Uživatel s deaktivovaným účtem

Super že jsi je sem dal, máš je doslova vymazlené!
napsal(a):
Super že jsi je sem dal, máš je doslova vymazlené!
Vyhlížejí ve voliéře docela sportovně. Já se rád podívám na pošťáka, který má hodně dlouhý výpis umístění ve 20% a čím víc k vítězi tím, lépe. Bohužel těch jedinců, kteří mají za sebou 5 a více sezón je dnes poskrovnu i na CV. Příčiny, podle mne, jsou dvě. Pernatí dravci a selekce PH, kdy se preferuje rychlost(optimálizace počasí při vypuštění) a úspěch již od holouběte... A´t se všem daří.

raspic
napsal(a):
To jsou letosni mladasi.Krasavci, kteri mi dopomohli k 2.mistu v OS.A nekteri i 5/5 umisteni.

raspic
napsal(a):
Cau Martas dik za podporu.
Pan Beran nám oběma musí dát ještě čas. Já mám nejstarší dvouleté a ty budeš mít tříleté
..když jsem byl malý a začínal holubařit, tak ke mě přilétla pošťačka černá tygra a usadila se tam. Zůstala tam několik let. Často se tam za ní stavil černý bělokos, určitě její druh, ale nikdy tam nezůstal, byl velmi ostražitý.. Táta mi vyprávěl, že také začínal s pošťáky, ale...měl pár ve voliéře, po dvou měsících je pustil a frr. Chovatel mu je vrátil. Nechal je vychovat mladé, jedny, druhé, třetí..pak je pustil. Povídá: Stojím na dvoře a zdá se mi, že je jich tam nějak málo. Přilétla holubice pokoukala a frr a s ní výletek. No a takto odlifrovala všechna holoubata..a už se nevrátila, už jsem je tam nechal a dal se na koburské skřivany..
Sice jsem se dal na české bubláky, ale pošťák je pro mne stále impozantní holub.
Míra Fér.
Ahoj Miro, Dik za pěknou vzpominku.Jsem ulitlej na holuby a všechny jsou krasny (na par vyjimek) Nechal jsem se ukecat na PH, kterym jsem ze začatku řikal darmožrouti a daval zbytky od okras.hol.(king), ale letos mě dostali.Když vam sedne na holubnik holub ktery ma za sebou min.850 km, jsou mu 2 roky, jste začatečnik (ale nadšenec)a ještě bodujete MUSI VAS TO TOTALNE DOSTAT.Prostě navrat hol. ze zavodu je BOMBA.Všem doporučuji PH.Jsou to bezproblemovi, vděčni, krasni HOLUBI a před jejich vykony smekam!
Presne...hovoríte mi z duše...tento rok som začal s PH ako nováčik a som s nimi nadšený...prvé preteky...no super...tiež ich obdivujem a nech sa vám darí...
raspic
napsal(a):
Ahoj Miro, Dik za pěknou vzpominku.Jsem ulitlej na holuby a všechny jsou krasny (na par vyjimek) Nechal jsem se ukecat na PH, kterym jsem ze začatku řikal darmožrouti a daval zbytky od okras.hol.(king), ale letos mě dostali.Když vam sedne na holubnik holub ktery ma za sebou min.850 km, jsou mu 2 roky, jste začatečnik (ale nadšenec)a ještě bodujete MUSI VAS TO TOTALNE DOSTAT.Prostě navrat hol. ze zavodu je BOMBA.Všem doporučuji PH.Jsou to bezproblemovi, vděčni, krasni HOLUBI a před jejich vykony smekam!
Zdravím vás, máte pravdu že pokud vás pošta dostane tak vás jen tak nepustí.
A zde na ukázku zatím můj nejlepší závodník, v letošním roce už seděl v chovné voliéře a nezklamal, ze 4 cvičených holoubat zůstaly všechny 4.
OstarekL
napsal(a):
A zde na ukázku zatím můj nejlepší závodník, v letošním roce už seděl v chovné voliéře a nezklamal, ze 4 cvičených holoubat zůstaly všechny 4.
Je to fešák (40 umístění) a pokud se po něm budou ukazovat i odchovy, pak má cenu zlata...Ne vždy platí rovnice: vynikající závodník=kvalitní chovný holub/ice. Takových holubů se moc za celý holubářský život na holubníku nepodaří. Držím palce všem, aby měli hodně radosti z doletů. Jak tady bylo napsáno. Sledování doletu ze závodu PH, je jako "droga". Stejná "droga" je dlouhý let s tipplery, podle pravidel, do noci...

holis
napsal(a):
Chlapi Vy mě snad do pošťáků zblbnete také. Moc Vám fandím.
Pánbůh stvořil poštovního holuba a až potom jeho chovatele... anebo to bylo naopak?

napsal(a):
Pánbůh stvořil poštovního holuba a až potom jeho chovatele... anebo to bylo naopak?
napsal(a):
Martine jak ti závidím.Každý den pozoruji hejno pošťáků jak se letí ze sousední vesnice podívat do Třeboně.Vichřice 29.10.2017.Vrána nemohla letět, hrdličku to málem rozpláclo o komín kotelny a najednu z Třeboně letí hejno pošťáků asi 30 ks..Bravurním letem se proplétají mezi domy, aby jim vichřice neuškodila a tak čekám co udělají až budou muset překonat do své vesnice asi 1km volné pole.Opustili poslední dům a vrhli se střemhlav k zemi a asi 1 metr nad zemí letěli k vesnici.Paráda a v ten moment jsem si říkal, proč já chovám NVH.Zdraví Zdeněk.
Čau chlapi holubaři.Jsem rad, že i pošta (vykonem) NIKOLI nazvem ma na fauně sve fandy! Ještě par foto.Klasika, jedna bačkora (kratke tratě-CHODI PĚŠKY) a zavodni holubnik.

raspic
napsal(a):
Čau chlapi holubaři.Jsem rad, že i pošta (vykonem) NIKOLI nazvem ma na fauně sve fandy! Ještě par foto.Klasika, jedna bačkora (kratke tratě-CHODI PĚŠKY) a zavodni holubnik.
Zavolej mi prosím, nemám kredit! Beru od Tebe do chovu toho MP kinga na kříž do krátkých tratí. Prosím Tě volej mi co nejdříve, ať odchov stačím vakcinovat a koncem března je začínám létat.

raspic
napsal(a):
Holubník máš úpně luxus, hlavně je to nové. A samozřejmě zdravím Zdendu Kouťáka.
Vezmi si Zdendo ty štítníky od pan Honsy a pouštěj to! Na důchodě Tě to neztrhá do mrtě, neboj

Jak se dává víc fotek najednou ? Nevím jak na to.

Ufák -
Dobrý večer.
Můj holubník 4 m x 1,5 m výška přez dva metry, kapacita 90 holubů ale mám tam asi o 15 holubů víc.

Odělám celý výlet vyletí ven a pak nasadím běhačky a můžou už jen do vnitř.

napsal(a):
Ufák -
Dobrý večer.
Můj holubník 4 m x 1,5 m výška přez dva metry, kapacita 90 holubů ale mám tam asi o 15 holubů víc.
Omlouvám se, ale v tom Tvém holubníku nelze chovat více jak 40ks holubů. Nemůžeš jich tam nacpat 90ks, ani 105ks jak píšeš. Každopádně takto se závodní PH chovat nedají. A toto vlákno mělo být o tom závodním holubovi.
napsal(a):
Omlouvám se, ale v tom Tvém holubníku nelze chovat více jak 40ks holubů. Nemůžeš jich tam nacpat 90ks, ani 105ks jak píšeš. Každopádně takto se závodní PH chovat nedají. A toto vlákno mělo být o tom závodním holubovi.
Martas, Martas, ale jo maš pravdu!Nechtěl jsem ale musim.90-105 je opravdu STRAŠNĚ MOC.

napsal(a):
Ufák -
Dobrý večer.
Rozměr holubníku mám 4 x 2 x 2 z toho 2,5m voliéra a dovolím si tam chovat sedum páru, holoubata jdou zvlášť... Takže 105?

napsal(a):
Milášci :o).
Pozdravujem. Keď som bol malý chlapec, staručkí chovatelia ma učili tento pomer-pre každého počítaj 50x50x50 cm. Ćiže 2 m výšky po 50 cm je 4 x nad sebou, dlžka 4m tj.8x50 cm.4x8=32 holubov. To znamená pre chov. V zmysle etologie holub potrebuje na odpočinok priestor, čo dosiahne okolo seba zobákom.10 cm je široký on a po 10 cm dosiahne na každú stranu, takže sedačky pre volné jedince môžete teoreticky "nasekať" po 30 cm od seba.Ale obyčajne pokiaľ majú predsunutú prepážku, bývajú vyrábané pre jedinca užšie, tzv, policové. Ak teda beriem za základ 32 ks + nejaká striešková sedačka na bočnej stene, tých 40 ks, ako píše priateľ vyššie je akurát.
Nebezpečie s preplnených holubníkov je všeobecne známe. Radšej menej a kvalitu! S pozdravom J.Hrabal.

hrabal1
napsal(a):
Pozdravujem. Keď som bol malý chlapec, staručkí chovatelia ma učili tento pomer-pre každého počítaj 50x50x50 cm. Ćiže 2 m výšky po 50 cm je 4 x nad sebou, dlžka 4m tj.8x50 cm.4x8=32 holubov. To znamená pre chov. V zmysle etologie holub potrebuje na odpočinok priestor, čo dosiahne okolo seba zobákom.10 cm je široký on a po 10 cm dosiahne na každú stranu, takže sedačky pre volné jedince môžete teoreticky "nasekať" po 30 cm od seba.Ale obyčajne pokiaľ majú predsunutú prepážku, bývajú vyrábané pre jedinca užšie, tzv, policové. Ak teda beriem za základ 32 ks + nejaká striešková sedačka na bočnej stene, tých 40 ks, ako píše priateľ vyššie je akurát.
Nebezpečie s preplnených holubníkov je všeobecne známe. Radšej menej a kvalitu! S pozdravom J.Hrabal.
Zdravím přítele Hrabala,
napsal jste to tak akorát Méně je mnohdy mnohem více! Jen to škrábání při absenci roštů je řehole

kouták
napsal(a):
Martine jsou to krasavci a myslím si, že by se jim v mé divočině taky líbilo.Zítra máš svátek a tak přeji vše nej a já si dám za tebe tu husu. Věřím, že to v létě zas u mého rybníčka proberem.Zdraví Zdeněk.
Kluci ahoj! Zdendo kamaráde, mohl bych Ti to napsat do mailu, ale napíši to tu veřejně. Chybíš mi kamaráde velice. Stejně jako pár dalších přátel. A proto budu velmi potěšen, pokud se spolu budeme moci znovu co nejdříve setkat. Smočíme vlasec ve vodě, anebo si pošmakujeme holoubky v ruce a podiskutujeme o tom, co se nám na nich líbí a samozřejmě i kriticky posoudíme, co nám na nich nepasuje. Takže k Petrovi do Raspenavy razím 2.12.2017 pokud se nepletu a Petře udělám Ti tam totální rozborku Tvých borců v ruce. Pevně věřím, že to bude veliká šmakuláda a vznikne z toho nějaké velmi produktivní páření. Samozřejmě se nebudeme pářit spolu No a ten můj Zdenda Kouťák... Tak jako jsem již sakra k Tobě jednou dojel, tak tam dovalím znovu. A opět si příteli krásně poholubaříme, protože Ty i já víme, kde nechal tesař díru a o tom to je! Jo a samozřejmě musíme navštívit Karla Rouska a toho mi jsi povinen pozdravovat a vyřídit mu, že ho velmi a velice chci navštívit. Takže tolik asi tak. Jo a Bohouše Potůčka budu usurpovat s focením některých mých holubů. Jelikož vím, že Bohouš ví, že nebydlíme od sebe vůbec daleko, tudíž nebude problém si pro něj dojet a vrátit jej domů po práci Takže Bohouši, vím že mé příspěvky čteš, tudíž k Tobě rád přijedu na návštěvu a odvezu si Tě do Duchcova na focení. A abys nepřišel zkrátka, tak Ti propůjčím několik velmi pěkných fotografií, vlastně dnes již historických kousků z doby, kdy jsem choval české staváčky a pěkně tyto oscanuješ a vložíš je do vlákna o českém staváku. To aby všichni viděli, že nejhorší na světě je to, když člověk umře úplně hloupý a bez rozhledu! A tenkrát tady v Duchcu seděli nádherní staváci, ale stejně tak tu byli i supe šaubi. Přesto vždy zvítězil ten neukojitelný pud letět s holuby na bomby a proto tu dnes sedí holubi závodní. Tyto holuby mi nic v životě nedokázalo nikdy nahradit. Je to droga která ne vždy přináší příjemné stavy a pocity. Ovšem pokud se vše v dobré obrátí, potom může být i tak, že se stane drogou životní, bez možnosti její náhrady. Velmi bych si přál, abychom to naše společenství holubářů udrželi tak nějak na vyšší úrovni. Na úrovni přátelství a úplně spontánního úsměvu na rtech, pokud budeme mít šanci se zase a znovu osobně setkávat. A domnívám se, že pro toto holubaříme. A je úplně fuk, jestli máš pošťáky, elegantní straváky a nebo kurňa ty bambulaté NVH! Je to prostě holubí krása a jak já říkám šmakuláda, pokud je tam na co koukat a je co hodnotit a řešit.
Tudíž po vzoru Boba Potůčků, kuňa vkládejte fotky ze svých chovů výkonných PH a udržme tu toto vlákno, kde se zase vyžiujeme my závodící fanatici. A kolegovi Kokinovi bych tu rád vzkázal, že mám nejlepší přátele v ZO Krásné Pole. A ačkoliv to tam mám ukrutných 460km, tak až pojedu navštívit přátele Hrbáče, pepina Výtiska, Jarka Výtiska, Karla Brumka, pana Salgu, maséry Kozelských a tak dále, tak bych byl také potěšen, pokud bychom se mohli poznat osobně!
No a nyní již jen foťte a přidejte popisek ke svým borcům. Já to tak nějak zítra také počistím a pokusím se něco vyfotit. Dlužím tady pár fotek panu Beranovi z těch loňských mistrovských holoubat Naštěstí jsem ztratil myslím jen to jedno z těch holoubat v kategorii F, a tak to tedy nacvakám nyní již vlastně jako dvouleté.
Pánové a dámy, přeji všem krásný večer a LETU ZDAR!
P.S. Vyzývám přítele Petra Pernicu, aby se neschovával a přidal se do této diskuze se svými poznatky z chovu a fotkami holoubků z jeho chovu!

Pro přispěvatele a chovatele Ufáka. I když nemáš vyplněný profil a nevím jak se jmenuješ- jsi poloanonym, tak přesto bych Ti rád odpověděl na Tvůj dotaz kolik holubů se dá v jakém holubníku chovat. Velmi dobře a v čistých číslech to zde ve svém příspěvku uvedl přítel Hrabal. Jsou staré pravdy a z letité praxe vycházející rovnice, které bez ohledu na dnešní rok a datum platí stále. Tudíž jakémukoliv zvířeti, holuba nevyjímaje je potřeba dopřát určitý životní prostor. Samozřejmě mohou tu být určité niance s ohledem k tomu, je-li holub držen jako chovný, anebo závodící. Přesto co se týče především plochy holubníku a hlavně kubatury vzduchu v něm, je velmi dobré se držet zhruba toho, co zde napsal př. Hrabal. A pokud budeš borec, tak v podstatě na ploše, kde bys mohl mít 40ks holoubků, budeš chovat pouze 25ks, tak bys měl mít v určité důležité věci dost patřičný náskok před ostatními. Ten náskok spočívá v tom, že držíš malé množství zvířat ve větší kubatuře vzduchu. U závodních holoubků je toto velmi žádoucí a nezbytné. Třeba samotná manipulační chodbička v holubníku je v tomto směru rovna zlatu. Sama o sobě například zmenšuje prostor - životní prostor holubů, ale zároveň je to vždy naprosto čistý prostor pro manipulaci s holuby a zároveň prostor který navyšuje kubaturu holubníku jako takovou. Proto pokud se ptáš, co a jak postavit a jak toto uspořádat, tak čerpej z návštěv u chovatelů, kteří velmi dobře letí se svými holuby minimálně v rámci OS. A tím pádem nebuď líný a skutečně pár holubníků navštiv a z návštěvy si odnes to, co bys rád viděl u sebe a mělo by Ti to fungovat a dělat radost v závodech holoubků. Píšeš, že jsi již letos proletěl závody mláďat a nadchlo Tě to. Pro mne je krásné vědět, tu jsou ještě noví chovatelé, kteří mají o závodní chov PH zájem. Pokud Ti tedy mohu poradit, tak hodně poslouchej špičkové chovatele a vezmi si od nich jen ty nejlepší rady a holuby. A samozřejmě ty nejlepší rady a návrhy aplikuj na svém holubníku. Ale vždy to udělej tak, aby to bylo v rámci Tvých možností, bez jakéhokoliv stresu a tak, aby Ti to ve finále při Tvé tvrdé práci s PH přinášelo radost a užitek Tudíž moudra jsem tu dnes vypustil dostatek a vy ostatní pište, neb já se zase přidám přiště - J. Kohák

A takto to někdy dopadne, pokud holubi přiletí pozdě! Člověk se prostě sbalí a odletí na Rio Ebro na candáty. A vlastně i o tom je ten život. Holubi jsou pouze kořením života a ne jeho úplným smyslem. No ale ohlídej si tu hranici, kdy tě to již úplně pohltí... jde to vůbec?

Dovolím si ještě k tématu závodních PH přidat jeden příspěvek. Vlastně kvůli tomu ani nemohu spát. Dnes jsme měli konferenci OS Chomutov a věřte mi nebo ne, byla to přesně ta nepříjemná akce tak jak vždy bývá. Prostě po Kasselu a setkání mistrů v Hluku došlo na tuto sešlost. Samozřejmě jsme se pohádali a chvílemi jsem si myslel, že to do konce ani nedám. Ale jelikož jsem tam jel z určitého důvodu, tak jsem to prožil od začátku, až do konce. Ten hlavní důvod proč jsem tolik nenáviděnou konferenci absolvoval byl navržený a na této konferenci řešený nákup nového dopravního prostředku. V Kasselu s námi byli tři členové výboru. Předseda, jednatel a místopředseda. Diskuse která proběhla v autě na cestě do Německa se naprosto lišila od názorů vedení, které byly vysloveny na konferenci. Všichni kteří byli pro a dojednali předběžně koupi vozíku prostřednictvím mé osoby byli náhle a striktně proti. No což, toto jsem i čekal a byl jsem dosti zhnusený. Nepomáhaly argumenty místopředsedy, který se právě za koupi vozíku od fy. Geraldy tolik pral. No nakonec tedy došlo na hlasování.3 MS z celkového počtu 6-ti MS byly pro koupi. Jedna organizace se zdržela a dvě byly proti. Tudíž téměř nadšen tím, že hlasování proběhlo platně a vozík kupujeme jsem očekával další botu především ze strany předsedy. A ta samozřejmě přišla... Hlasování je neplatné... Ale jak může být neplatné, když jsme byli na této konferenci usnášeníschopní? Nebudu vás dlouho napínat. Celá věc došla řešení až tehdy, kdy místopředseda př. Püspöki hodil na stůl 2.000 EUR jako sponzorský dar! Až po tomto nemalém gestu se nakonec výbor rozhodl uvolnit další 3.000EUr a vozík je tedy definitivně náš! Naprosto nadšen jsem ihned volal do Bielefeldu Michailovi a potvrdil převzetí vozíku ve středu příštího týdne! Z naší nové hračky mám obrovskou radost. Vozík je při plnění 25ks-box kapacitně na 750ks. Od nového vozíku konečně očekávám dostatečný komfort při přepravě holoubků na trati 400km a výše.

jelikož jsem tak trochu více holubářský gambler, tak letos se mi velmi dařilo při získávání posil.
Přikládám fota mladých a chovně velmi nadějných holubů od chovatelské dvojice J+V Laš. Straček na fotografii již jako roček odchoval mládě, které v TS Močenok ve finále obsadilo 2. místo!

Hodně dobrá klasika na DT. Verhellen. V příštím roce u mne budou konečně sedět a chovat celkem tři páry Verhellen holoubků. Hillaire Verhellen byl myslím 2x králem Union Antwerpy v DT. Po těchto holubech jsem léta toužil, ale byli pro mne prakticky nedostupní. Letos díky jedné zadařené dražbě a př. Bartejsovi a př. Sklenářovi jsem si splnil svůj sen. Vím dobře, že spousta chovatelů s těmito holuby neuspěla, no další chovatelé s nimi letí neskutečně dobře! Tudíž nyní to bude již jen o mojí ruce
Krasna slohova prace kterou bych datloval min.tyden a stejne bych polovinu vynechal.Jsi opravdovy holuby nadsenec.Mimo to holubi a vozik tak trochu zavidim! Koukam noc stravena na faune.Pridam jednoho KRASAVCE kamarada Jirky Svobody kde neni potreba komentare.

baštris
napsal(a):
Tak taky přidám nějaké foto.
Ahoj příteli, ten holub č.105 je totální topka!
Zdravím vás pánové, tak jsem jen tak něco dnes nafotil ale jsou to fotky zatím bez nějaké úpravy nebo popisu, ale já jsem spokojen i se svým fotoboxem který jsem si udělal. vše je foceno jen mobilem ale myslím si že je to pořád lepší jak v nějaké posrané kleci.
A pro Martina, pokud by jsi přijel za klukama do Krásného Pole tak není problém se potkat.
Zdravim postackari.
Tohle je super vlakno. Choval jsem okrasne holuby az do svych 40 let.
No a ted jsem nadseny z PH. Doporucuji kazdemu holubari.
Zadny rozhodci te nemuze na vystave poskodit, vse ukaze zavodni kos.
Foto je muj zavodni holubnik a muj vdovec 14-0132-133 letos mistr olympijske kat. A v
OS Nachod. Je z holubu Klinghammer/ Van Dyck.
Tak letu zdar Pavel.

lupus4
napsal(a):
Ahoj Martine, jak se "vypořádáváš" s oční teorií tzv. "hodnotného kroužku" ? Hledíš při sestavování páru mimo jiné i na to?
jen mne to zajímá
Ahoj co se tohoto týče, potom při sestavování párů na tento vůbec nehledím... ale... sestavuji páry vždy tak, aby měly velmi vydatnou zrnitost v oku, což se často s hodnotovým kroužkem pojí dohromady - dobré zrno, dobrý kružek. Mám zkušenost, že holubi bez zrnitosti v očích mnohdy super letí, ale neletí to z nich dále!
napsal(a):
Ahoj co se tohoto týče, potom při sestavování párů na tento vůbec nehledím... ale... sestavuji páry vždy tak, aby měly velmi vydatnou zrnitost v oku, což se často s hodnotovým kroužkem pojí dohromady - dobré zrno, dobrý kružek. Mám zkušenost, že holubi bez zrnitosti v očích mnohdy super letí, ale neletí to z nich dále!
Martine a ostatní chovatelé PH, po dlouhé době zase krásné a smysluplné vlákno. Díky to je paráda. Opravdu jsem rád chodím a je to oku lahodící. Bohouš
Obvyklé barvy očí u poštovních holubů. (číslo1. až 10.) Při sestavování párů doporučuje se pářiti holuby s okem tmavým, se širokými barevnými kroužky, s holuby s okem světlým, s úzkými kroužky. Holuby s okem vadným (číslo 11. až 15.) se k chovu používat nemají.
Ahoj.Hodnotny kroužek, zrnitost v oku -NEVIM CO JE.Zkoumani oka necham odbornikum.Ja na to jdu selskym rozumem a pařim vykon na vykon tam to funguje.Novy přirustek od kamarada Jardy Baštrnaka.
baštris
napsal(a):
Obvyklé barvy očí u poštovních holubů. (číslo1. až 10.) Při sestavování párů doporučuje se pářiti holuby s okem tmavým, se širokými barevnými kroužky, s holuby s okem světlým, s úzkými kroužky. Holuby s okem vadným (číslo 11. až 15.) se k chovu používat nemají.
Čau Jardo koukam, že než jsem to stihnul nadatlovat přidal jsi vědeckou studii.Rad se přiučim.A jak řikame my poštačkaři LETU ZDAR a nebo naši polšti spoluletci DOBRY LOT.Jinak parada!
PG80
napsal(a):
Dobrý den, krom holubů mě zaujal i Váš fotobox (kokino), můžu Vás poprosit o bližší popis, případně rozměry? díky.
Zdravím, připojuji žádané foto mého fotoboxu. I když na pohled to nevypadá kdo ví jak tak já jsem spokojen, byl to jen takový rychlonápad a vyroben je z toho co bylo po ruce, velikost je výška 50 cm a průměr boxu 50 cm.
Ahoj o oční teorii mám někde nějaké články, musím se podívat jesli najdu něco zajímavého tak sem něco přidám..
To, že oko do duše okno - je jasný už jen dle selského rozumu...
Na teorii "hodnotového kroužku" jsem si vzpomněl díky zde uvedeným fotkám očí...
je jasné, že jiskrné, lesklé oko s tmavou výborně reagující pupilou je známkou zdraví napříč všemi plemeny...
Rovněž je jasné, že za života holuba i v oku dochází ke změnám...
Jak už tvrdili J.Aerts i L. Vermeyen je pravda o nutnosti "hodnotového kroužku" někde uprostřed - jsou vynikající závodníci "s" i "bez" hk.
Rovněž se tvrdilo, že holub s plným hk bývá VŽDY lepší jako chovný než jako závodník.
Tož máte to někdo vypozorované u svých "top" holubů?
díky za odpovědi k věci
Tak jsem zapátral Před lety jsem dostal přepis psaný na stroji z roku 1944 "Čtvero ročních období - návod pro chovatele poštovních holubů" která je českým překladem p.Josef Macků z roku 1944 z německého překladu Augusta Lemmens. Belgický originál této knihy napsali autoři H.Joseph Heuskin-Flamelle-Grande.
Dal jsem si práci o oskenoval jsem ho, nechtělo se my ho přepisovat, ještě jsem přidal "Pěstování poštovních holubů" od Jánose Horvátha. V přepisu knihy "Čtvero ročních období" najdete na stránce 57 až 71 vše o holubím oku. Kdyby měl někdo zájem mohu poslat e-mailem nebo si knihy může stáhnout na této stránce.
http://www.holubar.sk/nastenka/historicka-literatura-o-postovych-holuboch-p-38.html.
Stáhnout můžete také zde:http://www.bastrnakjaroslav.estranky.cz/clanky/literatura-o-ph.html
Všechny Vás zdravím,
po dlouhé době opravdu velmi kvalitní vlákno, ve kterém se člověk něco dozví a dokonce si i pokecá.
Ovšem pozor ! je to silně návykové, ještě chvíli a pravděpodobně jdu stavět další holubník, tentokrát pro pošťáčky
Mám kamaráda, chová PH a ikdyž já chovám okrasy, jak se sejdeme tak je to vždycky nadlouho.
Meleme, holubaříme, meleme a meleme.
Ať se Vám všem daří a jen tak dál

lupus4
napsal(a):
To, že oko do duše okno - je jasný už jen dle selského rozumu...
Na teorii "hodnotového kroužku" jsem si vzpomněl díky zde uvedeným fotkám očí...
je jasné, že jiskrné, lesklé oko s tmavou výborně reagující pupilou je známkou zdraví napříč všemi plemeny...
Rovněž je jasné, že za života holuba i v oku dochází ke změnám...
Jak už tvrdili J.Aerts i L. Vermeyen je pravda o nutnosti "hodnotového kroužku" někde uprostřed - jsou vynikající závodníci "s" i "bez" hk.
Rovněž se tvrdilo, že holub s plným hk bývá VŽDY lepší jako chovný než jako závodník.
Tož máte to někdo vypozorované u svých "top" holubů?
díky za odpovědi k věci
Ahoj, jak říkám u mne je na prvním místě co se oka týče zrnitost. Nejsem očař, ale svůj vkus mám to je jasné
OBLASTNI VYSTAVA PH SPOLKU "SEVER" VYSTAVA SE KONA V SOBOTU 2.12.2017 V NOVEM MĚSTĚ POD SMRKEM V DĚLNICKEM DOMĚ NA NAMĚSTI OD 8.HODIN.TOMBOLA, OBČERSTVENI, PRODEJ CHOVATELSKYCH POTŘEB A KRMENI. K HOJNE UČASTI ZVE VŠECHNY VYBOR OS SEVER A ČLENOVE MS NOVE MĚSTO POD SMRKEM. PŘIJDTE POKOUKAT A POKECAT (ZAHOLUBAŘIT¨)!A VOTOM TO JE.

