Jsem taky začínající, informací je tu spousta, hlavně ve starších diskuzích plus clanky.. Nejlepší je pročíst si je všechny, abyste mohla srovnávat, dělat si svoje závěry, postupy. Jedna ze starších diskuzi je o usazování holubů v tomhle typu holubniku. Na holubník na kule jsou tu vesměs negativní názory kvůli údržbě především.
Plemen je milion, záleží na vás a velikosti vašeho holubníku. Asi nějaký litavky. Já mám Slezského barevnohlavka a Český stavaky žlutý sedlaty. Barevnohlávky ve štítue, stavaky ve chlíve.
O slezských barevnohlavcich je tu velmi pěkná diskuze od p.Franty, o radostech chovu a úctě k přírodě.
Vyberte si plemeno, mají být nejméně tři páry. 6 míst pro sezení na vejcích v holubníku.
Plus
https://www.ifauna.cz/holubi/diskuse/detail/3197032/usazeni-holubu-do-holubniku-na-kulu
Je tu toho víc, musíte hledat.
Paní nemám holubník na kůlu a nikdy jsem o něm neuvažoval . Přesto Vám trochu poradím za 60 let co se holubům vjěnuji nějaké mám .
Chtěla Jste se asi optat jaké plemeno a jak jej usadit .
Plemeno by to asi nemělo být moc létavé spíš na okrasu a takových je mnoho od postavoych rejdičů , strukturových holubů až po volače . Zkuste nějaké méně náročné plemeno j á bych Vám doporučil České bublaky ti Vám udělají na dvorku velikou parádu i ze zvukovým doprovodem . Počet chovných holubů by měl odpovídat polovině krbcu na kůlu . Ať si zvolite jakekoli plemeno vždy jej musíte usadit to znamená před výlet umístit klec ve které se holub může rozhlédnout po okolí a počkat z vypuštěním až snesou vajíčka . To pokud budou starší. kdyby jste si koupila holoubata bylo by nejlépe domluvit se z chovatelem a vzít si holoubata která ještě nebyla ven z holubníku jinak se může stát i když to nebude létavé plemeno že se zatoulají . I tak bych umístil před výlet klec a dokud by v ní neseděli v klidu a vyhřívali se na sluníčku tak bych je nepustil . A ještě jedna rada jestli mate v okolí dravce tak raději o takovém chovu moc neuvažujte , jsou plemena která částečně odolávají náletům dravců ale u mladých kteří vyrůstají bez rodičů to moc nefunguje nemají se to od koho ostražitosti naučit . Přeji Vám mnoho nových zážitků z chovem holubů .
Já bych do holubníku na kůlu doporučil spíš holuby bez rousů a lítavější. Nejlíp by se na kůlu dařilo divokým holubům věžákům, krovákům a pošťákům. Z plemen barevnohlávci, káníci, celá skupina barevných plemen holubů a bubláků bez rousů. Do začátku by byly nejlepší asi nevylétlá holoubata poštáků.
Vážená paní poštovní holuby určitě Ne ! Já chovám Ostravské bagdety soused poštovní mně jestřáb sebral holuba naposledy před sedmi nebo osmi lety sousedovi tak deset až patnáct ročně . V této otázce je poštovní holub hlupák kterému není rovno , - když jej napadne dravec nesnaží se někde zkovat ale uletět a to má jen malou šanci , Ale jak jsem psal výše jestli je v okolí jestřáb raději uvažujte o jiném způsobu chovů holubů a kůl nechte netopýrům kteří se tam určitě usadí .