Ahoj Edo,
dej nějaké foto červených. Nemám je ještě dopeřený, ale něco se tady ukazuje.
S.S.
Dík.Pěkný. Nejvíc mě zaujal kapráč - první příspěvek vpravo dole.
Vykat mě nemusíš vím že jsem asi generaci starší. Měj se. S.S.
Poslední 5 fotek je z našich výstav.
OndraŘ
napsal(a):
Někdy přijeď i k pivovaru na holuby
Přijedu. Jednou jsem byl u pivovaru - u pana Maliny a jsi prý kousek od něho.
Tyhle O,1 se dneska hodnotili jako slušné foto ovšem nic moc je to v zakryté voliéře a navečer a ještě rozplašený. měli jsme u nás sraz Jarda Kratochvíl a Milan Hovorka ....
OndraŘ
napsal(a):
Já toho z vyletku letos moc nevyberu nějak se mi nedařilo minulý rok to bylo o něco lepší. Ale nemůže být každý rok posvícení. Holubicky
Dík. Už asi nikdo foto MP nedá tak dám ještě z dneška. Ty stopy jsou od bílé lišky jak je na profilu řádila letos na holubech.
Mě se početně dařilo asi stejně, kroužkoval jsem 56 holoubat od 10 párů. V červenci -konec sezony. Něco vyberu, ale zdá se mě že už hledáme jen samé vady na holubech a radost z holubaření jako v dětství je fuč !!!
Dobrý den,
přidávám fotky černých pštrosů, zítra přidám fotky žlutých, černých a červených
Dobrý den, taky máte takový problém jako já a holubáři v okolí, z 21 výletků jen 2 holubi, zbytek holubice ?
žluté tam měl kopecký ze zámku ve slatiňanech a modré šupinaté kučera ze spolku v tuněchodech
M.stehno
napsal(a):
Dobrý den,
přidávám fotky černých pštrosů, zítra přidám fotky žlutých, černých a červených
Přidám dnešní foto-nic moc světel. podmínky, bez klec. drezůry, oči mají většinou rybíz ne jak na fotkách-no mrkni. V sobotu budu určitě ve Vlčí Habřuně.
Přidávám něco z mého chovu, promiňte mi za tu kvalitu fotek je to točený z mobilu. Zítra jedeme s Teznerem v 6:30 na výstavu vezeme 10 holubů + 5 na prodej bereme i L.Chvojku slyšel jsem že mu prý budete dávat 2 holuby. Já tam budu mít taky jednoho černýho holuba ke koupi. A nakonec 4 fotky z chovu loňský pár žlutých, a letošní pár černých , Hovorkou a panem Palukou, na členské schůzi je prý lepší ta holubička, podle Teznera a pana Říhy který byl na návštěvě u Teznera byl lépe ohodnocený holub, holubička je ta první, a holub 3 fotka.
Přidávám něco z mého chovu, promiňte mi za tu kvalitu fotek je to točený z mobilu. Zítra jedeme s Teznerem v 6:30 na výstavu vezeme 10 holubů + 5 na prodej bereme i L.Chvojku slyšel jsem že mu prý budete dávat 2 holuby. Já tam budu mít taky jednoho černýho holuba ke koupi. A nakonec 4 fotky z chovu loňský pár žlutých, a letošní pár černých , Hovorkou a panem Palukou, na členské schůzi je prý lepší ta holubička, podle Teznera a pana Říhy který byl na návštěvě u Teznera byl lépe ohodnocený holub, holubička je ta první, a holub 3 fotka.
Ahoj,
holuby Lubošovi vezu. Z fotek se těžko hodnotí takže pohovoříme na výstavě bude tam asi víc pštrosařů než holubů.přijedou z pražské pobočky i pštrosaři z Moravy. S e mnou jede taky pštrosař co má modré a černé tak s ním můžeš dát řeč. Já jedu v 7.00h mám to 52km. Dám Ti vizitku s telefonem at mě můžeš prozvonit, aby jsme vše neprobírali veřejně. Mohlo by to někomu třeba vadit. Těch MCH pštrosařů moc není za to jme určitě všichni rádi, že Tě to bere.
Ano slyšel jsem, bohužel letos tam nebude mít holub i pan Fr. Kůrka, který má velice kvalitní Mp jelikož jo postihla nemoc a asi 15 výletků mu odešlo, pan Hovorka taky prý nebude nic dávat jelikož jo taky štíhlá prý nemoc a holubi mu pšikají, Pan Paluka z Orle taky nepojede + x chovatelů si myslím taky nepůjde já bych řekl že e tam bude tak max. 130 holubů takže určitě chovatelů Mp bude určitě vice
Ano slyšel jsem, bohužel letos tam nebude mít holub i pan Fr. Kůrka, který má velice kvalitní Mp jelikož jo postihla nemoc a asi 15 výletků mu odešlo, pan Hovorka taky prý nebude nic dávat jelikož jo taky štíhlá prý nemoc a holubi mu pšikají, Pan Paluka z Orle taky nepojede + x chovatelů si myslím taky nepůjde já bych řekl že e tam bude tak max. 130 holubů takže určitě chovatelů Mp bude určitě vice
tak hlásím výsledky výstavi, vyhrál můj soused Tezner, který dostal 2 poháry za Nejlepší kolekci s prúměrem na holuba 94,5 bodu. a čestnou cenu za výletka. Čestnou ceu dostali: Jiří Říha, Jaroslav Pleskot, př. a čestný předseda Moravec, A Jan Balcar. Jinak jsem koukal L. Chvojka parádně od vás pořídil . Já jsem taky parádně pořídil krásnou černou holubici od př. Šmoldy (Barták | Mejzr) potom jsem koupil za 125 korun holuba s tou čestnou od př. Balcara a potom jsem koupil tu první holubici kolekce př. BAlcara taky za 125 kč.
