Pekný deň želám, chystám sa začať s chovom brojlerov a zaujímajú ma vyše postrehy.
Môj plán je mať 10-20 ks (podľa potrebnej plochy) s minivoliérou a prístupom do výbehu. Bolo mi doporučené aby som ich von prakticky nepúšťala, ale chcela by som farmárske Kalimero a to rado chodí a hrabe.
Zaujíma ma:
1. plocha v kuríne ako u normálnych sliepok, či počítať viac na kus (keďže sú väčšie)?
2. plocha vo voliére na kus?
3.keďže ich plánujem všetky zjesť (ak sa podarí otočila by som aj dva "turnusy" ročne) potrebujú znáškové hniezda?
informácie čím chovať som našla, to je bez problémov, skôr mi ide o plochu a "povahu" sliepok.
Máte niekto skúsenosti s takýmito kuratami? Budú vôbec výbeh využívať? Nie je lepšie im spraviť väčšiu voliéru, kde aj tak budú celý deň ležať a futrovať sa? Vôbec neviem čo od nich čakať, bude preto veľmi vďačná za všetky rady
Uživatel s deaktivovaným účtem

miška z lazu
napsal(a):
Pekný deň želám, chystám sa začať s chovom brojlerov a zaujímajú ma vyše postrehy.
Môj plán je mať 10-20 ks (podľa potrebnej plochy) s minivoliérou a prístupom do výbehu. Bolo mi doporučené aby som ich von prakticky nepúšťala, ale chcela by som farmárske Kalimero a to rado chodí a hrabe.
Zaujíma ma:
1. plocha v kuríne ako u normálnych sliepok, či počítať viac na kus (keďže sú väčšie)?
2. plocha vo voliére na kus?
3.keďže ich plánujem všetky zjesť (ak sa podarí otočila by som aj dva "turnusy" ročne) potrebujú znáškové hniezda?
informácie čím chovať som našla, to je bez problémov, skôr mi ide o plochu a "povahu" sliepok.
Máte niekto skúsenosti s takýmito kuratami? Budú vôbec výbeh využívať? Nie je lepšie im spraviť väčšiu voliéru, kde aj tak budú celý deň ležať a futrovať sa? Vôbec neviem čo od nich čakať, bude preto veľmi vďačná za všetky rady
Brojler-čím míň pohybu, tím větší přírůstek masa, hnízda nepotřebujete, jenom velký krmítko a málem neustálí přísun krmiva, ploha kuřínu může být stejná jak u normálních slepic, Míra.
1.) ja mám brojlery spolu s nosnicami. Brojlery zožerú hocičo ( zvyšky z kuchyne, tráva, kukurica). Slepice ich k hodnotnému nepustia.
2.) na 1 m2 sa počíta 5 - 6 kusov zvyčajne.
3.) pozor Kalimero rastú enormne pomaly, nestihnete 2 turnusy. Biele brojlery sú stále žravé a sú schopné spať aj v krmítku.
Ja chovám brojlery tak, že 1 mesiac ich držím mimo, kde majú teplo, málo pohybu.- Prvých 14 dní čistá zmeska, následne ďalších 7 dní zmeska každý druhý deň. Vo veku 22 - 28 dní čistá kukurica s kŕmnym vápnom. Potom už začínam mixovať, kŕmna repa. Po 1 mesiaci ak je teplota nad 8 stupňov idú vonku k slepiciam a teraz po 2 mesiacoch už mám kusy, ktoré sú váhovo 1,8 kg približne. Oni sa zhlukujú, ale niektoré sa s nosnicami skamarátia. Celkovo zlikvidujem chod za 3,5 mesiaca a mám pekné kusy, kde je čistá váha od 2,9 kg.
Pár kusov Kalimero som mal a je to tak pomalé plemeno, ako aj známy ho nechcú, lebo im to pomaly rastie.
Ďakujem za odpovede.
