Ako začať s lietaním?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2012 19:57
milan.g

XXX.XXX.200.117

Mám v holubínku s voliérou čepelské letúne a poľské rysy, ktoré by som chcel začať navykať na lietanie vonku. Voliéra s holubníkom je pod strechou s presahom, cez pletivo a okná holubníka však vidno von. Na fotke ešte chýba voliéra, mám holuby asi rok.

Ako začať s lietaním a aký výlet (dvierka, kôš) sa vám osvedčili?

ferencjo

28.2.2012 21:46
ferencjo

XXX.XXX.161.21

Dobrý deň ,síce niesom odborník.ale aspoň napíšem,ako som to urobil ja.
Najlepšie bude, ak im pred samotným vypustením na vletový otvor zhotovíte menšiu klietku z pletiva,aby mali rozhľad do okolia. Medzitým predpokladám že holuby sadnú na vajcia, prvé dni je lepšie pustiť ich pred večerom, a neplašiť ich,mohli by odletieť. Otázne je,či chcete holuby púšťať len na určitý čas,alebo chcete aby mali možnosť kedykoľvek vylietať( pokiaľ máte čepelské,predpokladám že ich budete trénovať - odporúčam pozrieť si niektoré príspevky tu na ifaune ..napr:

https://www.ifauna.cz/holubi/forum/r/detail/739322/trening-letunov

alebo zadajte do vyhľadávača slovo letún,tréning a pozorne čítajte, to isté s výletom , treba si preťukať príspevky a pozrieť obrázky.možností je veľa..
chovu zdar
J.F.smajlík

29.2.2012 10:29
1372006

XXX.XXX.65.33

Pri letúnoch chovné holuby by mali mať samostatné oddelenie aj s voliérou. Pre možné straty pri výškových letúnoch sa držia uzavreté, len na odchov kvalitného potomstva.

29.2.2012 10:37
1372006

XXX.XXX.65.33

Čepelský letún je nielen svojim zovňajškom veľmi príťažlivý a čisto biely, vie aj dobre a vysoko lietať. Bežné sú 3 - 4 hodinové lety a neboja sa aj veľkých výšok, ktoré za dobrých atmosferických podmienok pravidelne dosahujú

29.2.2012 10:53
1372006

XXX.XXX.65.33

Tak tu sú výletníky pre letúny. Prvý je pre staré letúny. Druhý a tretí je pre mladé z 1 - 2 hniezda. Tréning každého kŕdla je samostatný..

29.2.2012 18:39
milan.g

XXX.XXX.200.117

Čepelské letúne sú krásne, v spoločnom chove s rysmi je jediný problém. Aj keď je všetko popárované ako treba, niektorí samci rysov aj tak oplodnia samičky čepeliek a potom sú v hniezde nie veľmi pekné mláďatá s dlhým zobákom s čiernym pásikom a príležitostne šedým pierkom. Tie vyraďujem.

Ak pripravím kôš s výhľadom na oblohu, bude zo začiatku na škodu, keď sa k lietaniu s čepelkami pridajú aj rysy? Alebo ich bude treba nejakým spôsobom oddeliť, prípadne medzi voliéru a holubník v dňoch lietania vyrobiť s paličkami priečku, cez ktorú prejdú iba letúne? Zatiaľ nemám samostatný holubník pre letcov. Keďže ešte neviem aké budú reakcie susedov, radšej by som bol zo začiatku keby nemali celý deň prístup von, ale aby lietali vždy keď dostanú príležitosť.

Ešte sa chcem spýtať ako je to s návratom do holubníka. Sú lepšie tie paličky otváravé jednosmerne, alebo je praktickejšia skáskačka, (malý otvor na vrchu koša) cez ktorý vedia skočiť dnu, avšak nie vyletieť?

ferencjo

29.2.2012 19:37
ferencjo

XXX.XXX.5.221

zdravím.a koľko máte tých holubov? môžte sem vložiť nejaké fotky? Myslím že rysy s letúnmi vládať nebudú. A skôr ako im otvoríte,spýtajte sa susedov,aby ste nedopadli ako ten pán s poštovými holubmi ,aj keď to je už extrém
http://www.youtube.com/watch?v=Nr3VECaDAgw&feature=related

1.3.2012 06:54
milan.g

XXX.XXX.200.117

Tak tá reportáž je vážny extrém a nemilo ma prekvapilo, ako sa dnes niekto môže takto negatívne stavať ku chovateľstvu. Mám 40 klietok nemeckých strakošov, mám dva kuríny s hydinou, baví ma chovateľstvo

Bývam v starej obci, na pozemku je 20 metrov dlhá kamenná stajňa, bolo tam veľké humno, takže som využil existujúce priestory. Mám 6 párov čepeliek a 5 párov rysov.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.3.2012 10:04

Ahoj,

nechci být špatným prorokem,ale kombinace rys x letové plemeno je z hlediska tréninku naprostý nesmysl. Buď chceš jedno a uděláš pro to 100%,anebo chceš dvě,tři věci a musíš udělat 2-3x 100%,bohužel je to tak!

Martin

1.3.2012 10:55
milan.g

XXX.XXX.200.117

Cize bude lepsie ak pre rysy spravim samostatne oddelenie s volierou bez vyletu von? Skusal uz niekto pouzit mriezku z paliciek medzi volieru a holubnik, aby pri treningu mohli cez volieru von iba mensie holuby - letune?

1.3.2012 13:58

Každé plemeno by mělo mít svůj holubník:

1. výše Ti dobře radí z praxe chovatel,který ví,že holubi se Ti popáří mezi plemeny a budeš mít nějaké % zmetků,zcela zbytečně.

2. lámeš věc přes koleno řešením mřížka - odpověď z mé strany zní: nedělej to,rejdiči budou reagovat špatně,pokud budou vědět,nebo dokonce přes mřížku uvidí jiné holuby.

3. opakovaná rada nemíchat hrušky s jablky dohromady. Pokud od něčeho něco očekáváš,drž se zavedených a vyzkoušených věcí,které zdokonaluj a nehledej nějaká nová řešení-stejně nic nového pod sluncem nevymyslíš.

Spíše ještě napiš,jestli chceš,aby holubi jentak poletovali venku,nebo chceš něco trénovat,mně přijde pravděpodobnější ta 1. varianta. Zbytek Ti jistě poradí skušenější chovatelé letových plemen,což já nejsem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík