Dobrý den,
naše kvočna vyseděla jedno kuřátko, které má nyní tři týdny. Snáší stále další vajicka, sedí na nich ve snaze vysedět další potomky.
Máte někdo zkušenost s tím, zda kvočna příjme cizi koupená kuřátka za své? Ptám se z důvodu aby nebyl mezi kuraty tak velky casovy odestup.
Děkuji za odpověď.
scipi

XXX.XXX.249.236
Neprijme.
My jsme letos měli dvě kvočny. Ta první je vyseděla během týdne a potom se začali rodit druhé. Jenže té druhé se vylíhly dvě a potom, co jsme prosvítily ostatní vajíčka, se další mělo narodit asi za týden, tak jsme je dali k té první a ta je bez problému vzala...je to moc hodná slepička. Musíš to prostě zkusit...Kdyžtak dáš ty koupená kuřátka do klece a odchováš je zvlášť bez kvočny.
neregistrovaná aldet

XXX.XXX.216.228
Doporučuji dát kuřata pod macechu v noci, potmě. Pak je velká naděje, že je bude ráno považovat za svoje, počítat neumí.
milan78

XXX.XXX.227.76
Dělám to tak běžně kazdy rok, dokonce přidávám kuřata kvocnam, které žádné nevysedely.Přidal jsem i kuřata kvocne, která teprve začala kvokat a seděla jen 3 dny.A nikdy se mi nestalo, ze by kvocna kuřata nevzala. Je potřeba to dělat v noci jen s baterkou a nastrkat kuřata pod kvocnu. Ale vzdycky přidávám kuřata do veku jednoho týdne, spíš mladší.Tritydeni kuřata mi přijdou už moc velka.
Ne-chovatel

