Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.11.2018 06:08
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Vy, kteří máte zkušenosti s křížením barev.
Do žluté recesivní je vhodnější červená recesivní nebo černá?
červená x žlutá není v 1. generaci pěkná, zlepšuje se až v dalších generacích,
žlutá x černá bude v 1. generaci asi šedivá (pod červenou a žl. recesivní je černá většinou schovaná), ale jak budou vypadat kříženci v dalších generacích (tmavé zobáky...) ???
JN

26.11.2018 12:14
paskov244

XXX.XXX.120.12

černa

26.11.2018 17:01
Rotvik

XXX.XXX.190.86

Rozhodně červená

26.11.2018 17:21
paskov244

XXX.XXX.120.12

Po červené budou mít holoubata modrošedá záda a ocas a co s tím pak ,

2.12.2018 20:30
Juraj_Kafka

XXX.XXX.54.2

paskov244 napsal(a):
Po červené budou mít holoubata modrošedá záda a ocas a co s tím pak ,

A myslíte, že po černé ne? Tím, že dáte dvě éčka k sobě jen posílíte tuto recesívní.. to, že vyběhnou našedlá záda není vinou tohoto spojení, ale prostě náhoda. Skrytá vada. A černý jakožto nositel černé pigmentace může způsobit to samé. Jistě že jsou však takové praktiky, kdy se používá i černý,ale musí ten černý mít v sobě geny pro přenášení kvalitní jednolité rec žluté/červené. Nehledě na vazbu na pohlaví, kdy získáte i holoubata šedohnědá. Když toto nemá, budou zašedlá záda taky.

3.12.2018 09:53
paskov244

XXX.XXX.120.12

To nevím ale ještě se mi to nestalo. Při spojení žlutá 0/1 černá 1/0 v prvé generaci F1 vyjdou holoubata - červená , černá , hnědá nebo kaštanová , červená , černa jsou na polívku hnědá a kaštanová pokud mají bílý zobák a drábky můžeme použit k dalšímu křížení ale raději kaštanový . Toho znovu na žlutého v tomto spojení budou holoubata žluta tmavší s jskřivou barvou do zlatova . Takto to mám vyzkoušené já nikomu tento způsob nevnucuji .
Doporučuji knihu od Janoše Horváta Pěstování poštovních holubů v této knize najdete mnoho odpovědí na otázky k chovu a plemenidbě holubů .

4.12.2018 19:34
pekol

XXX.XXX.124.61

Nechovám recesívne červené ani žlté, ale pokiaľ by som chcel regenerovať tieto farby , tak by som určite nepoužil holuby čierne ani modré.
Radšej by som hľadal jedince napr, červenoplavé alebo žltoplavé (pásavé, jarabé, bezpásavé). Myslím si, že našedlé chvosty pri recesívnych červených a žltých (ee) spôsobujú práve vlohy pre čiernu-modrú pigmentáciou, ktoré sú pri recesívnych holuboch v genotype prítomné (B+) a "schované".

24.12.2018 07:47
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Děkuju za odpovědi;
nyní jsem četl ve Světě holubů článek o holubech Lahore. V něm doporučují do žluté použít holuby šedohnědé, což je rozředěná černá.
Tento dotaz jsem napsal, protože jsem si přivezl několik žlutých šupinatých pštrosů (pencil) a bude problém sehnat něco nepříbuzného. Takže v úvahu na křížení přichází pštrosi šupinatí v barvě černé nebo červené. Černí jsou mnohem kvalitnější.
JN

24.12.2018 09:01
M.stehno

XXX.XXX.71.179

Dobrý den, pokuď máte žlutý šupinatý tak do nich se dávají červení šupinatí, a žlutý rovný. Černí šupi. pštrosi jsou na vysoké úrovni ale při křížení vám vzejda nic moc žluto-černý. Tu černou z nich už nedostanete.

25.12.2018 05:53
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Červení šup. mají bohužel většinou nekreslená (plnobarevná) záda nebo ocasy
(kombinace genů pencil + undergrizzly)
A to na výstavách vidíme jen to nejlepší co se podaří odchovat. A také mají drobnější postavy.
JN

25.12.2018 07:22
5555

XXX.XXX.180.126

Ahoj, vůbec se nebojte černé barvy, ta ke žluté recesivní pasuje u desítek plemen. Problém vzniká dle mého tehdy, když jsou používáni ke křížení černí štěpáci na modrou barvu a ti vám pak u červených a žlutých udělají začouzené ocasy, to se pak čistí přes šedohnědé.....

Mám rád moravské pštrosy a v minulosti jsem si hrál s myšlenkou, jak bych udělal dobré žluté šupinaté. Zbarvení je to velmi atraktivní, ale v současné populaci není nic kvalitního.