raspic
napsal(a):
Dnešni den s PH.Prolet, koupani a lelkovani.
Nádhera! Já dnes při umělém světle škrábání a do víkendu to zase poserou takže nic no...
baštris
napsal(a):
Stáhnout můžete také zde:http://www.bastrnakjaroslav.estranky.cz/clanky/literatura-o-ph.html
Zdravím.
Krásné stránky.Horváta jsem četl, ale "ČTVERO ROČNÍ OBDOBÍ"jsem zhltl na posezení a pro jistotu dvakrát.To je paráda a nedá se to srovnat s dnešní literaturou.Díky za toto krásné vlákno.
-"ROTVIKU", co s tím budemě dělat?Budem stavět další holubník?Chtělo by to sednout a probrat to.Zdeněk FRANTA.

raspic
napsal(a):
OBLASTNI VYSTAVA PH SPOLKU "SEVER" VYSTAVA SE KONA V SOBOTU 2.12.2017 V NOVEM MĚSTĚ POD SMRKEM V DĚLNICKEM DOMĚ NA NAMĚSTI OD 8.HODIN.TOMBOLA, OBČERSTVENI, PRODEJ CHOVATELSKYCH POTŘEB A KRMENI. K HOJNE UČASTI ZVE VŠECHNY VYBOR OS SEVER A ČLENOVE MS NOVE MĚSTO POD SMRKEM. PŘIJDTE POKOUKAT A POKECAT (ZAHOLUBAŘIT¨)!A VOTOM TO JE.
Dobré poledne,
takže přátelé, kdo může, tak ať tuto výstavu navštíví. A kdo by se chtěl např. se mnou seznámit osobně, tak mě tam určitě potká! Tudíž neváhejte
Jo a pro Zdendu Kouťáka... klidně něco postav, mladé máš u mne! Platí i pro Rotwika atd
napsal(a):
Dobré poledne,
takže přátelé, kdo může, tak ať tuto výstavu navštíví. A kdo by se chtěl např. se mnou seznámit osobně, tak mě tam určitě potká! Tudíž neváhejte
Jo a pro Zdendu Kouťáka... klidně něco postav, mladé máš u mne! Platí i pro Rotwika atd
Míra pokušení je hodně, hodně velká !
A ty jako pokušitel to děláš na jedničku !
kouták
napsal(a):
Zdravím.
Krásné stránky.Horváta jsem četl, ale "ČTVERO ROČNÍ OBDOBÍ"jsem zhltl na posezení a pro jistotu dvakrát.To je paráda a nedá se to srovnat s dnešní literaturou.Díky za toto krásné vlákno.
-"ROTVIKU", co s tím budemě dělat?Budem stavět další holubník?Chtělo by to sednout a probrat to.Zdeněk FRANTA.
Tak problematiku hodnotného kroužku máme už asi všichni načtenou...
škoda, že nikdo nenapsal zda a jak ji uplatňuje v praxi
Tak z jiného soudku
Co 7má letka ?

lupus4
napsal(a):
Tak z jiného soudku
Co 7má letka ?
Ahoj,
z mé strany opět nic Mne zajímá krátké zadní křídlo - značí tvrdost holubí rodiny, tedy většinou to tak je. A dále co se stavby křídla týče, potom u rychlých holubů vyhledávám velmi krátké ramínko. Tyto pářím do DT holubů.

raspic
napsal(a):
Tak u me plati totez.Novi zajemci maji do zacatku holoubatka v Raspenave.Vice na vystave.Zdravim vsechny nadsence PH.
Abychom to Petře nakonec vše nerozdali Ale co, já se klidně rozdám. Minule se mě ptal předseda OS, že jako kolik mladých jsem přivedl k holubům... asi ani netuší...
holis
napsal(a):
Ahoj, poradíte kde mohu případně koupit konstatovací hodiny, klidně i použité? Začínáte mě tu blbnout hlavu
Zacal bych navstevou u chovatele ph nebo mistniho spolku ph.Tam vam urcite radi poradi a vypomuzou do zacatku.Tak to zacalo i u me.Jedna nezavazna navsteva u chovatele v r.2014 a mel jsem holuby i zapujcene hodiny.Nyni uz litam na cipy.Tak to funguje u nas.Diky J Svobodovi!
lupus4
napsal(a):
Tak z jiného soudku
Co 7má letka ?
Bohužel již njsem, ze zdravotních důvodů chovatel holubů. Ale několik desítek let jsem holubařil. Ve své podstatě, jak hodnotový kroužek(oční teorie), tak stavba stavba křídla, jsou i nejsou vodítkem. Dokonce sem patří i barva opeření. V dnešní turbulentní době, s pomocí IT technologií a především obchodním náladám a převádění úspěchů (a to i v chovu holubů a u PH obzvlášť) na finanční obnosy, je třeba být hodně rezervovaný k různým teoriím. Je si třeba uvědomit, že skutečně některé linie (mám na mysli meziválečné a poválečné, kdy PH byl ve výzbroji armád), vykazovaly určité společné znaky v barvě opeření, očí, velikosti atd. V té době se moc rodokmeny "nenosily", ale většina chovatelů měla povědomost, od kterého chovatele ti jeho holoubci mají původ. Takže se říkávalo, já mám holuby od p. Uhlíka a vědělo se, že p. Uhlík měl postavený chov na holubovi "Satan" od pana Stassarta, kterého si přivezl z Belgie. Pan Saboo měl holuby přímo od pana Delbára(přes svoji příbuznou) atd. Dneska, když slyším a čtu nadepsané rodokmeny se jmény, která kolikrát ani neumím přečíst a optám se, zda chovatel byl u toho pána v Holandsku, Německu, či v Belgii, pak v mnoha případech jsem považován za méněcenného. V lepším případě mi někdo řekne, že přece pan XY má tento kmen(spíše bych řekl línii) a on je má od něho. Na otázku, zda pan XY přímo importoval je odpověď, však to vidíš v rodokmenech...Ano i dnes jsou chovatelé, kteří mají ekonomickou sílu a dokáží nakoupit velmi dobrá zvířata. Co jsem tím chtěl říci. Většina teórií vychází z nějaké zkušenosti s určitým ustáleným "kmenemPH" a u jiného to nemusí být pravda. Je na každém chovateli a v tom je tak krása chovu PH, aby si sám vypozoroval a uvědomil, co ti jeho "De Klacové" atd. musí mít, aby dokázali dělat čest rodině, kterou deklaruje rodokmen. Vytvořit skutečně homogénní materiál, který bude závodit a zároveň předávat své vlastnosti potomstvu, je cílem každého chovatele, ale jen velmi málo šťastlivcům se to podařilo...Začíná čas výstav a tak je možné obdivovat výkony jedinců a to je další krása v tom holubaření.

holis
napsal(a):
Ahoj, poradíte kde mohu případně koupit konstatovací hodiny, klidně i použité? Začínáte mě tu blbnout hlavu
Přesně jak píše Petr. Také když jsem se chtěl vrátit k PH, tak jsem zavolal př. Masojídkovi. Vstoupil jsem do ZO a Zdeněk mi zapůjčil hodiny i pomohl k holubům do chovu. No a dnes již také čipuji a pípám

jo012810
napsal(a):
Bohužel již njsem, ze zdravotních důvodů chovatel holubů. Ale několik desítek let jsem holubařil. Ve své podstatě, jak hodnotový kroužek(oční teorie), tak stavba stavba křídla, jsou i nejsou vodítkem. Dokonce sem patří i barva opeření. V dnešní turbulentní době, s pomocí IT technologií a především obchodním náladám a převádění úspěchů (a to i v chovu holubů a u PH obzvlášť) na finanční obnosy, je třeba být hodně rezervovaný k různým teoriím. Je si třeba uvědomit, že skutečně některé linie (mám na mysli meziválečné a poválečné, kdy PH byl ve výzbroji armád), vykazovaly určité společné znaky v barvě opeření, očí, velikosti atd. V té době se moc rodokmeny "nenosily", ale většina chovatelů měla povědomost, od kterého chovatele ti jeho holoubci mají původ. Takže se říkávalo, já mám holuby od p. Uhlíka a vědělo se, že p. Uhlík měl postavený chov na holubovi "Satan" od pana Stassarta, kterého si přivezl z Belgie. Pan Saboo měl holuby přímo od pana Delbára(přes svoji příbuznou) atd. Dneska, když slyším a čtu nadepsané rodokmeny se jmény, která kolikrát ani neumím přečíst a optám se, zda chovatel byl u toho pána v Holandsku, Německu, či v Belgii, pak v mnoha případech jsem považován za méněcenného. V lepším případě mi někdo řekne, že přece pan XY má tento kmen(spíše bych řekl línii) a on je má od něho. Na otázku, zda pan XY přímo importoval je odpověď, však to vidíš v rodokmenech...Ano i dnes jsou chovatelé, kteří mají ekonomickou sílu a dokáží nakoupit velmi dobrá zvířata. Co jsem tím chtěl říci. Většina teórií vychází z nějaké zkušenosti s určitým ustáleným "kmenemPH" a u jiného to nemusí být pravda. Je na každém chovateli a v tom je tak krása chovu PH, aby si sám vypozoroval a uvědomil, co ti jeho "De Klacové" atd. musí mít, aby dokázali dělat čest rodině, kterou deklaruje rodokmen. Vytvořit skutečně homogénní materiál, který bude závodit a zároveň předávat své vlastnosti potomstvu, je cílem každého chovatele, ale jen velmi málo šťastlivcům se to podařilo...Začíná čas výstav a tak je možné obdivovat výkony jedinců a to je další krása v tom holubaření.
Zdravím,
vzpomínáte zde na pana Uhlíka. Můj kamarád má dodnes ty jeho cihlové červené holuby a letí mu to. Ale to jsem psát nechtěl. Pan Uhlík rád říkával jednu větu, která mi učarovala a pamatuji si ji dodnes. Cituji: Každý má na holubníku takové holuby, jaké si zaslouží. Zkusme se nad tímto výrokem zamyslet...
Pěkný večer z Duchcova.

napsal(a):
Dovolím si ještě k tématu závodních PH přidat jeden příspěvek. Vlastně kvůli tomu ani nemohu spát. Dnes jsme měli konferenci OS Chomutov a věřte mi nebo ne, byla to přesně ta nepříjemná akce tak jak vždy bývá. Prostě po Kasselu a setkání mistrů v Hluku došlo na tuto sešlost. Samozřejmě jsme se pohádali a chvílemi jsem si myslel, že to do konce ani nedám. Ale jelikož jsem tam jel z určitého důvodu, tak jsem to prožil od začátku, až do konce. Ten hlavní důvod proč jsem tolik nenáviděnou konferenci absolvoval byl navržený a na této konferenci řešený nákup nového dopravního prostředku. V Kasselu s námi byli tři členové výboru. Předseda, jednatel a místopředseda. Diskuse která proběhla v autě na cestě do Německa se naprosto lišila od názorů vedení, které byly vysloveny na konferenci. Všichni kteří byli pro a dojednali předběžně koupi vozíku prostřednictvím mé osoby byli náhle a striktně proti. No což, toto jsem i čekal a byl jsem dosti zhnusený. Nepomáhaly argumenty místopředsedy, který se právě za koupi vozíku od fy. Geraldy tolik pral. No nakonec tedy došlo na hlasování.3 MS z celkového počtu 6-ti MS byly pro koupi. Jedna organizace se zdržela a dvě byly proti. Tudíž téměř nadšen tím, že hlasování proběhlo platně a vozík kupujeme jsem očekával další botu především ze strany předsedy. A ta samozřejmě přišla... Hlasování je neplatné... Ale jak může být neplatné, když jsme byli na této konferenci usnášeníschopní? Nebudu vás dlouho napínat. Celá věc došla řešení až tehdy, kdy místopředseda př. Püspöki hodil na stůl 2.000 EUR jako sponzorský dar! Až po tomto nemalém gestu se nakonec výbor rozhodl uvolnit další 3.000EUr a vozík je tedy definitivně náš! Naprosto nadšen jsem ihned volal do Bielefeldu Michailovi a potvrdil převzetí vozíku ve středu příštího týdne! Z naší nové hračky mám obrovskou radost. Vozík je při plnění 25ks-box kapacitně na 750ks. Od nového vozíku konečně očekávám dostatečný komfort při přepravě holoubků na trati 400km a výše.
Vozík je již skutečně doomaaaa

