Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2020 06:25
Awer

XXX.XXX.42.231

Zdravím všechny.
Tak mám zase jeden začátečnický dotaz. Mám pár kaliforňáků, zasedl a pevně sedí, pravidelně se střídají, všechno bylo v pohodě. Jenže minulý týden si máma přivezla do svého holubníčku na kůlu novou holubičku pávíka, včera ji pustila (máme to k sobě pár merů). A ona okamžitě přeletěla k mému hejnu a během deseti minut se nechala pojímat kaliforňákem z toho zasedlého páru. Pro jistotu jsem ji zase zavřel zpátky k mámě a holuba do jeho boxu s hnízdem.
Otázka zní: Je to normální a nemusím mít strach, že mi ta pávička rozbije zasedlý pár?
A druhá: Snažíme se jí spárovat s jiným holoubkem, momentálně jsou zavření spolu, nicméně se nedá říct, že by se k sobě nějak výrazně měli (neperou se, spíš se tak nějak ignorují, i když jsem z holubníku jednou slyšel vrkání, nicméně dovnitř nevidím). Může mít výše uvedená událost nějaký vliv na pokus o spárování?
A třetí obecná: za jak dlouho po pojímání holubice zasedne?
Děkuji všem

27.3.2020 08:22
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Je to normální. Liché holubice se běžně nechávají pojímat holuby z jiných párů, ale je tu samozřejmě riziko, že takový holub se víc zajímá o tu cizí a "kašle" na svoje hnízdo (ale ne každý samozřejmě). Měla jsem tu lichou holubici a když holub střídal svou partnerku na hnízdě, za chvíli vylezl z budníku a šel radši nahánět tu lichou a třídenní holoubě ustydlo
Spárování může trvat různě dlouho, obzvláště pokud holubice už byla dříve v páru. Mám tu jednu, která letos přišla o partnera, pořídila jsem jiného a tři dny na sebe jen zírali přes mřížku, holub se ani nedvořil apod.. Teprve po těch třech dnech se víc drželi u mřížky, tak jsem ji odstranila a během chvíle už se k sobě měli. U jiného páru to naopak byla otázka asi tří hodin, ale šlo o lichého holuba a lichou holubici, takže neměli důvod otálet :-)
První vejce holubice snáší obvykle po týdnu (5-10 dní) po pojímání.

27.3.2020 11:19
Awer

XXX.XXX.42.231

Takže je asi lepší je co nejdéle držet od sebe než se ti pávíci spárují a bude pokoj... Děkuji moc za odpověď, měl jsem právě strach, aby holub neutekl za jinou...

27.3.2020 13:03
xchipsy

XXX.XXX.142.3

Může utíkat a taky nemusí, je to "kus od kusu". Zatímco tenhle můj nevěrník utíkal, holub z jiného páru se o nic nesnažil a krmí na hnízdě a drží se u své holubice..
Ale jistější samozřejmě je tomu riziku předejít.

27.3.2020 21:37
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

Každý lichý holub či holubice v holubníku způsobí problémy.

28.3.2020 06:05
Awer

XXX.XXX.42.231

To právě vim, proto jsme single pavikovi přivezli tuhle novou holubicku... Zůstanou spolu zavření az do vajíček asi...

30.3.2020 18:57
paskov244

XXX.XXX.200.184

jaroslav69pokorny napsal(a):
Každý lichý holub či holubice v holubníku způsobí problémy.

Nebudu Vám vyvracet vaše tvrzení ale chovám holuby dost dlouho abych mohl tvrdit že lichá holubice je ta nejhorší varianta co se může stát ( jase jich snažím okamžitě zbavit jakkoli ) . Naopak pokud plemeno není nijak agresivní tak samečky lze chovat v chovném hejnu bez važnějších potíži . Loni jsem měl v hejnu tři letos pět ..Při dvou a více se musí dát akorát pozor ať samečci neutvoří pár obvykle se potom špatně párují se samicemi .Mám tolik lichých samečku proto že mám svůj chovný kmen založen z 95% jen se svých holubů .tento rok mám na holubníku jen jednoho holuba který má 6 let a 4 roky jsem od něj nezařadil do chovu ani jedno holoubě , jestli bude plodný tak až příští rok. Své hejno šlechtím jen po otcovské liniji , proto mívám více samečků. .

30.3.2020 20:07
xchipsy

XXX.XXX.20.239

Souhlasím, že lichá holubice je mnohem větší "zlo" než lichý holub. Teď tu jednoho taky mám (holubici sice taky,ale zatím je na spárování moc mladá - 4 měsíce) a holub je v klidu, občas to samozřejmě na některou dámu z páru zkusí, ale ta nemá zájem a/nebo ho odežene její partner.

30.3.2020 21:46
jaroslav69pokorny

XXX.XXX.243.189

paskov244 napsal(a):
Nebudu Vám vyvracet vaše tvrzení ale chovám holuby dost dlouho abych mohl tvrdit že lichá holubice je ta nejhorší varianta co se může stát ( jase jich snažím okamžitě zbavit jakkoli ) . Naopak pokud plemeno není nijak agresivní tak samečky lze chovat v chovném hejnu bez važnějších potíži . Loni jsem měl v hejnu tři letos pět ..Při dvou a více se musí dát akorát pozor ať samečci neutvoří pár obvykle se potom špatně párují se samicemi .Mám tolik lichých samečku proto že mám svůj chovný kmen založen z 95% jen se svých holubů .tento rok mám na holubníku jen jednoho holuba který má 6 let a 4 roky jsem od něj nezařadil do chovu ani jedno holoubě , jestli bude plodný tak až příští rok. Své hejno šlechtím jen po otcovské liniji , proto mívám více samečků. .

Tak jistěže se najde plemeno nebo i jednotliví holubi jakéhokoliv plemene, kteří to zvládnou, nicméně je to výjimka potvrzující pravidlo. Proč si dělat v holubníku zbytečně problém? Lichého jedince je lépe dát mimo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík