Klub chovatelů PRK pořádá svoji speciální klubovou výstavu 20. - 22.10.2017 při celopražské soutěžní výstavě v OD Prior na Sofijském náměstí v Praze - Modřanech. Klubová výstava je otevřena i pro nečleny speciálního klubu. Přihlášku ke stažení najdete na našich webových stránkách. Více informací podám na tel.602 880 400, e-mail: sudajirka@seznam.cz, nebo zde na diskuzi v tomto vláknu. Těším se na Vaši účast. S chovatelským pozdravem J. Suda.
Ahoj Jirko, omlouvám se, potřeboval bych nakopat do zádele, promiň. Snad nějak vytáhnutím tohoto vlákna nazabrzdím potencionální zájemce o vaší speciálku v říjnu. Nějak jsem si to s tím názvem nespojil. No, ne vždy je posvícení. Myslel jsem dobře a nakonec to mmoc dobře není. Super hlavy a ty obočnice s okem
poty76
napsal(a):
Ahoj Jirko, omlouvám se, potřeboval bych nakopat do zádele, promiň. Snad nějak vytáhnutím tohoto vlákna nazabrzdím potencionální zájemce o vaší speciálku v říjnu. Nějak jsem si to s tím názvem nespojil. No, ne vždy je posvícení. Myslel jsem dobře a nakonec to mmoc dobře není. Super hlavy a ty obočnice s okem
Nevadí, nic se neděje. Vždyť nejde o nic, ještě je chvíli čas do uzávěrky přihlášek. Jirka.
Hezký den všem,
jenom připomínám poslední den přijímání přihlášek na naši speciální výstavu pražských krátkozobých rejdičů v Praze - Modřanech. Dnes mi můžete volat a psát ještě celý den na tel.602 880 400, e-mail: sudajirka@seznam.cz
Jirka Suda.
Dnes je také den uzávěrky přihlášek na celopražskou soutěžní výstavu v Praze - Modřanech, která se koná ve stejný termín a na stejném místě. Přihlášky V. Svoboda - 723 727 870, e-mail: svobodasep@seznam.cz.
Zatim nemam co vystavit (mam sve prvni kratkozobe teprve par tydnu), ale inspiraci hledat rada prijedu.
Vážení přátelé,
velký svátek chovatelů pražských krátkozobých rejdičů je za dveřmi a již teď vám mohu slíbit, že bude k vidění cca 210 kusů PRK v mnoha barevných a kresebných rázech.
Ve všeobecné části celopražské výstavy bude vedle mnoha králíků a drůbeže vystaveno dalších cca 160 holubů různých plemen, takže si přijde na své opravdu každý.
Těšíme se na Vás. J.S.
Zdravím všechny,
tak nyní již mohu prozradit obsazení letošní speciálky. Návštěvníci se mohou těšit na 214 kusů pražských krátkozobých rejdičů od dvaceti vystavovatelů. Z tohoto množství je 74 výletků 2017 a 140 starších jedinců. Vystavených rázů bude kolem dvaceti.
Ale musím bohužel i při tomto, na dnešní dobu jistě potěšitelném počtu vystavených holubů, zmínit jednu nepříznivou skutečnost. Při tvorbě katalogu mi zarazil velký úbytek dříve hojně vystavovaných "šimlů" (běloušů). Na letošní speciálce ukáží bělouše obdivovatelům holubí krásy pouze tři chovatelé v počtu několika kusů. Doufám, že tato situace je přechodná a v budoucnu bude zase skupina běloušů silněji zastoupená. Noví chovatelé pražských rejdičů jsou nadějí do budoucna a klub udělá vše, co bude v jeho silách pro podporu nově vznikajících chovů. J.S.
Uživatel s deaktivovaným účtem

incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
tak nyní již mohu prozradit obsazení letošní speciálky. Návštěvníci se mohou těšit na 214 kusů pražských krátkozobých rejdičů od dvaceti vystavovatelů. Z tohoto množství je 74 výletků 2017 a 140 starších jedinců. Vystavených rázů bude kolem dvaceti.
Ale musím bohužel i při tomto, na dnešní dobu jistě potěšitelném počtu vystavených holubů, zmínit jednu nepříznivou skutečnost. Při tvorbě katalogu mi zarazil velký úbytek dříve hojně vystavovaných "šimlů" (běloušů). Na letošní speciálce ukáží bělouše obdivovatelům holubí krásy pouze tři chovatelé v počtu několika kusů. Doufám, že tato situace je přechodná a v budoucnu bude zase skupina běloušů silněji zastoupená. Noví chovatelé pražských rejdičů jsou nadějí do budoucna a klub udělá vše, co bude v jeho silách pro podporu nově vznikajících chovů. J.S.
Bělouši pro mě byli vždy nejpřitažlivější barevný ráz PKR, prostor by pro ně i byl ale pořád mě odrazuje nutnost chův.Na to už prostor ani čas(kvůli práci) nemam ale holoubek je to nadherny
napsal(a):
Bělouši pro mě byli vždy nejpřitažlivější barevný ráz PKR, prostor by pro ně i byl ale pořád mě odrazuje nutnost chův.Na to už prostor ani čas(kvůli práci) nemam ale holoubek je to nadherny
Zkuste to a uvidíte, že to tak hrozné není. Zvlášť když máte hejno nějakých zobatějších holubů. Pražáci krmí kaší většinou spolehlivě, takže se dají podsazovat až starší holoubata (nebo alespoň jedno). Druhé si hodně párů "vytáhne" samo. Důležité je drobnozrnné krmivo. Vše je o dobrém zdravotním stavu holubů, ale to je stejné u všech plemen. J.S.
Zdravím všechny,
na letošní speciální výstavě proběhne také 1. ročník Memoriálu Pavla Vacka na plnobarevné holuby, kterých je přihlášeno kolem padesáti kusů. Soutěž proběhne na počest našeho přítele, dlouholetého chovatele pražských rejdičů, který navždy opustil naše řady na jaře letošního roku.
J.S.
Zdravím všechny,
s potěšením musím oznámit zprávu, že dlouho očekávaná kniha Ladislava Seidla o pražském holubářství a o chovu pražských rejdičů zvláště, je na světě! Kdo zná umělecké zaměření autora, tak tuší, co může v knize očekávat. Je to obsáhlá výpravná publikace a obsahuje necelých 500 stran,34 kapitol,143 černobílých a 11 barevných tabulí. Kniha nás vrátí o hezkou řádku let zpět a vzbudí v nás nostalgické vzpomínky na dobu, kdy holubaření patřilo ke každodennímu životu velké části pražského obyvatelstva. Součástí knihy je také omezený počet barevných leporel, na kterých je vyobrazené celé průčelí staré zaniklé osady vorařů v Podskalí. Takto zpracovaná část staré Prahy, která navždy zmizela v propadlišti dějin, nebyla dosud nikde publikována.
Knihu bude možno zakoupit přímo od autora (knihu vydal vlastním nákladem) na celopražské výstavě v Praze - Modřanech v sobotu 21.10.
J.S.
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
s potěšením musím oznámit zprávu, že dlouho očekávaná kniha Ladislava Seidla o pražském holubářství a o chovu pražských rejdičů zvláště, je na světě! Kdo zná umělecké zaměření autora, tak tuší, co může v knize očekávat. Je to obsáhlá výpravná publikace a obsahuje necelých 500 stran,34 kapitol,143 černobílých a 11 barevných tabulí. Kniha nás vrátí o hezkou řádku let zpět a vzbudí v nás nostalgické vzpomínky na dobu, kdy holubaření patřilo ke každodennímu životu velké části pražského obyvatelstva. Součástí knihy je také omezený počet barevných leporel, na kterých je vyobrazené celé průčelí staré zaniklé osady vorařů v Podskalí. Takto zpracovaná část staré Prahy, která navždy zmizela v propadlišti dějin, nebyla dosud nikde publikována.
Knihu bude možno zakoupit přímo od autora (knihu vydal vlastním nákladem) na celopražské výstavě v Praze - Modřanech v sobotu 21.10.
J.S.
To je velika krasa! Kolik stoji? Abych vedela, kolik si mam vzit s sebou na vystavu penez. Doufam, ze na mne nejaka zbyde, az se tam v sobotu s rodinou dokodrcame.

incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
J.S.
Zdravím p.Suda na výstavu se bohužel nedostanu byla by možnost knihu nějak objednat?
Zdravím všechny,
těší mi Váš zájem o toto dílo př. L. Seidla. Dnes odpoledne mi př. Seidl dá jasnou cenu a hned jí tady oznámím. Poštou samozřejmě kniha také poslat jde, ale dost se to prodraží. Knihy budou k dispozici i 4.11. v Libčicích nad Vltavou.
Hned jak budu vědět více, dám sem ohledně knihy doplňující informace.
J.S.

incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
těší mi Váš zájem o toto dílo př. L. Seidla. Dnes odpoledne mi př. Seidl dá jasnou cenu a hned jí tady oznámím. Poštou samozřejmě kniha také poslat jde, ale dost se to prodraží. Knihy budou k dispozici i 4.11. v Libčicích nad Vltavou.
Hned jak budu vědět více, dám sem ohledně knihy doplňující informace.
J.S.
Zdravím všechny,
tak přítel Seidl vykalkuloval cenu dle nákladů na 450, - kč za knihu a 100, - kč za samostatně prodejné barevné leporelo pražského Podskalí. je to minimální cena, kterou mohl dát bez nároku na nějaký případný zisk. Zítra bude v Modřanech prezentovat a prodávat tuto knihu již od ranního otevření výstavy.
S pozdravem Jirka Suda.

incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
tak přítel Seidl vykalkuloval cenu dle nákladů na 450, - kč za knihu a 100, - kč za samostatně prodejné barevné leporelo pražského Podskalí. je to minimální cena, kterou mohl dát bez nároku na nějaký případný zisk. Zítra bude v Modřanech prezentovat a prodávat tuto knihu již od ranního otevření výstavy.