Ufák
napsal(a):
Perfektné chlapci...vďaka za rady aj literatúru
Nejen proto, že nám tu vlákno o PH tak trochu zapadlo, dovolím si reagovat na vzkaz od Ufáka, alias Mira, který mi poslal tajnou poštou Vážený příteli, momentálně internetový kamaráde. Měl bych Tě asi požádat o svolení, abych ten Tvůj vzkaz mohl zveřejnit. Ale i když tak nyní nemohu učinit, tak Ti děkuji za to, co jsi mi napsal. Je to nádherné vyjádření toho, jak cítíš věci, které máš rád a které naplňují smysl Tvého bytí. Je krásné vědět, že i přes tu veškerou bídu mezi námi stále přibývají noví zájemci o chov závodních PH. Možná jednou také pocítíš určitou pachuť čehosi neviditelného, co na chvílí srazí Tvůj optimismus hluboko pod bod mrazu a donutí Tě přemýšlet o nepříjemnostech. Ale o tom ten Tvůj nynější holubářský svět vůbec není. Máš myslím vše, co mít potřebuješ a já doufám, že se Ti bude postupně jen a jen dařit. Doufám se Ti bude dařit posouvat své cíle stále výš a výše a jednou si sám před sebou budeš moci říci, že chov PH je skutečně to, co jsi na počátku svého snažení hledal a našel. Tedy je to chov něčeho více, než jen zvířete sloužícímu k užitku jeho chovatele, nebo pána. Chov PH byl a vždy bude určitou nadstavbovou disciplínou, troufnu si říci mezi chovem všech zvířat becně. Přátelé chovající jiná krásná zvířata mi jistě prominou toto možná kacířské vyjádření, ovšem já za tímto pevně stojím a stát budu. Nemusíš být úplná špička a být vrcholem výsledkových tabulek. Nemusíš být vlastně vůbec nikým a ničím. Stačí jen to, že Ti chov PH dává určitý pozitivní smysl života a jeho pozitivní energii, řekněme náboj. Toto by mělo být dostatečným impulsem pro veškeré další snažení stát se kvalitním a plnohodnotným chovatelem závodních PH. Jelikož nežijeme v zemích BENELUXU je potřeba si předem uvědomit, proč a nač PH chováme. V našich podmínkách mohou být PH jen ojediněle jak zdrojem čisté radosti z chovu, tak i zdrojem příjmu. Nejsme natolik vyspělá společnost, aby většina chovatelů PH mohla být profesionály, anebo se jim alespoň přiblížit. Jsme společnost chovatelů čehosi, co jsme zdědili po našich předcích. Je to myslím velký odkaz, který je třeba upřímně chránit a dále zdokonalovat. Nevím jak to napsat lépe, ale Tobě Miro přeji jen to nej a doufám se spolu budeme setkávat co nejčastěji na pošťáčkařských akcích.l Jinak se tedy koukni do mapy a ujisti se, kde leží Duchcov. Také bych rád přispěl nějakým tím testem u tebe na holubníku LETU ZDAR!

lupus4
napsal(a):
Tak z jiného soudku
Co 7má letka ?
Václave zdravím směrem na jih naší krásné země
rád bych se zde vrátil k tomu tématu hodnotového kroužku v oku PH. Momentálně velmi intenzivně a dychtivě probírám mé budoucí páry ve volieře. Chtěl jsem zde udělat nějaký inteligentní závěr toho, co u mne sedí, jak vypadají oči těchto zvířat, a nakonec co z toho jaksi plyne - lépe vyplývá.
Každopádně z kraje bych rád řekl, že vlastně z ničeho nevyplývá nic Prostě vezmu-li oko u svých chovných holubů, potom jsem co se jednotlivců týče zcela spokojen. Pokud tito jednotlivci vytvoří kvalitní chovné páry, bude veškerá oční teorie jen a pouze potvrzena.
Při předběžném sestavování nových párů jsem jako vždy bral oční teorii jako poslední, která by pro mne měla být směrodatná. Přesto mi při bližším prozkoumání a zhodnocení potencionálních chovných párů vyšlo toto:
1. všichni holubi kteří půjdou u mne do chovu mají podle očařských teorií velmi kvalitní hodnotové kroužky.
2. minimálně vždy jeden z páru má zahuštěný, či zvýrazněný kroužek směrem k dolní části zobu. Asi to popisuji blbě, ale očaři budou vědět.
3. Oči u všech chovných mají vynikající zrnitost! Jak říkám nejsem borec, který by na očích stavěl, ale mám takovou teorii, že hluboká zrnitost v oku není jen tak určitým náhodným, anebo vedlejším efektem ve funkci oka samotného.
4. bez ohledu na oko jako takové se mi zde jeví po důkladném posouzení v ruce a zároveň rodokmenově páry takto... všechny páry u mne budou sestaveny tak, že vždy jeden partner v páru bude mít oko krásně barevné a druhý ponese světlé, rybí, anebo bílé oko. Nevím jak to napsat lépe, ale chovatelé PH budou vědět. Nemám vůbec nic proti páření dvou barevných očí na sebe, anebo páření dvou bělookých, či laicky řečeno rybích očí na sebe. Je to jen o tom, že podle mne musíš vycházet z toho, jaké možnosti máš na holubníku.
Tudíž podle všech očních teorií by u mne mělo vše sedět úplně výbordelně na sebe a vše z odchovů by mohlo létat. Je pravdou, že okolo holubníku bude asi létat vše a dále se uvidí. Každopádně nejen s ohledem k oční teorii jsem zde dopředu připravil na příští rok celkem 15 párů holubů. Nebudu je dnes ani nazývat chovnými. Titul chovný pár je podle mne skutečný titul pro ty dané holuby. Já osobně jsem za svůj život moc chovných párů nepotkal a když již ano, tak to nebylo u mne na holubníku Prostě čekám na den, kdy jednou najdu třeba to co př. Sklenář našel v jeho UK páru. A až toto najdu a docením to, tak budu asi hodně šťastný a spokojený chovatel.
Takže přátelé, zkuste sami napsat, jak je to u vás s těma očima okatejma. Já považuji za super odborníka na oči př. Chytila z Kopčan, ale ten nám tu asi těžko odpoví. Zároveň ale mohu upřímně říci, že jeho Herbotsi mají naprosto fantastické oči.
P.S. kupte si všichni hodinářské kukátko a podívejte se do hloubi duše holuba přes jeho oko...
Pěkný večer! M.N.
napsal(a):
Václave zdravím směrem na jih naší krásné země
rád bych se zde vrátil k tomu tématu hodnotového kroužku v oku PH. Momentálně velmi intenzivně a dychtivě probírám mé budoucí páry ve volieře. Chtěl jsem zde udělat nějaký inteligentní závěr toho, co u mne sedí, jak vypadají oči těchto zvířat, a nakonec co z toho jaksi plyne - lépe vyplývá.
Každopádně z kraje bych rád řekl, že vlastně z ničeho nevyplývá nic Prostě vezmu-li oko u svých chovných holubů, potom jsem co se jednotlivců týče zcela spokojen. Pokud tito jednotlivci vytvoří kvalitní chovné páry, bude veškerá oční teorie jen a pouze potvrzena.
Při předběžném sestavování nových párů jsem jako vždy bral oční teorii jako poslední, která by pro mne měla být směrodatná. Přesto mi při bližším prozkoumání a zhodnocení potencionálních chovných párů vyšlo toto:
1. všichni holubi kteří půjdou u mne do chovu mají podle očařských teorií velmi kvalitní hodnotové kroužky.
2. minimálně vždy jeden z páru má zahuštěný, či zvýrazněný kroužek směrem k dolní části zobu. Asi to popisuji blbě, ale očaři budou vědět.
3. Oči u všech chovných mají vynikající zrnitost! Jak říkám nejsem borec, který by na očích stavěl, ale mám takovou teorii, že hluboká zrnitost v oku není jen tak určitým náhodným, anebo vedlejším efektem ve funkci oka samotného.
4. bez ohledu na oko jako takové se mi zde jeví po důkladném posouzení v ruce a zároveň rodokmenově páry takto... všechny páry u mne budou sestaveny tak, že vždy jeden partner v páru bude mít oko krásně barevné a druhý ponese světlé, rybí, anebo bílé oko. Nevím jak to napsat lépe, ale chovatelé PH budou vědět. Nemám vůbec nic proti páření dvou barevných očí na sebe, anebo páření dvou bělookých, či laicky řečeno rybích očí na sebe. Je to jen o tom, že podle mne musíš vycházet z toho, jaké možnosti máš na holubníku.
Tudíž podle všech očních teorií by u mne mělo vše sedět úplně výbordelně na sebe a vše z odchovů by mohlo létat. Je pravdou, že okolo holubníku bude asi létat vše a dále se uvidí. Každopádně nejen s ohledem k oční teorii jsem zde dopředu připravil na příští rok celkem 15 párů holubů. Nebudu je dnes ani nazývat chovnými. Titul chovný pár je podle mne skutečný titul pro ty dané holuby. Já osobně jsem za svůj život moc chovných párů nepotkal a když již ano, tak to nebylo u mne na holubníku Prostě čekám na den, kdy jednou najdu třeba to co př. Sklenář našel v jeho UK páru. A až toto najdu a docením to, tak budu asi hodně šťastný a spokojený chovatel.
Takže přátelé, zkuste sami napsat, jak je to u vás s těma očima okatejma. Já považuji za super odborníka na oči př. Chytila z Kopčan, ale ten nám tu asi těžko odpoví. Zároveň ale mohu upřímně říci, že jeho Herbotsi mají naprosto fantastické oči.
P.S. kupte si všichni hodinářské kukátko a podívejte se do hloubi duše holuba přes jeho oko...
Pěkný večer! M.N.
Zdravím chovatelé poštovních holubů, kolegyně v práci mě oznámila, že u ní na zahradě je už přes týden holub č. kr.05 01601 SK 258 podle kroužků by to měl být 12 letý holub ze Slovenska a to je mě divný, že by tak starého holuba nasazovali na závody.
Ahoj Martine, krásně si to napsal
jen jestli tomu rozumím dobře zahuštěný, či zvýrazněný kroužek směrem k dolní části zobu.
tedy mezi 3 - 6 ? (jako na hodinách )
tak ještě prohlídni 7mé letky a podej zprávu

lupus4
napsal(a):
Ahoj Martine, krásně si to napsal
jen jestli tomu rozumím dobře zahuštěný, či zvýrazněný kroužek směrem k dolní části zobu.
tedy mezi 3 - 6 ? (jako na hodinách )
tak ještě prohlídni 7mé letky a podej zprávu
Zdar a sílu! Měl jsem to napsat hned lépe. Ten kroužek je rozšířený - zatmavený v pozici mezi 6h - 9h.
Na ty sedmé letky jsem se díval, ale jelikož nestíhám si ani něco přečíst - pořádně, tak stále nevím o co tam má jít.
Mám tu v chovu několik typů křídel...
Letu zdar!

hlinik
napsal(a):
Zdravím chovatelé poštovních holubů, kolegyně v práci mě oznámila, že u ní na zahradě je už přes týden holub č. kr.05 01601 SK 258 podle kroužků by to měl být 12 letý holub ze Slovenska a to je mě divný, že by tak starého holuba nasazovali na závody.
Dobrý den, pravděpodobně úlet z voliery! Na 99%.

OstarekL
napsal(a):
Já si tak říkám kdo může teď ráno přispět do vlákna a najednou vidím tento článek od Martina, takže buď nemůže spát a nebo nuda v práci jako já
Zdravím sever Moravy! V noci jsem řešil voloviny, řidičům se moc nedařilo, tak jsem cosi málo napsal

Https://www.ifauna.cz/holubi/inzerce/r/detail/3102176/ocni-teorie/
kdo se toho ujme? jinak děkujeme!
napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/holubi/inzerce/r/detail/3102176/ocni-teorie/
kdo se toho ujme? jinak děkujeme!
Ahoj už jsem s panem Fendrichem mluvil ihned po vložení inzerátu, přislíbil mě DVD poslat. Jarda.
Na ty sedmé letky jsem se díval, ale jelikož nestíhám si ani něco přečíst - pořádně, tak stále nevím o co tam má jít.
tak jen ve stručnosti
tak jednak si musíme uvědomit, že samotné křídlo pro úspěch závodníka není rozhodující...
je jen součástí mnoha dalších činitelů jako např.pevné zdraví, výborná orientace, charakter a mnoho dalších zdánlivých "drobností", které však dávají správně poskládané toho NEJ jedince
a teď teda 7má
Přední křídlo (P.K)- prvořadé letky mají "hnací" fci
zadní křídlo (Z.K)- druhořadé letky mají spíše fci nosnou, Z.K. by mělo být kratší než P.K. o několik mm až 1,5 cm.Předloktí krátké a silné.Konce druhořadých letek při rozevření mají tvořit rovnou linii...
Poslední 4 letky prvního řádu nemají být zvlněné, konce mají být dobře zakulacené.Mezi posledními prvořadými letkami má být při rozevření mezera - ventilační prostor.
7má letka má být zřetelně delší než 6tá.Stvol má pokud možno probíhat vodorovně.Vnitřní prapor má být po celé její délce stejně široký a má se zužovat až u konce.Konec má vypadat jako špička opotřebovaného stolního nože.Ohýbat se má lehce dozadu.
Stáří a opotřebování, jakož i celková sešlost holuba se nejdříve projeví na 7mé letce...stvol je na pohmat tužší, tlustší a tvrdší, pozbyl poddajnosti a neprobíhá vodorovně, nýbrž je stočen dovnitř, znamená to, že tito jedinci mají již jak závodní, tak i chovnou hodnotu za sebou...
Důležité !
hodnotu křídla můžeme definitivně posoudit až na tzv. TŘETÍM KŘÍDLE !
PS.1. křídlo - holoubě na hnízdě
2. - holoubě po přepelichání
3. křídlo ročků po přepeření
čerpáno od F. Vráblíka, který mimo jiné uvádí i správné vlastnosti chovatele PH
1.trpělivost
2.láska k holubům a chovatelský pozorovací talent
3.získávání a doplňování znalostí
tož hueský den VN

hlinik
napsal(a):
To by neměl gumičky.
O gumičce jste zde nic neuváděl. Závody starých holubů skončily v polovině srpna. Pěkný den. M.N.
Tak lupus nadhodil už 2x zajímavé téma (i pro mne, i když jsem nikdy poštu neměla, se zájmem jsem se začetla )
a kromě nemonvha nikdo pořádně nereaguje
to to ostatní chovatelé "plácají" jen na náhodu ?
Co třeba pan kouťák ? Podívejte se u svých nejlepších párů na hodnotné kroužky - vždyť to není jen doména PH... i když u NVH se sedmá letka určitě řešit nemusí...
Stáří a opotřebování, jakož i celková sešlost holuba se nejdříve projeví na 7mé letce...
platí to i pro ostatní plemena ? takovej prostor pro rozvinutí zajímavé diskuze tu na holubech už dlouho nebyl...
a místo toho se zde řeší "gumičky"
stepka
napsal(a):
Tak lupus nadhodil už 2x zajímavé téma (i pro mne, i když jsem nikdy poštu neměla, se zájmem jsem se začetla )
Co třeba pan kouťák ? Podívejte se u svých nejlepších párů na hodnotné kroužky - vždyť to není jen doména PH... i když u NVH se sedmá letka určitě řešit nemusí...
Stáří a opotřebování, jakož i celková sešlost holuba se nejdříve projeví na 7mé letce...
platí to i pro ostatní plemena ? takovej prostor pro rozvinutí zajímavé diskuze tu na holubech už dlouho nebyl...
Ale i gumičky jsou v životě důležitý

