Dobrý den, mám prosím 3 dotazy:
1. chtěl bych se zeptat, zda je možné vyměnit v páru samce během hnízdění. Bohužel se mi spářil pošťák s texankou a potřeboval bych ho vyměnit za samce texana. Jenže pár pošťák-texanka právě nasedl na vejce. Co radíte?
2. Jak prosím praktikujete čištění holubníku/voliéry, když tam hnízdí holubi? Bojím se, že když jim tam polezu a budu tam půl hodiny nebo hodinu vybírat trus, tak vyplaším je z hnízd, a dojde, k zachlazení vajec.
Díky za odpovědi a doufám, že budu mít brzy příležitost podělit se s Vámi o fotky holoubat. Nasedli nám naši první loňští výletci . Snad to nebude jak loni, to se s holoubaty nedařilo.
3. Jak Vám, už nasedají, či dokonce vyvádějí?
Díky a zdravím, Petr
petr008
napsal(a):
Dobrý den, mám prosím 3 dotazy:
1. chtěl bych se zeptat, zda je možné vyměnit v páru samce během hnízdění. Bohužel se mi spářil pošťák s texankou a potřeboval bych ho vyměnit za samce texana. Jenže pár pošťák-texanka právě nasedl na vejce. Co radíte?
2. Jak prosím praktikujete čištění holubníku/voliéry, když tam hnízdí holubi? Bojím se, že když jim tam polezu a budu tam půl hodiny nebo hodinu vybírat trus, tak vyplaším je z hnízd, a dojde, k zachlazení vajec.
Díky za odpovědi a doufám, že budu mít brzy příležitost podělit se s Vámi o fotky holoubat. Nasedli nám naši první loňští výletci . Snad to nebude jak loni, to se s holoubaty nedařilo.
3. Jak Vám, už nasedají, či dokonce vyvádějí?
Díky a zdravím, Petr
Ad.1. Při sezení na vejcích nelze holuby přepářit. Máte možnos vejce zlikvidovat a potom přepářit a nebo necháte holouba do stří cca 14 dnů, odeberete holuba-holubice dokrmí mladé sam a pak ji přidělíte toho správného partnera.
Ad.2. Holubi si na člověka zvyknou a tolerují jeho přítomnost i když hnízdí, pokud zde nedělá vysloveně "chaos" a neplaší je...
Díky za odpověď. Ničit vejce kvůli výměně nechci. Jen se zeptám, co můžu čekat od mláďat ze spojení pošťák x texanka. Předpokládal bych snížení užitkovosti. Mám pravdu?
Uvažuju o křížení Texan x Kalifornský. Proto chci vyměnit toho pošťáka-samce. Rád bych zvýšil plodnost a počet odchovaných mláďat. Co je v takovém případě lepší Kalifornského dat do páru jako samce nebo samici? Nebo je to jedno? Díky. P.
Předpokládal bych snížení užitkovosti. Mám pravdu?
právě naopak, jen lehké snížení váhy holoubat ...
Rád bych zvýšil plodnost a počet odchovaných mláďat.
tak to ty XXPH budou. Texani vám sednou kolikrát za sezonu ?
Teď ty "výstavní" linie už právě moc plodné nejsou...takže PH by to mohli vylepšit
jinak platí co napsal jo0
Díky, loni sedli 6x, ale vyvedli jen 3 holoubata. Jinak čistá vejce nebo mrtvá mláďata ve vejcích nebo kombinace. Synkovi jsem pořídil 1 pár texanů právě proto, že jsem se dočetl, jednak, že jde poznat samec od samice a jednak, že jsou plodní a dobří rodiče, ale výsledek byl takový, že jsme byli velice zklamaní. Proto chci přikřížit Kalifornského holuba nebo holubici. Kalifornští, prý nemají s odchovem mláďat problémy... Pošťáka jsme dostali darem, tak teď nevím, jestli ho sníst nebo nechatv chovu. Už se spářil s loňskou texankou.
Pošťáka jsme dostali darem, tak teď nevím, jestli ho sníst nebo nechat v chovu. Už se spářil s loňskou texankou.Určitě nechat v chovu a sníst potomky-křížence.Myslim,že budete mile překvapen !!! Kalifornský holub je taky dobrá volba.Jde o nevýstavní holuby,tak nemají chovatelé-šlechtitelé potřebu "vylepšovat".
raspic
napsal(a):
Ještě dodávám,že plodnost u PH je opravdu ohromná,U mě cca 100 vajec a jen jedno čisté.