S pozdravem Jirka Suda.
A byl by nějaký kontakt kde by šlo knihu objednat?
Zdravím všechny,
tak zájem o knihu byl obstojný. Př. Seidl psal zájemcům věnování a byla na něm vidět radost z dokončeného díla a ze zájmu o něj.
Kniha také objednat půjde, ale zasílání poštou bere autor jako nejkrajnější řešení. V jeho věku běhat stále na poštu také již není ono, nehledě na navýšení ceny o poštovné.4. listopadu bude toto svoje dílo prezentovat a prodávat také na velké výstavě a trhu holubů v Libčicích nad Vltavou. V tomto tradičním termínu se do Libčic, kde se koná mimo místní výstavu holubů i speciálka klubu chovatelů rejdičů a racků, sjíždí chovatelé z celé republiky. Autor prosí všechny vzdálenější zájemce, aby se poptali kamarádů, zda někdo do Libčic nepojede. Po telefonické domluvě by byl schopen přivézt požadovaný počet knih. Opakuji, že cena kompletu kniha + leporelo je 550, - kč. Je to prodejné i odděleně 450, - a 100, - kč. zájemcům sdělím tel. číslo př. Seidla mailem, nebo SMS.
S pozdravem J. Suda.
Ahoj,
tuto pěknou výstavu jsem navštívil až v neděli, takže moje dojmy se mohou významně lišit s návštěvníky z prvního či druhého dne výstavy. Předně děkuji L. Seidlovi za další počin do holubářské knihovny a neposledně také za pohlednice s motivem PKR.
Všeobecnou část jsem moc neprohlížel, samozřejmou dominantou byli bílí brňáci Pepíka Smíška.
U speciálky PKR jsem se zaměřil jen na sedlaté, protože jsem měl dohromady jenom dvě hodinky na všechno. Výstavě dominovali jednoznačně holubi Jindřicha Mrázka, byť výborně uspěli př. Svoboda, Drahoš i někteří další chovatelé. U černých sedlatých mě zaujali nejvíce dva mladí samci, výletek Toši Stojanova měl výborný zobák a šířku hlavy, výletek J. Mrázka zase pěknou velikosti hlavy a slušné obočnice, oba se stali posilou mého chovu, takže velká spokojenost. V šedohnědých sedlatých měl výborné holuby obou pohlaví J. Mrázek, u žlutých vynikli více jeho mladí, protože chovní holubi měli světlejší obočnice. Pěkné žluté dodalo více chovatelů, vítězný starý holub měl ovšem namodralý ocas. To sice na žluté není tak markantní jako na červené, ale vítěz by měl být opravdu takřka dokonalý. Modrá barva byla doménou L. Drahoše, někteří modří na mne působili dlouhým dojmem a ptám se, co podniknu ve svém chovu, kde mám půlku holubů z velmi krátkých linií a půlku modrých z linií, které vítězí, a které i mně se velmi líbí. Tady se trošku biji se standardem, který hovoří o tom, že "přednost dáváme menšímu a kratšímu jedinci". Stříbrní sedlatí byli dodáni asi jen dva, měli nějaké přednosti. U červených zaujali spíše starší samci.
Posouzení bylo přísné, ale velmi korektní a řekl bych, že provedené s citem pro věc. Posuzovatelé správně trestali nepřipravené holuby, zejména si všímali bílých per v podocasníku, světlých obočnic. Z mého pohledu u velkého množství jedinců nebyla vůbec provedena úprava kresby, příprava obočnic a zkrácení špičky horní čelisti zobáku. Myslel jsem, že před speciálkou jsou tyto úkony u každého chovatele krátkozobých plemen samozřejmostí.
Z hlediska šlechtitelského mi na předvedených sedlatých chybělo, že tam nebyli jedinci, které by bylo možno použít na zlepšení šířky zobáku. Hodně jich mělo zobák střední šířky, často i delší. Je fakt, že na takových zobácích se ve třech, čtyřech letech věku mohou vytvářet pěkné bradavičnaté znaky a ty pak zobák schovají, ale v tomto ohledu se mi líbí daleko více žlutí a červení plnobarevní PKR, kteří mají zobáky dokonalé již prvním rokem, mají je široké, krátké a dolní čelist stejnou jako horní. Tady mají sedlatí ještě co dohánět.
Vzpomínám si na fotku, kterou jsem dělal před cirka 10 lety v Lysé nad Labem. Fotil jsem černého sedlatého s výbornými obočnicemi a naprosto krátkou zadní partií. Takový holub se dnes vidí opravdu vzácně. PKR je ale tak tvárný holub, že si ho během pár let můžete nasměrovat kam chcete, směrem, který preferujete.
Z výstavy jsem dovezl celkem 8 posil, nechal tam 4 své holuby, takže naprostá spokojenost. Prostředí bývalého Prioru v Modřanech hodnotím jako solidní, s dobrým zázemím.
Přeji všem chovatelům PKR, ať jim z výstavy dojdou holubi zdraví a v kondici a úspěšnou sezonu 2018. A. Veselý.
Zdravím všechny,
děkuji Sašovi za zběžné zhodnocení speciální výstavy PRK. Já na vstřebání a hodnocení celého víkendu budu potřebovat více času..
Jen jsem se lekl této věty:
"PKR je ale tak tvárný holub, že si ho během pár let můžete nasměrovat kam chcete, směrem, který preferujete."
Směr je naprosto jasný po celé generace chovatelů a vodítkem je platný standard, který by měl u všech našich plemen sestavovat a schvalovat jedině KLUB. Že se tak nedělo je špatné a zaviněné laxností klubů. Potom můžeme nadávat jak chceme. Klub chovatelů pražských krátkozobých rejdičů připomínkoval současný nedokonalý standard a vzorníkovou perokresbu a mohu říct, že spolupráce se standardovou komisí i ÚOK chovatelů holubů je zatím velice korektní a celá novelizace vzorníku je v závěrečné fázi.
S chovatelským pozdravem Jirka Suda.
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
Ahoj Jirko,
tak jsem se včera dokopal vyfotit moje pracovní hejnko běloušů, dobře víš že jsem ze zdravotních důvodů musel omezit chov drůbeže, tak jsem se zase začal po letech intenzivně věnovat holubům, mám ale v PKR ještě větší výzvu než jsou bělouši, fotky dám níže. Jirka.
vlas
napsal(a):
Ahoj Jirko,
tak jsem se včera dokopal vyfotit moje pracovní hejnko běloušů, dobře víš že jsem ze zdravotních důvodů musel omezit chov drůbeže, tak jsem se zase začal po letech intenzivně věnovat holubům, mám ale v PKR ještě větší výzvu než jsou bělouši, fotky dám níže. Jirka.
No, a toto je ta výzva.
vlas
napsal(a):
Ahoj Jirko,
Super kamaráde !
takové "blázny" jako jsi ty, potřebujeme. Hlavně ti PRK je potřebují. Držím palce a na příští speciálce ti rezervuju alespoň 20 klecí, ha ha!
Jirka.
Zdravím všechny,
na naše klubové stránky jsem umístil výsledky, katalog a skromnou fotogalerii ze speciální výstavy v Praze - Modřanech. Na focení jsem tentokrát bohužel neměl moc času, taže fotogalerie je opravdu chudá. Ale alespoň malé přiblížení příznivcům pražských krátkozobých rejdičů, kteří se z nějakého důvodu nemohli přiject osobně podívat.
No, a zítra všichni "purclíkáři" pokračujeme v Libčicích nad Vltavou, ne? (viz vlastní vlákno)
J.S.
http://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz.
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
na naše klubové stránky jsem umístil výsledky, katalog a skromnou fotogalerii ze speciální výstavy v Praze - Modřanech. Na focení jsem tentokrát bohužel neměl moc času, taže fotogalerie je opravdu chudá. Ale alespoň malé přiblížení příznivcům pražských krátkozobých rejdičů, kteří se z nějakého důvodu nemohli přiject osobně podívat.
No, a zítra všichni "purclíkáři" pokračujeme v Libčicích nad Vltavou, ne? (viz vlastní vlákno)
J.S.
http://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz.
Pozdravujem. Rád by som nejako dostal na slovensko tú knihu, ale neviem zistiť či tam niekto zo slovenských chovateľov bude.Máte nejaké avízo, ostatné by sme dohodli telefonicky. J.Hrabal.

Pokud by byl zájem, klidně převezmu/koupím několik knih.
Zájemcům, kteří potřebují zaslání poštou, je rozešlu místo pana autora.
Poštu mám kousek a nedělá mi problém tam zajít.
Stačilo by knihy přivézt do Nezvěstic na spec. výst. vlašek,
kde bych je převzal.
Cenu dobírky bych samozřejmě nechal jen za cenu knihy
+ reálné poštovné + dobírečné. Bez provize pro mě.
Tak si to nějak promyslete hoši a třeba dejte vědět,
je-li problém s distribucí pouze v tom rozesílání poštou.
napsal(a):
Pokud by byl zájem, klidně převezmu/koupím několik knih.
Zájemcům, kteří potřebují zaslání poštou, je rozešlu místo pana autora.
Poštu mám kousek a nedělá mi problém tam zajít.
Stačilo by knihy přivézt do Nezvěstic na spec. výst. vlašek,
kde bych je převzal.
Cenu dobírky bych samozřejmě nechal jen za cenu knihy
+ reálné poštovné + dobírečné. Bez provize pro mě.
Tak si to nějak promyslete hoši a třeba dejte vědět,
je-li problém s distribucí pouze v tom rozesílání poštou.
Zdravím,
díky za nabídku. Autorovi jsem dneska předal několik adres a ze zasíláním poštou také nebude problém. Nabídl se mu mladší přítel z jeho okolí, že pokud by to bylo nad jeho síly, rád mu také pomůže s distribucí poštou. Takže kdo má zájem o zaslání poštou, napište mi přesnou adresu do e-mailu, zprávu zda máte zájem jenom o knihu, nebo i s leporelem a já obratem přetlumočím př. Seidlovi. Nebo mohu sdělit e-mailem jeho telefon a můžete se domluvit sami.
Ale ještě jednou díky za nabídku pomoci s distribucí.
J.S.
Zdravím všechny, příznivce pražských rejdičů zvláště.
Již tuto sobotu se koná další "purclíkářská" akcička, na kterou by si měl najít cestu každý chovatel a obdivovatel pražských krátkozobých rejdičů.
Přátelé ze základní organizace v Praze - Záběhlicích, pořádají svojí tradiční přehlídku "purclíků" v hospůdce sportovního areálu Astra. Bude vystaveno cca 80 kusů PRK a pro zájemce bude připravena malá burza. Kvalitní občerstvení v útulné hospůdce po celý den je samozřejmostí. Přijeďte podpořit kamarády ze Záběhlic a připomenout si atmosféru malé komorní výstavy v kruhu stejně "postižených" chovatelů. Doufám, že se sejdeme v hojném počtu a bude konečně čas si pěkně popovídat.
J.S.
Zdravím všechny,
připomínám tip na parádně prožitou zítřejší sobotu. Najděte si chvilku času, určitě to bude stát za to.
J.S.
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
připomínám tip na parádně prožitou zítřejší sobotu. Najděte si chvilku času, určitě to bude stát za to.
J.S.
Zdravím přátele holoubků v Praze zrozených. Při cestě na narozeniny směr Příbram, jsem se stavil v areálu Astra v Záběhlicích a opravdu jsem si parádně prožil krásné dopoledne. Jirko, stálo to opravdu za to. Byla to paráda spatřit celou škálu barev i kreseb těchto nádherných skvostů našeho holubářství pohromadě.
Míra Fér.
mirafer
napsal(a):
Zdravím přátele holoubků v Praze zrozených. Při cestě na narozeniny směr Příbram, jsem se stavil v areálu Astra v Záběhlicích a opravdu jsem si parádně prožil krásné dopoledne. Jirko, stálo to opravdu za to. Byla to paráda spatřit celou škálu barev i kreseb těchto nádherných skvostů našeho holubářství pohromadě.
Míra Fér.
Ahoj Míro a všichni ostatní,
byla to opravdu pěkná výstava a setkání chovatelů a příznivců pražských krátkozobých rejdičů. Spokojenost návštěvníků je jistě ta nejlepší odměna a povzbuzení do budoucna pro pár nadšenců ze záběhlické organizace. Pro ty, kteří se nemohli přiject podívat, přidávám pár fotek.
J.S.
incas
napsal(a):
Ahoj Míro a všichni ostatní,
byla to opravdu pěkná výstava a setkání chovatelů a příznivců pražských krátkozobých rejdičů. Spokojenost návštěvníků je jistě ta nejlepší odměna a povzbuzení do budoucna pro pár nadšenců ze záběhlické organizace. Pro ty, kteří se nemohli přiject podívat, přidávám pár fotek.
J.S.
Už teď mě mrzí že sem se nedostavil
Dobrý den,
modrý tygřík samozřejmě uznaný je (i když není uveden v barvách u tygříků), ale nechová se a nejspíš se ani nikdy nechoval. Já jsem na modré tygříky nenarazil ani při podrobném studování katalogů speciálních výstav několik desítek let zpět.
Pro případ, že by se např. modrý tygřík objevil někde na výstavě, platí pro jeho posouzení odstavec ve vzorníku "ostatní rázy".
S pozdravem J. Suda.
terarista123
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat zda je u nas uznana barva pkr modry tygr.
Ještě pro upřesnění:
Tygr, v "tradiční" tygří kresbě, kdy je holub plnobarevný a má bíle kreslenou pouze hlavu, krk a ramínka, není u PRK uznaný ani v jedné barvě a neměl by být na výstavě vůbec hodnocen.
U PRK je to kresebný ráz tygřík (obdobnou kresbu má brněnský voláč čapík). Rozdíl mezi tygrem a tygříkem jasně demonstrují přiložené obrázky a popis ve vzorníku.
J.S.
Zdravím všechny,
po delší době oživuji toto vlákno o pražských krátkozobých rejdičích.
Ještě se vrátím ke knize "Staropražské holubářství" od př. Ladislava Seidla. Autor prosí o nějakou zpětnou vazbu od těch, kteří si již knihu přečetli. Napsat stručně co vás tam nejvíce zaujalo, co vám kniha a jeho vyprávění přineslo, případně co jste v knize postrádali, nebo se vám na knize nelíbilo. Je to mnohaletá práce autora, tak by ho jistě potěšila vaše spokojenost s tímto dílem.
Reakce, kterých se mu již dostalo, byly vesměs velice kladné. Málokdo čekal knihu v takovém rozsahu a pamětnické vyprávění a historky z "purclíkářského" prostředí zaujaly snad všechny čtenáře.
Vaše názory můžete zatelefonovat přímo L. Seidlovi, nebo případně poslat na můj e-mail. Rád mu je vytisknu a obratem předám.
S pozdravem Jirka Suda.
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
po delší době oživuji toto vlákno o pražských krátkozobých rejdičích.
Ještě se vrátím ke knize "Staropražské holubářství" od př. Ladislava Seidla. Autor prosí o nějakou zpětnou vazbu od těch, kteří si již knihu přečetli. Napsat stručně co vás tam nejvíce zaujalo, co vám kniha a jeho vyprávění přineslo, případně co jste v knize postrádali, nebo se vám na knize nelíbilo. Je to mnohaletá práce autora, tak by ho jistě potěšila vaše spokojenost s tímto dílem.
Reakce, kterých se mu již dostalo, byly vesměs velice kladné. Málokdo čekal knihu v takovém rozsahu a pamětnické vyprávění a historky z "purclíkářského" prostředí zaujaly snad všechny čtenáře.
Vaše názory můžete zatelefonovat přímo L. Seidlovi, nebo případně poslat na můj e-mail. Rád mu je vytisknu a obratem předám.
S pozdravem Jirka Suda.
Pozdravujem. Priam som čakal nejakú recenziu s ktorou sa obyčajne autori predháňajú. Knihu čítam veľmi pozorne. Musím napísať, že je priam potešením po úmornom a nabitom dni starosťami zasadnúť k tejto knihe. Sú tam mnohé informácie, ktoré pamätajú len najstarší holubiari. Som asi v polovici a mám už 6 A4 poznámok až na nejaké drobnosti kladných. Tých pár negatívnych sa týka odborného názvoslovia. Ale to je problém aj vysokoškolsky v odbornosti zoológie vzdelaných ľudí. Stačí čítať istý chovateľský časopis. Na slovo "materiál" -vraj plemenný!?-už som azda aj alergický u veterinárne vzdelaných autorov. Kurnik-šopa, nevedia že píšu o zvieratách? alebo o stavbách! Nič na tom nemení ani trestný zákon, kde je zviera chápané ako vec. Chcel by som spracovať recenziu pre Svět holubú. Ale kedy-to si netrúfam pri mojom pracovnom vyťažení odhadnúť. A otázke je, či to uvedený časopis aj zverejní. Ale smelo prehlasujem, že nič lepšie som za posledné roky nečítal. Vďaka panu autorovi. Môžem len ľutovať, že ho nepoznám. Rozprával som sa z viacerými slovenskými chovateľmi a majú podobný názor. S pozdravom a vďakou J.Hrabal.
hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Priam som čakal nejakú recenziu s ktorou sa obyčajne autori predháňajú. Knihu čítam veľmi pozorne. Musím napísať, že je priam potešením po úmornom a nabitom dni starosťami zasadnúť k tejto knihe. Sú tam mnohé informácie, ktoré pamätajú len najstarší holubiari. Som asi v polovici a mám už 6 A4 poznámok až na nejaké drobnosti kladných. Tých pár negatívnych sa týka odborného názvoslovia. Ale to je problém aj vysokoškolsky v odbornosti zoológie vzdelaných ľudí. Stačí čítať istý chovateľský časopis. Na slovo "materiál" -vraj plemenný!?-už som azda aj alergický u veterinárne vzdelaných autorov. Kurnik-šopa, nevedia že píšu o zvieratách? alebo o stavbách! Nič na tom nemení ani trestný zákon, kde je zviera chápané ako vec. Chcel by som spracovať recenziu pre Svět holubú. Ale kedy-to si netrúfam pri mojom pracovnom vyťažení odhadnúť. A otázke je, či to uvedený časopis aj zverejní. Ale smelo prehlasujem, že nič lepšie som za posledné roky nečítal. Vďaka panu autorovi. Môžem len ľutovať, že ho nepoznám. Rozprával som sa z viacerými slovenskými chovateľmi a majú podobný názor. S pozdravom a vďakou J.Hrabal.
Výborný nápad . Určitě tu recenzi napište. Petr bude velmi rád a časopis Svět holubů má o tyhle názory a příspěvky velký zájem a chce je publikovat. Předem děkuji a přeji z Toužetína hezký večer. Lukáš M.
Knížka je velkým dráždidlem holubářské fantazie. Čtenář se myšlenkami přenese do staré Prahy, kdysi plné holubů a pozoruje pestrá hejna purclíků, jak víří oblaka nad Prahou, aby si večer zašel na „jedno“ do hospůdky U Zelené žáby a poslouchal pantáty ze staré gardy vykládat historky o tom, jak jejich letáci trhají mraky. Pro mě, holubářskou terminologií ještě výletka, který nepamatuje staré časy, je to moc hezké fantazírování. To, jakým způsobem autor zprostředkoval pohled do dávné i nedávné historie, doplněný o mnoho krásných kreseb a postřehů, které za svůj dlouhý chovatelský život přítel Seidl nasbíral, se mi na knížce líbí asi ze všeho nejvíc. Opět se těším na zimní večery, až se do čtení znovu ponořím.
Byť jsou časy největší purclíkářské slávy nenávratně pryč, je knížka živou vodou pro hrstku zbývajících chovatelů pražských krátkozobých rejdičů a připomíná nám, jak velký odkaz a kus staré historie se na našich holubnících udržel. Byť doba holubaření moc nepřeje, je to výzva i závazek do dalších let.
Tím, že kniha byla vydána v početně omezeném vlastním nákladu, jsem si raději pořídil rovnou dvě – obě s věnováním, které mi autor rád na požádání napsal. Pokud je mi známo, zbývá již jen okolo 70 posledních výtisků, což není mnoho. O případném dotisku autor neuvažuje. Kdo do své knihovničky toto unikátní dílo ještě nepořídil, má nejvyšší čas.
Lukáš Záhlava.
Knížka na kterou sme všichni čekali a těšili se na to až bude autorem publikována a dotvořena zaujala očekáváním na spojení se starými časi spojený s hejny purclíků kroužící nad Prahou v podání vyprávění starých holubářů které výborně spracoval autor p.Seidl a já si jí s nadšením zakoupil i s jeho věnováním. Představa velké škály barevných a kresebných rázů které byli v početných hejnech k vidění je v dnešní době nepředstavitelné natož aby je chovatelé volně pouštěli a nechávali kroužit ve velkých hejnech za účelem přetáhnutí konkurence v podobě jiných holubů od sousedních chovů.
S velkým zájmem mě nejvíce zaujal přehled mezibarevnými kříženímy za účelem regenerace a oživení chovu, všechny popisy kreseb dnes již zaniklých, popis a podstata celé knihy a kompletní podání i s ručními perokresbamy.
Všem můžu knihu vřele doporučit.
Kabeláč Ondřej.
Ahoj
rád bych oživil krásné téma - pražský rejdič krátkozobý, úžasné plemeno, velmi plodné, otužilé, čilé a atraktivní, přikládám fotku holubičky z hnízda, brácha je lepší, ale už poletuje, tak jsem vzal za vděk i holubičkou. Patří k písklatům, která mi letos udělala zvláštní radost a navíc v nejzajímavější barvě. S. Veselý.
Zdravím všechny,
chtěl bych všechny chovatele a příznivce pražských rejdičů pozvat na letošní speciálku do Prahy.
V posledním čísle časopisu Svět holubů vyšla upoutávka na Celopražskou soutěžní výstavu, při které se bude naše speciálka konat, bohužel s původně plánovaným, ale později změněným datumem. Takže platný termín modřanské, celopražské výstavy a naší speciální výstavy je 26. - 27. října 2018.
Výstava je otevřena i pro nečleny speciálního klubu, své pražské krátkozobé rejdiče může vystavit opravdu každý. Příhlášku ke stažení najdete na našich webových stránkách : https://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz. Součástí speciální výstavy bude II. ročník Memoriálu Pavla Vacka na plnobarevné holuby, kde vítěze vyberou hlasováním sami chovatelé.
Těšíme se na Vás.
Za klub chovatelů PRK Jirka Suda.
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
chtěl bych všechny chovatele a příznivce pražských rejdičů pozvat na letošní speciálku do Prahy.
V posledním čísle časopisu Svět holubů vyšla upoutávka na Celopražskou soutěžní výstavu, při které se bude naše speciálka konat, bohužel s původně plánovaným, ale později změněným datumem. Takže platný termín modřanské, celopražské výstavy a naší speciální výstavy je 26. - 27. října 2018.
Výstava je otevřena i pro nečleny speciálního klubu, své pražské krátkozobé rejdiče může vystavit opravdu každý. Příhlášku ke stažení najdete na našich webových stránkách : https://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz. Součástí speciální výstavy bude II. ročník Memoriálu Pavla Vacka na plnobarevné holuby, kde vítěze vyberou hlasováním sami chovatelé.
Těšíme se na Vás.
Za klub chovatelů PRK Jirka Suda.
Zdravím všechny,
připomínám pěknou akci na nadcházející víkend. Přihlášeno je 232 kusů pražských krátkozobých rejdičů v mnoha barevných a kresebných rázech. Součástí speciální výstavy bude prodejní část, kde chovatelé dle svých slov nabídnou své přebytky dalším zájemcům o toto nádherné plemeno. Bude zde také možnost zakoupit si knihu př. Ladislava Seidla "Staropražské holubářství" a soubor barevných pohlednic všech rázů pražského rejdiče od stejného autora. Autor bude přítomen, takže rád vám knihu opatří svým originálním věnováním.
Těšíme se na vás.
Jirka Suda
Speciálka je za námi, bylo nač se dívat. Pro představu přidávám několik fotek z této zdařilé výstavy.
Sotva skončila jedna výstava, již nám klepe na dveře další akce. Tou je speciálka Klubu rejdičů a racků v Libčicích nad Vltavou, která proběhne již tuto sobotu, 3.11. od 8 hodin v chovatelském areálu Kuželník, nedaleko vlakového nádraží. Součástí výstavy bude tradiční velký podzimní trh holubů, kde lze sehnat nové posily do chovu i nabídnout přebytky z vlastního chovu dalším zájemcům.
Lukáš
Zdravim,
taky pridam fotky z vystavy. Prazacci meli opravdu super zastoupeni! Vystava nafocena zde:
http://www.chov-strukturovych-holubu.cz/fotogalerie/vystavy-trhy/26.-27.10.2018-specialni-vystava-pkr---celoprazska-soutezni-vystava---praha-modrany/
MP
Ahojte,
posílám fotky pár letošních výletků, je tam šedohnědá holubička a pár samců, dělají mi velkou radost. Přeji pohodový den. A. Veselý
Zdravím všechny,
na naše webové stránky jsem konečně přidal katalog, výsledky a skromnou fotogalerii ze speciálky pražských krátkozobých rejdičů 2018. Tak pokud budete mít náladu, tak se mrkněte.
https://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz/
Jinak přeji všem ještě jednou jen ten nejpříjemnější konec letošního roku a veleúspěšný rok 2019.
Jirka Suda
Zdravím,
Přeji vše nejlepší do nového roku a hodně úspěchů a radosti s Pražáčky!!!
Zdravím všechny,
tak se nám přiblížily další dvě akce, kde si jistě nejen "purclíkáři" přijdou na své.
První z nich je velký trh holubů všech plemen v areálu "Kuželník" v Libčicích nad Vltavou. Trh se bude konat v sobotu 2. února od 8:00 hodin v kryté hale zdejšího areálu. Takže pochytejte přebytky a přijeďte na klobásku a kus řeči.
Druhá akcička se koná o 14 dní později v Praze. 16. února pořádají záběhličtí purclíkáři přátelské posezení a přehlídku svých chovanců v útulné hospůdce sportovního areálu Astra. Tato, dnes již tradiční a zaběhnutá přehlídka jistě stojí za návštěvu všech příznivců pražských krátkozobých rejdičů. Bohaté občerstvení a dostatek míst k posezení na dohled klecí s holuby je samozřejmostí.
Obě akcičky vřele doporučuji, hojná účast bude jistě tou nejlepší odměnou pořadatelům.
J.S.
Zdravím všechny,
připomínám tip na nadcházející sobotu. Určitě nebude litovat nikdo, kdo přijede podpořit záběhlické "purclíkáře" na přehlídku jejich holubů do sportovního areálu "Astra" v Praze - Záběhlicích. Bohaté občerstvení v útulné hospůdce je samozřejmostí. Přijeďte se podívat na pražské krátkozobé rejdiče do tohoto komorního prostředí a poklábosit se stejně "postiženými" kamarády. Pro zájemce o posily do chovu bude připravena malá burza.
Na této akci bude také přítomen př. Ladislav Seidl a bude zde možnost zakoupit jeho výpravnou publikaci "Staropražské holubářství", nebo soubor barevných pohlednic všech rázů našeho rejdiče. Je možné také v případě zájmu př. Seidlovi předem zavolat, aby vzal potřebný počet knih. Zájemcům o věnování do knihy autor rád vyhoví. Telefon na autora a ukázkové fotografie knihy a pohlednic, najdete na hlavní stránce našeho klubového webu:
https://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz
Doufám, že se sejdeme v hojném počtu a oceníme tak práci záběhlických kamarádů s přípravou této, dnes již tradiční přehlídky.
J.S.
Zdravím purclíkáře,
pro oživení vlákna přidávám pár fotek z letošní sezony. Na každém kousku by se našly chyby, ale jsem rád alespoň za tohle. :-)
Holoubata na misce přidávám spíš pro zajímavost, mají takovou zvláštní barvu, jedno šedé s modrým nádechem, druhé světlé se žlutým nádechem. Uvidíme jak se vybarví, až dopeří, respektive přepeří. Černý tygřík je loňský holoubek. Dva žlutí tygříci jsou výletci, ještě pískají, až čas ukáže, jak přepelíchají a jak se jim vyvinou hlavy. A na konec nadějný mladý vlašťovák.
Chovu zdar!
Lukáš
Dobrý den příteli,
speciální výstava Klubu chovatelů Pražských krátkozobých rejdičů proběhne ve dnech 10.-11.1. 2020 při výstavě Náš Chovatel v Lysé nad Labem.
Asi neuškodí zopakovat další "purclíkářské" akce, pořádané mimo speciální Klub PRK, na kterých budou pražští krátkozobí rejdiči vystaveni ve větším počtu. Jsou to:
1. Výstava Klubu chovatelů rejdičů a racků, která proběhne již tuto sobotu 2.11.2019 od 8 hodin v chovatelském areálu Kuželník v Libčicích nad Vltavou (výstava je doplněna o velký trh holubů nejrůznějších plemen, převážně rejdičů).
2. Celkem 34 kusů PKR je přihlášeno na CV Chovatel, která proběhne 15. - 16.11.2019 v Lysé nad Labem.
3. Každoročně, většinou cca 3. víkend v lednu (bez záruky), pořádá česko-slovenský Klub chovatelů holubů krátkozobých plemen výstavu v hotelu Bečva v Rožnově pod Radhoštěm.
4. Většinou na polovinu února vychází pravidelná přehlídka PKR záběhlických holubářů v příjemném prostředí TJ Astra v ulici V Korytech v pražských Záběhlicích. Tuto komorně laděnou akci, která v mnohém evokuje staré purclíkářské časy, vřele doporučuji navštívit.
S přátelským pozdravem, Lukáš Záhlava
Vážení přátelé,
na našich webových stránkách najdete přihlášku na naši speciální klubovou výstavu, která se koná 10. - 11. ledna 2020 při středočeské výstavě "Náš chovatel" na výstavišti v Lysé nad Labem. Výstava je otevřena i pro nečleny klubu, tak neváhejte a pochlubte se se svými odchovy. Uzávěrka přihlášek je v neděli 15. prosince.
Pro zajímavost přikládám fotky pěkných šimlů, které vystavil o víkendu v Lipsku náš nový, zapálený člen Joachim Fuchs.
https://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz
Jirka Suda
Gratuluji všem vystavovatelům k úspěchům na Speciální výstavě PRK! Výstava byla velice pěkná, kvalita zvířat velice dobrá. Nejvíce mi padli do oka žlutí sedlatí a černí rovní. Bylo vidět prk v velkém množství jak holubů, tak rázů. ❤️👍🕊️
M.stehno
napsal(a):
Gratuluji všem vystavovatelům k úspěchům na Speciální výstavě PRK! Výstava byla velice pěkná, kvalita zvířat velice dobrá. Nejvíce mi padli do oka žlutí sedlatí a černí rovní. Bylo vidět prk v velkém množství jak holubů, tak rázů. ❤️👍🕊️
Příteli, díky za pozitivní komentář.
Před chvílí jsem telefonoval s Jirkou Sudou. Má teď napilno se zařizováním místní výstavy jeho mateřské https://zocsch-chvalenice.webnode.cz/, jakmile mu opadnou tyto povinnosti, nahraje na klubové stránky detailní fotogalerii ze speciální výstavy PRK včetně jejího vyhodnocení.
Jsem rád, že Vás tento malý holoubek s velkou minulostí, ale nejistou budoucností tolik zaujal. Když uvážíte, jak málo zbylo chovatelů na současné množství chovaných barevných rázů, je obava o osud některých rázů PRK na místě. Jen málo rázů PRK se může "pochlubit" tím, že by měly stálý okruh více než pěti chovatelů - specialistů. Roky běží, členská základna stárne a noví chovatelé nepřibývají takovým tempem, abychom mohli mluvit o nějaké světlé budoucnosti. Tím ale nechci malovat čerta na zeď, je to jen takové "hlasité" povzdechnutí.
Pořádání speciálek tam, kde je plemeno "více na očích", jako je tomu např. v Lysé, je jednou z cest, jak plemeno důstojně prezentovat širší chovatelské veřejnosti a zároveň se pokusit oslovit potenciální zájemce o jeho chov. Zrovna černí plnobarevní, které zmiňujete, dnes patří mezi raritu. Kontrast barev černého peří a velké sytě červené obočnice je na typově pěkném "pražákovi" velice líbivý. Můžete to brát jako výzvu.
Lukáš
parukar
napsal(a):
Před chvílí jsem telefonoval s Jirkou Sudou. Má teď napilno se zařizováním místní výstavy jeho mateřské https://zocsch-chvalenice.webnode.cz/, jakmile mu opadnou tyto povinnosti, nahraje na klubové stránky detailní fotogalerii ze speciální výstavy PRK včetně jejího vyhodnocení.
Jsem rád, že Vás tento malý holoubek s velkou minulostí, ale nejistou budoucností tolik zaujal. Když uvážíte, jak málo zbylo chovatelů na současné množství chovaných barevných rázů, je obava o osud některých rázů PRK na místě. Jen málo rázů PRK se může "pochlubit" tím, že by měly stálý okruh více než pěti chovatelů - specialistů. Roky běží, členská základna stárne a noví chovatelé nepřibývají takovým tempem, abychom mohli mluvit o nějaké světlé budoucnosti. Tím ale nechci malovat čerta na zeď, je to jen takové "hlasité" povzdechnutí.
Pořádání speciálek tam, kde je plemeno "více na očích", jako je tomu např. v Lysé, je jednou z cest, jak plemeno důstojně prezentovat širší chovatelské veřejnosti a zároveň se pokusit oslovit potenciální zájemce o jeho chov. Zrovna černí plnobarevní, které zmiňujete, dnes patří mezi raritu. Kontrast barev černého peří a velké sytě červené obočnice je na typově pěkném "pražákovi" velice líbivý. Můžete to brát jako výzvu.
Lukáš
Ubývání chovatelů bych řekl že je u všech plemen ovšem na pražském rejdiči je to asi nejvíce vidět. Tento Holoubek mě velice zaujal oo všech stránkách. U černých jak píšete,,,,,, mám rád černou barvu a velkou červenou obočnici a proto mě tento ráz velice zaujal. Je škoda že nejsou mladí Chovatelé prk. Tento Holoubek patří k perlám a byla by velká škoda ho ztratit. Snad se někdo najde. I já bych chtěl začít s chovem prk a to konkrétně v barvě žluté rovné. Snad se mi to někdy podaří. S pozdravem Michael Stehno.
Správný přístup k propagaci plemene, speciálka na vrcholných výstavách v Lysé - Chovatel a Náš chov a v Brně na Moravii je jediný správný marketingový postup pro popularizaci plemen holubů a přilákání nových zájemců o chov holubů , kdy v perfektním prostředí lze shlédnout nejširší sortiment a též najít dle katalogu kontakt na vystavovatele .
K tomu ještě patří další velké akce jako Bohdalov,Soběslav a Přerov,které se konají ve stejném dni, kde bohužel neochota spolupracovat a koordinovat svoje kroky vede k tomu, že mnoho chovatelů v jeden den navštíví pouze jednu z nich a všichni tak ztratí návštěvníky a zájemce ! Pak se píše v Chovateli 1/20, že v Přerově na Výstavě Moravy a Slezska bylo jen 270 holubů !
Tady bych rád doufal a věřil, že nový předseda Ústř. výkonného výboru ČSCH Mgr.Matouš provede pár změn v této mrtvolné organizaci a "otevře dveře na ministerstva " k otevření dveří pro dotace na podporu chovatelství , a také , že protlačí konání velkých výše uvedených výstav v ČR v termínech tak, aby si nekonkurovaly a umožnily tak lepší presentaci chovatelství v celé ČR. Stejně tak by měl podporovat konání všech speciálek na vrcholných výstavách a ne v nějakých zapadákovech v temných boudách či kravínech bez světla apod.
Změna je život, kdo se nezmění a nepřizpůsobí - vyhyne !
parukar
napsal(a):
Lukáš
Zdravím, moc pěkně napsáno. V lysé to byla krásná prezentace klubu. Taky tyto krásné holoubky chováme společně s otcem, asi tak 2 roky. Já s nimi začal a táta se k nim po dlouhé době vrátil a už by jsme je nevymněnili, dělají nám velkou radost. Snad si k nim najde cestu ještě mnoho chovatelů.
Přeji krásný den.
Petr Kudláček
Zdravím všechny,
rád bych připomenul "purclíkářské" akcičky na nejbližší období.
Teď v sobotu, 1. února, se koná v Libčicích nad Vltavou velký trh holubů všech plemen. Tradičně na těchto trzích hrají rejdiči prim a současné pořádání výročních schůzí dvou celostátních klubů, chovatelů pražských krátkozobých rejdičů a rejdičů a racků, dává předpoklad hojné účasti chovatelů se svými přebytky.
O týden později, v sobotu 8. února pořádají záběhličtí purclíkáři tradiční přehlídku svých holubů v hospůdce sportovního areálu Astra v Praze - Záběhlicích. I zde bude prostor k nákupu, prodeji, nebo výměně rejdičů před nastávající sezónou. Kvalitní občerstvení po celou dobu přehlídky je samozřejmostí.
Přijeďte se podívat, pokecat a svým zájmem podpořit pořadatele těchto pěkných akcí.
Jirka Suda
Zdravím všechny,
na náš klubový web jsem umístil katalog, výsledky a fotogalerii z naší speciálky v Lysé nad Labem.
Tak kdo máte náladu, můžete mrknout :-)
Jirka Suda
incas
napsal(a):
Zdravím všechny,
na náš klubový web jsem umístil katalog, výsledky a fotogalerii z naší speciálky v Lysé nad Labem.
Tak kdo máte náladu, můžete mrknout :-)
Jirka Suda
Ukázkový přístup a využitím možností komunikace internetem - vzor pro ostatní kluby !
Děkuji za příkladnou presentaci a přeji hodně radosti a pevné zdraví k další Vaší činnosti !
gary
napsal(a):
Ukázkový přístup a využitím možností komunikace internetem - vzor pro ostatní kluby !
Děkuji za příkladnou presentaci a přeji hodně radosti a pevné zdraví k další Vaší činnosti !
Díky za pochvalu
Zdravim,
fotky z dnesniho trhu v Libcicich ke shlednuti zde :
https://www.chov-strukturovych-holubu.cz/fotogalerie/vystavy-trhy/1.2.2020-trh-holubu---libcice-nad-vltavou/
MP
peparazak
napsal(a):
Moc pěkná burza holubů, hodně lidí a ještě víc krásných holubů. Škoda jen že velkou většinu holubů si odvezli chovatele zpět domů. Tipuji že průměrný věk chovatelů na této burze byl 70 let.
Nechci zde zbytečně zaplevelit vlákno krátkozobých rejdičů, ale postřeh o skutečném stavu stárnoucí členské základy a to nejen u holubářů, je alarmující. V ČSCH jede vše v kolejích, které byly "položeny" za minulého režimu a spotřebovává dříve nabytá aktiva. Není reflektován změněný životní styl a změna celé společnosti...Možná jsme poslední silnější chovatelskou generací (dnešní 70 až 80 let), kteří zatím naplňují výstavní klece a navštěvují chovatelské akce. Ale uvidíme. Změny v ČSCH jsou na těch málo mladých, aby tlačili ČSCH tím směrem, aby chovatelství bylo přitažlivé pro mladé v dnešních podmínkách.
Nezapomeňte zítra na Záběhlice !! Všichni "purclíkáři", a nejen oni, to mají povinné
Tak jsem si tady dělal z Jirky srandu, aby na mě nezapomněl a nakonec jsem si sám spletl čas a čekal na něj už o hodinu dřív. Přiznám se, docela ve mě to ráno hrklo, že opravdu zapomněl. To je tak, když se člověk hodně těší...
Přidávám pár fotek ze záběhlické přehlídky PRK. Snažil jsem se zachytit hlavně celkovou atmosféru záběhlické výstavy s holubáři, venkovním trhem, i vnitřní expozicí. Na detailní focení jednotlivých holubů se zaměřil Jirka Suda. Věřím, že se zde stran této přehlídky ještě máme nač těšit.
Lukáš Záhlava
Zdravím všechny,
na naše webové stránky jsem přidal pár fotek z chovu našeho kamaráda a nadšeného člena klubu, Lukáše Záhlavy. Lukáš žije pražským krátkozobým rejdičem a jeho historií opravdu intenzivně a věnuje se hlavně vzácným a mizejícím rázům našeho plemene. Také nedávno přebral podstatnou část chovu plnobarevných pražáků od našeho předsedy Toši Stojanova. Bohužel takových nadšenců je málo a já mu upřímně přeju, aby mu to nadšení vydrželo co nejdéle.
Tak pokud máte v karanténě trochu času, koukněte na naše stránky.
https://prazsky-kratkozoby-rejdic.webnode.cz/z-nasich-chovu/
Jirka Suda
Děkuju tímto Jirkovi za krásnou prezentaci, kterou mi na klubových stránkách udělal. Zároveň využiju příležitost a přidám pár řádek do diskuse...
Na různých vláknech holubářského fóra ifauny je probírán osud našich národních plemen a celkově stav českého holubářství. Soudě dle mnohých příspěvků, je zde na ifauně nejeden chovatel, kterému toto není lhostejné. Je otázkou, jak velké procento přispěvatelů to myslí upřímně a kdo chce jen vypadat líbivě. Jsem optimista a chci věřit, že první skupina je větší. A proto, že jsem až bláhový optimista, pokusil bych se tímto způsobem oslovit chovatelskou veřejnost a najít mezi vámi někoho, kdo by se chtěl dlouhodobě a cíleně věnovat chovu PRK černých vlašťováků.
Tento barevný ráz by si zasloužil intenzivní péči a šlechtění, aby se kvalitativně dostal na úroveň ostatních barevných rázů PRK. V současném stavu tento barevný ráz početností i kvalitou doslova živoří, ztrácí oproti ostatním na typičnosti (slabší delší zobáčky, nízká a šikmá čela) a problémy jsou i s přesností kresby, jen malé procento holubů je výstavně upravitelných.
Šlechtění tohoto rázu vyžaduje regeneraci přes jiné vhodné rázy PRK, hodně "pracovních" zvířat, trpělivost a selekci pro ustálení kresby při zachování typu. Na to bohužel nemám prostor (prioritu mají tygříci a plnobarevní), a tak u mě vlašťováci spíš přežívají, než aby se mohli někam dále posunovat.
Našel by se zde mezi vámi někdo, kdo by měl zájem se do jejich chovu intenzívně zapojit a nezjištně spolupracovat? Někdo, kdo by měl tento ráz na prvním místě, měl vytrvalost a akceptoval, že výsledek šlechtitelské práce se dostaví až za několik let? A v neposlední řadě někdo, kdo by nečekal, že na tom nějak zbohatne ale bral to jako chovatelskou výzvu?
Budu rád za každého případného chovatele, který to bude myslet seriózně a vědom si všech úskalí, by se tohoto úkolu chtěl po zralé úvaze zhostit.
S chovatelským pozdravem,
Lukáš Záhlava
lukas.zahlava@seznam.cz
Zdravím ve spolek.
nejen pro Góďu: Dle sdělení organizátorů se libčické trhy budou opět konat v tradičním termínu "první soboty v měsíci" již od června, nejbližší termín je tedy 6. 6. od 8 hodin. Věřím, že po nucené delší pauze bude o setkání ze strany chovatelů zájem a že i v trhu bude nějaký kousek k vidění.
Pro Petra Kudláčka: Hezcí holoubci. "Vajsšpicové" jsou v dnešní době bohužel spíše raritou, což je vzhledem k jejich líbivosti škoda. Bylo by pěkné, kdyby se Vám jich povedlo pár odchovat. Držím palce!
Lukáš
Přátelé, podle informací pořadatelů se tradiční holubářské setkání v Libčicích nad Vltavou uskuteční i tuto sobotu 3.10. od 8 hodin v chovatelském areálu Kuželník. Součástí setkání bude velký trh holubů. Občerstvení na místě je zajištěno. Vzhledem k opatřením zaváděným od 5.10. kvůli epidemiologické situaci to s velkou pravděpodobností bude na delší dobu poslední dostupná možnost k výměně, prodeji či nákupu chovných zvířat. Neváhejte tedy a přijďte v sobotu nabídnout své chovatelské přebytky, případně se poohlédnout po nějaké posile do chovu. L. Z.
Zdravím všechny,
tak když už Toša zahájil tu virtuální speciálku, tak se taky přidám. Jiná výstava nás stejně asi letos nečeká. Dneska jsem nafotil nějaké výletky, ale moc se jim nechtělo. Postoje některých ten vzdor jasně vyjadřují. V první várce je 8 výletků. Jsou to vesměs pracovní holubi do bělohrotých, takže nějaké míchané letky atd. vůbec neřeším. Směrodatný je typ a genotyp. Jsou to tři holubi a pět holubiček (alespoň doufám).
JS
..... a devět sedlatých výletků. Letos jsem se snažil trochu rozchovat stříbrné, tak snad se něco povedlo. Několik starších a vyspělejších. Tady by měli být čtyři holubi a pět holubiček. Tak uvidíme.
JS
Zdravím všechny,
ještě jsem včera zapomněl na jednu holubičku. Tak aby jí to nebylo líto
Tak co "purclíkáři"? Jak se vám letos dařilo? Přidejte nějaké fotky, ať se alespoň u monitorů pokocháme. Při současném vývoji toho svinstva je ve hvězdách, jestli se letos vůbec někde setkáme.
Opatrujte se
Jirka Suda
Ahojte purclikari, narychlo jsem po ránu něco nafotil, těším se na vaše příspěvky.... Saša Veselý
Ahoj všichni,
jasně Tošo, je třeba nepropadnout letargii. V této době jsme zvyklí na kochání se víkend co víkend. Tak taky ještě něco nafoť a poděl se s námi. Výletci se mění každým dnem, ti by šli fotit po týdnu a skoro by je člověk nepoznal
Tak dneska nějací chovní černí sedlatí. Na poslední fotce je čerstvá posila od Honzy Svobody. Starší holoubek, který je v některých pozicích vynikající.
Jirka
Přidávám malou ukázku možných úskalí při šlechtění PRK tygříků. Jde o mravenčí práci, jen zlomek odchovu odpovídá standardu. Na fotografiích je pro představu zachycený chovný pár + 4 ponechaní letošní výletci. Další 3 holoubata tohoto páru nepřežila odchov, případně byla kvůli neodpovídajícím plemenným znakům vyřazena. Z ponechaných výletků se tři ve spojení se světlým protějškem dají dále použít jako "pracovní zvířata", ale exteriérově s tygříkem nemají nic společného. Až ten poslední odpovídá svými parametry PKR černému tygříkovi. Lukáš
V měsíčníku - 10/2020 časopisu chovatel krásný článek o Lukáši Zahlavovi. Dále přidávám ze staré holub. Literatury co mám v archivu něco o prk a prs. Doufám že to půjde přečíst. S pozdravem M. Stehno
Ahoj ve spolek,
musím tady pochválit Michaela Stehna, kterého jsem měl možnost osobně poznat. Je to mladý a zapálený chovatel, který má nejen velmi dobré znalosti teorie, ale zároveň má i velmi dobré chovatelské oko a cit, což jsou výborné předpoklady pro budoucí úspěšnou chovatelskou praxi. Moc příjemné setkání, věřím že se nám rodí další velký chovatel PRK.
Další velkou pochvalu zaslouží Michal za to, že historické materiály, které shraňuje, pro něj nejsou jen starý zažloutlý kus papíru a je ochoten se s námi o jeho archivní materiály podělit.
Nakonec přidávám pár dalších fotek z dílny Jirky Sudy z mého chovu PRK. Popisky u fotek.
Lukáš Záhlava
parukar
napsal(a):
Ahoj ve spolek,
musím tady pochválit Michaela Stehna, kterého jsem měl možnost osobně poznat. Je to mladý a zapálený chovatel, který má nejen velmi dobré znalosti teorie, ale zároveň má i velmi dobré chovatelské oko a cit, což jsou výborné předpoklady pro budoucí úspěšnou chovatelskou praxi. Moc příjemné setkání, věřím že se nám rodí další velký chovatel PRK.
Další velkou pochvalu zaslouží Michal za to, že historické materiály, které shraňuje, pro něj nejsou jen starý zažloutlý kus papíru a je ochoten se s námi o jeho archivní materiály podělit.
Nakonec přidávám pár dalších fotek z dílny Jirky Sudy z mého chovu PRK. Popisky u fotek.
Lukáš Záhlava
U Michala můžu jen potvrdit taky mám holuby teprv rok takže jsem začátečník a když něco potřebuji tak mi Michal vždy poradí a jsem za to moc rád a jsem mu za to moc vděčný
parukar
napsal(a):
Ahoj ve spolek,
Lukáš Záhlava
Zdravím a Děkuji,
Něco jsem ještě našel Československém holubáři ročník 1935. Něco se ještě pokusím najít třeba bych ještě něco vyštrachal ale toto jsou nejkvalitnější věci co mám.
Michal
Ahoj všichni,
tak když už jsme v té historii, tak taky přidám něco z minulosti
Jirka
Dobrý večer všem,
krátké dny a první mrazivé noci nás snad zaženou k počítačům častěji, tak doufám, že vlákno o našich krátkozobých nenecháme zapadnout někam hluboko. Určitě máte všichni "nabitá" chovatelská zařízení nadějemi na tradiční klubová klání, tak něco ukažte alespoň tady.
Já jsem zapátral v archivu a dám vám sem pár fotek z mého bývalého chovu modrých sedlatých. Sice je již vystřídaly jiné rázy našeho plemene, ale rád na ně vzpomínám.
Jirka
Tak taky něco přidám. Po zhlédnutí všech krásných příspěvků z chovu pražanů.
Zatím plnobarevné které využívám jen do chovu Tygříků kvůli barvě,typu a obočnici.
Ondřej K.
Něco z chovu Tygříků. Spíše polotovary po indiánech,šimlech a plnobarevných na čemž sem letos postavil celou sezónu. Vše jsou holoubci bez úprav.
Tak přidám pár fotek holubic. Ještě by jim slušely červené obočnice,ale ty tam jsou rádoby schované(jsou po plnobarevných jejich letošní odchovy už je mají. Jsou to spíše čápci některé světlejší některé tmavší.
Jakub_Filip
napsal(a):
Dobrý den, má tu někdo z vás zkušenosti s chovem pražských středozobých rejdičů ? Vím, že se diskuse zabývá krátkozobými, ale mně osobně imponují středozobí holubi.
Děkuji
Filip
Zdravím,
pražští středozobí rejdiči mají zde na Ifauně svoje vlákno. Tam se dozvíte určitě víc.
https://www.ifauna.cz/holubi/diskuse/detail/3262437/prazsky-rejdic-stredozobi
JS
Zdravím všechny příznivce pražských rejdičů,
dneska byl na Seznamu článek o staré dělnické čtvrti "Buďánka" mezi Smíchovem a Košíři. Na jedné doprovodné fotce k článku jsem na první pohled viděl něco, co rozbuší srdce každého milovníka našeho plemene a jeho historie .....
J.S.
Zdravím příznivce PRK, stále hledám fotky pěkných PRK z minulosti a mé marné bádání trochu rozjitřila návštěva u Jirky Ludvíka a prohlídka pár čísel časopisů Rádce, Chovatel a Drobné hospodářské zvířectvo...
a to z 50. let dvacátého století.
Zde je výsledek.
Chovu zdar. S. Veselý
5555
napsal(a):
Zdravím příznivce PRK, stále hledám fotky pěkných PRK z minulosti a mé marné bádání trochu rozjitřila návštěva u Jirky Ludvíka a prohlídka pár čísel časopisů Rádce, Chovatel a Drobné hospodářské zvířectvo...
a to z 50. let dvacátého století.
Zde je výsledek.
Chovu zdar. S. Veselý
Vkládám foto stránky o holubech z knihy " Zdroj blahobytu, aneb Jak rychle a poctivě zbohatnout ". Toť název knihy. Kniha má 950 stran a vyšla v roce 1905.
Jan43

XXX.XXX.61.211
A o týden později klubová speciální výstava na výstavišti v Lysé nad Labem, posuzování 13.1., výstava otevřena 14.1 a 15.1.2022, přihlášeno cca 120 PKR mnoha rázů, řada holubů z výtečných chovů prodejných, srdečně zveme k návštěvě a doplnění chovu. S. Veselý
Dobrý večer všem,
aktualizuji předchozí zprávu Saši Veselého o naší speciálce.
Jak již bylo řečeno, půjde o jednu z posledních možností se setkat, prohlédnout výsledky chovatelů PRK a doplnit své chovy před nastávající sezónou.
K dispozici bude také klubový stánek, kde bude možné posedět, popovídat si, občerstvit se a v neposlední řadě zakoupit od př. Seidla jeho podepsanou knihu "Staropražské holubářství". K dispozici budou také sady pohlednic všech rázů pražských rejdičů od stejného autora. Součástí klubového stánku bude také několik klecí na prodej, nebo výměnu holubů našeho plemene.
Všechny chovatele a příznivce pražských rejdičů srdečně zveme k návštěvě naší speciální výstavy a našeho klubového stánku.
Jenom poprosím o dodržení podmínek vstupu na výstaviště, ať předejdeme nějakým zbytečným nepříjemnostem. Bohužel s tím nic nenaděláme a organizátor musí dodržet současné podmínky.
Vše podstatné najdete na stránkách výstaviště https://www.vll.cz.
Těšíme se na vaši návštěvu.
Jirka Suda
Již dnes a zítra se koná speciální výstava pražských rejdicu, přijďte se podívat a navštivte klubový stánek s posezením
"Přijeli jsme, viděli jsme". Protože výstava ještě zítra pokračuje, tak jen stručně velice málo, co se mi líbilo a to ostatní.
Na výstavu jsme přijeli ráno, a velice mě překvapila asi stopadesáti-metrová fronta v trojstupu na vstupenky, ktará skoro neubývala. Měli jsme štěstí, že jsme jeli autem a byl nám umožněn vjezd do areálu po zaplacení poplatku za parkování a vstupné přímo u závory. Dost místních lidí se obracelo a šli domů, protože tu dvouhodinovou frontu na vstupenky stát nechtěli.
Jako první jsme navštívili burzu, která byla v kryté "výstavní" hale ; čisté pěkné klece, dostatek místa, světla i prostoru pro umístění zvířat.
Potom nejdříve holubi, a pochopitelně moje slabost na Rakovnické kotrláky, Pražské rejdiče krátkozobé, České staváky a České voláče sivé. Jak bylo inzerováno, PRK,ČVS a RK měli mimo výstavních klecí své pěkně vybavené propagační stánky s holuby pro případné zájemce. Bohužel, když jsem měl zájem o RK, ve stánku byli jen "hlídači" a k případnému prodeji holubů neměli žádné zmocnění ani informace.To nás asi po hodině čekání přestalo bavit, tak jsme odešli. Výstava i stánek ČVS a PRK, to nemělo chybu; siváci opravdu na vysoké úrovni ve všech barevných rázech, po delší době opravdu pěkné kolekce PRK. U ČS jsme si pěkně popovídali s vystavovatelem plamínků, kteří se mi velice líbí. Pan vystavovatel nám ukazal fotky ze svého volného chovu a tak jsem mu poprávu vyslovil pochvalu za ideální prostředí pro jejich let i výběr kvalitního chovného i výstavního materiálu.
PRK byli velmi dobře a citlivě posouzeni, vystaveni byli i vynikající jedinci ; bylo se na co dívat. Akorát se mi zdá, že u některých dobře oceněných sedlatých, nebyl na hlavě dobře znatelný zadní hrbolek a zakulacená hlava někdy přecházela do silného zátylku. To ale u sedlatých je zpravidla výraznější než u jiných barevných rázů.
Slepice, králíci a prodejní stánky v poněkud menším množství než jindy, ale po podrobné prohlídce tak akorát, protože začínaly bolet nohy.
Toť moje dojmy a zážitky, přestože jsem původně výstavu nechtěl navštívit, byl jsem rád, že jsem se po delší době opět dostal do příjemného výstavního prostředí. Pořadatelům výstavy a všem vystavovatelům velké Ď.
p.š.
na naše webové stránky jsem umístil výsledky a skromnou fotogalerii z této poslední speciálky. Naskenovaný katalog přidám co nejdříve.
Ještě jednou bych chtěl poděkovat všem vystavovatelům, oboum posuzovatelům, Láďovi Žohovi za perfektní spolupráci s výstavištěm, kamarádům z klubu (L. Seidl, L. Záhlava a T. Stojanov) a novému chovateli PRK Davidovi Houškovi za páteční přípravu nádherného a reprezentativního klubového stánku. V neposlední řadě děkuji všem návštěvníkům naší expozice a klubového stánku. Doufám, že se opět za rok v Lysé setkáme na další speciálce, která bude určitě daleko početnější, reprezentativnější a snad již konečně neovlivněna současnou covidovou situací.
Tak kdo chcete, můžete kouknout
Jirka Suda
incas
napsal(a):
na naše webové stránky jsem umístil výsledky a skromnou fotogalerii z této poslední speciálky. Naskenovaný katalog přidám co nejdříve.
Ještě jednou bych chtěl poděkovat všem vystavovatelům, oboum posuzovatelům, Láďovi Žohovi za perfektní spolupráci s výstavištěm, kamarádům z klubu (L. Seidl, L. Záhlava a T. Stojanov) a novému chovateli PRK Davidovi Houškovi za páteční přípravu nádherného a reprezentativního klubového stánku. V neposlední řadě děkuji všem návštěvníkům naší expozice a klubového stánku. Doufám, že se opět za rok v Lysé setkáme na další speciálce, která bude určitě daleko početnější, reprezentativnější a snad již konečně neovlivněna současnou covidovou situací.
Tak kdo chcete, můžete kouknout
Jirka Suda
Tak jsem koukl, moc pěkné stránky i moc pěkní holoubci, bez rozdílu.
Míra Fér.
Dobré ráno všem,
chtěl bych vás jménem záběhlických "purclíkářů" pozvat na tradiční přehlídku jejich pražských krátkozobých rejdičů. Přehlídka se bude konat v sobotu 19. února 2022 od 8 - 14 hodin v osvědčeném prostředí sportovního areálu ASTRA v Praze - Záběhlicích.
Dle slov organizátorů bude vystaveno cca 80 kusů PRK, připraveny budou také klece na prodej, nebo výměnu holubů. Bohaté občerstvení v příjemně vytopené hospůdce je samozřejmostí po celou dobu přehlídky.
Všichni jste srdečně zváni.
JS
incas
napsal(a):
Dobré ráno všem,
chtěl bych vás jménem záběhlických "purclíkářů" pozvat na tradiční přehlídku jejich pražských krátkozobých rejdičů. Přehlídka se bude konat v sobotu 19. února 2022 od 8 - 14 hodin v osvědčeném prostředí sportovního areálu ASTRA v Praze - Záběhlicích.
Dle slov organizátorů bude vystaveno cca 80 kusů PRK, připraveny budou také klece na prodej, nebo výměnu holubů. Bohaté občerstvení v příjemně vytopené hospůdce je samozřejmostí po celou dobu přehlídky.
Všichni jste srdečně zváni.
JS
Zdravím, také jsem tam jednou byl. Velice příjemné až rodinné prostředí, milí lidé z nichž čiší zapálení do svého ušlechtilého koníčka, čímž dávají jasnou odpověď různým kritikům. Pepo, zdravím z lázní a přeji krásnou sobotu.
Míra Fér.
Zdravím všechny holubáře,
tak včera úspěšně proběhla tradiční přehlídka pražských krátkozobých rejdičů záběhlických kamarádů. Tak jako každoročně přijel podpořit snahu několika málo organizátorů stále stejný okruh chovatelů z Čech i Moravy.
Také vcelku velice kvalitních posil do chovu bylo v malém trhu nabídnuto nezvykle velké množství. Jak propastný rozdíl ve srovnání s dřívější dobou, kdy kvalitních PRK bylo v nabídce jako šafránu. O kolik snažší by měl začátek chovu nějaký nový zájemce o plemeno dnes, než jsme měli my cca před 25 lety? Bohužel návštěvníků této krásné akcičky v příjemném prostředí bylo překvapivě daleko méně, než obvykle. Pevně doufám, že je to pouze "blbou" dobou a ještě někdy bude lépe. Moc bych to přál pražskému krátkozobému rejdiči, všem jeho chovatelům a v neposlední řadě sympatické partičce záběhlických purclíkářů.
Pro ilustraci, co bylo na této přehlídce vystaveno, přidávám první várku fotek. Protože raději fotím holuby než lidi, doufám, že někdo přidá i fotku celkové atmosféry této akcičky. Bohužel tentokrát žádnou nemám, příště se budu muset polepšit.
Jirka Suda
ve fotogalerii na našich stránkách jsem založil album PRK - historické artefakty.
Do tohoto alba budu postupně přidávat fotky různých předmětů a dokumentů z minulosti našeho plemene, aby se mohli pokochat všichni fandové našich purclíků.
Jirka Suda
incas
napsal(a):
ve fotogalerii na našich stránkách jsem založil album PRK - historické artefakty.
Do tohoto alba budu postupně přidávat fotky různých předmětů a dokumentů z minulosti našeho plemene, aby se mohli pokochat všichni fandové našich purclíků.
Jirka Suda
Velké díky za Vaši obětavou práci pro klub PRK . Je to ukázka a příklad pro ostatní kluby chovatelů původních českých plemen.
Kéž by takovou presentaci měly alespoň ty velké kluby !
Hodně štěstí a pevné zdraví, ať ještě dlouho můžete těšit holubáře i sebe z chovu holubů!
Klub chovatelů holubů pražských krátkozobých rejdičů zve všechny příznivce plemene z řad chovatelské i nechovatelské veřejnosti k návštěvě speciální výstavy, která se uskuteční ve dnech 13. a 14. 1. při výstavě Náš chovatel v Lysé nad Labem. Přihlášeno je 97 rejdičů v různých barvách a kresbách.
Součástí expozice bude klubový stánek s doprovodnou fotoprezentací a posezením. Zde budou po celou dobu výstavy přítomni zástupci klubu a rádi zodpoví návštěvníkům výstavy případně dotazy týkající se plemene. Rádi mezi sebou uvítáme nové tváře, nestyďte se nás oslovit .
Pro zájemce o doplnění chovu bude připravena malá burza s nabídkou holubů k prodeji či výměně. K zakoupení bude na stánku kniha Staropražské holubářství, jejíž autor, Ladislav Seidl, do knihy na požádání rád doplní vlastní rukou psané věnování. K prodeji je i soubor 11 pohlednic s brožurkou o historii plemene téhož autora.
Na přátelské setkání se těší zástupci klubu.
L.Z.
Na speciální výstavu PRK je přihlášena pestrá směsice kresebných a barevných rázů. Konkrétně jsou to:
4 kusy běloušů červenopruhých
8 kusů běloušů tmavohrotých
8 kusů modrých běloušů (modrých mramorovaných)
4 kusy modrých černopruhých
8 kusů červeně plavých pruhových
2 kusy černých běloprsých (vlaštováků)
4 kusy červených tygříků
2 kusy šedohnědých (myšových) tygříků
6 kusů černých tygříků
14 kusů žlutých plnobarevných
2 kusy červených plnobarevných
3 kusy šedohnědých (myšových) plnobarevných
5 kusů černých plnobarevných
1 kus černý bělohrotý
5 kusů žlutých sedlatých
2 kusy červených sedlatých
4 kusy šedohnědých (myšových) sedlatých
2 kusy modrých sedlatých
11 kusů černých sedlatých
2 kusy stříbrných sedlatých
Nezapomeňte se po prohlídce holubů zastavit také na propagačním klubovém stánku, kde se na vás budeme těšit, zodpovíme případné dotazy a rádi podebatujeme o historii, současnosti a snad i další budoucnosti našeho krásného holubího klenotu. I za ostatní přátele z klubu se těším na viděnou.
Lukáš Záhlava
Zdravím kolegy klubisty z Moravy, příští rok se určitě zase zucastnime.... přeji pohodový víkend a přidávám pár dnešních fotek, Saša
Ahoj Sašo, moc pěkní holubi, škoda že nebyli na speciálce, výstavu by obohatili. Ale věřím, že příští rok se zúčastníš.
Výstava samotná se moc povedla, byly to i se čtvrteční přípravou 3 hektické dny, ale vše přineslo své ovoce. Zvířata, která se na speciálce prezentovala, svému jménu ostudu neudělala. Dobrou práci odvedli i posuzovatelé Fotogalerie vystavených holubů se připravuje a bude již brzy k vidění na klubových stránkách. Propagační klubový stánek byl zejména v sobotu v obležení příznivců plemene a nabídl tak mnoho příjemných setkání. Přihlášku o vstup do klubu podali 4 noví chovatelé, i zde panuje spokojenost.
Zvláštní uznání a poklonu zaslouží náš nejstarší člen, letos devadesátiletý přítel Ladislav Seidl, který byl po všechny tři dny "na stánku", velice aktivně pomáhal s jeho přípravou i další prezentací a přesto ani při sobotním odjezdu z Lysé na něm nebyly znát známky únavy.
Další příležitost k setkání purclíkářů proběhne již 4.2. v Libčicích nad Vltavou. Od 8 hodin zde proběhne velký trh holubů - ideální příležitost k doplnění chovů před sezonou. Od 9 hodin mají v místní klubovně výroční členskou schůzi členové Klubu chovatelů holubů pražských krátkozobých rejdičů, o hodinu později proběhne na stejném místě výroční členská schůze Klubu chovatelů holubů rejdičů a racků.
Nakonec je třeba zmínit expozici pražských krátkozobých rejdičů "Záběhlických holubářů". Ta proběhne v sobotu 18. 2. od 9 do 13 hodin v hospůdce Astra, ulice V Korytech v Praze Záběhlicích a svým komorním charakterem dnes asi nejvíce připomíná nostalgii starých holubářských časů a stolních společností.
Lukáš
Krásná presentace činnosti klubu , vzorná propagace holoubků ,tak to má být ! Tady je místo k získávání povědomí o holubech , před stovkami návštěvníků se snáze najde zájemce než v začouzených venkovských prostorách, kam nikdo krom části vystavovatelů ani nepřijde...Skvělým závěrem akce musí být také fotogalerie minimálně oceněných holubů i s oceň. lístky....
díky a zdar vaší práci !
JH
Pro příznivce purclíků přidávám info k nadcházejícím akcím:
Pro zopakování, v sobotu 4.2. od 8 hodin velký holubářský trh v Libčicích nad Vltavou, od 9:00 tamtéž výroční členská schůze Klubu chovatelů holubů pražských krátkozobých rejdičů, od 10:00 výroční členská schůze Klubu chovatelů holubů rejdičů a racků.
Po dlouhé době ožije na jedno dopoledne klubovna poštovních holubářů "Domov" v Praze - Michli, kde se v sobotu 11.2. uskuteční přehlídka výletků poštovních holubů. Tato klubovna svého času hostila klubové speciálky pražských krátkozobých rejdičů. I když tentokrát nepůjde o přehlídku PRK, klubovna si i do dnešní doby zachovala svého ducha, proto věřím, že i návštěva této výstavy může nejednoho purclíkáře potěšit.
O týden později, v sobotu 18.2., se v nedalekých Záběhlicích od 9:00 do 13:00 v restauraci Bistro Astra uskuteční přehlídka pražských krátkozobých rejdičů. Tu pořádá ZO ČSCH Praha - Záběhlice s podporou Klubu chovatelů holubů pražských krátkozobých rejdičů. Vystaveno bude okolo 80 pražských krátkozobých rejdičů. Součástí výstavy bude i menší burza s nabídkou prodejných holubů.
L.Z.