stepka
napsal(a):
Křídlo holuba v tuto dobu nelze ještě řešit s ohledem k právě probíhající výměně ručních letek. Ale jinak podle mne každá rodina holubů se vyznačuje rozdílnou stavbou křídla.. právě to mám v ruce.. tedy holuby

lupus4
napsal(a):
tak jen ve stručnosti
tak jednak si musíme uvědomit, že samotné křídlo pro úspěch závodníka není rozhodující...
je jen součástí mnoha dalších činitelů jako např.pevné zdraví, výborná orientace, charakter a mnoho dalších zdánlivých "drobností", které však dávají správně poskládané toho NEJ jedince
a teď teda 7má
Přední křídlo (P.K)- prvořadé letky mají "hnací" fci
zadní křídlo (Z.K)- druhořadé letky mají spíše fci nosnou, Z.K. by mělo být kratší než P.K. o několik mm až 1,5 cm.Předloktí krátké a silné.Konce druhořadých letek při rozevření mají tvořit rovnou linii...
Poslední 4 letky prvního řádu nemají být zvlněné, konce mají být dobře zakulacené.Mezi posledními prvořadými letkami má být při rozevření mezera - ventilační prostor.
7má letka má být zřetelně delší než 6tá.Stvol má pokud možno probíhat vodorovně.Vnitřní prapor má být po celé její délce stejně široký a má se zužovat až u konce.Konec má vypadat jako špička opotřebovaného stolního nože.Ohýbat se má lehce dozadu.
Stáří a opotřebování, jakož i celková sešlost holuba se nejdříve projeví na 7mé letce...stvol je na pohmat tužší, tlustší a tvrdší, pozbyl poddajnosti a neprobíhá vodorovně, nýbrž je stočen dovnitř, znamená to, že tito jedinci mají již jak závodní, tak i chovnou hodnotu za sebou...
Důležité !
hodnotu křídla můžeme definitivně posoudit až na tzv. TŘETÍM KŘÍDLE !
PS.1. křídlo - holoubě na hnízdě
2. - holoubě po přepelichání
3. křídlo ročků po přepeření
čerpáno od F. Vráblíka, který mimo jiné uvádí i správné vlastnosti chovatele PH
1.trpělivost
2.láska k holubům a chovatelský pozorovací talent
3.získávání a doplňování znalostí
tož hueský den VN
Když se zamyslím nad tou Vráblíkovou teorií, tak vlastně nevím, jakou má cenu posuzovat křídlo PH ve dvou letech? Kvalitu křídla posuzuji od holouběte. Tak co mi to řekne ve druhém roce? Když již ten holub má u mne odletěných třeba 10-13 tratí?
napsal(a):
Když se zamyslím nad tou Vráblíkovou teorií, tak vlastně nevím, jakou má cenu posuzovat křídlo PH ve dvou letech? Kvalitu křídla posuzuji od holouběte. Tak co mi to řekne ve druhém roce? Když již ten holub má u mne odletěných třeba 10-13 tratí?
No asi by se mělo "posuzovat křídlo i několikrát ročně - páč
Posílám zatím video oční teorie měl jsem ho v počítači ve formátu video TS tak jsem ho převedl do AVI vložil jsem ho na yutub a přišla my zpráva že video je chráněno autorskými právi. ale že ho zatím nemusím mazat, tak ho skoukněte, nevím jestli ho nebudu muset smazat.Uvidím jaké DVD my pošle pan Fendrich. zdraví Jarda.
http://www.bastrnakjaroslav.estranky.cz/clanky/literatura-a-videa-o-ph.html.
baštris
napsal(a):
Posílám zatím video oční teorie měl jsem ho v počítači ve formátu video TS tak jsem ho převedl do AVI vložil jsem ho na yutub a přišla my zpráva že video je chráněno autorskými právi. ale že ho zatím nemusím mazat, tak ho skoukněte, nevím jestli ho nebudu muset smazat.Uvidím jaké DVD my pošle pan Fendrich. zdraví Jarda.
http://www.bastrnakjaroslav.estranky.cz/clanky/literatura-a-videa-o-ph.html.
Opravdu velice zajímavé
stepka
napsal(a):
Jak jsem psal. Různé teorie, oční, kídelní aj. Jsou pouze teoriemi a někdy mohou platit u určité "rodiny", chcete li kmenu holubů (ale těch skutečných a ne těch z některých rodokmenů). Např. slavní holubi Hoiskens Van Ril(nevím správnost zápisu)
, kteří vynikali jedinečným okem a pokud se dařilo toto přenášet na potomstvo, pak šlo vždy o vynikající závodníky. Proto zobecňovat některé znaky, je velmi ošidné...to je stejné, jako by někdo říkal, že každý jedinec s převislým rtem patří do císařské rodiny Habskurků a umí vladnout. A to určitě není pravda. Rozhodně i různé teorie mohou zpříjemni chvíle holubářského přemýšlení a někdy i upozornit na důležité prvky, ale vlastní pozorování u vlasních holubů, nelze ničím nahradit...
stepka
napsal(a):
To je zase pecka.Ono nestačí, že 30let jedu podle Turečka -fáze přibývání měsíce a teď abych si koupil lupu a koukal jim do očí.Co tomu řekne manželka si ani netroufám pomyslet.Zdraví Kouťák.

kouták
napsal(a):
To je zase pecka.Ono nestačí, že 30let jedu podle Turečka -fáze přibývání měsíce a teď abych si koupil lupu a koukal jim do očí.Co tomu řekne manželka si ani netroufám pomyslet.Zdraví Kouťák.
Kukátko, hodinářské kukátko
Tak jsem dnes očkoval holuby Pharmavacem a sledoval jsem zároveň hodnotné kroužky v očích.U dvou holubic jsem kroužek nenanšel, ale jinak jsem ho našel u všech holubů.Každý ho má různé šířky a různého zbarvení.Tak nevím, zda mám zkoumat dále, podrobněji a zda tomu mám u NVH věnovat pozornost, protože létají pouze krátké tratě a to z komoráku do krmítka.Zase jste mi nasadili brouka do hlavy.Zdraví Kouťák.
kouták
napsal(a):
Tak jsem dnes očkoval holuby Pharmavacem a sledoval jsem zároveň hodnotné kroužky v očích.U dvou holubic jsem kroužek nenanšel, ale jinak jsem ho našel u všech holubů.Každý ho má různé šířky a různého zbarvení.Tak nevím, zda mám zkoumat dále, podrobněji a zda tomu mám u NVH věnovat pozornost, protože létají pouze krátké tratě a to z komoráku do krmítka.Zase jste mi nasadili brouka do hlavy.Zdraví Kouťák.
huesky se vykrucuješ, tak teorie tvrdí, že hodnotný celý kroužek mají výborní chovní holubi - tož to máš OK
co ty 0,2 bez - už něco odchovaly ?
lupus4
napsal(a):
huesky se vykrucuješ, tak teorie tvrdí, že hodnotný celý kroužek mají výborní chovní holubi - tož to máš OK
co ty 0,2 bez - už něco odchovaly ?
Václave, ono je to marné.Jen co si koupím to hodinářské kukátko, tak jim budu čumět do očí a dokud si neudělám na celou věc svůj vlastní názor, tak nepřestanu.Ty dvě holubice jsem koupil až letos.Jedna loňská a druhá letošní.Ta loňská "prý" odchovávala.Je to vždy sázka do loterie a teď ještě ten hodnotný koužek chybí.Budu informovat.Zdeněk.
kouták
napsal(a):
Václave, ono je to marné.Jen co si koupím to hodinářské kukátko, tak jim budu čumět do očí a dokud si neudělám na celou věc svůj vlastní názor, tak nepřestanu.Ty dvě holubice jsem koupil až letos.Jedna loňská a druhá letošní.Ta loňská "prý" odchovávala.Je to vždy sázka do loterie a teď ještě ten hodnotný koužek chybí.Budu informovat.Zdeněk.
Tak nezapomeň 15 ti násobné zvětšení + 200W žárovku ve výši očí (tvých)
hueskou noc i den VN.

bohumil62
napsal(a):
Zdravím všechny holubáře a přidávám pár dnešních fotek (po úklidu ).
Dobrý večer, přijel bych k Vám pošmakovat v ruce. Pokud to nezávodí, musí to vypadat 2x lépe a to zdá se u Vás je v pořádku Pěkný večer!
M.N.

Rád bych oživil naše létající vlákno a proto sem přidám několik foto holubů, na kterých momentálně ujíždím. Podle mne jsou to maximální sportovci a výsledky jejich dětí a vnuků to jen dokazují.

Tyto vrkouny tak nějak má smysl živit. Holoubci dvojice bří. Lašovců jsou excelentní jak výkony, tak v ruce. Je to prostě šmakuláda jako hrom

Vše a ještě mnohem více na : http://www.holuby-las.sk/holuby.html
tak doufám mi to kluci Lašovci prominou

lupus4
napsal(a):
nádherný oko
No však mám to tu... vnuka kujwa dobrý!

Pokračujte v očích! Až to bude hotový, tak nafotíme křídla co kdo má na holubníku a pobavíme se. Tak dobrou!

Nejlepší spojení holuba 105 s holubicí 522 více zde:http://www.bastrnakjaroslav.estranky.cz/fotoalbum/fotogalerie/chovne-pary-2015/par-c.2..-...aarden-wan-roy-x-van-der-espt/
s tohoto páření bylo pár dobrých závodníků ale lepší byly holubice, ale také jsem měl s tohoto páru tři holubice neplodné,. holubice 522 byla již v 8 letech neplodná.Letos jsem na něj zkusil jinou a ze 4 holoubat mám 2. V chovu ze 105 mám syna a dceru, s dcery to letí lepší, celkově jsou lepší vnuci než přímí potomci.

baštris
napsal(a):
Takové oči mají někteří mojí chovný.
Vynikající

stepka
napsal(a):
Krásně se to rozjelo
zajímali by mne i oči např. ČS, MP, PK aj.
děkuji.
Žádný jiný holub nemá tak nádherné oči jako PH, to mi věřte...
Zdraví M.N.
Po třech letech s PH.Letos moje prvni odletana sezona a tady je vysledek.Takže SPORT nejen pro movite.Chce to trocha času a hlavně SPOUSTU LASKY.Takže 2. holoubata jdou na CV HP.Jsem na ně pyšny!Na foto :Trofeje a dva krasavci.Teda holub a holubice.

raspic
napsal(a):
Po třech letech s PH.Letos moje prvni odletana sezona a tady je vysledek.Takže SPORT nejen pro movite.Chce to trocha času a hlavně SPOUSTU LASKY.Takže 2. holoubata jdou na CV HP.Jsem na ně pyšny!Na foto :Trofeje a dva krasavci.Teda holub a holubice.
Gratuluji Ti k mohutnému oplechování! Paráda jsou ovšem ti dva na CV, smekám.
Po dlouhém zvažování sem tedy taky něco přidám. Třeba se přidají i další nadšenci PH.
bafulo
napsal(a):
Po dlouhém zvažování sem tedy taky něco přidám. Třeba se přidají i další nadšenci PH.
Za mě SUPR ! Přidam par foto z dnešni koupačky.Ač hnusne počasi, přesto se holubi řadně smočili.

Bohumil 62
Dobrý večer.
Hezké barvičky a voliéra. Ti červení tygři to jsou Meulemansi ? Pouštíte je ven na prolet ? Nejvíc se mi líbí ten špicový kaštan.
Když byla řeč o kroužku tak sem přidám fotku svého poštovního holuba, který letos oslaví 10 let a bez problému tuto sezonu odchoval 6 svých a 2 podstřčená holoubata. Má na holubníku největší ozobí i kroužek.

Můj nejstarší chovny holub. Vzešel ze standarta a Jansenky. Dává potomky na střední třatě. Letos v červnu oslavil už 7 let.

bafulo
napsal(a):
Dobrý den,
s těmito holoubky jsme doslova na stejné vlně. Můžete se mi ozvat s kontaktem na Vás?
Děkuji.
M. Němec, tel: 00420 776 33 00 33, e-mail: nemec.martin@email.cz.
napsal(a):
Bohumil 62
Dobrý večer.
Hezké barvičky a voliéra. Ti červení tygři to jsou Meulemansi ? Pouštíte je ven na prolet ? Nejvíc se mi líbí ten špicový kaštan.
Zdravím, ano to jsou Meulemans a Vangramberen, létají volně celý den, ale jen od března do listopadu. Přes zimu jsou zavření a na prolet mají jen voliétu, ta je 4 x 4 metry. Co se oční teorie týká, na tu je v evropě kapacita pan Chytil ze Slovenska. Byl o tom natočený TV Nitrička zhruba 15 minutový pořad.

lupus4
napsal(a):
Chlapi vysvětlete vetchému starci jak a za co se získá titul "ESO"
děkuji.
Http://postovniholub.cz/files/contaodemo/media/dokumenty/propozice/souteze_2017.pdf
jen pro jistotu
napsal(a):
Http://postovniholub.cz/files/contaodemo/media/dokumenty/propozice/souteze_2017.pdf
jen pro jistotu
Ahoj Martine.Vetchý stařec to našel, já sice teké, ale pochopil jsem to až nyní z tvé přehledné tabulky.Hned zítra začnu trénovat mé bambuláče, abych to stihl do dubna.Zatím jim čumím do očí světelnou filatelistickou lupou a je to paráda.Když blbnout, tak pořádně. Kouťák.
napsal(a):
jen pro jistotu
Jo to je vono, kde jsem to našel
ALE doufám, že do umístění se bere průměrná rychlost holuba a ne jen čas doletu
a ve 2.6 se říká, že lze použít kriteria a) b) c)
a použije se tedy jen a) ? bo jak?
dík
Také jsme letos podlehl kouzlu PH. Holubník ještě není úplně dokončený, ale snad to přes zimu zvládnu...