řekl bych že ty holubi byli 1. fotka - př. Karel Tezner
2. fotka př. Moravec
3. fotka je jasná př Jiří Říha
4. fotka př. Moravec
jestli je to špatně tak mě opravte
Krásní MP. Jde vidět že to byla výstava specializující se na MP, a ta kvalita tam byla vidět. Doufám že takoví chovatelé se nám představí na hlavní Speciálce klubu Moravských pštrosů v Újezdě u Brna za necelé 3 týdny ;)
Krásné fotky, super. Jako chovatel vzácných rázů u MP mám velký obdiv pro p. Tyllera, který šlechtí bělopruhé ŽLUTÉ, ČERVENÉ A MODRÉ Ts. Je to pro toho chovatele těžká cesta napříč šlechtěním. A ten MP červený belopruhy, pěknější ho jsem ještě neviděl a to už jsem měl možnost shlédnout i nějaké fotky od německých chovatelů, kteří je chovají.
Obrovský kus práce 👏
Úspěch chovatelů a členů Klubu na Evropské výstavě v Herningu/Dánsko. Na výstavě získali titul Šampiona Evropy supr chovatelé MP Jiří Říha za černé šupinaté a Vladimír Zurynek za modré. Velká gratulace!!!!
J. Šmolda
Ve svém mládí jsem měl moravské pštrosy modré černopruhé a doposud je mám v oku. Proto se mě současní s tou tmavou modrou a king-tělesnou schránkou, zpravidla špatně letu schopnou moc nelíbí. Navštívili jsme letos s kamarády řadu výstav i moc pěkné klubové výstavy poboček MP ve Vlčí Habřině, v Újezdu u Brna, nyní i v Lysé nad Labem, kde byli soustředěni velice kvalitní holubi i z plemených chovů.
Rád bych si ty pštrosy ve svém chovu vyzkoušel a tak mi připadají tělesnými tvary mému oku nejbližší černí šupinatí.
To že dnes na výstavách jsou tito vystavovaní holubi neprodejní lze asi pochopit, zcela mě však zaráží, že především kluby a jejich členové nenabízejí své chovatelské přebytky za účelem získání nových chovatelů, příp.udržení počtu stále ubývajících členů.
Je to asi současný trend ( a rád bych se mýlil ) jež vidím i ve svazu chovatelů PH, jehož výsledkem je i ( - ) čím míň chovatelů, tím větší je naděje na přední umístění.
Tak jsem si ulevil, postěžoval i pochválil, ale situce je i po této zkušenosti řešitelná, neb jsem především na těchto klubových výstavách MP poznal řadu kvalitních lidí - chovatelů nejen v přínosných diskusích.
Závěrem bych se chtěl na těchto diskusních stránkách zeptat, zda by bylo možné vysvětlit, případně dolžit obrázky, jak vypadá Moravský pštros - šupkatý, vč. detailu šupkatého péra. Ze vzorníku MP je zřejmé, že je MP kapratý, šupinatý a šupkatý.
Za případné vysvětlení předem děkuji.
p.š.
A co se týče toho prodávání. Přebytky a odpad v chovu má každý. Odpadu se většinou zbavují ke gastronomickým účelům...
Přebytky chovatele většinou vyměňují s jinými chovateli MP nebo kamarády. Tudíž u některých chovatelů těch přebytků moc nezbyde...
Z klubu prodávali co vím P. Kelbl, p. Barták, p. Jaroš, potom ještě někdo ze Slavkova Modré bronzově kaprate a ja modré šupinaté. Takže kdo má zájem o MP má možnost od Klubových chovatelů nějaký materiál koupit..
Pro jasnou fotku MP modrého šupkateho si můžete zajet do Německa kde tento ráz chovají. Já mám pouze tuto fotku, kterou jsem stáhl z internetu, víc jsem už nenašel..
Šupinatý má mít: základ peří bílé a konec je lemován např. Černou
Šupkatý má mít stejné vlastnosti podobné Rysu šupkatemu. Zde přikládám foto Ryse šupkateho a foto černého šupinatého MP. Rozdíl je zde velký..
Něco jsem k tématu našel na internetu (ukázky per bohužel ne).
Cituji autora Juraje Kafku:
„Šupinatost je kulatá, šupkatost je trojúhelíčková jako kaprování.
a ted odborně:
šupinatost je charakterizována jako bílé úzce barevně lemované peří na štítech. A je to dáno tím, že původní vzorek holuba je tmavý a orientální řady (bělopruhost, šupinatost a šupkatost probělující neustálené okrsky plnobarevné barvy na štítech křídel probělují zde celá pera kromě úzkého koncového lemu plnobarevné barvy (černá, červená, žlutá...).
Šupkatost je dána tím, že původní vzorek holuba je kapratý (správně by se měla šupkatost nazývat bílá kapratost) a tak probělení je pouze v podobě dvou oválných skvrn na každém praporu pera. tyto probělené ovály jsou lemovány úzkou plnobarevnou barvou (rámování) a konec pera vyúsťuje v původní plavé barvě(modrá, popelavá, stříbřitá..)ve tvaru trojúhelníčku.