Oplozenost u PH bývá zpravidla 100%, výjimkou jsou příliš staří jedinci. Rodičovský pud je zatím neoslaben a odchovy bez problémů. To platí o chovech s kterými se závodí a nebo o volných chovech nešlechtěných na barvy a exteriér. Tam, kde se začne s tkzv. šlechtěním a pak se jim říká třeba standard PH, tam hrozí nebezpečí snížení schopnosti rozmnožovat se, pokud se souběžně nevyřazují jedinci, kteří spolehlivě neodchovávají. Ale to platí u všech plemen holubů.
Dobrý den, díky za Vaše rady a zkušenosti. Poštovní holub se nám spářil s texankou. Týden seděli na vejcích (to byl předminulý týden, kdy bylo pěkné a teplé počasí). Viděl jsem sedět jen texanku. Pošťák se k tomu neměl. Po týdnu vyhodili obě vajíčka. Mohl bych se zeptat, co je možnou příčinou? Texanka i pošťák jsou oba loňští. Byla to letos jejich první nasednutí. Četl jsem, že první vejce mohou být neoplozená. Pak tu ale zaznělo, že pošťáci mají téměř 100% oplozenost...? Podotýkám, že vejce vyhodili ještě během teplého počasí než se ochladilo. Díky za Vaše rady a odpovědi. Zdravím, P.
petr008
napsal(a):
Dobrý den, díky za Vaše rady a zkušenosti. Poštovní holub se nám spářil s texankou. Týden seděli na vejcích (to byl předminulý týden, kdy bylo pěkné a teplé počasí). Viděl jsem sedět jen texanku. Pošťák se k tomu neměl. Po týdnu vyhodili obě vajíčka. Mohl bych se zeptat, co je možnou příčinou? Texanka i pošťák jsou oba loňští. Byla to letos jejich první nasednutí. Četl jsem, že první vejce mohou být neoplozená. Pak tu ale zaznělo, že pošťáci mají téměř 100% oplozenost...? Podotýkám, že vejce vyhodili ještě během teplého počasí než se ochladilo. Díky za Vaše rady a odpovědi. Zdravím, P.
Vyhozená vajíčka z hnízda, s největší pravděpodobností, nejsou dílem páru, který na nich seděl. Jde spíše o výsledek bitky o prostor...Jinak holubice sedí od podvečera do dopoledních hodin a holub zbytek dne...
Dobrý den, myslím, že druzí holubi ta vejce nevyhodili. Omlouvám se, zapomněl jsem uvést, že 2 dny před vyhozením vajec z nich slezli. Nejdříve jsem myslel, že vejce jen ochlazují, protože se na ně texanka vracela, pak z nich slezla úplně a za 2 dny jsem vejce našel na zemi. Měli obsazenu svoji polici a žádné bitky jsem nepozoroval. Akorát jsem neviděl sedět toho pošťáka, jen celou dobu texanku.
Jinak druhá pára (texan-texanka) sedí už druhým týdnem - udělali hnízdo na podlaze, přestože měli nad sebou 2 volné police... U tohoto páru jsem bitky o prostor s jinými holuby právě viděl, protože na podlaze mají krmítka, tak tam chodí ostatní holubi, ale samice se vždy po bitce vrací na hnízdo a sedí zatím velmi vytrvale. Bohužel opět nevidím jejího samce vůbec sedět. Místo toho vyskakuje na horní police a namlouvá jiné samice, které ještě nejsou spárované...(h.a.j..l záletný). Jak takové hnízdění asi dopadne? Díky, P.
Uživatel s deaktivovaným účtem

petr008
napsal(a):
Jinak druhá pára (texan-texanka) sedí už druhým týdnem - udělali hnízdo na podlaze, přestože měli nad sebou 2 volné police... U tohoto páru jsem bitky o prostor s jinými holuby právě viděl, protože na podlaze mají krmítka, tak tam chodí ostatní holubi, ale samice se vždy po bitce vrací na hnízdo a sedí zatím velmi vytrvale. Bohužel opět nevidím jejího samce vůbec sedět. Místo toho vyskakuje na horní police a namlouvá jiné samice, které ještě nejsou spárované...(h.a.j..l záletný). Jak takové hnízdění asi dopadne? Díky, P.
