Dobrý večer, prosím o radu, jsem v chovu holubů začátečník. Dnes jsem si všimnul, že jedna holubička má jakoby nateklé "koutky" u zobáku. Kolem kořene zobáku, z každé strany má nateklé lysé místo. Vypadá to jako u člověka když má popraskané koutky rtů zimou. Když jsem ji měl v ruce, všimnul jsem si i vodnatého výtoku z nozder a kýchání. Holubice je zatím při síle, není pohublá, měla plné vole, kloaku čistou. Hodinu hledám články a pročítám, ale nikde tento příznak (ty nateklé koutky) nenacházím. Zřejmě pro to, že nevím jak to formulovat a co hledat.... Přijde mně, že téměř všechny nemoci mají totožný průběh (rýma, výtoky z nozder, průjmy, nežravost, malátnost, atd.), ale na ty "koutky" jsem nikde nenarazil, při tom by to mohl být stěžejní příznak konkrétní nemoci.... A tak se obracím na chovatelskou veřejnost, jestli jste se někdo s něčím podobným už ve svém chovu nesetkal.
Holubici jsem ihned dal do karantény. Budu sledovat trus, příjem potravy a vody. Je v páru s holubem, takže budu sledovat i jeho. Ale pokud je to nějaký moribundus stejně se asi nevyhnu přeléčení všech chovných jedinců. Léčiva nemám žádná, jen preventiva, takže pokud by někdo tušil a mohl poradit i nějaký preparát od vet. budu vděčný. Je mi jasné, že tak na dálku a ještě s mojí formulací to asi nebude lehké. Popř. můžu zítra udělat foto a vložit k posouzení.
Všem děkuji za každou reakci.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsou žluté?
Řekl bych že je to spíše jakoby vypelichané. Prosvítá růžová kůže. Udělal jsem pár fotek. Během focení jsem neviděl žádný výtok ani nezpozoroval kýchání. Trus normální, žádná vodnatost ani průjem.
JSOU TO NEŠTOVICE !!!
Podívejte se mu do zobáku jestli to má i tam tak to už nemá na přežití velkou šanci .Všechny takové utvary odstranit nejlíp to jde nehtem z kterých poteče trochu krev přetřít framinkojnem .Někteří nepřijimají potravu tak je dokrmte nenechte je vyhladnout . POKUD TO NENÍ DO CHOVU NEZBYTNÝ JEDINEC U S M R T I T !!!
maho
napsal(a):
Řekl bych že je to spíše jakoby vypelichané. Prosvítá růžová kůže. Udělal jsem pár fotek. Během focení jsem neviděl žádný výtok ani nezpozoroval kýchání. Trus normální, žádná vodnatost ani průjem.
Stručně Vám napíšu, jak to vidím já, a co bych s tím udělal :
- z fotek to na rýmu nevypadá, to by asi musel mít za tu dobu zalepené nosní otvory a zalepené nečisté ozobí.
- zkontrolujte vnitřek zobáku, zda tam nejsou nějaké nánosy zpravidla bývají sýrově žluté; rovněž nepředpokládám že tam bude něco neobvyklého.
- jak již bylo výše uvedeno,mohla by to být jedna z málo obvyklých forem diftérie - neštovic. To by jste při velmi pozorné prohlídce mohl, ale i nemusel, nalézt i někde na těle, třeba i v blízkosti kloaky. / podobné útvary /.
- někdy se takovéto útvary vytvoří na jemnější kůži s tím, - jak píšete "vypelicháním " - působením patazitické zákožky.
Přestože je zimní období a pro jednotlivé případy nejsou moc příznivé podmínky,ale protože neznáme v jakém prostředí - holubníku jsou holubi chování, zda je holubník zateplený a pod. je možný i výskyt lehčí formy onemocnění, obvyklých v jarním, či letním období.
