Dobrý večer. Chcel by som navrhnúť, či by chovatelia úžitkových plemien holubov- texan, king, gigant, kalifornský, benešovský,..... nechceli uvádzať aj počet odchov daného páru, zmasilost mladých a pod. Vo svete je zaužívané, že chovatelia uvádzajú takéto údaje. Napr. ročná úžitkovosť páru, aby sme si postupne všetci mohli vytvoriť predstavu o kvalite chovu našich miláčikov.
Pri zisťovaní súčasného stavu chovu holubov som osobne zistil viacero nedostatkov. Najskôr klesla uzitkovost. Chovatelia už nechovaju napr. len texany cervenopasave a vencove samce, chovajú všetky možné farby. Na výstavné účely sa začali skracovať postavy, ale nie samotným výberom v rámci chovu s dlhodobou vyhliadkou a plánom do budúcna, ale prikrizenim iných plemien. Naposledy v Nitre som počúval, ako dvaja chovatelia " texanov" diskutovali o Tom, ako prikrizenim mondena holuby zväčšili. Ale predávali už ako texany. Samostatne farby mali byť v podstate línie určitého plemená, v ktorých sa mal robiť výber. Bol som zaskočený, keď som zháňal texany cervenopasave ( chvála Bohu som zohnal u jedného starého chovateľa ) ale modré ciernopasave už nie. To čo je na trhu je už skôr kríženec carbone samca a modrej hnedopasavej- holubice. Tak isto som sa snažil získať pôvodne kingi, ale aj to bol problém. Toho čoho som sa najviac bal- modré kalifornské bol v podstate najmenší problém. Prečo sme takto sami pokazili holuby? Nájde sa ešte niekto, kto chová holuby a hľadí pritom okrem uzitkovosti aj na farbu? Dúfam, že sa nájdu chovatelia a niekto sa možno zapojí do diskusie.
S pozdravom.
Tibor.
Předem bych Vás rád pozdravil. Měl jsem úmysl Vám napsad mé stanovisko k Vaši aktivitě hned 27 ale myslel jsem si že něco takového co navrhujete nemůže být ani pravda skrátka vtip na který se nedá ani odpovědět . Papír totiž snese všechno i to žepar holubů vychová xx mladých .Píšete o zahraničí mám slepice z německa udajně Marans hovatel mi dokonce ukazal svůj chov a ze zakoupených vajíček se vylihly opravdu slepice marans ale jen do prvého vajíčka které nesou bilá . Tak netvrdte že to někde funguje . Když jen jeden ze sta uvede nepravdu tak je celá akce kničemu a řekl bych že to ještě bude horší . Tím Vás nechci od této aktivity odradit ba naopak
přejí mnoho úspěchů
Treba rozlišovať od chovateľa a hlupáka. Každý chovateľ, pokiaľ to myslí vážne so svojím chovom si vedie aku- takú evidenciu. Ja sa sliepkam nerozumiem. Holubov dúfam, ,že áno. Je to n serióznosti ľudí. A keď Vám niekto nie o predá a nesplní to, čo deklaruje šup šup ku nemu a dávaj späť. Niektorí chovatelia sú uvedomelí, niektorí nie. Bohu žiaľ. Ale asi to bude svedčiť aj o stave holubov. Úžitkových. Pošťáčkari také problémy nemajú.