Jen tak dál jezevčíku. Schvaluju. Nás holubářů je čím dál mín.Hezkej holubníček.

lupus4
napsal(a):
Jo to je vono, kde jsem to našel
ALE doufám, že do umístění se bere průměrná rychlost holuba a ne jen čas doletu
a ve 2.6 se říká, že lze použít kriteria a) b) c)
a použije se tedy jen a) ? bo jak?
dík
Ahoj,
tak nyní Ti trochu nerozumím. Je jasné, že se vždy počítá rychlost...
bod 2,6 vtomto případě usměrňuje, jak použít koeficienty...
ovšem bavíme-li se o tom ESU, potom je tam hlavně ta podmínka nad 300km, což je olymp. A. Ale dále smíš použít trati z jakýchkoliv dalších olymp. kategorií a vzdáleností. Pouze to musí být 300km +.
M.

kouták
napsal(a):
Ahoj Martine.Vetchý stařec to našel, já sice teké, ale pochopil jsem to až nyní z tvé přehledné tabulky.Hned zítra začnu trénovat mé bambuláče, abych to stihl do dubna.Zatím jim čumím do očí světelnou filatelistickou lupou a je to paráda.Když blbnout, tak pořádně. Kouťák.
pozdrav na jih

kouták
napsal(a):
Takové krásné poučné vlákno a nic.Martine, já se chci ještě něco na stará kolena přiučit.Pečeš snad cukroví?Zdeněk.
Zdendo ahoj, shrnu to asi takto. Koupil jsem nové budníky a přestavil oddělení vdovců, nyní mi přišly nové sedačky do oddělení vdov. Dále všude upravuji systém větrání a v neposlední řadě musím udělat novou podlahu. Tudíž je to trochu náročné. Do toho mám opět rýmičku a každý víkend je nějaká výstava Proto jakmile to půjde, tak zase něco rozjedeme, ale nyní je to již kritický kalup. Jak sám víš, páruji na Valentýna a to je již sakra blízko

Našel jsem v mailu od kamaráda. Má kámoše araba, co chová PH a sbírá kroužky. Podívejte se na arabášovo křídelní teorii...

napsal(a):
Našel jsem v mailu od kamaráda. Má kámoše araba, co chová PH a sbírá kroužky. Podívejte se na arabášovo křídelní teorii...
A oční teorii úhlu nasazení oka...

napsal(a):
Chtělo by to nafotit nějaká křídla na holubníku, ale já na to nyní skutečně nemám času, bohužel...
Něco pro odlehčení
Dělat to v pánském provedení, tak to Martine hned berem

Rotvik
napsal(a):
Něco pro odlehčení
To si děláš srandu! Fakt dobrý

Rotvik
napsal(a):
Něco pro odlehčení

napsal(a):
Také přeji krásné svátky! Počasí spíše jako v polovině března. No alespoň nezamrzá vápno na štětce
Při hledání "o štětinkách" jsem narazila na ebook
https://www.scribd.com/book/368180962/Racing-Pigeon-Eye-Sign-Mastery-and-Important-Winning-Feeding-and-Health-Advice.
a další najdete na
https://www.scribd.com/author/354009679/The-Racing-Pigeon-Enthusiast.

raspic
napsal(a):
Včerejší prolet a pak lelkování.
Ahoj, všude okolo nás je nádherně, jen v TP jsou neustále ty hnusné smradlavé mlhy, anebo prší, výsledek povrchové těžby hnědého uhlí a chemického průmyslu...

Dobrý večer ne Němec.
Jak se daří v chovu PH ? Já jsem probral holubník aby tam toho tak moc nebylo. A dal jsem je už k sobě do páru. Budu mít 50 kroužků. Tak jsem dnes do holubníku nasypal velkej koš starého sena aby si vystlali hnízdni misky. Co máte v za kmeny ?
napsal(a):
Dobrý večer ne Němec.
Jak se daří v chovu PH ? Já jsem probral holubník aby tam toho tak moc nebylo. A dal jsem je už k sobě do páru. Budu mít 50 kroužků. Tak jsem dnes do holubníku nasypal velkej koš starého sena aby si vystlali hnízdni misky. Co máte v za kmeny ?
No tak Matrine, co máš za kmeny
Nakonec ještě půjde něco od tebe do naší destinace.

Rotvik
napsal(a):
No tak Matrine, co máš za kmeny
Nakonec ještě půjde něco od tebe do naší destinace.
Ahoj, severočeský poštovní holub, ty mám především. No a letos jsem začal kmenově.. Poláškovic Verhelleny, Drapy a Klinkhammery od Lašovců, samozřejmě nějaké kvalitní Jansseny a Aardeny, ale více svou kuchyni otevírat nehodlám, neb není ještě navařeno

napsal(a):
Dobrý večer ne Němec.
Zdravím příteli. Na párování u PH je podle mne ještě dostatek času. Především je potřeba holoubky na chovnou sezonu také trochu připravit. V loni jsem pároval extra brzy a opustil svou filozofii páření v půlce února, tedy na Valentýna a nedopadlo to nijak valně. Odchovů docela málo v té zimě, holubi brzy strhaní a ve finále ty první holoubata stejně zlikvidoval vzácný dravec, takže jsem si s nimi ani nezalétal... Závodníky je skutečně vhodné pářit ne dříve než 15.3., ale tam má opět každý svůj postup. Jinak přípravy u PH v plném proudu na sezonu. Provádím očkování a základní veta péči, nic jiného se ani nedá dělat. Letu zdar!

stepka
napsal(a):
Provádím očkování a základní veta péči, nic jiného se ani nedá dělat. Letu zdar!
a co 7má letka ?
Díval jsem se na to u mne, ale není to častým znakem u mých holubů. Najdou se tam jedinci,3-4ks kteří to mají. Více holoubků u mne se naopak vyznačuje téměř zarovnanými ručními letkami, což se i mně velmi líbí a preferuji to v chovu
napsal(a):
Zdravím příteli. Na párování u PH je podle mne ještě dostatek času. Především je potřeba holoubky na chovnou sezonu také trochu připravit. V loni jsem pároval extra brzy a opustil svou filozofii páření v půlce února, tedy na Valentýna a nedopadlo to nijak valně. Odchovů docela málo v té zimě, holubi brzy strhaní a ve finále ty první holoubata stejně zlikvidoval vzácný dravec, takže jsem si s nimi ani nezalétal... Závodníky je skutečně vhodné pářit ne dříve než 15.3., ale tam má opět každý svůj postup. Jinak přípravy u PH v plném proudu na sezonu. Provádím očkování a základní veta péči, nic jiného se ani nedá dělat. Letu zdar!
Poštovní holubářství se závody je zcela jinou "disciplínou", než chov holubů pro výstavy, či pobavení na dvorku. Protože pro rychlé dolety je třeba holub nerozpeřený, je nutné tomu přizpůsobit začátek chovu s ohledem na závodní plán. Pokud někdo plánuje létat jen do konce května, pak může zapářit dříve, ale jinak u tkzv. přírodní metody, je osvědčený začátek páření na Josefa. U vdovců, to je trochu jiné, záleží na tom, jak to chovatel promyslí. Pro soutěže tipplerů je třeba rovněž "plné" křídlo a proto se soutěžní jedinci nepáří vůbec a nebo se od nich odchovává až v létě. Věřím, že tu "preventivní" veterinární péči provádíte uváženě, až po rozboru trusu, jinak si postupně zaděláváte v chovu na problém...Vím, že mnozí chovatelé během závodění aplikují různá léčiva na dýchací cesty atd. Z mého pohledu jde vlastně o dopink a systematické oslabování genofondu. Ale každý si může vybrat.

jo012810
napsal(a):
Poštovní holubářství se závody je zcela jinou "disciplínou", než chov holubů pro výstavy, či pobavení na dvorku. Protože pro rychlé dolety je třeba holub nerozpeřený, je nutné tomu přizpůsobit začátek chovu s ohledem na závodní plán. Pokud někdo plánuje létat jen do konce května, pak může zapářit dříve, ale jinak u tkzv. přírodní metody, je osvědčený začátek páření na Josefa. U vdovců, to je trochu jiné, záleží na tom, jak to chovatel promyslí. Pro soutěže tipplerů je třeba rovněž "plné" křídlo a proto se soutěžní jedinci nepáří vůbec a nebo se od nich odchovává až v létě. Věřím, že tu "preventivní" veterinární péči provádíte uváženě, až po rozboru trusu, jinak si postupně zaděláváte v chovu na problém...Vím, že mnozí chovatelé během závodění aplikují různá léčiva na dýchací cesty atd. Z mého pohledu jde vlastně o dopink a systematické oslabování genofondu. Ale každý si může vybrat.
Zdravím. Vyšetření trusu určitě neprovádím a to z jednoho důležitého důvodu. Vyšetření trusu celkově mnoho neodhalí. Mnohem účinnější je třeba výtěr z kloaky, případně výtěr z krku. To jsem ale prvotně říci nechtěl. Nejbližší laborka, která mi udělá tuto proceduru je v Praze a já skutečně nejsem schopen 6x do roka jet do prahy s holubem na vyšetření. Pokud tam pošlu trus, tak tam půjde min.24h. To jsou již všechny tricho k.o. Navíc např. salmonela se nevylučuje z holuba kontinuálně, ale v cyklech, tudíž opět z trusu ji nezjistíte. Veterinární péči provádím poměrně letitě na základě obecně známých pravidel. Tricho, kokci, před podáním salgenu lyo chemka proti salmonele a samozřejmě očkování proti paramyxo. Myslet si o tom může kdo che, co chce, je to můj postup a má situace kterou nikomu nenutím. Letu zdar!

U mě v holubníku je hodně Janseni, Heremans, Van loon, Hermes, Van Roy a Delbar/Fabry/Stichelbaut a různí mezikmenoví kříženci. Ardena nemám.
Zdravím. Předem se omlouvám, ale mám možná pár pro Vás asi hloupých otázek, na které jsem nikde nenašel odpověď, co tak načtu o poštovních holubech. Chovám uzavřeně okrasy, tak to jde mimo mě, abych měl vlastní rozhled..1. Nechápu jak usazujete holuby při vdovství. Pokud máte voliéru kde máte páry určené vyloženě k chovnému účelu, holoubata po odstavu dáváte do sekce pro holoubata. Vesměs všude je udáno že je dobré aby holoubata měla možnost létat kolem holubníku skrz pohyb pro jejich vývoj. Předpokládám tedy že když je vypustíte jednou ven, a zvyknou si na prostor, budou se sem vracet. Jak je pak dáte později dle pohlaví do voliéry vdov potažmo holubníku vdovců, kde mají nadále plnit svou funkci a ze svých nových působišť létat, a nevraceli se zpět do místa holoubat kde vyspěli ? Dále pak, přidávání vdov k vdovcům během závodů. Je nutno holubice vždy ručně pochytat a vdovcům je naservírovat, nebo jak jsem viděl někde na videu, kde vypustí holubice z voliéry a ony zalétnou do vdovského holubníku samy ? Pokud totiž nejsou ve voliéře usazeny a vrací se do vdovského holubníku samy, tudíž do prostoru kde usazeny byli, není mi jasné doporučení které jsem kdesi četl, že vdovy je dobré též pouštět létat, jen je nesmí vdovci vidět ? To mi není jasné, jak, když předpokládám že se po vypuštění z vdovské voliéry budou po proletu vracet namísto zpět, do holubníku obsazeného vdovci..
Otázka třetí - začátečnická - zda není i ohledně prostoru, počátečních nákladů, a pochopení potřeb poštovních holubů, lepší začít přirozenou metodou ? Je totiž v holubářských publikacích udáváno že je složitější a více pracná. Není chov holubů přirozeně, člověku jako mě, který chová okrasu a je mu jasný, nečeká z počátku žádných úspěchů, měl by radost z chovu samotného a bylo mu úspěchem že se ze závodu holub vůbec vrátí, přičemž při byť málo četném nasazení holuba do závodu skrz odchovy ( které se v začátku hodí právě při stavění chovu jakožto druhý protipól nevýhod ) výhodou ? A poslední dotaz. Vidím že někteří chovatelé dělají výprodej 1 líhně, někteří poslední.. Kdesi se psalo že holubi z prvních líhní se nejvíce využívají, proč se jich tedy někteří zbavujete ? A stejný dotaz na holoubky z posledních líhní ? Někdo tvrdí že jsou k ničemu, jinde se píše že můžou právě tito být velmi kvalitní na chov ? Jak vybírat při počátečním nákupu základu ? To bych ještě rozvinul.. Dnes když víte co jste nevěděli.. Koupili by jste holoubata od vybraných třeba 1,2 chovatelů s tím že je rovnou usadíte doma, a pak z nich dle toho co ukáží poskládáte páry, začnete s nimi i soutěžit a na jejich potomcích postavíte chov ? Nebo by jste nakoupili do začátku hotové dospělé, holubi s nějakými výsledky či předpoklady a z nich sestavili vyloženě chovné páry z jejichž odchovů postavíte tým na vdovství, ze kterého posléze dle výsledků ( pokud se nepoztrácí ) vyberete pokračovatele na chov ? Uff to je slohovka, snad jste to dali.. Těm co ano dík za případné odpovědi, a ať Vám to lítá..
Ahoj...no ja som začal s poštou iba minulý rok..prihlásil som sa do jednej ZOčky a tam mi chalani dali cca 50 mladých..každý niečo, kto ako mohol..mám aj z prvej aj z druhej aj tretej liahne...letel som dva preteky z mladými -samozrejme dal som vždy iba polovicu...pre istotu .niečo sa stratilo na závodoch, niečo pri tréningoch, niečo zrejme dravec.momentálne ich z nich zostalo 33, sú zavreté a púšťam ich iba tak raz za týždeň na chvílku, keď čistím holubník.Okrem toho som dostal 7 párov chovných, takže už mám aj niečo v tomto oddelení a môžem skúšať.budúci rok a možno aj ten ďaľší budem lieta´t prirodzenou metódou, aby som si odskúšal týchto mojich ročných závodníkov, ale hlavne seba.čo sa týka vdovského systému tak Ti určite poradia iný chovatelia, čo sú tu.veľa šťastia v chove...
rgreen
napsal(a):
Otázka třetí - začátečnická - zda není i ohledně prostoru, počátečních nákladů, a pochopení potřeb poštovních holubů, lepší začít přirozenou metodou ? Je totiž v holubářských publikacích udáváno že je složitější a více pracná. Není chov holubů přirozeně, člověku jako mě, který chová okrasu a je mu jasný, nečeká z počátku žádných úspěchů, měl by radost z chovu samotného a bylo mu úspěchem že se ze závodu holub vůbec vrátí, přičemž při byť málo četném nasazení holuba do závodu skrz odchovy ( které se v začátku hodí právě při stavění chovu jakožto druhý protipól nevýhod ) výhodou ? A poslední dotaz. Vidím že někteří chovatelé dělají výprodej 1 líhně, někteří poslední.. Kdesi se psalo že holubi z prvních líhní se nejvíce využívají, proč se jich tedy někteří zbavujete ? A stejný dotaz na holoubky z posledních líhní ? Někdo tvrdí že jsou k ničemu, jinde se píše že můžou právě tito být velmi kvalitní na chov ? Jak vybírat při počátečním nákupu základu ? To bych ještě rozvinul.. Dnes když víte co jste nevěděli.. Koupili by jste holoubata od vybraných třeba 1,2 chovatelů s tím že je rovnou usadíte doma, a pak z nich dle toho co ukáží poskládáte páry, začnete s nimi i soutěžit a na jejich potomcích postavíte chov ? Nebo by jste nakoupili do začátku hotové dospělé, holubi s nějakými výsledky či předpoklady a z nich sestavili vyloženě chovné páry z jejichž odchovů postavíte tým na vdovství, ze kterého posléze dle výsledků ( pokud se nepoztrácí ) vyberete pokračovatele na chov ? Uff to je slohovka, snad jste to dali.. Těm co ano dík za případné odpovědi, a ať Vám to lítá..
Nehledej v tom vědu.Navštiv nejbližšiho chovatele PH ktery ti vše rad vysvětli.Určitě dostaneš i holoubata do začatku.Duležite je začit a postupně se přiučovat.Ani ja po 3 letech nevim velkou spoustu věci, ale bavi mě to a zbytek se postupně dostavi.Letu zdar.
.

