Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Chtěla bych zjistit jak dlouho je houser plodný asi, přibližně, je mi jasné, že to bude individuální, protože se mi letos stalo, že všechny vejce jsem měla v líhni. Mám dvě husy a housera. Snesly asi přes 90 vajec do líhně jsem dávala po 24 a 4x. vejce nebyla starší než měsíc, každý den obracené. Z těch 90 vajec se mi letos vylíhlo 9 husí, a to vždy tak, že 1.várka 2 housata, další 3 housata atd. Čemu nerozumím je, že ostatní vejce byla oplodněná a plod odumřel ve chvíli kdy měl u pupku asi 0,5cm žloutku. To málo co popisuji při stejných podmínkách se vyklubalo takže si myslím, že to nebyla žádná plísen uvnitř líhně, vejce dezinfikuji před vložením do líhně i líheň samotnou. Jinak běžci, slípky, perličky bez problému jen ty husy nedopadly. Je to houserem a mám vzít letos nového nebo to mohla být potravinová chyba-letos neměl přes zimu kukuřici, ale minerály normálně, ale jestli zobal nevím...
Pavel10

XXX.XXX.89.231
Nepatří do diukuze.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Emča
napsal(a):
Chtěla jsem Vás poprosit o radu. Chtěla bych zjistit jak dlouho je houser plodný asi, přibližně, je mi jasné, že to bude individuální, protože se mi letos stalo, že všechny vejce jsem měla v líhni. Mám dvě husy a housera. Snesly asi přes 90 vajec do líhně jsem dávala po 24 a 4x. vejce nebyla starší než měsíc, každý den obracené. Z těch 90 vajec se mi letos vylíhlo 9 husí, a to vždy tak, že 1.várka 2 housata, další 3 housata atd. Čemu nerozumím je, že ostatní vejce byla oplodněná a plod odumřel ve chvíli kdy měl u pupku asi 0,5cm žloutku. To málo co popisuji při stejných podmínkách se vyklubalo takže si myslím, že to nebyla žádná plísen uvnitř líhně, vejce dezinfikuji před vložením do líhně i líheň samotnou. Jinak běžci, slípky, perličky bez problému jen ty husy nedopadly. Je to houserem a mám vzít letos nového nebo to mohla být potravinová chyba-letos neměl přes zimu kukuřici, ale minerály normálně, ale jestli zobal nevím...
Když byla vejce oplodněná, tak je houser plodný, to je přece jasné. Kdyby byl problém v houserovi, tak máte čistá vejce, nebo nízkou oplozenost.
To, že máte nízkou líhnivost a hynou vám housata ve vejcích, v tom je houser úplně nevinně.
Souhlasím s bodlinkou, houser je v pořádku, ale špatně líhnete! něco jiného je líhnout hrabavou drůbež a něco jiného líhnout vodní drůbež! přečtěte si příspěvky ohledně líhnutí vodní drůbeže a zjistíte, že má jinou teplotu líhnutí a hlavně vyšší vlhkost líhnutí! ted už to nezachráníte, ale až nastudujete důležitá fakta, tak se vám housátka vylíhnou, jak se patří! houser za to nemůže!
Já jsem všechno dělala téměř stejně jako předloni a úspěšnost jsem měla daleko vyšší, už jsem housata líhla, líhla jsem je samostatně, věřte, že mám nastudováno, chladila jsem od 8 dne a kropila, všechno jako předloni, ale holt letos jen u housat katastrofa. Spíš mě zajímá jak dlouho mají lidé 1 housera, vím že to neplatí obecně, ale podle zkušeností. Např. známá měla kačera vpoho 7 let. Jen jako příklad. Mám dvě líhně, jednu automat - tam byly husí vejce a potom ruční otáčení, bez ventilace a tam byly běžci, kuřata, postupně, ne namíchaná.
Tak já za sebe můžu říct, že dobrého housera, t.j. takového, co nešikanuje ostatní zvířata, pravidelně páří a má dobrou oplozenost, nechávám v chovu co nejdéle to jde. Klidně 10-12 let. Každé takové zvíře má obrovskou cenu, pořízení nového je vždy sázka do loterie. Já sázím na osvědčenou kvalitu.
Jak už psali jiní, pokud vejce byla oplozená a "jen" se nelíhla, není chyba v houserovi. Možné příčiny - špatné parametry líhnutí, infekce v líhni, špatné krmení chovného páru a tím nízká kvalita násadových vajec...
Chybu hledejte v péči o zvířata a o vejce a v nastavení líhně, ne v houserovi.
A ještě něco. Měsíc stará vejce jsou stará. K líhnutí se hodí vejce tak do 14 dní stáří, já naskladňuji líheň každý týden, takže vejce jsou 7 denní.
Děkuji všem za příspěvky, jsem ráda, že můžu s naším " Čvachtalínkem" počítat i do dalších let. Já mám jen dvě husy a vzhledem k tomu, že každá má vejce každý druhý den a obě nezačnou nést najednou a líheň mám na 24 vajec, proto dávám vejce do lednice v kartonovém obalu do misky "zelenina" kde je teplota +8 C. Dělala jsem to tak i předloni a vše ok. Přisuzuji špatnému krmení a jsem ráda, že to teď mohu jednoznačně napsat, díky Vašim příspěvkům.
Holt není vždycky posvícení. Děkuji všem a přeji spoustu chovatelských úspěchů.