Dobrý den, letos na jaře se mí pávíci doslova vrhli do trávníku, kde pilně šmejdí, zpočátku jsem je viděla ozobávat trávu a hledat semínka - to mi přišlo v pořádku ale teď jsem si všimla, jak jsou špinaví a kolem zobáku mají nalepenou hlínu - a oni se hrabou v hlíně, vytahují malé žížaly a žerou je, ráno po vypuštění jsou na zemi skoro hned...Vypadají, že je to moc baví. Dříve to nedělali. Nikdy jsem netušila, že holubi žerou i žížaly! Dcera se směje, že se to naučili od kosů - opravdu jsem je zpočátku vídávala na trávníku spolu s kosy, byl to legrační pohled :) Dočetla jsem se, že mohou od žížal dostat nějaké parazity, prosím jaké máte zkušenosti a jak zajistit, aby neměli problémy? Děkuji, Muroňová
Zdravím.Z toho jak se vaši holubi chovají by jste měla mít radost a ne obavu,že budou mít nějaké problémy z požírání žížal.Všude se píše,že holub je zrnojed,ale když se podíváte na holuba divokého a na přírodu,tak zjistíte,že žádná zralá semena nyní v přírodě nejsou.V brzkém jaru něco najdou na zasetých polích a musí počkat až do pozdního léta do žní.Čím se tedy živí divoký holub v této době,kdy musí vychovávat mladé?Samozřejmně,že jeho hlavní potravou je tráva a živočišná potrava všeho druhu,což znamená i žížaly.Pokud tedy je holub životaschopný a zůstalo v něm něco po předcích,tak v době rozmnožování hledá trávu a živočišnou potravu.Buďte ráda,že máte takový chov.Přeji ať se daří.Zdeněk FRANTA
Uživatel s deaktivovaným účtem

Žížaly jsou mezihostiteli kapilárií.
napsal(a):
Terezko,Trezko.Velice si Vás vážím jako odborníka na různá onemocnění zvířat,ale bohužel musím napsat,že největší škůdce holubů je veterinární lékař.Ptáte se proč?Holubář přijde za vetem tehdy,když je bezradný s nemocí holubů.Ještě jsem neviděl,že by veterinární lékař se dojel podívat na nemocný chov a vždy dá holubáři nějaké léky,dle příznaků a do dnešního dne celá holubářská veřejnost neví,proč hynou holoubata-viz loňský rok.Říká se,že je to holouběcí nemoc,adenoviroza,nebo něco jiného,ale nikdo nikdy nedal uhynulého holuba na pitvu,protože je to drahé a bohužel ani veterinární lékaři nereagují a radí všechno možné,nejlépe antibiotika.Já se tedy ptám,proč veterináři píší obsáhlé knihy o nemocech holubů a prodávají je holubářům v chovatelských časopisech?Chtějí snad,aby se z holubáře stal veterinář?Odstrašujícícim příkladem toho je kniha,kterou vlastním "ZDRAVÍ HOLUBI"(Dr.Ludewig Schrag).Poprvé byla vydána v SRN před 46 lety a od té doby v mnoha státech opětovně, včetně ČR.V této knize se doporučuje před výstavou,po výstavě,před letem poštovních holubů a po letu dávat holubům ANTIBIOTIKA,a to jsem nevyjmenoval všechno.Pokud se tedy holubáři 46 let řídí touto veterinární knihou,a i knihama současnýma,tak je to konec holubářství a nedivte se,že jsem napsal,že největší škůdce holubářství je veterinární lékař.Terezko,napsat jsem to musel,doufám,že se nezlobíte.Zdraví Zdeněk FRANTA

A jak tento vás příspěvek souvisí s tím, že žížaly jsou mezihostiteli kapilárií?

