Dobrý večer, pojďme vzdát hold velkým chovatelům.
Kdo koho považuje za toho pro sebe nej chovatele, který mu byl například oporou v jeho začátcích, nebo vynikajícího šlechtitele, odborníka přes genetiku, ale i z lidského hlediska fajn člověka a kamaráda.
V dnešní době kdy chovatelů holubů ubývá by mě zajímalo jen tak ze zvědavosti jaké největší chovy se dají u nás najít, cca o kolika kusech, najdou se třeba ještě chovy o více než sto párů?
Dobrý den, tak to už je pěkné hejno. Já jsem četl knihy o holubech od pana Pangráce a ten píše o svém někollika set hlavému hejnu bílých bubláků to si neumím ani představit. Dále sleduji i inzerci a podle stejné přezdívky je nabízeno zvlášť v jednotlivých inzerátech jedníš chovatelem mnoho plemen nejen holubů, ale i drůbeže a králíků, tak tomu říkám myšleno samozřejmě v dobrém blázni, nebo existují ještě tak zvaní kšeftaři?
Uživatel s deaktivovaným účtem

předminulý rok jsem měl osmdesát kusů čínských holubů ....pro letošní rok jsem to zredukoval na pět párů ale nicméně přibyly čtyři páry brněnských voláčů plus jsem přibral chov českých rejdiců které chovám na volno ..... Takže jsem pomalu tam kde jsem byl předminulý rok 😄😉
Když o holuba stojím, tak zaplatím, co si chovatel řekne. Myslím, že u nás se častěji než s přemrštěnou cenou setkáme s podceňováním vlastních zvířat. Na jednu stranu chápu, že poptávka ceny určuje, na druhou stranu si myslím, že si tím škodíme. Minimálně holubi z předních chovů by si měli držet svou cenu.

machy43
napsal(a):
Když o holuba stojím, tak zaplatím, co si chovatel řekne. Myslím, že u nás se častěji než s přemrštěnou cenou setkáme s podceňováním vlastních zvířat. Na jednu stranu chápu, že poptávka ceny určuje, na druhou stranu si myslím, že si tím škodíme. Minimálně holubi z předních chovů by si měli držet svou cenu.
Jsem rád že to napsal někdo dřív než já.jak už bylo napsáno taky nemám problém dát za holuba 500,1000,2000,5000 problém je v tom že si spousta chovatelů není schopna o tuto částku říct!
napsal(a):
Jsem rád že to napsal někdo dřív než já.jak už bylo napsáno taky nemám problém dát za holuba 500,1000,2000,5000 problém je v tom že si spousta chovatelů není schopna o tuto částku říct!
Říci cenu je možné jen pokud jsou tu kupci !
Kde nejsou kupci, tam se nedá prodávat ani si říci o cenu !!! Jak známo, cenu určuje poptávka - tak se stačí mrknout na inzerce - jaký je poměr "koupím" versus "prodám" a je to jasné !
A kupci movití jsou vzácní - je tu více těch, kteří by si holuby vzali jen zadarmo , ale nemohou si pro ně ani přijet - skoro aby jim je chovatel zadarmo i dovezl....ono to souvisí s kvalifikací těch lidí - kolik VŠ chce holubařit...? a lidé s nedokončeným zákl. vzděláním penězi neoplývají , i když oni právě by o holuby měli zájem...takže chovat jen neplodné holuby a je po starostech co s nimi...a tak se šlechtí a šlechtí až do vyhynutí.../pro koho ? /

gary
napsal(a):
Říci cenu je možné jen pokud jsou tu kupci !
Kde nejsou kupci, tam se nedá prodávat ani si říci o cenu !!! Jak známo, cenu určuje poptávka - tak se stačí mrknout na inzerce - jaký je poměr "koupím" versus "prodám" a je to jasné !
