Chovatelé chebské straky.....

Český stavák
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.1.2019 12:01
stavak

XXX.XXX.196.69

Byl jsem požádán chovateli českých staváků, abych sem dal tuto výzvu na chovatele Chebské straky.
Velmi rádi by viděli aspoň na fotkách jejich chovný materiál, tak doufám že sem nějaká ta fotka přilítne.
Děkuji I.Ž.

7.1.2019 06:50
skolnik2

XXX.XXX.120.59

Zdravím všechny chovatele chebské straky a všechny které dění kolem nich zajímá.Bohužel prvotní nadšení z jejich zmrtvýchvstání a relativně rychlého uznání a zařazení do vzorníku pomněrně ochladlo.Je to samozřejmě škoda,zvláště u holubú kterých je tak málo,ale sám jsem poznal že jejich chov není tak jednoduchý a mnohé múže odradit .Mne na opak takové výzvy přitahují a práce s nimi mně baví.Není to holub současných moderních parametrú které vídáme u stavákú,ale když si uvědomíme že je to jejich předek který se pouze zastavil v čase.......Připadám si že holubařim se svim dědou a ostatníma starýma holubářema .Navíc jsou svým temperamentem v letu dobrou inspirací pro mé staváky na které mám elitní chov ve stavění .Fotku přidám zatím jen jednu ale brzy něco nafotím a pak to sem dám
K.Řetovský

7.1.2019 09:04
stavak

XXX.XXX.196.69

skolnik2 napsal(a):
Napodruhé

Dobrý den máte pravdu, prvotní velké bum je najednou pryč a mnoho chovatelů se vrátilo k českému staváku. Jsem rád že jste zareagoval, protože je velká škoda těchto holoubků aby tady nebyli.Budeme se všichni těšit na vaše foto chebských strak a také ostatních chovatelů a také na jejich příspěvky o tomto zajímavém plemeni holubů.

5.2.2019 10:34
skolnik2

XXX.XXX.120.59

Tak zase aspoň pár kousků na sněhu.Nikdo jiný se nepřidá nebo co?K.Ř.

5.2.2019 13:56
stavak

XXX.XXX.196.69

skolnik2 napsal(a):
Tak zase aspoň pár kousků na sněhu.Nikdo jiný se nepřidá nebo co?K.Ř.

Zdravím, dekujeme za slíbené foto těchto staváků.Je vidět že chovatelů těchto holubů asi moc nezůstalo? Anebo nemají čas sem něco vložit no uvidíme třeba časem něco přibude

6.2.2019 05:54
skolnik2

XXX.XXX.120.59

Až se mi podaří pár lepších fotek tak sem zas něco dám.Mrzí mne že se někdo aspoň neozve.Sám jsem dal tyto hloubky už min.5ti chovatelům a vím že min.2 je pořád mají.Sám jsem se stavěl odmítavě když se na začátku mluvilo o tom že by měli být uznány jako nový barevný ráz Č.staváka.Možná by to pomohlo k jejímu rozšíření a zdokonalil by se její typ,ale stratila by na své výjimečnosti, čímž je její historicky zachovalá podoba našeho staváka.Není to holub předurčený ke sbírání kalíškú ale o tom houbaření nenÍ. K.Řetovský.

6.2.2019 12:13
čendas

XXX.XXX.242.17

holubi pěkní, ale s tím, že ani daleko atraktivnější, barevnější, občas snad stavějící naši staváci ,nemájí v evropě šanci,kdy průměrný věk holubářů, je přes 70 let, si myslím, že je to výkřik do tmy, za pár let bude holubář jako jetty, anglie - kolébka holubářstvví je prakticky bez holubů, staří vymřeli maldé to to naprosto nezajímá, tento zvrácený režim nic normálního nezajímá

6.2.2019 13:06
skolnik2

XXX.XXX.120.59

Jak říkám,hlavně pro své potěšení a víc mne nezajímá. Holubářú ubývá, ale určitě nevymřou pokud to v sobě mají.Je pravda že se mladÍ dnes věnují radši jiným aktivitám ale holubářství to je úděl který se nedá vypnout jako ohraná hra v počítači.Holubář bez holubú žít prostě neumí a je mu jedno co si o tom kdo myslí .K.Ř.

