Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.200
Koukám, že jsme první, kdo začne na této diskuzi. Tak se chci inspirovat, co vše si umíte sami vyprodukovat, nakolik jste soběstační, případně i přidat recepty.
Já si dělám domácí kozí a kravské sýry, máslo a další mléčné výrobky dle chuti, jinak se samozásobíme jehněčím, kozlečím, skopovým, drůbežím a telecím masem a samozřejmě vajíčky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.99
Já letos začal ovčí sýr. Jinak vajíčka, skopové, med, kachny, králíky. A největší perla je slivovice, ale ta se prodávat nesmí, kdyby pražští hoteliéři věděli co mám v demižónech, tak by zaplakali . Loni mě poplatek v pálenici stál 25.000,-
, no mám se "narozdávat" než se mě to vrátí!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.144.210
Ty jo 25k, to pálíte snad i starý ponožky, ne ?
Já bohužel nemám na chov větších zvířat podmínky. Mám jenom drůbež, králíky, včelky a něco málo na zahrádce, ale i tak je to na rozpočtu docela znát.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.91.33
I my máme malé hospodářství.Jsme totálně soběstační v mléce a mléčných výrobcích z kozího i kravského mléka,vepřového i hovězíhomasa,kozlečí králíci drůbež.Na poli brambory a veškerou zeleninu,kterou zásobuji celou rodinu. Na rozpočtu je to hodně znát.Za to co neutratím u řezníka kupujeme stroje a potřeby do hospodářství
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.1
Tak slivovice mě pobavila - a tiše závidím :) tu si dělat neumíme, ale není nad pravou pálenku at je z hrušek, třešní či slív :), my děláme kozí sýry, mléko , kravka roste tak budou výrobky i z kravského, dále králici, vajíčka, vodní i hrabavá drůbež, brojleři, jehněčí, skopové - jen zeleninu nedělám - všude se pasou kozy a ovce a nějakou zahrádku jsem už vzdala protože vždy se stalo že se nějaká ta koza dostane tam kam nemá a je hned po zahrádce :)- ale zásobuje nás tchýně takže o domácí rajčata, okurky, salát nemáme nouzi
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.30
Ahoj, mám dotaz trošku mimo téma, ale, ale když píšete, že děláte sýry... mohli byste prosím napsat, jak udělat sýr z kravského mléka? ;)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.172.254
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahoj, mám dotaz trošku mimo téma, ale, ale když píšete, že děláte sýry... mohli byste prosím napsat, jak udělat sýr z kravského mléka? ;)
stejně jako z kozího...
mléko zpasterizuji, zchladím na 35°, přimíchám kulturu (já používám Valašskou kyšku), chlorid vápenatý a syřidlo (třeba Laktochym) podle návodu, řádně promíchám a nechám tak hodinu srážet. Pak sýřeninu opatrně rozbiju až na velikost asi hrášku, znovu zahřeju tak na 40°, nechám klesnout a ztuhnout, sleju maximum syrovátky. Do sýřeniny velmi opatrně vmíchám sůl a přecedím přes cedník. Zatížím talířkem a nahoru dám jako závaží hrnec s vodou a nechám asi 12 hodin lisovat a vykapávat. Dá se jíst hned, ale lepší je tak aspoň za 3 dny, dá se i grilovat nebo smažit, nerozteče se, ale příjemně nataví.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.185.30
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
stejně jako z kozího...
mléko zpasterizuji, zchladím na 35°, přimíchám kulturu (já používám Valašskou kyšku), chlorid vápenatý a syřidlo (třeba Laktochym) podle návodu, řádně promíchám a nechám tak hodinu srážet. Pak sýřeninu opatrně rozbiju až na velikost asi hrášku, znovu zahřeju tak na 40°, nechám klesnout a ztuhnout, sleju maximum syrovátky. Do sýřeniny velmi opatrně vmíchám sůl a přecedím přes cedník. Zatížím talířkem a nahoru dám jako závaží hrnec s vodou a nechám asi 12 hodin lisovat a vykapávat. Dá se jíst hned, ale lepší je tak aspoň za 3 dny, dá se i grilovat nebo smažit, nerozteče se, ale příjemně nataví.
Děkuji moc za uvedení postupu! Neumím vyrábět ani kozí, takže se mi to hodí.. ještě mám jednu otázku, kde se dá kultura, chlorid vápenatý a syřidlo koupit? Budou to mít v nějaké drogerii? Já vyrábím jen jogurty a tam používám kulturu z jogurtu normálně koupeného..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.99
Obědnejte si to u - www.ekokoza.cz
A kůltura být nemusí, důležité je syřidlo! ( http://www.ekokoza.cz/eshop/Potreby,pro,vyrobu,syru/)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.0.1
www.dobrykolonial.cz www.dobrysyr.cz tam objednávám vše já jsou tam i rady a jinak si projděte diskuze u koz a skotu a jistě tam najdete všechny možné způsoby výroby
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.50.200
kupuju syřidlo i chlorid u firmy Milcom, buď si to objednám v jejich hlavním sídle v Táboře a pošlou to poštou, nebo, když mám cestu do Prahy, koupím to tam v jejich prodejně.
http://www.milcom-as.cz/kontakty.html
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.192.99
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ty jo 25k, to pálíte snad i starý ponožky, ne ?
Já bohužel nemám na chov větších zvířat podmínky. Mám jenom drůbež, králíky, včelky a něco málo na zahrádce, ale i tak je to na rozpočtu docela znát.
No mám kolem 80 stromů sliv(švestek, trnek...). Loni byla úroda šílená, tak že jsme dva měsíce jen plnili bečky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.88.255
Zdravím tak my máme malé hospodářství a máme vajíčka,český česnek,brambory.pšenici a letos začnem s mlékem a tvarohem a td.
Ahoj,
letos jsem poprvé zkusila domácí máslo s medvědím česnekem :) Je opravdu vynikající.
Recept jsem našla zde:
https://erecepty.eu/maslo-s-medvedim-cesnekem/