A kupci movití jsou vzácní - je tu více těch, kteří by si holuby vzali jen zadarmo , ale nemohou si pro ně ani přijet - skoro aby jim je chovatel zadarmo i dovezl....ono to souvisí s kvalifikací těch lidí - kolik VŠ chce holubařit...? a lidé s nedokončeným zákl. vzděláním penězi neoplývají , i když oni právě by o holuby měli zájem...takže chovat jen neplodné holuby a je po starostech co s nimi...a tak se šlechtí a šlechtí až do vyhynutí.../pro koho ? /
Tak jako i v jiných odvětvích tak i u holubářů se najdou různí vyčůránci to se bohužel nedá ovlivnit ...ono kupci i prodávající jsou jen je třeba se zaměřit na cílovou skupinu...pokud chci kvalitní zboží musím ho taky zaplatit jak se sluší a patří to samé očekávám i z druhé strany,pokud se mnou někdo smlouva o ceně nebo naznačuje že to je pro něho moc rozhovor končím jelikož nemám zase takovou potřebu nutně prodat. Držím si omezený počet párů v odpovídající kvalitě a to co se nehodí nebo je navíc dávám kolegovi jako krmivo pro dravce výměnou za kvalitní pálenku, já jsem spokojen a on taky
Dobrý den, souhlasím u rozšířených plemen není problém říct si cenu u některých mluvíme o sttovkách či tisících erech. Ale u málo chovaných plemen a klesajících počtech holubářů je člověk rád za každého zájemce. Pak nekdo např šlechtí nový ráz a pak zjistí, že o to není vůbec zájem, že je problém udržet už existující plemena a rázy. Jinak já nemám problém za kvalitu si zaplatit, spíš jde o ochotu některých vůbec něco prodat a i poradit a sdělit něco ze svých bohatých zkušeností, to si to raději vezmou do hrobu? To si na to každý musí přijít sám a plácat se v tom, proč, snad kvůli konkurenci, vždyť to je co může jen prospět.

arara777
napsal(a):
Dobrý den, souhlasím u rozšířených plemen není problém říct si cenu u některých mluvíme o sttovkách či tisících erech. Ale u málo chovaných plemen a klesajících počtech holubářů je člověk rád za každého zájemce. Pak nekdo např šlechtí nový ráz a pak zjistí, že o to není vůbec zájem, že je problém udržet už existující plemena a rázy. Jinak já nemám problém za kvalitu si zaplatit, spíš jde o ochotu některých vůbec něco prodat a i poradit a sdělit něco ze svých bohatých zkušeností, to si to raději vezmou do hrobu? To si na to každý musí přijít sám a plácat se v tom, proč, snad kvůli konkurenci, vždyť to je co může jen prospět.
Odpovím vám asi takto....nikdy nikdo vám neprodá to nejlepší co má na holubníku to si musí odchovat každý sám tak to bylo,je a vždycky bude. Někdy to jde rychleji jindy pomaleji ale tak to je víceméně se vším,člověk prostě musí být trpělivý .... samozřejmě najdou se tací kteří vám neprodají ani brko jelikož mají panickou hrůzu z toho že by mohl být někdo lepší než oni. Já osobně jsem se za dvacet šest let co se věnuji chovu holubů setkal jen se dvěma takovými lidmi,což podle mě není taková tragédie 😉 co se těch rázu týče tak asi takto : když jsem začínal s Číňany objevil se mi v odchovu černý holub který měl v jednom křídle dvě bílé letky a ve druhém tři tohle mi vnuklo myšlenku že bych u nich mohl docílit bělohrotou variantu která se mi u holubů líbí. Nedělal jsem to z důvodu že bych je chtěl rozšiřovat mezi ostatní dělal jsem to proto abych věděl jestli to dokážu 🙂 no a odpověď zní ano,trvalo to sice čtyři roky ale povedlo se nicméně po tomto úspěchu jsem celý tento chov bělohrotych zlikvidoval takže asi tak 😉
Já si taky hodlám hrát, v hlavě mám spoustu nápadů co bych chtěl zkusit šlechtit jen tak pro sebe. Evidentně se vyznáte, tak mi možná poradíte. Chci zkusit např. české bubláky v andaluském barevnén rázu (asi u nás nejsou?), přes které plemeno to tam dostat a jaký výchozí barevný ráz bubláků, černé?
arara777
napsal(a):
Já si taky hodlám hrát, v hlavě mám spoustu nápadů co bych chtěl zkusit šlechtit jen tak pro sebe. Evidentně se vyznáte, tak mi možná poradíte. Chci zkusit např. české bubláky v andaluském barevnén rázu (asi u nás nejsou?), přes které plemeno to tam dostat a jaký výchozí barevný ráz bubláků, černé?
