Dobrý den,
opět jeden začátečník nebo spíš příznivec všeho živého, pohybuji se spíš mezi psi,ovcemi,slepicemi a husami, nicméně na každém dvoře by asi neměli chybět holubi.
Takže hledám plemeno vhodné do holubníku na kůlu, který by alespoň ze začátku zůstal "nezavoliérovanýˇ", plemeno , které létá, snad i polaří a pokud možno není to pošťák, a to nemám nic proti pošťákům. Jste tady ti, kteří holubům rozumí a mají své zkušenosti a tohle je moje zadání. Přikláním se k českým plemenů, ale není to podminka.
Děkuji za rady a inspiraci. Zdraví Jirka.
Dobrý den, záleží mimo jiné také jak jste na tom u Vás s dravci (krahulice, jestřáb) pokud jste v jejich revíru, tak asi jen slezský barevnohlávek z volného chovu ( tzv."Pedrohlávek" , ) jinak bez dravců např. z našich plemen prách. káník, rak. kotrlák., čejky , benešáci ..apod. Jinak se bez voliéry (v zimě) asi neobejdete. Mám zahradu v lese a jde to nastálo navolno jen cca duben - září. Pak už jen pod dohledem tak 2 hod denně
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobry den, český rejdič,rakovnicky kotrlak a Birminghem roller to je dobrej akrobat a nenarocnej.
nome
napsal(a):
Dobrý den,
opět jeden začátečník nebo spíš příznivec všeho živého, pohybuji se spíš mezi psi,ovcemi,slepicemi a husami, nicméně na každém dvoře by asi neměli chybět holubi.
Takže hledám plemeno vhodné do holubníku na kůlu, který by alespoň ze začátku zůstal "nezavoliérovanýˇ", plemeno , které létá, snad i polaří a pokud možno není to pošťák, a to nemám nic proti pošťákům. Jste tady ti, kteří holubům rozumí a mají své zkušenosti a tohle je moje zadání. Přikláním se k českým plemenů, ale není to podminka.
česká čejka bezrousá, česká lyska bezrousá, prácheňský káník, slezský barevnohlávek, rakovnický kotrlák, český rejdič, pražský středozobý rejdič z našich plemen. Z cizích altenburský bublák, arabský bublák, ledňák, norimberský skřivan, slezský mouřenín, štíníci bezrousí, vlašťováci bezrousí, afričtí rackové, figurity a řada rejdičů. Prostě volte plemeno nevolaté bez zbytečných pernatých ozdob zabraňujících v rozhledu a překážejících v letu. Možná, že by se tam hodily i modenky. Bezproblému vylétnou kamkoliv a drží se doma. Jsou to všechno plemena plodná a nenáročná.
Počítejte s výše napsaným, volnost možná přes sezonu a od odletu stěhovavého zpěvného ptactva do jejich příletu radši mít holuby pod zámkem. Jinak se stane, že podaří-li se jednou krahulíkovi holuba chytit, bude tam chodit s pravidelností hodiny každý den. Sloup opatřte nahoře aspoň za metr plechováním, aby se tam nevyškrábala kuna nebo kočka. Kdysi se dával na kmeny stromů s ptačími budkami takový límec proti kočkám.
Juraj Kafka
lupus4
napsal(a):
Dobrý den, záleží mimo jiné také jak jste na tom u Vás s dravci (krahulice, jestřáb) pokud jste v jejich revíru, tak asi jen slezský barevnohlávek z volného chovu ( tzv."Pedrohlávek" , ) jinak bez dravců např. z našich plemen prách. káník, rak. kotrlák., čejky , benešáci ..apod. Jinak se bez voliéry (v zimě) asi neobejdete. Mám zahradu v lese a jde to nastálo navolno jen cca duben - září. Pak už jen pod dohledem tak 2 hod denně
Kdo to byl!!??? Lupusi ty dračí tlamo ,podepiš se cheche!!! Jakýpak Pedrohlávek? Kdo barevnohlávkovi neumožní celodenní volný prolet, měl by být ztrestán za omezování osobní svobody ! Hezký nový rok. Pedro
trochu to shrnu: jsem ve stejné situaci, a navíc doslova na samotě u lesa... loni jsem to (začít) nějak nestihl, letos to snad zvládnu :-) líbí se mi pr. káník a č. čejka. pro trvale volný chov je zde nejvíce doporučován slezký barevohlávek (také pěkní holoubci)jak jsem zjistil, bez ohledu na plemeno je třeba
1)sehnat si holuby z alespoň částečně volného chovu
2)mít jich od začátku větší množství a připravit se na ztráty
3)vydržet několik generací, než selekcí vznikne opravdu odolný chov
patrně nejvíc by nám k tomu mohl říct "pedrosanchez", příspěvek tu už má, třeba nám nějaké rady dá
tohle asi tak zjistí laik zde na foru...
