Dobrý den, obracím se s žádostí o radu na všechny holubářské genetiky. V hnízdě se mi objevilo bílé holoubě s černým ocasem a s černou skvrnou na tváři. V chovu nic strakatého nemám, bohužel neznám všechny předky svých chovných holubů. Vím, že otec je červeně plavý štěpitelný na modrou a hetero Ss (odtud ta černá barva) a matka je modrá šimla. O rodičích otce nic nevím, rodiče matky - otec je červený šiml štěpitelný na modrou a matka je bílá. Co se u holouběte sešlo, aby se takováto strakatost projevila? Jak se takováto strakatost zapisuje v genotypu? Díky za odpovědi.
Ahoj, pokud by byli rodiče opravdu červeně plavý a matka modrá šimla, těžko bychom měli mladé v tomto zbarvení, bez ohledu na jejich předky. Pokud by ovšem červeně plavý otec byl homozygot SS (a jako Ss jen vypadal, což není neobvyklé), došlo by k spread účinku (SS) vlohy grizzle (z matky) a mláďata by mohla být bílá, s černým nepravidelným stříkáním. Tento fenomén je znám u hodně plemen.
Obvykle bílé holuby s tmavými pery v ocase a na hlavě dostáváme při křížení jedinců dvou různých kreseb, při křížení bílých s partnerem v anglické kresbě, apod.
Dle zbarvení mláděte se domnívám, že matku zapářil jedinec s vlohou pro rozprostřenost (SS, tedy černý, šedohnědý, popelavě červený plnobarevný atd.).
Přeji pohodový den. S.
Díky za reakci, přidávám fota (doufám že se mi povede je přidat) holubů ze zadání. S genetikou zápasím teprve poslední rok a vycházím ze základní genetické kalkulačky na kippenjungle.nl. Nicméně mě občas výsledné kombinace i tak překvapí. Na obou snímcích je vlevo otec, uprostřed potomek a vpravo matka. Můj dotaz směřoval k prvnímu snímku, myslím si, že otec vizuálně odpovídá červeně plavému štěpitelnému na modrou, ale občas z něho s různými holubicemi padají vedle normálně kreslených i spread potomci (viz. obrázek 2) = otec popelavě červený plnobarevný? Ss. V chovu jsem žádného jiného spread holuba (černého, šedohnědého....) neměl. K matce modré šimle jsem zapomněl dodat, že její bílá matka pocházela z chovu, kde se strakatí jedinci vyskytovali (vím že pod bílou se dá schovat všelicos). Proto ten můj dotaz, to jedno velké S od otce mohlo podpořit projev strakatého genu skrytého v matce? nebo je výsledný potomek "jen" černý šiml?
Nositelem zbarvení potomků je jednoznačně sameček ,věřím že z něho by se dál vytáhnout i černý holub.
Nerozumím takovým tým moudrým zkratkám jako Aa bb Ss asi proto že jsou mi k ničemu v kleci na výstavě to stejně nikdo nepozná jestli v té jeho řadě písmen je velké nebo malé a nebo b .Holuba si vezmu do ruky a prohlédnu si ho ne jako posuzovatel který nepozná straku od plno barevného holuba ,podívám se pod křídla jestli odpovídá barva u modrého musí být modrá jestli nemá záběly v letkách punčošky , bíle pero pod ocasem nebo u oka , no a z oka se dá poznat mnoho a nakonec i zobák . Nebudu se rozepisovat dál stejně by to všechno nevysvětlil . mne to učil starý holubář u nás na vesnici a jsem mu za to vděčný i když už je dávno v holubářském nebi .
Jasně, stačí tam Ss, jsem dnes nějak z formy, pak je to úplně jasné, pár může mít klidně potomky popelavé (plnobarevné popelavě červené), jakož i bílé s černými skvrnami či stříkáním. To je právě ten černý šiml, u českých staváků se jim říká tuším strakoš, existují u německých staváků i jinde. Velké S z otce dalo s grizzly po matce Vámi popisovaný výsledek.
Díky za potvrzení černého šimla a abych reagoval na příspěvek paskov244, tak černého holuba jsem opravdu letos odchoval. Přikládám foto, jak mi to jedno velké S řádí v chovu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

