Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Tak už nás sleduji i zde ... https://www.novinky.cz/domaci/clanek/nekteri-farmari-zabijeji-zvirata-krute-a-jeste-se-tim-chlubi-40334207#seq_no=1&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=lHbObSOtxUS-202008241806&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
A bude hůř...Pro představu, kam se to šine, je dobré si přečíst román 1984, který byl napsán v roce 1949(pokud se nepletu) a cílil na tehdejší diktátorské manýry a....
Rotvik
napsal(a):
I tohle se děje
https://www.facebook.com/photo?fbid=1342088499471421&set=pcb.1342088812804723
No,je to hnus.Zajímavé na tom pouze je ,že literatura uvádí,že HOLUB POLNÍ (Columba livia forma affinis),kapratý prapředek holubů domestikací zanikl a zde jich střelec drží svazky.Jak asi dlouho bude trvat,když se takto budeme chovat,než zmizí z celého světa a to píši jen o divokých holubech.Kouťák
kouták
napsal(a):
No,je to hnus.Zajímavé na tom pouze je ,že literatura uvádí,že HOLUB POLNÍ (Columba livia forma affinis),kapratý prapředek holubů domestikací zanikl a zde jich střelec drží svazky.Jak asi dlouho bude trvat,když se takto budeme chovat,než zmizí z celého světa a to píši jen o divokých holubech.Kouťák
Zdendo,s takovým přístupem to dlouho trvat nebude a možná už je pozdě.Na jedné straně se všechno strašně chrání,a na druhé straně to pitomečkové řežou hlava nehlava a ještě se tím chlubí.Jak jsi napsal ,, je to hnus ,,
Jen tak,když se toulám přírodou a nemusí ani nic létat.Stačí slyšet bublavou skálu.
Pavle,příroda je úžasná všude a bez toulání v ní,bych nemohl žít. Toto vlákno by mě bavilo ,ale holubi to nejsou.Tak naposled přidám pár fotek,co jsem potkal zajímavého a i jedno plemeno holubů se jmenuje po nich.
Pavle,tak to mě moc nepovzbudilo před zimou.Tak rychle něco podzimního.Barevnohlávci se válí na střeše,ale jeden červený už to má asi za sebou,což jsem u těch "zklidněných" červeňáků čekal mnohem dříve.Kouťák
Pár fotek z pískovny Cep a rybníka Koclířov,jak to podzim krásně vybarvuje.Je to uklidňující v této hnusné době.
Edo,tak to je hodně hnusnej sport.Vyházel bych na moři je.Tak raději jen tak něco z výlovů rybníků,když je ten podzim.Holuby létat baví,divoké husy ještě přetahují, zrzohlávka rudozobá na jednom rybníku včera a pod rybníkem na louce bílá daněla.
Jen tak pár fotek z mého toulání tento týden.Jeřábi na mě počkali a hned tři,hranostaj má smůlu,protože sníh není a on je vidět.Tisícová hejna hus běločelých nelze ani vyfotit v celku.Tak zas někdy.Kouťák
https://www.jstor.org/stable/3793?Search=yes&resultItemClick=true&searchText=hawk+pigeons&searchUri=%2Faction%2FdoBasicSearch%3FQuery%3Dhawk%2Bpigeons%26acc%3Don%26wc%3Don%26fc%3Doff%26group%3Dnone%26refreqid%3Dsearch%253A4ef9af13df62eaee85f51e5112aaa691&ab_segments=0%2Fbasic_SYC-5187_SYC-5188%2F5187&refreqid=fastly-default%3A272398e8ec5166fe6b956e3aaf262cc1&seq=7#metadata_info_tab_contents
Zajímavý čtení, jen se musí zaregistrovat a je to v angličtině. Taky mi to trvalo...
Jestřábovití a holubi: faktory ovlivňující výběr a úspěšnost útoku Jestřába Lesního na Hřivnáče.
gary
napsal(a):
další smrtelná rána holubářství ....
to je jak titulek z Blesku, jako šíření poplašné zprávy
holubi jsou 99,9% rezistentní
stačí zavřít do voliéry a zastřešovat (klidně i jen igelitem), aby tam náhodou nenapadal trus od divokých vrubozubých, uklidit žrádlo a vodu dovnitř a SVS vám NIC neutratí..

lupus4
napsal(a):
to je jak titulek z Blesku, jako šíření poplašné zprávy
holubi jsou 99,9% rezistentní
stačí zavřít do voliéry a zastřešovat (klidně i jen igelitem), aby tam náhodou nenapadal trus od divokých vrubozubých, uklidit žrádlo a vodu dovnitř a SVS vám NIC neutratí..
Tomuhle to nevysvetlite 🙄
HLAVNÍ, KOMENTÁŘE, SLOVENSKO 28. ledna 2021
Ministerstvo Zdravotníctva SR povolilo liek Ivermectin na šesť mesiacov
od Redakce CZ24 News 1 komentář 377
SLOVENSKO: Minister zdravotníctva Marek Krajčí udelil povolenie pre neregistrovaný liek Ivermectin. Vyhovel tak združeniu slovenských anestéziológov, ktoré požiadalo o schválenie liečivej látky ivermektín pre pacientov. Lekári na Slovensku tak dostali do rúk nové liečivo na boj proti ochoreniu COVID-19. Liečivo získalo povolenie na terapeutické využitie, zatiaľ na obdobie pol roka.
Slovensko povedalo áno
Ivermectin je antiparazitikum, ktoré má aj veľmi silné antivírusové a protizápalové vlastnosti pri COVID-19. Ako informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová, toto tvrdenie podporuje narastajúci počet štúdií, ktoré poukazujú na jeho účinnosť nielen v rámci in-vitro a zvieracích modelov, ale aj v mnohých klinických podaniach z centier a krajín z celého sveta.
„Liek sa bude podávať ako súčasť ďalšej liečby. Je už registrovaný vo viacerých krajinách, napríklad vo Francúzsku, USA, Švédsku a Nórsku,“ dodala Eliášová.
Ivermectin by mal byť časom dostupný aj v lekárňach na predpis.
Liek sa tak môže na Slovensko legálne dovážať a následne podávať pacientom. „Ministerstvo vydalo povolenie terapeutického použitia neregistrovaného lieku Ivermectin pre potreby zdravotníckych zariadení. Na obdobie šesť mesiacov tak platí povolenie pre nemocničné zariadenia i ambulancie,“ potvrdila hovorkyňa. Až doteraz bol ivermektín na Slovensku legálny len pre zvieratá, napríklad ako pasta pre kone alebo injekcia pre dobytok. Niektorí ľudia ho preto zháňali v zahraničí alebo si kupovali veterinárnu formu.
Záujem sa zdvihol po tom, ako z viacerých štúdií vyplynulo, že ivermektín môže fungovať pri chorobe covid-19.
Prinášame názor poslanca NR SR Tomáša Tarabu:
„Táto vláda boj proti covidu absolútne nezvláda a doplácajú na to ľudia zbytočne vyhasnutými životmi. Zdravie a životy občanov nie sú majetkom štátu. Konečné slovo, ako sa chce človek liečiť, má patriť jemu. Štát nemôže robiť prekážky nikomu, kto sa chce liečiť spôsobom, ktorý považuje za účinný.
V tomto duchu preto predložím procedurálny návrh, ktorým by parlament ako najvyšší zákonodarný orgán zaviazal vládu vytvoriť podmienky, aby sa tí, ktorí o to prejavia záujem mohli liečiť Ivermectinom a mali ho k dispozícií v dostatočnom množstve a v primeranej cene.
Dnes na svete neexistuje vyslovene liek proti covidu. Hľadajú sa kombinácie a postupy, ktoré vyhodnocujú prínosy a riziká. Tak je to aj pri Ivermectine a podobných liekoch.
Nie je to všeliek, ale tie čísla z krajín, kde sa masívne používa, sú veľmi povzbudivé. Na Slovensko však vláda absolútne rezignovala na fázu ochrany imunity a celý boj je len o vakcinácií a testovaní. Vláda však musí akceptovať, že veľká časť obyvateľstva má inú predstavu a iné očakávania od vlády.
Výsledky, že ivermektín funguje, už sa hlásia z celého sveta. Hovoria o nich lekári a nedá sa to už ignorovať ani na Slovensku.
Dnes žijeme v prostredí, že pod žiaden postup sa nikto nepodpíše na 100 percent. Veď takto je to aj pri vakcínach, kde sa odmietajú pod to z dlhodobého hľadiska podpísať aj výrobcovia vakcín. Preto je mi divné, že zrazu pri lacnom lieku, ktorý hlási výsledky, sa štát tvári, akoby sme mali čakať. No neviem na čo. Pritom je to vláda, ktorá cynicky skonštatovala, že tu úplne zbytočne zomierajú tisícky ľudí. To, že sa ľudia snažia zásobiť týmto liekom a považujú ho za dobrú voľby pri liečbe covidu je nielen z kruhov bežných ľudí, ale potvrdilo mi to aj veľa lekárov. Opakujem však, môj postoj je, že nikto nemá pri covide patent na zaručený úspech, ale bavíme sa o pravdepodobnosti a pomere rizika a úspechu.
Keď počúvame, ako sa tu stovky milióny rozhadzujú na riešenia, za ktorými žiadni odborníci nestoja, keď vidíme ako sa premiér prizná, že nakúpili za milióny zdravotnícky materiál, ktorí k ničomu nie je, tak nemám žiadne ružové okuliare.
Verím, že naša iniciatíva v parlamente rozhýbe stojaté vody aspoň v tejto veci, ktorá slúži ľuďom. Generálna prokuratúra má za úlohu ex offo preverovať aj verejné informácie. To, že sa premiér priznal, že nečinnosťou vlády zbytočne zomrelo 4300 občanov je verejná informácia povedaná v priamom prenose. Zbytočne zomrieť znamená, že keby boli k dispozícii dostupné lieky a materiál, človek by nezomrel. Toto na seba povedala vláda, preto to treba brať vážne a nielen pokrčiť plecami. Vláda sa nemôže diviť, že po tomto priznaní sa, ľudia už k nej nemôžu mať dôveru.“
Zdroj: https://zemavek.sk/
Antiparazitikum s názvem Ivermectin umí v laboratorních podmínkách zabránit množení koronaviru, který způsobuje nemoc Covid-19. Ukázala to studie australských vědců, která byla zveřejněna v časopise Antiviral Research. (Newsweek)
Výzkum proběhl na tkáňových kulturách, kde jedna dávka léku zničila koronavirus za méně než 48 hodin. To neposkytuje žádnou záruku, že podobně by lék fungoval i v lidském organismu, je zapotřebí další výzkum.
Ivermectin byl původně veterinárním lékem, je levný a celosvětově dostupný.
Rusko zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky na člověka
ČTK
ČTK
před 3 hodinami
Rusko v sobotu oznámilo, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Podle úřadu na ochranu zdraví spotřebitelů Rospotrebnadzor jde o první zjištěnou nákazu tohoto druhu na světě.
Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. | Foto: Isifa / Thinkstock
O "významném objevu" úřad informoval Světovou zdravotnickou organizaci (WHO). Šéfka Rospotrebnadzoru Anna Popovová podle agentury Interfax uvedla, že variantou A(H5N8) se nakazilo v prosinci sedm pracovníků drůbeží farmy na jihu Ruska.
WHO na svých stránkách uvádí, že přenos viru A(H5N8) z ptáků na člověka nelze vyloučit. Pravděpodobnost, že se tak stane, je však podle ní nízká. Připouští však, že k rozsáhlejším závěrům dosud neměla dostatek dat. Nákazy lidí jinými variantami ptačí chřipky H5N1, H7N9 a H9N2 se prokázaly již dříve.
Ohniska nákazy variantou ptačí chřipky H5N8 dosud kromě Ruska evidovala také Čína, některé evropské země a také státy na Blízkém východě. Přenos viru se ale ve všech případech odehrával pouze mezi ptáky.
Popovová uvedla, že nakažení se cítí dobře a že průběh onemocnění u nich byl mírný. Infekce se podle ní dále nešířila. Šéfka Rospotrebnadzoru rovněž zdůraznila, že se neodehrál přenos viru z nakaženého člověka na jiného člověka. Nevyloučila však, že by se v budoucnu něco takového mohlo přihodit.
reklama
Meelek
napsal(a):
https://youtu.be/p2-A2TCGKhs
Škoda, že jsem "ztratil" video, kde byla zachycena, včetně obyvatel, dalo by se říci taková několik metrů hluboká "studna". Po celém obvodě a směrem dolů měla vytesaná místa pro hnízdění. Prostě holubnik v zemi. Aspoň už vím, kam nacpat holubnik, až nám jednou vyschne studna.
Tady je taky zajímavý video. Spíš jen prvních pět sekund. Jestřáb Cooperův zaútočil na hejno Hrdliček Karolinských. Tak si říkám. I kdyby měli ti moji barevnohlavci o půlku času navíc, byli by bez šance. Aby uniknuli všichni bez újmy.
https://youtu.be/A2iVskGibzc
Pavle,"démon na vodě" je krásnej.Jestli se nepletu,tak je to Polák kaholka.Už jsem ho jednou viděl asi před 3 roky u nás.Nyní je u nás hejno Hoholů severních,ale přiblížit se k nim je umění.Zdraví Zdeněk

lupus4
napsal(a):
nedávno jsem poslouchal 2 špačky
😃😃
Sokolům se v Jeseníkách daří, za 20 let vyvedli 300 mláďat
Aktualizace: 24.03.2021 15:18 Vydáno: 24.03.2021, 15:18
foto
Sokol stěhovavý - ilustrační foto. ČTK/Ožana Jaroslav
Koupit foto
Jeseníky - Bezmála tři stovky mláďat vyvedly páry sokolů stěhovavých v Jeseníkách od roku 2001, kdy zde tito kriticky ohrožení dravci začali po delší přestávce opět hnízdit. Nyní v jesenických lesích žijí zhruba dvě desítky párů sokolů. ČTK to dnes sdělil Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Jeseníky a jejich okolí jsou nyní podle něj jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v Česku. Početná je populace těchto dravých ptáků také v Českém středohoří, Českém Švýcarsku či Moravském krasu.
Populace sokola se v Jeseníkách podle Šaje od roku 2001 postupně posiluje a tito draví ptáci už obsadili všech 20 tamních hnízdišť. Loni bylo v Jeseníkách evidováno 21 párů sokolů, kteří vyvedli 29 mláďat. Od počátku je jesenická populace sokola monitorována a výsledky jsou každoročně vyhodnocovány.
"K monitoringu a ostraze samotného hnízda, případně i přístupové cesty využíváme fotopasti s okamžitým přenosem. Díky nim máme obrovské množství jedinečných informací ze života sokolích rodin, které se následně snažíme využít i k jejich ochraně," podotkl ornitolog a spolupracovník Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Tomáš Pospíšil, který se na sledování sokolů v Jeseníkách od počátku podílí.
I když leží v Jeseníkách ještě velké množství sněhu, některým sokolům už začalo období rozmnožování a právě snášená vejce musí ochránit i před mrazivými teplotami. "Především v počátku hnízdění jsou sokoli velmi citliví na rušení. Pokud se to stává opakovaně, hnízdo mohou i opustit. Posledních pár týdnů, kdy se v horách pohybovalo méně lidí, začátku hnízdění určitě prospělo. Doufám, že i zbytek jarních měsíců budou návštěvníci Jeseníků ohleduplní a budou respektovat případná omezení vstupu do míst, kde se sokoli a jiné vzácné druhy vyskytují," uvedl Šaj.
Pravděpodobnost zdárného vyvedení mláďat snižují také přirozené faktory, jako jsou predátoři, mezi které v případě sokola patří kuna, výr či krkavec. Důležitou roli může sehrát nepříznivé počasí či vnitrodruhová konkurence. Klíčové je podle Šaje zajištění klidného hnízdění ze strany člověka, ať už je to hospodář či návštěvník hor.
PŘÍRODA JESENÍKY PTÁCI
Autor: ČTK
Facebook Twitter Vytisknout
Doporučujeme
Policie řeší, kdo posp
Kdo a čím je bude krmit ???
nacelnik

XXX.XXX.244.89
pane gary, v dnesnej dobe uz ochranarov pernatych dravcov nikto neberie vazne, to je len partia humoristov, ktori sa kazdymi svojimi tlacovymi spravami snazia len zviditelnit a to je z ich cinnosti pre prirodu asi vsetko...
Stačí najet na Wikipedii. A prdnout si tam třeba obyčejný Káně lesní. Píší tam o úmrtnosti narozených kusů v procentech do tří let věku. i ten sokol dospívá pohlavně ve zhruba 3 letech. Bude to určitě podobný.
Když se tu bavíte na toto téma...Může mi někdo odpovědět jakým způsobem se zjišťuje třeba počet krahujcu v ČR. Přijde mi, že je to vše jen o hrubých odhadech. Třeba na základě velikosti teritoria dravce a plochy ČR.
K té premnozenosti pernatejch dravců. Jediná analogie s nějakým závěrem (aspoň pro mě), kt. mě napadá je spojená s vysazováním Sumce velkého před cca 15-20 lety, rybářskou lovnou mírou 90cm.. A během toho čtvrt století se na mnoha místech po ČR stal skoro plevelnou rybou, která je zakázána pouštět zpět do vody.
A ještě jinak..Dokud jsem neměl holubi, krahujce ani jestřába jsem nevidel... Kdy je vůbec možný jakýkoliv druh považovat za premnozeny. Až budu mávat hrabema ve vzduchu a budou se mi tam sami napichovat? Jak tu psal jeden pán...
nacelnik
napsal(a):
pane gary, v dnesnej dobe uz ochranarov pernatych dravcov nikto neberie vazne, to je len partia humoristov, ktori sa kazdymi svojimi tlacovymi spravami snazia len zviditelnit a to je z ich cinnosti pre prirodu asi vsetko...
no vidíte, já jako " smutně humorná" zase beru vaše "moudra", z kterých povrchnost jen čiší
Meelek
napsal(a):
https://youtu.be/ac99q256Gck
Kdyby tak chovatelé dravců šlechtili stejně jako holubáři, mohli by dosáhnout stejného efektu jako holubáři a pak by i ti dravci nelovili, nelétali a byli by takoví klidní a neškodní a dopadli by stejně jako nově přešlechtěná plemena holubů - jen už by to nebyli oni....tož raději nic...
Tak toto je místo,kde je možné o dravcích diskutovat,jak každý chce.
Gary,chovatelé dravců šlechtí už dávno.Viděl jsem bílou Káni lesní z domácího chovu.V tématu o barevnohlávkovi jsi si mohl přečíst,že se kříží sokol s rarohem,takže, kde je člověk,tam je chyba.Myslí si snad někdo,když je například Orel mořský vysazen do nějaké lokality,kde orli nežijí,že tam nedochází k příbuzenské plemenitbě?Tak a teď znalci dravců, máte možnost diskutovat o orlu s bílým křídlem,kterého jsem vyfotil letos. Kouťák

kouták
napsal(a):
Tak toto je místo,kde je možné o dravcích diskutovat,jak každý chce.
Gary,chovatelé dravců šlechtí už dávno.Viděl jsem bílou Káni lesní z domácího chovu.V tématu o barevnohlávkovi jsi si mohl přečíst,že se kříží sokol s rarohem,takže, kde je člověk,tam je chyba.Myslí si snad někdo,když je například Orel mořský vysazen do nějaké lokality,kde orli nežijí,že tam nedochází k příbuzenské plemenitbě?Tak a teď znalci dravců, máte možnost diskutovat o orlu s bílým křídlem,kterého jsem vyfotil letos. Kouťák
Dvě tři sezony a bude tam něco bělohrotého 😉😀😀
gary
napsal(a):
Kdyby tak chovatelé dravců šlechtili stejně jako holubáři, mohli by dosáhnout stejného efektu jako holubáři a pak by i ti dravci nelovili, nelétali a byli by takoví klidní a neškodní a dopadli by stejně jako nově přešlechtěná plemena holubů - jen už by to nebyli oni....tož raději nic...
Protože oni nevědí pořádně jak na to! Chybí jim totiž vzorník. Měla by se jim rozeslat pozvánka do klubu. Ale nevím s čím by je křížili, aby to nelitalo. Jedině to nechat na vědcích a jejich laboratořích a skrizit třeba s Titanisem ... https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Titanis
https://www.youtube.com/watch?v=C4JWIYrEvcM&t=749s
Jakub Vágner o poštovních holubech
jaroslav69pokorny
napsal(a):
Tak dudka jsem nikdy naživo v přírodě neviděl.
Jardo,já za mého mládí také ne,ale v posledních letech je jich u nás hodně.Včera jsem viděl dva a ještě jsem slyšel dudat další.Pravidelně každý rok létají ke mě na zahradu.
kouták
napsal(a):
Jardo,já za mého mládí také ne,ale v posledních letech je jich u nás hodně.Včera jsem viděl dva a ještě jsem slyšel dudat další.Pravidelně každý rok létají ke mě na zahradu.
jen bacha Zdendo, kdybys chtěl "zkontrolovat" hnízdo moc z blízka , mladí se brání
výstřikem hooodně páchnoucího trusu do "ksichtu" vetřelce
Přítelkyně nikdy dudka neviděla,až vloni přiletěly čtyři kousky na dvůr k holubníku a radost neskonalá.Jinak několik let hnízdili v dutém parezu výšky cca 150 cm na zahradě souseda(300m).Poslední roky hnízdí u říčky Dračice,hnízdo ale utajeno.A je pravdou ,že jejich výskyt je poslední dobou vyšší.
17-ti letej holub.
https://youtu.be/JukkUdHUuqs
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/v-pardubicich-zacina-likvidace-holubu-nici-pamatky-v-centru-mesta.A110201_133805_pardubice-zpravy_meb
Takový je názor reprezentantů obyvatel na holuby ! Jsou jako potkani !