Petře pokud máte mezi páry liché holuby či holubice vždy je je třeba oddělit proto vám vznikají tyhle problémy
napsal(a):
Petře pokud máte mezi páry liché holuby či holubice vždy je je třeba oddělit proto vám vznikají tyhle problémy
Díky za odpověď, liché holuby nemáme. Máme stejný počet samců jako samic, ale někteří ještě nejsou spárovaní. Ale Vaše odpověd´, bude zřejmě stejně tak platit i pro tento případ, že? Díky, P.

petr008
napsal(a):
Díky za odpověď, liché holuby nemáme. Máme stejný počet samců jako samic, ale někteří ještě nejsou spárovaní. Ale Vaše odpověd´, bude zřejmě stejně tak platit i pro tento případ, že? Díky, P.
Ano... Nejlépe je dát nesparovane jedince bokem po páru tak jak je chcete mít aby byli spolu jsou na to vhodné třeba prázdné kotce kralikarny či nějaké klece o rozměrech aspoň 50x50x50 a po spárování vrátit zpátky do holubniku do předem určeného budniku... Jak máte řešené budniky? Pokud to máte jen otevřené police nikdy se pořádného výsledků nedočkáte...
Dobrý den, díky, ano mám otevřené police s hnízdními rámečky. Myslel jsem že je to tak dostatečné... Jak mají být budníky uzavřené? Holub se přece musí dostat dovnitř a zase ven? Já, když jsem dělal tu voliéru, tak jsem se přesně na tohle ptal a bylo mi sděleno, že police bohatě stačí.

petr008
napsal(a):
Dobrý den, díky, ano mám otevřené police s hnízdními rámečky. Myslel jsem že je to tak dostatečné... Jak mají být budníky uzavřené? Holub se přece musí dostat dovnitř a zase ven? Já, když jsem dělal tu voliéru, tak jsem se přesně na tohle ptal a bylo mi sděleno, že police bohatě stačí.
Podívejte se ještě jednou na moji fotku.... Uprostřed předního ramku budniku je odjimatelna predni (bílá) část tj. Vlet i výlet z a do budniku... Odpoledne vám nafotím detail celého rámu a dám to tady

Ať zbytečně neodpovídá na více vlaknech tak vám odpovím tady... Brambory pečivo atd. Holub sežere taky ale není to pro ně nic exkluzivního... Holub je především zrnozravec takže zbytky od obědu je lepší dát prasatum... Holoubeci školka funguje na principu že všechny holoubata dáte dohromady do ohrádky a žadonici holoubata o potravu prilakaji krmici rodiče jde prakticky o to že všichni holubi krmí všechny holoubata bez rozdílu jestli je holoube jejich nebo ne
Díky za Vaši ochotu. Pokud mi pošlete fotky, jak mají budníky vypadat, mohl byste mi prosím stručně vysvětlit význam, proč to tak má vypadat. Potřebuji pochopit hlavně význam a smysl toho rpč mají být budníky uzavřené a jen s vletovým otvorem, pak už si to zařídím. Ale když nebudu vědět k čemu to slouží, tak to zase udělám blbě. Od jakého věku se prosím holoubata dávají do té školky? Díky moc, zdravím, P.
PS: police mám v naší voliéře uspořádané přesně tak jako Vy, akorát tam nemám to přední pletivo a vletový otvor. Mám to prostě stejné jako Vy, ale vepředu celé otevřené, jen je tam rantl 5 cm vysoký, aby nevypadávala holoubata nebo neshazovali hnízdní rámečky.

petr008
napsal(a):
Díky za Vaši ochotu. Pokud mi pošlete fotky, jak mají budníky vypadat, mohl byste mi prosím stručně vysvětlit význam, proč to tak má vypadat. Potřebuji pochopit hlavně význam a smysl toho rpč mají být budníky uzavřené a jen s vletovým otvorem, pak už si to zařídím. Ale když nebudu vědět k čemu to slouží, tak to zase udělám blbě. Od jakého věku se prosím holoubata dávají do té školky? Díky moc, zdravím, P.
PS: police mám v naší voliéře uspořádané přesně tak jako Vy, akorát tam nemám to přední pletivo a vletový otvor. Mám to prostě stejné jako Vy, ale vepředu celé otevřené, jen je tam rantl 5 cm vysoký, aby nevypadávala holoubata nebo neshazovali hnízdní rámečky.