Áno. Ale taktiež vedú evidencie, vedia, čo s čím dat spolu atď. Toto sa u úžitkový holubov vytratilo. Preto sa úžitkové označujú ako úžitkové, lebo majú byť vyberané z línii na úžitok. V súčasnosti je už veľmi málo chovov vedených na uzitkovost, tvrdá selekcia sa vytratila. Už sa len " pierkari". A to je Škoda. Ja nemám problém osobne uviesť koľko mám od daného páru odchovane, uviesť rodokmeň za posledných 5 rokov, aj dôvod, prečo má ten pár o 2 mladé menej, a pod. Vždy je nejaká príčina. Ale ak to nebudeme učiť nových a mladých chovateľov a dávať na predaj len skutočne kvalitné jedince, bude to cesta do záhuby. Prečo veľa chovateľov končí po roku- dvoch s chovom? Ľudia im natrepu, koľko napr. Texan vyvedie mladých do roka a oni sklamaní, z " vlastnej neschopnosti", ktorá nie je zapríčinená začínajúcimi chovateľmi na to zanevru. To je dôvod. Každé plemeno má vlastné špecifiká, tie treba zachovať a držať.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tibor Slovensko
napsal(a):
Áno. Ale taktiež vedú evidencie, vedia, čo s čím dat spolu atď. Toto sa u úžitkový holubov vytratilo. Preto sa úžitkové označujú ako úžitkové, lebo majú byť vyberané z línii na úžitok. V súčasnosti je už veľmi málo chovov vedených na uzitkovost, tvrdá selekcia sa vytratila. Už sa len " pierkari". A to je Škoda. Ja nemám problém osobne uviesť koľko mám od daného páru odchovane, uviesť rodokmeň za posledných 5 rokov, aj dôvod, prečo má ten pár o 2 mladé menej, a pod. Vždy je nejaká príčina. Ale ak to nebudeme učiť nových a mladých chovateľov a dávať na predaj len skutočne kvalitné jedince, bude to cesta do záhuby. Prečo veľa chovateľov končí po roku- dvoch s chovom? Ľudia im natrepu, koľko napr. Texan vyvedie mladých do roka a oni sklamaní, z " vlastnej neschopnosti", ktorá nie je zapríčinená začínajúcimi chovateľmi na to zanevru. To je dôvod. Každé plemeno má vlastné špecifiká, tie treba zachovať a držať.
Tibore chov na užitek se vytratil už před hodně lety v dnešní době už holub není považovaný za selské zvíře jako před 30-40 lety.dneska když se někoho zeptáš jestli už jedl nebo by chtěl ochutnat holubi maso dostaneš odpověď fuj to bych do huby nikdy nedal/a.
Momentálně máme jen tři páry "užitkových" holubů, z toho jeden pár je čistokrevný king a dva páry jsou kříženci. Kingové letos sedli 5x, z prvního líhnutí bylo živé jedno mládě (druhé jsem v den líhnutí našla mrtvé před holubníkem, co se stalo nevím), takže odchovali 9 mláďat. Nejmladším jsou necelé tři týdny a samec zase láká samici, tak možná sednou ještě jednou. Váhu nebo zmasilost nedokážu posoudit, protože jsme zatím žádné holoubě nesnědli porážíme zatím jen ty křížence.
Tam je úspěšnost odchovu variabilní, bílý pár sice zasedl 6x, ale druhá mláďata ve věku asi tří týdnů uhynula (mám podezření, že je samec přestal krmit), pak po dvou týdnech sezení nějakým záhadným způsobem převrátili hnízdo a vejce se rozbila, při předposledním sezením rozbili jedno vejce, takže zatím odchovali pouze 5 mláďat (a nyní samice sedí, líhnutí by mělo být v polovině příštího týdne).
Druhý pár kříženců, to bylo utrpení třikrát zasedli a třikrát vejce skoro ke konci sezení rozbili (rozmáčkli apod.) Teprve napočtvrté se jim to podařilo a úspěšně odchovali dvě mláďata. Z dalšího líhnutí jedno mládě v cca 10ti dnech věku uhynulo. Zatím nejmladší jsou již akorát na porážku a samice znovu sedí (líhnutí by mělo být začátkem příštího týdne).
Od těch kingů tu mám momentálně pět výletků (plus ty dva nejmladší, co jsou ještě na hnízdě).
Ja osobne plastové hniezda nepoužívam. Práve kvôli tomuto. Okrem toho treba napísať, aké veľké, alebo čo za holuby používate na masovú produkciu. Mne kingi práve odchovavaju 7 znášku, avšak tiež nemôžem povedať, že mám 14 mladých, ale viem príčinu. Vpustil som do voliery pána, čo si chcel vybrať holuby na chov, že žiadne nechova a hľa. Po týždni prvé príznaky u mladých, potom u produkčných pároch a už to išlo. Celú jednu várku vajec som vychádzal, zavliekol mi vírus. To že chova holuby som mal z rečí zistiť skôr. No čo už. Ale to sú tie drobné radosti, pri ktorých si človek potom nadáva ako blb sám sebe. Možno by u Vás bolo vhodné dať vzorku trusu na štátnu veterinárnu správu na vyšetrenie. Také mladé 10 daňové neuhynu len tak. A liečiť na slepo je cesta do pekla. Ak tak nechcete urobiť, skúste probiotiká, ak sa to ani tak nezlepší tak už len lieky. Ďalšia otázka vyvstáva aj kto a aké staré holuby Vám predal. Ak chcete napíšte súkromnú správu, príznaky atď, skúsime niečo vymyslieť.