A proč hynou holoubata, tam je málokdy jen jedna příčina a bez pitvy a kultivace se nedá nic říct.
Ale v ČR je pitevně potvrzený výskyt cirkovirózy a imho tam odtud vítr vane. A salmonela, samozřejmě, v zamořených chovech.
napsal(a):
A proč hynou holoubata, tam je málokdy jen jedna příčina a bez pitvy a kultivace se nedá nic říct.
Ale v ČR je pitevně potvrzený výskyt cirkovirózy a imho tam odtud vítr vane. A salmonela, samozřejmě, v zamořených chovech.
Váš článek o kapiláriích znám a souhlasím s Váma,že žížala je mezihostitel.Jsem si vědom a píši to,že bez vyšetření trusu,nebo pitvy nelze nic ze strany veterinářů dělat,ale veterinář by měl holubáře poučit,že se musí to vyšetření udělat a ne mu dávat jakékoliv léky.Dříve se psalo veterinární potvrzení na výstavu od stolu a když nyní není na malé výstavy třeba,tak se pere do holubů,to co veterinář dá. Je to ale marný můj boj.Můj názor je,že ve volném chovu není s kapiláriema žádný problém,mohu doložit vyšetřeníma trusu,které jsem dělal u volného chovu dvakrát ročně a u volierového čtyřikrát ročně.

kouták
napsal(a):
Terezko,Trezko.Velice si Vás vážím jako odborníka na různá onemocnění zvířat,ale bohužel musím napsat,že největší škůdce holubů je veterinární lékař.Ptáte se proč?Holubář přijde za vetem tehdy,když je bezradný s nemocí holubů.Ještě jsem neviděl,že by veterinární lékař se dojel podívat na nemocný chov a vždy dá holubáři nějaké léky,dle příznaků a do dnešního dne celá holubářská veřejnost neví,proč hynou holoubata-viz loňský rok.Říká se,že je to holouběcí nemoc,adenoviroza,nebo něco jiného,ale nikdo nikdy nedal uhynulého holuba na pitvu,protože je to drahé a bohužel ani veterinární lékaři nereagují a radí všechno možné,nejlépe antibiotika.Já se tedy ptám,proč veterináři píší obsáhlé knihy o nemocech holubů a prodávají je holubářům v chovatelských časopisech?Chtějí snad,aby se z holubáře stal veterinář?Odstrašujícícim příkladem toho je kniha,kterou vlastním "ZDRAVÍ HOLUBI"(Dr.Ludewig Schrag).Poprvé byla vydána v SRN před 46 lety a od té doby v mnoha státech opětovně, včetně ČR.V této knize se doporučuje před výstavou,po výstavě,před letem poštovních holubů a po letu dávat holubům ANTIBIOTIKA,a to jsem nevyjmenoval všechno.Pokud se tedy holubáři 46 let řídí touto veterinární knihou,a i knihama současnýma,tak je to konec holubářství a nedivte se,že jsem napsal,že největší škůdce holubářství je veterinární lékař.Terezko,napsat jsem to musel,doufám,že se nezlobíte.Zdraví Zdeněk FRANTA
Ahoj Zdeňku,opravdu jsem nečekal,že toto někdy někdo vysloví!Souhlasím,jenom dodám, že k největšímu nepříteli bych přiřadil slovíčko,,úzkostlivost".A.E
kouták
napsal(a):
Váš článek o kapiláriích znám a souhlasím s Váma,že žížala je mezihostitel.Jsem si vědom a píši to,že bez vyšetření trusu,nebo pitvy nelze nic ze strany veterinářů dělat,ale veterinář by měl holubáře poučit,že se musí to vyšetření udělat a ne mu dávat jakékoliv léky.Dříve se psalo veterinární potvrzení na výstavu od stolu a když nyní není na malé výstavy třeba,tak se pere do holubů,to co veterinář dá. Je to ale marný můj boj.Můj názor je,že ve volném chovu není s kapiláriema žádný problém,mohu doložit vyšetřeníma trusu,které jsem dělal u volného chovu dvakrát ročně a u volierového čtyřikrát ročně.
Plně souhlasím s př. Frantou, alias Kouťákem. Od doby tkzv. veterinární péče, jde holubaření do "kopru"...Přirozenou imunitu nemohou nahradit farmaka a tím i životaschopné potomstvo...
napsal(a):
Bodlinka má pravdu, kápilárie mi rostou na zahradě, krásné a velké. Sousedi je chodí obdivovat a já jim říkám, že je to proto, že nepoužívám žádné chemikilárie a proto mám na zahradě hodně žížal. Běda holubům, kdyby mi chodili zobat moje žížaly. Jsem na své kápilárie pišný.