XXX.XXX.246.23
Podle mne je to dost o kuřatech.
Mne třeba letos kvočna na noc bez problémů přijala na zahřívání cizí kuřata (její kuřata byla asi o čtyři dny starší a již ji poslouchající, je třeba si také uvědomit že než kuře z pod kvočny vykoukne může být už den staré). Ale když ráno zavelela tak ji vždy následovali jen její odchovanci, ostatní seděli na hnízdě a pištěli dokud jsem si pro ně nepřišel.
Docela perná doba pro mne, kvočna začínala vodit o páté, když jim byla zima přidřepla a kuřata zahřála.
Když jsem je zkusil dát (hned jak ty mladší dokázala cupkat, druhý den?) všechny do krabice a omezit je v pohybu, tak jsem narazil. Kvočna i kuře které celou noc hřála byla schopná ztrestat za to, že užírá jejím kuřatům.
A to vše jen proto, že ji ta kuřata během prvních dnů nezačala poslouchat, přestože se je viditelně snažila přimět k zařazení mezi své svěřence. Prostě nereagovali na její povely, zajímalo je jen její teplo. Za mamu přijaly mne, mou botu, a neustále se dožadovali mít ji nablízku. Nevidím způsob jak bych svůj vliv mohl ještě více eliminovat a slepici přiměl se starat o kuřata která jsou pozadu a neposlouchají.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kiwiu
napsal(a):
Dobrý den,
naše kvočna vyseděla jedno kuřátko, které má nyní tři týdny. Snáší stále další vajicka, sedí na nich ve snaze vysedět další potomky.
Máte někdo zkušenost s tím, zda kvočna příjme cizi koupená kuřátka za své? Ptám se z důvodu aby nebyl mezi kuraty tak velky casovy odestup.
Děkuji za odpověď.
A když už jsme u toho, to stále sedí na těch vejcích? Je totiž dost divné, aby KVOČNA, která během inkubační doby již nesnáší, začala zase takhle brzo snášet. A to jedno kuře tedy logicky nevodí. Nebo? Předpokládám, že máte i jiné slepice, takže je dost pravděpodobné, že jí tam vejce podnáší jiné slepice a ona jenom stále sedí na vejcích, ikdyž 3 týdny je dost dlouho, aby se nezvedla a nezačala se starat o to jedno vylíhlé. Jinak ten rozdíl je opravdu už dost velký. Já už bych to nezkoušel.
Ja mám takúto skúsenosť Sliepka sedela na 10 vajciach a vyliahlo sa len jedno kura. Po týždni som priniesol 10 dvojtýždňových kurčiat. Najprv sme sa báli ich pridať ku kvočke ale potom sme sa rozhodli že to riskneme. Chytili sme kvočku a zobrali sme jedno kura a tú kvočku sme potreli tým kuraťom aby od neho trochu napáchla.Potom sme kvočku dali naspäť k tomu jej kuraťu a dali sme tam aj tých ďalších 10 kurčiat. Kvočka sa hneď začala o kurčatá zaujímať a hneď im začala kvokať. Kurčatá najprv nevedeli čo je to kvočka a utekali od nej až potom neskôr zistili že pod kvočkou je príjemne teplo a zostali pod ňou. Sliepka ich ochraňuje a často sa vyrúti aj proti mne len aby ochránila kurence. Treba skúsiť. Nič nie je 100%. Normálne ju zložte z vajce potrite kvočku kuraťom a dajte ich vedľa nej a počkajte čo urobí.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.185
Experimentům zdar-to aby tedy kvočny byly na kláček a kuřata měla u zadečku termostat-nic lepřího chovatel neumí-to tedy je zacházení se zvířaty!
Pro JakubM a ne-chovatel
Jakube, to potírání nevím... občas se tu názor, že drůbež se k sobě navzájem chová i podle pachu vyskytne, ale nevím... Spíš jste měl štěstí na extra mírnou kvočnu. Příště kuřátka podložte na noc. Hlavně starší kuřata si potřebují kvočnu zafixovat a to se lépe děje v noci.
Nechovateli, když přidáváte menší kuřata ke kvočně s již většími, pokud jsou čerstvě vylíhlá je lepší je nechat dva, tři dny zesílit, aby těm starším stačily. Samozřejmě, že s rozumem a rozdíl ve věku nesmí být příliš velký,
K tomu, že někdo nechá kvočnu 14 dní na hnízdě s jedním kuřetem není co dodat, Buďto tam podnášejí jiné slepice on neví, co se mu děje na dvoře, nebo divná kvočna. To ji ty vajíčka neodebírá? Nevyhodí ji z hnízda?... Slepice má zřejmě krmení a vodu hned u zobáku, to ji nenutí vstávat z hnízda, jinak si nedokážu představit, že kuře nechcíplo hlady.
karo2702
napsal(a):
My jsme letos měli dvě kvočny. Ta první je vyseděla během týdne a potom se začali rodit druhé. Jenže té druhé se vylíhly dvě a potom, co jsme prosvítily ostatní vajíčka, se další mělo narodit asi za týden, tak jsme je dali k té první a ta je bez problému vzala...je to moc hodná slepička. Musíš to prostě zkusit...Kdyžtak dáš ty koupená kuřátka do klece a odchováš je zvlášť bez kvočny.
Prosím vás, kuřata se nerodí! ale líhnou z vajec! určitě chováte i jiná zvířata, kočky, králíky, prostě savce, ti se rodí, drůbež se líhne! nic ve zlém!
JakubM
napsal(a):
Tak s tým temperamentom to máte pravdu... je pravda že niektoré kvočky sú dosť temperamentné a iné zasa by kvokali všetkému čo pri nich behá.. tento konkrétny prípad čo som písal tak to bola kvočka zdrobnenej vyandotky..
Nic nepotírejte, to nemá vůbec žádný smysl. tahle kvočna by je vzala i kdybyste je vysypal na zem. dobrá slípka a správný čas.
chtěla jsem sedící kvočně podsadit jednodenní kuřata. no neklaplo to, vůbec se k nim neměla. zato malá kvočna (co už tam pobíhala s asi pětidenními kuřaty), jak slyšela pípání nových prcků, došla si pro ně a hotovo.
ale co píše zadavatel, to nechápu. jak může sedět, snášet a vodit kuře? no, jestli vodí tři týdny, tak na malá kuřata už nebude mít chuť a s většíma to prostě neklapne.
peterta

XXX.XXX.194.42
Mozem podstrcit jednodnove kurata kvocke, ktora uz ma svoje trojtyzdnove kurata. Prime ich ?
Tohle zní jako celkem solidní hloupost, ale stát se může cokoli :) Mě se letos stalo, že jsem musela 3-týdenní kuřata slepici odebrat, protože mi probíhali dírami v plotě a psi to vždy zakousli, než jsem stačila jakkoli zakročit. Tak jsem kuřata odchytla a dala je do bedny. Kvočna bez kuřat začala znova kvokat a tak jsem jí zkusila asi po pěti dnech dát jednodenní brojlery. Přijala je a začala je vodit, až byla trochu větší, tak jsem přidala i ty odrostlejší kuřata a teď tam všichni pospolu běhají...
Bxjxx

XXX.XXX.245.74
Přijme je na 70procent
Luštěch

XXX.XXX.45.199
Přijme