UV lampa? A aký zmysel by to malo?
Určite mal niekto na mysli Infra lampu, ale aj tu dnes už velmi dobre nahradzaju výhrevne dosky na nastavitelných nožičkách, ktoré majú podstatne menšiu spotrebu.
Tuto desku mám také a použil jsem ji jednou z nouze dobrý.Lepší z mé zkušenosti je Keramická žárovka řízená termostatem a k osvětlení LED žárovka řízená časovým spínačem.Muže se to pak dát do libovolně velké bedny.Pořizovací náklady o něco nižší, ale co je hlavní úplný konfort a mohu regulovat teplotu třeba po desetinách.A čas svícení později snižovat.
Pokud někdo bude chtít vše mohu dodat, keramická žárovka různých watáží 190 Kč, termostat s regulací po 1 stupni 450Kč a keramické objímku 20 Kč, termostat s regulací po desetinách 600 Kč má i alarmy horních a spodních hodnot a je vhodný i do líhní vše nastavím..Spínací hodiny koupíte v marketech za 100 a Led žárovku takékolem 80Kč.
Mám tu jeden membránový termostat za 250 Kč -krátce použitý a vyměněněn za přesnější digitální.
U té desky se nedají regulovat stuně °C, jen nějaké regulační stupně s přibližným odhadem.Na desku později kajdí, tak se musí z vrchu přikrývat a nevyhřívá celý prostor jen prostor pod ní.A stejně musíte vyřešit osvětlení.Pod deskou je tma.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Reklama a inzerce ale patří jinam, nemyslíte?
asitakhle
napsal(a):
Tuto desku mám také a použil jsem ji jednou z nouze dobrý.Lepší z mé zkušenosti je Keramická žárovka řízená termostatem a k osvětlení LED žárovka řízená časovým spínačem.Muže se to pak dát do libovolně velké bedny.Pořizovací náklady o něco nižší, ale co je hlavní úplný konfort a mohu regulovat teplotu třeba po desetinách.A čas svícení později snižovat.
Pokud někdo bude chtít vše mohu dodat, keramická žárovka různých watáží 190 Kč, termostat s regulací po 1 stupni 450Kč a keramické objímku 20 Kč, termostat s regulací po desetinách 600 Kč má i alarmy horních a spodních hodnot a je vhodný i do líhní vše nastavím..Spínací hodiny koupíte v marketech za 100 a Led žárovku takékolem 80Kč.
Mám tu jeden membránový termostat za 250 Kč -krátce použitý a vyměněněn za přesnější digitální.
U té desky se nedají regulovat stuně °C, jen nějaké regulační stupně s přibližným odhadem.Na desku později kajdí, tak se musí z vrchu přikrývat a nevyhřívá celý prostor jen prostor pod ní.A stejně musíte vyřešit osvětlení.Pod deskou je tma.
Tak a teď ty watáže...
ta deska bere cca 40 ( dle velikosti), co ta lampa? tak pro 30 kuřat?
když mě spí kuřata venku, tak uberu. Když rostou, tak to zvednu. (desku)
Rozhodně nehrozí, že se o něco spálím.
Nepotřebuji ani termostat, ani spínací hodiny.
Fandím kutilům, ale jde to i bez toho...
pastevecovci
napsal(a):
Tak a teď ty watáže...
ta deska bere cca 40 ( dle velikosti), co ta lampa? tak pro 30 kuřat?
když mě spí kuřata venku, tak uberu. Když rostou, tak to zvednu. (desku)
Rozhodně nehrozí, že se o něco spálím.
Nepotřebuji ani termostat, ani spínací hodiny.
Fandím kutilům, ale jde to i bez toho...
Nechci vám brát váš názor, ale zřejmě jste nepochopil že něčím musíte svítit.A ty spínací hodiny jsou ke konfortnímu nastavení světelného dne -první tři dny svítím nepřetržitě a pak je zvykám na tmu, nejdříve 1 hodinu a pak jak rostou přidávám tmu v týdnu stáří jim dopřávám 3 hodiny tmy a klidu a tak dále. A čím tedy svítíte vy pod tou deskou ? Já když jsem ji použil jsem tam stejně měl ty spínací hodiny a LED žárovku.Říkám vám něco světelný režim že jo?.