Kolem páté odpoledne vám to nafotím a dám tady a vysvětlím 😉

petr008
napsal(a):
Detail předního rámu a celkový pohled na budniky... Pokud je prostor omezen takto tj. jen ten vlet holub či holubice si to snaž ohlidaji aby tam nevnikl nezvany host... Výhodou tohodle řešení je ze každý pár má svůj předem určený budnik a každý holub (samec) si ho pečlivě brání... A to je váš problém pokud jsou budniky otevřené má tam přístup každý holub a pokud tam vleti nastávají sarvatky tím pádem slezou z vajec aby bránili svůj prostor no a pokud se to opakuje několikrát po sobě tak z vajec slezou úplně protože nemají svůj potřebný klid k hnízdění
napsal(a):
Detail předního rámu a celkový pohled na budniky... Pokud je prostor omezen takto tj. jen ten vlet holub či holubice si to snaž ohlidaji aby tam nevnikl nezvany host... Výhodou tohodle řešení je ze každý pár má svůj předem určený budnik a každý holub (samec) si ho pečlivě brání... A to je váš problém pokud jsou budniky otevřené má tam přístup každý holub a pokud tam vleti nastávají sarvatky tím pádem slezou z vajec aby bránili svůj prostor no a pokud se to opakuje několikrát po sobě tak z vajec slezou úplně protože nemají svůj potřebný klid k hnízdění
Super, díky moc, pochopil jsem správně, že když se uzavře vletový otvor funguje to zároveň jako párovačka? Jak dlouho se tam holubi musí držet, aby se spárovali? předpokládám, že se jim tam musí dávat krmení a voda. Grit taky?
Díky moc a zdravím, P.
předpokládám, že se jim tam musí dávat krmení a voda. Grit taky
ne nejlépe se páří k smrti vyhladovělí a žízniví holuby...
to je ironie, tak to neberte proboha vážně
párovačka musí být rozdělena, holubi se k sobě pustí až když je vidět zájem u samice (u samce bývá okamžitě) jinak ji samec akorát dorve a je to k ničemu
chce tomu věnovat chvilku a pozorovat...
Dobrý den,
díky za jakoukoliv praktickou radu. Zřejmě vypadám jako blbý, ale hledal jsem dostatečně, dokonce i knihu o holubaření přečetl. Takže buď jsem fakt blbý nebo jen nechápu... Příjde mi, že současná literatura o chovu holubů je psána tak, aby si někdo mohl vykázat publikaci, kvůli nějakému benefitu. Ale pochopit se z toho moc nedá. Nikdo si nedá tu práci vysvětlit to tak, aby člověk pochopil, jak to má sloužit holubovi, aby byl spokojený a prospíval. Proto hledám rady tady a jsem vděčný každému chovateli, který si tu práci dá a věnuje mi chvíli času. Tyto info od chovatelů zde prostě v knížkách NEJSOU. Nebo jsou podány tak obecně a odbornými nebo slangovými termíny, kterým nerozumím.
Další věc, která mě štve, že když hledám info o plemeni holuba, zajímají mě hlavně povahové rysy, chování, mateřské vlastnosti, užitkové vlastnosti a těmhle věcem je v dostupných zdrojích věnováno minimum prostoru. Většina info = exteriérové znaky, které mě absolutně nezajímají a člověk se tím musí prodírat a nakonec, třeba o plemeni Kalifornský, žádné kloudné informace na netu nejsou. Přijde mi, že za komunistů se vydávaly skutečně kvalitní knížky, ze kterých se dalo čerpat. Teď je to brak...
PS: komunisty nevolím, ale na minulorežimní literaturu nedám dopustit.
Takže díky všem a nemějte mi za zlé moji nedůvtipnost. V holubaření jsem prostý začátečník-neználek, ale zase umím chovat třeba kozy .
lupus4
napsal(a):
předpokládám, že se jim tam musí dávat krmení a voda. Grit taky
ne nejlépe se páří k smrti vyhladovělí a žízniví holuby...
to je ironie, tak to neberte proboha vážně
párovačka musí být rozdělena, holubi se k sobě pustí až když je vidět zájem u samice (u samce bývá okamžitě) jinak ji samec akorát dorve a je to k ničemu
chce tomu věnovat chvilku a pozorovat...