Proto bych tento ráz u jejich šlechtění úplně vynechal!

Použil bych žluté rovné samce a černé šupinaté holubice, lze i hnědé šupinaté holubice, ty chová př. Janek a bývaly výborné. Do začátku bych udělal třeba tři páry, vždy samec žlutý, holubice šupinatá.

Jejich odchovy s největší pravděpodobností budou černí samci a šedohnědé holubice, to bude v případě, že žlutí rovní pštrosi překrývají černou pigmentaci (nemám osobně ověřeno). Všechna mláďata budou mít vlohy pro recesivně červenou/žlutou a pro pencil (šupinatost).

Když dáte tato holoubata (raději nepříbuzná) k sobě, dostanete z jejich spojení čtvrtinu intenzivně zbarvených samců štěpitelných na rozředěnou, mohou být mezi nimi černí i recesivně červení, plnobarevní i šupinatí, pak dostanete čtvrtinu samců rozředěných, takže šedohnědých nebo žlutých recesivních, plnobarevných nebo šupinatých, holubice dostanete čtvrtinu černých nebo červených recesivních, i ty jsou plnobarevné nebo šupinaté a čtvrtinu šedohnědých nebo žlutých recesivních, i zde platí, že jsou buď šupinaté nebo plnobarevné.

Tady začíná ten správný adrenalin, protože v další generaci už získáte v typu výborné žluté šupinaté odchovy, používáme jen ty mladé, kde se projevují vlohy pro šupinatost a používáme výhradně rozředěné holubice (šedohnědé či žluté), u samců je nám to v podstatě jedno, lepší v kvalitě nejspíš budou ti intenzivně zbarvení (štěpitelní na rozředěnou), nebojte se jich, ale vhodnější budou ti rozředění.

Pokud si s křížením pospíšíte, uděláte již začátkem léta z prvních vzrostlých výletků druhou generaci a pokud i druhý rok zvládnete dvě generace, máte finální produkt za dva roky. A to i bez použití nekvalitních žlutých šupinatých.

S přáním pohodového dne S. Veselý.

26.12.2018 07:19
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Děkuju za podrobný, optimistický návod.

Takže máme vyřešeny geny - ee; dd a pcpc. ( žlutou barvu a šupinatost)

Otázkou zůstává spolupůsobení genu undergrizzly.
Nevím co způsobuje u červených a žlutých šup. neprokreslená plnobarevná záda nebo ocasy.
Nevím jestli se ze žlutých rovných nevyštěpí také jiný vzorek než potřebuju.

Hezký den

JN

8.6.2019 08:52
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Posílám několik fotek.

Holubička po holubovi BN žlutém, štěpitelném na pštrosa a holubičce pštrosce černé šupinaté

8.6.2019 08:56
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Holubička po holubovi žl. šup. pštrosovi a holubici černé šup. pštrosce

8.6.2019 08:58
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Holoubě žl. šup. po originálech ZELENKA

8.6.2019 09:01
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Holoubě hnědé šupinaté po originálech JANEK

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.6.2019 14:46

jirinovak napsal(a):
Posílám několik fotek.

Holubička po holubovi BN žlutém, štěpitelném na pštrosa a holubičce pštrosce černé šupinaté

Holub může být štěpitelný na barvu či kresbu ale určitě ne na plemeno pokud byl otec kříženec tak i vámi odchované holoube je pořád kříženec.... Fotka může zkreslovat ale holoube originál Janek vidím jako červené ne hnědé

8.6.2019 19:12
M.stehno

XXX.XXX.241.244

není to hnědá šupinatá ale červená šupinatá.

8.6.2019 19:22
M.stehno

XXX.XXX.241.244

mohl by jste prosím vyfotit toho křížence žlutá šup.x černá šup. vyfotit zvrchu jak vypadá na zádech???

9.6.2019 18:13
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Holub může být štěpitelný na barvu či kresbu ale určitě ne na plemeno pokud byl otec kříženec tak i vámi odchované holoube je pořád kříženec.... Fotka může zkreslovat ale holoube originál Janek vidím jako červené ne hnědé

Máte pravdu. Opravuji. Mělo to být napsáno takto:

Holubička - kříženec, po kříženci -plnobarevném žlutém holubovi, štěpitelném na kresbu pštrosa....

Většina toho co chovám jsou kříženci, které úspěšně vydávám za Benešovské holuby, nebo za pštrosy.

Co se týče barvy. Hnědá nebo červená. ??? Vyfotím rodiče a dám je sem;
a příští rok, uvidím dle potomků.

