eliska123456711

XXX.XXX.46.250
Dobrý den, přicházím s dotazem ohledně chovu holubů.
Ráda bych na zahradě chovala holuby a zajímalo by mě, jestli je reálné chovat holuby v holubníku na kůlu. Nebo pro život potřebují bytelnější zázemí typu králíkárna viz jiné diskuze?
Holuby bych chtěla chovat volně. Je možné to uskutečnit?
Určitě jde chovat některá plemena holubů na volno. Já se o to pokouším u českých čejek v holubníčku s předvoliérkou. Tady si můžete přečíst mé zkušenosti: https://www.ifauna.cz/holubi/diskuse/detail/3932656/holubareni-pro-radost-z-volneho-proletu-holubu?a=4032872#a4032872 Bydlím podhůří Krkonoš v nadmořské výšce cca 450 m a dravci jsou zde celkem doma. Čejky zatím se celkem drží a ztráty jsou únosné. Nevím, ale třeba moravští pštrosi, či jiná méně létavá plemena, by neobstála. Kouťát (p. Franta) založil vlákno o slezkých barvenohlávcích, kde i někteří další chovatelé sdělili své zkušenosti...
eliska12345611

XXX.XXX.195.145
jo012810
napsal(a):
Určitě jde chovat některá plemena holubů na volno. Já se o to pokouším u českých čejek v holubníčku s předvoliérkou. Tady si můžete přečíst mé zkušenosti: https://www.ifauna.cz/holubi/diskuse/detail/3932656/holubareni-pro-radost-z-volneho-proletu-holubu?a=4032872#a4032872 Bydlím podhůří Krkonoš v nadmořské výšce cca 450 m a dravci jsou zde celkem doma. Čejky zatím se celkem drží a ztráty jsou únosné. Nevím, ale třeba moravští pštrosi, či jiná méně létavá plemena, by neobstála. Kouťát (p. Franta) založil vlákno o slezkých barvenohlávcích, kde i někteří další chovatelé sdělili své zkušenosti...
Moc děkuji. Můžu se Vás ještě zeptat jak probíhá zabydlování? Řekněme že mám holubník a třeba šest párů holubů - jak je ..ubytuji?😂 Dát dovnitř a umožnit přístup k potravě a vodě?
jjoso

XXX.XXX.20.73
eliska123456711
napsal(a):
Dobrý den, přicházím s dotazem ohledně chovu holubů.
Ráda bych na zahradě chovala holuby a zajímalo by mě, jestli je reálné chovat holuby v holubníku na kůlu. Nebo pro život potřebují bytelnější zázemí typu králíkárna viz jiné diskuze?
Holuby bych chtěla chovat volně. Je možné to uskutečnit?
Jsem zvědav jaké plemeno volíte? Pokud budou pořád navolno, tak to nesmí být žádné buchty, co dravec hned vysbírá - musí to být lehké obratné plemeno. Kdyžtak nejosvědčenější mám barevnohlávky, kelebeky, altenburské bubláky a čejky, protože mají perfektní manévrovací schopnosti a pro únik volí strategii "zapadni do nejbližšího křoví" což je výrazně účinnější než výstup do výšek kroužením.
eliska12345611
napsal(a):
Moc děkuji. Můžu se Vás ještě zeptat jak probíhá zabydlování? Řekněme že mám holubník a třeba šest párů holubů - jak je ..ubytuji?😂 Dát dovnitř a umožnit přístup k potravě a vodě?
Myslím si, že v mnou založeném vlákně jsem popsal úskalí, která jsem poznal od vypuštění až po dnešní dny a zdokumentoval fotkami a videii. Jen stručně zopakuji:
1) v holubníku mám jakési sedačko krbce o velikosti hrany krychle 25cm s vysouvací podlahou pro snadné čištění. Osvědčilo se pro čejky. Hnízdí zde i nocují. Páruji jinde.
2) Předvoliérka posloužila jako "okukovačka" při zavření prvního osazenstva před uvolněním výletu. Jednotlivě donesení jedinci (2 kusy) pak byly přivřeni s ostatními na dva dny a usazeny bez problému
3) Skutečně musíte vybrat šikovné létavé plemeno, které má geneticky zafixovanou ostražitost.
4) Pro holubník na kůlu by bylo dobré, pokud by jste bydlela někde v nížině např. v Poladí mezi poli a les spíše vzdálený. Kouťák si přinesl své barvenohlávky právě z holubníku na kůlu..
Holubník na kůlu je spíš dekorace a ne zařízení pro chov.
Už třeba podstřešní holubníky a nebo holubníky mezi trámy v průjezdech a kolnách zajišťují holubům větší pohodlí a bezpečí.
A i když vybereme vhodné plemeno, které bude odolávat dravcům, zabezpečíme holubníky před kunami, tak zbývají sovy, které nám zlikvidují holoubata na hnízdech.
Pořád je to boj s přírodou o přežití, jak holubů, tak predátorů.
JN
Je třeba si uvědomit, že holubník na kůlu je sice hezký, ale silně nepraktický. Budete mít problém se vším, od usazování, čištění, péči o dospělé holuby i holoubata, o boji s dravci nemluvě.
Zvažte, jestli by hezky vyvedený komorový holubník s uzavíratelnou voliérkou nezkrášlil Vaši zahradu stejně a Vám prakticky vše ulehčí.