Dobrý den, děkuji za rady. Udělal jsem to přesně podle obrázku výše (bflmpz), tzn. otevřenou polici jsem uzavřel a rozdělil mřížkou-přepážkou na 2 oddělení. Do jednoho jsem dal holubici (kterou holub před tím skutečně dorval, lépe řečeno, dorvali ji všichni holubi ve voliéře), do druhého oddělení jsem dal holuba tak, aby na sebe přes mřížku pěkně viděli. Obojí s možností krmení a napájení.
Nevadí že je takto vytvořená párovačka uvnitř voliéry, kde jsou ostatní holubi? Tzn. že zavřený holub vidí i na ostatní holubice. Nevadí to?
Jak dlouho prosím mám nechat holuby v párovačce, jak dlouho zhruba trvá spárování?
Jak poznám, že už jsou spárovaní, abych mohl odstranit dělicí mřížku?
Mám po spárování nechat holuby ještě nějakou dobu zavřené v párovačce nebo jim mohu hned po spárování otevřít vlet do voliéry? Děkuji za odpovědi a Váš čas. Zdravím, P.
Nevadí že je takto vytvořená párovačka uvnitř voliéry, kde jsou ostatní holubi? Tzn. že zavřený holub vidí i na ostatní holubice. Nevadí to?
ideální to není, ale jde to i takto
Jak dlouho prosím mám nechat holuby v párovačce, jak dlouho zhruba trvá spárování?
to záleží na holubici a její ochotě se spářit (někdy stačí 2 dny, někdy je týden málo) dle stavu jejích hormonů
Jak poznám, že už jsou spárovaní, abych mohl odstranit dělicí mřížku?
holubice KLADNĚ reaguje na dvoření samce, popř. jeho "zahoukávání" pak můžete přepážku odstranit a pozorovat, zda dojde k páření, pokud samec 0,1 jen honí bez její kladné odezvy, vraťte přepážku a zkuste další den
zkušený holubář z chování holubice to pozná ihned - zkrátka to musíte "nakoukat"
Mám po spárování nechat holuby ještě nějakou dobu zavřené v párovačce nebo jim mohu hned po spárování otevřít vlet do voliéry?
Pokud to probíhá v krbci, který 1,0 bere za svůj, můžete je klidně pustit...
Dobrý den, díky moc, holuby mám v párovačce už 4 dny a nic, holubice nereaguje. Pro mě to problém není, klidně je tam nechám dva týdny, ale je otázka, zda dojde k nějakému posunu. Koupil jsem ji od pána, kterému se nedařilo ji spárovat s žádným holubem. Su vůl, ale tehdy mi to nepřišlo zvláštní. Ten pán ale měl velké voliéry a holuby na volno, žádné párovačky nepraktikoval, takže jsem se nad tím nezamýšlel. Vzhledem k tomu, že krbec jsem jim vybral já, asi je budu po spárování (pokud nastane), tam muset nechat ještě nejakou dobu zavřené spolu? Jak asi dlouho? díky moc. P.

petr008
napsal(a):
Dobrý den, díky moc, holuby mám v párovačce už 4 dny a nic, holubice nereaguje. Pro mě to problém není, klidně je tam nechám dva týdny, ale je otázka, zda dojde k nějakému posunu. Koupil jsem ji od pána, kterému se nedařilo ji spárovat s žádným holubem. Su vůl, ale tehdy mi to nepřišlo zvláštní. Ten pán ale měl velké voliéry a holuby na volno, žádné párovačky nepraktikoval, takže jsem se nad tím nezamýšlel. Vzhledem k tomu, že krbec jsem jim vybral já, asi je budu po spárování (pokud nastane), tam muset nechat ještě nejakou dobu zavřené spolu? Jak asi dlouho? díky moc. P.
Pokud se holubice nebyla schopna spatřit u předchozího majitele a tet ani u Vas tak je zralá jen na polívku a pro Vas začne nové kolečko shánět novou holubici...
