O.K.
napsal(a):
Na přehlídce staváků v Písku vnukovi holubi červení sedlatí 2x výluka 13 per v ocase.Doma při kontrole kroužků obá po samci který měl též 13 per,takže si myslím že by to mohlo být dědičné. V každém případě je tomu třeba věnovat pozornost.
Výce per v ocase a nebo i v ručních letkách, je silně dědičné. Ale je si třeba uvědomit, že dědičnost nelze posuzovat na 2 či čtyřech odchovech. Kouťák měl štěstí, že v první generaci odchoval statistickou odchylku. Právě u ČS, či českých voláčů sivých to bývá hledáno a vylučováno...
Vsetkym dakujem za odpovede. Neupresnil som ze ma tento problem nezaujima z pohladu vystav, ale z toho realneho, skutocneho...neviem ci mi rozumiete. No proste ci to neni nejaka kreatura. Co pride potom? Tri nohy? Myslite ze tych 13 pier je dosledok domestikacie alebo proste len nejaka geneticka porucha? Nech je to co chce, svoje geny uz dalej nepreda. Diky za odpovede. Uz som myslel ze tu holuby naozaj nikoho nezaujimaju. Ale podla toho kolki pani tu prestali pisat a citam inzeraty od pravdy daleko nebudem. To je v ...
Napsal jsem,že to dědičné na 100% není a tak jak toto tvrdím,tak tvrdím,že je to abnormalita po příbuzenské plemenitbě.Zadavatel uvedl,že je nemá stoprocentně příbuzné ,ale to by musel jeho chov být boxový.Nemíním tu rozebírat příbuznost současných chovů,hlavně v klubech,protože na to dojedou časem všichni."Columba livia",nezlob se na mě,ale já už jinej nebudu.Tebe uznávám jako výborného holubáře.
Aby som to uviedol na pravu mieru - ide o krizenca SBxMP. Nechcelo sa mi to rozpisovat lebo velmi nerad pisem z telefonu. Ja si ale o holuboch nemam s kym porozpravat, tak ma to nuti aj pisat. Myslite to tak, ze jeden z rodicovskeho paru je z pribuzenskej plemenitby a takto sa to prejavilo? Nielen pribuznost, ale celkova uroven holubarstva a postoj samotnych holubarov je v Cechach a na Slovensku tragicka. Radsej neriesme. Diky za uznanie, ale mam sa este co ucit a vela veci ma stale caka. Na druhu stranu som si isty tym, ze malokto obetoval holubom to co ja. Hlavne v mojom veku a v tejto dobe. Majte sa
Příbuznost je rozšířena v mnoha chovech holubů a chovatelé to vůbec neřeší a jejich chovy jsou na špičkové úrovni.Pokud vznikne abnormalita,tak se vyřadí a jede se dál.Byla by to debata na strašně dlouho a tak dám velice laický příklad:Na některých ostrovech příbuzenskou plemenitbou vzniklo mnoho druhů,které nejsou nikde na světě.V chovu okrasných holubů vzniklo také mnoho plemen,tím,že se křížili plemena mezi sebou až vzniklo další plemeno.Co to znamená?Za pár let třeba vznikne další plemeno,které bude mít v ocase 13 per.
Třináct ocasních per je silně dědičné a ať si nikdo nemyslí že to jde odstranit vhodným křížením 12 perových holubů , třináct ocasních per se objeví u potomků ve čtvrté ale třeba i v sedmé generaci . Za tuto vadu se udělovala výluka na výstavách už před padesáti lety a dřív ,jenže posuzovatelé to nějak přestali na výstavách počítat .
Příbuzenskou plemenidbou dosáhnete leda křivou prsní kost ,nebo křivý zobák ,taky se zhorší struktůra peří .
Tondo,souhlasím s tebou,že je to někde zakodováno v genofondu,ale to je právě to,o čem mluvím.V chovu holubů zajišťuje reprodukční izolaci šlechtitel,který určuje kteří jedinci se mají mezi sebou křížit a tím narušuje genofond určitého druhu a dochází,ne jak jsem nesprávně napsal k abnormalitám,ale správně k mutacím.Byla by to debata opravdu na hodně dlouho.
kouták
napsal(a):
Tondo,souhlasím s tebou,že je to někde zakodováno v genofondu,ale to je právě to,o čem mluvím.V chovu holubů zajišťuje reprodukční izolaci šlechtitel,který určuje kteří jedinci se mají mezi sebou křížit a tím narušuje genofond určitého druhu a dochází,ne jak jsem nesprávně napsal k abnormalitám,ale správně k mutacím.Byla by to debata opravdu na hodně dlouho.
Mutace, odchylka či abnormalita je, jak správně píšete někde zakódována (v DNA) a proto je dědičná. Nemusí se projevit hned v následující generaci u každého jedince (malý vzorek odchovu v řádu jednotek kusů, či desítek), ale ob generaci, či dokonce dále. A proto jsem psal, že jde o dědičnou vadu a je třeba jedince vyřadit v chovu, kde to není žádoucí. Např. 13 rýdovacích per. To, že takto vznikla plemena s výce rýdovacími pery a třeba ještě jinak postavenými (pavík), je skutečně na dlouho debatu. Nicméně více rýdovacích per, konkrétně u ČS a ČVS je dědičná vada a proto ve vzorníku je presentována, jako výluková...