šupkatý je tedy polský rys modrý a šupinatý je moravský pštros.
Rozdíly poznáme i u např. černých polských rysů, kdy se mohou vyskytovat dva tipy orientálních vzorků a to jsou právě ony trojúhelníčky a lemy.
Prvním stupněm je orientální bezpruhý (má gen pro orientální řadu ,ale díky bezpruhosti se neprojeví). Druhým stupněm - je běloporuhý holub. Třetím stupněm - bělokapratý holub (šupkatý) a konečně čtvrtým stupněm je šupinatý holub s tenkými lemy.
Heterozygoti např. kapratý x šupkatý mají víceméně širší lemy a rámování a nebo je místo probělení nahnědlé. „
Autor:Juraj Kafka, iFauna
S pozdravem J.Š.
Děkuji všem, kteří se účastní této diskuse. Jak jsem psal ve svém předcházejícím diskusním příspěvku, líbí se mi Moravští pštrosi, které jsem choval ve svém mládí a docela rád bych se k nim vrátil. Mám už takový zvyk, zapojit vždy do svého chovu dostatek dostupné teorie. A výbormou praxi lze získat diskusí s chovateli na výstavách, atd. a pod. Z mého pohledu bohužel, ta posouzení od některých posuzovatelů mě často neusokojuje, protože např. nepoužívájí terminologii ze vzorníků a posouzení tzv. odbydou nějakou obecnou obligádní poznámkou. A to je nedostatek vyplývající z posouzení, nikoliv z typu posuzovacího lístku. Proto jsem přesvědčen, že chovatel musí svým holubům především rozumnět sám a výstavy jsou důležité pro korekci jeho znalostí a pohledu. Nyní však zpět k mému tématu šupinatost a šupkatost.
Pro mne je zatím určující zobrazení holubů šupkatého a šupinatého na obr. MCH, ze dne 25.11.23.20, potažmo pera na obr. M.stehno, včera 21.21 a citace J.Š. od J.Kafky. Tímto jsem se asi pro sebe nějak zorientoval, přesto však při podrobnější konfronraci níže přiložených kopií vidím značnou rozporuplnost nebo nejednotnost v názvosloví.
- Současný vzorník MP problematiku šupinatosti a šupkatosti dostatečně neřeší ?
- Šupkatost jsem podrobněji nenašel ani u čejek, a je zobrazena u Rysů. viz předcházející obr. s vyobrazeným holubem a krycími pírky. Tato pírka mi však nekorespondují s obrázkem roztaženého křídla které je ze stejného zdroje.
- Moje oblíbená učebnice - Vzorník plemen holubů - z r. 1974 str. 28. viz kopie v příloze - obr. c. peří šupinaté - OK ale obr. d. peří šupkaté (moravský pštros šupkatý ) - a jsme opět v rozpacích ??
Jsem si vědom, že zatím ještě nemám současný vzorník a tím mi i některé důležité údaje mohou chybět, ale po diskusích na speciálce v Újezdu u Brna i v Lysé n.L. si myslím že sjednocení názvosloví mezi kluby i u posuzovatelů je nanejvýš žádoucí ??
Za případně další mé poučení následným diskutérům předem děkuji.
p.š.
šupkatost (rys červený šupkatý) posledná fotka kalifornský holub žlutý šupkatý
Rád bych poděkoval především autorům předcházejících příspěvků za názorné a kvalitní vysvětlení a fotografie, ze kterých je zřejmé, co je šupinatost, šupkatost, kapratost, atd..
Přesto mám v sobě několik nezodpovězených otázek, nebo nepotvrzených příměrů, které bych ještě rád předložik k odborné diskusi.
Mám za to, že :
- klasická kresba modrého rysa je - šupinatá (viz. foto křídla v mém předcházejícím příspěvku - 27.11. v 12.04 hod.) ?????
- hlavně mě však není jasné to, co jsem ve svém předcházejícím příspěvku zkopíroval,( viz. 27.11. v 11.32 hod.) ze staršího Vzorníku plemen holubů - J.Čermák, Fr.Župka a kol. - str. 28 pol.16. Význačnější kresby holubího peří a křídel : C - peří šupinaté, d - peří šupkaté ( moravský pštros šupkatý) To, co je tam vyobrazeno si nedovedu zatím vysvětlit jinak, než že jsou tato vyobrazení per mezi sebou přehozena. ?????
p.š.
nimels
napsal(a):
Rád bych poděkoval především autorům předcházejících příspěvků za názorné a kvalitní vysvětlení a fotografie, ze kterých je zřejmé, co je šupinatost, šupkatost, kapratost, atd..
Přesto mám v sobě několik nezodpovězených otázek, nebo nepotvrzených příměrů, které bych ještě rád předložik k odborné diskusi.
Mám za to, že :
- klasická kresba modrého rysa je - šupinatá (viz. foto křídla v mém předcházejícím příspěvku - 27.11. v 12.04 hod.) ?????
- hlavně mě však není jasné to, co jsem ve svém předcházejícím příspěvku zkopíroval,( viz. 27.11. v 11.32 hod.) ze staršího Vzorníku plemen holubů - J.Čermák, Fr.Župka a kol. - str. 28 pol.16. Význačnější kresby holubího peří a křídel : C - peří šupinaté, d - peří šupkaté ( moravský pštros šupkatý) To, co je tam vyobrazeno si nedovedu zatím vysvětlit jinak, než že jsou tato vyobrazení per mezi sebou přehozena. ?????
p.š.
