Nemoc káčat (barbárie)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.7.2015 10:22

Dobrý den.
Mám takvý problém s káčatama. Jsou čilá zdravá a z ničeho nic jako by oslepnou, motají se a selžou jim nejpíš nohy nemůžou chodit. Slepota na očích nejde poznat ale když káče leží a zamávám jim prstem před očima není žádná reakce.Naráží do předmětů. Již mám k dnešnímu dni takové cca 5 té káče Z nichž 3 již pošly. Kačky jsou krmené šrotem a zeleným mají přístup k čisté vodě. Poradíte?

26.7.2015 11:07
danis

XXX.XXX.32.46

Poradíme. Volejte veterináře.

27.7.2015 06:11
jenca

XXX.XXX.161.27

Pokud krmíte suchým šrotem a zeleným, bez směsky nebo dalších doplňků a mají navíc třeba vodu jen v napáječce(bez jezírka s blátem nebo plastinu, kde by mohly doplňovat minerály), tak mají s největší pravděpodobností žabky. Jinak tu máte popsánu snad každou běžnou nemoc stačí číst. Návštěva většiny veterinářů(pokud už nevíte nemoc a nejdete si jen pro medikament) je podle mne dobrá, tak na korigování stavu chovatelského účtu, pokud trpíte přebytkem financí:). Ještě rada, ty žabky potvrďte, nebo vyvraťte hned, jak si to přečtete, kachně bez žrádla moc dlouho nevydrží.

https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/652677/zabky-u-kachen
https://www.ifauna.cz/drubez/forum/r/detail/805593/zabky-u-kachen-rez-foto.

27.7.2015 06:37
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě kdyby to žabky nebyly, pokračujte v zjišťování problému tak, že nejdříve vyřadíte ty nejčastější problémy. Na nevhodnou skladbu krmení už jsem vás upozornil - kupte směsku nebo doplňte bílkoviny a minerály. Dále by přicházela na řadu nízká teplota(v závislosti na stáří kachňat), což v těchto vedrech můžete vyloučit. Potom příliš vlhko v odchovně(bahníčko patří k jezírku, ne tam kde spí) - měňte častěji podestýlku. Pokud jsou uhynulé kusy pohublé můžou být začervené - odčervit. Až všechno tohle vyloučíte(stačí vám na to jeden den, takže nic neuteče) můžete navštívit veterináře, kde nejspíš necháte částku převyšující pořizovací cenu kachňat plus náklady za krmení na několik měsíců(zvážil bych význam takové investice u zvířat určených na pekáč).

27.7.2015 22:07
iveta š.

XXX.XXX.168.56

jenca napsal(a):
Ještě kdyby to žabky nebyly, pokračujte v zjišťování problému tak, že nejdříve vyřadíte ty nejčastější problémy. Na nevhodnou skladbu krmení už jsem vás upozornil - kupte směsku nebo doplňte bílkoviny a minerály. Dále by přicházela na řadu nízká teplota(v závislosti na stáří kachňat), což v těchto vedrech můžete vyloučit. Potom příliš vlhko v odchovně(bahníčko patří k jezírku, ne tam kde spí) - měňte častěji podestýlku. Pokud jsou uhynulé kusy pohublé můžou být začervené - odčervit. Až všechno tohle vyloučíte(stačí vám na to jeden den, takže nic neuteče) můžete navštívit veterináře, kde nejspíš necháte částku převyšující pořizovací cenu kachňat plus náklady za krmení na několik měsíců(zvážil bych význam takové investice u zvířat určených na pekáč).

súhlasím...