5555
napsal(a):
Jasně, stačí tam Ss, jsem dnes nějak z formy, pak je to úplně jasné, pár může mít klidně potomky popelavé (plnobarevné popelavě červené), jakož i bílé s černými skvrnami či stříkáním. To je právě ten černý šiml, u českých staváků se jim říká tuším strakoš, existují u německých staváků i jinde. Velké S z otce dalo s grizzly po matce Vámi popisovaný výsledek.
Čau Sašo, když už se to tady načlo tak se taky přidám s dotazem..... Letos se mi u Číňanů povedlo odchovat bílou stribritoocasou (modroocasou?) holubicku rodiče jsou otec modrý kapraty matka stříbřitě kaprata u matky původ nevím ale otec pochází z tmavě kaprate holubice a černého holuba stepiciho do modrých a rodiče tmavě kaprate holubice jsou bílý holub a žlutá tygra u samce opět nevím v obou případech jak u stribrite a černého samce jde o koupené holuby (od Marka Pokorného) bohužel záznamy o rodičích se mi PC ztratili.... Nejde mi ani tak o to jak ta kresba vznikla ale spíš o to jak ji v chovu udržet mám k dispozici modrého pruhoveho holuba nebo černého. Předem dík
Ahoj, oba rodiče plnobarevní, mládě strak s náhodnou barevnoocasou kresbou, projevily se tedy recesivní vlohy uložené v genotypu obou rodičů (zřejmě v nich v minulosti byl bílý či štítník...). Domnívám se, že barevnoocasý vzhled nepůjde udržet, neboť vznikl náhodně a není dědičný, přes modré pruhové či černé se určitě vytratí. jedině snad, co by ho mohlo teoreticky (a to opět náhodně) snad udržet, to je dát mládě na svého rodiče..... Pokud se chovatel chce zabývat novou kresbou u daného plemene, nebo novou barvou danou barevným modifikátorem, nelze se spoléhat na náhodu, ale vždy se dělá přenos z jiného plemene, kde barva, kresba či modifikace je již pevně zakotvená. AHOJ

5555
napsal(a):
Ahoj, oba rodiče plnobarevní, mládě strak s náhodnou barevnoocasou kresbou, projevily se tedy recesivní vlohy uložené v genotypu obou rodičů (zřejmě v nich v minulosti byl bílý či štítník...). Domnívám se, že barevnoocasý vzhled nepůjde udržet, neboť vznikl náhodně a není dědičný, přes modré pruhové či černé se určitě vytratí. jedině snad, co by ho mohlo teoreticky (a to opět náhodně) snad udržet, to je dát mládě na svého rodiče..... Pokud se chovatel chce zabývat novou kresbou u daného plemene, nebo novou barvou danou barevným modifikátorem, nelze se spoléhat na náhodu, ale vždy se dělá přenos z jiného plemene, kde barva, kresba či modifikace je již pevně zakotvená. AHOJ
Díky
Příteli, tato otázka na SS a Ss sice s nyní probíraným tématem nesouvisí, ale holubi na fotce zadavatele vlákna vám dávají jasnou odpověď. Má tam Ss, kde jsou dokonce velmi zřetelné nedokonale probarvené pruhy a navíc velké pigmentové skvrny dosvědčující štěpitelnost na modrou/černou řadu. To je ten holub, který dává mláďata popelavá, černá, červeně plavá a třeba i černé šimly (s příslušnou holubicí, kdyby štěpil na rozředění, pak i žlutě plavé atd.). Pak na jeho fotkách vidíte SS v popelavě červené řadě, má jich tam několik, kdy popelavá barva, u plavých holubů nacházející se v letkách a ocase, se rozlije po celém opeření, v čisté formě se docílí až holubů stříbrných (viz třeba český stavák).
Já mám holuby SS a Ss u plemen pražský krátkozobý rejdič a pávík, oboje v černém zbarvení. Černí SS jsou lesklí, v barvě tvrdí, zejména u pražských rejdičů s modrozeleným leskem. U černých Ss je vidět nevýrazný lesk, barva málo tvrdá, u pávíků až zamodralá, někdy s prosvítajícím ocasním pruhem.
Dovolte mi s vámi nesouhlasit, že nositelem zbarvení je jednoznačně sameček, jsou věci vázané pohlavně (barva, rozředění, některé modifikace barev) i nepohlavně (recesivita, vzorky, mnohé modifikace barev.....).
tono
napsal(a):
Vím, že otec je červeně plavý štěpitelný na modrou a hetero Ss (odtud ta černá
v tom případě ten holub není červeně plavý, to by nemohl mít velké S, i když se tak jeví.
Souhlas, tohle bylo zavádějící, líp bych to podruhé podal takto - vizuálně holub vypadá jako červeně plavý, ale genotypově je popelavě červený plnobarevný (Ss), což jsem zjistil až podle jeho potomků.
Ještě bych to trochu "zamíchal" otázkou. Bylo holoubě odchováno "rodokmenně"? Dá se zaručit jeho obostranný původ např. odchovem v samostatném boxu, či jinak? Pokud ano, pak platí, co píše 555 a pokud nedokáži garantovat oboustranný původ, pak...je jen jistá matka a vše ostatní je na vodě.

