Jako začátečník v chovu hus prosim o radu podle čeho určit nejvhodnější termín pro porážku hus. Chovám údajně české husy ( nekroužkované ), které se sice zdají poměrně velké, ale při jejich potěžkání se mi pořád zdají ještě dost lehké. Na břiše mají přitom - zřejmě podle pohlaví - buď jeden nebo dva podélné laloky, kterými se při chůzi téměř dotýkají země.
Předem děkuji za Vaše cenné rady. Karel.
Podle popisu to určitě nejsou české husy. Ty podbřišky nemají. Jsou to nějaké kříýenky nebo brojlerovky. Počet podbřišků není znak pohlaví, ale znak kříženců. Husy se porážejí podle věku a kvality krmení buď v 9 týdnech nebo v 16 týdnech a později, když je jejich peří dozrálé. Dalším ukazatelem pro pozdější zabití je váha (podle plemene). U českých husí je to +-5 kg v živém, o mnoho více neudělají. U jiných plemen je to více. Dana.
ovecka
napsal(a):
Podle popisu to určitě nejsou české husy. Ty podbřišky nemají. Jsou to nějaké kříýenky nebo brojlerovky. Počet podbřišků není znak pohlaví, ale znak kříženců. Husy se porážejí podle věku a kvality krmení buď v 9 týdnech nebo v 16 týdnech a později, když je jejich peří dozrálé. Dalším ukazatelem pro pozdější zabití je váha (podle plemene). U českých husí je to +-5 kg v živém, o mnoho více neudělají. U jiných plemen je to více. Dana.
Dano, děkuji moc za radu. Měl jsem tušení, že fa Kavapo nám asi čistokrevné české husy neprodala. Jinak jsou ale docela vitální a mám z nich radost. S čím si ale nevím dále rady je otázka škubání při porážce. Slyšel jsem, že se peří ( předpokládám to prachové ) dá prodat, ale není mi známo, jestli o něj má někdo opravdu zájem. Také nevím, jak peří z husy bez spaření dostat. Slyšel jsem něco o žehličce, ale jak to technicky provést mi není jasné. Mohl bych poprosit o další radu? Předem díky. Karel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stangendoerfer
napsal(a):
Dano, děkuji moc za radu. Měl jsem tušení, že fa Kavapo nám asi čistokrevné české husy neprodala. Jinak jsou ale docela vitální a mám z nich radost. S čím si ale nevím dále rady je otázka škubání při porážce. Slyšel jsem, že se peří ( předpokládám to prachové ) dá prodat, ale není mi známo, jestli o něj má někdo opravdu zájem. Také nevím, jak peří z husy bez spaření dostat. Slyšel jsem něco o žehličce, ale jak to technicky provést mi není jasné. Mohl bych poprosit o další radu? Předem díky. Karel.
Zakladni pouceni je, ze zadna velka firma na rozvazku ci produkci drubeze neprodava cistokrevna plemena, jen svymi nazvy matou neznale kupujici. Jinak prachove peri se, pokud se nepletu, tzv podskubava, tedy se skube huse zive.
Http://www.ifauna.cz/drubez/nemodforum/r/detail/661416/sklbanie-husi
Citace:
ančovička
Autor
Chováme husy už dlouho, ale nikdy jsem je neškubala, škubala je moje mamka a my, jako děti, přihlížely, husa řvala bolestí a když bylo hotovo, husy vyděšené, vypadaly, jako by je orval pes..a přitom to mamka uměla, dělala to odmalička..husy všechno peří po těle nemají stejně dozrálé, takže některé může i krvácet a to asi bolí...nehledě k tomu, že po tomto bohulibém výkonu se husa začne kvapem opeřovat, aby jí nebyla zima...a přestane růst, než se zase opeří. při samovolném, přirozeném přepeřování, se to stát nemůže a že bych měla plnou zahradu peří? to opravdu ne...mám tři husy a dva housery a vždy tak deset housat pro sebe..peří máme od hus zabitých, je ho dost, a jak to dělala máma, napařuji celou husu žehličkou přes mokré plátno, utěrku, starý ubrus, bavlněný..peří se krásně odpaří od kůže a je suché, krásně jde oškubat, ale pozor na přepaření, peří by šlo i s kůží!...takže já nejsem pro týrání zvířat i když zatí povolené nebo spíš nezakázané, jde to dělat i jinak..