6.2.2019 18:26
jo012810

XXX.XXX.101.35

čendas napsal(a):
holubi pěkní, ale s tím, že ani daleko atraktivnější, barevnější, občas snad stavějící naši staváci ,nemájí v evropě šanci,kdy průměrný věk holubářů, je přes 70 let, si myslím, že je to výkřik do tmy, za pár let bude holubář jako jetty, anglie - kolébka holubářstvví je prakticky bez holubů, staří vymřeli maldé to to naprosto nezajímá, tento zvrácený režim nic normálního nezajímá

Bohužel. Je pravdou, že mladých nepřibývá a ti dříve narození odcházejí. Je to tak trochu vidět i v Anglii, kde jsem byl za tipplery. Ale setkal jsem se i s mladými chovateli holubů. Zejména tipplerů a PH. Tito mladí viděli hlavní problém v ochraně dravců, kteří decimují stavy sportovně založených holubů, které nejde chovat ve voliérách. V Anglii jsou již snahy holubářů ovlivnit národní legislativu. Ale to je běh na dlouhou trať, neboť všude politici nikam nespěchají, pokud zrovna nejde o schválení zvyšování svých prebend. To, že Chebská straka má nedostatečnou chovatelskou základnu, není výjimkou. Při návštěvách výstav a sledování některých informací, si často postesknu, když zase vidím nějaké novošlechtění, čehosi. A dokonce jsou na to např. v klubu ČS udělovány poháry. Nevím, jak se to s logikou, když ubývají chovatelé a přibývají různé varianty u plemen a to nejen u holubů. Poznání genetických zákonitostí barev, umožňuje téměř všechny barvy a vzorky přenášet z plemene na plemeno. To je sice chovatelsky zajímavé, ale snižuje to početnost populace traičního zbarvení. Např. byl svého času vyšlechtěn červenopruhý český voláč sivý. Naštěstí, alespoň z mého pohledu, se na šlechtění nevrhlo gró chovatelů a tak dnes jej na výstavách nevidíte v kategorii AOC. Klub a i ostatní chovatelé mjí dost starostí zachovat sivou barvu v pruhové a kapraté variantě a rozlišením na tmavohroté a bělohroté. Jasně, že se již nevrátí, alespoň v dohledné době, masové rozšíření chovatelství holubů, králíků a drůbeže, jak jsme je znali. To je prostě vývoj a každá generace si musí prosadit svůj většinový zájem a nám starším se to nemusí vždy líbit. Tak to bylo, i když jsme byli mladí my. Přeji si, aby právě ti mladí byli dostatečně aktivní a přetvořili chovatelství potřebám 21. století. Ostatní se pak přidají.

6.2.2019 21:29
Šusťa

XXX.XXX.168.43

Malý příspěvek a letošní první holoubátko.

7.2.2019 05:26
skolnik2

XXX.XXX.120.59

Šusťa napsal(a):
Malý příspěvek a letošní první holoubátko.

No výborně.Krásní holoubci.Jsem rád že jste se ozval.Holoubátko bude asi celobarevné ale na to jsme u strak už zvykli .Mně to vychází zhruba 1/3 rovných 1/3 bílích a 1/3 nějak kreslených.
Tato kresba není dominantní tak se s tím musí počítat. Byl bych rád kdyby se podařilo dát do hromady nějaký adresář chovatelú strak abychom mohli v budoucnu nějak spolupracovat. Určitě by nebylo špatně společné setkání, třeba na speciálce stavákú v Kolíně. Jinak přeji hodně zdaru a ať vám dělají straky radost. K.Ř.

7.2.2019 07:50
čendas

XXX.XXX.242.17

paráda, jen chci říci, že když nenávratně mizí hodně rázů českého staváka, vracet se k jeho pravěkému původu , je asi jen sen. ing. Sousedíka, tyto nesmysly nejsou jen tam, tzv. čeští bubláci křížení se vším možným, logicky nebublají, rejdiči chrápou ve voliérách,kotrláci chováni v co nejmenším,uzravřeném prostoru , jen přežívají,neustálé šílené zkracování postav a zobáků ,šílené zakulacování nejen páviků a kingů, spolu s chemizací všeho, příbuzenské plemenitby,bezhlavé léčby vede neomylně chov holubů do závěru

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.2.2019 11:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

čendas napsal(a):
paráda, jen chci říci, že když nenávratně mizí hodně rázů českého staváka, vracet se k jeho pravěkému původu , je asi jen sen. ing. Sousedíka, tyto nesmysly nejsou jen tam, tzv. čeští bubláci křížení se vším možným, logicky nebublají, rejdiči chrápou ve voliérách,kotrláci chováni v co nejmenším,uzravřeném prostoru , jen přežívají,neustálé šílené zkracování postav a zobáků ,šílené zakulacování nejen páviků a kingů, spolu s chemizací všeho, příbuzenské plemenitby,bezhlavé léčby vede neomylně chov holubů do závěru

Vcelku s Vama souhlasím ale ty páviky bych vypustil😉odjakživa je ve vzorníku že pávik má mít malou kulatou postavu nasazenou na krátkých nohách se širokým postavením typologicky je nato stavěny. To že na starém a novém kontinentě došlo k jinému vývoji plemena je hlavně následek let před rokem 89.po 89 roce se knam dostal pávik takovy jak by měl vypadat ikdyz se to mnoha chovatelům nelíbilo a s chovem raději skončili. Naštěstí spousta chovatelů se adaptovala a přešli na Nový typ bez větších problémů a dnes tito chovatele patří a to i s ČR mezi evropskou špičku

7.2.2019 12:53
mirafer

XXX.XXX.145.100

čendas napsal(a):

Zdravím, nepouštím se do obsáhlých diskuzí, nikoho nekritizuji, holubařím pro svoji potěchu dobrých 55 let a stále mi to přináší i radost ze života. Radost mám i z docela dobře fungujícího Klubu chovatelů holubů českých bubláků a dobré party v něm, jejímž jsem jednatelem. Nejspíš dělám vyjímku (odpovídat nebudu) jen se podivuji: tzv. čeští bubláci křížení se vším možným, logicky nebublají..nevím, co tím myslíte, tzv.čeští bubláci. Zastavte se někdy třeba u mých bubláků na výstavě, třeba v Lysé, na požádání vám zabublají..a nejen oni. Nejspíš však máte na mysli, že jsem se jen tak, že si třeba něco chci dokázat, pokusil o mandlové. Ano, dal jsem do nich úplně jiné a nebublající plemeno, jak jinak? Dnes po třech letech mám docela mandlové v typu, ano ještě nebublají, ale pokouší se a věřím, že již letošní F4 bude bublat..Jinak nevím o někom, že by bubláky křížil se vším možným..

Fér Miroslav
Lysá nad Labem.

7.2.2019 13:02
mirafer

XXX.XXX.145.100

mirafer napsal(a):
Zdravím, nepouštím se do obsáhlých diskuzí, nikoho nekritizuji, holubařím pro svoji potěchu dobrých 55 let a stále mi to přináší i radost ze života. Radost mám i z docela dobře fungujícího Klubu chovatelů holubů českých bubláků a dobré party v něm, jejímž jsem jednatelem. Nejspíš dělám vyjímku (odpovídat nebudu) jen se podivuji: tzv. čeští bubláci křížení se vším možným, logicky nebublají..nevím, co tím myslíte, tzv.čeští bubláci. Zastavte se někdy třeba u mých bubláků na výstavě, třeba v Lysé, na požádání vám zabublají..a nejen oni. Nejspíš však máte na mysli, že jsem se jen tak, že si třeba něco chci dokázat, pokusil o mandlové. Ano, dal jsem do nich úplně jiné a nebublající plemeno, jak jinak? Dnes po třech letech mám docela mandlové v typu, ano ještě nebublají, ale pokouší se a věřím, že již letošní F4 bude bublat..Jinak nevím o někom, že by bubláky křížil se vším možným..

Fér Miroslav
Lysá nad Labem.

..ještě k reakci..

7.2.2019 17:47
Šusťa

XXX.XXX.168.43

Zdravím , není celobarevné , má bílé letky a pár bílých peříček na voleti. J.Š.

7.2.2019 18:17
skolnik2

XXX.XXX.120.59

Šusťa napsal(a):
Zdravím , není celobarevné , má bílé letky a pár bílých peříček na voleti. J.Š.

No tak dobrý, to jsem si nevšiml.

8.2.2019 07:49
skolnik2

XXX.XXX.120.59

mirafer napsal(a):
..ještě k reakci..

Moc pěkná podle mne záslužná práce. Kdo umí ten umí a kdo neumí tak kritizuje. Všude se mluví o tom jak je špatné křížit mezi sebou jiná plemena ale mnohdy je to nejlepší způsob jak dosáhnout kýženého výsledku. Samozřejmě k tomu musíme mít plán jak udržet nebo vrátit všechny plemenné znaky požadovaného plemene. Takto to dělá spousta i renomovaných chovatelú, jenom se tím nechlubí. K.Ř.

