Úhyny holubů po výstavách

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.11.2018 17:45
kouták

XXX.XXX.168.33

Nechtěl jsem již psát o holubech,ale má trpělivost je u konce.Holubáři kamarádi píší,telefonují a když přijdu mezi chovatele,tak pořád slyším o úhynech po přehlídkách a výstavách.Každý,kdo se mnou mluví,tak už ví jaká nemoc jeho holuby postihla,protože si přečetl nějaký článek o nemocech a nebo zakoupil knihu MVDr.Struhára.Obě knihy MVDR.Struhára jsou krásné dílo,ale ne pro holubáře,ale pro ostatní veterináře,aby věděli jak léčit také holuby.Tolik úvodem.
Kamarádům a ostatním chovatelům vysvětluji,ale hlavně se ptám.Ptám se,co udělali pro to,aby se dozvěděli co jejich holuby po výstavě postihlo.Odpovědi všech jsou dle mého hlediska šílené a u všech stejné,že pitva,nebo vyšetření je strašně drahé,že oni seženou "zaručené léky" a uhynulé holuby spálí,nebo zakopou.
Vážení holubáři co vlastně chcete?Chcete vědět příčinu úhynů holubů po výstavách a nebo stačí nadávat,že výstavní hala nebyla vydezinfikována,že se nakazili od ostatních holubů,nebo konstatovat,že je zde ta holouběcí nemoc proti které není zatím lék.Pokud se nad tím zamyslíte,tak musíte zjistit,že je to všechno hloupost.
Neustále čtu o léčení,ale kde je nějaký článek-informace,kolik bylo uhynulých holubů po výstavě dáno na pitvu a jaká nemoc byla u nich zjištěna.Kde je nějaký výstup-statistika o těchto úhynech ze Státních veterinárních ústavů?Odpovídám si sám,nemůže být žádný,protože se o to ti co by měli nezajímají a tak můžeme konstatovat,že nic nevíme.
Onemocní-li domácí mazlíček pes,tak vydáváme na léčení tisíce,ale pro holuba,který je pro někoho celoživotní láskou,to nestojí za to a tak uhynulého zakopem a do ostatních v chovu nacpeme plno různých léků a čekáme až zase pojedeme někam na výstavu,abychom mohli po výstavě nadávat,že nám holubi hynou.Pokud nemám pravdu,tak od toho tato diskuse je.Kouťák
Má úvaha na závěr:Kéž bych poslední úhyn po výstavě nikdy na pitvu nedal.

6.11.2018 07:59
jeník12

XXX.XXX.73.90

Kouťáku, s tímto musím souhlasit. Léčení na slepo je fenomém a opravdová hloupost, stejně jako preventivní léčba i odčervovaní bez předchozího vyšetření. Holubům víc uškodíme než pomůžeme. Pravdou je ale také to, že na výstavách často vidíme holuby v nedobrém zdravotním stavu, evidentně nemocné, zamořené atd. a garanti tyto neodstraní ani neřeší. Ruku na srdce komu kdy při zaklecování kontrolovali např. očkování, já to snad ještě nezažil, přesto že by to mělo být samozřejmostí na každé výstavě. obavy chovatelů z nákazy na výstavě jsou tak oprávněné.
v předloňském roce jsem si z výstavy také přivezl nemoc a tři dni poté mi celý chov vykazoval nedobrý zdravotní stav, uhynula jedna holubice, ihned jsem ji vezl své doktorce ráno v 8 hodin, díky tomu, že se paní doktorka specializuje na opeřence, udělal základní pitvu a v 10 hodin mi volala, že se jedná o bakteriální infekci, která likviduje játra a že si mám přijet pro léky, dostal jsem enrogal do pití a po 4 dnech léčby, byli ostatní holuby zase v pořádku. Od té doby jsem měl naštěstí klid.
Koprologické vyšetření trusu 2x ročně nechávám dělat pravidelně, stojí mě to 100,- a prakticky v některých sezonách nemusím ani odčervovat ani léčit kokcidiozu, dokonce ani s obávanou trichomoniázou to není tak strašný, tak se kultivuje ze stěru v dutině ústní a ani tady jsem nemusel 1,5 roku zpět léčit, neboť zamoření bylo s jedním +, tedy velmi slabá invaze a léčba není nutná, holubí imunita si s tím poradí sama. holubi tak zbytečně nezatěžuji medikací, když jsou dobře krmeni a mají slušné podmínky pro život, většinu infekčních tlaků si zvládnou regulovat sami. A tak jedinou pravidelnou prevencí je očkování pharmavacem. Je myslím rozumné udělat do veteriny základní investice v řádech 100 korun jako prevenci a posílit tak zdravotní stav hejna bez léčení naslepo, vyplatí se to i finančně. Honza

6.11.2018 15:41
paskov244

XXX.XXX.120.12

Většina holubů kteří onemocní po výstavě si oslabí imunitu tím že jsou vystavení vysokému stresu ,nejsou dostatečně připraveni na výstavu . V takovém případě nepomůže žádná vakcinace..Chce to předvýstavni drezuru v kleci , holub bez stresu si v ni klidně sedne a nenechá se vyrušit ani návštěvníky kteří chodí kolem klece . Naučte to své holuby a nemusíte se bát že si je přivezete z výstavy nemocné.
I když je pravdou že na některých výstavach jsou pro holuby ale nejen pro ně přímo otřesné podmínky králici mají v misce močůvku místo vody nebo jim do klece napršelo a jsou na mokré slámě , slepice bývají v blátě . Misky se před výstavou myjí málokde .
Jsem proto by se na každou výstavu přišel podívat pověřený nestranný zástupce okresu a ten udělal zápis o výstavě . No a na konci roku by se nejhorší organizaci vystavila stopka na jeden rok ve kterém by nemohla konat výstavu . Stejně by dělala ostudu celému svazu . Na druhé straně ty nejlepší by mohly dostat nějakou motivační podporu v korunách .

Přidejte reakci

Přidat smajlík