jo012810
napsal(a):
Ještě bych to trochu "zamíchal" otázkou. Bylo holoubě odchováno "rodokmenně"? Dá se zaručit jeho obostranný původ např. odchovem v samostatném boxu, či jinak? Pokud ano, pak platí, co píše 555 a pokud nedokáži garantovat oboustranný původ, pak...je jen jistá matka a vše ostatní je na vodě.
Pak je jiste to že pokud neznám aspoň tři generace pozpátku tak nevím vlastně nic.... Nezřídka se stává že barva či jiná vlastnost se projeví až po dědovi pradědovi či bábě nebo prabábě... To že holubici odpojímal jiný holub je taky možnost ale tak časté to zase není

jo012810
napsal(a):
Já si dovolím poněkud nesouhlasit, že známá je u holouběte ze společného chovu pouze matka. To platí dejme tomu u slepic a kachen, a to ne doslova, tam běžně neznáme matku a při chovu více samců spíše nezjistíme otce (za předpokladu, že je to všechno jedno plemeno). Sice jsem mladík, ale už mám holuby pět let. Mám vlastně kdeco. Když je to puštěné, vše spolu. Můžou se potkat různá plemena, kříženci a barvy. Mladí jsou vždy viditelně podobní rodičům. Nikdy jsem tam neviděl nevěru. I když to není zcela vyloučitelné, ale zrovna u mě se to nestává, já mám problém spíš ty holuby zapárovat dohromady, protože nemám párovačku, musí to jít do kotce králíkárny zavřít spolu, a to třeba jeden holub s dvěma až pěti holubicemi, které s ním můžou být, aby si jednu z nich vybral, a pak jdou oddělat jako pár samostatně. Možná je to tou možností výběru, že pak partnery nepodvádí s těmi, se kterými původně chtěli být.
Ale v každém chovu to chodí jinak a některá plemena to dělají více a jiná méně.

napsal(a):
Já si dovolím poněkud nesouhlasit, že známá je u holouběte ze společného chovu pouze matka. To platí dejme tomu u slepic a kachen, a to ne doslova, tam běžně neznáme matku a při chovu více samců spíše nezjistíme otce (za předpokladu, že je to všechno jedno plemeno). Sice jsem mladík, ale už mám holuby pět let. Mám vlastně kdeco. Když je to puštěné, vše spolu. Můžou se potkat různá plemena, kříženci a barvy. Mladí jsou vždy viditelně podobní rodičům. Nikdy jsem tam neviděl nevěru. I když to není zcela vyloučitelné, ale zrovna u mě se to nestává, já mám problém spíš ty holuby zapárovat dohromady, protože nemám párovačku, musí to jít do kotce králíkárny zavřít spolu, a to třeba jeden holub s dvěma až pěti holubicemi, které s ním můžou být, aby si jednu z nich vybral, a pak jdou oddělat jako pár samostatně. Možná je to tou možností výběru, že pak partnery nepodvádí s těmi, se kterými původně chtěli být.
Ale v každém chovu to chodí jinak a některá plemena to dělají více a jiná méně.
Jde vidět že se máš ještě hodně co učit... Parovacku nepotřebuješ stačí holubice od holubu oddělit na měsíc pred zahájením chovné sezóny a pak půjdou do páru úplně sami.... Osvědčené páry vždy nechavej spolu to co se neosvedcilo preparuj nebo vyrazuj z chovu úplně ale vždy před sezónou ne během ní. Pokud se chceš zabývat nějakým cilevedomym šlechtěním musíš partnery vybrat ty ne že si samec vybere partnerku tím nikdy ničeho nedocilis a budeš se plácat pořád jen v průměrných spíše podprůměrný jedincich. Holub pokud dostane možnost odpojímat (podvest) jinou holubici okamžitě toho využije

jo012810
napsal(a):
U holubů neexistuje monogamie, jako třeba u labutí. Naopak "čiperný" sameček dokáže být otcem mnoha holoubat na holubníku. To je ověřeno nejen pozorováními, ale i testy.
Svata pravda :-)))

napsal(a):
Pak je jiste to že pokud neznám aspoň tři generace pozpátku tak nevím vlastně nic.... Nezřídka se stává že barva či jiná vlastnost se projeví až po dědovi pradědovi či bábě nebo prabábě... To že holubici odpojímal jiný holub je taky možnost ale tak časté to zase není
Časte to neni????Ty se maš co učit!! A.E

Bohužel tato dezinformace se šíří už tak dlouho že se stala pravdou.... Tak jak to říká naše jedno přísloví stále opakovaná lež se stává pravdou. Dle mého názoru bylo toto vymýšleno aby se najak ospravidelnil odchyt a likvidace městských holubů. Městský holub v prostředí ve kterém žije musí být 100% zdravý aby přežil když už se nějaký nemocný kus vyskytne umírá jelikož se nemá kdo o něho postarat tak jako v chovu chovatele tím pádem se pořád zajišťuje zdravá životaschopne populace.. .. Pokud se u me vyskytne nějaký nemocný jedinec okamžitě vyrazuji s chovu nelecim tím si zajistím že mám životaschopne hejno s přirozenou imunitou a tak samo to funguje i u vezaku. Jediné co u vezaku pozoruji je občasna deformace koncetin(nohou) ale to je způsobené nedostatkem vápníku ke kterému nemají moc přístup v prostředí ve kterém zijou naší svěřenci to dostávají ve formě gritu. A TADY TEMTO SLOVUM NEVERIM U TEBE VUBEC!!!!!TO JSI MOHU RICT JA PO 20 LETECH PROTOZE JA FARMACEUTIKU ANI DOPING NEZNAM

Sorry bflpz ,ale nesnašim přetvařky ,ale rad jak co lečit na ifaune u tebe koluje dost ,tak jsi ponech ty rady až budeš chovat holuby 20 let bez leku u lesa mezi dravci!!!!Adamcik E
Taky přispěji do debaty . Taky jsem opustil před léty všechny vakcinace zkrátka proto že holubi umírali a já platil za vakcíny .Za poslední čtyři roky nemám ani jeden úhyn . Vsadil jsem na bylinky a holubi jsou v daleko lepší kondici než před léty .Chovám okolo dvaceti pár a vím že samečci jsou velcí svůdnici ale je to jako u lidí musí být na to dva . Samička většinou povolí jinému samečkovi když sedí na vejcích a je kolem poledne střídána samcem . Z takového obskočení se nic neděje . Později si svou holubici sameček ohlídá pokud je v dobré kondici . Myslím že dělat selekci až před chovnou sezonou je špatně .Kdybych to tak dělal to bych musel přes zimu chovat dvěstě holubů . proto dělám selekci již na hnízdě když holoubatům začíná růst peří .No a nejlepší selekce je neobjednávat si stovku kroužků ale jenom třicet to přinutí udělat selekci i v sezoně a takový holoubek dušený na zelenince to je bašta.
A ještě něco vježáci mají mají lepší přístup k minerálům než naši holubi vápník si ozobají z omítky domů atd. deformace nohou u nich jsou způsobeny několikerou blízkou plemenitbou kdyby to bylo vapnikem mjel by křivé nohy všichni v hejnu a ne dva tři . Na toto téma by se dalo debatovat do nekonečna každý chovatel má tu svou pravdu podle které chová své holuby . V přesvědčení že je ta pravá . No hlavně by jsme neměli plést hlavy těm
začinajicím chovatelům kteří si tu svou pravdu musí zkusit sami . chovu zdar

