V posledních letech jsem se setkal ve svém chovu také s nemocí mladých holubů po návratu z výstav.
Nevím jestli to byla adeno; rota nebo cirkoviróza a je mi to jedno. Žádnou neumíme léčit. Léčíme až přidružené bakteriální infekce.
Vždy byl průběh velmi rychlý. Zvracení; úhyn nebo utracení a velmi rychlý ústup choroby u zbývajících výletků.
Do 14 dnů bylo vždy po chorobě.
Letos a loni, jsem v létě, měsíc po vakcinaci výletků PHARMAVAKEM, použil i experimentální vakcínu - paramyxo + herpes + adeno od Pharmagalu. Přesto holubi onemocněly stejně jako jiné roky.
Ale proč vlastně píšu. Letos a loni byla téměř všechna uhynulá holoubat od jediného (nepříbuzného) páru. A kupodivu výletci z příbuzenské plemenitby nemoc překonaly. Zdá se že imunita holubů je podmíněna hlavně geneticky; protože všichni výletci v mém chovu měli stejné podmínky - výživu, prostředí; vet. péči ...
Takže mi průběh nemoci napověděl, který pár, včetně všech potomků mám z chovu vyřadit. Myslím, že kromě výstavních parametrů, budeme muset více zaměřit výběr také na odolnost proti nemocem, životaschopnost, početný a bezproblémový odchov...
Jiří Novák
Velmi dobrý příspěvek, který je "vodou na můj mlýn". Dlouhodobě poukazuji, že léčení holubů a jiných zvířat v drobnochovech, bez vyšetření příčiny, oslabuje imunitní systém, který jediný může zajistit zdraví v chovech. U holubů se začalo léčit někdy po roce 1983, kdy v Praze byla Olympiáda PH, kde nám zahraniční účastníci přivezli silně virulentní nákazy, neboť na západ od našich hranic se již podařilo farmaceutickému průmyslu zajistit pravidelné zákazníky. Především mezi chovateli PH. Naštěsí až do roku 1990, se u nás běžně neléčilo. Až po uvolnění hranic se farmaceutické firmy, prostřednictvím svých dealerů, usídlily na našem trhu a začalo to opět u PH. Byla to z počátku velmi lákavé, když do chovů někteří zařadili tkzv. preventivní léčebná schemata a dosahovali špičkových umístění. Tento efekt však brzy odezněl, neboť se na léčení "vrhnula" podstatná část chovatelů PH a později i chovatelé okrasných holubů. Takže za více jak 25 let se vyskytují virová onemocnění tkzv. holouběcí a jiné nemoci, které se se nedají léčit, jen se léčí bakteriální nemoci, které se přidružují. Jak popsal př. Novák, ani zázračné vakciny nepomohou. Pomůže jen a jen selekce na zdraví a pak může následovat selekce na exteriér. Pokud si to chovatelé neuvědomí a plošně se nevzdají farmaceutických přípravků, pak se o nemocech, léčení na slepo ATB atd. bude zbytečně diskutovat a dále se bude snižovat přirozená imunita, která jedině dokáže udržovat chov vitální...