raspic
napsal(a):
Tak zase PH.Dnešni krasny ale mrazivy (-9) den.
Petře nádherné fotky!

rgreen
napsal(a):
Zdravím. Předem se omlouvám, ale mám možná pár pro Vás asi hloupých otázek, na které jsem nikde nenašel odpověď, co tak načtu o poštovních holubech. Chovám uzavřeně okrasy, tak to jde mimo mě, abych měl vlastní rozhled..1. Nechápu jak usazujete holuby při vdovství. Pokud máte voliéru kde máte páry určené vyloženě k chovnému účelu, holoubata po odstavu dáváte do sekce pro holoubata. Vesměs všude je udáno že je dobré aby holoubata měla možnost létat kolem holubníku skrz pohyb pro jejich vývoj. Předpokládám tedy že když je vypustíte jednou ven, a zvyknou si na prostor, budou se sem vracet. Jak je pak dáte později dle pohlaví do voliéry vdov potažmo holubníku vdovců, kde mají nadále plnit svou funkci a ze svých nových působišť létat, a nevraceli se zpět do místa holoubat kde vyspěli ? Dále pak, přidávání vdov k vdovcům během závodů. Je nutno holubice vždy ručně pochytat a vdovcům je naservírovat, nebo jak jsem viděl někde na videu, kde vypustí holubice z voliéry a ony zalétnou do vdovského holubníku samy ? Pokud totiž nejsou ve voliéře usazeny a vrací se do vdovského holubníku samy, tudíž do prostoru kde usazeny byli, není mi jasné doporučení které jsem kdesi četl, že vdovy je dobré též pouštět létat, jen je nesmí vdovci vidět ? To mi není jasné, jak, když předpokládám že se po vypuštění z vdovské voliéry budou po proletu vracet namísto zpět, do holubníku obsazeného vdovci..
Pro Romana: nasekal jsi to sem pěkně a odpovědět na toto vše je také pěkná slohovka, ale pokusím se pomalu od počátku...
- holoubata odchováš v chovném oddělení a usadíš do oddělení závodního - sedačkového pro holoubata
- počítej zhruba 4 mladé do 1m3 prostoru kvůli vzduchu
- tato mláďata zde trénuješ a odlétáš s nimi závodní progrem mladých PH.
Na podzim po ukončení sezonny mladých dávám mladé samečky do sepraé oddělení již ve vdovském holubníku, kde sedí normálně vdovy, je to také sedačkové oddělení. Starší závodnící zůstávají na svých budnících a na další polovinu budníků po ztracených holubech v jednom oddělení dám samce chovné. Rozuměj tomu tak, že mladí a všichni ostatní holubi jsou v jednom holubníku ale nepouštím je již ven kvůli tem přitroublým dravcům.
Samice nechávám kompletní směs v odddělení mladých. Jsou tam tedy starší závodnice, holouběcí závodnice a chovné holky.
Na jaře jdou chovní do boxů a mladí samečci ze separé oddělení pro vdovy na své závodní budníky. Přidám k nim holky systémem volná láska, aby to tak jiskřilo a holubi letěli. Jak mile to dobře zapadne do párů, začnu to pouštět a trvá mi zhruba 1 celý den, abych ty mladé závodníky - vdovce, usadil v tom novém oddělení. Ten tah u ročáků na budník je neskutečný a je to motor.
O vdovách, vdovcích, kolečku a přirozené metodě si napíšeme zase později. Jdu odevzdat dovezené holuby z CV kamarádovi.
LETU ZDAR!

raspic
napsal(a):
Martine diky moc.Mladasi z CV jsou doma tak jsem jim nechal protahnout krovky a už se těšim na zavodni sezonu!
Fakt nádherné momentky. A u nás svítilo opět sluníčko asi do 10h a pak konec, zima, zataženo. Ale dostal jsem ten dárek od Aleše Truhláře a je perfektní. Doufám budu mít šanci napumpovat do něj v Trenčíně nějaké nápoje a probrat s ním politiku
Martine díky, začíná svítat.. Souběžně jsem i nějaké informace obdržel na email, takže se mi začínají doplňovat střípky do mozaiky.. Vím že nejlepší škola a manuál by byli přímo ve spolku s vedením a pomocí zkušených.. Potřebuji ale nasát základní teorii abych věděl zda mi bude pasovat něco na mé podmínky které budu schopen zajistit. Pokud usoudím že to skloubím, a dokážu za daných okolností zajistit potřebné podmínky na zvolený plán, pak do toho seknu, až budu vědět že bude mít smysl budoucí kolegy ve spolku "okrádat" o jejich čas. V pravdě nemám příliš prostorových možností.. Na štěstí ani nijaké ambice něco většího v tomto dokázat. Z mé strany spíš je chuť o hobby chov. Přirovnal bych to - nechci být vrcholový fotbalista co kope soutěž, spíš člověk co si jde po práci jen tak pro zábavu začutat.. Pro začátek mám možnost spíše zřídit jeden menší holubník pro závodění, případné páry určené vyloženě k chovu bych mohl zpočátku zařadit mezi své uzavřené okrasy.. Pokud by se náhodou stalo že mě toto natolik pohltí, že budu ochotný jít v tomto dál, možná bych byl ochotný zredukovat okrasné ze dvou voliér na jednu, na úkor pošťáků, ale to je čistá hypotetika, v současnosti to nehrozí..

rgreen
napsal(a):
Martine díky, začíná svítat.. Souběžně jsem i nějaké informace obdržel na email, takže se mi začínají doplňovat střípky do mozaiky.. Vím že nejlepší škola a manuál by byli přímo ve spolku s vedením a pomocí zkušených.. Potřebuji ale nasát základní teorii abych věděl zda mi bude pasovat něco na mé podmínky které budu schopen zajistit. Pokud usoudím že to skloubím, a dokážu za daných okolností zajistit potřebné podmínky na zvolený plán, pak do toho seknu, až budu vědět že bude mít smysl budoucí kolegy ve spolku "okrádat" o jejich čas. V pravdě nemám příliš prostorových možností.. Na štěstí ani nijaké ambice něco většího v tomto dokázat. Z mé strany spíš je chuť o hobby chov. Přirovnal bych to - nechci být vrcholový fotbalista co kope soutěž, spíš člověk co si jde po práci jen tak pro zábavu začutat.. Pro začátek mám možnost spíše zřídit jeden menší holubník pro závodění, případné páry určené vyloženě k chovu bych mohl zpočátku zařadit mezi své uzavřené okrasy.. Pokud by se náhodou stalo že mě toto natolik pohltí, že budu ochotný jít v tomto dál, možná bych byl ochotný zredukovat okrasné ze dvou voliér na jednu, na úkor pošťáků, ale to je čistá hypotetika, v současnosti to nehrozí..
Myslím Ti rozumím velmi dobře. Ve Tvém případě bych pustil z hlavy chovné holuby. Pokud chceš začít a trošičku si zálétat, tak budeš potřebovat dvě oddělení. V jednom budeš mít 15 budníků a ve druhém 30 sedaček. Seženeš si na jaře nejlépe v dubnu 30KS kvalitních mladých po vdovcích od špičkového chovatele, případně z chovných od něj, ale tyto Ti nikdo v dubnu nepustí, ledaže bude kecat, že jsou super, ale nebudou. Tyto mladé připravíš a na konci léta potrénuješ a proletíš v rámci OS. Co zbyde, to na jaře zapáříš. Poletíš přírodní metodu a odchováš po 1ks mládětě z hnízda a páru. Postupně zaplníš těch 30ks sedaček, opět to proletíš a co zbyde usadíš jako ročky opět do přirozené metody. Pokud budeš dostatečně důsledný v tréninku, systému, veta péči a krmení, pak můžeš takto letět ve špici v cenách a nejsi otrokem holubů. Nesmíš litovat ztrát, ale milovat ty borce. co Ti letí. Pokud by ses rozhodl posunout kamkoliv dál, máš u mne dveře otevřené. V sobotu jsem daroval 17ks PH začátečníkovi zdarma, takže na mém kontě je další chov a podpora nového člena. Jsem na sebe pyšnej

napsal(a):
Myslím Ti rozumím velmi dobře. Ve Tvém případě bych pustil z hlavy chovné holuby. Pokud chceš začít a trošičku si zálétat, tak budeš potřebovat dvě oddělení. V jednom budeš mít 15 budníků a ve druhém 30 sedaček. Seženeš si na jaře nejlépe v dubnu 30KS kvalitních mladých po vdovcích od špičkového chovatele, případně z chovných od něj, ale tyto Ti nikdo v dubnu nepustí, ledaže bude kecat, že jsou super, ale nebudou. Tyto mladé připravíš a na konci léta potrénuješ a proletíš v rámci OS. Co zbyde, to na jaře zapáříš. Poletíš přírodní metodu a odchováš po 1ks mládětě z hnízda a páru. Postupně zaplníš těch 30ks sedaček, opět to proletíš a co zbyde usadíš jako ročky opět do přirozené metody. Pokud budeš dostatečně důsledný v tréninku, systému, veta péči a krmení, pak můžeš takto letět ve špici v cenách a nejsi otrokem holubů. Nesmíš litovat ztrát, ale milovat ty borce. co Ti letí. Pokud by ses rozhodl posunout kamkoliv dál, máš u mne dveře otevřené. V sobotu jsem daroval 17ks PH začátečníkovi zdarma, takže na mém kontě je další chov a podpora nového člena. Jsem na sebe pyšnej
Pokud počítám dobře, tak budeš potřebovat 2 x 2,5 x 1,7 x 1,9m, to je cca rozměr vhodného zařízení, které Ti plně postačí. Musí to být suché, světlé a vzdušné, ale ne průvan.
Mohl zpočátku zařadit mezi své uzavřené okrasy.. Pokud by se náhodou stalo že mě toto natolik pohltí, že budu ochotný jít v tomto dál, možná bych byl ochotný zredukovat okrasné ze dvou voliér na jednu, na úkor pošťáků
Takhle přesně to bylo u mě.Letos okrasny pouze 2 pary.Pošta mě dostala.A začalo to jednou nevinnou navštěvou u chov.PH a sledovani navratu ze zavodu. Navic pošta je vděčny a nenaročny holub.Velke za male.
Díky moc za velkorysou nabídku, budu hledat informace a přemýšlet.. Kdybych vyklidil a upravil podkroví nad hospodářskou budovou byl bych schopen uvolnit prostor cca 6 x 3 m s výškou 2 m. Finanční možnosti a čas mám ale teď velmi omezené, tak je to na postupné zvelebování, které potrvá. Nejsem ale nedočkavý, raději třeba po trochách 1 sezonu ztratím kutěním, ale aby výsledek stál za to, než nějaký " kutloch " ztlučený za chvíli.. Každopádně mě ten plán zaujal, a vypadá to jako velmi realistická možnost.. Dík za inspiraci..

Já jsem choval všechno možné i nemožné a teď jsem taky skončil u pošťáků.

Ufák
napsal(a):
Čaute chlapci, prídete pozrieť k nám do Trenčína ?
Čaute borci My pořádáme menší zájezd v sedmi lidech. Přijedeme v pátek večer a na výstavě se můžeme potkat v sobotu.