Pri chove brojlerov s nosnicami nie je problém žeby sa ďobali? Myslela som, že sa nemajú miešať dve skupiny aby na seba neútočili.
Inak za skvelý návod. Na začiatok chcem skúsiť kúpiť odrastenejšie, min.3týždňové aby som nespravila priveľa chýb. Hlavne ako s tou plochou, to ma najviac zaujímalo, lebo idem stavať kurín. Ešte raz vďaka.
Timur

XXX.XXX.219.193
Biele brojlery mi vyrasrtu za 6 tyzdnov na 3 kg (vycistene.), takze do roka odchovam cca 8 chovov i viac. Ked z jedneho chovu idu pod noz, z dalsieho chovu maju uz 10 dni. Chovam aj v zime, mam zateplene kuriny s termostatom (z Ciny za 1,5 eura), s kurenim a chladenim. Chovam spociatku zmeskami, potom pridavam kukuricny srot a posledny tyzden len kukuricnym srotom.
P.abraxis před dvěma lety píše, že jeho brojleři měli ve 2 měsících 1,8 kg, to je strašně málo! nevhodné krmení a nevhodný chov mezi slepicemi! ve dvou měsících máme vykuchané, vyčištěné kuře o váze 3-3,5 kg! při delším chovu, myslím 3-4 měsíce, maso brojlera dozrává a je tužší, než z dvouměsíčních kuřat! jen vhodným krmením a ustájením brojler rychle vyroste a má kuřecí maso! v žádném případě není vhodné chovat brojlery se slepicemi a krmit, jen co si ukradnou od slepic..
Nechci být Rejpal ale já mám Kalimero Holokrčka a měl jsem i rusticaly a teďka se chystám na Supermaster a mužů říct že otočí i turnusy 3.nerostou moc pomalu.v 60dnech máj Holokrčky bezproblemu 2kg s JUT 70%.pokud nebude chtít kohouty tak to dá a pokud ano tak akorát 2 turnusy.doporucuji.
ančovička1
napsal(a):
P.abraxis před dvěma lety píše, že jeho brojleři měli ve 2 měsících 1,8 kg, to je strašně málo! nevhodné krmení a nevhodný chov mezi slepicemi! ve dvou měsících máme vykuchané, vyčištěné kuře o váze 3-3,5 kg! při delším chovu, myslím 3-4 měsíce, maso brojlera dozrává a je tužší, než z dvouměsíčních kuřat! jen vhodným krmením a ustájením brojler rychle vyroste a má kuřecí maso! v žádném případě není vhodné chovat brojlery se slepicemi a krmit, jen co si ukradnou od slepic..
Po 40 dnech se u brojlerů ukládají tuky a maso stojí za starou belu.60 dní na brojlery je moc.

Opět obvyklé míchání Brojler vs. Kalimero. Brojler je u nás ROSS nebo COBB případně další, ale ti už nejsou tak rozšíření a ani nevím kdo by dělal kuřata. Ostatní jako master,supermaster či kalimero-holokrčka jsou "selská kuřata" tedy kalimera.
Pokud u brojlera nedosáhnete ve 40 dnech váhy přes 2 kg tak je lepši si vzít kalimera.

Kalimero není brojler. I když jej prodejci tak deklarují. Je to jen směska kříženců s proměnlivými vlastnostmi a přemrštěnou cenou. Každý pes jiná ves...
napsal(a):
Kalimero není brojler. I když jej prodejci tak deklarují. Je to jen směska kříženců s proměnlivými vlastnostmi a přemrštěnou cenou. Každý pes jiná ves...
Ano, presne tak..vychvalovane až do nebes, žlutobili kříženci,každý jiný,maso jako z velkých kohoutu ,co mam na dvoře..
Mirkaa

XXX.XXX.100.179
Dobrý den můžu vás poprosit o radu?
Máme jediného brojlera (našli sme ho na cestě ako malé pipi) dokoupili sme slepičky ať mu není smutno. Nechceme ho sníst prostě u nás umře stářím. Četla jsem , že trpí na nohy atd. ale ten náš je myslím v dobré formě. Už mu je 5 měsíců. Otázka zní má vypelichani a červení zadek. Čím to můžu natřít. Děkuji za odpověď
Mirkaa
napsal(a):
Máme jediného brojlera (našli sme ho na cestě ako malé pipi) dokoupili sme slepičky ať mu není smutno. Nechceme ho sníst prostě u nás umře stářím. Četla jsem , že trpí na nohy atd. ale ten náš je myslím v dobré formě. Už mu je 5 měsíců. Otázka zní má vypelichani a červení zadek. Čím to můžu natřít. Děkuji za odpověď
ja som si kupil 21 kuriatok brojlerovych a chcel som si nechat aspon sliepocky na dalsi chov, bolo ich asi 10 vo veku 8-9 mesiacov, zial aj ked mali velky vybeh mali problem s nohami mali po spracovani 4kg (jediny kohut co prezil mal 6kg po spracovani 5kg). Prezila jedna jedina ktora bola mensia a mala problemy az na dalsie leto, stihla zniest vsak viac vajicok z ktorych mame teraz nosnice (polovicne brojlerky by som povedal laicky)
cize je mozne ze aj ked budete davat normalnu beznu stravu ako pre ostatne sliepky bude mat problemy zatial v piatom mesiaci to bude asi ok. az neskor nam zacali velmi priberat.
tiez mali hole zadky a cervne ale nic im nebolo aj zimu vydrzali.

Mirkaa
napsal(a):
Foto. JInak na tohle brojleři prostě trpí.
Zdravím, také přispěji svojí zkušeností.
Letos jsem měl 12 kuřat kalimero. Krytá voliéra cca 6x 2,5m, kurník 1,2x2,5m a volný výběh do zahrady. Hodně potravy si seženou sami. Krmeno směsí šrotů pšenice+kukuřice+hrách. Plus míchanice ze suchého chleba a zelené ze sekačky. Porážka ve 3 měsících. Kohouti v kuchyňské úpravě 3kg, slepice 2.5.
Mirkaa

XXX.XXX.100.179
Tak jsem udělala foto. Teď má vahu 6,5kg.Len nevím jestli je to kohout nebo slepice. Chodí sedět do snašek ,ale jestli jenom tak či dá i vajíčko nevím. Ten zadek je v pohodě nebo něco koupit.? děkuji
Mirkaa
napsal(a):
Tak jsem udělala foto. Teď má vahu 6,5kg.Len nevím jestli je to kohout nebo slepice. Chodí sedět do snašek ,ale jestli jenom tak či dá i vajíčko nevím. Ten zadek je v pohodě nebo něco koupit.? děkuji
Je to slepice..jestli ji chcete ten zadek trochu vylepsit,ostrihejte pokadene peri,bude vypadat lip,jinak s tim nic nenadelate..
take jsem jednou nechala brojleri slepicku,snasela pekna vejce,ale casem zacala padat na nohy,museli jsme ji zabit.dozila se asi jednoho roku..
Brojleri proste nejsou vyslechteni na dlouhy zivot..

Potřebuji restrikcí krmné dávky, jak co do množství, tak živin. Nelze je krmit v dospělosti jako normální slepice. V hejnu na dvorku toho lze docílit jen velmi tezko. Pokud se jim taková výživa nezajistí, pak právě nemohou na nohy a nebo je "trefí šlak". V opačném případě, je pro ně takový život vlastně trápení. Lepší je ukrátit ji trápení a mít ji pro užitek, než zbytečně do "hnoje".Už tak měla štěstí na enormně dlouhý život. Hospodářská zvířata si zaslouží, chovat se k nim jako k hospodářským zvířatům.
nam z 21 kuriatok ostalo do dospelosti asi 10 sliepok a jedna za druhou mali problemy a postupne sme ich museli vyradovat, po spracovani vsetky doradu 4kg.
jedna jedina vydrzala az do dalsieho leta ale tiez tazko uz dychala atd.
3 mlade nosnice polovicne nam ostali a tiez su velke ale nie az take ako boli matky, a nemaju ziadne problemy zatial hoci su velke a tazke.
teraz mam od nich mlade cize laicky pocitane 1/4 brojler a tie su uz uplne inak na tom :)
pre brojlerove nosnice asi staci aby prezili tolko aby zniesli zopar vajicok a mali ste tak dalsiu generaciu ciastone velke ako brojler ale nie tak velke aby mali problemy s nadvahou.
Měl jsem dvakrát přerostlé brojlery. Poprvé to bylo před více než třiceti lety, kdy jsem zkusil několik slepiček a jednoho kohouta nechat na chov. Tehdy jsem bydlel na samotě kde krom ovčína se 600 ovcemi nic nebylo a tak slepice mohly kam se jim zlíbilo a krmeny byly pouze pšenicí. Proto také kuřata tak nerostli, když nedostali správné krmení. Ty co jsem nechal dosáhly váhy ke čtyřem kilům a dokonce začaly i snášet, jenomže tak jedno až dvě vajíčka týdně a ještě k tomu sotva 50 gramů. V té době jsem neměl ani tušení jak vznikají brojleři a domníval jsem se že je to takové plemeno. Proto jsem byl zklamán když potomstvo sice bylo větší než dominanty, ale snáška nebyla mizerná. Do příštího podzimu polovina těch starých pošla a zbytek šel postupně na polívku.
Podruhé asi před 15 lety mi dcera koupila přerostlé brojlery. Byla z kamarádkou, která to vyzvedávala pro rodiče. Klasika, z auta do pytlů a bylo to na objednávku. Řidič, ale nabízel, že má deset volných, které si někdo nevyzvedl na předešlé zastávce a tak je dcera koupila. Kus za 80 korun, no neber to. Váha byla 3,5 až 4 kila a ve stavu v jakém dnes prodávají někteří překupníci vynošené slepice. Ani jedno peříčko co na nich zbylo nebylo celé a po těle zaschlý trus. Hned druhý den jsem jednu vzal, že si uděláme oběd. Protože prsní řízky byly docela velké, usmažila manželka řízky. No škoda času a ingrediencí. Nešlo to vůbec pokousat a navíc strašně divná pachuť, jakoby člověk kousal slepičince. "Ani ten Pinďa to nežral". A tak největší blaho z nich měli slepice. Každý den jsem uvařil (rozvařil po 4 hodinách) jednu a to rovnou na zahradě. Rozsekal a rozdrtil jsem ho sekerkou a krom pařátů nezbylo nic. Trochu drahé krmení, ale aspoň se poměli.
povodny brojler asi nema velku zivotnost ale aspon sa dalo od nich nechat potomstvo, ktore nemalo tak problemy,
nam ostali 3 sliepky, pekne zaperene velke, dali sme ich dokopy s ciernym brahman kohutom plus stvrta sliepka tam bola brahman a sme boli prekvapeni, ze kazdy den tam boli 3-4 vajicka od styroch sliepok. Takze, na to, ze to su krizence brojlerovych a obyc maju velmi dobru znasku do liahne sme nazbierali asi 60 vajec. Kurence su vysoke a velke, zial zmasitost je nizka, skusili sme zabit zopar kohutov maju dlhe nohy po otcovi ale prsia zatial slabe, aj ked mlady kohut u nas nemaval nikdy vacsie prsia.
chcem pockat este aby zmohutneli ako sme mali vlani domacich mladych kohutov, sliepky z krizenia si nechavame dalej a aj sme darovali v rodine na dalsi chov.
farby vznikli biele od brojlerov, alebo cierne od kohuta, pripadne ak neboli ani cierny ani biely tak barred. Biela prebije ciernu, cierna prebije barred.
dalsi projekt bol Ayam ceman kohut co ma asi 1.5kg a 4 kg. biela sliepka, no podarilo sa su z toho dve male cierne nosnice s bielym perim a zopar bielych kohutov s bielym perim.
na jar budu obe nosnice s kohutom, tu uz by mali byt aj kohuti cierny s bielym perim.
nasiel som v jednom clanku, ze velkost nosnic sa prenasa zo strany matky, cize tieto cemani nosnice by mohli byt vacsie su bezne AC. tak uvidime :)
Chovám brojlery každý rok, kupuji 30kusů koncem srpna, nechám je 3měsíce /váha v mase okolo 4,5 kg/. Porážka koncem listopadu je velká výhoda kvůli mouchám, maso musí vychladnout a tak velkou lednici nemám. Teplo /infralampu/ potřebují dokud se neopeří a to je minimálně měsíc. Nejlepší je chovat je v ohrazeném prostoru, já mám asi 3x3m, výběh nepotřebují, jen žerou a sedí, samozřejmě čím větší prostor je, tím lépe se udržuje sucho a čisto, jinak se jim dělají otlaky na nohou a brojleři pak tím spíš nechtějí chodit. Asi měsíc krmím kupovanou směsí pro výkrm brojlerů které celkem zkrmím 50kg a pak si šrotuji sama pšenici +bílkovinný koncentrát od firmy Mikrop /dává se ho 20%/ je to sojový šrot a vitamíny. Kalimero bych nekupovala roste pomalu a při stejné péči máte polovinu masa.
bee
napsal(a):
Chovám brojlery každý rok, kupuji 30kusů koncem srpna, nechám je 3měsíce /váha v mase okolo 4,5 kg/. Porážka koncem listopadu je velká výhoda kvůli mouchám, maso musí vychladnout a tak velkou lednici nemám. Teplo /infralampu/ potřebují dokud se neopeří a to je minimálně měsíc. Nejlepší je chovat je v ohrazeném prostoru, já mám asi 3x3m, výběh nepotřebují, jen žerou a sedí, samozřejmě čím větší prostor je, tím lépe se udržuje sucho a čisto, jinak se jim dělají otlaky na nohou a brojleři pak tím spíš nechtějí chodit. Asi měsíc krmím kupovanou směsí pro výkrm brojlerů které celkem zkrmím 50kg a pak si šrotuji sama pšenici +bílkovinný koncentrát od firmy Mikrop /dává se ho 20%/ je to sojový šrot a vitamíny. Kalimero bych nekupovala roste pomalu a při stejné péči máte polovinu masa.
hovorila nam aj susedka, tiez chovala 100ks a krmila krmivom BR1 2 3 presne podla navodu a potom zabijala, rovnako vidim aj inde, ze domace kuracie maso, brojlerove kurata vacsinou krmene zmeskou krmiv.
rozmyslam, aky je velky rozdiel potom v kvalite masa pri takychto brojleroch oproti tym z velkochovu? vo velkochove je to iba 6tyzdnov, u vas 3 mesiace aj vaha je vsak vyssia, predpokladam, ze aj inde to trva dlhsie ako 6 tyzdnov oproti velkochovu.
ja som prvy rok mal brojlerove kurence ale nedavali sme ziadne krmivo a velmi pomaly rastli a tie dedinske kurence nerastli skoro vobec. Cize sa divim ako niekto predava tzv bio maso ze bez krmnych zmesi?
nam tento rok aj minuly rok pekne rastli kuriatka od prveho dna ked sme im davali granule BR1 a potom BR2 neskor BR3 aktualne nemaju ziadne, davame to iba na zaciatku celeho ich chovu a potom uz len zelene, psenica, kukurica, slnecnica.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!