Dobrý den, tak snad konečně můžeme konstatovat dílčí úspěch. Holubici s holubem jsem nechal v párovačce 10 dní, pak jsem odstranil dělicí mřížku a ještě tři dny jsem je nechal v párovačce zavřené. Hned bylo jasné, že se spárovali , , . V sobotu jsem otevřel párovačku a nechal holoubkům volný vstup do voliéry. Bylo evidentní, že holub pojal krbec za vlastní a oststní holuby od něj odháněl. Ale problém je furt s tou holubicí. Dávám pár fotek na kterých je patrné jak ji ostatní holubi zřídili, než jsem ji dal do párovačky. /plně jí vyzobali kůži ze zadu hlavy a na krku až bylo vidět maso. Zasříkali jsme to dehtovým sprejem a za ty dva týdny v párovačce se to jakž takž zahojilo. ALE jakmile jsem otevřel párovačku a holubice z ní vylezla pustili se do ní někteří holubi znova. Holoubek ji sice bráni, co mu síly stačily, ale zase to má za krkem celé zkrvavené. Od soboty je pořád zalezená v párovačce a vůbec jsem ji neviděl příjmat potravu ani pít. Bojí se vylézt ven. Navíc v neděli snesla vajíčko a dnes by měla snést druhé. Čím to, že jsou na ni tí holubi tak vysazení. Holubi jsou Texani a Kalifornští - vesměs světlé barvy. Tady ta holubička je Kaliforňačka, ale jediná tmavá... Je to tou barevnou odlišností? Ještě tam mám pošťáka, ten je taky tmavý, ale ve voliéře je od začátku, sice po něm také jdou, ale on se ubrání. Co s tou holubičkou? Nezabijí ji? Nebo nepojde hladem, když ji nepustí ke krmení?
Jako řešení mě to napadlo také, blbé na tom je to, že se mi tam přes otvor v párovačce nevejdou krmítka se stříškou. Když jsem měl holuby zavřené v párovačce, tak jsem se modlil, abych je už mohl vypustit, protože měli v miskách s krmením a vodou každý den příšerně nas.r.á.n.o. To mi docela vadí.
Ale pochopil jsem správně, že to myslíte jako opatření dočasné, než si zvyknou? Právě toho se bojím, aby si holubice nezvykla, že dostává krmení do krbce a aby to tak nezůstalo. Rád bych, aby se naučila chodit pro krmení tam co ostatní. Proto dávám takové množství, aby měli celý den, aby až se ti nejsilnější nažerou a uklidní, aby si mohli dojít i ti bojácnější.

petr008
napsal(a):
Dobrý den, tak snad konečně můžeme konstatovat dílčí úspěch. Holubici s holubem jsem nechal v párovačce 10 dní, pak jsem odstranil dělicí mřížku a ještě tři dny jsem je nechal v párovačce zavřené. Hned bylo jasné, že se spárovali , , . V sobotu jsem otevřel párovačku a nechal holoubkům volný vstup do voliéry. Bylo evidentní, že holub pojal krbec za vlastní a oststní holuby od něj odháněl. Ale problém je furt s tou holubicí. Dávám pár fotek na kterých je patrné jak ji ostatní holubi zřídili, než jsem ji dal do párovačky. /plně jí vyzobali kůži ze zadu hlavy a na krku až bylo vidět maso. Zasříkali jsme to dehtovým sprejem a za ty dva týdny v párovačce se to jakž takž zahojilo. ALE jakmile jsem otevřel párovačku a holubice z ní vylezla pustili se do ní někteří holubi znova. Holoubek ji sice bráni, co mu síly stačily, ale zase to má za krkem celé zkrvavené. Od soboty je pořád zalezená v párovačce a vůbec jsem ji neviděl příjmat potravu ani pít. Bojí se vylézt ven. Navíc v neděli snesla vajíčko a dnes by měla snést druhé. Čím to, že jsou na ni tí holubi tak vysazení. Holubi jsou Texani a Kalifornští - vesměs světlé barvy. Tady ta holubička je Kaliforňačka, ale jediná tmavá... Je to tou barevnou odlišností? Ještě tam mám pošťáka, ten je taky tmavý, ale ve voliéře je od začátku, sice po něm také jdou, ale on se ubrání. Co s tou holubičkou? Nezabijí ji? Nebo nepojde hladem, když ji nepustí ke krmení?
Petře vy ste nepochopil celou moji radu ty rámy musí být na všech budnicich!!!! Holubice je orvana proto protože pořád leze do ostatních budniku..... Měl sem podobný problém a jediné řešení je holubici vyřadit a sehnat novou

petr008
napsal(a):
Jako řešení mě to napadlo také, blbé na tom je to, že se mi tam přes otvor v párovačce nevejdou krmítka se stříškou. Když jsem měl holuby zavřené v párovačce, tak jsem se modlil, abych je už mohl vypustit, protože měli v miskách s krmením a vodou každý den příšerně nas.r.á.n.o. To mi docela vadí.