Ano na obrázku je to přehozené. Na 1. fotce je rys šupinatý na 2. šupkatý a na 3. je MP černý šupinatý. Šupkatého bohužel nemám.
J.š.
holubisemerad
napsal(a):
Výstava holubů Vepříkov - Habry 1.-2. 12. 2018.
Na Moravii 2018 promarněná příležitost k presentaci původních "moravských" plemen oproti r. 2017 přímo v centru Moravy v na ČR v luxusním prostředí oproti tzv. speciálkám v ponurých halách a bez účastiveřejnosti.
Výrazně chyběli pštrosi,voláči moravští i hanáčtí,mor. bělohlávci i brněnští voláči oproti loňské výstavě.
Téměř polovina výstavní plochy v 1. patře pav. B prázdná či obsazena králičky či morčaty - vloni zde parádní přehlídka kingů,m. pštrosů ,brňáků atd...
Nedobrá vizitka dotčených klubů moravských holubů.
Kde jinde , kdy jindy než na Moravii v Brně ?
Pro Jardu T. Prostřední byl na výměnu. 615/18 je nahoře fialový poznávací.
Velice kvalitní výletci. Já mám asi 12 vyletku. začínal jsem v dubnu a 80 procent jsem zabil hned na hnízdě.( Flek, malý zobák atd.) nechal jsem si jen co je podle mých představ snad dorostou do Habřiny uvidíme. . Co se týče tak letos jsou na tom černí pštrosy nějak špatně ( skoro u všech chovatelů) Žlutí šupinatí jedou ale dávají straky je tam tak 1 z 10 který má dobrou kresbu. což je u nich obvykle.
Uživatel s deaktivovaným účtem

holubisemerad
napsal(a):
Výletci 2019.
Máte to moc pěkné a chovatelské prostředí i okolí také...mám slabost pro modrou :-)))
napsal(a):
Máte to moc pěkné a chovatelské prostředí i okolí také...mám slabost pro modrou :-)))
Dík. Pářil jsem o 6 týdnů déle , takže moc toho na nich není vidět. Později něco nafotím. No modrá je dobrá. Žlutá to jen na oko.
holubisemerad
napsal(a):
Pštrosi na Vysočině - Žďársko. Volný prolet dnes již skoro vzácností.
Tito určitě neobletí dům , ti sotva vyletí z výletníku na tu stříšku naproti...proporcemi spíše štraseři, toto nebyli holuby našich dědů, co polařili a létali nad statky v hejnu...
škoda moravských pštrosů....to by byli holubi !
Před 50 lety jsme, měl doopravdické moravské pšstrosy, černého samce nebylo možné usadit,pár let žil na věži s polodivoškou, a vyváděli tam i mladé, tito dnešní jsou sice naoko líbiví, ale jaký je potom rozdíl mezi nimi a štrasery, a kolik mají mladých , bez abntiobitokik? nic by se němělo přehánet , dokonalost je abusrdum, měli by jasně uzákonit mantinely, jinak to je cesta do pekel
čendas
napsal(a):
Před 50 lety jsme, měl doopravdické moravské pšstrosy, černého samce nebylo možné usadit,pár let žil na věži s polodivoškou, a vyváděli tam i mladé, tito dnešní jsou sice naoko líbiví, ale jaký je potom rozdíl mezi nimi a štrasery, a kolik mají mladých , bez abntiobitokik? nic by se němělo přehánet , dokonalost je abusrdum, měli by jasně uzákonit mantinely, jinak to je cesta do pekel
Dobrý den,
Já měl pštrosi asi před 46 roky, ale už tenkrát nad domem nekroužili. Myslím, že jsou na tom nyní lépe než před 2O roky když jsem s nimi znovu začal. Tenkrát znamenalo čím větší tím lepší hodnocení. Chůze připomínala kachnu pižmovou atd.
Píši za sebe- antibiotika nedávám, pouze grit a sem tam vitamíny. Očkuji paramix.. ,
to je vše. Sezonu jsem začal v březnu v červenci ukončuji odchováno 55 holoubat od 11párů. Jistě bych měl lepší průměr,ale z toho počtu něco do chovu vždy vyberu.
Tohle téma tady už bylo probíráno několikrát, nakonec když se pštros někomu nezdá v dnešní podobě má možnost chovat spoustu jiných plemen holubů, některá jsou ovšem na tom hůř než pštros - co třeba pávík amer. typu, nebo rys něm. typu atd. Předem se omlouvám, nebudu dále diskutovat na toto téma, jelikož už v minulosti bylo kolem pštrosa řečeno vše.
Zdravím S.S.

holubisemerad
napsal(a):
Dobrý den,
Já měl pštrosi asi před 46 roky, ale už tenkrát nad domem nekroužili. Myslím, že jsou na tom nyní lépe než před 2O roky když jsem s nimi znovu začal. Tenkrát znamenalo čím větší tím lepší hodnocení. Chůze připomínala kachnu pižmovou atd.
Píši za sebe- antibiotika nedávám, pouze grit a sem tam vitamíny. Očkuji paramix.. ,
to je vše. Sezonu jsem začal v březnu v červenci ukončuji odchováno 55 holoubat od 11párů. Jistě bych měl lepší průměr,ale z toho počtu něco do chovu vždy vyberu.