Vážený příteli, malinko vám nerozumím. Myslím, že konkrétně andaluští a jejich šlechtění bylo krátce popsáno v posledním měsíčníku CHOVATEL 7/2021 v článku Zastavení s českým bublákem od Saši Veselého. Možná neodebíráte, je možnost si jej sehnat. Proč píši, že vám nerozumím, na vlákně Čeští bubláci jen tak..jsem vám nabídl konverzaci (mail i telefonní číslo)..
Hezké dny,
Fér Miroslav,
Lysá nad Labem.
Dobrý den, pro mě je např. jeden z velkých holubářů pan Václav Tichý z Prahy, měl jsem tu čest, že jsem před lety měl od něj velmi kvalitní hanácké voláče. Byl jsem uchvácen nejen jeho holuby, ale i jeho chováním a přístupem k tehdy mladému chovateli, i jeho vydavatelské aktivity holubářské literatury jsou vynikající a jeho dnes již legendární výpravy do zahraničí za sedlatými rousnými voláči pro povznesení úrovně našich chovů.
Pro mne by takovým velkým ! Pan Václav Tureček chovatel českých čejek ,posuzovatel holubů , šlechtitel a propagátor chovu holubů . Měl jsem čest se s ním setkat to mi něco po patnáctí letech a nechal ve mně nezapomenutelné vzpomínky jak dokázal poutavě hovořit . Byl taky šlechtitel , VYŠLECHTIL PRAŽSKÉHO VOLAČE . Když jsem je viděl tak jsem žasnul , modří pruhoví voláči velikosti BRNĚNSKÉHO měli hustý kulatý rous který překrýval prsty .
Bohužel se nenašel žádný chovatel který by pokračoval ve šlechtění a to je nabízel zdarma . To bylo kolem 75 roku min. století .
Dobrý den, tak to mně připomnělo pana Svatušku posuzovatele a chovatele brněnských voláčů, který se pokoušel o opětovné vyšlechtění pražského voláče a také bez zájmu. Jinak je to radost potkat takové jak já říkám dědečky, kteří jsou studnicí vědomostí a příběhů o holubech. Když se mi poštěstí takovou osobnost potkat tak jen poslouchám a žasnu. A je pro mě čest, když si ještě můžu odnést nějakého holoubka.

paskov244
napsal(a):
Pro mne by takovým velkým ! Pan Václav Tureček chovatel českých čejek ,posuzovatel holubů , šlechtitel a propagátor chovu holubů . Měl jsem čest se s ním setkat to mi něco po patnáctí letech a nechal ve mně nezapomenutelné vzpomínky jak dokázal poutavě hovořit . Byl taky šlechtitel , VYŠLECHTIL PRAŽSKÉHO VOLAČE . Když jsem je viděl tak jsem žasnul , modří pruhoví voláči velikosti BRNĚNSKÉHO měli hustý kulatý rous který překrýval prsty .
Bohužel se nenašel žádný chovatel který by pokračoval ve šlechtění a to je nabízel zdarma . To bylo kolem 75 roku min. století .
No s tím že by pan Václav Tureček vyšlechtil pražského voláče s vámi souhlasit bohužel nemůžu,spíš se jednalo o regeneraci zapomenutého plemene jelikož zmínky o pražském voláči sahají do roku něco kolem 1834 + - kdy se šlechtil brněnský voláč (mimo jiné i brněnský voláč je z největší pravděpodobností dílem pražských holubářu, název brněnský dostal z trochu jiného důvodu ) z dostupných informací se ke šlechtění používali holandští voláči nejspíš i tleskači a staváci jiné zdroje uvádějí i voláče francouzské ale tohle není jak ověřit ....pro zlepšení postav u brnaku se používali i angličtí voláči a z určitých odchovu právě padali jedinci podobní pražskému voláči tudíž si myslím že jejich regenerace není až tak moc složitá ale pro jeho škodu se brněnský voláč proslavil po celém světě a nemyslím že podobný úspěch by slavil i voláč pražský zvlášť když jeho ekvivalentem je zakrslý anglicky voláč ...nicméně před časem se našla parta nadšenců v Maďarsku kteří si vyšlechtili maďarského pávika nicméně jedná se jen o starý typ anglického pávika kterému přidali rousy tudíž dá se říct že je takovou zmenšeninou indického pávika ale pochybuji že se dostane za hranice Maďarska
Pan Tureček vyšlechtil pražského voláče za pomoci malého anglického voláče ,českého staváka a českého bublaka . Nejsem pamětník ale pražský voláč se od poválečných let neobjevil na žádné výstavě ani na burze a tedy byl považován za vyhynulého , to nemám ze své hlavy ale z toho co jsem pochytil z rozhovoru s Panem Turečkem . JISTĚ by bylo jednodušší použit brňaka ale to by byl brňák z ruosy a ne pražák .Na toto téma bychom se mohli bavit do nekonečna a nemělo by to žádný smysl protože čas se nedá zastavit .
Regenerace jestli to dobře chápu je když - do daného holuba nakřížím jiné plemeno výsledek , tedy odchov bude po pate generaci shodný v typu s vychozím jedincem . Tím vznikne nová linie daného plemene .
chovu zdar
Dobrý den, posílám něco z knihy pana Pangráce - 111x holubi díl první, kde je to hezky popsáno. Ale zájem by zřejmě opravdu nebyl, buď si někdo vybere brňáčka, nebo třeba zakrslého angličana.
Pana Turečka jsme bohužel neznal, ale že by k vytvoření zakrsklého voláče, použil nevolatého, dosti těžkého bubláka, se mi zdá neuvěřitelné, v dnešní době kdy zájem o holuby, je skoro žádný, se pořád ohánět tzv.národními plemeny, je o ničem, seladtý voláč, je český na celém světě , jen u nás, v německu jsou nedostižní, rozdíly mezi českou a německou čejkou, jsou dnes spíše teoretické ,a tak by se dalo pokračovat ,

paskov244
napsal(a):
Pan Tureček vyšlechtil pražského voláče za pomoci malého anglického voláče ,českého staváka a českého bublaka . Nejsem pamětník ale pražský voláč se od poválečných let neobjevil na žádné výstavě ani na burze a tedy byl považován za vyhynulého , to nemám ze své hlavy ale z toho co jsem pochytil z rozhovoru s Panem Turečkem . JISTĚ by bylo jednodušší použit brňaka ale to by byl brňák z ruosy a ne pražák .Na toto téma bychom se mohli bavit do nekonečna a nemělo by to žádný smysl protože čas se nedá zastavit .
Regenerace jestli to dobře chápu je když - do daného holuba nakřížím jiné plemeno výsledek , tedy odchov bude po pate generaci shodný v typu s vychozím jedincem . Tím vznikne nová linie daného plemene .
chovu zdar

paskov244
napsal(a):
chovu zdar
No víceméně jsme u toho co jsem psal....tehdá se používal "nejspíš holandský voláč, Tleskač ,stavak" tudíž podobný vzorec 😉
Dobrý večer,
môžem potvrdiť, že pán Tureček mal rozpracovaného pražského hrvoliaka. V roku 1977 až do apríla 1978 som bol na vojenskej službe v Prahe a pána Turečka som viackrát navštívil. Dokonca som mu dal poslať malé anglicke modré silno papačaté, ale tie sa mu nepáčili. Pamätám si, že mi vtedy hovoril aj o starom plemene z názvom "kolčavák". Na jeho holubníku boli vtedy české čajky a zvlášť kropenky boli jeho špecialitou, mal na to vypracovanú precíznu schému. Pk

arara777
napsal(a):
Dobrý den, posílám něco z knihy pana Pangráce - 111x holubi díl první, kde je to hezky popsáno. Ale zájem by zřejmě opravdu nebyl, buď si někdo vybere brňáčka, nebo třeba zakrslého angličana.
Na těch fotkách jde vidět zrovna to co jsem popisoval brněnský voláč x anglicky voláč
paskov244
napsal(a):
Do přelomu sedumdesatých a osumdesatých let i bubláci létali kolem domu a na bližší pole choval jsem je , nebylí tak velcí jako dnes . Který chovatel bubláků může říc že slyšel bubláka v letu bublat .
Chovatelé bubláků jsou toho vaši miláčci schopni ještě dnes .
..máte pravdu, v letu jsem je neslyšel ani mého nejlepšího modrého, který bublá neustále, když mě vidí, na hnízdě, na střeše, při krmení na zahradě i na výstavě, jak mne pozná. Jeho letošní syn je jeho kopie, mám z něj radost. Jak říkáte, moji první bubláci(asi jsem to někde psal) létali k Labi na stoh slámy, s kob.skřivany, neměli problém-kratší rousky, dolet tak 700-900 m. Pravdou je, že dnes je to nikam nenutí, ale bublají pěkně, je třeba to stále trénovat. Bublák bublá, jen když má k tomu důvod, nebo má dobrou náladu, je to jeho přirozený projev. Není pravda, že musí stále bublat, jak někteří říkají. Nedávno zemřelý přítel inženýr přítel ing. František Šonka z Prahy ( pracovali jsme spolu u jedné firmy, kde pořádal zájezdy do zahraničí na světové výstavy hospodářských zvířat) jednou v Lysé na CV říká: jó, já když měl bubláky, ti bublali. Odvedl jsem ho k mým a říkám: holky, holky. Okamžitě se ozvalo lahodné bublání a strnulý výraz přítele Šonky. Asi po dvou minutách beze slova odešel...já tady píšu a Sparta už hraje, ještě, že to není Slávka..
Máte pravdu já jsem mněl to štěstí že sousedím plotem k Vaškovi Turečkovi a jako malému klukovi mně udělal osobně 2 alba s fotkami a tam je to o voláčích napsané jeho vlastní po holubářsku geniální rukou. Čest jeho pamàtce..!!!!
Luboš Hostivař
Krása, to byl původní záměr tohoto vlákna, vzdát hold velkým chovatelům, kteří mohou být našimi vzory nejen po chovatelské, ale i lidské stránce. Když jsem kdysi začínal tak jedna z prvních knih o holubech byla od pana Turečka - Holubárství, kterou jsem neustále četl a prohlížel, taky podle toho vypadá 🙂.
paskov244
napsal(a):
Do přelomu sedumdesatých a osumdesatých let i bubláci létali kolem domu a na bližší pole choval jsem je , nebylí tak velcí jako dnes . Který chovatel bubláků může říc že slyšel bubláka v letu bublat .
Chovatelé bubláků jsou toho vaši miláčci schopni ještě dnes .
JÁ-přes 50 roků jen na volno.ale v letu nevím jestli bublají
arara777
napsal(a):
V této knize se píše, že chovem pražských voláčů se zabývá pan Zdeněk Zábranský, nevím z jakého roku je tato kniha - zajímalo by mě jak to s tímto chovem a snahou tohoto chovatele dopadlo.
Pan Zdeněk Zábranský je již po smrti. Velice rád jsem k němu jezdil na kus řeči o holubech.
Tak to mě velmi mrzí, škoda každého opravdového holubáře. Je to i zajímavý osud plemene pražský voláč, kolik velkých osobností se pokoušelo o jeho vzkříšení a bez zájmu širší holubářské veřejnosti. Co jsem četl tak se o to pokoušel jedinečný pan Tureček, pak chovatel brňáčků a posuzovatel pan Svatuška, který se potýkal s nezájmem ze strany klubu (brněnský voláč prý stačí a možná je to pravda) a již zmiňovaný pan Zábranský a možná i další o kterých nevím.
Není to prostě tomuto plemeni dáno.
Jeden řekne, že je plemen holubů dost, přesto vznikají nová a některým se i daří. Nedávno jsem četl o voláči s kudrnatým opeřením jako má kudrnáč.
Dobrý den, když jsem se v loňském roce vrátil po několika letech k chovu holubů, rozhodl jsem se pro české bubláky a brněnské voláče. Poznal jsem vynikajícího člověka a holubáře a jednatele klubu bubláků pana Miroslava Féra, nejen že mi pomáhá radou, ale i chovným materiálem a je pro mě velkou ctí, že mi nabídl i tykání a spolupráci při šlechtění a rozšíření mandlového rázu českých bubláků, budu se maximálně snažit a rozvíjet naší spolupráci, díky Míro. U brněnských voláčů si nesmírně vážím pana Smíška a pana Ludvíka, kteří mi taky moc pomohli a jsou to fajn chlapi a vynikající holubáři a studnice vědomostí a znalostí o plemeni.