jura87943

XXX.XXX.221.150
Prosím, může mi někdo objektivně poradit? Přeléčoval jsem v chovu slepic kokcidiozu a nikde se nemůžu dočíst jaká je ochranná lhůta, respektive za jak dlouho po léčbě lze plnohodnotně užívat vejce ke spotřebě. Díky za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

jura87943
napsal(a):
Prosím, může mi někdo objektivně poradit? Přeléčoval jsem v chovu slepic kokcidiozu a nikde se nemůžu dočíst jaká je ochranná lhůta, respektive za jak dlouho po léčbě lze plnohodnotně užívat vejce ke spotřebě. Díky za rady.
To hodně záleží na tom, čím jste přeléčoval.
Ale sulfadimidin i Esb bio to mají jednoduché: oboje se nesmí používat u nosnic, jejichž vejce jsou určené k lidské spotřebě a konec. Protože obojí má ochrannou lhůtu na maso nějaké dva týdny, dejme tomu, že po té době už by i vejce měla být čistá. Teoreticky. Vejce obsahuje hodně tuku a ten prostě různá léčiva přejímá lépe než maso.
Nosnice by se proti kokcidioze přeléčovat neměly. Lepší je raději pořídit vakcinovaná kuřata.
Další otázkou je, proč jste vlastně přeléčoval. Máte akutní kokcidiozu potvrzenu veterinářem? Laboratoř? Pokud ne, Vaše slepice mohou být napadené něčím úplně jiným, např. salmonelou a přeléčení je stejně k ničemu. A pokud jen jako prevenci, tak to už je úplně špatně, rvát do zvířat, od kterých chcete jíst jejich produkty, antibiotika.
tereza.128
napsal(a):
Nosnice by se proti kokcidioze přeléčovat neměly. Lepší je raději pořídit vakcinovaná kuřata.
Další otázkou je, proč jste vlastně přeléčoval. Máte akutní kokcidiozu potvrzenu veterinářem? Laboratoř? Pokud ne, Vaše slepice mohou být napadené něčím úplně jiným, např. salmonelou a přeléčení je stejně k ničemu. A pokud jen jako prevenci, tak to už je úplně špatně, rvát do zvířat, od kterých chcete jíst jejich produkty, antibiotika.
Na kokcidiózu antibiotika? To je nějak mimo, ne?
Uživatel s deaktivovaným účtem

veraboskova
napsal(a):
Na kokcidiózu antibiotika? To je nějak mimo, ne?
Co se vám nezdá? Si myslíte, že ta léčiva jsou nějaké bombonky? Sulfadimidin a sulfaklozin, účinná látka esb bia, jsou sulfonamidy, chemoterapeutika řazená mezi antibiotika. Normálně to kromě kokcidií zabíjí i bakterie, třeba i tu salmonelu a e.coli, proto to funguje při průjmech i při podání zcela naslepo. Lidi si myslí, jak vyléčili kokcidiózu, a ono přitom ta zvířata třeba kokcidiózu vůbec neměla.