Na podporu chovatelství města v ČR nevydají téměř nic, ale na likvidaci několik milionů korun !!!
gary
napsal(a):
https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/v-pardubicich-zacina-likvidace-holubu-nici-pamatky-v-centru-mesta.A110201_133805_pardubice-zpravy_meb
Takový je názor reprezentantů obyvatel na holuby ! Jsou jako potkani !
Na podporu chovatelství města v ČR nevydají téměř nic, ale na likvidaci několik milionů korun !!!
Zpráva je z roku 2011. Není to konec. Já si spíš myslím, že tohle je ten začátek:
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-3-obecni-holubnik-ochrana-trus.A210213_594338_domaci_misl
A taky tady. https://obecniholubnik.webnode.cz/
V podstatě, máte recht. V podvědomí lidí bez rozumu to tak je. Ale mě vždycky vyděsí to Vaše škarohlídství. :) Jen doufám, že pánové ještě vydrželi a nevzdali to. Kdyby byli blíže, přidám ruku k dílu. Za mě, takový myšlenky, mají smysl.
A v Rakousku funguje už několik let... A doufám, že vydrželo... https://www.tieranwalt.at/de/Projekte/Stadttauben/iActivityId__361.htm ..Něco podobného by mělo být i v Innsbrucku. Vik.
Meelek
napsal(a):
Zpráva je z roku 2011. Není to konec. Já si spíš myslím, že tohle je ten začátek:
https://www.idnes.cz/praha/zpravy/praha-3-obecni-holubnik-ochrana-trus.A210213_594338_domaci_misl
A taky tady. https://obecniholubnik.webnode.cz/
V podstatě, máte recht. V podvědomí lidí bez rozumu to tak je. Ale mě vždycky vyděsí to Vaše škarohlídství. :) Jen doufám, že pánové ještě vydrželi a nevzdali to. Kdyby byli blíže, přidám ruku k dílu. Za mě, takový myšlenky, mají smysl.
A v Rakousku funguje už několik let... A doufám, že vydrželo... https://www.tieranwalt.at/de/Projekte/Stadttauben/iActivityId__361.htm ..Něco podobného by mělo být i v Innsbrucku. Vik.
Jen je třeba si uvědomit, že "lidí bez rozumu " v naší populaci je cca 95% !!! Ti uvěří všemu, co jim ti nejchytřejší předloží - viz politika !
Vymýt mozky učil už Goebbels - a jeho žáci již přerostli učitele !
Když to 100 x zopakují , bude to pro lid pravda....a taky to nikdo nevyvrátí stejným způsobem....
Neděste se tolik- vždyť nejhorší smrt je z vyděšení !!!
To uz bych se na to raději vyprdnul a začal chovat papoušky. :)).
https://m.youtube.com/watch?v=SKSf3-fkezo
https://m.youtube.com/watch?v=WMI4_FD6Ogc
Vždyť sebou mlátí o zem. Ani nevím, že nějaký plemena typu "ground roller" existují.
Jednou si příroda vezme všechno zpátky
https://www.facebook.com/misteriosdaterra.org/photos/pcb.525648005481035/525647555481080/
A ještě poslední. Je to odkaz na celý kanál, na YouTube. Od p. Kačirkové, aktivně přidává videa, skoro denně. Někde jsem si četl, že má v plánu udělat kompletní video dokumentaci Naší avifauny.
https://m.youtube.com/channel/UCfmmAvOxOfIWG6H75aSXKEw/videos
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
P. Kačírkovou velmi obdivuji. Natáčí od roku 2018 a za tu dobu se její videa opravdu změnila. Je to rozdíl mezi jejím videem z toho roku a tím, co točí dnes. Dokumentace naší avifauny se jí určitě podaří. Vždyť není u nás ptačího druhu, který by nenatočila.
vlaštovička
napsal(a):
P. Kačírkovou velmi obdivuji. Natáčí od roku 2018 a za tu dobu se její videa opravdu změnila. Je to rozdíl mezi jejím videem z toho roku a tím, co točí dnes. Dokumentace naší avifauny se jí určitě podaří. Vždyť není u nás ptačího druhu, který by nenatočila.
Právě ta její energie, kterou tomu dává, mě zaujala. Začínal jsem sledováním pernatých dravců a od té doby průběžně sleduji.
https://youtu.be/8Zt273eG7wY
Pro zasmání celkově. Video nahrávky z ruska. A cca 1:54 je boj holuba a kohouta :).
Už jsem dlouho nedal žádnou fotku z mé přírody a tak něco přidám.Už asi týden pozoruji párek drozdů jak létají jak o závod do hranice dřeva.Nic jsem tam neviděl,ale mládě řvalo hlady,ale tak nějak divně.Dnes to z hranice vylétlo a žuchlo to na zahradu přežrané jak koule.Samozřejmně malá kukačka.Tak snad mi příští rok zakuká.Tak ještě pár fotek,co jsem potkal.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Pane Franto, tak to Vám "závidím." Tohle je můj sen bydlet v divočině, o které by se dal natáčet přírodopisný film a ještě mít mladou kukačku v hranici dřeva a ještě k tomu neobvykle v drozdím hnízdě. To je úžasné!
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Moc děkuji. Prostě nádhera! Budu se muset k Vám do Třeboně podívat. A ještě napište, že Vám tam v okolí vrká hrdlička divoká a bude to úplně dokonalé. Nicméně ať je to tak či onak, při té divočině bych se nedivila. S pozdravem, E. Bláhová.
Hrdliček divokých je málo,ale viděl jsem jí zrovna minulý týden, když jsem jel z Chlumu u Třeboně na Majdalenu.Občas jí slyším i v lese,ale ještě jsem jí nedokázal vyfotit,protože je to dnes opravdu vzácnost.To jí spíš uvidím u někoho v kleci,což mě ničí.Hrdlička divoká je krásná.
V úterý jsem měl žážitek.Navštívil jsem mého kamaráda a jeho syn je sokolník.Má doma 4 sokoly a jeden pár mu nyní hnízdí.Krásnějšího dravce neznám a i když vím,že skolnictví má dlouholetou tradici,tak bych mu je nejraději pustil na svobodu.
Vlaštovičko,do Třeboně se podívat není problém,ale já z Třeboně věčně utíkám někam na rybníky a tam je mi nejlépe.Nyní začnou dovolené a tak i v Koutech se můžete zastavit,protože dobrý člověk je u mě vždy vítán. Zdraví Zdeněk FRANTA
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Pane Franto, úplně s Vámi souhlasím. U vody je hezky. Bydlím u rybníka, ale bohužel je u něj hospoda a udělali si z toho koupaliště. Labutě čtyři mladé, něco málo březňaček a lysky poskrovnu, o roháčích snad raději ani nemluvím a to byly na jaře námluvy, ale to tady u rybníka nebylo tolik lidí, jaro bylo studené, a teď je léto a na koupališti vyhrávají jako na diskotéce a vytáčí mě to.
Jinak u nás letos hodně slavíků, modřinky čtyři mladé, špačci taky a koňadry sedm, pěvušky modré, na rybníce krákorá rákosník velký a teď mi tady celý den "vyřvává" černohlávek (tj. pěnice černohlavá pro toho, kdo by snad nevěděl.) A předevčírem vylétla od sousedů čtyři krásná mláďata rehků, tak tady poletují po okolí. Je tu dost strak, ale oni už výborně létají, takže strach nemám. A dnes jsem byla příjemně překvapena, v okolí cvrliká zvonohlík, a ten už se tady neukázal pěkných pár roků.
A jak se daří Vašim vlaštovkám? Zdraví E. Bláhová.
Paní Bláhová,vlaštovkám se daří lépe jak mě.Já se v tom vedru plížím stínem a oni létají jak kamikadze.Mám ve stodole dvě hnízda s písklatama a létají tam vletem ze starého holubníku a někdy se divím,že se vůbec v té rychlosti trefí.Jiřičky jsou u sousedů a tak to mají letos rozdělené.Včera se letěla jedna vlaštovka podívat jak bydlím já a jestli tam není lépe než ve stodole.Vlétla do verandy,odsud do chodby ,odsud do kuchyně a sedla si na garnýž a pozorovala.Byla mnou odchycena,řádně prohlédnuta a vypuštěna,protože nemá být zvědavá,když má rodičovské povinnosti.Nedivím se,že Vás vytáčí,když máte u rybníka diskotéku,protože to by mě šmejklo.Dnes jsem při práci na zahradě vždy se vším praštil a už jsem byl pod nos v rybníku.Ještě,že tam mám letos 2 metry hloubku vody,ale ani to by nevadilo když Krčín tak v našem kraji budoval.Z.Franta
Ivoši,krásně to u Tebe příroda tvoří,ale určitě řádně pomáháš.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Pane Franto, to máte úžasné. Mně nezbývá nic lepšího, než po vlaštovkách jen toužit. A ta diskotéka mě vytáčí. Chci si zase po šesti letech pořídit voliéru a do ní nějaké to ptactvo. No, nic naplat, ti barevnohlávci by asi sousedům radost neudělali a oni mi tam budou hrát, takže z odpočinku nezbyde nic, protože se raději zašiju domů, než bych musela tohle poslouchat. Takže přemýšlím, zda se do toho vůbec pouštět.
Ale naštěstí příroda čaruji i u nás. Jedno čmeláčí hnízdo ve čmelíně a dvě pod stromy "na divoko" v myších děrách. Asi to do holubů nepatří, ale když tu tak probíráme vlaštovky a divoké "Máchovy" hrdličky, proč do toho nezatáhnout ještě čmeláky. zdraví, E. Bláhová.
I čmeláci v tématu "jen tak" nevadí.Všechno hezké co dobré lidi potěší se sem vejde a při pomyšlení na hrůzostrašné neštěstí na Moravě si musíme takových věcí všímat a vážit,protože nikdy nevíme co čeká nás.Z.Franta
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Pane Franto, to jste napsal hezky.
Přidám tedy ještě jednu dobrou zprávu, protože těch, jak známo, není nikdy dost. V jedné z budek mají koňadry druhou snůšku. Byl u nás náš známý kroužkovatel, díval se tam a říkal, že jich je plné hnízdo. Přijde za týden a jsem zvědavá, kolik těch mladých je. V první snůšce měli 7.
Jenom mě mrzí, že taky nemůžu chovat holuby. Z naší rodiny pro to nemá nikdo pochopení a sousedů se ani nemá cenu ptát, protože i kdyby jim to nakrásně nevadilo, když to vadí doma, je vše předem jasné. Tři páry jsou málo, protože se za rok začnou příbuzensky křížit. Vy to dobře víte, protože chováte holuby pěkných pár desítek let, ale babička, ačkoli vyrůstala na statku, je nechovala nikdy. Ve voliéře jsem řekla, že žádní holubi nebudou, protože tam zkrátka nepatří. To potom vyjde nastejno, jestli tam jsou papoušci nebo drobotina, jako když tam jsou holuby. A žádné Giganty ani jiná těžká plemena prostě nechci. Slepice už máme a další nepotřebujeme.
zdraví Evelína Bláhová
Paní Bláhová,pokud pořád toužíte po holubech,tak vám budu trochu oponovat.Jsou plemena holubů,které na volno chovat nelze a voliera jim opravdu sluší.Pokud má někdo rád volaté holuby,tak bych do voliery určitě dal Brněnského voláče,nebo z té drobotiny Orientálního racka a je jich mnoho dalších plemen.Jsou to holubi vyšlechtěni na krásu a ne na létání.