paskov244
napsal(a):
Taky přispěji do debaty . Taky jsem opustil před léty všechny vakcinace zkrátka proto že holubi umírali a já platil za vakcíny .Za poslední čtyři roky nemám ani jeden úhyn . Vsadil jsem na bylinky a holubi jsou v daleko lepší kondici než před léty .Chovám okolo dvaceti pár a vím že samečci jsou velcí svůdnici ale je to jako u lidí musí být na to dva . Samička většinou povolí jinému samečkovi když sedí na vejcích a je kolem poledne střídána samcem . Z takového obskočení se nic neděje . Později si svou holubici sameček ohlídá pokud je v dobré kondici . Myslím že dělat selekci až před chovnou sezonou je špatně .Kdybych to tak dělal to bych musel přes zimu chovat dvěstě holubů . proto dělám selekci již na hnízdě když holoubatům začíná růst peří .No a nejlepší selekce je neobjednávat si stovku kroužků ale jenom třicet to přinutí udělat selekci i v sezoně a takový holoubek dušený na zelenince to je bašta.
A ještě něco vježáci mají mají lepší přístup k minerálům než naši holubi vápník si ozobají z omítky domů atd. deformace nohou u nich jsou způsobeny několikerou blízkou plemenitbou kdyby to bylo vapnikem mjel by křivé nohy všichni v hejnu a ne dva tři . Na toto téma by se dalo debatovat do nekonečna každý chovatel má tu svou pravdu podle které chová své holuby . V přesvědčení že je ta pravá . No hlavně by jsme neměli plést hlavy těm
Moc hezké!!!!! A pravdivé!Chovu a letu zdar"

napsal(a):
Sorry bflpz ,ale nesnašim přetvařky ,ale rad jak co lečit na ifaune u tebe koluje dost ,tak jsi ponech ty rady až budeš chovat holuby 20 let bez leku u lesa mezi dravci!!!!Adamcik E
Už jednou jsem Vám psal že my dva si netykame a budu rád když to tak zůstane.... Co a jak léčit? Jo ve většině mojich příspěvků uvádím že používám entizol a nebo sekeru takže nevím kde v mojich příspěvcích se uvádí co a jakou chemikálií léčit PS: holubarim (s jednou malou krátkou přestávkou) 23 let takže mě tady prosím opět neoblbujte svými moudry jako nedávno nejsem na to vůbec zvědavý odpovídat nemusíte s Vama se nemám o cem bavit a ani nechci

