Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2015 04:18
ladin1

XXX.XXX.72.36

V prosinci mi začala snášet v kachníku lonská pižmovka.Deset vajec jsem zlikvidoval, odstranil hnízdní budku a měl radost, že přestala snášet a šetří se na jaro.Na den pouštím pižmovky na zahradu a bylo mi divné, že poslední dva dny se jedna večer vždy zatoulá a ráno ji najdu. Tak jsem prohledal zahradu a našel pod králíkárnou na zastřešené verandě na zemi v trošce slámy s peřím dvanáct vajec! Dal jsem je do budky a večer zavřel kachnu do zděného chovatelského zařízení, pěkně za králíkárnu do kouta. Chyba, kachna nesedla a ráno opět snesla vejce venku pod králíkárou. Tak jsem všechny vejce vrátil do budky, přidal slámu a kachna za chvíli sedla. Je ale leden, má snůška šanci?Co dělat, když uvnitř nechce sednout? Jedná se o lonskou jarní kachnu, kterou ani mráz nezastavil ve snášení, nevynese se v zimě ? Děkuji za zkušenosti.

20.1.2015 13:43
smrcek

XXX.XXX.252.186

Já bych kachnu nechal sedět na vejcích tam kde je, pouze bych zabezpečil, aby se k ní nedostala škodná, pochopitelně ale, aby měla možnost přes den opuštění hnízda pro nakrmení a vyprázdnění. Kachna Vám na novém hnízdě, které byste jí připravil a vejce přenesl, sedět nebude. Pokud byste jí vejce odebíral, je možné, že se Vám vynese a později již přestane snášet. Kachňata se budou líhnout za pět týdnů a to již je možno v teplém prostředí je řádně odchovat. Ještě bych Vám doporučoval vejce za týden až deset dnů prohlédnout, pokud by byla neoplozená přerušit sezení kachny, případně po odstranění neoplozených vajec, zbylá vece bude kachna mít možnost lépe zahřívat. Neoplozená vejce také neakumulují teplo od kačeny, dříve se ochladí při opuštění hnízda kačenou a mohou tím zachladit i vejce, v nichž se zárodky vyvíjejí. Navíc se rychle kazí, čímž mohou ovlivnit mikroklima v hnízdě. /záprtky). Přeji úspěch v chovu. A.

20.1.2015 15:45
river

XXX.XXX.129.18

Dobry den ja se chci zeptat kdy zacne nyst kaceny vilihli na jare 2014 a kdy je zacne pojimat kacer.

20.1.2015 17:44
smrcek

XXX.XXX.252.186

Čínské kachny z jarního líhnutí jsou plně schopné dalšího chovu na jaře v příštím roce, to znamená že na jaře r. 2015. To, kdy začnou snášet vejce záleží na podmínkách v chovu Doporučuji jen, aby pro dobrou oplozenost vajec měly kachny přístup k vodě, stačí třeba řeznická lodna. U husí je péřístup k vodě podmínkou oplozenosti. A.

20.1.2015 18:31
river

XXX.XXX.129.18

Dekuji za odpoved a ve vybehumam mam 2 jezirka a na louce mensi rybnicek .

20.1.2015 18:41
rumbaba

XXX.XXX.219.2

smrcek napsal(a):
Čínské kachny z jarního líhnutí jsou plně schopné dalšího chovu na jaře v příštím roce, to znamená že na jaře r. 2015. To, kdy začnou snášet vejce záleží na podmínkách v chovu Doporučuji jen, aby pro dobrou oplozenost vajec měly kachny přístup k vodě, stačí třeba řeznická lodna. U husí je péřístup k vodě podmínkou oplozenosti. A.

Dobrý den pižmovky chovám a chci něco napsat 1.čínská kachna neexistuje
2. Pižmovka nepotřebuje na oplození vodu.

20.1.2015 22:29
josef.juzanin

XXX.XXX.39.46

rumbaba napsal(a):
Dobrý den pižmovky chovám a chci něco napsat 1.čínská kachna neexistuje
2. Pižmovka nepotřebuje na oplození vodu.

1. Odjakživa se jim říká čínky a za 2. Všichni víme že je to pižmovka

20.1.2015 23:44
smrcek

XXX.XXX.252.186

Máte pravdu, název čínská kachna je nesprávný, správně kachna pižmová, jejíž předkové pochází z Jížní Ameriky, kde byla domestifikována a nyní je rozšířena po celém světě.
Taktéž máte pravdu, že kachna pižmová bezpodmínečně nepotřebuje vodu, ale pokud má přístup k vodě, je to pro chov lepší, A.

.

21.1.2015 19:51
dominika.krizanova1

XXX.XXX.192.203

Zdravím,

nebudem zbytočne zakladať nové vlákno. Mám rovnaký problém ako zakladateľ vlákna.
Som z južného Slovenska, celú zimu u nás skoro ani nemrzlo a pod holým nebom mi zasadla pižmovka.

Moja otázka teda znie, či u mám nechať sedieť ako ste radili zakladateľovi vlákna, alebo mám možnosť dať vajíčka aj do vlastnej liahne. Možno je tam väčšia šanca, že mladé prežijú, keď ich budem môcť mať vnútri a regulovať teplotu.

Čo si o tom myslíte? Nechať sedieť, alebo kľudne skúsiť aj liaheň? Tým možno to sedenie na dalšej znáške posuniem aspoň o mesiac.

Ďakujem. Chovu Zdar.
Dominika.

22.1.2015 20:48
dominika.krizanova1

XXX.XXX.192.203

Nikto mi neporadí?

Od zajtra sa má u nás zhoršiť počasie. Má pršať a teploty majú byť okolo nuly.
Tak som sa teda rozhodla, že vajíčka pôjdu do liahne.

Ak má niekto na to názor, tak si ho rada vypočujem.

Dominika.

Přidejte reakci

Přidat smajlík