S pozdravom. Tibor.
Tibor Slovensko
napsal(a):
Ja osobne plastové hniezda nepoužívam. Práve kvôli tomuto. Okrem toho treba napísať, aké veľké, alebo čo za holuby používate na masovú produkciu. Mne kingi práve odchovavaju 7 znášku, avšak tiež nemôžem povedať, že mám 14 mladých, ale viem príčinu. Vpustil som do voliery pána, čo si chcel vybrať holuby na chov, že žiadne nechova a hľa. Po týždni prvé príznaky u mladých, potom u produkčných pároch a už to išlo. Celú jednu várku vajec som vychádzal, zavliekol mi vírus. To že chova holuby som mal z rečí zistiť skôr. No čo už. Ale to sú tie drobné radosti, pri ktorých si človek potom nadáva ako blb sám sebe. Možno by u Vás bolo vhodné dať vzorku trusu na štátnu veterinárnu správu na vyšetrenie. Také mladé 10 daňové neuhynu len tak. A liečiť na slepo je cesta do pekla. Ak tak nechcete urobiť, skúste probiotiká, ak sa to ani tak nezlepší tak už len lieky. Ďalšia otázka vyvstáva aj kto a aké staré holuby Vám predal. Ak chcete napíšte súkromnú správu, príznaky atď, skúsime niečo vymyslieť.
S pozdravom. Tibor.
Dobrý den.
O jaký virus se prosím jedná? Zlikvidovat vejce pomůže? Virus se přece v holubníku bude držet dál.
Tibor - hnízdo bylo z velkého uříznutého kanystru, ale bohužel si asi při střídání "blbě" sedli (nejspíš na okraj...?) a tak se to převrátilo. Hned jsem to vyřešila přiděláním obrtlíku ("králičí háček") do stěny a "zaháknutím" za hranu hnízda a od té doby v pořádku.
Mládě které uhynulo bylo celkově menší a slabší, možná se tolik nedožadovalo nakrmení až zesláblo příliš.. Těžko říct. Sourozence v pořádku odchovali. Zatím poslední mláďata jsou také pěkná a silná.
Čeho jsou to kříženci netuším, ale určitě v nich bude podíl kinga, možná i benešáka nebo texana. Osobně mám největší radost z těch kingů, mnozí nás od chovu zrazovali, že špatně sedí, rozmačkávají vejce, blbě krmí atd atd...ale ten pár co máme je perfektní, samice je jak rotvajler když už jsou mláďata větší, že od nich odejdou oba rodiče a já toho chci využít k vyčištění hnízda, samice to okamžitě zmerkne a mašíruje zpátky Celou dobu, co je mám vyndané v kyblíku, tak se mi motá pod rukama a nadává. Když je pak vrátím zpátky a čistím podlahu, seká po mě křídly i zobákem, div se u toho nepřevrátí Samec na to jak je velký a mohutný tak je velice opatrný a dává pozor na každý svůj pohyb, aby mladým neublížil.
xchipsy
napsal(a):
Momentálně máme jen tři páry "užitkových" holubů, z toho jeden pár je čistokrevný king a dva páry jsou kříženci. Kingové letos sedli 5x, z prvního líhnutí bylo živé jedno mládě (druhé jsem v den líhnutí našla mrtvé před holubníkem, co se stalo nevím), takže odchovali 9 mláďat. Nejmladším jsou necelé tři týdny a samec zase láká samici, tak možná sednou ještě jednou. Váhu nebo zmasilost nedokážu posoudit, protože jsme zatím žádné holoubě nesnědli porážíme zatím jen ty křížence.
Tam je úspěšnost odchovu variabilní, bílý pár sice zasedl 6x, ale druhá mláďata ve věku asi tří týdnů uhynula (mám podezření, že je samec přestal krmit), pak po dvou týdnech sezení nějakým záhadným způsobem převrátili hnízdo a vejce se rozbila, při předposledním sezením rozbili jedno vejce, takže zatím odchovali pouze 5 mláďat (a nyní samice sedí, líhnutí by mělo být v polovině příštího týdne).
Druhý pár kříženců, to bylo utrpení třikrát zasedli a třikrát vejce skoro ke konci sezení rozbili (rozmáčkli apod.) Teprve napočtvrté se jim to podařilo a úspěšně odchovali dvě mláďata. Z dalšího líhnutí jedno mládě v cca 10ti dnech věku uhynulo. Zatím nejmladší jsou již akorát na porážku a samice znovu sedí (líhnutí by mělo být začátkem příštího týdne).