Ale pochopil jsem správně, že to myslíte jako opatření dočasné, než si zvyknou? Právě toho se bojím, aby si holubice nezvykla, že dostává krmení do krbce a aby to tak nezůstalo. Rád bych, aby se naučila chodit pro krmení tam co ostatní. Proto dávám takové množství, aby měli celý den, aby až se ti nejsilnější nažerou a uklidní, aby si mohli dojít i ti bojácnější.
A pokud už sem nuceny krmit uvnitř používám toto
Zdravím, no problém je v tom, že ona do cizích budníků neleze vůbec. ˇutočí na ni, když ta holubice vyleze ze svého krbce a jde se nažrat ke krmítku, ale v žádném případě ona neleze do jiných krbců. Říkáte vyřadit - abych pravdu řekl, radost mi to nedělá - doufal jsem, že to časem přejde a zvyknou si na sebe... Navíc začala snášet... A navíc je barevně pěkná a koupil jsem ji před 3 týdny...
Navíc jsem teď před líhnutím všechny holuby přeléčil Metrazolem proti trycho a Ivomecem proti parazitům.
Za jak dlouho po přeléčení těmito léky bude asi jedlá? Nevíte někdo jaká je ochranná lhůta na maso u Metrazolu a Ivomecu? U metrazolu je jen napsáno, nepoužívat u holubů na konzum... Díky, P.
Jen podotýkám, že toto je problém pouze u té jediné holubice, Ani ostatní holubi si vzájemně do budníků nelezou, jsou překvapivě klidní a každý pár si hledí jen svého budníku. Teď všechny páry sedínavejcích, kromě toho nešťastného páru, který jsem loni koupil jako původní. Za celý rok vyvedl jen 3 mladé (z tohu u nás jen 2). Všechna ostatní vejce zachladil, nebo nevylíhlá mrtvá holobata nebo opustil vylíhlá holobata. Letos nasedli jen na jedno vejce a opět nevylíhlé mrtvé holoubě (viz fotka). Pán co mi ten pár prodal se ho patrně chtěl zbavit - byl to poslední pár holubů, který měl... Je zajímavé, že od takto špatných holubů je právě ta Texanka, která mi letos jako první vzorně vyseděla krásná holoubátka (viz vlákno Holoubata 2019).
Už bych ten původní pár asi zlikvidoval, kdybych je před dvěma týdny nepřeléčil těmi dryáky. Takhle dostanou ještě jednu šanci a pokud z toho nic nebude, tak doufám, že za měsíc po přeléčení už nebude maso jedovaté...

petr008
napsal(a):
Jen podotýkám, že toto je problém pouze u té jediné holubice, Ani ostatní holubi si vzájemně do budníků nelezou, jsou překvapivě klidní a každý pár si hledí jen svého budníku. Teď všechny páry sedínavejcích, kromě toho nešťastného páru, který jsem loni koupil jako původní. Za celý rok vyvedl jen 3 mladé (z tohu u nás jen 2). Všechna ostatní vejce zachladil, nebo nevylíhlá mrtvá holobata nebo opustil vylíhlá holobata. Letos nasedli jen na jedno vejce a opět nevylíhlé mrtvé holoubě (viz fotka). Pán co mi ten pár prodal se ho patrně chtěl zbavit - byl to poslední pár holubů, který měl... Je zajímavé, že od takto špatných holubů je právě ta Texanka, která mi letos jako první vzorně vyseděla krásná holoubátka (viz vlákno Holoubata 2019).
Už bych ten původní pár asi zlikvidoval, kdybych je před dvěma týdny nepřeléčil těmi dryáky. Takhle dostanou ještě jednu šanci a pokud z toho nic nebude, tak doufám, že za měsíc po přeléčení už nebude maso jedovaté...
Na první fotce vidím pod zaramovanym budnikem holoubata je to zároveň i podlaha holubniku? Podle šířky budniku bych typoval že šířka je cca metr že?

petr008
napsal(a):
Pokud máte na mysli malé rozměry, neměl jsem bohužel možnost to udělat větší, byl jsem limitovaný prostorem. Ale holubi hnízdící nad zarámovaným budníkem s tím nemají problém.
Krmite uvnitř tohoto holubniku?
