Prosím poraďte, je toto normální? Líhnu poprvé...

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mirka 1975

7.4.2015 22:09
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

Dobrý večer, líhnu poprvé a dnes se za pomoci vyklubalo kachně a house. Jen nevím, zda je normální aby žloudek byl takto spojený s mláďaty. Myslela jsem, že se žloudek před vylíhnutím vstřebává do břišní dutiny. Děkuji za každou radu. Mirka.

7.4.2015 22:13
beginner

XXX.XXX.210.232

To je smutný pohled. On by se žloutek vstřebal, kdybyste jim "nepomáhala" předčasně.

7.4.2015 22:47
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Mirka 1975 napsal(a):
Dobrý večer, líhnu poprvé a dnes se za pomoci vyklubalo kachně a house. Jen nevím, zda je normální aby žloudek byl takto spojený s mláďaty. Myslela jsem, že se žloudek před vylíhnutím vstřebává do břišní dutiny. Děkuji za každou radu. Mirka.

Prosím podívejte na tento odkaz nutné prosím.
Děkuji Drahoš
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/873197/liahnutie-landezskych-husi-v-umelej-liahni.

Mirka 1975

7.4.2015 22:50
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

To nebylo předčasné smajlík, Vajíčka byla naklovaná, u kachního (28.den v líhni) jsem čekala 20 hodin, a pak jsem pomalu začala pomáhat, kachňátko žilo cca 2 hodiny. U husího vejce bylo opět vidět snaha o vylíhnutí a pomáhat jsem začala 12 hodin od naklování skořápky. House žilo cca 4 hodiny. Vyklubala jsem další kachňata, která neměla ani snahu (vejce byla již 29.den v líhni) a všechna měla žloudek takto nevstřebaný. Myslím že je chyba jinde než v mé pomoci, proto jsem prosila o radu. Že to je smutný pohled vím, ale nevím proč se tomu děje. Vejce jsem kropila 3x denně od 25.dne, teplotu jsem snížila na 37,5°C a 37,3°C.
Ještě jednou moc prosím o radu. Začínají se naklovávat další husí vejce. Ještě jednou moc díky. Mirka.

Mirka 1975

7.4.2015 22:59
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

Dragoš napsal(a):
Prosím podívejte na tento odkaz nutné prosím.
Děkuji Drahoš
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/873197/liahnutie-landezskych-husi-v-umelej-liahni.

Děkuji za odkaz, od rána jsem s přestávkami na diskuzi a tento příspěvek jsem četla. Jenže v jiném se zase psalo, že u kachních a husích vajec se pomáhat může, protože mají o dost tvrdší skořápky než třeba kuřátka. Spíš nechápu ten žloudek . A věřte mi, také nad nima . Mirka.

7.4.2015 23:00
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Dovolil jsem si kopírovat paní ovečky doporučeni, Pokládám ho za moudré
ovecka
Autor
Housátkům v žádném případě nepomáhat, od naklovnutí do vylíhnutí to normálně trvá 24 hodin. Teprve po této době je vhodné přemýšlet o nějaké pomoci. Já osobně, když už jsou některá houstat vylíhlá a ostatním to moc nejde, tak opatrně naťukám skořápku kol dokola (nůžtičkami na nehty), aby se objevila prasklinka a nechám house, aby se dolíhlo samo. Když jsem odloupávala skořápku, tak se mi stávalo, že se natrhla žilka zbytečně se house vyčerpávalo.
Pokud máte v pořádku teplotu a vlhkost, tak by se housata měla vylíhnout v pohodě sama. Dana.

Mirka 1975

7.4.2015 23:03
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

Dragoš napsal(a):
Dovolil jsem si kopírovat paní ovečky doporučeni, Pokládám ho za moudré
ovecka
Autor
Housátkům v žádném případě nepomáhat, od naklovnutí do vylíhnutí to normálně trvá 24 hodin. Teprve po této době je vhodné přemýšlet o nějaké pomoci. Já osobně, když už jsou některá houstat vylíhlá a ostatním to moc nejde, tak opatrně naťukám skořápku kol dokola (nůžtičkami na nehty), aby se objevila prasklinka a nechám house, aby se dolíhlo samo. Když jsem odloupávala skořápku, tak se mi stávalo, že se natrhla žilka zbytečně se house vyčerpávalo.
Pokud máte v pořádku teplotu a vlhkost, tak by se housata měla vylíhnout v pohodě sama. Dana.

Nebudu tedy pomáhat a zítra poreferuji jak pokračuje líhnutí. Jen nevěřím tomu, že se žloudek během 24 hodin vstřebá, ale třeba ano. Ještě jednou děkuji. Mirka.

7.4.2015 23:11
Dragoš

XXX.XXX.101.201

7.4.2015 23:19
pajca

XXX.XXX.73.177

Jestli jste se podívala na doporučený odkaz, tak věřte tomu, jak píše Ovečka že
se housata líhnou za 24 hodin od naklubání. některá i déle. Do té doby jim
nepomáhejte. Můžete jen zvlhčit rozprašovačem skořápku. Když se house
není schopno vyklubat z vejcete samo, je chyba jinde, třeba v kvalitě násadových
vajec, kterou ovlivní výživa hus. O tom by ale mohli víc vyprávět zdejší odborníci na
líhnutí, než já.

8.4.2015 05:50
jenca

XXX.XXX.161.27

Opravdu jim nepomáhejte! Žloutek se vstřebává vždy až po naklovnutí skořápky je to normální. Pokud máte podmínky nastaveny správně housata se vyklubou, pokud špatně s trochou štěstí se vyklube aspoň něco, když už se líhnou. Při pomáhání nejspíš nepřežije nic. Taky neotvírejte pořád líheň a nezpůsobujte líhnoucím housatům neustálé změny teplot. Jakmile bude v líhni vyklubané house nebo dvě zvýší jen osycháním vlhkost tak, že otvírat a rosit už nemá smysl. Ideální je vše nastavit jak nejlíp umíte zvlhčit stěny líhně a odejít na 8 hodin do práce, ať vás to neláká pořád do toho vrtat, taky jsem to tak dělal(myslím s tím, že jsem radši nebyl doma).

8.4.2015 09:29
tereza.128

XXX.XXX.32.213

Klubání může trvat až 36-48 hodin. Pokud vyndáte mládě s nevstřebaným žloutkem, čeká ho jistá a dost bolestivá smrt, přitom kdybyste nezasahovala, nejspíš by se normálně vylíhlo a vesele žilo.
Doporučuje se při líhnutí nepomáhat, dvojnásob to platí pro začátečníky!
Líhnu už spoustu let a mohu Vám ze zkušenosti říct, že mládě, kterému se pomáhalo ze skořápky, tak skoro vždy uhyne, přežije jen vyjímečně a to jen tehdy, pokud již má žloutek vstřebaný a nemůže se vylíhnout např. proto, že na něm přischla skořápka.
Poučení pro příště, nechte to na přírodě, ví co dělá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

8.4.2015 10:08

Toto vyzerá na nízku teplotu. Neviem akú máte liaheň, napríklad pri domácej výrobe teplota nemusí byť vo všetkých častiach liahne rovnaká. Taktiež by som zmerala teplotu na vrchnej a spodnej časti vajíčka.

8.4.2015 10:10

Mirka 1975 napsal(a):
To nebylo předčasné smajlík, Vajíčka byla naklovaná, u kachního (28.den v líhni) jsem čekala 20 hodin, a pak jsem pomalu začala pomáhat, kachňátko žilo cca 2 hodiny. U husího vejce bylo opět vidět snaha o vylíhnutí a pomáhat jsem začala 12 hodin od naklování skořápky. House žilo cca 4 hodiny. Vyklubala jsem další kachňata, která neměla ani snahu (vejce byla již 29.den v líhni) a všechna měla žloudek takto nevstřebaný. Myslím že je chyba jinde než v mé pomoci, proto jsem prosila o radu. Že to je smutný pohled vím, ale nevím proč se tomu děje. Vejce jsem kropila 3x denně od 25.dne, teplotu jsem snížila na 37,5°C a 37,3°C.
Ještě jednou moc prosím o radu. Začínají se naklovávat další husí vejce. Ještě jednou moc díky. Mirka.

Dostalo se vam spousta příspěvků i od prý zkušených chovatelů, ale o příčině jsem se v nich nedočetl...

Jednou z příčin nevstřebaných žloutků je chyba v líhnutí. Ve Vašem případě uvadíte teplotu e konci líhnutí 37,3°C což je u vodní drůbeže málo. Teplota by měla být alespoň v rozmezí 37,4°C - 37,8°C při dolíhnutí o vlhkosti kolem 80%.