Od těch kingů tu mám momentálně pět výletků (plus ty dva nejmladší, co jsou ještě na hnízdě).
Dobrý den, s tím, že by nám holubi rozmačkali vejce jsem se ještě nesetkal, ale našel jsem na podlaze holubníku vyhozené a rozbité vejce s velmi slabou skořápkou. Dodal jsem jim holubí kámen a od té doby mají skořápky pevné.
Na tie mäkké skupinky niekedy stačí pridať do jemnej dávky holubov zmes granulovanu pre nosnice. Vírus je tak silný ako prostredie. Takže by som to maximálne vydezinfikoval VirconS a bol by pokoj. V uzitkovosti je jeden aspekt- holuby o váhe cca 850g. Ťažké holuby zlé odchovavaju. Aj sa horšie množia atď. Preto boli kalifornské vyslachtene tak. Aby v dospelosti boli o trochu väčšie ako štandardný holub ale mladé aby boli veľké. Moja najproduktívnejším holubica v súčastnosti váži cca 550g, ale mladé, čo vychova majú vyše 750g na hniezde po dve. Jej maximalny odchov bol za rok 21 mladých. Jedno vajce sa mi rozbilo pri zlej manipulácii.
Čo sa týka virusov- ako príde, tak odíde, ak je dostatok probiotík atď. Nemusia sa dávať ihneď lieky. to akurát holuby zoslabi.ostatne pia príznakov. Na teichosku je dobrá posekanú žihľava a caj z nej. Alebo preventívne 2 dní v týždni po sebe voda s jablčný 8% octom v pomere 50 ml/ 7 l vody. A samozrejme zdravé jedince do chovu. Potom primovakcinacia jednozlozkovou vakcínou a presne podľa schémy. Dospelé jedince do chovu. Ostatné podľa veterinára. Zaslanie vzoriek na štátny veterinárny ústav nestojí zas toľko. U nás v SR cca 7€ trus na salmonelozu.
Trichomoniaza sa len tlmí, je to saprofit žijúci trvalo v každom holubovi. Zabijete trichomoniazu= zabijete holuby.
Otázka je, či holuby lietajú na voľno, alebo nie.
Ale ako som písal, choroby nerád riešim na vlákna, ak tak súkromnú správu. S pozdravom.
Tibor.
Používam hobliny a zvyšok si holuby dorobia same. Slama. Tak na 20 cm dĺžky je fajn. Ak sa.mi zdá málo slamy tak pridám ja. Na foto ukážka červených kalifornských. Rozmer Hniezdne dvojbudky je 60x 30x30 cm
Moja najproduktívnejším holubica v súčastnosti váži cca 550g, ale mladé, čo vychova majú vyše 750g na hniezde po dve. Jej maximalny odchov bol za rok 21 mladých.
Blahopřeju Tibore. To je až neuvěřitelné. 11 hnízdění - 1 cyklus 33 dní. To mám u holubů na jaře a v létě a pak zpomalují.
Já chovám BN holuby a pštrosy. Volný chov. Hnízdí celý rok. V holubnících v zimě mrzne.
Max počet holoubat 15 ; Váha 550 až 650g. Pštrosy někdy i míň.
Kdysi jsem vyzkoušel i kaliforňáky. V zimě měli velký ztráty, protože brzy slezly z holoubat a ty zmrzly. Muselo by se jim topit.A holoubata neměla 750g.
Výsledek byl v průměru podobný jako u českých plemen.
Ale i v rámci jednoho plemene jsou rozdíly ve zmasilosti; plodnosti...
JN
Ďakujem. Samozrejme, že to je lastovička , vtedy som si tu holubicu nevazil až tak, ale človek až na odchovoch spozná cenu holuba. Teraz keď už má 8 rok a je stále plodná sa snažím po nej nechávať všetky samice. A čo sa týka plodnosti a uzitkovosti našich narodnych plemien mali lepšie ukazovatele v minulosti ako kalifornské. Ale všetko je preč. Je pár chovateľov na úžitok. Ostatné nenavratne preč.