Termostat pak řídí teplotu, kterou zase postupně jak rostou ubírám od 36 po vylíhnutí na 32-33 v týdnu stáří a tak dále.
Na topné desce jen můžete zakroutit knoflíkem na teplotu odhadem, nebo ji měřit teploměrem.
Termostat právě řídí tu keramickou žárovku/která nevyzařuje světlo/ a udržuje nastavenou teplotua a zobrazuje ji. Energii určitě tou deskou neušetříte.A to jsem tu nepsal o blahodárnosti tepla z keramické žárovky, kde se píše:vyzařuje infračervené světlo, které podporuje termoregulaci a napomáhá dobrému zdraví, aktivitě a zažívání zvířat.
Ta deska je tak vhodná pro větší kuřata když už jsou venku, aby se měly kam jít ohřát, ale do odchovny kam je dáte přímo z líhně ji nepoužívám.
Pojem infračervené světlo je nesmysl. Infračervené záření kuřata pocítí prostě jako teplo jestli je emitované deskou nebo infražárovkou nebo slepicí je kuřatům úplně jedno. Z hlediska chovatele je pouze otázka, co je pro něj praktičtější. Osobně si myslím, že pro odchov jde použít cokoliv, zdroj co nemůžu regulovat, prostě vzdaluji od kuřat(čímž se samozřejmě něco prodělá na energii oproti zdroji, který zeslabuji) pouze klasické žárovky jsem opustil kvůli možnému prasknutí.
začátek
napsal(a):
Zdravim, já používám desku, jsem spokojený, ale mám i keramickou žárovku(50,100,150,250W)řízenou termostatem kterou reguluju celkovou teplotu a svítim nonstop led žárovkou 5W, mám 4 odchovny každou tak na 100ks do tří týdnů a zatim v pohodě.
A když ještě zapojíte právě tu LED žárovku přes Časový spínač / stačí mechnický za 100Kč z Kauflandu/ a dopřejete jim v noci tu úplnou tmu věřte že jim to bude ještě více vyhovovat.
To by jste nevěřil jaký nastane absolutní klid když nastane úplná tma a všichni spějí, a tím si strašně odpočinou.Jinak vám věřím že tímto způsobem dosahujete výborných výsledků, ale samotná deska je málo.
To byste nevěřil, jaký nastane rachot, když spínač světlo zhasne a kuřata zůstanou mimo topnou desku ve tmě. Není lepší stálý zdroj tepla, kdy si kuřata sama regulují kde chtějí zrovna být a to světlo jim osobně zhasnout až po shromáždění kuřat pod topnou deskou ?
Stačí pár minut a je to zadarmo, kuřata jsou v klidu a chovatel má přehled co se děje v odchovně.
Jo a energii si vyrobte třením liščího ohonu o ebonitovou tyč a máte to zadarmo.
My chlapi jsme ale pohodlní a vstávat v noci kvůli vypnutí a zapnutí jsem vzdal.
Někde jsem vyčetl, že kuřata mají žřejmě pojem o čase tj. noci a dne, protože se jich od přírody líhne většina v noci a když jim vypnete světlo ve dne jsou zmatení, no nevím jestli to je pravda ale raději jim ten klid bez svícení nastavím na noc když mám ten Časový spínač. Jinak jak jsem psal výše pro malá kuřata tu desku nepoužívám tak ji hledat nemusí když to zhasne.
Ale každý ať dělá jak si myslí nikomu své názory nevnucuju jen se dělím o zkušenost.
Mam v plánu na jaře začít s chovem křepelek. Odchovnu jsem postavil 3 patrovou každý kotec má rozměr 85x70x40 cm. Teď bych potřeboval poradit jaké tam umístit vytápění. Nejvíce se mi líbí ty topné desky. Nechají se křepelky odchovat od 1 dne pod těmito deskami a do jakého stáří se pod ty desku vejdou a čim přitápět potom? Svícení bych řešil LED žárovkou napojenou na spínací hodiny. Jak tady někdo psal o té odchovně řízenou termostatem také sem o ní přemýšlel, ale řešil jsem když odchovna bude z OSB desek rozměry budou 100x50x40 a vytápěl bych jí keramickou žárovkou 100 w tak než to tu odchovnu vytopí tak spotřeba el. bude docela velká. Odchovna by byla v místnosti kde je 10°C, ale křepelky bych líhnul až tak v dubnu.
jack256
napsal(a):
Mam v plánu na jaře začít s chovem křepelek. Odchovnu jsem postavil 3 patrovou každý kotec má rozměr 85x70x40 cm. Teď bych potřeboval poradit jaké tam umístit vytápění. Nejvíce se mi líbí ty topné desky. Nechají se křepelky odchovat od 1 dne pod těmito deskami a do jakého stáří se pod ty desku vejdou a čim přitápět potom? Svícení bych řešil LED žárovkou napojenou na spínací hodiny. Jak tady někdo psal o té odchovně řízenou termostatem také sem o ní přemýšlel, ale řešil jsem když odchovna bude z OSB desek rozměry budou 100x50x40 a vytápěl bych jí keramickou žárovkou 100 w tak než to tu odchovnu vytopí tak spotřeba el. bude docela velká. Odchovna by byla v místnosti kde je 10°C, ale křepelky bych líhnul až tak v dubnu.
Pane kolego nejdříve je třeba udělat pořádek v pojmu, odchovna, .
Výše to bylo míněno jako pro kuřátka od vylíhnutí po určité stáří.
Pro křepelky, nevím kolik jich plánujete není třeba z kraje takových rozměrů jak plánujete, křepelka je po vylíhnutí o něco větší než třeba Šváb.Později na chov dospělců vám ty rozměry docela sedí.
Doporučoval bych pro vylíhlé křepelky něco menšího a později je dát do postavené odchovny o uvedených rozměrech, kdy nebudou potřebovat takovou teplotu, když budou starší a v létě nemusíte dotápět vůbec.
jack256
napsal(a):
Já používám pro první týden dva na křepelky obyčejné krabice a nebo hodně super je box po morčeti http://www.savic.be/rody-cavia ten má rozměry plochy 70x45 cm. A dávám tam do 25 kousků křepelek (počítáno ve dvou týdnech). Takže na jedno líhnutí využiju dvě nebo tři ubikace. Svítím dvěma slabšíma žárovkama, který postupně zvedám podle chování křepelek. Svítím i přes noc. Křepelky jsou dost plašani, řekla bych asi 2 týdenní nejvíc - jak se leknou, tak běhají sem tam a ušlapávají se. Po vypnutí světla prostě blázní.
Starší křepelky které už trénují let přesunuju do větších krabic, tam je délka určitě přes metr. Zase svítím žárovkami, v 5 ti týdnech se postupně mění za LED podle počasí.
Podle mě ty vaše odchovny zas tak velké nejsou a kdyby jo, snadno za pár minut vyrobíte pro první dny přepážku ;).
To použiváte klasické staré žárovky a kolika wattové? Chci si pořídit líheň Covina 24 kde je kapacita 96 křepelčích vajec takže by jsem měl něco kolem tolika křepelčat počítam o něco méně (neoplozenost, úhyn). Právě řeším odchovny čím by bylo nejvhodnější topit aby mě to nesežralo na el. spotřebě, ale zase na druhou stranu abych toto množství křepelek v pohodě odchoval.
jack256
napsal(a):
To použiváte klasické staré žárovky a kolika wattové? Chci si pořídit líheň Covina 24 kde je kapacita 96 křepelčích vajec takže by jsem měl něco kolem tolika křepelčat počítam o něco méně (neoplozenost, úhyn). Právě řeším odchovny čím by bylo nejvhodnější topit aby mě to nesežralo na el. spotřebě, ale zase na druhou stranu abych toto množství křepelek v pohodě odchoval.
Koukněte do zpráv.