Pokud tedy dochází k vleklému líhnutí s nevtaženým žloutkem a jsou slabá mláďata, která špatně stojí na nohách, pravděpodobně se jedná o nízkou teplotu v průběhu líhnutí.

MH.

8.4.2015 10:17

Koukám, že jsme s Yolandou psali ve stejném čase. Mirko, nemusíte si dělat výčitky, že jste kachňatům pomáhala. Pravděpodobně by stejně uhynula ve vejci.

Ne-chovatel

8.4.2015 11:47
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Vím o tom kulové, ale z toho co píše pan Hladík o kuřatech je to pravděpodobně daň za nepřirozený odchov a značně neideální podmínky.

Tohle například uvádí jako letmou informaci pro začátečníky:

Kvočna poskytuje kuřatům kontaktní teplo. Je to jednoduché, prosté, a přesto jsme se při umělém líhnutí vydali zcela odlišnou cestou. Na tom ovšem nelze nic změnit. Je ale skutečností, že v přírodě má čerstvě vylíhlé kuře zcela jiné podmínky. Pokud by kuřata po vylíhnutí pípala stejně jako v dolíhních, byl by to tak výrazný signál pro predátory, že by dnes kuřata, potažmo drůbež, a s nimi všichni nekrmiví ptáci dávno následovali osud brontosaurů. Toto pípání je signál pro vodiče, že se musí změnit něco zásadního.Pokud se tak nestane, pak je pro kuře lepší zemřít spolu s nemožným vodičem a dále tento šlendrián nereprodukovat.
Mokré kuře je velmi náchylné na prochladnutí. Je to stejné jako když vylezeme z vody. Může být teplo, ale pokud fouká vítr, je nám chladno. Pokud namočíte kuře a dáte ho samotné na lísku jakékoliv velkokapacitní dolíhně, vcelku spolehlivě uhyne. Úspěšně přežije pod kvočnou, popř. v kontaktu s vejci a kuřaty. Vylíhlá kuřata při styku s kontaktním teplem ihned ztichnou a dalších 24 hodin ani nepípnou. V této fázi, která není stresující, se velmi intenzivně vstřebává žloutkový váček, a kuře se celkově stabilizuje. Takto se kuřeti bez stresu dostává vše potřebné. Není problém si tuto vrozenou vlastnost v praxi ověřit.

8.4.2015 13:03

Zareagujem na príspevok ne-chovateľa. To kontaktné teplo mám overené. Keď som začínala s liahnutím, vyliahnutým kurčiatkam som sa snažila urobiť na lieskach miesto, aby mali pohodlie, moju snahu však veľmi neocenili vždy sa natlačili pomedzi vajíčka a tam im bolo najlepšie.

8.4.2015 21:13
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dostalo se vam spousta příspěvků i od prý zkušených chovatelů, ale o příčině jsem se v nich nedočetl...

Jednou z příčin nevstřebaných žloutků je chyba v líhnutí. Ve Vašem případě uvadíte teplotu e konci líhnutí 37,3°C což je u vodní drůbeže málo. Teplota by měla být alespoň v rozmezí 37,4°C - 37,8°C při dolíhnutí o vlhkosti kolem 80%.

Pokud tedy dochází k vleklému líhnutí s nevtaženým žloutkem a jsou slabá mláďata, která špatně stojí na nohách, pravděpodobně se jedná o nízkou teplotu v průběhu líhnutí.

MH.

Zdravím. Já jsem míval podobný problém při líhnutí kuřat. Nebylo to líhnutí, ale horor.21 den naklované,23 den pomáhání, skoro pitva.Prostě hnus. Potom mi jeden kamarád, který má ve spolku líheň na 20 tisíc vajec poradil, že mám na začátku přidat na teplotě na
37,7°C - 38,0°C a po 10 dnech dát normální teplotu
37,5°C -37,7°C.19 den neobracet a tepotu na 37,5°C - 37,7°C.
Dolít vodu a dát mokrý ručník. Že do ničeho nemám pichat ruky, že se to samo vylíhne.Že mám jít pryč a večer pozbírat suchá kuřata, A ono opravdu to tak bylo. Kromě dolévání vody se do toho nemá sahat a hlavně při línutí pořát neotvírat líheň kromě vyndávání skořápek, aby se na druhé vejce nenavlekli a neuvěznili kuře uvnitř.
Poslední líhnutí z 40 oplozených - 37 vylíhnutých kuřátek a dělám to tak už 4 roky. Vodní drůbež neznám, ale jak to tady tak pozoruji je to podobný průšvih jako já na začátku s kuřátky.
Drahoš.

