Po uvaření je bílek hnědy (foto). Co to je? díky.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.4.2015 12:50
notormotor

XXX.XXX.11.183

Dobrý den, po uvaření vejcete je bílek hnědý. O co se jedná? Vada, nemoc? Díky.

16.4.2015 15:46
mirko

XXX.XXX.86.68

Kinderko ? :D.

16.4.2015 15:53
mirko

XXX.XXX.86.68

Skusil som google, a podla vsetkeho je to rekacia cukru a aminokyselin..
varilo sa pri vyssej teplote/dlhsie?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Maillardova_reakce

"The tan color is from overcooking the eggs. Egg whites have about 1% simple sugars attached to the protein. When eggs are cooked at too high of temperature, a browning reaction occurs, known as Maillard browning. It's rarely seen in hard cooked eggs but can happen. When you fry eggs in a skillet, the edges of the whites turn brown due to the high temperature, for the same reason.".

milan78

16.4.2015 18:53
milan78

XXX.XXX.227.76

mirko napsal(a):
Skusil som google, a podla vsetkeho je to rekacia cukru a aminokyselin..
varilo sa pri vyssej teplote/dlhsie?

http://cs.wikipedia.org/wiki/Maillardova_reakce

"The tan color is from overcooking the eggs. Egg whites have about 1% simple sugars attached to the protein. When eggs are cooked at too high of temperature, a browning reaction occurs, known as Maillard browning. It's rarely seen in hard cooked eggs but can happen. When you fry eggs in a skillet, the edges of the whites turn brown due to the high temperature, for the same reason.".

Wikipedia píše, ze se Maillardova reakce vyskytuje jen při pečení.

Já jsem se dočetl toto:

Krevní stopa- vejce s krev.stopou na bilku vznikají tak, ze se krev z praskle cévy vejcovodu obalí bilkem.Vyšší výskyt je u těžších nosnic. Nižší obsah viaminu A zvyšuje výskyt.Stěně tak vyšší obsah vitamínu K- např. zkrmovani vojteskove moučky. U některých nosnic je tato vada dědičná. Tyto skvrny vznikají ve vaječníku před nebo po ovulaci a maji bud bílou nebo hnědou barvu.Hnědá masová skvrna vzniká pravděpodobně z krevních skvrn, kde se hemoglobin oxidaci změnil na hematin. Při vyšších teplotách, kdy je nižší krevní tlak, je i nižší výskyt krevních skvrn.

17.4.2015 03:28
notormotor

XXX.XXX.11.183

Tak zatím se mi to jeví, jako nepravděpodobné. Vaje se vařilo najednou více a jen jedno je takto zbarvené.

milan78

17.4.2015 09:49
milan78

XXX.XXX.17.197

notormotor napsal(a):
Tak zatím se mi to jeví, jako nepravděpodobné. Vaje se vařilo najednou více a jen jedno je takto zbarvené.

No nikde se nepíše, ze by krevní skvrna musela byt ve všech vejcích.Spíše to chápu jako obcasnou anomálií. Tak jako se třeba občas vyskytne dvouzloutkove vejce.A jaky je Vas nazor na toto zbarvrni?

17.4.2015 12:16
ovecka

XXX.XXX.0.0

Růžové zbarvení bílku je porucha vyskytující se po zkrmování moučky z bavlníkových semen (obsah kyseliny cyklopropenové). Bílek má růžovou nebo oranžově červenou barvu, která se udržuje po určitou dobu po snesení. Wikipedie

Jestli není v krmivu, které používáte kyselina cyklopropenová

Růžový bílek se objevuje zejména u vajec skladovaných několik týdnů. Více viz http://www.vuzv.cz/sites/File/vybor/Tumova%20-%20prirodni%20toxicke%20latky%20ve%20vyzive%20zvirat.pdf - 2.2.1 Cyklopropenové mastné kyseliny

takže závěr buď jste krmila bavlníkovými semeny nebo bylo vejce staré. Dana

milan78

17.4.2015 12:51
milan78

XXX.XXX.17.197

Myslím si, ze kdyby bylo vejce Staré, nemělo by tak pevný zloutek, jako je na fotce vidět. A myslíte, ze se bavlnikova semen u nás do krmiv přidávají?Já jsem to včera taky na Wikipedii nasel, ale zdálo se mi to dost nepravděpodobné, tak jsem to raději ani nezminoval.

forestman

17.4.2015 12:58
forestman

XXX.XXX.43.210

ovecka napsal(a):
Růžové zbarvení bílku je porucha vyskytující se po zkrmování moučky z bavlníkových semen (obsah kyseliny cyklopropenové). Bílek má růžovou nebo oranžově červenou barvu, která se udržuje po určitou dobu po snesení. Wikipedie

Jestli není v krmivu, které používáte kyselina cyklopropenová

Růžový bílek se objevuje zejména u vajec skladovaných několik týdnů. Více viz http://www.vuzv.cz/sites/File/vybor/Tumova%20-%20prirodni%20toxicke%20latky%20ve%20vyzive%20zvirat.pdf - 2.2.1 Cyklopropenové mastné kyseliny

takže závěr buď jste krmila bavlníkovými semeny nebo bylo vejce staré. Dana

Připomínáte mi 1000x prezentovanou histrorku 90-ti let.otce, kdy před 19-ti letým klukem zastavil sherman na demarkační linii, otevřel se poklop a vylezl míšenec. Otec vyhrkl " s tebou se ty kluku mouřenínská asi nedomluvim!" A on povídá skoro česky"neboj, můj táta vott Pardubic přijet do Alabama učit lidi jak s kombajnem na bavlnu!" Asi byl dobrej učitel, když mu ta černá holka vlítla do náruče.
Jinak b.) je správně, starý vejce, částečně skladovaný při vyšší teplotě. Babička vejce dávala do šuplíků šteláře na sejpce. Pak přišel JAGUÁR a ulachvil nejen vejce a sejpku, ale celej dvůr! Opravuji, nebyl to jaguár, byl to február. Ulachvit znamená m.j. konfiskace Rudou chátrou.

17.4.2015 13:01
ovecka

XXX.XXX.0.0

Kyselina cyklopropenová, která by byla odpovědná za zbarvení bílku se vyskytuje i jinde ( mastná kyselina vyskytující se přirozeně ve slézovitých rostlinách. Mohla být součástí směsi pro slepice. Nebo jí prý vytvářejí i některé bakterie - infikované vejce?). Dále jsem již nebádala. Něco to ale způsobit muselo. Dana.

17.4.2015 20:08
notormotor

XXX.XXX.11.183

Kdyby to bylo závadnou přikrmovcí směsí, bylo by to u více vajec. Možnost, že jsem nešel nějaké zapomenuté (max.1 měsíc) je možné. Snášejí i ve starám chlívku, kde je teplota stejná, jako venku. A noční mrazíky, byly ještě nadávno. Všem moc děkuji za názory.

17.4.2015 21:01
mysak

XXX.XXX.49.156

notormotor napsal(a):
Dobrý den, po uvaření vejcete je bílek hnědý. O co se jedná? Vada, nemoc? Díky.

To není bílek, to je hnědek. Možná to přihlašte do soutěže ropák roku. Jako že zezelená žloutek na tvrdo, je klasika, ale tohle je jak kakaovej pudink.

Přidejte reakci

Přidat smajlík