Radšinikkdo

XXX.XXX.96.22
Dobrý den, Budeme dělat voliéru pro hrdličky jenže nikde nemohu dohledat kolik cca potřebuje 1 hrdlička m2.. A tak se vás ptám, kolik podle vás potřebuje 1 hrdlička (nebo 1 pár) m2?
Budu moc vděčná za vaše rady či postřehy
Dobrý den,musím nejdříve napsat,že nejsem chovatel hrdliček,i když jsem je v minulosti choval a váš dotaz měl být směřován spíše do okrasného ptactva,ale pokusím se odpovědět.
Pokud se zeptáte deseti chovatelů hrdliček na rozměr voliery,tak si myslím,že každý odpoví jinak.V odborné literatuře se toho také moc nedočtete,protože tam jsou uvedeni pouze měkkozobí a uvádí se 6 m2 podlahové plochy na 10 párů a je to stejné jako v knihách o holubech,proto to mé nasměrování do okrasného ptactva.Chovatelé exotických holoubků z praxe řeknou, co je dobré i pro hrdličku.Pokud chcete mít tu největší jistotu,že hrdličky nebudete týrat, třeba v malém prostoru,protože druhů hrdliček je spousta,tak doporučuji návštěvu nejbližšího ZOO.V ZOO je největší jistota,že jsou rozměry volier přesně podle potřeb určitého druhu,protože tam si nemohou dovolit žádné týrání.Dám příklad:Nelze chovat hrdličku divokou ve stejném prostoru jako hrdličku zahradní.Více asi nepomohu.Kouťák
Sice starší,ale třeba pomůže
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/751176/hrdlicka-a-jeji-chov
Radšinikkdo

XXX.XXX.96.22
kouták
napsal(a):
Dobrý den,musím nejdříve napsat,že nejsem chovatel hrdliček,i když jsem je v minulosti choval a váš dotaz měl být směřován spíše do okrasného ptactva,ale pokusím se odpovědět.
Pokud se zeptáte deseti chovatelů hrdliček na rozměr voliery,tak si myslím,že každý odpoví jinak.V odborné literatuře se toho také moc nedočtete,protože tam jsou uvedeni pouze měkkozobí a uvádí se 6 m2 podlahové plochy na 10 párů a je to stejné jako v knihách o holubech,proto to mé nasměrování do okrasného ptactva.Chovatelé exotických holoubků z praxe řeknou, co je dobré i pro hrdličku.Pokud chcete mít tu největší jistotu,že hrdličky nebudete týrat, třeba v malém prostoru,protože druhů hrdliček je spousta,tak doporučuji návštěvu nejbližšího ZOO.V ZOO je největší jistota,že jsou rozměry volier přesně podle potřeb určitého druhu,protože tam si nemohou dovolit žádné týrání.Dám příklad:Nelze chovat hrdličku divokou ve stejném prostoru jako hrdličku zahradní.Více asi nepomohu.Kouťák
Moc děkuji, půjdu se tedy podívat do zoo . Mohu se prosím jen zeptat jaké rozměry jste kdysi měl vy ? (jestli to tedy víte ). Děkuji
Měl jsem hrdličky chechtavé bílé,ale pouze jeden pár.Odchov jsem vždy někomu daroval,takže jsem měl volieru šíře 1 metr,délka 2 metry a dva metry výška.Ta voliera u mě stojí stále, a protože jsem dlouholetý holubář,tak jsem jí později využíval k párování holubů.Nyní je prázdná,protože Slezský barevnohlávek má u mě naprostou svobodu a nikdy bych jej do voliery nezavřel.V ZOO na Hluboké,kam jezdím pravidelně každý rok a byl jsem i letos v tomto měsíci, jsou voliery na různé druhy holoubků a hrdliček o šíři 2-3 metry,ale jsou dlouhé asi 4 metry.V nich jsou však chováni dohromady hrdličky s doupňákama,nebo křepelky s hřivnáčema a mezi nima je ještě různá ptačí drobotina.Mají to tam moc hezky udělané,ale dost zarostlé, což ptákům ale vyhovuje.Nevím jaký druh hrdliček hodláte chovat,ale pro mě je nekrásnější naše divoká a tu bych nikdy do voliery nezavřel.Zdraví Zdeněk FRANTA
Dobrý den,píšete budeme dělat voliéru,už ten název voliéra zní nadějně,né teda klec,nebo dokonce "koncentrák" Samotné hrdličce bude stačit klec d-120 v-60 š-40,v této kleci se bude dařit i jednomu páru. Pokud máte prostor i možnosti,klidně udělejte větší,dopřejete jim více pohybu a pro Vás větší radost z pozorování. Je lepší,když bude klec větší do délky,než na výšku. A co je nejkrásnější,když je můžete pouštět ven na prolet,nebojte se,budou se vracet! Ovšem velké nebezpečí je,pokud tam máte kočky,krahujce,kuny atp.
Radšinikkdo