Ano, krmím 2x denně směs granule pro holuby+kukuřice, grit a voda. Krmítka mají na podlaze. Vždy se slétnou. Nejdřív se nažerou ti největší , vrátí se do budníků na vejce nebo se prostřídají. Do krmítka dávám tolik, aby vždy zbylo i na ty bojácné, až se největší nažerou a odejdou. Bojácní jsou 2 (pošťák a ta poškubaná holubička v párovačce). Žádné větší šarvátky nepozoruju. Sem tam prohánějí toho pošťáka na tu holubičku nejvíc. Jinak mezi ostatními je klid.

petr008
napsal(a):
Ano, krmím 2x denně směs granule pro holuby+kukuřice, grit a voda. Krmítka mají na podlaze. Vždy se slétnou. Nejdřív se nažerou ti největší , vrátí se do budníků na vejce nebo se prostřídají. Do krmítka dávám tolik, aby vždy zbylo i na ty bojácné, až se největší nažerou a odejdou. Bojácní jsou 2 (pošťák a ta poškubaná holubička v párovačce). Žádné větší šarvátky nepozoruju. Sem tam prohánějí toho pošťáka na tu holubičku nejvíc. Jinak mezi ostatními je klid.
Máte dva problémy a to hnízdo na podlaze a krmení na tak malém prostoru.... Pokud máte před holubnikem volieru začnete krmit ve voliéře... Velký problém na tak malém prostoru je to že pokud je budnik i na podlaze spodní pár tento prostor bere jako svůj a snaží se ho bránit a tohle může být problém vaší holubice proč je tak oskubana
Máte zřejmě pravdu, ti ostatní holubi už jsou zvyklí. Ta holubice přišla jako poslední na dopárování lichého holuba... Mám tam nachystané okénko jako výlet z voliéry, ale nenašel jsem odvahu ty holuby vypustit Holubník mám cca 3 m na zemí, na balkóně, okolo sice nižší střechy hosp. budov, ale tak je tam hned naproti 3m zeď za kterou je pes. Bojím se, že kdyby ji holubi seshora přeletěli dolů, nahoru už se nedostanou a pes je sežere, nebo si je někdo chytne. Jinak máme hned pod holubníkem dvůr a bylo by samozřejmě super, kdyby si tam létali na krmení se slepicemi. Ale mám strach, že bude po tzom, s čím se už rok piplám a konečně někteří sedí a dokonce někteří vyvádějí mladé... To se mi loni podařilo jen 1x (měli jsem jen ten jeden pár).
Dobrý den, rád bych poděkoval všem pánům holubářům, kteří byli tak laskavi a pomohli mi radou
a názornými fotkami, ohledně usazování a spárování nespárovatelné holubice. Když jsem ji dával do párovačky, měla vyrvanou kůži na krku tak, že bylo vidět svalstvo na páteři a bál jsem se, že o ni příjdeme. Sešruboval jsem přední kryt na krbec podle rad a fotek pána s nickem pflmpz a zavřel tam holubici odděleně s holubem na asi 10 nebo 12 dní, pak jsem oddělal dělicí mřížku a nechal je zavřené v krbci ještě asi 2 nebo 3 dny a pak teprve krbec otevřel. Výsledek je krásný. už je to aspoň 3 týdny a holubice už normálně žere s ostatními holuby. Je z nich sice furt nejbojácnější, ale už ji nemusím nijak separovat. V párovačce se krásně spárovala s bílým kaliforňákem a 24.4. se mají začít klubat holoubata. Jsme strašně zvědaví jak to dopadne, protože v době, kdy nasedala ji ještě ostatní holubi proháněli, takže to nasednutí bylo všelijaké. Teď ale velice svědomitě sedí. Pán s nickem Lupus4 měl také pravdu.
Takže všem, kteří přispěli radou ještě jednou velký dík a ať Vám to Pán Bůh odplatí na holubech . S pozdravem, P.
Zdravím všechny, s poděkováním za poskytnuté dobré rady. Tak nespárovatelná holubice nám před týdnem krásně vyseděla dvě holubata - podařilo se. Děkuji zejména pánům bflmpz a lupus4, za názorné instrukce. Pomalu se učíme a letos je to fakt radost, daří se, ale je to díky Vám, kteří jste ochotni věnovat čas a poradit těm začínajícím. Obzvlášť naše děcka mají z holoubátek velkou radost. Pořád chodí okukovat. Ještě jednou velký dík a přikládám několik fotek.

raspic
napsal(a):
Nechápu
Ahoj!
já to chápu, to patří do jiného vlákna, Tibor se spletl.