Jsou i holubi,kteří sice létat umí, jako je Česká čejka kropenka,ale na té je tolik holubářského umu,že jí nikdo z holubářů po pracném vykreslení z voliery nepouší.Mám kousek ode mě kamaráda,který České čejky kropenky chová dlouhá léta,ale když si je prohlížím ve volieře,tak vždy říkám,že se jim žádný papoušek nevyrovná.Ve volieře můžete chovat jen třeba dva páry a pro radost a krásu to stačí. Zdraví Z.Franta
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Pane Franto, kropenky se mi líbí, ale je to nevděčná práce, protože se nedají vyšlechtit a ne z každé čejky se dá udělat kropenka. Taky to není zrovna jednoduchá věc a to je právě ono, protože kropenku Vám nikdo neprodá ani nedá, to by byla hloupost a co pak s těmi mladými výletky?
PS. Omlouvám se za pravopisné chyby v předchozím příspěvku.
S pozdravem E. Bláhová.
Tak pár fotek z přírody a kolem mě co jsem potkal.Na kostele už zase mají krásní kapratí věžáci mladé a jejich starší výletci hřadují na staré lípě.Na rybníku "Nový vdovec" se slétlo kolem 300 labutí bez labuťat.Jejich hnízdění se opět letos nepovedlo,nebo bylo nějakým predátorem zničeno.Zatím jsem našel pouze jeden pár s labuťatama a v okolí dost krásně postavených hnízd,ale vysedět se nepovedlo.Co je příčinou nevím.Cizí kočka si ke mě přivedla koťata,protože věděla,že u mě je bezpečno a že každé zvíře které přijde na návštěvu nakrmím.Doufám,že si je zase odvede. Z.Franta
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak u nás dnes bylo kroužkování mladých sýkorek. Je jich pět.
Dělal jsem si pořádek z fotek na fotopasti. Divočina na mé zahradě.Možná už jsem to sem někam dával.Kouťák
Z hnízd sokolů v Jeseníkách letos vylétlo 41 mláďat, je to rekordní počet
Aktualizace: 29.07.2021 10:35 Vydáno: 29.07.2021, 10:35
foto
Z hnízd v Jeseníkách letos vylétlo 41 mláďat sokolů stěhovavých (na snímku je detail mláděte v prachovém peří), což je nejvyšší počet v novodobé historii sledování jejich hnízdění. V jesenických lesích letos zahnízdilo 21 párů a počet vyvedených mláďat byl o deset vyšší než v dosud nejúspěšnějším roce 2014. ČTK to dnes sdělil vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj. ČTK/Šaj Petr
Koupit foto
Jeseník - Z hnízd v Jeseníkách letos vylétlo 41 mláďat sokolů stěhovavých, což je nejvyšší počet v novodobé historii sledování jejich hnízdění. V jesenických lesích letos zahnízdilo 21 párů a počet vyvedených mláďat byl o deset vyšší než v dosud nejúspěšnějším roce 2014. ČTK to dnes sdělil vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.
Fotogalerie
"Vedle rekordu v počtu mláďat byla letošní sezóna specifická také tím, že byla velmi dlouhá. Rozdíly ve stáří mláďat byly až jeden měsíc. Pravděpodobně se na tom podepsalo i chladné a deštivé jarní počasí. Proto byl časově náročnější i monitoring a ostraha hnízdních lokalit, protože se vyvádění některých mláďat posunulo už do období vyšší turistické návštěvnosti," uvedl Šaj.
Také letos byly k monitoringu a ostraze sokolích hnízd využívány fotopasti s okamžitým přenosem. Díky nim odborníci získali velké množství informací ze života sokolích rodin, které se následně snaží využít i k jejich ochraně. "Víme, že vedle přirozených faktorů snižujících pravděpodobnost zdárného vyvedení mláďat, jako jsou predace, povětrnostní vlivy či vnitrodruhová konkurence, je velmi důležitým až limitním faktorem zabezpečení klidného průběhu hnízdění ze strany člověka, hospodáře i tolerantního návštěvníka hor," upozornil Šaj.
Počet vyvedených sokolích mláďat podle Šaje meziročně kolísá, ale z pohledu stability populace je důležitější počet hnízdících párů. Jeseníky s okolím jsou nyní jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v České republice, podotkl Šaj. V Jeseníkách a sousedních Rychlebských horách již opakovaně obsazují sokoli přibližně 20 skalních lokalit, kde hnízdí přímo na římsách či ve starých krkavčích hnízdech.
Početná je populace těchto dravých ptáků také v Českém středohoří, Českém Švýcarsku či Moravském krasu. V Jeseníkách ale sokoli většinou nehnízdí na výrazně turisticky či lezecky frekventovaných místech. Na rozdíl od chráněné krajinné oblasti Broumovsko či národního parku České Švýcarsko tak státní ochrana přírody nemusí přistupovat k zásadnímu omezování vstupu návštěvníků. Výjimečně jsou některá místa označena tabulemi s vysvětlením a hlídána členy dobrovolné stráže přírody.
Páry sokolů stěhovavých v Jeseníkách od roku 2001, kdy zde tito kriticky ohrožení dravci začali po delší přestávce opět hnízdit, vyvedly už zhruba tři stovky mláďat Loni bylo v Jeseníkách evidováno 21 párů sokolů a 29 mláďat.
gary
napsal(a):
Z hnízd sokolů v Jeseníkách letos vylétlo 41 mláďat, je to rekordní počet
Aktualizace: 29.07.2021 10:35 Vydáno: 29.07.2021, 10:35
foto
Z hnízd v Jeseníkách letos vylétlo 41 mláďat sokolů stěhovavých (na snímku je detail mláděte v prachovém peří), což je nejvyšší počet v novodobé historii sledování jejich hnízdění. V jesenických lesích letos zahnízdilo 21 párů a počet vyvedených mláďat byl o deset vyšší než v dosud nejúspěšnějším roce 2014. ČTK to dnes sdělil vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj. ČTK/Šaj Petr
Koupit foto
Jeseník - Z hnízd v Jeseníkách letos vylétlo 41 mláďat sokolů stěhovavých, což je nejvyšší počet v novodobé historii sledování jejich hnízdění. V jesenických lesích letos zahnízdilo 21 párů a počet vyvedených mláďat byl o deset vyšší než v dosud nejúspěšnějším roce 2014. ČTK to dnes sdělil vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj.
Fotogalerie
"Vedle rekordu v počtu mláďat byla letošní sezóna specifická také tím, že byla velmi dlouhá. Rozdíly ve stáří mláďat byly až jeden měsíc. Pravděpodobně se na tom podepsalo i chladné a deštivé jarní počasí. Proto byl časově náročnější i monitoring a ostraha hnízdních lokalit, protože se vyvádění některých mláďat posunulo už do období vyšší turistické návštěvnosti," uvedl Šaj.
Také letos byly k monitoringu a ostraze sokolích hnízd využívány fotopasti s okamžitým přenosem. Díky nim odborníci získali velké množství informací ze života sokolích rodin, které se následně snaží využít i k jejich ochraně. "Víme, že vedle přirozených faktorů snižujících pravděpodobnost zdárného vyvedení mláďat, jako jsou predace, povětrnostní vlivy či vnitrodruhová konkurence, je velmi důležitým až limitním faktorem zabezpečení klidného průběhu hnízdění ze strany člověka, hospodáře i tolerantního návštěvníka hor," upozornil Šaj.
Počet vyvedených sokolích mláďat podle Šaje meziročně kolísá, ale z pohledu stability populace je důležitější počet hnízdících párů. Jeseníky s okolím jsou nyní jednou z nejvýznamnějších sokolích oblastí v České republice, podotkl Šaj. V Jeseníkách a sousedních Rychlebských horách již opakovaně obsazují sokoli přibližně 20 skalních lokalit, kde hnízdí přímo na římsách či ve starých krkavčích hnízdech.
Početná je populace těchto dravých ptáků také v Českém středohoří, Českém Švýcarsku či Moravském krasu. V Jeseníkách ale sokoli většinou nehnízdí na výrazně turisticky či lezecky frekventovaných místech. Na rozdíl od chráněné krajinné oblasti Broumovsko či národního parku České Švýcarsko tak státní ochrana přírody nemusí přistupovat k zásadnímu omezování vstupu návštěvníků. Výjimečně jsou některá místa označena tabulemi s vysvětlením a hlídána členy dobrovolné stráže přírody.
Páry sokolů stěhovavých v Jeseníkách od roku 2001, kdy zde tito kriticky ohrožení dravci začali po delší přestávce opět hnízdit, vyvedly už zhruba tři stovky mláďat Loni bylo v Jeseníkách evidováno 21 párů sokolů a 29 mláďat.
Určitě ochranářům, zejména těm placeným, plesá srdce. Otázkou je, zda počty predátorů (dokonce všeho druhu) odpovídají úživnosti krajiny???? Pamatuji dobu, kdy černá zvěř byla hájena a nyní se mnohdy nahání přímo ve městech. Proporcionalita výskytu(všech zvířat) s možností úživnosti teritoria by měla být tím základním kritériem a pak nikdo nebude muset lamentovat nad ohroženými druhy...
machy43
napsal(a):
https://www.asz.cz/cs/aktualne-z-asz/stanislav-toman-je-chovatelem-sedlakem-a-selskym-jezdcem-a-tim-vsim-je-telem-i-dusi.html
Zdravím, koukám, kam až se to dostalo. K tomu všemu jen krátce. Každý člověk je nějakým způsobem "praštěnej". No a já od malička jsem posedlej tímto směrem. Chovatelství mně naplňuje úžasným pocitem štěstí, radosti a ukrutnou vášní, která se stupňuje tím, že to vše se mnou sdílí moje úžasná manželka. Vím, že to nemá se mnou lehký a proto jsem jí za vše neskonale vděčný.
Tak dnes posílám "vlaštovičce" vlaštovky na mé vrbě.Už se houfují a to znamená,že podzim se blíží.Ta naše "Vlaštovička",která sem píše, se přijela podívat v neděli na můj chov Barevnohlávků.Hezká,chytrá, mladičká slečna,která má o přírodě tolik znalostí,že bychom se mohli od ní všichni učit.Děkuji za návštěvu a věřím,že se na jaře zase uvidíme a už bez barevnohlávků neodjedete.Holubník už se doufám staví. Zdraví Zdeněk
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Pane Franto Kouťáku, děkuji za krásnou, byť smutnou připomínku toho, že léto je už to tam. Zase mě s těmi znalostmi tolik nepřechvalte, i mě často něco překvapí, třeba krása a kvalita Českých bubláků pana Féra, Potůčka, paní Mestekové a dalších. Za dva dny jsem ji přečetla a něco tak úžasného jsem na Fauně dlouho nečetla. Takže vzkaz pro Vás, až si zkusím, co to je holubaření a jestli mě to chytí, jako že doufám, že ano, tak se dám na bubláky, protože ti Férovi mandloví, Potůčkovi červení, červení štítníci a žlutí a modří tygři paní Mestekové mi doslova učarovali. Krásnější pohled jenom stěží najdete. Pokud mi to vyjde, stavím se v sobotu v Osinalicích na "bubláčkářském svátku." Pojedete taky?
