačů s kyselinou mravenčí, jaké se používají ve včelstvech, proti čmelíkům? Mám s nimi hrozný problém, už mi chcíply dvě slepice a zatím s nimi bojuju marně. Ještě vybílím kurník vápnem, ale to je poslední věc, kterou můžu udělat. Chemie nepomáhá a oheň používám denně a pořád odněkud lezou...

Díky

29.5.2014 05:39
chov.

XXX.XXX.79.4

- nemám s tím zkušenost!
- ale bavil jsem se s kamarádem veta, že dost chovatelů má problém se čmelíky!
- poradil, jak to dělá on a tak to tedy dělám i já!
- koupil jsem ve stavebninách pytel hašeného vápna a občas jak do kurníku, tak i holubníku dám lopatku tohoto vápna.
- údajně čmelíci dýchají plícemi, a tím jak drůbež to jemné vápno rozviřuje, čmelíci se zadusí!
- čmelíky v kurníku nemám a slepičkám to nic nedělá.
- zkusit se může vše né??
smajlík

29.5.2014 06:37
falco363

XXX.XXX.1.10

Tady je každá rada dobrá.
díky!!!

29.5.2014 07:37
Jiří Herynek

XXX.XXX.221.82

Na tom prachu - Beda - něco je, ja davam do kurníku směs pilin, hlíny a listí z podzimu přejetého sekačkou a jsem bez čmelíků. Ono to vyžaduje i možnost popeliště pro slepice, když jsem pustil kvočnu z králíkárny, ihned se šla popelit do hlíny pod jehličnany. Jinak jsem raději jeden kurník v minulosti přestal používat, taky to nešlo. Ono pokud je mnoho mezer a je ze dřeva, před postřikem se schovají. Osvědčil se mi arpalit, bylo by lépe to postříkat večer, za tmi ty mrchy vylézají. Co chránit slepice IVOMECem, to by poradil vet. Já jim to píchal do svalu proti parazitům - vápence.

29.5.2014 16:37
chov.

XXX.XXX.79.4

- no tak jak to tedy dělám já /-pokud jde o prevenci/:
1- nejlepší je "hrabanka" - jehličí zpod stromů z lesa /ale ta je pod zákonem, nesmí se brát/?
2- to hašené vápno, jak jsem psal
3- koupil jsem si "fukar na listí" /dnes je to za pár korun a často v "akci"/ tím nasaju do "vrecka",když padá suché listí z ořešáku a má to ještě drtičku ! Pak to dám na půdu v pytli a odebírám celý rok pod hnízda a do kurníku!
- jak vlastně vypadají čmelíci ?? smajlík
smajlík B.

29.5.2014 18:46
falco363

XXX.XXX.143.175

chov. napsal(a):
- no tak jak to tedy dělám já /-pokud jde o prevenci/:
1- nejlepší je "hrabanka" - jehličí zpod stromů z lesa /ale ta je pod zákonem, nesmí se brát/?
2- to hašené vápno, jak jsem psal
3- koupil jsem si "fukar na listí" /dnes je to za pár korun a často v "akci"/ tím nasaju do "vrecka",když padá suché listí z ořešáku a má to ještě drtičku ! Pak to dám na půdu v pytli a odebírám celý rok pod hnízda a do kurníku!
- jak vlastně vypadají čmelíci ?? smajlík
smajlík B.

Tomuhle říkám odpověď :D Díky

29.5.2014 20:54
zbosace

XXX.XXX.4.114

Minulý rok som dal všetkým Galmektin na kožu. Začal som nohama kde začína perie a potom kvapku na každé miesto kde nerastie perie. Buď nebol rok /u mňa/ na čmeliky alebo to zabralo. Ošetroval som cca 50 kusov. Inzulinkou z ulomenou ihlou. Tento rok som sa k tomu ešte nedostal. Predtým som tiež používal posyp vapnom ale syn dostal alergiu na prachove castice. Aj popol bol dobrý. Na okamžite likvidovanie a prevenciu trebárs u kvociek na vajciach len Arpalit. Ten zaberá za pár hodín.

31.5.2014 21:00
falco363

XXX.XXX.143.175

Já to asi vyřešil. Celý kurník jsem opálil a vybílil vápnem. Čmelíka jsem od té doby neviděl smajlík

1.6.2014 13:38
Jiří Herynek

XXX.XXX.218.182

Bacha na to, určitá vývojová stádia vydrží i 2 roky bez potravy a přežijí i zimy, chce to hlídat. Zatím jste zlikvidoval to, co bylo v kurníku vidět a na dosah prostředkům.

2.6.2014 06:45
falco363

XXX.XXX.1.10

Jiří Herynek napsal(a):
Bacha na to, určitá vývojová stádia vydrží i 2 roky bez potravy a přežijí i zimy, chce to hlídat. Zatím jste zlikvidoval to, co bylo v kurníku vidět a na dosah prostředkům.

Ano, toho jsem si vědom. Už tam mám plynový hořák a když jsou slepice venku, čmelíkům denně trošku zatopím smajlík

2.6.2014 23:06
mysak

XXX.XXX.34.155

falco363 napsal(a):
Ano, toho jsem si vědom. Už tam mám plynový hořák a když jsou slepice venku, čmelíkům denně trošku zatopím smajlík

Zdravím,
se čmelíky mám problém. Aplikoval jsem popel rozhozený všude v kurníku tj. házím to lopatou i na zdi a jak to práší, doufám, že se to dostane všude. No, nakonec se tomu čmelíci sedící na spodu hřadů jen smáli. Takže jednou týdně vyndám hřady na sluníčko a vezmu do kleští na brikety kousek pepa a opaluji ze všech stran a to byste koukali jak se ty mršky mrskaj. Vím, že lepší by byla let lampa. A směrově to ošetřit a i rychleji.
Mám pocit, že spreje jako Arpalit, Difusil na klíšťata a i Biolit na ně působí jen tak, že vylezou , nebo se rozlezou, ale to je tak všechno, dál pochodují a sají na drůbeži. Jako kdyby byli povoskovaní. Tyto spreje dobře a téměř okamžitě působí na všenky, hmyz pohybující se kolem kloaky. Po styku s prostředkem jsou tuhé.
Kurník jednou ročně vybílím vápnem a natřu s tím i ty hřady. Musím říct, že to zabírá, je to krutý zásah pro čmelíky, protože jednak jsou hlavně zatřeni do zdiva či škvír dřevěných hřadů a ti co náhodou příjdou od jinud se nemají kam schovat a mám pocit, že schnoucí vápenný nátěr jim vadí v pohybu.
Plánuji ještě udělat hnízda z plastových kanistrů, to se taky dobře čistí. Jen je sehnat aspoň šest osm vhodně velkých.

A koukněte sem:
http://www.iframix.cz/index.php?action=10101&id_menu=20&reset_paging=1&

Juraj Kafka

Přidejte reakci

Přidat smajlík