Dobrý den, prosím o radu, zda jste se s tím někdo setkal. Cca týden kvokající, tříletá slepice včera ráno zasedla v hnízdě na vejce. Večer jsem jí chtěla přidat další, měla pod sebou jen 3 a sice trochu klovala, bránila si hnízdo, ale přijala dodaná vejce. Dnes ráno slezla, myslela jsem, že si jde nazobat, ale už se nevrátila do hnízda, stojí v koutě, nehýbe se, je podstatně větší než ostatní slepice - vždy tak bezpěčně poznám kvočnu, ale tahle je nějaká divná...
je do černá dominantka.
Nevíte náhodou co by s ní mohlo být? mám jí odnést do hnízda? Nebo se takhle chová slepice před skonem? Díky všem za jakoukoli radu.
Asi s tim nic neuděláte, pokud je to kvočna, tak buď dobrá nebo špatná, může být taky ale nemocná.
Jak dlouho je venku z hnízda? Začněte kontrolou parazitů, když položíte ruku do hnízda, zda po ní za chvíli nezačnou lézt čmelíci. Když ne, zkuste jí dát zpět.
Za další. Jste si jistá, že to doopravdy byla kvočna? Kde seděla ten týden co již údajně kvokala? Možná, že se jen snaží se dostat zpět na místo, kde seděla dosud. Nebo se teprve rozkvokávala, to znamená že ještě neseděla, jen vydávala kvokavé zvuky? Podobné kvokavé zvuky ale vydávají i slepice vystesované nebo nemocné. Pokud to doopravdy kvočna je, kvokání i mohlo rozjet nějakou skrytou chorobu, vadu – zásah do chodu organismu to přeci jenom je. Vyprázdnila se? – někdu tu kdysi psal, že se kvočna několik dní nevyprázdnila, pak to udělala do hnízda a uhynula, zřejmě chybná funkce organismu.