Nicméně to neznamená, že barevnohlávky pošlu k vodě, to tedy ne! Chovatelské zařízení je ještě ve fázi představ, ale pokud se to vydaří, mohlo by být ještě koncem roku, takže si rezervuji červené a černé a příští rok Vám snad přívezu první stříbro do Vašeho chovu. Zdraví E. Bláhová alias Vlaštovička
a PS. Na jaře určitě do Koutů přiletím!
hopi
napsal(a):
Jejda jejda,kéž by takových vlaštoviček bylo víc Nemusí to být celé hejno,ale kdyby přilétlo každý rok několik jedinců.....
..pozvánka nejen pro vlašťovičku, těšíme se.
Míra.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak už je to jasné, do Osinalic se jede děj se, co děj. Akorát neznám adresu a to je trošku problém.
Pro Kouťáka: taky se těším, až k Vám do té Vaší divočiny přijedu. Škoda jen, že nejsem kameraman přírodovědných filmů, ale jenom jejich příznivcem, natočila bych tam dokument s názvem Kouty, aneb kraj zapomenutý civilizací, nikoli však přírodou. A že tam by bylo co natáčet od jara do zimy.
Pro hopi: Já pevně věřím, že se určitě někdo najde a nezůstanu jenom první vlaštovkou, která jaro nedělá. Je třeba myslet pozitivně, i když to je někdy těžké. Když vidím na výstavách exotického ptactva vzácné astrildovité, o kterých si už mnozí mysleli, že jsou v našich chovech vyhynulí, proč by nemohl jen tak z ničeho nic narůstat počet šestnáctiletých holubářů a hlavně holubářek, protože obzvlášť těch je nedostatek a vždycky byl. Zdraví vlaštovička.
Osinalice..já jezdím přes Mělník směrem na (Dubá) Česká Lípa. Pár metrů za Medonosy, myslím ukazatel Vidim, doprava, nenápadná ale pěkná asfaltka lesem až na dvůr. Od odbočky( nejspíš poutač s bublákem) už není ani signál, jen klid a pohoda jak u Kouťáka..
Akustický signalizator a plašič pernatých dravců už nyní připraven a nastražen. Bohužel bez 4G, WI-FI a GSM modulu. Připevněno na jednožce. Vše od fy Bunaty.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Teď ještě vyšlechtit létající kozy, aby mi zachránily ty moje budoucí barevnohlávky, až na ně v zimě přiletí ta jestřábí omladina z Průhonic.
Takže už ne "Kdyby prase mělo křídla", ale "Kdyby koza měla křídla."
Vlaštovičko,barevnohlávci kozu ochranářku nepotřebují.Z jestřába si dělají legraci a ty,co jsem daroval na výcvik sokola,tak už jsou tři doma.Jak je vidět,tak ani sokol není vždy úspěšný.Dnes jsem se byl pokochat v ZOO na Hluboké a prohlédl jsem si hlavně všechny holubovité a něco jsem také vyfotil,pokud dovolovalo pletivo a strčil jsem do něho foťák.Holub Vonga už sedí po čtvrté na vejcích,ale odchov žádný.Ošetřovatelka pravila,že je holub moula,že jsou vždy čistá vejce. Hezky jsem si prohlédl naše krásné Doupňáky a Sovice sněžná krásně pózovala.Tak jen pár fotek.Zdraví Kouťák
kouták
napsal(a):
Vlaštovičko,barevnohlávci kozu ochranářku nepotřebují.Z jestřába si dělají legraci a ty,co jsem daroval na výcvik sokola,tak už jsou tři doma.Jak je vidět,tak ani sokol není vždy úspěšný.Dnes jsem se byl pokochat v ZOO na Hluboké a prohlédl jsem si hlavně všechny holubovité a něco jsem také vyfotil,pokud dovolovalo pletivo a strčil jsem do něho foťák.Holub Vonga už sedí po čtvrté na vejcích,ale odchov žádný.Ošetřovatelka pravila,že je holub moula,že jsou vždy čistá vejce. Hezky jsem si prohlédl naše krásné Doupňáky a Sovice sněžná krásně pózovala.Tak jen pár fotek.Zdraví Kouťák
Holub Vonga je jako ty volieroví vyšlechtění výstavní holuby - chybí mu jeho tradiční potrava z přírody, kterou by si sám nasbíral, ale kterou mu do voliery nikdo nedodá,...ale přesto neztratil rozmnožovací pud a hnízdí už počtvrté - to dnes mnoho výstavních holubů nedokáže....
gary
napsal(a):
Holub Vonga je jako ty volieroví vyšlechtění výstavní holuby - chybí mu jeho tradiční potrava z přírody, kterou by si sám nasbíral, ale kterou mu do voliery nikdo nedodá,...ale přesto neztratil rozmnožovací pud a hnízdí už počtvrté - to dnes mnoho výstavních holubů nedokáže....
..možná ne, možná ano. Bubláci z Polabí asi takto..voliérově i na volno..
pár č.3-mandl....sedí po 9-té. Poprvé v prosinci 2020..
pár č.5-modrý...sedí po 4-té. Po zmizení vajec lasicí-2 měsíce nezasedl..
pár č.6-modrý tygr po 5-té
pár č.8- dostal jsem nedávno(výletci2021) poprvé..
pár č.11-po 8-mé
pár č.16-po 9-té (první zasednutí12/20)
pár č.17-po 8-smé(první zasednutí 12/20)
pár č.20 po 6-té.
Ne každá líheň vyšla, z kraje i čistá vejce, nebo zalíhlá..jeden pár nezasedl vůbec.
..a byl podzim..
-foceno dnes 16.9.2021.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Zdravím, Kouťáku,
Zoo Hluboká patří mezi moje oblíbence a každý rok na jaře se těším, až se tam zase podívám. Nejvíc se mi líbí voliéra "Český les" s našimi ptáky a ta průchozí s vodními ptáky, nejen z jižních Čech. Je to krásná zoo. V Českém lese mají i moje oblíbené divoké "Máchovy" hrdličky. Byla jsem tam letos na jaře a holoubek vrkal jako o život.
No, nevím, jak je to s tím jestřábem, ale pokud je to pravda, tím líp, alespoň se nemusím obávat nějaké té zimní návštěvy z Průhonic, kdyby přece jenom přišla.
A málem bych zapomněla. Když už je tady to téma návštěvy zoo. Byla jsem v neděli v Pražské. Před nějakým časem tady o tom bylo dokonce velmi zajímavé vlákno. Navštívila jsem tu voliéru s ibisy skalními, u které se před pár lety protrhla síť a ibisové uletěli. Byla toho tenkrát plná televize, ale to sem nepatří. Mají tam, mimo jiné, i poměrně početné hejnko holubů, o kterých tvrdí, že to jsou holubi skalní. Nakolik je to pravda nemohu posoudit, ačkoli je ornitologie můj koníček. Někteří věžáci jsou totiž už tak daleko, že se jim nápadně podobají. Škoda, že zatím neumím vkládat fotky.
Raději Vám pošlu pozdrav ze střední Moravy od paní Jarmilky Kačírkové, o které se tu prvně zmínil pan Míla. Tak tedy pro něj a další milovníky dravců, dle mého jeden z našich nejkrásnějších dravců, drobný, křehký moták lužní. Za chvíli nám taky odfrčí do Afriky, jak to před ním učinili čápi, vlaštovky a jiřičky.
Zdraví Vlaštovička.
https://www.youtube.com/watch?v=JU__CKgr_do
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Snad Vám nebude vadit, když sem dám ještě jednoho krasavce ze střední Moravy. Nemůžu si pomoct, ale ti motáci za to prostě stojí.
Tak tedy mnohem běžnější a známější moták pochop. Myslím, že minimálně všichni zdejší Jihočeši ho budou znát. Zdraví E. Bláhová.
https://www.youtube.com/watch?v=yhNBynHEG2c
https://photos.app.goo.gl/JFnXcRkdfHSbF8qz9 NAŠE ŽIVÁ SBÍRKA MOTÝLŮ.
Rybářské žně u nás začínají a tak je zde na co koukat.Dnes rybník "Vyšehrad" vyloven jako první a tak se s váma podělím.Kouťák
pro info - blíží se pogrom na chovatele závodních PH ? S Anglii to již začalo zjištěním u královských ph , jaká je úmrtnost holubů v karanteně před závody a i v závodech...kdyby se podívali ochránci zvířat na ztráty závodních ph v ČR, tak zezelenají hrůzou . Jen tak počítáno během jízd na výstavy ph jsme odhadli, že ze závodů ph v ČR se nevrátí cca 100.000 - 150.000 ks ph - kde a jak končí nikdo nezkoumá - větší část jich zahyne vyčerpáním, část zůstane ve městech na rozšíří řady městských holubů, ale těch nebude většina,něco padne za krmení dravcům atd...
Tomu se říká selekce na výkon a to udržuje ty závodní ph v nezkažené formě "šlechtěním " na krásu, jako u jiných plemen holubů , kde žádný výkonový parametr neexistuje....
Dnes krásný slunečný den a tak pár fotek jak je na výlovech rybníků živo.Volavka bílá se rozmnožila tak,že je vidět v obrovských hejnech.Za mého mládí jsem volavku bílou nikdy neviděl.Příroda se mění. Kouťák
kouták
napsal(a):
Dnes krásný slunečný den a tak pár fotek jak je na výlovech rybníků živo.Volavka bílá se rozmnožila tak,že je vidět v obrovských hejnech.Za mého mládí jsem volavku bílou nikdy neviděl.Příroda se mění. Kouťák
..moc pěkné, jen jestli si se víc nekoukal po děvčatech..
M.
mirafer
napsal(a):
..moc pěkné, jen jestli si se víc nekoukal po děvčatech..
M.
Míro,za mého mládí jsem děvčata vodil do přírody.Ty ne? Musíš stihnout všechno,nebo Ty se nyní už po děvčatech nedíváš?
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Kouťáku, krása. Je vidět, že se příroda mění. Volavka bílá je nádherný pták a jsem ráda, že tady ty elegantní krásky máme, když nám s podzimem mnoho krasavců zmizí do tepla. Rybáři by se mnou nejspíš nesouhlasili, ale to je vcelku jedno.
Přeji Vám krásný večer a posílám video od paní Kačírkové o tom samém na zámeckém rybníce v Chropyni.