31.3.2019 10:12
jaroslavprucha

XXX.XXX.104.47

Chovatelem holubů jsem již od dětských let a asi jako většina holubářů jsem vystřídal hodně druhů holubů. Nejvíce mě vždy ale zaujali Staváci. Měl jsem hodně druhů barevných rázů, ale králové byli vždy černí sedlatí, tyto jsem měl mnoho let. Je mi 68 let, tak vím, jak mi létali, když mi bylo deset let a jak po stálém šlechtění, barvy, lesku, kresby létají nyní. Když jsem se před čtyřmi lety dozvěděl o Chebských strakách, věděl jsem hned, že je musím mít. A od té doby je také mám. Líbí se mi jejich životaschopnost, chuť do letu a temperament. Jejich let je trochu jiný než u Staváků, ale bouchat a to hodně a stavět umí také. Létají tak, že mi dělají okruhy okolo domu a létají i dál, že je nevidím. Když zaslechnu bouchání, tak vím, že se vrací. U nich to není let na povel, oni do toho jdou sami podle chuti. Protože jsem v dost husté zástavbě, tak si mohu nechat jen osm až devět párů kvůli sousedům. Radši jich mám méně, ale volně celý rok, protože tento holub do voliéry určitě nepatří. Pro něj by to bylo přímo utrpení. Tímto si myslím, že jsem o tomto druhu holubů zkráceně řekl vše.
Pro více informací a fotografií přikládám odkaz na můj blog: https://chebskastrakaaja.blogspot.com/

9.5.2019 19:25
jaroslavprucha

XXX.XXX.104.47

Zdravím,
přidávám nový příspěvek na blog o začátku sezóny, o holoubatech -
https://chebskastrakaaja.blogspot.com/2019/05/zacatek-sezony-holoubata.html

8.7.2019 04:44
ondřej g

XXX.XXX.120.50

Dobrý den nebude někdo prodávat holoubata😁 foto na ukázku mého chovu.

1.8.2019 10:27
jaroslavprucha

XXX.XXX.104.47

Zdravím!
Přidávám odkaz, pokud by někoho zajímalo, co dokáže Chebská straka uprostřed sezóny - https://chebskastrakaaja.blogspot.com/2019/08/co-dokaze-chebska-straka-uprostred.html

19.7.2020 09:09
Formánek ml.

XXX.XXX.173.7

Taky něco málo z mého holubniku

31.7.2020 14:01
parukar

XXX.XXX.96.198

Vkládám sem odkaz na inzerát německého chovatele chebských strak Marcela Steinigera, bydlištěm kousek od hranic, konkrétně DE 08269 Hammerbrücke. Třeba se to někomu ze stávajících chovatelů CHS bude hodit:
https://www.deine-tierwelt.de/kleinanzeigen/egerlaender-klaetschertauben-egerlaender-chebska-straka-a84259363/
L.Z.

3.8.2020 21:44
poty76

XXX.XXX.145.250

Je možné že se budou hodit pouze krevně. Měl jsem.možnost prohlédnout si cirka 10 ks Chs z německa. Kamarád mi je dovezl do mého chovu. Též si je nechal dovézt. Nevzal jsem ani jednu! Mezi našima chovanýma v ČR a těmi z německa byl markantní rozdíl ve velikosti a v typu. Neříkám, že je to problém u všech dovezených, ale já to hodnotím podle toho, co jsem držel v ruce a pustil do malé voliérky abych se utvrdil v tom co vidím! Vím, že jsou vyváženy i Chs od nás směrem tam a tak mohlo dojít k výraznému zlepšení. Ovšem když se podívám dnes již 9 let zpátky na chebské straky pana Formánka, tak to byli jiná děla. Robustní, silní holubi ale i holubice. Daleko lepší než ty dnešní v letu. Byli delší v křídle i ocasu.Dnes je snaha ve šlechtění dosáhnout dokonalosti v čistotě barev, očí, v typu a měli by stavět, dobře létat. Pravdou je, že tím jak je postavený standart, tak se tlačí více do podoby čs. Každopádně je to temperamentní holub, velmi plodný a dobře odchovává. Míval jsem v sezoně 10 holoubat od páru, vyjímkou nebylo u pár párů i 12 holoubat za sezonu. Samozřejmě jsem u nich sezonu nekončil v červenci ani v srpnu. Velkým mínusem bylo dosažení kresby a především stejných očí. Hodně holubů mělo oči lomené, klínkovité. Toliko jen část postřehů. Každopádně čím víc zájemců tím víc možností.

3.8.2020 22:26
Hradečák

XXX.XXX.55.14

CHS je stavák v anglické kresbě. Tržené oko , /klínek / je způsoben tím, že bílá kresba, půlměsíc je velký a sahá k očím. A tím poškodí oko. Do páru se vybírá jeden s hodně bílou kresbou a druhý, který má malý půlměsíc. Nejlépe kreslení jsou na sklonku léta a naopak brzy z jara bývají hodně rozkreslení. Staváky nechovám . Ale v mládí jsem měl černé lysé a bělokosé Teď už 30 let chovám brněnské voláče v anglické kresbě. Vím jaká jsou úskalí s kresbou . .

4.8.2020 08:27
poty76

XXX.XXX.160.207

Dovolím si nesouhlasit. Chebská straka není stavák s anglickou kresbou. Od začátku uznávacího řízení jsme řešili název. Mluvilo se i o Českém tleskači a dalších. Když se mnou a př. Zemanem který do puntíku plnil podmínky ÚOKCHH tak jak mu je diktovali mluvil zástupce ÚOK kterého pověřili úkolem jednat s námi chovateli ChS o dalších krocích. Bylo nám tímto funkcionářem sděleno zda bychom nechtěli požádat klub Českého staváka ( kterého jsme s př. Zemanem členy) o přijetí nového barevného rázu čs a to s anglickou kresbou. Toto jsme rázně odmítli a řekli jsme že budeme pokračovat v uznávacím řízení až do jeho zdárného dotažení do konce. K tomu došlo již v roce 2015 při Cv Lysá nad Labem kde jsme společně s př. Zemanem vystavili 12ks Chs převážně v černé barvě, dále žluté, červené a bronzové. Zde bylo uznávací řízení zdárně ukončeno a poprvé byli holubi oceněny klasickým bodovým oceněním. Během uznávacího řízení byli holubi vždy hodnoceni jen známkami 1, 2 atd.. dle kvality. Úplně na začátku uznávacího řízení jako první předvedli Chs na Cv Lysá 2013 př. Zeman, př. Lukáš a př. Slepička. Já je měl od roku 2011, dělal jsem tomu propagaci po síti především formou fotek jsem je dostával do povědomí chovatelské obce. Co se týče oné kolčavy (půlměsíc), není důležité zda jí holub má či nemá. To platí i pro Av, Pv. Hned po dokončení uznávacího řízení byl vytisknut dodatek do vzorníku plemen holubů a to v časopise chovatel. Holub se jmenuje Chebská straka a je chován v anglické kresbě. Byť je typologicky prakticky stejný, tak to není český stavák. Fotky mých chebských strak jsem tehdy posílal lidem kteří vzorník tohoto plenene tvořili aby podle té nej udělali perokresbu. Jinak je ve vzorníku hodně srovnáván s čs, má i stejný kroužek č.8, ale není to čs. Ale chápu, že je jednoduší ho takto představovat. Ani s tím co píšete o té kolčavě to není až tak zcela pravda v otázce co na sebe dávat. Klínky to dá i u barevného s kresleným, to je velká bolest Chs. Dokonce se stalo že jedno oko bylo vikvové a druhé perlové byť rodiče měli oči stejné. To už je ale otázka předků o něch chovanců a genetiky. Děkuji za váš příspěvek, posřeh. Zdraví vás Potůček.

14.11.2021 08:59
hodann

XXX.XXX.20.72

Dobrý den,
Každý rok navštívím cca 15-20 výstav, převážně na Moravě, ale kromě Lysé nad Labem jsem se s chebskou strakou ještě nikde jinde nesetkal a ani neznám nikoho kdo by ji choval. Jen vím, že mnozí chovatelé českého staváka o ni moc pěkně nemluví. Podle toho soudím, že v České republice asi tohle plemeno nemá budoucnost.

27.11.2021 13:30
Buqice

XXX.XXX.32.142

Okresní výstava Údlice ,dnes .
Vystavoval p.Zeman .
Po zralé úvaze... upřímně lituji, že na další plemeno už fakt nemam místo ....

1.12.2021 01:17
igor

XXX.XXX.141.160

Ono popravdě to jméno je hodně zavádějící.

9.11.2022 17:55
Tato Vovo

XXX.XXX.228.18

Zdravím môžem poprosiť o kontakty na chovateľov Chebskej straky. Známy ma vážny zaujem. Vopred Ďakujem. Môžete aj internou správou.

9.5.2023 00:20
hodann

XXX.XXX.20.72

Pěkní holubi.

Přidejte reakci

Přidat smajlík