Ufák
napsal(a):
Ok...dohodneme...rád Ťa spoznám...
Kontakt na mě máš v mém profilu. Dej o sobě vědět. Nakonec nás jede celkem 8 chovatelů.
Mohlo by se hodit pro očaře
https://www.sbazar.cz/ruzynak/detail/27645102-zvetsovaci-bryle-20x-zvetseni.

Už mám první letošní holoubě od PH okroužkované. Kroužky rok 2018 ještě nemám tak jsem mu dal kroužek 2017. Akorát ho musím nějak označit aby jsem ho omylem nenasadil s ročáky na střední tratě.

lupus4
napsal(a):
Voko, já chci vidět voko !
Má perfektní, superchovné!

Jinak holka je org. od Janka Drevenáka, rodokmen chceš také?

lupus4
napsal(a):
Nádhera
spíš co má odlétáno (i když je jasný, že se z chov. voliéry nehne ).
Je dcera Jankovo dvou org. Franze Pömla a z toho se těžko něco shání. Byla a bohužel bude celý život chovná.

lupus4
napsal(a):
Nádhera
spíš co má odlétáno (i když je jasný, že se z chov. voliéry nehne ).
Všimni si, jak je atypicky dlouhá, tedy dlouhý ocas. Asi jí budu zkracovat!

napsal(a):
napsal(a):
Také a obdivuji vaši vitalitu. Pár pošťáků mi v Toužetíně také lítá. Prostě přilítli a zůstali a musím říci, že když vidím tohle vlákno, tak je fajn, že je vás spousty. Mám v depozitu připravovaného muzea diplom pro chovatele poštovních holubů, který je osobně podepsán paní Hanou Benešovou manželkou prezidenta Beneše, který již nestihl toto ocenění podepsat, jelikož zemřel. Lounsko bylo mezi válkami rájem poštáčkářů, hlavními baštami byli Líštany u Loun, Peruc či nedaleké Vrbno nad Lesy. Zde byl spolek po kterém mám proutěný koš, když se posílali poštovní holubi dráhou na závody. Přeji hodně zdaru a radosti z chovu a závodů. Pěkný večer Lukáš M. Toužetín.

touzetin
napsal(a):
Také a obdivuji vaši vitalitu. Pár pošťáků mi v Toužetíně také lítá. Prostě přilítli a zůstali a musím říci, že když vidím tohle vlákno, tak je fajn, že je vás spousty. Mám v depozitu připravovaného muzea diplom pro chovatele poštovních holubů, který je osobně podepsán paní Hanou Benešovou manželkou prezidenta Beneše, který již nestihl toto ocenění podepsat, jelikož zemřel. Lounsko bylo mezi válkami rájem poštáčkářů, hlavními baštami byli Líštany u Loun, Peruc či nedaleké Vrbno nad Lesy. Zde byl spolek po kterém mám proutěný koš, když se posílali poštovní holubi dráhou na závody. Přeji hodně zdaru a radosti z chovu a závodů. Pěkný večer Lukáš M. Toužetín.
Přeji všem krásný večer a Vám Lukáši v tuto chvíli úplně speciálně Dostal jste mne s tou vzpomínkou především na Peruc. Mám na to nádherné vzpomínky především proto, že naši holubi tady v Duchcově a okolí pocházeli především od přítele Františka Báby. Byl to neskutečně milý člověk a hlavně holubář jako hrom. Jeho tehdy červená linka Bricoux holubů byla neskutečná. František s nimi dokázal letět několik DT za rok a to se bavíme minimálně o dvou tratích 900km plus a tito holubi to brali úplně famózně. Tehdy byl v programu Aachen, Bruxelles, Lille, Oostende, Le Havre anebo Le Mans. Prostě bomba, kam se dnes hrabeme. Vzpomínám si, že u Františka stálo holoubě třeba jednodenní, nebo týdení 50kč a to byly tenkrát peníze, alespoň pro mne, desetiletého caparta. Tudíž bylo krásně, co dodat. Prostě děkuji za tu vzpomínku. Na Peruc jsme jezdili i do svozového uzlu nasazování na DT a ty časy byly fajný
napsal(a):
Přeji všem krásný večer a Vám Lukáši v tuto chvíli úplně speciálně Dostal jste mne s tou vzpomínkou především na Peruc. Mám na to nádherné vzpomínky především proto, že naši holubi tady v Duchcově a okolí pocházeli především od přítele Františka Báby. Byl to neskutečně milý člověk a hlavně holubář jako hrom. Jeho tehdy červená linka Bricoux holubů byla neskutečná. František s nimi dokázal letět několik DT za rok a to se bavíme minimálně o dvou tratích 900km plus a tito holubi to brali úplně famózně. Tehdy byl v programu Aachen, Bruxelles, Lille, Oostende, Le Havre anebo Le Mans. Prostě bomba, kam se dnes hrabeme. Vzpomínám si, že u Františka stálo holoubě třeba jednodenní, nebo týdení 50kč a to byly tenkrát peníze, alespoň pro mne, desetiletého caparta. Tudíž bylo krásně, co dodat. Prostě děkuji za tu vzpomínku. Na Peruc jsme jezdili i do svozového uzlu nasazování na DT a ty časy byly fajný
Jo, to byli časy. Škoda, že se tak rychle zapomíná! Dnes mne opět dopálilo, když jsem si v chovateli přečetl, jak se na schůzi ÚOKCHH zas otírali o klub ČS! Když člověk čte ty proklamace, tak je mi z toho smutno, jak hluboko to vše klesá! Kdyby alespoň dali klubu nějaké finance, když si pořád takhle vyskakujou, ale bohužel opak je pravdou! Už aby tohle vše vyhnilo. Vám přeji hezký večer a jsem moc rád, že máte také na co krásného vzpomínat. Zdraví Lukáš M. Toužetín.

touzetin
napsal(a):
Jo, to byli časy. Škoda, že se tak rychle zapomíná! Dnes mne opět dopálilo, když jsem si v chovateli přečetl, jak se na schůzi ÚOKCHH zas otírali o klub ČS! Když člověk čte ty proklamace, tak je mi z toho smutno, jak hluboko to vše klesá! Kdyby alespoň dali klubu nějaké finance, když si pořád takhle vyskakujou, ale bohužel opak je pravdou! Už aby tohle vše vyhnilo. Vám přeji hezký večer a jsem moc rád, že máte také na co krásného vzpomínat. Zdraví Lukáš M. Toužetín.
Dobrý večer, já to vidím jasně, sejdeme se z jara v Toužetíně a uděláme trénink mých milášků ze zámecké půdy! Budu se těšit. M.N.
napsal(a):
Prosím pěkně o kterých létech mluvíte ve spojitosti s uvedenými DT?

jo012810
napsal(a):
Prosím pěkně o kterých létech mluvíte ve spojitosti s uvedenými DT?
Dobrý den,
devadesátá léta. První sezonu jsem letěl v roce 1993 - holoubata. U pana Báby jsem byl se strýčkem tuším poprvé někde okolo roku 1988.
M.N.
Totiž před rokem 1990 se létalo většinou z východu až jihu. A ty dlouhé závody byly z Konstance, Bukurešti, Niše, několikrát i z Minsku. V roce 1958 se letěl závod z výstavy EXPO v Bruselu. Tyto závody byly většinou jako národní s dost velkým nasazením. Jakmile se otevřely hranice, většina OS přešla na západní směry. A ještě k tomu Bruselu. Tam tehdejší představitel Belgického svazu zorganizoval pro vítěze z ČR darem holoubata od předních belgických chovatelů. A tak jako několikrát v historii, se holoubata nedostala k vítězům, ale skončila u tehdejšího předního funkcionáře tehdejších PH p. Tatara v Praze Libuši. A ten pilně rozprodával odchovy, kterým se říkalo Oms(nevím zda je to správně napsáno), právě po presidentu belgického svazu PH. Měl jsem možnost, někdy v roce 72, nvštívit p. Tatara, spíše by se dalo říci soudruha Tatara a vidět několik starých kusů s belgickými kroužky a jejich odchovy. Ale to je jen určitá vzpomínka na dobu, kdy chovatelů PH a nejen těch, bývalo skoro v každé vsi několik. Peruc tím byla přímo pověstná. Tam snad každý a nebo každý druhý závodil s PH. A pan Bába Franta byl takovým výkonnostním dlouhodobým tahounem...

napsal(a):
Dobrý den. Už má někdo holoubata u PH ?
Nasedl mi další pár.
Ahoj, letos se vracím k staré tradici a pravdě. Veškeré holuby dávám do páru v pátek,16.3.2018

jo012810
napsal(a):
Totiž před rokem 1990 se létalo většinou z východu až jihu. A ty dlouhé závody byly z Konstance, Bukurešti, Niše, několikrát i z Minsku. V roce 1958 se letěl závod z výstavy EXPO v Bruselu. Tyto závody byly většinou jako národní s dost velkým nasazením. Jakmile se otevřely hranice, většina OS přešla na západní směry. A ještě k tomu Bruselu. Tam tehdejší představitel Belgického svazu zorganizoval pro vítěze z ČR darem holoubata od předních belgických chovatelů. A tak jako několikrát v historii, se holoubata nedostala k vítězům, ale skončila u tehdejšího předního funkcionáře tehdejších PH p. Tatara v Praze Libuši. A ten pilně rozprodával odchovy, kterým se říkalo Oms(nevím zda je to správně napsáno), právě po presidentu belgického svazu PH. Měl jsem možnost, někdy v roce 72, nvštívit p. Tatara, spíše by se dalo říci soudruha Tatara a vidět několik starých kusů s belgickými kroužky a jejich odchovy. Ale to je jen určitá vzpomínka na dobu, kdy chovatelů PH a nejen těch, bývalo skoro v každé vsi několik. Peruc tím byla přímo pověstná. Tam snad každý a nebo každý druhý závodil s PH. A pan Bába Franta byl takovým výkonnostním dlouhodobým tahounem...
Dobrý den přátelé. Na příspěvek pana Berana jsem se pokusil reagovat již v pátek, napsal jsem jej, ale neuložil se mi
Každopádně napsal jste to pěkně, jen tehdejší předseda BE svazu byl pan Ons, těm holoubkům se pak říkávalo Onsy. No soudruha Tatara tu řešit nebudeme, tam máte opět pravdu. Je ale fakt, že od něj ti holubi v mnoha chovech pomohli. Situace tenkrát tak, jak ji vnímám já vypadala asi následovně: téměř celá republika měla jedny a ty samé holuby, import do nich byl po léta minimální, u nás na severu Čech se do toho max cpali zalétlí DDDR holubi. Tudíž cokoliv dobrého se přidalo do těchto rodin holubů, tak to obvykle letělo.
Myslím dva originály Onsů měl i tehdejší mistr ČR pan Meruňka. Ten se po tomto úspěchu - nevím zda byl mistr ČR 2x, ale rozprodal se z holubů a upadl v zapomnění. Píši ale o něm z jiného důvodu. Držím nyní tedy u kamaráda linku holoubků od mého přítele Zdeňka Píska. Tito holubi stojí ne Meruňkovo holubech. Bylo to osvěženo Bednaříkovo holuby a holuby Tremery od př. Davida z Litoměřic. U kamaráda Dana Hrbáče z OS Opava to začíná fungovat a letos vyletěl 7. místo v OS na DT, přičemž moji holubi tam byli nejstarší dvouletí. A to je myslím dobrá šance do budoucna, že to ještě něco ukáže.
Jinak třeba v roce 1995 naše OS Chomutov letěla: Benešov, Humpolec, Velké Meziříčí, Břeclav, Levice, Nové Zámky. A po Břeclavi se stalo na DT toto: Aachen, Bruxelles, Lille, Oostende, Le Mans. Staré holuby chovatelé otočili na opačný směr a ti holubi to zaletěli bez problémů.
Krásný den,
M.N.

raspic
napsal(a):
Tak znova!
voňavka!
Zdravím,
Jsem začínající chovatel ph. Doteť jsem choval okrasné holuby a nějake ph standart jen tak pro radost. Loni jsem si pořídil holoubata ph a na podzim jsem rozdělal starý a začal stavět nový holubník. Tento rok bych chtěl zkusit pár závodú na krátké tratě s ročákama. Přidávám pár fotek, ještě nemam vše hotovo ale to nejdúležitějši uz v podstatě mám.
Tirat
napsal(a):
Zdravím,
Jsem začínající chovatel ph. Doteť jsem choval okrasné holuby a nějake ph standart jen tak pro radost. Loni jsem si pořídil holoubata ph a na podzim jsem rozdělal starý a začal stavět nový holubník. Tento rok bych chtěl zkusit pár závodú na krátké tratě s ročákama. Přidávám pár fotek, ještě nemam vše hotovo ale to nejdúležitějši uz v podstatě mám.
Perfektné, nech sa darí...je super, že sa pridávajú aj ďaľší...tento rok tak isto skúšam prvý krát ročákov na krátke trate...

Tirat
napsal(a):
Zdravím,
Super, nové, čisté, praktické co bych za to sám dal!
Taky se těším až se do toho pustím, materiál mám nakoupený již od dubna loňského roku, ale musel jsem přikoupit pozemek a to se táhlo až do konce roku takže jsem nemohl dělat nic.A to jsem myslel že letos již poletím z nového, holubník budu stavět 9,5 m x 2,5 m. na roštech, před holubníkem bude voliéra na roštech 150 cm široká po celé délce holubníku.Teď mně v pátek čeká jedna lehčí operace a za dva měsíce další, takže začnu stavět až někdy červnu holt zdravý je přednější..
Mám ten samy problém jsem přímo u lesa od konce září mam 80 holubu barevných postaku ve voliere nepoustel jsem je,35 cernych a modrych jsem nechal volne pustenych do dnešního dne jich jestřáb vzal 8 většinou mlade postaky chovni 2-3 leti drží mam tu 4leteho holuba mestaka jako holoube mi ho bratr privez z Českých Budějovic chytil ho na náměstí a to je profesor toho nema sanci jestrab dostat mam po něm s postovni holubicku 8 holubu všichni perfektní letci a vzhledove jsou to pošťáci.

Pro z mrtvýchvstání vlákna oznamuji, že jsem včera zapároval 14 párů chovných, neb mi málem rozdupali kůlny