PS. Dejte taky něco na Sb. Kdyby si mnoho lidí přečetlo to, co tam dal pan Fajc, přestali by holuby opovrhovat. Zdraví EB.
https://www.youtube.com/watch?v=H42XI75AZRs
Vlaštovičko,krásné video.To,že se příroda mění je hlavně vidět u té rozmanitosti racků.Vím,že většina racků u nás už zůstává jako např. racek středomořský,ale vidět ty co jen protahují jako racek stříbřitý a bouřní je dost vzácnost.Dnes jsem dalekohledem viděl i volavku stříbřitou a kolpíka, kteří se zdržují v dost velké vzdálenosti a nemají tu drzost chodit až do loviště,když rybáři loví.Dnes bylo krásné počasí a tak sedět na hrázích a kochat se je pro mě to nejhezčí co znám.Kouťák
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Na výstavě pražské pobočky chovatelů MP vystavovalo 22 chovatelů 219 holubů v těchto barvách kresbách:
černá 31, modrá 38, červená 39, žlutá 51, černý a červený šupinatý 26, modrý černopruhý a bělopruhý 9 a běloocasé v barvě černé, modré a modré černopruhé 25 holubů.
Na výstavě byli přítomni předseda a jednatel KCHHMP Brno. Na závěr výstavy proběhlo vyhodnocení a schůze členů pobočky. Výstavu jsme si užili a těšíme se na další v roce 2022.
jarsm
napsal(a):
Na výstavě pražské pobočky chovatelů MP vystavovalo 22 chovatelů 219 holubů v těchto barvách kresbách:
černá 31, modrá 38, červená 39, žlutá 51, černý a červený šupinatý 26, modrý černopruhý a bělopruhý 9 a běloocasé v barvě černé, modré a modré černopruhé 25 holubů.
Na výstavě byli přítomni předseda a jednatel KCHHMP Brno. Na závěr výstavy proběhlo vyhodnocení a schůze členů pobočky. Výstavu jsme si užili a těšíme se na další v roce 2022.
děkuji za Vaši informaci, rád bych tam byl, ale měl jsem vnoučata na hlídání...
Obejít celej svět se asi nedá a já jsem ho obešel za dopoledne. Dobrá,dobrá, je to jen rybník Svět,ale potkal jsem při tom nějakou divnou kachnu a tak se s váma podělím.Výlov se bude konat od 11.11. až do 13.11.,tak přijeďte.
Je to pravděpodobné,že je to kříženec divoké x běžec,ale třeba i díky komerční myslivosti divoká x rouvenská,tam to křížení je záměrné,do chovného hejna se dají kachny rouvenky,které oproti divokým nanesou až 60 vajec,ale nejen to,kachny pak jsou o něco větší a vyštěpí se občas různé strakatiny,protože v rouvenských jsou i saské!
kouták
napsal(a):
Obejít celej svět se asi nedá a já jsem ho obešel za dopoledne. Dobrá,dobrá, je to jen rybník Svět,ale potkal jsem při tom nějakou divnou kachnu a tak se s váma podělím.Výlov se bude konat od 11.11. až do 13.11.,tak přijeďte.
Osobně křížence typuji na divoká x pižmovka. Kdysi dávno jsem měl stejné křížence.
V loňském roce tam mezi divokýma plaval tento kačer,tak to bude asi kačer po kterém je tento kříženec.Takže kříženec všech kříženců s divokou kachnou.
Václave,bláznivej holubář kachnám nerozumí,ale na pekáči tomu rozumím a ten kříženec by už na pekáč byl. Zdeněk
kouták
napsal(a):
Václave,bláznivej holubář kachnám nerozumí,ale na pekáči tomu rozumím a ten kříženec by už na pekáč byl. Zdeněk
tak to v každým případě
rod Anas (k.divoká) x rod Cairina (pižmovka) mají pouze neplodné křížence "mulardy"
zrovna jako např. kůň x osel
takže obavy o poškození genofondu jsou zcela bezpředmětné
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Dobrý den,
tak zase něco přidám od p Kačírkové. Tentokrát z podzimních rybníků Tovačova a Hradeckého rybníka.
Pro Kouťáka: není to tak dávno, co jste tady psal o raccích, tak tady jsou.
https://www.youtube.com/watch?v=NkfbfQq1Voo
https://www.youtube.com/watch?v=LQjEeymJuRU
Vlaštovičko,moc hezké.Videa nedělám,ale fotek racků jsem nafotil stovky.Už jsem některé fotky někam zde dával,ale jen tak přidám, když je to o nich.
tak dnes zase zážitek 3 ks - Králíček obecný cca na 2m, vůbec se nebáli
foto Bergman
Rybník Svět je vyloven o den dřív a tak pár fotek.Překvapilo mě,jak se u nás rozmnožuje Racek středomořský.Přidám ještě 2 mladé hrdličky,které už pozoruji týden na jednom stromě u Penny.Ještě nelétají,ale v tento pozdní čas se o ně staří pečlivě starají a věřím,že zimu přežijí.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Když se lovil Hradecký rybník v Tovačově.
https://www.youtube.com/watch?v=hP0KGlrukaQ
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Už Vám létá v Koutech i raroh? Já tedy doufám, že se do Kunratic nenastěhuje.
https://www.youtube.com/watch?v=BH-JsUzozeA
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Trochu nadhledu a barev do šedivého listopadového dopoledne.
Mandarinky od paní Kačírkové.
https://www.youtube.com/watch?v=noSIyvm32r8
Veterináři zakázali kvůli ptačí chřipce chov drůbeže pod širým nebem, musí se umisťovat do budov. Výjimku má chov holubů a běžců, jako jsou pštrosi, informoval dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Nařízení SVS vydala prostřednictvím mimořádných veterinárních opatření. Za jejich nedodržení hrozí až dvoumilionová pokuta pro podnikající a právnické osoby, u fyzických osob je pokuta do 100 tisíc korun.
Zdroj: https://www.denik.cz/ekonomika/ptaci-chripka-drubez-veterinari-20211123.html?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Nó, ono se to stále mění a doufám, že zdravý rozum zvítězí...Co se však nemění je, že s věkem příbývá potíží a tak jedna ukázka, jak léčit bolístky
Když vzpomínám na K.H. Borovského a jeho Tyrolské legie...Bach mi píše, jako doktor, že mi nesvědčí v Čechách povětří...Nevím co by psal dnes tento náš nepřekonatelný pozorovatel společnosti na všechna vládní opatření a.....
Výstava MORAVIA Brno 2021 zrušena
Zveřejněno: neděle 28. listopad 2021 15:30
Vážení přátelé,
Rada ČSCH, Krajského sdružení Jihomoravského kraje na svém zasedání dne 28.11. 2021 schválila zrušení výstavy MORAVIA Brno 2021, a to v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu z důvodu koronavirové pandemie, zpřísnění podmínek pro pořádání velkých akcí, dále z důvodu aktuálního stavu pandemie v Jihomoravském kraji a požadavků na ochranu zdraví vystavovatelů, organizačního týmu výstavy s ohledem na jejich převážně vyšší věk a rizikovost nákazy a dále také na respektování výzvy hejtmana Jihomoravského kraje a vlády ČR na maximální omezení kontaktů lidí v době sílící pandemie.
Závod v králičím hopu RABBIT JUMPING MORAVIA 2021 se bude konat v sobotu 11. 12. 2021 v pavilonu E0 bez přítomnosti diváků. ČSCH, Krajské sdružení Jihomoravského kraje připravuje online přenos těchto závodů, další bližší informace k tomuto budou včas sděleny.
Odkaz na online přihlášky MORAVIA Brno 2021
Zveřejněno: úterý 9. listopad 2021 18:28
MORAVIA Brno 2021 - 11. – 12. prosince 2021 (onlinevystava.eu)

gary
napsal(a):
Výstava MORAVIA Brno 2021 zrušena
Zveřejněno: neděle 28. listopad 2021 15:30
Vážení přátelé,
Rada ČSCH, Krajského sdružení Jihomoravského kraje na svém zasedání dne 28.11. 2021 schválila zrušení výstavy MORAVIA Brno 2021, a to v návaznosti na vyhlášení nouzového stavu z důvodu koronavirové pandemie, zpřísnění podmínek pro pořádání velkých akcí, dále z důvodu aktuálního stavu pandemie v Jihomoravském kraji a požadavků na ochranu zdraví vystavovatelů, organizačního týmu výstavy s ohledem na jejich převážně vyšší věk a rizikovost nákazy a dále také na respektování výzvy hejtmana Jihomoravského kraje a vlády ČR na maximální omezení kontaktů lidí v době sílící pandemie.
Závod v králičím hopu RABBIT JUMPING MORAVIA 2021 se bude konat v sobotu 11. 12. 2021 v pavilonu E0 bez přítomnosti diváků. ČSCH, Krajské sdružení Jihomoravského kraje připravuje online přenos těchto závodů, další bližší informace k tomuto budou včas sděleny.
Odkaz na online přihlášky MORAVIA Brno 2021
Zveřejněno: úterý 9. listopad 2021 18:28
MORAVIA Brno 2021 - 11. – 12. prosince 2021 (onlinevystava.eu)
No tak to jsem naprosto klidný,když vím že můžu sledovat online přenos přiblbého králičího hopu... Za podpory ČSCH
Toto je další rána chovatelství, kdy celoroční úsilí přijde vniveč - nevystavuje se, neprodává se a hlavně se nekupuje a opadá tak zájem o holubaření - bez kontaktu s lidmi stejného zájmu je radost z holubů poloviční - není s kým a kde klábosit, chybí inspirace. lidi se uzavírají do sebe, do samoty a to není dobré pro jejich zdraví... ani pro jejich hobby- holuby .
Myslím, že právě výstava Moravia v pavilonu B má všechny parametry pro bezpečnou akci - je prostorná, světlá, lidi mohou být v rozestupu bez problémů, s rouškami , a není tam taková koncentrace lidí na malém prostoru jako je na Václaváku či v Mostě na "farmářských trzích ", či v supermarketech které teď vesele jedou...
Chtělo to více odvahy a zájmu pořadatelů najít cestu podobně jako městské orgány Prahy 1 či jiných měst . kde to nazvali "kulturní akcí či farmářskými trhy " - což by šlo i v tomto případě - mohla se prodávat zvířata , chovatelské potřeby .
Paradoxní bude, když vedle v pavilonu F a G1 budou probíhat nerušeně vánoční trhy jako kulturní nebo veletržní akce s povolenou návštěvou do 1000 lidí...
Stejně všechna ta opatření se míjí účinkem - 3x očkovaní šíří nákazu dál a nic se neděje...mají zelenou na vše díky Tečce v mobilu...a jede to dál...až pokud neonemocní !
Škoda těch výstav a úpadku chovatelství díky epidemiologické panice ...
...Myslím, že právě výstava Moravia v pavilonu B má všechny parametry pro bezpečnou akci - je prostorná, světlá, lidi mohou být v rozestupu bez problémů, s rouškami , a není tam taková koncentrace lidí na malém prostoru jako je na Václaváku či v Mostě na "farmářských trzích ", či v supermarketech které teď vesele jedou...Je si třeba uvědomit, že tuto nemoc neléčí lékaři, ale je záminkou pro získávání politických bodů u nás, neboť jde o jedno z virových onemocnění, na něž je zatím věda krátká a to obecně. Když se podíváte do Švédska (které má zhruba stejný počet obyvatel) a politici do opatření zasahují jen okrajově, je vidět, že průběhy vln, zjištění pozitivity testem, nikde není uvedeno kolik je z těch pozitivně testovaných klinicky nemocno. A ano, všechny tyto vládní opatření jsou ránou pro chovatelství, ale i pro celý společenský život a sociální vazby. A to nemluvím o škodách ve vzdělávání, které nejde ani vyčíslit!!! Pevně věřím, že (jako vždy u nás) si holubáři, ale i ostatní chovatelé najdou k sobě cestu a to třeba i za cenu ilegality. Bylo tomu tak mnohdy i v minulosti. Vždy záleží na konkrétních lidech.