jirka.jc
napsal(a):
trochu to shrnu: jsem ve stejné situaci, a navíc doslova na samotě u lesa... loni jsem to (začít) nějak nestihl, letos to snad zvládnu :-) líbí se mi pr. káník a č. čejka. pro trvale volný chov je zde nejvíce doporučován slezký barevohlávek (také pěkní holoubci)jak jsem zjistil, bez ohledu na plemeno je třeba
patrně nejvíc by nám k tomu mohl říct "pedrosanchez", příspěvek tu už má, třeba nám nějaké rady dá
Kluci sorry,hodinu jsem tu psal jak to dělám já, ale při vkládání mi to napsalo chybu a neuložilo se to, co na to administrátor? Že by cenzura, no snad ne. Znovu to napíšu až bude čas. Pedro
Stalo sa mi to viackrát a odvtedy to robím ináč.Napíšte si to ako text vo worde, potom text zamodrite a kliknite ctrl+c, stiahnite dolu na lištu, otvorte si ifaunu a kurzorom kliknite, kde to chcete.Keď Vám tam bude kurzor "blikať" , potom stisnite tlačítko ctrl+v. Tento postup platí pre všetky prenosy, čiže ctrl+c -ctrl+v/zapamatujete si lahko c je na začiatku abecedy v nakonci. Ak ste to vedel, tak pardón! JH.
hrabal1
napsal(a):
Stalo sa mi to viackrát a odvtedy to robím ináč.Napíšte si to ako text vo worde, potom text zamodrite a kliknite ctrl+c, stiahnite dolu na lištu, otvorte si ifaunu a kurzorom kliknite, kde to chcete.Keď Vám tam bude kurzor "blikať" , potom stisnite tlačítko ctrl+v. Tento postup platí pre všetky prenosy, čiže ctrl+c -ctrl+v/zapamatujete si lahko c je na začiatku abecedy v nakonci. Ak ste to vedel, tak pardón! JH.
mě se to taky stalo několikrát a teď prevntivně po napsání textu to tedy celé označím a dám pravým ltačítkem myši kopírovat a ono to počká ve schránce i kdyby se to seklo. Po případném výpadku otevřu znovu diskuzi a pravým tlačítkem myši dám vložit a je to.
S čejkami na volno problém není. Na chalupě jsou, polaří, létají, tu a tam se něco ztratí, ale velice zřídka. Je to velice plachý holoubek a rychle se učí. Vedle má soused tuším české bubláky a pošťáky na volno, ovšem jak je na tom se ztrátami on to nevím.
Jo a teď jsem trávil Silvestr ve Zlaté Koruně a při zdolávání kopce Stříszliváka nahoru k nádraží jsem si v jedné zahrádce všiml krásného volného chovu rakovnických kotrláčků. Radost pohledět, i kamarád neholubář se zastavil a sledoval. Škoda, že nás naše drahé polovičky hnaly rychle na vlak a pro naše zvědavé pohledy přes plot neměly vůbec pochopení.
jirka.jc
napsal(a):
Tak se ten můj blábol snažím napsat podruhé. V podstatě jste to shrnul do těch tří bodů správně.Pak je třeba mít komorový holubník s dostatečným rozhledem do okolí, nutný je velký výlet s lesklými probíhačkami aby se tam při útoku dravce vešlo celé hejno a nevlítl za nimi do holubníku. Budete se zpočátku trápit s nemocemi, protože po nákupu nepříbuzných holubů z různých chovů jsou imunní jen na ty nemoci, na které byli zvyklí. Nedoporučuji předem vakcinovat na všechno,přežijou totiž i ti nakřáplí ,vy na nich postavíte chov a dravec je stejně chytí. Nedoporučuji ani mít voliéru pro občasné uzavření holubů, oni nerozliší jestli jsou venku nebo ve voliéře a ztratí ostražitost, ti dobří pochopí kdy je venku nebezpečno a třeba celé dny nejdou ven. Taky se stává že dravec praští do pletiva a holubi se leknou a umlátí se.Pak je třeba stát se amatérským ornitologem (i na theologické fakultě se učil marxismus leninismus jestli mi rozumíte), znalost chování dravců ve vašem okolí nebude na škodu.Výletky nesmíte hned oddělovat od starých, na ty se totiž zaměřuje predátor nejdřív a příklad rodičů jim chybí.Také zapomeňte na nějaké výstavní ambice, po pár letech budete mít trošku jiné holuby než jsou výstavní bumbrlíci přibližující se co nejvíce standardu ve vzorníku,vlastně se vrátíte exteriérem o nějakých 50 let zpátky. Asi jsem vás trošku odradil, ale třeba nemáte tak extrémní podmínky jako já a půjde vám to lépe. Pedro
pedrosanchez
napsal(a):
Tak se ten můj blábol snažím napsat podruhé. V podstatě jste to shrnul do těch tří bodů správně.Pak je třeba mít komorový holubník s dostatečným rozhledem do okolí, nutný je velký výlet s lesklými probíhačkami aby se tam při útoku dravce vešlo celé hejno a nevlítl za nimi do holubníku. Budete se zpočátku trápit s nemocemi, protože po nákupu nepříbuzných holubů z různých chovů jsou imunní jen na ty nemoci, na které byli zvyklí. Nedoporučuji předem vakcinovat na všechno,přežijou totiž i ti nakřáplí ,vy na nich postavíte chov a dravec je stejně chytí. Nedoporučuji ani mít voliéru pro občasné uzavření holubů, oni nerozliší jestli jsou venku nebo ve voliéře a ztratí ostražitost, ti dobří pochopí kdy je venku nebezpečno a třeba celé dny nejdou ven. Taky se stává že dravec praští do pletiva a holubi se leknou a umlátí se.Pak je třeba stát se amatérským ornitologem (i na theologické fakultě se učil marxismus leninismus jestli mi rozumíte), znalost chování dravců ve vašem okolí nebude na škodu.Výletky nesmíte hned oddělovat od starých, na ty se totiž zaměřuje predátor nejdřív a příklad rodičů jim chybí.Také zapomeňte na nějaké výstavní ambice, po pár letech budete mít trošku jiné holuby než jsou výstavní bumbrlíci přibližující se co nejvíce standardu ve vzorníku,vlastně se vrátíte exteriérem o nějakých 50 let zpátky. Asi jsem vás trošku odradil, ale třeba nemáte tak extrémní podmínky jako já a půjde vám to lépe. Pedro
Ještě jsem zapomněl, pokud jde o plemeno, musíte si vybrat takové, které při útoku nejde do vzduchu, ale k zemi a má snahu rychle se schovat. Holubi co jdou rovnou do holubníku mají největší šanci na přežití.Obávám se, že to dnes již dokáže jen Slezský barevnohlávek nebo Altenburský bublák (rád bych slyšel v diskuzi i o jiných plemenech), samozřejmě pocházející z volného chovu. Pedro
Rád bych přispěl s trochou do mlýna.Chovám altenburské bubláky a musím říci,že jsou to holoubci do nepohody.Mají neuvěřitelnou empatii na potenciální ohrožení.Ještě než přijde útok dravce, ze dvora se první stahují vrabci.V těsném závěsu mizí altenburáci do holubníku.Pokud jsou ohroženi a vlet je daleko, dekují se do stodoly.Pošťáci vyčkávají a na útok reagují prudkým letem do výšky.Pokud vyhodnotím ztráty,musím konstatovat,že altenburáci mají ztráty minimální a jejich strategie je úspěšnější....Jsou však trochu lenoši.Pokud jim pravidelně sypete krmení neprojeví se u nich jejich adaptabilita.Ale stačí je několik dní nenakrmit a začnou se v nich projevovat jejich přednosti.Polaření mají v krvi a netrvá dlouho a za potravou si doletí.Další jejich předností je obrana před útočícím dravcem.To dokáží neuvěřitelně kličkovat horizontálně i vertikálně.A nakonec se zapasují do hranice dříví a dva dni tam trucují.Ale o svůj život bojují opravdu srdnatě.Musím říci,že mají moje sympatie a to nejenom kvůli holubí muzice.Přeji hezký večer.
pedrosanchez
napsal(a):
Příteli Pedro ,dobře napsané a dobré rady,to je ta správná cesta,jak se dá propagovat volný chov.Takto jste měl psát své příspěvky už dříve a já nemusel na ně reagovat.Moc se my to líbí....Cajzek
nome
napsal(a):
Dobrý den,
Dobrý den Koburský Skřivan dravec nemá šanci polaří a holoubata dost zmasilá
Chci si pořídit české staváky - volný chov. Myslíte, že by pro ně mohl být nebezpečný krahujec? Bydlíme uprostřed vsi, les daleko, ale krahujce tu vidím dost často jak loví vrabce. Máme taky slepičky bantamky a ty nikdy nenapadl, jsou pro něho asi moc velká kořist. Co stavák, toho by zmohl? Máte s tím někdo zkušenost?
Je len málo holubníkov letúnkárov, kde som nebol. Takže pohlad na holubníky P.Dudžáka, predsedu oblastného výboru Spiš,posudzovateľa a popredného chovateľa letúnov.Holubník pre NVH.
Iný pohlad- strop oddelení tvorí pletivo-znižuje výšku, vynikajúce vetranie.
Super elita-prežili vo vzduchu všetko-útoky dravcov, búrky, dažde, víchrice- neraz stratené a predsa sa vrátili domov. P.Dudžák ich nasadzuje do kŕdla na najvýznamnejšie preteky. Všetko sú to viacročné košické vysokoletúny-skúsení harcovníci.JH.
Pred 5timi rokmi sa mi stratil v snehovej búrke krdeľ dewlapov-strmhlavých letúnov. Prvú zimu po strate som o nich nevedel, myslel som, že ich vychytali dravce. Aké bolo moje prekvapenie, keď som nasledujúce leto objavil jeden kus, ktorý hniezdil v kolonii mestských holubov.Poznal som ho bezpečne, lebo mojeboli stračky, mali svetlé pazúriky a nahrdzavelé krídla/nádych bronzu/. Odvtedy sa čulo rozmnožujú, už ich sledujem 5 rok a každý rok robím cez zimu fotodokumentáciu..Mám neskutečné množstvo zážitkov, ktoré tu nemôžem publikovat, lebo sú súčasťou mojej ornitologickej práce. Ale jeden tu predsa dám. Keď ich dravec naháňa tak, že obletuje okolo výškovej budovy, kde sedia vo výklenkoch, tie čo štartujú-alebo sa snažia uniknúť štartom k zemi, postupne vychytá. Kusy, ktoré prežili/a prežívajú už viac rokov v mest.podmienkách/ skúsenosti naučili, že štartujú bud priamo alebo sa snažia zachrániť vzletom-dokonca v protiklade s tvrdeniami- primo proti dravcovi. A čo Vám robia holuby- teda myslím tie plaché-keď ich chytáte-vyštartujú proti Vám!? Aj teraz nocujú oproti oknu na susednej bytovke- ale z 9 kusov /viď foto mesiac spátky- 2 straky sú tam po dewlapoch/už je iba 5. Na jednom neopatrnom- ktorý sa krmil za kríkmi a nevidel-dnes do obeda sedel dravec.JH.
jirka.jc
napsal(a):
už není co dodat?
Co byste chtěl vidět? Holubník bez voliéry vypadá jako větší kadibudka s velkým ,probíhačkami vybaveným výletem. Polopaticky vševysvětlujícím návodem vás nikdo neopatří. Doporučuji studium literatury ze 70tých let minulého století, tam jsem bral inspiraci já. Ničí vás nenadchne můj holubník ze starého prasečího chlívku a ze starého altánku, který stál již v roce 1925. Zvenku jej nemohu nijak esteticky zušlechtit, protože bydlím v pronájmu a smlouva je mi obnovována vždy je na rok( tvrdý pseudokapitalismus). Pedro
tak například kostrukce vletu, zatím co jsem viděl tak co kus to originální stavba... pak umístění vletu ve štítě, má být tak, aby byl v holubníku u podlahy? níže? výše? uprostřed? nebo je to jedno?
nejlépe takhle https://www.ifauna.cz/holubi/forum/r/detail/763329/jake-plemeno-vyberete
nebo stačí ta dřevěná dole https://www.ifauna.cz/holubi/forum/r/detail/707479/re-probihacka ?