JN

9.6.2019 21:29
jirinovak

XXX.XXX.168.105

M.stehno napsal(a):
není to hnědá šupinatá ale červená šupinatá.

Kluci, vy máte pravdu. Děkuju. Teď jsem si je byl pořádně prohlídnout.

A z páru hnědých se může červená recesivní vyštěpit.

JN

10.6.2019 18:45
jirinovak

XXX.XXX.168.105

M.stehno napsal(a):
mohl by jste prosím vyfotit toho křížence žlutá šup.x černá šup. vyfotit zvrchu jak vypadá na zádech???

OK
Posílám fotky

10.6.2019 18:51
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jirinovak napsal(a):
Kluci, vy máte pravdu. Děkuju. Teď jsem si je byl pořádně prohlídnout.

A z páru hnědých se může červená recesivní vyštěpit.

JN

Posílám fotky rodičů a bráchy

10.6.2019 19:07
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Jen pro zajímavost, posílám prosincové holoubátko - křížence, po rodičích - křížencích žlutých plnobarevných.

11.6.2019 06:14

jirinovak napsal(a):
Jen pro zajímavost, posílám prosincové holoubátko - křížence, po rodičích - křížencích žlutých plnobarevných.

Jistě... O tom sem psal že kresbu či barvu jde přenést někdy s menšími jindy s většími obtížemi ale kdyz se na to holoube dívám pstrosa vidím v kresbě ale v typu vůbec. Nicméně jako užitkový kříženec je pěkný

11.6.2019 20:08
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Jistě... O tom sem psal že kresbu či barvu jde přenést někdy s menšími jindy s většími obtížemi ale kdyz se na to holoube dívám pstrosa vidím v kresbě ale v typu vůbec. Nicméně jako užitkový kříženec je pěkný

Děkuju za reakce.

Koukal jsem, že máte krásný chov Čínských holubů. To je o několik tříd vejš než to moje blbnutí
s benešáky nebo pštrosy.

Nicméně toho holoubka do polívky nedám. Do benešáků, nebo na pokusy s šupinatými pštrosy se mi hodí.
Má pěknou intenzivní barvu; nemá třepenitost, nemá svěšená křídla, má silnější kratší zobák, pěkný oko, obočnice...
A hlavně - vyzařuje z něho zdraví a vitalita.

JN

11.6.2019 20:28

jirinovak napsal(a):
Děkuju za reakce.

Koukal jsem, že máte krásný chov Čínských holubů. To je o několik tříd vejš než to moje blbnutí
s benešáky nebo pštrosy.

Nicméně toho holoubka do polívky nedám. Do benešáků, nebo na pokusy s šupinatými pštrosy se mi hodí.
Má pěknou intenzivní barvu; nemá třepenitost, nemá svěšená křídla, má silnější kratší zobák, pěkný oko, obočnice...
A hlavně - vyzařuje z něho zdraví a vitalita.

JN

Však já sem ani slovem nenaznacil že je ho třeba dát do polívky 😉holub to je pěkný jen bohužel nereprezentuje jedno ani druhé plemeno aspoň ne zatím 😉každopádně do dalšího chovu se Vám bude hodit

3.11.2019 08:44
jirinovak

XXX.XXX.136.66

Jarní holoubek (vypadá jako černý pštros), po holubovi plnobarevném žlutém, štěpitelném na kresbu pštrosa, a holubičce pštrosce černé šupinaté, dospěl, a má nyní malá holoubátka .(s holubicí pštroskou žl. šup. orig. ZELENKA).
Obě holoubata mají čistý zobáky a drápky;
jedno je bez šupinatosti - zahnědlá červená (kaštanová)
a 2. je nadějný žlutý šupinatý. Až trochu povyroste dám sem fotku.
JN

10.11.2019 10:21
jirinovak

XXX.XXX.168.105

jirinovak napsal(a):
Jarní holoubek (vypadá jako černý pštros), po holubovi plnobarevném žlutém, štěpitelném na kresbu pštrosa, a holubičce pštrosce černé šupinaté, dospěl, a má nyní malá holoubátka .(s holubicí pštroskou žl. šup. orig. ZELENKA).
Obě holoubata mají čistý zobáky a drápky;
jedno je bez šupinatosti - zahnědlá červená (kaštanová)
a 2. je nadějný žlutý šupinatý. Až trochu povyroste dám sem fotku.
JN

Táta, máma a holoubátko.

11.10.2020 16:29
jirinovak

XXX.XXX.168.105

Děkuju všem za rady.

Černá je do žluté recesivní velmi dobře použitelná.

Už ve 2. generaci je žlutá krásně čistá, bez zašednutí zad nebo ocasu. Včetně čistého zobáku.

JN.

Přidejte reakci

Přidat smajlík