Tohle téma tady už bylo probíráno několikrát, nakonec když se pštros někomu nezdá v dnešní podobě má možnost chovat spoustu jiných plemen holubů, některá jsou ovšem na tom hůř než pštros - co třeba pávík amer. typu, nebo rys něm. typu atd. Předem se omlouvám, nebudu dále diskutovat na toto téma, jelikož už v minulosti bylo kolem pštrosa řečeno vše.
Zdravím S.S.
některá jsou ovšem na tom hůř než pštros - co třeba pávík amer. typu....vždy mě fascinuje když se začne někdo vyjadřovat o věcech kterým v zásadě nerozumí .....mohl by jste mi vysvětlit v čem je na tom pávik amerického směru šlechtění hůř než pštros ? Četl jste někdy vzorník anglického pávika ?
gary
napsal(a):
Tito určitě neobletí dům , ti sotva vyletí z výletníku na tu stříšku naproti...proporcemi spíše štraseři, toto nebyli holuby našich dědů, co polařili a létali nad statky v hejnu...
škoda moravských pštrosů....to by byli holubi !
Příteli, chtělo by to více optimizmu a méně pesimistického hodnocení. Nemyslím si, že je to s MP tak špatné! Když má chovatel podmínky pro "volný" chov holubů a můžou volně létat je to na nich vidět a na výstavách také nemají problém. Bohužel né každý chovatel má podmínky aby mohl mít holuby puštěné. A pro pamětníky: "nic není tak jak bejvávalo…"
S pozdravem, Jš
Klub chovatelů holubů moravských pštrosů pořádá dne 21. 9. 2019 výstavu výletků v Křenovicích. Uzávěrka přihlášek je 5. 9. 2019. Přihlášky zasílejte na e-mail bartak.tvarozna@seznam.cz nebo volejte na tel. +420 732 327 138. Jste všichni srdečně zváni.
Dobrý den, náš nejlepší výletek MP černých šup., prosím o zhodnocení...
12. okresní výstavu holubů pořádají ZO ČSCH Vepříkov- ZO ČSCH Habry v kulturním domě ve Vepříkově 23.11.-24.11. Otevřeno so 13.-18h, ne 8.00-13.00h. Bude vystaveno asi 300 holubů. Vepřové hody.
Tak v Chovateli 12/2019 píše náš delegát na generálním zasedání EE, že na standardové komisi se probíral i moravský pštros a to tzv. ideální hmotnost, která zejména u modrých bezpruhých dosahuje až 1000g / vzorník : 700-750g / ! To už jistě nejsou genetičtí pštrosi !
Komise požaduje hmotnost pštrosa 550-750 g / dnes 550-800g / !S tímto návrhem by se měl vypořádat náš klub MP !
Co teď s těmi slepičáky ??
gary
napsal(a):
Tak v Chovateli 12/2019 píše náš delegát na generálním zasedání EE, že na standardové komisi se probíral i moravský pštros a to tzv. ideální hmotnost, která zejména u modrých bezpruhých dosahuje až 1000g / vzorník : 700-750g / ! To už jistě nejsou genetičtí pštrosi !
Komise požaduje hmotnost pštrosa 550-750 g / dnes 550-800g / !S tímto návrhem by se měl vypořádat náš klub MP !
Co teď s těmi slepičáky ??
S těmi slepičáky, slepičáci konkrétně modena byla použita do bronzových... Bez modeny by se těžko dostávala kresba,barva. Do šedohnědých byl pouzit king bez toho by se taky barva tezko dostávala. Je lehké kritizovat ale šlechtit umi málokdo. Modrého pštrosa ktery by nel 1000 g jsem jeste neviděl. Možná před pár lety to bylo možné, ale v dnešní době jsem ho i neviděl. Moravský pštros je holub barvy a typu a typ k mp patří. Do mp se v minulosti byl nakřížen gigant homer. Ten ma cca 850 g a tak se typ trosku zvětšil. S přáním hezkého silvestra a do noveho roku hodně chovatelských úspěchů v novém roce a snad se setkáme všichni na Evropě v Brně na Moravii.
M.stehno
napsal(a):
S těmi slepičáky, slepičáci konkrétně modena byla použita do bronzových... Bez modeny by se těžko dostávala kresba,barva. Do šedohnědých byl pouzit king bez toho by se taky barva tezko dostávala. Je lehké kritizovat ale šlechtit umi málokdo. Modrého pštrosa ktery by nel 1000 g jsem jeste neviděl. Možná před pár lety to bylo možné, ale v dnešní době jsem ho i neviděl. Moravský pštros je holub barvy a typu a typ k mp patří. Do mp se v minulosti byl nakřížen gigant homer. Ten ma cca 850 g a tak se typ trosku zvětšil. S přáním hezkého silvestra a do noveho roku hodně chovatelských úspěchů v novém roce a snad se setkáme všichni na Evropě v Brně na Moravii.
Než takto šlechtit, tak snad raději nic, vždyť tím tzv. šlechtěním se jen zkazily plemena původních druhů a vyrábí se tu Euroholub, který je k ničemu. To pak jednou někdo může říci, že když máme Euroholuba v gazzi kresbě, tak nepotřebujeme jiné plemeno, tedy ani pštrosa na němž již stejně není nic moravského !
Hrůzu ve mně budí příklad polského rysa, který byl zapsán před vstupem Polska do EU jako německý holub a tak z něj němečtí "šlechtitelé" vytvořily šupkatého mondena, který se vůbec nepodobá původnímu polskému rysu.
Vždy si to uvědomím, když koukám na Ostře sledované vlaky, kde přednosta stanice pouští hejno těch polských rysů a oni krouží kolem budovy nádraží !
