Citronově porcelánové zbarvení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.3.2015 17:51
mozaik

XXX.XXX.150.188

Dobrý den, potřebuju radu odborníků, jak se dopracovat k citronově porcelánovému zbarvení u slepic. Pokud mám porcelánové slepice (zakrslé rousné), jak je zesvětlím na citrónovou, jakým faktorem? Nesehnal jsem takového kohouta tohoto plemene, abych pomocí něj tuto vlohu přenesl na svoje hejno. Je to pro mě jen zábava, ne účel produkce nějaké vzácné mutace pro zisk.

27.3.2015 18:09
lubes

XXX.XXX.102.202

Zdravím tak na ne môžte skúsiť dať izabelovo porcelánového kohúta ale asi úplné citrónky nebudete mať ale budú svetlejšie a potom tých potomkov ešte raz dať na otca izabelového a uvidíte.Prikladám aj foto na prvej izabelový kohút a potom citrónové.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.3.2015 18:36

Mezi porcelánovým a citronově porcelánovým zbarvením je rozdíl v jediném genu, jedná se o inhibitor zlaté barvy ig, který zesvětluje feomelanin. Je umístěný na autozomech, takže žádná dědičnost vázaná na pohlaví, a je recesivní k divoké alele Ig+. Citronově porcelánové slepice jsou tedy nositeli igig, porcelánové mají Ig+Ig+ a zvíře s genotypem Ig+ig bude také porcelánové.

Stejný gen zesvětluje všechno citronové, krémové a myslím si, že i oranžovokrké.

27.3.2015 19:02
mozaik

XXX.XXX.150.188

Díky. Tzn., že citronová je autosomálně recesivní? Pokud tedy teoreticky přikřížím do porcelánových oranžovokrkou, můžu po dvou generacích dostat citronově porcelánovou?

27.3.2015 19:25

mozaik napsal(a):
Díky. Tzn., že citronová je autosomálně recesivní? Pokud tedy teoreticky přikřížím do porcelánových oranžovokrkou, můžu po dvou generacích dostat citronově porcelánovou?

Jo, citronová je autozomálně recesivní. Přikřížením oranžovokrké byste měl dostat žluté kolumbijské s neúplnou redukcí pigmentu no a v F2 je to totální rozstřel, kde dostanete všechno možné, ale něco by mohlo být i citronově porcelánové.

27.3.2015 20:45
mozaik

XXX.XXX.150.188

Ještě jednou dík.

Přidejte reakci

Přidat smajlík