Zdravím chovatele.
Bude už to rok co chovam ph. Mám jich 50 ve dvou 5m2 oddelení. Na jaře bych chtěl začít se stavbou noveho holubníku. Možnosti mi umožnili vybudovat zatím zakladovou desku o rozmerech 3.60 x 6.70 m.
Par chovatelu uz jsem navstivil a neco tady nastudoval a vyhledal, ale i tak když by někdo měl nějakou radu nebo nějaky planek, fotku pro inspiraci,byl bych rád.
Jestli treba zbudovat chodbu a 3 nebo 4 oddelení?
Nebo jen 2 větší,když už 2 mám?
Kde se dají dobře pořídit posuvné dveře atd.
Při stavbě holubníku zohledněte dvě hlediska. Potřeby holubů a pro chovatele snadnou údržbu, krmení a manipulace s holuby. Holubi mají rády vzduch a svůj prostot a tudíš, čím více menších oddělení, tím lépe. A zároveň vám to umožní se přiblížit ideálu-krmit podle individuelní potřeby jedinců, jak pro závody, tak pro chov. Podle mne je ideální jen jeden společný vlet pro všechna oddělení a z toho vychází manipulační ulička navazující na vlet a z uličky přístupná všechna oddělení s jejich možnosti otvírání a zavírání. Jeden vlet také sníží náklady na EKS. Roštová podlaha zvýší hygienu. Dostatečnou výměnu vzduchu je třeba řešit tak, aby nevznikl průvan. To jsou obecné požadavky, které každý musí přizůsobit svým možnostem a podmínkám. A to i vnitřní zařízení-krbce, sedačky.
tak inspiraci máte tady :
https://www.ifauna.cz/holubi/diskuse/detail/3391510/ph-2017-2018
a raspic určitě rád poradí i nafotí
posuvné dveře z CD profilu. https://bastrnakjaroslav.estranky.cz/ …18/
Tkadlos
napsal(a):
Nádhera .škoda že nevím s kým mám tu čest,bych se zajel asi i podívat
Každý nadšenec do chovu holubů, je vítán. A nejen PH.
Chov a závody s PH jsou královskou "kubaturou" holubaření,stejně, jako závody Moto GP pro motorkáře. Tomu odpovídají i potřebné finance, čas a prostorové možnosti. Jen nostalgicky mohu vzpomínat, kdy před rokem 1990 to byla celkem lidová zábava. Ale ty pocity při úspěšných doletech na holubník...to se nedá popsat, to se musí zažít.
Dobrý den, rád bych se zeptal všech co mají v chovatelském zařízení rošty, jak to mají vyřešené při čištění holubníku . Budu stavět nový holubník cca 2x3 metry + voliéra. Zajímá mě jestli při úklidu musíte rošty oddělat, vyčistit a zase dát zpět nebo se to dá vyřešit např. vysouvací podlahou nebo tak nějak. Děkuji
za foto pro inspiraci budu rád
Chovám holuby na roštu je gumovo hliníkový .Je to vlastně vyřazená rohož rohož od vchodu do supermarketu .
Tu jsem umístil na rám a pod něj šikmou podlahu se zběračem který vše odvádí do jímky . Když je jímka plná tak ji
vyprázdním kalovým čerpadlem . Holubník tedy rošt čistím tlakovou vodou ( vapkou ) mám ho čistý tak asi za 20-30 min . Čistím i stěny a sedačky které jsou z umělé hmoty . Je to holubník pro vyletky a tudiž tam nemám krbce . Na vyčistění ( 4,5 x 2,8m ) mi postačí asi 25 - 30 l vody.
Chovu zdar