Nedivím se Polákům, že je to na.ralo a že si zaregistrovali staropolského rysa, který je podobný původnímu plemeni.
Neměly by se naše kluby holubářů zamyslet nad svou budoucností ?
gary
napsal(a):
Než takto šlechtit, tak snad raději nic, vždyť tím tzv. šlechtěním se jen zkazily plemena původních druhů a vyrábí se tu Euroholub, který je k ničemu. To pak jednou někdo může říci, že když máme Euroholuba v gazzi kresbě, tak nepotřebujeme jiné plemeno, tedy ani pštrosa na němž již stejně není nic moravského !
Hrůzu ve mně budí příklad polského rysa, který byl zapsán před vstupem Polska do EU jako německý holub a tak z něj němečtí "šlechtitelé" vytvořily šupkatého mondena, který se vůbec nepodobá původnímu polskému rysu.
Vždy si to uvědomím, když koukám na Ostře sledované vlaky, kde přednosta stanice pouští hejno těch polských rysů a oni krouží kolem budovy nádraží !
Nedivím se Polákům, že je to na.ralo a že si zaregistrovali staropolského rysa, který je podobný původnímu plemeni.
Přeji vše nejlepší v novém roce všem chovatelům, kteří svého koníčka dělají pro radost a pro udržení této ušlechtilé činnosti.
Gary - všeználek opět nezklamal. Všemu rozumí, všude byl a jeho názory a kritika všeho jsou "zdrcující". Tolik pesimizmu a černé budoucnosti na jednom místě se jen tak nevidí!
Šlechtění zvířat se provádí odjakživa. Pokud by tomu tak nebylo, chovatelství by byla nuda a bez dalšího vývoje. Většina klubů má svůj šlechtitelský plán, který musí být ve shodě se vzorníkem plemene. Že to někdy vezme trochu jiný směr se stává. Potom musí následovat a následuje náprava. Pokud ne, je to špatně.
Vzpomínky na "staré časy" a připomínání polaření holubů jsou sentimentální. Jak vypadala vesnice dříve? Jak se hospodařilo na polích? Dnes za kombajnem jede traktor s pluhem a zaorává. Než aby polařili na poli osetém mořeným a všelijakou chemií ošetřeným zrnem, to radši žádné. Pokud jsou na polaření podmínky tak je to vyjímka.
Každý klub žije podle svých možností a podmínek. Gary, je chvály hodné, že máte starost o jejich budoucnost. V jakém klubu jste Vy?
jarsm
napsal(a):
Přeji vše nejlepší v novém roce všem chovatelům, kteří svého koníčka dělají pro radost a pro udržení této ušlechtilé činnosti.
Gary - všeználek opět nezklamal. Všemu rozumí, všude byl a jeho názory a kritika všeho jsou "zdrcující". Tolik pesimizmu a černé budoucnosti na jednom místě se jen tak nevidí!
Šlechtění zvířat se provádí odjakživa. Pokud by tomu tak nebylo, chovatelství by byla nuda a bez dalšího vývoje. Většina klubů má svůj šlechtitelský plán, který musí být ve shodě se vzorníkem plemene. Že to někdy vezme trochu jiný směr se stává. Potom musí následovat a následuje náprava. Pokud ne, je to špatně.
Vzpomínky na "staré časy" a připomínání polaření holubů jsou sentimentální. Jak vypadala vesnice dříve? Jak se hospodařilo na polích? Dnes za kombajnem jede traktor s pluhem a zaorává. Než aby polařili na poli osetém mořeným a všelijakou chemií ošetřeným zrnem, to radši žádné. Pokud jsou na polaření podmínky tak je to vyjímka.
Každý klub žije podle svých možností a podmínek. Gary, je chvály hodné, že máte starost o jejich budoucnost. V jakém klubu jste Vy?
Plně souhlasím..
Je smutné, že se rádi odvoláváme na tzv. odkazy předků, ale často nesmyslným došlechťováním ,se z původních plemen stávají univerzální plemena, která s těmi původními, nemají nic společného, neustálé blbnutí s novými varietami, kterých je víc jak chovatelů, se ničí positivní vlastnosti,imunita, plodnost, živatoschopný, létající, nádherný pštros, z 60 let , by dnes skončil na výstavě ,s výlukou,jelikož nemá kilo, ani znaky mondena, kinga a dokonce je schopen drze vyletět na střechu , gary to vystihl dobře
gary
napsal(a):
Bez šlechtění to nejde. Všechny plemena byla vyslechtena, postupným šlechtěním i rázy bez toho to nejde. Např. Beloocasy nebo do šupinatých, bělopruhých se přidává rovný mp aby se zlepšil typ protože když se nepřidá rovný tak se zmenší hlava, typ nastane zúžení hrudi.

