Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.5.2015 21:54
dadu

XXX.XXX.250.70

Mám šestiměsíční slepičky, které pomalu začaly snášet. Byly pohromadě se stejně starým kohoutkem, který je nepojímal. Minulý týden ve čtvrtek jsem kohoutka vyměnila za jiného, "akčnějšího". Od té doby jsem měla max.1 vajíčko ob den. Dnes jsem zjistila, že je žerou Udělala jsem jim jiná hnízda a kohouta dala stranou. Hnízda jsou asi 50 cm nad zemí - najdou je? A za druhé - vím, že na požírání vajec slípkama je nejlepší lék sekyrka, ale je mi jich líto - jsou ještě mlaďoučké. Je šance, ž se to odnaučí? Nebo dát hnízda s možností odkutálení vajíčka "do bezpečí"?

5.5.2015 23:14
incas

XXX.XXX.231.30

dadu napsal(a):
Mám šestiměsíční slepičky, které pomalu začaly snášet. Byly pohromadě se stejně starým kohoutkem, který je nepojímal. Minulý týden ve čtvrtek jsem kohoutka vyměnila za jiného, "akčnějšího". Od té doby jsem měla max.1 vajíčko ob den. Dnes jsem zjistila, že je žerou Udělala jsem jim jiná hnízda a kohouta dala stranou. Hnízda jsou asi 50 cm nad zemí - najdou je? A za druhé - vím, že na požírání vajec slípkama je nejlepší lék sekyrka, ale je mi jich líto - jsou ještě mlaďoučké. Je šance, ž se to odnaučí? Nebo dát hnízda s možností odkutálení vajíčka "do bezpečí"?

Dobrý večer,
v takovém případě se osvědčily brýle proti kanibalismu. Téměř ve všech případech bylo po požírání vajec. Hnízda nad zemí, aby do nich slepice neviděly jsou také dobrá. J.S.

Brýle se dají koupit zde: www.driml-napajecky.cz
www.hradsky-sunk.cz.

6.5.2015 12:21
ondře.j.

XXX.XXX.78.37

Dáváte slepice vápník ? (Drcené sušené skořápky).

6.5.2015 13:10
ladd

XXX.XXX.34.53

K zamezení požírání vajíček pomůže i zkrácení horní části zobáku. Zkrátíte tak, aby byla horní špička asi o 2 mm kratší než spodní. Funguje to tak, že slepice pak při pokusu o rozbití vajíčka do něj klobne spodní špičkou, tou ale není schopna skořápku rozbít. Bát se toho nemusíte, zastřihujte opatrně, pokud to bude málo, přistřihněte znovu., (Je to srovnatelný zásah, jako když jim budete při nasazování brýlí propichovat nozdry, ale není to taková hrůza na pohled a slepice nejsou omezené ve výhledu.) Zobák časem doroste (trvá to ale dlouho, protože si ho neustále obrušují), do té doby slepice na zlozvyk zapomenou.
Určitě ne všechny slepice vajíčka rozbíjejí, aspoň ze začátku, než se zlozvyk rozšíří. Abyste rozlišila, která to dělá, stačí si vytipovat ty, které mají zobáky od zaschlého žloutku a před ně dát na zem vajíčko. Těm které se jenom přiživují, se vajíčko rozbít jen tak lehce nepodaří, i když se o to budou pokoušet. Ta, která zozbíjí to udělá rázným klofancem na první nebo druhý pokus - moje zkušenost.

6.5.2015 15:05
dadu

XXX.XXX.250.70

Tak na vině je patrně kohout! Dneska jsou slípky bez kohouta a je klid. Nová hnízda sice nenašly, takže snesly tam, kde dřív, ale mám 3 vajíčka.

7.5.2015 19:00
padu

XXX.XXX.71.118

To je zajímavé že kohout jí vejce že se to naučil čekal bych to u slepice protože se mě to stalo a ta jedna to pořad a pořád zkoušela ostatní to nechytly a sekyrku sem řešit nechtěl protože jak to tak bývá byl to paradoxně ten nej chovný kus v hejnua proto sem udělal toto :

vejce sme sbíraly hned po snesení každé zvlaš ale to bylo naročné protože člověk chodí do prace a když tam nějaká zbyla tak ona stejně vešla do hnízda a klov a klov a před tím ještě pořadně hrabla a tím jak hrábla vejce lítaly a sami se rozbyly a ona je vypila to dělala několikrát denně protože věděla že je tam najde.

nic méně jsme vzaly par vajec čerstvé je vyfoukly a hned naplnily pepřem a dali do každého hnízda pepř se přilepil na vlhkou stěnu zevnitř a co bylo to se vešlo dovnitř byly to takové časované bomby a slípka když klovla tak se teda divila dva dny byl pokoj a pak zase sežrané vejce no tak znova a pepře se přidalo a když to udělala zase tak ju asi tak palil jazyk a zobák že už to neudělala.

Možná to někdo naíše jako týraní zvýřat ale ja to vyčet v literatuře.

Přidejte reakci

Přidat smajlík