A snad určitá naděje tu je, že současné mediální a politické "běsnění" může brzy skončit. Zdroj internet...Nová mutace koronaviru může místo zhouby přinést naději. Covid vyvolaný variantou omikron z jihu Afriky se totiž zatím chová jako méně nebezpečný, zároveň se ale jeví nakažlivější. A právě tahle kombinace by mohla podle expertů nákazu konečně přesunout do kategorie běžných viróz. Jasno bude za dva týdny. Takže uvidíme a budeme se těšit!!!!
Zrušení 125. národní výstavy LIPSIA a 70. výstavy VDT
Vážení vystavovatelé,
Vážení chovatelé a rozhodčí,
o uskutečnění 125. výstavy drůbeže lipského plemene "Lipsia" s přidruženými výstavami odborných svazů, 70. výstavou VDT a 37. výstavou VZI, rozhodla s nouzovým nařízením Corona dne 19. listopadu 2021 saská zemská vláda, která dne listopadu 22, 2021 v platnosti, zakázáno.
Corona Emergency Ordinance stanoví:
Realizace všech (velkých) akcí, veletrhů, festivalů a akcí typických pro danou zemi – včetně vánočních trhů – není povolena.
Je tedy jisté, že národní výstava Lipsia s přidruženými výstavami odborových svazů nebude od 20. listopadu 2021 možná.
Vedení výstavy ještě jednou děkuje všem vystavovatelům za registraci a doufáme, že se s vámi jako vystavovatelé a návštěvníci opět setkáme na nadcházejících výstavách v Lipsku. Děkujeme také speciálním klubům, které se zúčastnily hlavní nebo speciální výstavy, a také všem rozhodčím, kteří byli ochotni zvířata na Lipsii hodnotit.
Uvědomte si prosím, že všechny možnosti omezení škod jsou nyní v popředí a zdržte se osobních dotazů vedení výstavy na další postup.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Video z ledna 2019 od J. Kačírkové. Samice mandarinky v Tovačově.
Taky bych je na Šeberáku nebo na Kunratickém potoce uvítala. Na Kunratickém potoce chová někdo husy a kachny. Pouští je na potok a žijí si tam polodivoce mezi březňačkami a slípkami. Před pár lety tam měl i samce karolinky. Už ho tam dlouho nevídám, tak už mu ho asi ulovila kuna nebo liška. Máme jich tady dost.
https://www.youtube.com/watch?v=kiLTd-l7Vvg
igor
napsal(a):
Musím se pochlubit - foto nepřikládám, nepodařilo se mi zatím žádné solidní, ale na staré třešni v upraveném hnízdě po brhlíkách se mi ubytovala žluna šedá. Z podzima tu byly dvě, teď vídám jen jednu, snad zahnízdí.
tady u nás (údolí Otavy pod Pískem) dříve hojné žluny zelené skoro nevidím, zase ale oproti mému mládí je tu hafo datlů černých a strakapoudů a brhlíků , občas i šoupálek
loni a letos se tu do toho v příkrých stráních dal "brouk" a nikdo nic netěží, páč dřevo nejde dostat ani dolů ani nahoru , leda rozřezat na m a do "teplejch" , ale na to nejsou lidi...takže tu snad bude za pár let jen čistě přírodou obnovený smíšený porost
Mrzne jen praští,ale je pořád na co koukat.Dnes jsem viděl letět krásná hejna hus.Husa běločelá u nás pravidelně zimuje a tak jsem je šel obhlédnout.Dostat se k nim na vyfocení není lehké,ale podívejte se.Kouťák
kouták
napsal(a):
Mrzne jen praští,ale je pořád na co koukat.Dnes jsem viděl letět krásná hejna hus.Husa běločelá u nás pravidelně zimuje a tak jsem je šel obhlédnout.Dostat se k nim na vyfocení není lehké,ale podívejte se.Kouťák
..o Štědrý den nad hlavou prolétla dvě, poměrně velká hejna divokých husí, říkám si, kam asi mají namířeno? A oni směr Kouty..
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
No, nevím, nevím, jestli dělají dobře. Když si vzpomenu na toho orla východního, tak mi to jako dobrý nápad úplně nepřijde.
Míro,jen je k nám posílej.Jsou jich tu tisíce a stále další hejna přilétají a já mám z toho radost.Radost nemají určitě místní zemědělci, když jim takové množství hus plundruje zasetá pole.Vlaštovičko,ono je to tak.Husa zničí úrodu,myslivec jí zastřelí,orel si také nějakou chytí a je to normální koloběh přírody.Já mám také rád husí stehýnko a když vidím takové množství hus,tak bych šel hned lovit. To přece má každý muž v genech od přírody.
Ahoj, "v genech od přírody" to sice asi máme, ale díky "zemědělské výrobě" nepotřebujeme a nechal bych je pro opravdu potřebné
PS. dnes jsem konečně (po 3 letech) viděl "našeho" bobra, už jsem si i myslel, že už tu není, ale díky poledovici u řeky (kromě nás) nikdo nebyl, tak jsme ho s Lůďou přistihli při kácení... je z něj už pěknej "macek" tipuju min 20 kg ...jen nevím jestli je pořád singl
Jinak přetáhlo hejno kormoránů (25 - 30 ks), je tu hejnko hoholů, potápka malá a i moje srdcovka ledňáček
všem přátelům přírody přeju hodně zdraví a PF 22
kouták
napsal(a):
Míro,jen je k nám posílej.Jsou jich tu tisíce a stále další hejna přilétají a já mám z toho radost.Radost nemají určitě místní zemědělci, když jim takové množství hus plundruje zasetá pole.Vlaštovičko,ono je to tak.Husa zničí úrodu,myslivec jí zastřelí,orel si také nějakou chytí a je to normální koloběh přírody.Já mám také rád husí stehýnko a když vidím takové množství hus,tak bych šel hned lovit. To přece má každý muž v genech od přírody.
..jen ať odlétají, víš co mám v této době za drastická opatření na farmě k zamezení ptačí chřipky? Zvláště vrubozobí jsou přenašeči..
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Přemýšlela jsem, jestli to dám na barevnohlávka, nebo sem. Nakonec to dávám sem a na barevnohlávka zítra fotky.
Oznamuji radostnou novinu, že si zítra konečně jedu pro 2,1 Slezských barevnohlávků modrých. Mám obrovskou radost a předem moc děkuji panu Fajcovi.
P.S. Kdo máte nepříbuzné 1,2 modré, letošní i starší, pište na e-mail: evelina.blahova@seznam.cz
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Přeji všem hodně štěstí, zdraví a úspěchů v novém roce s krásným číslem 2022.
https://www.youtube.com/watch?v=QkFF1-2wsRo
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
A když už tady byla řeč o husách běločelých, tak přidám nějaké z Nových mlýnů.
https://www.youtube.com/watch?v=eVjs49qF4vM
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Zajímavý článek o životě hrdličky zahradní:
https://avifauna.cz/zivot-hrdlicky-zahradni-na-kraji-mesta-nahled-do-praxe-houkajiciho-dobyvatele/
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Paráda! Pokud nevěříte vlastním očím, podívejte se na to aspoň dvakrát.
https://www.youtube.com/watch?v=bWZnRUDK-xg
Tak ještě jednou Husa běločelá u Třeboně.Nevadí jim lidi a jsou jich tisíce.Husa velká také přiletěla na hnízdiště k Nové řece,ale ta je opatrnější.Na šesté fotce jsou v popředí dvě.
vlaštovička

XXX.XXX.220.64
Tak když už jste se tady tak pěkně rozjeli, tak ani já rozhodně nezůstanu pozadu.
Jestli byl chocholouš zázrak, pak tedy opravdu netuším, jak by se dalo nazvat tohle.
Teprve třetí pozorování strnada rolního u nás, i když ho přejmenovali na tajgového.
Co naplat, kdo umí, ten umí. A paní Kačírková tedy rozhodně umí.
P.S.: Kouťáku, ty husy velké to už je první krůček k jaru. Dnes je posledního ledna a než se nadějeme, bude si muset skřivánek brzy vrznout, i kdyby měl zmrznout.
https://www.youtube.com/watch?v=_HvKTMa6vYs
Dnes je posledního ledna a než se nadějeme, bude si muset skřivánek brzy vrznout, i kdyby měl zmrznout.
ta pranostika je sice hodně stará, ale v jisté staroptáčnické literatuře vcelku pravděpodobně byla upřesněna s tím , že si daleko dříve "vrznuli" chocholouši, kteří měli díky koním dostatek potravy, na rozdíl od skřivanů...
Taky výsledek šlechtění ....
Buldočci a kavalíři mají v Norsku stopku. Jsou to produkty krutosti, vysvětlil zákaz chovu soud
3. 2. 2022 Zvířecí zprávy domácí mazlíčci, Norsko, psi, tuponosá plemena, zákaz chovu
Mohou vypadat roztomile, pro Norsko jsou ale buldočci a kavalíři produkty krutosti. Tamní soud je proto zakázal chovat.
Jsou přešlechtění a hrozí jim vážné zdravotní problémy: kromě dušnosti a nemocí srdce je trápí třeba bolesti kloubů, výtoky z očí, ledvinové kameny nebo časté kožní choroby.
„Další chov francouzkých buldočků a kavalírů je proto v rozporu s paragrafem 25 norského zákona o dobrých životních podmínkách zvířat,“ rozhodl v pondělí okresní soud v Oslu. Podle některých odborníků dal tímto verdiktem jakémukoliv dalšímu chovu těchto psů prakticky stopku. A to na celém území Norska.
Ochránci zvířat, kteří se na tribunál obrátili, to označili za skvělou zprávu. „Dnešek je svátkem pro všechny milovníky psů, kterým záleží na jejich zdraví,“ reagovala na rozsudek Åshild Roaldsetová z Norské asociace pro ochranu zvířat.
Doporučujeme: Dusí se a trpí. Zakažte přešlechtěná tuponosá plemena, volají experti z 66 zemí světa
Kavalír King Charles španěl. Foto: Freepik
Soud se tuponosými plemeny zabýval právě kvůli ochráncům zvířat. Těm vadilo, že se mezi některými psy nahromadilo obrovské množství chorob. A to i mezi těmi s rodokmenem.
Žalobu proto poslali na norský Kennel Club, dva chovatelské kluby a další vybrané stanice. „Budeme usilovat o zastavení všech těchto neetických chovů,“ stojí na webu organizace Dog Breeding Reform Group.
Psi řady plemen jsou podle ochránců příliš nemocní na to, aby se v jejich množení pokračovalo. Chybí jim především genetická rozmanitost. Při svém tvrzení se ochránci opřeli o průzkum, ve kterém vyjmenovali nejčastější zdravotní problémy tuponosých ras.