Proto holuba prohlédněte, pokud máte možnost, dejte ho do " klece", aby jste k němu měl snadný přístup a jak již bylo výše uvedeno, zkuste to lehce setřít. Podle mne to bude dost držet. Neodstraňujte to násilím, zakápněte - potřete to celé jodovou tinktutou, nelijte mu to do zobáku !!! a potom to potřete třeba i tím výše uvedeným framikoinem. / nebo nějakou jinou hojivou, hlavně mastnou mastí /. To provádějte minimálně 1-2 x denně po dobu 3 dnů /
Teď vám toto moje doporučení stručně zdůvodním :
Nepředpokládám, že je to následek rýmy či trichomonád. Nejbližší by to mohlo být k zákožce či diftérii. To by jodová tinktura mohla oboje "zastavit " mastnota zákožku udusit, krustu změkčit a ta v obou případech později i sama odpadne. Jen žádné násilí, myslím že chemii - léky v tomto případě nebudete potřebovat.
Rozhodně to není jednoznačný důvod pro utracení holuba.
Závěrem tohoto mého stručného doporučení bych vás chtěl požádat, aby jste nás informoval, jak to probíhá, případně jak to dopadlo.
p.š.
Všem moc děkuji za rady a návrhy řešení. Něco jsem si načetl ohledně těch neštovic a asi to opravdu vypadá, že to bude ono. Na spodním zobáku má ve vnitř opravdu sýrově žluté nánosy. Myslím, že ten útvar z venku v koutkách jen tak lehce sloupnout nepůjde. Násilím to raději zkoušet nebudu. Zkusím tu jodovou tinkturu, ale tu nemám a seženu asi až v pondělí, přes víkend zkusím nanášet propolisovou tinkturu, ta také působí desinfekčně + framykoinovou mast, tu mám. Budu samozřejmě podávat info jak to probíhá.
Holubník mám 3 měsíce nový, takže postupně i odstraňuju nedostatky. rozměr je 3mx2,2m x 2m výška. Zateplený není, konstrukci tvoří latě a z vnitřní strany je překližka a z vnější jsou OSB desky, takže izolace mezi deskami 5 cm tvoří vzduch. Při větších mrazech zamrzala i voda v pítku. Podlaha je na patkách asi 20 cm nad zemí a pod ní je to větráno a je tvořena dvojitou vrstvou desek, na podlaze je lino a plastové rošty. Mám tam dvě okna jedno je větrací 1x1m s pletivem, druhé je posuvné (výlet cca 0,8x0,4m), aby se holubi dostali ven do voliery. Volieru zatím nemám, takže toto okno slouží zatím jen jako ventilačka. Asi před dvěma týdny jsem musel dodělat na jedné stěně u stropu pasivní ventilačku asi 0,5x0,1m, je to větrací otvor s jemným pletivem, protože se v té části začala srážet na stropě vlhkost. Takže ty zdravotní problémy budou určitě souviset s tou vlhkostí. Ale co je ta ventilačka u stropu + otevřeno velké okno celý den, tak je to už OK a vlhkost se tam už netvoří.
a) žluté povlaky mohou být trichomoniáda, ty výpotky v koutcích zobáku může vyvolat slizniční hlen z dýchání otevřeným zobákem přes zimní období, v tom případě výpotky půjdou snadno odstranit, bez krve
b, výpotky odstraníte s trochou krve, pak to bude difterie, u dospělých jedinců žádný problém, zmizí to samo, ale bude to mít více holubů a více než takové útvary uvidíte takové zduřelé blány na sliznici a kůži, nikoliv žluté povlaky.
Ahoj. Krásný holubnik ale.... Sucho, málo holubů a hodně vzduchu je základ zdravého chovu. Až zaplnite všechny ty budíky, tak při každé změně teplot bude holubnik oroseny. OSB desky nedychaji. Já bych celou přední část (do voliery) nahradil pletivem a celou střechu odvetral. Taky bych se "bál" dvojitých stěn - myši. Jinak, pěkná práce....

Hezký den,osobně bych se takovým jedincem nezabýval,pokuď se nejedna o celekovy chov!Takového jedince usmrtit .Správný chovatel jsi odchova dost ,aby jsi měl možnost na jaře v tomto období vybírat. Mít v zaloze jedince, který nahradí jeho místo.A můžeme v tom našem holubařském snažení pokračovat dál. Někdy málo je více. A když více, tak více chovatelskych vzdušnych ,suchých ,zařízení .Vhodné podmínky pro život holubů a nezatěžovat holuby farmaceutikou= zdravý chov s propracovanou ododolnou imunitou.Takový jedinec bude jenom prenašeč, ktereho nikdy nepřelečite a bude sve choroby na potomstvo a okolí skrytě přenášet dál. Za mne vyřadit .Vzduch a sucho.Přeji všem dobrou chovnou sezonu ,ať to kreslí u barvičkařů ,lítá u pošťakařů no prostě všem. V holubnikach je už jaro...A.E

Za mne,jedince vyřadit.Vzduch a sucho a přiměřený počet jedinců na chov. zařízení. Je pro zdárný chov podmínkou. Omlouvám se nedopsal a omylem poslal....
Zdravím, podávám info o průběhu "léčby". Třetím dnem kapu tinkturu z propolisu a mastím framykoinem. Včera se mně podařilo odstranit ty "sýrově žluté útvary" ze vnitř zobáku, šlo to lehoučce. V podstatě jsem to jen pošoupl a vypadlo to samo. Dnes jsem zjistil, že jeden výpotek z venčí už odpadl sám a druhý odpadl při nanášení masti. Ten co odpadl sám byl menší a holubička má po něm lysé místo u kořene zobáku. Ten větší co odpadl při mastění šel lehce a sám, nemusel jsem nijak na něj tlačit. Po odpadnůtí zůstal na druhé straně u kořene zobáku takový menší důlek a v něm je vidět krvavá tkáň, ale krev neteče. Něco jako odloupnutý strup. Tak jsem opět prokapal a promazal. Pro jistotu kapu kapku tinktury i do zobáku jako desinfekci. Jinak holubice je stále v plné síle, normálně přijímá potravu i vodu a trus má v pořádku, bez vodnatých částí a průjmu. Výtok z nozder jsem už také nepozoroval ani "kýchání". Tak uvidím jak to bude probíhat dál. Opět podám info. Ještě jednou děkuji za rady vás všech.
maho
napsal(a):
Zdravím, podávám info o průběhu "léčby". Třetím dnem kapu tinkturu z propolisu a mastím framykoinem. Včera se mně podařilo odstranit ty "sýrově žluté útvary" ze vnitř zobáku, šlo to lehoučce. V podstatě jsem to jen pošoupl a vypadlo to samo. Dnes jsem zjistil, že jeden výpotek z venčí už odpadl sám a druhý odpadl při nanášení masti. Ten co odpadl sám byl menší a holubička má po něm lysé místo u kořene zobáku. Ten větší co odpadl při mastění šel lehce a sám, nemusel jsem nijak na něj tlačit. Po odpadnůtí zůstal na druhé straně u kořene zobáku takový menší důlek a v něm je vidět krvavá tkáň, ale krev neteče. Něco jako odloupnutý strup. Tak jsem opět prokapal a promazal. Pro jistotu kapu kapku tinktury i do zobáku jako desinfekci. Jinak holubice je stále v plné síle, normálně přijímá potravu i vodu a trus má v pořádku, bez vodnatých částí a průjmu. Výtok z nozder jsem už také nepozoroval ani "kýchání". Tak uvidím jak to bude probíhat dál. Opět podám info. Ještě jednou děkuji za rady vás všech.
Tak to byly neštovice já měl to samé holub uz e do komce života imunní vůči neštovicím
Dobře že píšete jak to vypadá a co děláte. To co jste popsal je potřeba rozdělit na dvě části.
Ta první : Nažloutlé nánosy v zobáku budou zcela jistě Trichomoniáza. To zasluhuje samostatnou léčbu. A doporučoval bych vám proléčit celý chov. To se vyplatí, až to dokončíte, potom se můžete věnovat přírodní prevenci. Protože na to jak píšete nemáte žádné léky, bude asi nejvhodnější navštívit veterináře a on Vám lék prodá.U léku je návod, proto není třeba psát nějaká další doporučení. Holuby budete po proléčení mít připraveny zdravé, na nadcházející sezonu.