čendas
napsal(a):
Je smutné, že se rádi odvoláváme na tzv. odkazy předků, ale často nesmyslným došlechťováním ,se z původních plemen stávají univerzální plemena, která s těmi původními, nemají nic společného, neustálé blbnutí s novými varietami, kterých je víc jak chovatelů, se ničí positivní vlastnosti,imunita, plodnost, živatoschopný, létající, nádherný pštros, z 60 let , by dnes skončil na výstavě ,s výlukou,jelikož nemá kilo, ani znaky mondena, kinga a dokonce je schopen drze vyletět na střechu , gary to vystihl dobře
Chápu že někteří zastánci "starých dobrých pořádku " si nejsou schopni připustit že se doba posunula o veliký krok kupředu a stim i ruku v ruce holubarstvi ....argumentace že se zbytečně šlechtí nové a nové variety mě v tom jen utvrdila! Příteli kdyby se tohle v současnosti ale i v té minulosti nedělalo tak tady máme maximálně jak napsal Gary toho euroholuba který by možná měl jen modrou barvu a možná by jsme pak byli všichni spokojeni.... Možná
napsal(a):
Chápu že někteří zastánci "starých dobrých pořádku " si nejsou schopni připustit že se doba posunula o veliký krok kupředu a stim i ruku v ruce holubarstvi ....argumentace že se zbytečně šlechtí nové a nové variety mě v tom jen utvrdila! Příteli kdyby se tohle v současnosti ale i v té minulosti nedělalo tak tady máme maximálně jak napsal Gary toho euroholuba který by možná měl jen modrou barvu a možná by jsme pak byli všichni spokojeni.... Možná
Nechte si vyprávět od staváčkářů, jak šlechtili evro staváka, potažmo středního evropského voláče a co to dalo, než se opět objevil ČS ve vrorníku EE. A myslím si, že na to upozorňují čendas i gary. Již jsem o tom psal, každé naše národní plemeno mělo určité vlastnosti, bary a exteriér. A to nejde jen o holuby. Např. česká husa a německá nosná. Vizuelně pro laika skoro stejná, ale ta česká sama vysedí, odvodí dorost, uživí se na zeleném (jen s malým přikrmováním), má vynikající prachové peří. Pokud nějaká vlastnost odpadne, pak nejde již o husu českou. Ale určitě chovatelé mají právo experimentovat, ale musí zvážit dlouhodobé dopady na národní plemena a jejich charakteristické vlastnosti. To není žádné staromilství...
jo012810
napsal(a):
Nechte si vyprávět od staváčkářů, jak šlechtili evro staváka, potažmo středního evropského voláče a co to dalo, než se opět objevil ČS ve vrorníku EE. A myslím si, že na to upozorňují čendas i gary. Již jsem o tom psal, každé naše národní plemeno mělo určité vlastnosti, bary a exteriér. A to nejde jen o holuby. Např. česká husa a německá nosná. Vizuelně pro laika skoro stejná, ale ta česká sama vysedí, odvodí dorost, uživí se na zeleném (jen s malým přikrmováním), má vynikající prachové peří. Pokud nějaká vlastnost odpadne, pak nejde již o husu českou. Ale určitě chovatelé mají právo experimentovat, ale musí zvážit dlouhodobé dopady na národní plemena a jejich charakteristické vlastnosti. To není žádné staromilství...
Nevím proč jsem tahaáte čs kdyz je to vlakno o mp. Ale to je jedno. Nevím ktery chovatel pustil do mp mondena ja o nikom nevím. Ale postupným zušlechťováním se z něj stal holub kterého chová hromada chovatelů po celé ČR, Německu, USA, Turecku a jiných zemích. Nevím jestli to někdo ví ale v Turecku je plno chovatelů co chovají šupinaté i beloocase. A jsou z nich uchváceni jak jsme dokazali spojit tak pěkný typ s barvou a kresbou.(maji např. Žluté supinate, žluté beloocase) V Izraeli je chovatel modrých šupinatých a takle by se dalo mluvit o lidech kde kdo co má celé dny. Zastávám názor že moravský pštros je rarita protože jsem neviděl jiné plemeno které by bylo velmi dobře typické s plným leskem, barvou a možnosti šlechtění nových rázu . V Německu uz mají i šupkatého pštrosa s šupkatosti jako ma rys, bělopruhý kteří se proti nasim nedají srovnat. A mnoho ho dalších např. Ráz andalusky ktery je uz na mnoho plemenech včetně rakovnickeho kotrláka moravské bagdety, či hanáckeho voláče, nebo prachenskeho kanika. Myslím si ze kdyby byl pštros malým holubem polařícím, tak by neoslovil tolik chovatelů jako nyní(můj názor) mnoho lidí nemá možnost mít volný chov a pro ně je mp jako stvořený. Je to nenáročný holub ktery ma dobrou plodnost. Dříve jsem měl staropolske rysy červené šupkate a mp je v poctu holoubat i předčili. Znám chovatele kteří je používají jako krmiče pro krátkozobý rejdiče. Pokud se někomu mp nelíbí tak at si vybere neco jiného ve světě je na stovky holubých plemen. Pokud někdo chce tak si vyšlechtěte např pomocí černých bělopruhých kteří jsou menší než rovní a dejte si je třeba na české lysky hladkonohé a udělejte si klub nadšenců a chovejte si je. Ja jsem rád že mám pštrosa takového jaký je. V dnešní době kdy je přemnožení dravců a vše se moří na polích i na zahrádkách tak je pro mne lepší mít chov ve voliéře protože by me je všechny vybral dravec. Mám tu hrozně mic krahujců a jestřábů. Omlouvám se za případné chyby nebo ze nekde není háček či čárka píši z mobilu a občas mi to přepíše slova.

jo012810
napsal(a):
Vy mě chcete poučovat o ČS? Dělejte si srandu z někoho jiného ...
jo012810
napsal(a):
Když mluvíte o husách i když taky nevím proč je sem nekdi tahá ale u husy německé je rozdíl ve velikosti a počtu vajec které snese..🐣🐤🐥. Je to něco podobného jako mp vs. Straser jestki teda to tak myslíte.........................🤔...... 🕊️
gary
napsal(a):
A na ty sedačky ti poloslepičáci vylezli po žebříku nebo tam s vypětím všech sil vyletěli ?
Copak na sedačky jim pomůžu, jelikož nejsem nejmladší tak je pro mě horší vynosit je na střechu stodoli, ale co mi holubáři pro ty naše holuby neuděláme.
poty76
napsal(a):
Ahoj Slávku, jsem moc rád že si tam tu fotku tvých MP na hřebenu střechy dal. Já to viděl na vlastní oči u tebe jak to lítá, takže tyhle komenty od Garyho jsou opět lascním rýpancem. Tohle mi mozek už nepobírá.
Ahoj Bohouši. Odpověděl jsem ti na email. Ta reakce mě spíš pobavila. Mějte se kluci at se daří. Čágo. S.S.

holubisemerad
napsal(a):
Copak na sedačky jim pomůžu, jelikož nejsem nejmladší tak je pro mě horší vynosit je na střechu stodoli, ale co mi holubáři pro ty naše holuby neuděláme.
Je fajn že to berete z nadhledem on Gary není v jádru zlý člověk poradit sice neumí ale zato skritizovat vše a všechny umí parádně 😉 PS : jo a Gary měl by si na těch svých 94-95 bodových šampionech trochu zapracovat hlavně ty probělené letky a kalhoty 😉
napsal(a):
Je fajn že to berete z nadhledem on Gary není v jádru zlý člověk poradit sice neumí ale zato skritizovat vše a všechny umí parádně 😉 PS : jo a Gary měl by si na těch svých 94-95 bodových šampionech trochu zapracovat hlavně ty probělené letky a kalhoty 😉
Já ani odpovídat nechtěl, jelikož jeho reakce jak píšete jsou na vše a vždy stejné. Třeba mě udělá p. Gery radost a dá také nějaké foto svojich červených, několik roků jsem je choval rád se taky vyjádřím. Nafotit holuby na těch mojich sedačkách je problém, tam se nepostaví a nejsou to voliéraci takže plachost je jejich vlastnost.
Jinak jeho názor na MP mu neberu, ale komunikovat s ním je ztráta času.
S:S.
napsal(a):
V tomto případě to není problém u té letky. Naopak je to správně. Nejlepší je pokud je bílá a okraj červený to pak po prepereni má letka správnou barvu. Pokusím se také něco nafotit. M. S
Holubice žlutí šupinatí mp. Nechtěli se moc stavět tak jen v rychlosti.
Co je to vlastně za barvu???
Má blízko k červené.
Je to geneticky - dp - pale - bledá (p, Šindelář ji označuje jako zlatou) ???
Nebo je to červená ???
d - rozředěná - to není určitě.
JN
jirinovak
napsal(a):
Co je to vlastně za barvu???
Má blízko k červené.
Je to geneticky - dp - pale - bledá (p, Šindelář ji označuje jako zlatou) ???
Nebo je to červená ???
d - rozředěná - to není určitě.
JN
Dle mého soudu je to mezibarva ze žluté. Dala by se asi označit za zlatou. Vypadla z žlutých šupinatých (čistých) ale v chovu ji nechám. Je pěkná v typu a v kresbě. M. S
Ahoj, ze dvou žlutých ti teoreticky může u současného pštrosa v jiné barvě vypadnout jen jediná barva.....rozředěná hnědá, nazývaná khaki. Podívej se na oči a uvidíš, jestli jsou s bílým kroužkem kolem zorničky, tedy nepravé perlové, je to jasné. Bledá by se tam musela dostat z jiného plemene. Může to ale klidně být napářené nějakým červeným holubem z holubníku. Vznikají pak červené odchovy štěpitelné na žluté, které jsou světlejšího červeného zbarvení.....anebo odchovy hnědé, jak se to stal kamarádovi z Brna, tomu to ale vypadlo z černých. Holub na fotce určitě není žlutý. S.
M.stehno
napsal(a):
Oko má rybízové. Po červeným být nemůže protože mám v oddělení pouze čisté žluté šup.
Pokud má máma zesvětlenou červenou barvu genem d na žlutou a táta třeba genem Od, ale má DD,
tak by z toho červená holoubata mohla padat (50%).
JN
Holub na starší fotografii.
Je prezentován jako žlutý.
5555
napsal(a):
Ahoj, ze dvou žlutých ti teoreticky může u současného pštrosa v jiné barvě vypadnout jen jediná barva.....rozředěná hnědá, nazývaná khaki. Podívej se na oči a uvidíš, jestli jsou s bílým kroužkem kolem zorničky, tedy nepravé perlové, je to jasné. Bledá by se tam musela dostat z jiného plemene. Může to ale klidně být napářené nějakým červeným holubem z holubníku. Vznikají pak červené odchovy štěpitelné na žluté, které jsou světlejšího červeného zbarvení.....anebo odchovy hnědé, jak se to stal kamarádovi z Brna, tomu to ale vypadlo z černých. Holub na fotce určitě není žlutý. S.
Z recesivní žluté / červené se hnědá nemůže vyštěpit.
Hnědá se může vyštěpit z dom. červené / žluté, nebo z černo - modré řady
JN
Ahoj Ondro, dík za fotky nikdo nepřidal, tak jen z dneška pár fotek. .S.S.
Dobrý den,
přikládám nějaké fotky z chovu K.Teznera. - z oddělení holubic.