kamil2004
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat, nevíte co s ním je?
Přežraný - přeplněné vole potravou !
Rychle dát do plastového trychtýře nebo válce, aby stál s voletem nahoře , tak aby mu neviselo na zem , ale bylo v normální poloze či co nejpříměji ....jinak mu začne kysat potrava ve voleti a pojde !
nebo nalít vole vodou a po promnutí zkusit vymačkat s hlavou dolů
nebo pospíšit k vetovi , aby mu rozřízl vole a vysypal to - za ca 500,- s narkozou či za 100 bez umrtvení
to se stává velmi volatým jedincům.
Vrků

XXX.XXX.22.6
Moje zkušenost,utratit,
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vrků
napsal(a):
Moje zkušenost,utratit,
Z jakého důvodu? Při včasném zákroku je holub do dvou dnů zcela fit 😉 vím z vlastní zkušenosti stalo se mi to u slezských strak i brněnských voláčů
Vrků

XXX.XXX.22.6
napsal(a):
Z jakého důvodu? Při včasném zákroku je holub do dvou dnů zcela fit 😉 vím z vlastní zkušenosti stalo se mi to u slezských strak i brněnských voláčů
Chovám staváky,kyselost se vrací,přežranost to není,jde o trimošku.Než si hrát s trychtýřem,punčochou a entyzolem,trápit holuba, utratit.

Vrků
napsal(a):
Chovám staváky,kyselost se vrací,přežranost to není,jde o trimošku.Než si hrát s trychtýřem,punčochou a entyzolem,trápit holuba, utratit.
No napíšu to asi takhle....stalo se mi to vždy pouze jednou a pouze u jednoho kusu jak u strak tak u bv a nikdy se mi nestalo že by se to po zákroku opakovalo ono je taky důležité po takovémto zákroku holubovi vypláchnout vole slabým solným roztokem což spousta holubářu neví 🤷 nicméně když jsem hledal příčiny tohoto jevu našel jsem asi dvě takové nejzásadnější a to : voláčům se obecně nedoporučuje v krmné dávce podávat luštěniny jsou pro ně těžko stravitelné a pokud už v krmné dávce jsou měly by tam být zastoupeny jen minimálně toť první zjištění....no a druhé se týká toho když se svěšené vole opakuje a to z důvodu : ledabylého přístupu chovatele ke krmení holubů kdy chovatel krmí nepravidelně a ve velkých časových prodlevách holubi potom mají tendenci se co nejrychleji a co nejvíc nažrat a to způsobí to že se mu vole tzv. zabetonuje..... Informace o svěšeném voleti jsem hledal jak na našich tak i zahraničních webech a tohle byly dvě nejčastěji zmiňované příčiny tudíž bych řekl že na tom asi něco bude. Pokud by se jednalo o tricho v tom případě by holub potravu přestal přijímat a tudíž by asi těžko mohl mít svěšené vole nemyslíte 🤔
Vrků
napsal(a):
Nahlédnou ke svěšenému voleti lze z mnoha starn. Některé pohledy zde již uvedeny a mají, ve své podstatě, jednu společnou příčinu. Český stavák (myslím si, že je na fotce tazatele), stejně, jako český voláč sivý (s ním jsem měl mnohaleté zkušenosti), patří mezi střední voláče selkého typu, kdy volně létali na zemědělských usedlostech, často polařili a odchovávali spousty holoubat. V současné době, jejich šlechtění jde tak trochu proti jeho původním vlastnostem a tak jsou často chováni ve voliéře a nebo jen s občasným proletem. Do těchto plemen se někdy přikříží pro lepší volatost to, či ono. Pak skutečně krmná technika je nedílnou součástí úspěšného chovu, ale i celá vyvážená strava. S tím úzce souvisí i větší pravděpodobnost šíření patogenů a menší přirozená imunita. Je to prostě daň za výstavní výsledky a nebo daň za ot, že z různých důvodů se chovají, tak, jak jsem popsal....