Podla.mna je cestou do pekla štandard, ktorý niektorí " predstavitelia" jednotliveho klubu razia. Začalo sa poerkarit a chovať 5 plemien naraz. V minulosti " dedovia" chovali jedno plemeno a iba jeden farebný ráz. Stíhali aj pierkarit aj sledovať uzitkovost. Teraz jedno plemeno a 5 farieb medzi sebou. Každá farba sa v minulosti dala označiť ako línia, dnes nie. Pstrosi, čo si pamätám ako decko mali mladé väčšie ako u kingov. Aj v starej literatúre sa písalo, že pocas leta bola hmotnosť mladých 750g. Slovenský hrvoliak mal mať prestávku v hniezdeni len v čase preperovania. Dnes? Odchovat 3-4 hniezda a rozdeliť samce a samice, aby stihli preperit a na výstavu s nimi. Je jedno, koľko mladých odchovajú. Len aby boli body za lesk, atď. Uzitkovost - zámer tvorcov okrem estetického hľadiska je v ťahu. Prečo kalifornsky ide? Lebo nie je uznaný teda posudzovaný na výstave. Tam sa nepierkari, hládi sa na uzitkovost. Čo zle odchovava- preč s tým. A to je vysvetlenie celej vedy.
Trosku pridam sem aj ja.Dobredu pisem nech sa nikto neuraza a neberie to v zlom.
Mal som moznost vidiet kynologiu ako to funguje a kam sme sa dostali s tahom na exterier.
Holubari maju jedno stastie ze oproti kynologom ziskaju prakticke skusenosti ohladom genetiky skor je to dane reprodukcnou schopnostou holubov.
Ja sa venujem chovu akva rybiek a u nich sa v niektorych pripadoch da odchovat aj 3 generacie za rok.
A tu je nieco co mi asociuje presne holuby.
Ked som sa vratil k chovu rybiek tiez som cital ze to uz nie je ono co bolo kedysi,ze pomali sa clovek musi modlit aby daco odchoval vobec a prezilo to ,ze je to preslachtene atd.
Moj dnesny vysledok chovu je ze ryby sa mnozia a mnozia a neviem kam s nimi,
ze su zdrave a netrpia na ziadne choroby.
Je tu tato cesta aj pre holubov, no ak nas bude zaujimat len exterier len a len a uspech na vystave bude vsetko tak sa to nezmeni.
Dalsia vec je ze uz len ten hlupy system byt clenom SZCH,potom ich pod organizacie a nasledne sa mozete stat clenom klubu pre patricne plemeno.
No toto zaspalo pani dobu nie o 20rokov ale o 80rokov si dovolim tvrdit.
Ono vlastně platí, že je třeba porovnávat a šlechtit ty vlastnosti a to nejen u holubů, pro které je to které plemeno vyšlechtěno. Takže zcela určitě např. pro kinga by měl být hlavním cílem hojný zmasilý odchov. Třeba u pavíka je to jeho vzhled a např. u rejdičů by to měly být jejich specifické letové vlastnosti. Do jisté míry se toto ctí u poštovních holubů, ale určité snahy vystavovat tkzv. standardy bez nalétaných kilometrů, je (alespoň podle mne) cesta do pekel. Bohužel převládl trend, který selektuje jen podle exteriéru v kleci a výsledky jsou hmatatelné a pokud nedojde k nápravě, pak některá plemena úplně ztratí své vlastnosti-vis např. PRK, mnohde i český stavák(voliérový) a j.
Presne o to tu ide. Ja chovam len úžitkové plemena, kde okrem farby a typu udržujem genetickú informaciu- uzitkovost. Z počiatku to bol neľahký boj, ale teraz kráčam podľa mňa po pekne vydlazdenej ceste a v podstate kombinujeme a hrám sa. Cieľ, čo som si vytýčil na budúci rok už postupne náplňam, základ je uzitkovost. Pre mňa. S pozdravom. Tibor.
Ešte k tým kalifornskými. Veľa chovatelov sa ma pýta, čo sú kalifornské holuby. No určite nie väčšina chovov. Každý sa prezentuje veľkosťou a hmotnosťou, ale pravdou je, že dospelý kalifornsky holub je len o niečo väčší od štandardných poštových holubov. Niečo ako pôvodne MP. Majú však dve základné genetické vlastnosti, ktore sa týkajú osvalenia. Hrudna kosť by mala byť nižšie postavená ako svalstvo okolo nej, ( obrátené w, prejavuje samlen u mladých na hniezde cca do 4-5 týždňa veku) alebo po vyleteni z hniezda nestratia cca 1-2 mesiace na hmotnosti. Hlava čo najmenšia, perie utiahnuté, pomerne riedke- takým dojmom by mali pôsobiť. Váha po vycisteni cca 550g. To bol zámer šľachtiteľa p. Hubbela. Pravdou je, že už ani v Amerike nemajú moc týchto holubov. Aj tu už hovoria o holuboch typu hubbel. Čo je škoda. Týmto typom označujú " osvalene " holúbätá, čo boli kedysi aj MP. Dnes sa to posunulo kam? V sekunde, ako niekto začne riešiť štandard holuba, prestávajú sa sledovať úžitkové vlastnosti. Holuby by mali v našich zemepisných podmienkach odchovat s prehľadom 7-8 hniezd po dve mladé. Kto má toľko? Len starí chovatelia,neskazeni liekmi a " neprirodzenou" genetikou u svojich operenych kamosoch.
Prečo hubbel( kalifornsky) váži v dospelosti menej ako ostatné mäsové plemena? Odpoveď je jednoduchá. Na farmách, kde sa chovali niekoľko stoviek párov je rozdiel v čase mimo reprodukcie chovať holuba o váhe 1 kg ako holuba 600-700 g. Celá veda. Ďalej trh je v podstate nastavený na hmotnosť mladých okolo 550 g s vnutornostami. Keď som sledoval spôsob úpravy v jednotlivých produkčných farmách, všimol som si, že často krát nechávajú aj hlavu a nejaký, čo je podľa mňa troška zvláštna úprava. Porovnávaním tabuliek fr. chovateľov a distribútorov europigeonov , Blanc, ... Som vlastne zistil, že okrem úžasnej a bombastické reklamy nič nové nevyslachtili. Produktivita na pár je v počte od 10- 10,5 mladého / rok o váhe od 500 do 560g. To v podstate dokážu aj naše plemena, vhodným krížením je efekt ešte väčší, ale nežiadúci. Nikto si nekúpi 3 mladé o váhe 2 kg, radšej 4 o takej istej hmotnosti. Keď rátame so stratou 25% z hmotnosti po vypitvani mladého holúbäťa, tak ukazovatele máme v podstate totožné. Rozdiel je len v Tom, že oni vyberajú mladé iba od produkcne najlepších párov vo volierach. Preto si myslím, že je dobré sa nasmerovať naspäť na cestu reprodukcie a uzitkovosti.
Zdravím vás Tibor. Chcel som sa spýtať akú kvalitu peria maju vase úžitkové holuby. Obcas ked vyradujem holuby z chovu a zaradujem ich na moj jedálny lístok tak pri niektorych ide sklbanie -cistenie od peria ako po masle , ale u niektorych sa clovek nasklbe a dost zdrží cistenim takeho jemneho akoby vlasoveho peria. Viem , ze su na to finty , ako opalovanie a pod. Len pre zaujímavosť sa pytam ci za kladie poziadavka u tychto holubov aj tymto smerom.
V dnešnej dobe sklbaciek ani nie. Dôraz sa kladie len na bledú kožu, bez pigmentácie. Je pravdou, že niektoré holuby majú viac vlasocnicoveho peria, ale zatiaľ som sa.nestretol s.problemom. perie skôr redšie, ale tu ide hlavne o vek odporazanych holubat. Ideál je 28-31 dní. Inak sa dajú aj oparit vo vode zohriatej na 76 stupňov celzia, ale to väčšinou pri starých holuboch. Mladé idú rýchlo, s trochou praxe. Sklbacka sa dá pomerne dobre vyrobiť aj doma,zo starej práčky, treba však kúpiť vhodné sklbacie prsty a regulator otacok. Ja však dávam prednosť sklbaniu na sucho, potom opalim a vyutieram vlhkou handrou. Požiadavka sa nekladie. Opalovalo sa vždy.
V dnešnej dobe sklbaciek ani nie. Dôraz sa kladie len na bledú kožu, bez pigmentácie. Je pravdou, že niektoré holuby majú viac vlasocnicoveho peria, ale zatiaľ som sa.nestretol s.problemom. perie skôr redšie, ale tu ide hlavne o vek odporazanych holubat. Ideál je 28-31 dní. Inak sa dajú aj oparit vo vode zohriatej na 76 stupňov celzia, ale to väčšinou pri starých holuboch. Mladé idú rýchlo, s trochou praxe. Sklbacka sa dá pomerne dobre vyrobiť aj doma,zo starej práčky, treba však kúpiť vhodné sklbacie prsty a regulator otacok. Ja však dávam prednosť sklbaniu na sucho, potom opalim a vyutieram vlhkou handrou. Požiadavka sa nekladie. Opalovalo sa vždy.