V přírodě by se nerozmnožili
Třeba kavalíři jsou podle nich náchylní až k 25 dědičným poruchám, u francouzských buldočků je to dokonce 40 poruch. „Některé z nich jsou přitom velmi bolestivé – psi trpí například dysplaziemi kyčelních kloubů,“ cituje z průzkumu veterinární časopis Animal Health.
Asi polovinu buldočků také podle dokumentu sužují kožní problémy a 40 procent se trápí s očními záněty. „Ve volné přírodě by se navíc toto plemeno ani nerozmnožilo. Až 95 procent štěňat se totiž rodí císařským řezem a po umělém oplodnění feny,“ dodává magazín.
Doporučujeme: Belgie zakázala obchod s klapouchými kočkami
Soud proto dal organizaci za pravdu. Přihlédl také k doporučení Evropské asociace veterinárních lékařů malých zvířat (FECAVA), která nedávno zahájila kampaň proti dalšímu množení a obchodu s tuponosými plemeny zvířat. Také podle ní by bylo další množení těchto mazlíčků jen „týráním chovem“.
Právník Emanuel Feinberg ale upozorňuje, že soud nevydal úplný a plošný zákaz chovu těchto psů. Majitelé podle něj stále určité možnosti mají – mohou třeba křížit své buldočky a kavalíry s jinými plemeny, aby riziko dědičných poruch snížili „Musí ale vždy postupovat v souladu se seriózními vědeckými poznatky,“ cituje dál právníka server New York Post.
Foto: Freepik
Podle organizace Animal Protection Norway by měly být chovy současně pod větším drobnohledem. K tomu by mohly dopomoci například čipy.
Apel veterinářů z celého světa
Otazníky ale visí i nad dalšími tuponosými plemeny. Nejde přitom jen o psy, podle veterinářů se s problémy potýkají i další zvířata s plochými čenichy – kočky, králíci a dokonce i některá plemena přešlechtěných koní.
Odborníci z 66 zemí se proto nedávno sdružili a vyzvali vlády z celého světa, aby chov tuponosých plemen zastavily. „Naléhavě žádáme osoby s rozhodovací pravomocí a veterinární organizace po celém světě, aby se pokusily co nejrychleji prosadit změny, které povedou k omezení a zákazu chovu všech těchto plemen,“ stojí ve výzvě, kterou veterináři sepsali. Přidalo se k nim i dalších 78 zvířecích organizací.
Iniciativu podpořila i Světová veterinární asociace pro malá zvířata (WSAVA) nebo Evropská federace veterinárních lékařů (FVE). „Chov extrémně brachycefalických zvířat je skutečně v rozporu se zdravím a dobrými životními podmínkami zvířat,“ vysvětlují na webu, který kvůli tomu odborníci založili.
Další zajímavé téma :
Výborná slova reportéra ze Skynews Austrálie, mladým lidem, kteří nedávno
demonstrovali za klima :
* Jste první generace, která má klimatizaci v každé učebně, vaše výuka je
založená na počítači, televizi máte v každé místnosti, elektronické
prostředky můžete používat celý den.Místo chůze do školy využíváte všechny
typy přepravy spalovacích motorů. Spoustu z vás dokonce denně vezou
rodičovským taxíkem do třídy.
* Jste zatím největším spotřebitelem spotřebního zboží v dějinách lidstva.
Všichni si pořád kupujete nové oblečení, abyste byli trendy i když loňské
věci jsou pořád úplně v pohodě.
* Těžko někdo z vás si spraví oblečení, netušíte, jak vyměnit rozbitý zip,
natož jak zvládnout šicí jehlu.
* Zahodilo se to, co to drží. Váš protest bude oznámen prostřednictvím
digitálních a elektronických prostředků. Telefon, tablet jsou online po dobu
24 h. Se všemi svými elektronickými hračkami jste největší uživatel energie.
* Lidé - před protestem vypněte klimatizaci nebo topení, choďte do školy,
vypněte telefony, počítače, Xboxy, Playstations a přečtěte si knihu,
udělejte si vlastní sendvič, místo toho, abyste ho kupovali připravený v
plastovém obalu.
* Nic z toho se nestane, protože jste sobečtí, špatně vycvičení,
manipulovaní lidmi, kteří vás využívají a říkají, že děláte vznešenou věc,
zatímco se bavíte a užíváte si nejšílenější západní luxus.
* Probuďte se a držte svou rozmazlenou hubu. Najděte fakta před protestem a
začněte zlepšovat svět sami u sebe a nevyhlašujte za pachatele lidi, kteří
žili celý život udržitelně.
* Nic jste v životě nedokázali, všechno vám vybudovali lidé kteří jsou nyní
v předdůchodovém a důchodovém věku a nebo dnes již nežijí....
Vůbec by neuškodilo, aby si toto přečetli všichni v každé rodině (i v té
mojí).
p.š.
Již dávno bylo prokázáno, že psi , kteří jsou jen šlechtěni na tzv. krásu, prudce degenerují, obrovsky klesá imunita, inteligence, fyzická kondice, dobře je to vidět např. v obrovském rozdílu, mezi border kolijemi , které většinou musí makat,nahánět ovce, a skotskými kolijemi, které jsou většinou jen leží , žerou, příp. se účastní výstav, to samé platí i u většiny zvířat, šlechtěných bez ohledu na jejich zdraví, životní projevy, určitě to u některých brutálně přešlechtěných holubů, nebude, jiné, tzv. dokonalost, je chiméra, sebevražedný boj s přírodou,žádný strom, neroste do nebe

čendas
napsal(a):
Již dávno bylo prokázáno, že psi , kteří jsou jen šlechtěni na tzv. krásu, prudce degenerují, obrovsky klesá imunita, inteligence, fyzická kondice, dobře je to vidět např. v obrovském rozdílu, mezi border kolijemi , které většinou musí makat,nahánět ovce, a skotskými kolijemi, které jsou většinou jen leží , žerou, příp. se účastní výstav, to samé platí i u většiny zvířat, šlechtěných bez ohledu na jejich zdraví, životní projevy, určitě to u některých brutálně přešlechtěných holubů, nebude, jiné, tzv. dokonalost, je chiméra, sebevražedný boj s přírodou,žádný strom, neroste do nebe
Obšírněji napsáno to co konstatoval veterinář v jedné debatě : "Tak jak funguje dnešní chovatelství to nemůže jít do nekonečna... jednou to musí padnout na hubu... Nejhorší situace je u psů."
Nejsmutnější na všem tom je, že v čele toho ku-vení zvířat všech druhů a plemen stojí představitelé specielních klubů, které by měli dbát právě na trvalou udržitelnost chovů a standartů plemen a ne měnit standarty plemen dle přání skupiny kšeftařů a dle "módy". Porovnejme si fota a standarty holubů z roku 1942 a nyní -....
Vždy se "šlechtí " jen na vzhled ,nikdy ne na všechny ostatní charakteristické znaky plemene a hlavně ne na zdraví ,imunitu a plodnost. K tomu pomáhá příbuzenská plemenitba bez další kontroly postupu.
Taky jsem měl boxera po importovaném šampionovi z Francie , od něhož tady všichni členové klubu něm. boxera chtěli mit odchovy - a taky jich spoustu bylo ! Když po 4 letech musel být uspán, zapátral jsem po rodokmenu jeho otce - francouzského šampiona a zjistil jsem , že on po 4 letech taky uhynul...pak jsem našel jeho rodokmen a hle : jeho rodiče byli bratr a sestra !
A že to u holubů nebude lepší , je jisté ! Co kdo nacpe do chovu, nikdo nesleduje a když se to podaří a ocení se to na výstavě, je prodejní úspěch nablízku...

... aneb standart jednotlivých druhů se upravuje podle toho co aktuálně MOCNÝM běhá po dvoře, nebo létá po střeše a ve voliéře...
Chov zvířat a to všech, bez soustavné selekce na zdraví pro výstavní účely, je cestou do pekel. Holubi, o nich by měla být především v tomto odkaze řeč, se diametrálně změnili od šedesátých let. Ono totiž "našlechtit" tvar, barvu a vzorek přenesených mnohdy z jiných plemen, je poměrně "snadné". Ale většinou se ztrácí charakteristické vlastnosti plemene. Např ostražitost, letové vlastnosti (akrobacie, stavění atd.). Bohuže,l v ČSCH, kde jsou kluby garanty toho kterého plemene, se děje to, co popsal gary. Takže máme staváky, kde stavění je spíše výjimkou. Rejdiče zavřené ve voliérách atd. Třeba se ještě podaří nadšencům udržet některé vlastnosti (zejména u našich národních plemen) a možná, že se najdou i mladší, kteří "příjdou na chuť" volnému chovu holubů tam, kde jsou k tomu podmínky a zaměří se především na přirozené zdraví, vlastnosti a pak se pokusí vybírat i něco pro oko posuzovatele, který nemůže vlastnosti ocenit, ale dokáže(citlivě-snad) ocenit fenotyp.
Pod vaše příspěvky bych se asi podepsal, ale jsem rád, že již ze spojení..staváci nestaví, bubláci nebublají, vypadlo to . Snad jsem k tomu malinko i trochu přispěl. Kdo neshlédl video mých bubláků na Český bublák jen tak.. ze dne 25.1.2022 9:43, skoukněte, nechci to sem dávat. Šampion ČR - červený štítník se tam myslím předvádí pěkně i hned z kraje je mandlový F3 a už bublá i ostatní. V minulém roce přistoupili do Klubu noví 3 členové a další 3-4 si pohrávají s myšlenkou do Klubu vstoupit. V říjnu jsme oslavili 100 let od založení klubu v Roudnici nad Labem a myslím, že se oslava povedla a Klub vstoupil do dalšího storočí a věřím, že bubláci budou bublat i nadále. To si přejeme. Snad tento příspěvek není mimo zadání. Chtěl jsem jen napsat, že není vše jen tak chmurné.
Fér Miroslav.
mirafer
napsal(a):
Pod vaše příspěvky bych se asi podepsal, ale jsem rád, že již ze spojení..staváci nestaví, bubláci nebublají, vypadlo to . Snad jsem k tomu malinko i trochu přispěl. Kdo neshlédl video mých bubláků na Český bublák jen tak.. ze dne 25.1.2022 9:43, skoukněte, nechci to sem dávat. Šampion ČR - červený štítník se tam myslím předvádí pěkně i hned z kraje je mandlový F3 a už bublá i ostatní. V minulém roce přistoupili do Klubu noví 3 členové a další 3-4 si pohrávají s myšlenkou do Klubu vstoupit. V říjnu jsme oslavili 100 let od založení klubu v Roudnici nad Labem a myslím, že se oslava povedla a Klub vstoupil do dalšího storočí a věřím, že bubláci budou bublat i nadále. To si přejeme. Snad tento příspěvek není mimo zadání. Chtěl jsem jen napsat, že není vše jen tak chmurné.
Fér Miroslav.
Přesně tak. Jaké si to uděláme, takové to budeme mít. Kecy nemají cenu.