28.7.2015 10:49

Tak Žabky to určitě nejsou mají rybníček kačata jsou stará 3 týdny a žraly normálně i když neviěly. Podestýlku měním pravidelně kačata jsou pod kačenou. Dále bílkoviny májí dostávají i drcené kosti a ryby. Poslední fáze smrti je křeč a kroucení hlavou pak asi do hodiny přichází smrt.. Pohublá kačátka nejsou..Žabky jsem kontrolovala hned takže s jistotou vím že to žabky nejsou.
není To ani nedostatek minerálu...

milan78

28.7.2015 11:34
milan78

XXX.XXX.227.76

A co nějaká otrava? Špinavá stojata voda v rybnicku? Třeba Botulotoxin, nebo nějaká chemie, cos se dostala do vody.

28.7.2015 13:04
jenca

XXX.XXX.161.27

Zkuste u mrtvého kusu, pokud ještě některou někde máte, rozříznout hrdlo a zkontrolovat jestli není ucpaná dýchací cesta(kachňata se snaží polknout cokoliv). Kromě výše zmíněné otravy je to jediná další věc co mě napadá, netrávíte poblíž slimáky?

28.7.2015 13:19
jenca

XXX.XXX.161.27

Při hledání co způsobuje křeče u vodní drůbeže mi hned první vypadl botulotoxin, o kterém píše milan 78 zemřely by způsobem jaký popisujete a je to jedna z mála věcí proti kterým nejsou kachny odolné. Jen mi je divné, že by se neotrávily všechny, každopádně vodu bych vyměnil a rybníček vyčistil. Botulotoxin způsobuje hromadné otravy celých hejn, tak se zkuste zaměřit ještě na to.

28.7.2015 14:37

Děkuji za radu... Mě příjde divné že přišli o zrak prostě nevidí a na očích není nic znát. a My jedy vůbec nepoužíváme.

28.7.2015 14:38
hospodář

XXX.XXX.96.30

Já mám podobný problém u pižmovek (stáří cca 14 dní), jen nejsou slepá, ale projevuje se to podobně z ničeho nic začnou za ostatními zaostávat, posedávat, a za půl dne jakoby měli křeče, neudrží hlavičku, nemůžou chodit, poté uhynou v křečích. Mám je zavřené s kachnou na slámě a denně na 4 hodiny na zeleném. Krmím pořád stejně jako předešlé roky kdy úhyny nebyly skoro žádné. Do krmení přidávám plastin a hydrovit AD3.
Už si nevím rady vždycky dva dny je to dobrý a další den uhynou třeba 4.

28.7.2015 14:40

My taky krmíme stejně jako roky před tím a neměli jsme úhyny ale tohle už je divné... a Hlavně pak ke konci krotí hlavou a pomalu si vykroutí krk už nevim co to může být.

Ne-chovatel

28.7.2015 15:01
Ne-chovatel

XXX.XXX.141.138

Jen jsem se díval do starých diskusí Hospodáře a Klarisky...

Náhodou to nemůže mít něco společného s tou potřebou trávit potkany (Hospodář), nebo mrtvým houserem (Klarisek)?

Podle toho co lidi řešili v minulosti zde na iFauně nejčastěji a na co vás upozornil i pan Jenča, jste se měli už dávno vyjádřit k odčervení. Protože pan Jenča i Milan, kteří vám poradili správně už hledají další možné příčiny, vy se toho chytáte a to základní a nejpravděpodobnější nemáte dořešeno.

Pokud máte obavu z otravy, prakticky jakékoli, můžete zkusit mnou častokrát doporučovaný vitamín C. Dal bych tolik aby přijali minimálně 1,25g/kg/den (klidně i trojnásobek, tak velkou dávku dostanou nárazově, ale zase ať se tomu žrádlu či vodě nebrání) a čím častěji tím lépe. Do žrádla, do vody. Pokud má pomoci, pomůže okamžitě.

28.7.2015 16:11

Otrava to není my jsme nikdy nic tady netrávili u housra bylo podezření že nám ho někdo otrávil ne že my by jsme tady trávili potkany. Jed se tady nikdy nepoužíval. A u otravy by to snad odnesli všechny a ne zatím jen 5 kusů. Nejspíš bude potřeba odčervit... Děkuji za radu. A pokud se můžu zeptat co je nejlepší na odčervení kaček ?