8.4.2015 21:56
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Zapomněl jsem na jednu jeho radu. Že studené vejce se do líhně
nedávej. Mají se nechat jeden den před vložením do líhňe v pokojové teplotě. Jak povídá on
"nastartovat vajíčka"

Mirka 1975

8.4.2015 22:30
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

Dobrý večer, slíbila jsem, že budu referovat jak se vyvíjí líhnutí. Všem moc děkuji za rady.
Tak a teď k líhnutí:
1. Od včerejší noci nepomáhám. Jen chodím kontrolovat a kropit. Teplotu jsem zvýšila na 38°C.
2. Stav vejce ze včerejšího večera - vesele si píská ze skořápky, občas zahlédnu pohyb a slyším praskání skořápky.
3. Klube se dalších 8 housat smajlík - také je slyšet pískání.

Zítra podám další hlášení a teď přeji všem dobrou noc a ještě jednou moc děkuji.
Mirka.

8.4.2015 22:49
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Držím vám palce

Mirka 1975

9.4.2015 07:07
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

Dragoš napsal(a):
Držím vám palce

Děkuji smajlík.
Hlásím, že první house je vyklubané a má se čile k světu . Další se klubou a pískají .
Mirka.

9.4.2015 07:22
fo3k

XXX.XXX.86.24

Pri každom otvorení liahne prudko klesne vlhkosť. Potom to vždy chvíľu trvá kým sa vyrovná. To je veľmi zlé pre klovajúcu sa hydinu. Ja to robím tak, že pozriem do liahne až 24 a viac hodín odkedy zaregistrujem prvé pipnutie. Ale keď som začínal, tak mi to tiež nedalo pokoj a vyberal som ich po jednom.

9.4.2015 10:39
Dragoš

XXX.XXX.52.7

Paráda. Dejte si pozor na 38 je dost, pokud by měli otevřené zobacky mířící nahoru tak je jim moc horko, pokud se to stane, trosicku teplotu dolu nebo dat do odchovny, kde mate 36 stupňů. Potom napište jestli se to stalo při 38.aby ostatní věděli jestli to ty vodní potvurky snesou. Kolik je správně děkuji Drahoš

Mirka 1975

9.4.2015 14:24
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

Dragoš napsal(a):
Paráda. Dejte si pozor na 38 je dost, pokud by měli otevřené zobacky mířící nahoru tak je jim moc horko, pokud se to stane, trosicku teplotu dolu nebo dat do odchovny, kde mate 36 stupňů. Potom napište jestli se to stalo při 38.aby ostatní věděli jestli to ty vodní potvurky snesou. Kolik je správně děkuji Drahoš

Při vylíhnutí klesla automaticky teplota na 37,5°C. A teď už tam jsou 3 houstata, která se mají čile k světu. Jen nevím za jak dlouho je můžu z líhně vytahat a dát pod žárovku (červenou 175W), hoblinová podestýlka, boky chráněné proti průvanu.Poradíte prosím ještě?

9.4.2015 15:59
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Musí být úplně suchá. Lépe je nepospíchat, pokud je dost místa v líhní, aby se po sobě nešlapala a dostatek kyslíku.

Mirka 1975

9.4.2015 23:00
Mirka 1975

XXX.XXX.105.226

Dobrý večer, dnešní stav líhnutí:

3 housata v odchovně a mají se čile
další 2 housata vylíhnutá nechám do rána v líhni
z 5 vajec se líhnou další housata

Pro pana Drahoše:

Po přendání 3 housat do odchovny se teplota opět zvedla na 38°C a následně po vylíhnutí 2 housta zase sama klesla na 37,5°C. Při těch 38°C housata po dechu nelapala Teď mám v líhni opět 38°C a housata (ty dvě co se vylíhla dnes večer) se chovají normálně.

Přeji dobrou noc.
Mirka.

10.4.2015 07:19
Dragoš

XXX.XXX.101.201

Moc vám děkuji.Husy líhnu poprvé a nechci to pokazit. Moc děkuji, A držím palce
Drahoš

Přidejte reakci

Přidat smajlík