Ta část druhá: Jak jsem předpokládal společně s mým předcházejícím autorem diskusního příspěvku, bude to opět správně zvolená diagnoza a docela dobrý léčebný postup. Proto ty nánosky nezraňujte , tu tinkturu však v žádném případě holubovi nekapejte do zobáku. Trichošku to nelikviduje a pokud neznáte správnou koncentraci, holubovi můžete "spálit" sliznice. Až se holubovi sám vyloupne ten druhý nárůstek, bude to na těchto místech OK. Pokud to nemá i někde jinde na těle, a některý jiný holub, máte vyhráno a tuto záležitost za sebou. Většinou se tato záležitost - diftérie, objeví v každém chovu, trvá to tak 20 dní, asi tak jednou za 10 let. Pokud to proběhne touto formou, protože ten holub byl ve styku s ostatními, máte to stejné, né-li lepší, než kdyby jste to proočkoval. Mnozí chovatelé se s touto problematikou "nesetkali", protože tato tělní forma proběhne na těle pod peřím, tedy jaksi skrytě a nepozorovaně. Až budete mít příležitost, zařiďte si koupadlo a tím zajistíte holubům vyšší stupeň zdraví a imunity. Do vody se dá lecos přírodního přidávat, ale to je již jiné téma.
Tak ať se vám daří a klidně zase napište jak pokračujete, s dobrými kolegy a těch je tu určitě dost, se to dá zvládnout i bez sekeromicinu.
p.š.
nimels
napsal(a):
Dobře že píšete jak to vypadá a co děláte. To co jste popsal je potřeba rozdělit na dvě části.
Ta první : Nažloutlé nánosy v zobáku budou zcela jistě Trichomoniáza. To zasluhuje samostatnou léčbu. A doporučoval bych vám proléčit celý chov. To se vyplatí, až to dokončíte, potom se můžete věnovat přírodní prevenci. Protože na to jak píšete nemáte žádné léky, bude asi nejvhodnější navštívit veterináře a on Vám lék prodá.U léku je návod, proto není třeba psát nějaká další doporučení. Holuby budete po proléčení mít připraveny zdravé, na nadcházející sezonu.
Ta část druhá: Jak jsem předpokládal společně s mým předcházejícím autorem diskusního příspěvku, bude to opět správně zvolená diagnoza a docela dobrý léčebný postup. Proto ty nánosky nezraňujte , tu tinkturu však v žádném případě holubovi nekapejte do zobáku. Trichošku to nelikviduje a pokud neznáte správnou koncentraci, holubovi můžete "spálit" sliznice. Až se holubovi sám vyloupne ten druhý nárůstek, bude to na těchto místech OK. Pokud to nemá i někde jinde na těle, a některý jiný holub, máte vyhráno a tuto záležitost za sebou. Většinou se tato záležitost - diftérie, objeví v každém chovu, trvá to tak 20 dní, asi tak jednou za 10 let. Pokud to proběhne touto formou, protože ten holub byl ve styku s ostatními, máte to stejné, né-li lepší, než kdyby jste to proočkoval. Mnozí chovatelé se s touto problematikou "nesetkali", protože tato tělní forma proběhne na těle pod peřím, tedy jaksi skrytě a nepozorovaně. Až budete mít příležitost, zařiďte si koupadlo a tím zajistíte holubům vyšší stupeň zdraví a imunity. Do vody se dá lecos přírodního přidávat, ale to je již jiné téma.
Tak ať se vám daří a klidně zase napište jak pokračujete, s dobrými kolegy a těch je tu určitě dost, se to dá zvládnout i bez sekeromicinu.
p.š.
Opět děkuji za odpověď. Na trichomoniazu něco seženu u vet. a přeléčím. O lécích jsem si něco našel, tak uvidím co mně doporučí veterinář. Jinak používám jen preventivně colicao triccox. Holubičku jsem celou prohlédl a nikde jinde jsem tyto útvary nenašel. Na jiných holubech zatím nic nepozoruji. Ale jen co vidím kolem zobáku a kolem očí. Koupadlo mám koupeno i se solí, jen čekám na teplejší počasí. Ještě poprosím o radu, kdy pak můžu dát holubičku z karantény zpět do holubníku?
maho
napsal(a):
Opět děkuji za odpověď. Na trichomoniazu něco seženu u vet. a přeléčím. O lécích jsem si něco našel, tak uvidím co mně doporučí veterinář. Jinak používám jen preventivně colicao triccox. Holubičku jsem celou prohlédl a nikde jinde jsem tyto útvary nenašel. Na jiných holubech zatím nic nepozoruji. Ale jen co vidím kolem zobáku a kolem očí. Koupadlo mám koupeno i se solí, jen čekám na teplejší počasí. Ještě poprosím o radu, kdy pak můžu dát holubičku z karantény zpět do holubníku?