XXX.XXX.96.22
Rotvik
napsal(a):
Sice starší,ale třeba pomůže
https://www.ifauna.cz/okrasne-ptactvo/forum/r/detail/751176/hrdlicka-a-jeji-chov
Moc děkuji, vlákno už jsem nastudovala a už tedy přibližně vím
Radšinikkdo

XXX.XXX.96.22
hopi
napsal(a):
Dobrý den,píšete budeme dělat voliéru,už ten název voliéra zní nadějně,né teda klec,nebo dokonce "koncentrák" Samotné hrdličce bude stačit klec d-120 v-60 š-40,v této kleci se bude dařit i jednomu páru. Pokud máte prostor i možnosti,klidně udělejte větší,dopřejete jim více pohybu a pro Vás větší radost z pozorování. Je lepší,když bude klec větší do délky,než na výšku. A co je nejkrásnější,když je můžete pouštět ven na prolet,nebojte se,budou se vracet! Ovšem velké nebezpečí je,pokud tam máte kočky,krahujce,kuny atp.
Dobrý den, voliéra by měla být nejspíš d-250 v-250 š-150. Jen je ještě možné že délku protáhnu na 3 metry. Nad tím proletem pořád přemýšlím jenže máme tady opravdu hodně koček a nějaký dravec či kuna sem také zavítají.
Začala k nám létat nekroužkovaná hrdlička chechtavá. (taková zlato-bílá. Nevím jak to popsat) Byla už tehdy hodně ochočená. Po nějaké době vyvedla 2 ptáčata zbarvením hrdličky zahradní. Asi po týdnu jsem na zahradě našla jedno mládě mrtvé, nejspíš potrhané od kočky .
Hrdličky mě natolik okouzlili že bych chtěla nějaké chovat ve voliéře. Ale ten prolet není vyloučený.
Radšinikkdo

XXX.XXX.96.22
hopi
napsal(a):
No to je nádherný prostor!!! Jestli Vás okouzlily hrdličky,tak zajeďte k nějakému chovateli cizokrajných hrdliček,nebo holoubků a určitě Vás některý druh osloví!!! Odkud přibližně jste?
Olomoucký kraj
Radšinikkdo

XXX.XXX.96.22
hopi
napsal(a):
No to je nádherný prostor!!! Jestli Vás okouzlily hrdličky,tak zajeďte k nějakému chovateli cizokrajných hrdliček,nebo holoubků a určitě Vás některý druh osloví!!! Odkud přibližně jste?
Ještě bych se ráda zeptala kolik párů byste tam dal/a maximalně vy? Ale tak aby tam měly dostatek prostoru.
Radšinikkdo

XXX.XXX.96.22
Radšinikkdo
napsal(a):
Ještě bych se ráda zeptala kolik párů byste tam dal/a maximalně vy? Ale tak aby tam měly dostatek prostoru.
Jestli byste tedy vůbec navrhoval/a aby tam bylo více párů ...
Radšinikkdo

XXX.XXX.96.22
hopi
napsal(a):
Vše záleží na povaze samců,každý je jiný,i když je to docela větší prostor,tak dva páry chechtavých bych tam nedával. Mám velice dobrou zkušenost kombinaci pár chechtavých a pár Tamburínů,nebo Zelenoskvrnných,Vrabčích,to jsou opravdu pohodový a neagresívní holoubci!
Moc děkuji, prosím jak zní celé názvy těch hrdliček? Některé jsem nemohla vyhledat... A nevíte ještě o nějakých neagresivních a pohodových ?? Děkuji