Ne-chovatel

28.7.2015 21:59
Ne-chovatel

XXX.XXX.236.218

Já jsem dal na zdejší rady, neb veterinář zvládá tak tak psy a kočky a i s krávou by si asi poradil lépe (dříve po kravínech chodil), a husy a slepice odčervil preventivně Helmigalem.

Doporučuji vám projít zdejší diskuse, bude tam i spousta zmíněk o projevech u kačen, vhodném přípravku i dávkování. Těch přípravků může být více (i když tu vám doporučí jen Chemisole či jeho náhradu jejíž jméno jsem zapoměl a Helmigal), antihelmetika se obecně přinejmenším jednou za čas mění, ale abych vám tu vypsal co jsem si nastudoval na to nejste dostatečně v obraze. Navíc vy asi ty kačeny na podzim zabijete, nemáte je na chov...

V každém případě, zvvažujte jak krmíte a zda opravdu hrozí parazit z vnějšího prostředí, z kupovaného krmiva (třeba vám hrozí spíše plísně a jejich toxiny - tedy opět jed).
Pokud parazit z prostředí hrozí a ptáte se jak to, že loni byl klid? Možná oproti předchozím letům došlo k pozvolnému zamoření, nebo jsou zvířata prostě vnímavější (třeba jsou mladší než jindy,...).
Můžete mít i nějakou nemoc kterou si dotáhly už z velkochovu (já přecházím kompletně na samozásobení a výměnu s ostatními chovateli). Ať tak či tak, myslím že zátěž z odčervení je už nijak více neohrozí. Už to mohli mít den za sebou a viděl byste asi i výsledek.

P.S.
Jinak já zkušenost se začervením nemám. Berte, že jen reaguji na váš dotaz, čím že se dá odčervit, aniž bychom probírali proti čemu. Helmigal (fenbendazol) se používá při kapilarióze ptáků (onemocnění/problém s parazity - hlísticemi rodu Capillaria, nitkovití červi parazitující v trávícím traktu). Proti Askaridióze (způsobené hlísticemi z rodu Ascaridia) se dává zejména vitamín A, jde o škrkavky parazitující i ve voleti, vaječnícch, játrech,... Nematodóza (způsobená hlísticemi z rodu Nematoda) se vyskytuje méně často, ale věnujte jí pozornost protože parazit bývá právě často v plicích, napadá oči, podkoží.

http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie:Nemoci_pt%C3%A1k%C5%AF

Je pravděpodobné, pokud nebude parazit (hlístice) rezistentní, že helmigal se s ní vypořádá.

28.7.2015 22:58
erikajandova

XXX.XXX.208.238

Mala som nieco podobne...ale u sliepok...OTRAVA DURMANOM. Pri otrave zevraj pomaha stramonium...to mi doporucila MVDR.
Vela stastia
E smajlík

28.7.2015 23:12
jenca

XXX.XXX.161.32

Tu otravu jsem v posledním příspěvku myslel botulotoxinem, proto jsem psal že bych vyčistil jezírko. Teď byly horka voda rychle eutrofizuje a vrstvy odumřelého planktonu jsou ideální pro množení clostridií, jak kachňata cedí vodu lehce se jim dostanou do trávícího traktu. Nevím jestli je to váš problém, ale je to jedna z možností. Navíc to lze lehce vyřešit výměnou vody v rybníčku nebo zabráněním přístupu k němu, proto je to dobré udělat.

29.7.2015 05:46
jenca

XXX.XXX.161.27

Ještě mně napadlo píšete u krmení ryby a kosti tyhle věci(stejně jako krev mleté maso a separát) se v takových horkách, jako byly, neuvěřitelně rychle kazí. Nedávejte je syrové nebo jen část kterou před vámi sní můžou si to při namáčení zavléct do vody nebo jim kousek někde vypadne mohli ho najít za pár dní a otrávit se.

Přidejte reakci

Přidat smajlík