Z mé zkušenosti pokud to není nějaký extra potřebný holub tak je lepší mu utrhnout hlavu a spálit ho protoze mi nepomohlo nic ani od veta jediné co tak trochu mi pomohl Trichocoxan ale jen jako přeléčení ale jakmile se objeví příznaky uz mi nic nepomohlo
Já si myslím, že tu Trichošku budete mít u holubů více či méně rozmnoženou ze společného bytí a pití a diftérie dtto. Proto holuba jsem vám doporučoval oddělit od ostatních, aby jste ho lépe pro častější ošetřování chytal. Pokud se mu ty vyloupnuté důlky zatáhnou a pokožka zklidní, můžete ho dát klidně zpět mezi ostatní. Trichošku je dobré léčit léčivem zamíchaným do zrní, protože to lepší přijímají než do pití. Jinak holubi v zimě méně pijí, tak pokud mohou, radši zobají sníh a potřebné léčivo nevypijí. Jo a protože trichošku budete léčit asi společně, holuba klidně můžete pustit mezi ostatní. Jen pro zajímavost, chyťte jich pár a prohlédněte je. Oči, otevřený zobák, nosní otvory, pod křídly - parazity, okolí kloaky, děravé peří, apod.
Tak získáte zkušenosti a stane se z vás brzy pan Holubář s velkým H.
p.š.
KLIMEK PETR
napsal(a):
Z mé zkušenosti pokud to není nějaký extra potřebný holub tak je lepší mu utrhnout hlavu a spálit ho protoze mi nepomohlo nic ani od veta jediné co tak trochu mi pomohl Trichocoxan ale jen jako přeléčení ale jakmile se objeví příznaky uz mi nic nepomohlo
Trichomoniáza je u všech holubů nějak zafixovaná a 100% se z žádného chovu odstranit dlouhodobě nedá. Vždycky se při nějaké poruše či oslabení více či méně projeví a buď se to rozpozná a vadí to a škodí, nebo ne ?
Proto třeba někdo zdravotní stav neřeší, protože má dobrý zdravý základ holubů, dobrý výživný stav, přiměřené chovatelské prostředí, a třeba i volný prolet. Pokud k tomu přidáte i dobrý pozorovací postřeh, tak takový holubář, pokud někdy věděl, že trichoška existuje, tak už to dávno zapomněl a je stále v pohodě.
Ale občas nemoc prověří naši bdělost a potom je potřeba, pokud máme ty své holoubky opravdu rádi, taky pro ně něco udělat.
Existuje řada přírodních produktů, bylin, tekutin,prvků atd, ktrými lze obohatit krmnou dávku a tím preventivně posilovat přirozenou imunitu.Tu mají většinou i holubi s volným proletem do dobrého úživného prostředí.
Pokud však už najdeme příznaky choroby v zobáku či při pitvě, bývá dobré se zamyslet, kde soudruzi z NDR udělali chybu a zdroj nákazy odstranit. / Tím myslím např. vadné napáječky, krmení znečistěné trusem, sucho v holubníku, atd. apod. /
Jinak Trichocoxan je asi dobrá prevence, není to ale lék a proto pokud jste ho podávat, tak jste tu trichošku tlumil, ale nedostal do neškodného množství. Tak potom se to řeší často utracením holuba, jak uvádíte.
Lehce napadeni holubi se dají vyléčit. Nejčastěji holubáři používají Metrozol, doporučuji dávkovat na krmení, dle návodu. Zopakuji, že důležitější než léčba je odstranění příčiny a zdroje nákazy. Jinak léčba je zbytečná a neúčinná.
To by mohla být příčina neúspěšného léčení lékem od veta.
Je to hodně stručně, zkuste to promyslet.
p.š.