paskov244
napsal(a):
Selekci starých dělám vždy po skončení sezóny ať už zduvodu že se daný pár neosvedcil tak jak sem čekal nebo nedaval to co sem čekal ale nikdy to nedělám během sezóny jak už jste sám napsal naučil mě to jeden starý holubar který říkával ne vždy se povede vše napoprve tj. první dva tři hnízda můžou stát zanic ale teprve v tom posledním se může (samozřejmě taky nemusí) najít výjimečný jedinec proto nikdy nezasahuji během sezóny.... Většinou mám rezervní jedince tudíž pokud už se během sezóny stane že o nějakého holuba přijdu sem schopný takovou ztrátu velmi rychle nahradit nevím jak u vás ale já si nemůžu dovolit selektovat už na hnízdě jelikož mnou chovane plemeno je v plné síle a kráse až tak po roce a půl až dvou letech tudíž sem ve vyřazování hodně opatrný. Co se týká vezaku tak si myslím že v Xset hlavem hejnu ta pribuzenska plemenidba zas tak horká nebude tyto deformace pozoruji i u zaletlych postaku kteří zůstali s městskými holuby takže nevím nevím ale příbuznost bych vtom moc nehledal. Ps: nevím vlastně proč se toto téma vezaku zavleklo do tématu o genetice když o vezacich je samostatne tema ale vlastně jo vím zavlekl ho tady samozvany správce a vseumel altenburak...

napsal(a):
Selekci starých dělám vždy po skončení sezóny ať už zduvodu že se daný pár neosvedcil tak jak sem čekal nebo nedaval to co sem čekal ale nikdy to nedělám během sezóny jak už jste sám napsal naučil mě to jeden starý holubar který říkával ne vždy se povede vše napoprve tj. první dva tři hnízda můžou stát zanic ale teprve v tom posledním se může (samozřejmě taky nemusí) najít výjimečný jedinec proto nikdy nezasahuji během sezóny.... Většinou mám rezervní jedince tudíž pokud už se během sezóny stane že o nějakého holuba přijdu sem schopný takovou ztrátu velmi rychle nahradit nevím jak u vás ale já si nemůžu dovolit selektovat už na hnízdě jelikož mnou chovane plemeno je v plné síle a kráse až tak po roce a půl až dvou letech tudíž sem ve vyřazování hodně opatrný. Co se týká vezaku tak si myslím že v Xset hlavem hejnu ta pribuzenska plemenidba zas tak horká nebude tyto deformace pozoruji i u zaletlych postaku kteří zůstali s městskými holuby takže nevím nevím ale příbuznost bych vtom moc nehledal. Ps: nevím vlastně proč se toto téma vezaku zavleklo do tématu o genetice když o vezacich je samostatne tema ale vlastně jo vím zavlekl ho tady samozvany správce a vseumel altenburak...
No? Na vežaky nemusí nikdo reagovat!A jedině kdo je tu správce atd..jseš Ty diskuze je o svobodnem projevu ,pouze poukazuji na chytraka ,který maže med kolem huby ostatnim a mnoho slov a myšlenek často od někoho převezmeš !!!Aniz sam tak konaš,protoze tve prispěvky hovoři o opaku...!!!Kdo ví ,ten pochopí... tak proto ma reakce na vežaky...hezky den,chovu zdar!!A.E
...pro zájemce přidávám doplnění genetiky z letošních odchovů, konkrétně rozprostřenost S (spread), ze dvou párů - černý (Ss) x tmavá žlutá kapratá (ss) a popelavě červený plnobarevný štěpitelný na modrou (Ss) x modrá šimla (ss) - jsem dostal dvě černá holoubata, obě by měly být Ss, nicméně na přiložených fotkách se můžete podívat, jak je to ve skutečnosti. Jedno je prozatím sytě černé, na druhém je vidět náznak pruhů a sytost černé je slabší. Jsem zvědav, jaká budou po přepeření.

PG80
napsal(a):
...pro zájemce přidávám doplnění genetiky z letošních odchovů, konkrétně rozprostřenost S (spread), ze dvou párů - černý (Ss) x tmavá žlutá kapratá (ss) a popelavě červený plnobarevný štěpitelný na modrou (Ss) x modrá šimla (ss) - jsem dostal dvě černá holoubata, obě by měly být Ss, nicméně na přiložených fotkách se můžete podívat, jak je to ve skutečnosti. Jedno je prozatím sytě černé, na druhém je vidět náznak pruhů a sytost černé je slabší. Jsem zvědav, jaká budou po přepeření.
Na první pohled černé holoubě ....nicméně jde o holoubě v modré řadě ve stupni tmavém ...otec v identickém zbarvení x matka tmavě modrá kaprata